sâmbătă, 23 noiembrie 2013

23 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Oricum, tortura era aşa de mare încât la un moment dat simţeai că tot ce n-ai spus, este o piatră pentru tine: nu mai puteai să o duci.......Şi câtă vreme e teroare, nu poţi fi în linişte, orice ai face, chiar dacă ai lucra în sensul terorii "…

(Gheorghe Calciu-Dumitreasa)

 

Victor Ponta  : Preşedintele ne atacă toate proiectele.

Premierul Victor Ponta a declarat,  că în privinţa deciziei CCR referitoare la Rompetrol el nu vorbeşte de judecătorii Curţii, ci de faptul că şeful statului atacă toate proiectele Guvernului USL, subliniind în context faptul că în cazul companiei în speţă există pericolul insolvenţei dacă memorandumul dintre Guvern şi Rompetrol Group nu va deveni operaţional.
"Nu vorbesc de judecătorii CCR, ci vorbesc despre faptul că preşedintele României ne atacă absolut toate proiectele, cu sau fără sens, şi le atacă de mai multe ori până când, ca să spun aşa, reuşeşte să le declare neconstituţionale. Dacă nu reuşeşte din prima, încearcă a doua oară. A văzut că nici a doua, încearcă a treia, ceea ce are efecte economice asupra locurilor de muncă şi asupra încrederii investitorilor străini în seriozitatea României", a declarat premierul Ponta.
Întrebat dacă intervenţia să publică pe subiectul Rompetrol cu o zi înainte de pronunţarea CCR nu reprezintă o încercare de influenţare a Curţii, Ponta a respins ipoteză şi a spus: "nici vorbă".

"E în regulă, mă întrebaţi ceva. Eu sunt îngrijorat de faptul că bugetul care înseamnă şcoli, spitale, drumuri pierde 1,2 miliarde de dolari. Sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Şi este datoria mea să găsesc soluţii pentru a compensa cele 1,2 miliarde de dolari. În rest, restul discuţiilor sunt tot politice", a spus Ponta.
Întrebat dacă Guvernul va merge înainte cu memorandumul încheiat cu Rompetrol, Victor Ponta a spus: "Nu ştim ce a decis Curtea, trebuie să spună Curtea. Cred că nici Curtea nu ştie ce a decis. O să aflăm."

"Noi ne asumăm, problema e următoarea. Prin lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu s-au încheiat contracte cu compania Rompetrol, în primul rând, cu compania Ford, cu compania Enel, dacă nu mă înşel, cu marile companii, legi promulgate de preşedintele Băsescu. Curtea Constituţională aceasta pe care o invocaţi dumneavoastră în iunie a zis că e neconstituţională legea. De ce nu mai e în noiembrie? Nu vă pot răspunde şi nu pot comenta", a afirmat Ponta.

PDL  : A sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, conform unui comunicat al partidului.
Sesizarea este semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

"Sesizarea către Curtea Constituţională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136", se spune în comunicat.
PDL opinează că: "proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român(...) legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern(...) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constiuţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii" şi că procedura angajării răspunderii este neconstituţională.
PDL va depune o moţiune simplă pe descentralizare, în condiţiile în care nu a reuşit să adune suficiente semnături pentru o moţiune de cenzură întrucât "UDMR, care e în coşul de susţinere al actualei puteri, a refuzat să o semneze", a declarat, deputatul Ioan Oltean.

Vasile Blaga : Eu doresc mai mult ca oricine unificarea dreptei.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că îşi doreşte mai mult ca oricine altcineva unificarea dreptei, el adăugând că prezidenţialele de anul viitor vor fi câştigate de candidatul democrat-liberal, adăugând că nu îl poate reevalua pe Crin Antonescu, iar acesta nu va avea susţinerea PDL.

'"Da. Eu doresc mai mult ca oricine altcineva (n.red. - unificarea dreptei). Îmi doresc mai mult ca oricine altcineva mai ales că avem experienţă în tot felul de unificări. Acest partid ştie, ca pe fundamente foarte serioase, să facă şi alianţe şi fuziuni", a spus Vasile Blaga în faţa Consiliului de Coordonare Judeţean Alba
Preşedintele PDL le-a mai spus celor peste 700 de democrat-liberali prezenţi, sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, că el nu poate să îl reevalueze pe liderul PNL, Crin Antonescu, iar PDL îşi va susţine propriu candidat de dreapta, nu pe acesta.

