vineri, 8 noiembrie 2013

8 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Fiţi fericiţi; prietenii dispar când sunteţi nefericiţi."  (Euripides)

Preşedintele Traian Băsescu  : Mesaj cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.


"Cu prilejul sărbătorii închinate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, doresc să adresez gândurile mele cele mai calde, însoţite de sincere urări de bine tuturor celor care îşi celebrează ziua numelui. Vă doresc multă sănătate, bucurie şi spor în tot ceea ce vă propuneţi! La mulţi ani!".


Roberta Anastase: Când vrăjitorul Ponta ghiceşte în cărţi, românilor le apare o nouă taxă.

Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase îl ironizează pe premierul Victor Ponta spunând că acesta este "un vrăjitor" care , "de câte ori ghiceşte în cărţi, românilor le apare o nouă taxă", ea susţinând că dacă Ponta nu ar fi girat reţele de corupţie românii nu ar trebui să plătească taxe noi.
 Roberta Anastase spune, în mod ironic, că premierul Victor Ponta este "un vrăjitor care a găsit o soluţie miraculoasă pentru România: inventarea de noi taxe şi impozite".
"De câte ori ghiceşte vrăjitorul Ponta în cărţi, românilor le apare în drum o nouă taxă, un nou impozit", a afirmat Anastase, joi seară, în discursul pe care l-a ţinut, în calitate de preşedinte al PDL Prahova, la şedinţa Consiliului de Coordonare Judeţean al acestei organizaţii. Anastase a mai spus că "dacă Ponta nu ar fi girat o reţea de corupţie ca a lui Păvăleanu (Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, în prezent arestat preventiv sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro - n.r.), probabil nu ar fi fost nevoie să crească din nou taxele şi impozitele".
De asemenea, Anastase a spus despre Victor Ponta şi Crin Antonescu că "apar mai des la televizor decât apărea Ceauşescu plus toată pleiada de oameni care-i cântau ode şi-i compuneau poezii".

Vasile Blaga  : Cum să susţii aşa inepţii? Alianţa DA a avut doar conturi în lei.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a catalogat drept "inepţii" afirmaţiile lui Sorin Roşca Stănescu privind finanţarea campaniei electoare a alianţei DA, Blaga spunând că această alianţă a avut doar conturi în lei şi că, pe lângă trezorierul PD, alianţa a avut ca trezorier din partea PNL pe Mihai Voicu.
 "Cum poţi să discuţi inepţii de genul ăsta? În 2004, Sorin Roşca Stănescu să se chinuie şi să afle că Partidul Democrat de la acea vreme a fost în alianţă cu PNL şi că preşedinte delegat al PNL era Tăriceanu şi că aveam doi mandatari financiari: pe domnul Albu şi pe domnul ministru Voicu. Iar dacă cineva ne-ar fi pus la dispoziţie aceste sume absolut incredibile, cine ar fi fost, la o adică, atât de iresponsabil încât să procedeze în acest mod? De altfel, să ştiţi, Alianţa Dreptate şi Adevăr nu a avut decât conturi în lei", a afirmat Vasile Blaga, joi seară, într-o conferinţă de presă.
Blaga a adăugat, referindu-se la senatorul Sorin Roşca Stănescu: "Dacă toate afirmaţiile domniei sale sunt ca aceasta, ne-am convins total".

Preşedintele PDL Vasile Blaga a lansat un apel către "toţi parlamentarii de bună credinţă", cerându-le acestora "să blocheze toate măsurile propuse de Ponta în proiectul de buget", Blaga spunând că bugetul pe anul viitor, aşa cum este creionat acum, este unul "fanariot" şi "ipocrit".

"Chem toţi parlamentarii de bună credinţă să blocheze toate măsurile propuse de Ponta şi care erau previzibile după acordul cu Fondul Monetar şi iată că sunt clare în proiectul de buget. (…) E un buget care nu numai că va duce România în situaţia de a stagna economic, nici pe departe, ci va fi o involuţie în plan economic, şi nu numai", a afirmat Vasile Blaga, joi seară, la Plopeni, judeţul Prahova, unde a participat la Consiliul de Coordonare Judeţean al PDL Prahova.
"Acest guvern îşi propune din pornire să aloce doar 6 la sută din Produsul Intern Brut investiţiilor anul viitor, când în guvernarea PDL în cel mai greu an, 2011, tot au fost alocaţi 9,8, aproape 10 la sută din PIB pentru investiţii", a mai spus preşedintele PDL

Victor Ponta  : Declaraţii - Palatul Parlamentului, 8 noiembrie 2013.

Premierul Victor Ponta a susţinut astăzi, că este o idee bună ca taxele speciale pe care Executivul doreşte să le instituie să rămână în