"Eu nu mă pricep la reevaluări. Eu nu-l pot reevalua pe Antonescu. Cum să-l reevaluez eu pe Antonescu după ce l-am văzut în vara anului 2012 atacând România şi statul de drept? Cum să-l reevaluez pe Antonescu pe care l-am văzut, din nefericire pentru el, şase săptămâni la Cotroceni? Şi dacă dormea, filozof rămânea. Dar, din păcate, aţi văzut ce-a făcut. Nu-l putem sprijini, pentru că şi el, şi, înaintea lui, Năstase, şi-au propus să ne distrugă. Cum aş putea eu să vă cer să-l sprijiniţi pe Ponta? Ferească Dumnezeu. Şi atunci, hai să mergem înainte, noi, cu un candidat al nostru, care sunt convins că va convinge dreapta', a declarat preşedintele PDL. El a adăugat că partidul are forţa ca să-l susţină 'pe cel mai bun şi pe cel mai puternic om de pe partea dreaptă, dar care nu se va numi Antonescu, şi care va câştiga Preşedinţia.
Vasile Blaga a mai spus că PDL va merge singur în europarlamentare, "ca să-şi măsoare forţele în faţa electoratului", propunându-şi obţinerea a cel puţin 7-8 locuri de europarlamentar.
 "Noi ne propunem ca partidul mobilizat, cu o listă foarte bună, să depăşim 20%. Asta înseamnă 7 - 8 locuri minimal. Asta încercăm să obţinem, spre asta ne îndreptăm", a declarat preşedintele PDL.

Kelemen Hunor  : Trebuie să ne împrietenim din nou cu metodele democratice ale opoziţiei politice.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureş, că Uniunea este de un an şi jumătate în opoziţie, Guvernul având un sprijin parlamentar de 70 la sută şi că a optat pentru un rol de "opoziţie constructivă".

"Trebuie să ne împrietenim din nou cu metodele democratice ale opoziţiei politice, nu trebuie să ne prefacem că folosirea acestor instrumente ar însemna o altă direcţie în politica noastră. Politica să fie o sală de aşteptare, în care doar să stăm, fără să deranjăm pe nimeni? Ne-am confruntat cu provocări grele în ultimii ani şi nimic nu spune că situaţia se va schimba. Nu e tragedie să fii în opoziţie. Dacă drepturile nu s-ar revoca, n-ar trebui să ne temem", a spus Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a susţinut că "permanent se inventează ceva nou, se încearcă reorganizări care nu înseamnă o schimbare de situaţie în direcţia dorită" şi din ce în ce mai des constată "că păstrarea drepturile obţinute e o provocare la fel de mare ca păşirea înainte".

"Tot prin instituţiile justiţiei se încearcă să ni se transmită mesajul că un ungur nu trebuie să trăiască cu drepturi depline, că poate face puşcărie. Tot o arătare a muşchilor e că poliţia politică urmăreşte reprezentanţii maghiarilor. Nu cred că pentru albumul de fotografii. Primarul din Târgu Mureş elimină în afara oraşului acţiunile ungureşti (se referă la Festivalul "Vâltoarea" din această vară, pentru care nu s-a aprobat organizarea în centrul oraşului - n.r.), pentru el ungurul bun e ungurul tăcut, care nu ţine la identitatea lui şi nu vrea nimic", a spus Kelemen Hunor.

Mircea Geoană : PSD trebuie să câştige tot în 2014 ca să înceteze coabitările.

Senatorul PSD Mircea Geoană a afirmat sâmbătă, la Buzău, că social-democraţii trebuie "să câştige tot în 2014" ca să înceteze coabitările în România, iar ciclurile politice între preşedinte, majoritatea parlamentară şi guvern să fie resincronizate.
"Coabitările în România începând cu decembrie 2014 trebuie să înceteze. Ciclurile politice între preşedintele României, majoritatea parlamentară şi guvernul rezultat din acea majoritate trebuie să fie resincronizate. Un preşedinte de stânga cu o majoritate de stânga cu PSD ca ax central al Guvernului în anul viitor", a afirmat Geoană, în cadrul discursului susţinut la Buzău la Forumul Naţional România Europeană 2014-2020. De asemenea, el a arătat că PSD-ul "trebuie să câştige tot în 2014" astfel încât să poată începe un ciclu politic caracterizat de stabilitate şi creştere economică.
El a adăugat că în 2014 se va pleca din start cu cele 5,2 milioane de voturi şi că partidul poate face scorul care să îl conducă la Cotroceni. "De la 5,2 milioane de voturi plecăm şi în 2014 şi, cu acest partid, cu această generaţie nouă de lideri, vă garantez că partidul face scorul care să ne conducă la victorie la Cotroceni", a mai spus parlamentarul senatorul PSD.

Remus Pricopie : Educaţia primeşte 13% din bugetul pentru 2014, cu 2 miliarde lei mai mult decât în 2013.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă că, pentru anul 2014 sectorul învăţământului primeşte 13% din bugetul naţional, adică peste 22 de miliarde de lei, cu două miliarde lei mai mult decât în 2013, iar aceasta este cea mai mare creştere din ultimii ani.
"Pentru că spaţiul public este inundat în aceste zile de informaţii inexacte despre bugetul alocat Educaţiei, o corectă informare a cetăţenilor trebuie să plece de la cifre. Astfel, pentru anul 2014, Educaţia primeşte 13% din bugetul naţional, adică peste 22 de miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât în 2013. Este cea mai mare creştere din ultimii ani. În valoare absolută, Educaţia va beneficia în 2014 de cel mai mare buget din 2009 încoace, la care se pot adăuga fondurile de la Sport şi Tineret, respectiv cele care îi vizează pe elevi şi studenţi, precum şi fondurile destinate integrării tinerilor pe piaţa muncii", afirmă Pricopie, într-un comunicat.

"Fiind vorba despre o creştere a bugetului, acest lucru se va reflecta şi în salarizarea cadrelor didactice. Este cazul profesorilor debutanţi din preuniversitar, care vor beneficia de o creştere salarială de 10%, dar şi al asistenţilor şi preparatorilor, care vor avea, de asemenea, 10% în plus la salariu (...) Un buget mai mare pentru Educaţie înseamnă şi un sprijin mai consistent pentru studenţi. Astfel, subvenţiile pentru cămine şi cantinele din campusurile universitare vor creşte cu 10%", a evidenţiat ministrul Educaţiei.

Mariana Câmpeanu : Bugetul pe 2014 va asigura plata fără sincope a pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale.

"Bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul pentru şomaj au fost construite pe indicatorii macroeconomici şi sociali pentru 2014 şi pe o prognoză, sperăm noi realistă, în privinţa numărului de persoane care vor beneficia de pensie, de ajutoare sociale, de indemnizaţii pentru şomaj, în aşa fel încât să putem asigura respectivele plăţi fără nicio sincopă', a afirmat ministrul Muncii. Mariana Câmpeanu a subliniat că, în situaţia apariţiei 'unor fenomene deosebite', există posibilitatea rectificărilor bugetare, însă actuala construcţie se bazează pe date realiste. De altfel, în 2014, pentru susţinerea sistemului public de pensii şi a sistemului asigurărilor de şomaj se va aloca 8,2% din PIB. Referindu-se la reducerea cotelor de contribuţii sociale, ministrul Muncii a precizat că aceasta se va produce 'după execuţia bugetară de la mijlocul anului viitor, când vor fi disponibile toate datele, inclusiv influenţele reducerii TVA în sistemul de panificaţie, pentru a nu fi afectată stabilitatea sistemelor de asigurări sociale'

Valeriu Zgonea : Ar fi o "mare greşeală'' şi un ''tertip'' o anchetă a Parchetului General în privinţa terenului din Călăraşi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat sâmbătă, la Buzău, că ar fi "o mare greşeală" şi "un tertip" deschiderea de către Parchetul General a unei anchete în privinţa achiziţiei de către familia Băsescu a terenului din localitatea Nană din judeţul Călăraşi, în condiţiile în care o comisie parlamentară ar fi mai potrivită să facă lumină în acest caz.

"Din punctul meu de vedere ar fi o mare greşeală. Comisiile de anchetă parlamentară au un rol bine definit în structurile democratice şi ele pot să analizeze cauzalităţi, atitudini, comportamente în cadrul instituţiilor de stat, care de fapt generează, până la urmă, dacă nu corupţie, un anumit mod lax de a permite şi a ajuta politicienii care utilizează funcţiile în scopurile personale şi ale familiei. Aceste lucruri trebuie sancţionate", a declarat Valeriu Zgonea.
El a adăugat opinia sa că o comisie parlamentară poate face lumină în acest caz şi să dea "credibilitate" preşedintelui Băsescu în cazul în care nu a acţionat ilegal. "Transparenţa este extrem de importantă. Eu cred că o comisie parlamentară ar face lumină în acest caz şi ar da şi o credibilitate preşedintelui că nu a acţionat ilegal şi nu a dat niciun telefon şi nu a forţat nicio instituţie a statului român să-i ofere un credit preferenţial familiei sale", a mai spus Zgonea.

Zgonea a mai spus că este extrem de important ca militanţii PSD să îi determine pe români să iasă la vot în 2014 şi să îi voteze pe social-democraţi pentru că altfel există riscul naşterii unui curent periculos, pe fondul crizei economice şi al pierderii locurilor de muncă.

"Trebuie să dăm sentimentul că suntem o ţară stabilă, că discursul xenofob şi rasist nu există, că suntem cea mai stabilă ţară din Europa de Est şi Balcani. Trebuie să dăm un semnal noi, partidele tradiţionale în Europa, că suntem uniţi împotriva acestui curent care prinde teren în momentul în care criza generează instabilitate în familie şi în comunitate. PSD trebuie să poarte stindardul toleranţei, al păstrării unui mesaj decent asupra valorilor europene pe care le promovăm. Am văzut tineri care sub tehnica discursului şi sub sigla vreunui partid au manifestări violente, jignitoare. Există acest pericol, noi suntem concentraţi să ne batem între noi şi ignorăm acest pericol care ne paşte", a declarat Zgonea.

Cătălin Ivan  : Descentralizarea e un prim pas spre regionalizare.

Purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că descentralizarea este un prim pas spre regionalizare, scopul fiind ca administraţiile locale să fie mult mai eficiente în gestionarea fondurilor proprii şi a finanţării proiectelor europene.

"Descentralizarea va fi primul pas spre regionalizare şi va permite administraţiilor locale să ia deciziile cele mai corecte în desfăşurarea actului administrativ", a afirmat Ivan.

" USL este primul Guvern care decide să dea din puterea centrală administraţiilor locale , un Guvern care hotărăşte să lase administraţia locală să decidă ce face cu banii care-i colectează sau banii să se colecteze la nivel de regiune şi judeţ, iar proiectele să fie concepute şi finanţate la nivel de judeţ sau regiune şi finanţate de aici. Dacă aşteptăm de fiecare dată ca 5-10 oameni să decidă la Bucureşti pentru toată ţara vom avea mari surprize, oamenii respectivi fiind din anumite zone vor lua anumite decizii. De exemplu, dacă vin de la Satu Mare vor lua o decizie favorabilă aeroportului din Satu Mare decât celui din Baia Mare, dacă vin de la Bacău e mai important ceea ce se întâmplă la Bacău, decât ce se întâmplă în Iaşi. Este foarte important ca finanţarea să vină de la nivel de regiune şi proiectele să fie gândite acolo", a mai spus Cătălin Ivan.

Sanitas  : Sindicaliştii vor organiza luni o grevă de avertisment de două ore.

Membrii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă de avertisment luni, între orele 8,00 şi 10,00, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Sănătăţii pe tema contractului colectiv de muncă.

"Vom asigura urgenţele ca de obicei şi celelalte servicii care nu pun în pericol viaţa pacienţilor. Probabil între orele menţionate policlinicile vor fi închise, o să recomandăm oamenilor să aibă răbdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au făcut notificare în toate spitalele. Acum se lucrează în echipe mixte între conducerea spitalelor şi colegii mei în aşa fel încât să nu periclităm sub nicio formă viaţa pacienţilor", a precizat Sepi.
De asemenea, Marius Sepi a adăugat că Federaţia Sanitas este deschisă la orice negociere. "Din punctul nostru de vedere nu există nicio piedică. Suntem raţionali, nu am cerut nimic în plus decât doar ceea ce este în programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat, aşa că la orice oră telefoanele noastre sunt deschise", a subliniat Marius Sepi.

Ankara l-a declarat "persona non grata" pe ambasadorul Egiptului în Turcia.

Ankara l-a declarat sâmbătă 'persona non grata' pe ambasadorul Egiptului în Turcia, ca răspuns la expulzarea ambasadorului Turciei la Cairo, a anunţat Ministerul turc al Afacerilor Externe, relatează AFP.
"Ambasadorul Egiptului Abderahman Salah Eldin (...) este declarat 'persona non grata', în conformitate cu principiul reciprocităţii pe care se bazează relaţiile internaţionale", a declarat Ministerul într-un comunicat, după ce l-a convocat pe oficialul egiptean în funcţie la Ankara. Egiptul l-a expulzat sâmbătă pe ambasadorul Turciei la Cairo ca urmare a afirmaţiilor premierului turc Recep Tayip Erdogan, care a condamnat represiunea împotriva islamiştilor declanşată de noile autorităţi egiptene, a anunţat Ministerul de Externe egiptean

Dosarul nuclear iranian: Rusia consideră că există ''o şansă reală'' de a se ajunge la un acord.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a estimat că există ''o şansă reală'' de a se ajunge la un acord cu Iranul la Geneva în legătură cu problema nucleară, potrivit unui comunicat al ministerului său, publicat sâmbătă, relatează AFP.
Lavrov, care s-a întâlnit la Geneva vineri cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, a subliniat că, în cadrul acestei întâlniri, ''pentru prima dată în ultimii mai mulţi ani, Grupul 5+1 are o şansă reală de a ajunge la un acord''. Cei doi miniştri au discutat despre ''puncte-cheie care, în poziţiile fiecăruia, împiedică ajungerea la o decizie'', se spune în comunicat.
AFP aminteşte că Lavrov a sosit vineri la Geneva, unde s-a întâlnit, de asemenea, cu şefa diplomaţiei europene, Chaterine Ashton.
Miniştrii de externe din Grupul 5+1 /SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania/ se întâlnesc sâmbătă la Geneva în cadrul unor discuţii cu Teheranul în încercarea de a găsi un acord privind programul nuclear iranian, după zece ani de tentative zadarnice.

ŞTIRI METEO

Duminică, 24 noiembrie 2013, vremea va fi în general închisă, cu ploi în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 8…9 grade în Transilvania și 17 grade în sud-estul exterm al țării, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade. În partea a doua a nopții, în zona de munte ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar spre dimineață precipitații mixte vor fi posibile și în nord-vestul teritoriului. Izolat, mai ales în zona Carpaților Meridionali, cantitățile de apă pot depăși 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat.
În Bucureşti, vremea va rămâne mai caldă decât în mod obișnuit pentru a treia decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi mai mult noros și temporar va ploua, cu precădere în cursul nopții. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 13…15 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 9 grade.

PERSONALITĂŢI

Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925, Mahmudia, județul Tulcea, d. 21 noiembrie 2006, Washington) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist și luptător pentru drepturile omului. Părintele Calciu a fost unul dintre acei luptători anticomuniști care au mărturisit credința lor în Hristos și în ideea națională, cu însuși sângele lor. A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comuniști (1948-1964, 1979-1984), trecând și prin furia iadului reeducării din pușcăria pentru studenți de la Pitești (1949-1951), unde a făcut anumite compromisuri. Cu multă pocăință, a reușit să depășească această greșeală, refuzând ulterior orice compromis cu sistemul comunist. Un fost coleg de detenție de la Pitești - Dan Lucinescu - scria în volumul "Jertfa": Este bine în această situație să existe o exemplificare, aleasă nu întâmplător la cel ce mai târziu a ajuns preotul Calciu. Când respectivul, în urma unor crunte presiuni fizice a fost îndemnat să lovească un coleg de al lui, a căzut în genunchi în poziție de rugăciune și din ochii suferinzi, de căprioară rănită, începură să-i curgă lacrimi iar din răni sânge".

A fost transferat apoi la Gherla. În procesul intentat de comuniști așa-zișilor vinovați ai reeducării de la Pitești, Părintele Gheorghe Calciu arată în sala de ședință că adevărații vinovați sunt Securitatea și conducerea Ministerului de Interne. În luna iulie 1958 este transferat la Jilava, la secția de exterminare, numită Casimca (celulele erau situate la câțiva metri sub pământ, fără iluminare naturală și fără altă aerisire decât 3 găuri în ușă, cu apă curgând continuu pe pereți). I-a avut colegi de celulă pe Iosif V. Iosif, Marcel Petrișor și pe Constantin Oprișan. Alături de ceilalți doi colegi, au avut grijă permanent de Costache Oprișan, care era bolnav de TBC și care nu beneficia de nicio asistență medicală. Într-un gest de bunătate și lepădare de sine, și-a tăiat venele scurgând sânge în gamelă, pentru ca, după decantarea hematiilor să-i dea să bea limfa lui Costache Oprișan, care pierduse mult sânge. A fost eliberat din închisoarea Aiud în anul 1963 dar i s-a stabilit domiciliu obligatoriu în Bărăgan. În urma amnistiei generale din 1964, părintele Gheorghe Calciu a fost eliberat. A urmat Filologia și Teologia, fiind învestit cu harul preoției. Devine profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București. La marele cutremur din 4 martie 1977, o aripă a internatului Seminarului se prăbușește. Chemat de seminariști, vine în toiul nopții de acasă și este singurul profesor care, alături de câțiva elevi, lucrează cu mâinile goale toată noaptea pentru a încerca să salveze de sub dărâmături pe cei patru seminariști îngropați sub moloz.
Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București, a continuat să lupte împotriva ateismului. În Postul Sfintelor Paști, din anul 1978, ține un șir de 7 prelegeri, intutulate "Șapte cuvinte către tineri", predici care s-au bucurat de o largă audiență în rândul studenților de la multe facultăți din București. Ia atitudine public față de dărâmarea Bisericii Enei din București, pe locul căreia se planificase construirea unei crâșme. Pe tot parcursul acestei perioade primește zilnic telefoane de amenințare, menite să îl descumpănească și să-i terorizeze familia. Atât predicile ținute cât și protestul față de demolarea Bisericii Enei îl aduc din nou în vizorul Securității. Este arestat în anul 1979, judecat și condamnat abuziv la mai mult de 10 ani închisoare. I se confiscă și averea, astfel încât soția și copilul rămân fără frigider, aragaz și alte bunuri de strictă folosință. Prin executarea pedepsei s-a urmărit o nouă reeducare a sa. Acest fapt a determinat un val de proteste din partea exilului românesc. În ajutorul său se ridică intelectualii din exil: Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Paul Goma. A fost mai întâi internat la secția de psihiatrie a penitenciarului Jilava, alături de nebuni în toată regula. Ulterior a fost transferat la penitenciarul Aiud, unde a avut colegi de celulă condamnați pentru omor. Cea mai mare perioadă a detenției a petrecut-o totuși în izolare. În timpul detenției a fost bătut, umilit și ținut nemâncat. După 5 ani și jumătate, în 20 august 1984, este eliberat, ca urmare a presiunilor internaționale venite din partea liderilor lumii, cum ar fi Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. Contrar voinței sale, în anul 1985 este obligat să părăsească țara împreună cu familia.
Exilul
În anul 1985, se stabilește în Statele Unite, unde primește cetățenia de onoare. Între sfârșitul anului 1985 și 1988 a locuit cu familia la Cleveland. Pentru a-și asigura existența sa și a familiei, a lucrat și în construcții, ca muncitor necalificat, cărând saci de ciment. În anul 1989 se mută cu familia la Washington DC, unde preia parohia românească "Sfânta Cruce". A continuat să muncească în construcții până când a reușit să-și cumpere o casă, la circa 20-30 kilometri de biserica parohială. De-a lungul păstoririi de către Sfinția Sa a parohiei Sfânta Cruce, numărul credincioșilor a crescut impresionant. Multe persoane de alte confesiuni s-au convertit la ortodoxie, pentru dragostea, harul și viața îmbunătățită pe care le avea părintele. În SUA și-a continuat lupta în numele lui Dumnezeu și eforturile pentru apărarea intereselor românilor, fiind autorul ideii Romfest și unul dintre fondatorii evenimentului bienal - cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni -, al cărui Comitet Internațional îl conducea. Este primit la Casa Albă de 2 președinți - Ronald Reagan și George W. Bush. Părintele Calciu slujea la Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Cruce” din orașul Alexandria, statul Virginia (lângă Washington D.C.). În anul 2006 a catalizat eforturile pentru întemeierea unei noi biserici pentru românii din zona Washington D.C., Biserica Sf. Andrei. Călătorea aproape anual în România, ținând conferințe și vizitând prieteni.
Bolnav de un cancer al pancreasului și operat la Spitalul Militar din București, a fost vizitat, printre alții, de Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, de Înalt Prea Sfinția Sa Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acea vreme, Prea Fericitul Teoctist. A trecut la Domnul în Statele Unite, în ziua de 21 noiembrie 2006, de Praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Prea Sfințitul Episcop Vicar Irineu Duvlea. În țară, a fost prohodit în biserica Radu Vodă (de unde fusese alungat în 1979) de însuși Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericirea Sa Teoctist, alături de alți ierarhi și foști elevi, ajunși acum preoți. Conform dorinței sale, este înmormântat în țara pe care a iubit-o atât de mult, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, din județul Neamț (unde a fost prohodit de Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, de monahii obștei și de sute de credincioși).

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 23 NOIEMBRIE ......................

Evenimente

     1843: Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politică la Academia Mihăileană de la Iași, cu lecția "Despre importanța economiei politice"
    1864: Este înfiinţat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române
    1889: A fost instalat, într-un cazinou din San Francisco, primul tonomat din lume
    1945: A luat sfârșit sistemul de raționalizare a alimentelor impus în SUA, pe durata celui de-al doilea război mondial
    1999: Premiul "Până de aur pentru libertatea presei" a fost acordat de Asociația Mondială a Ziarelor (AMJ) ziaristului sirian Nizar Nayyouf, deținut din 1991 într-o închisoare militară din Damasc
    2000: Sunt repatriate rămășițele pământești ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim–ministru democrat al României înainte de comuniști (6 dec. 1944-28 feb. 1945); silit să demisioneze, părăsește România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA

S -a născut în.............

   1754: Abraham Baldwin, politician american, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii (d. 1807)
    1837: Johannes Diderik van der Waals, fizician olandez, Premiul Nobel pentru fizică 1910 (d. 1923)
    1869: Valdemar Poulsen, fizician și inginer danez (d. 1942)
    1876: Manuel de Falla, compozitor spaniol (d. 1946)
    1920: Paul Celan, poet de limbă germană, unul dintre reprezentanții cei mai tenaci ai modernismului ("Nisipul urnelor", "Grațiile limbii", "Trandafirul nimănui") (d. 1970)
    1925 : Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot și dizident român (d. 2006)
    1941: Franco Nero, actor italian

 Decese......

    1923: Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzău), unul dintre cei mai originali reprezentanți ai literaturii române de avangardă (n. 1883)
    1935: Maria Cunțan, poetă română (n. 1862)
    1949: Carol Ardeleanu , prozator (n. 1883)
    1953: Ilie E. Toroutiu, critic, istoric literar, folclorist și traducător (n. 1888)
    1976: André Malraux, scriitor francez, teoretician de artă și politician (n. 1901)
    2006: Philippe Noiret, actor francez (n. 1930)
    2012: Larry Hagman, actor american (n. 1931)

  Sărbători

    Ziua economiștilor

surse : www.mediafax.ro, agerpress.ro, ro.wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More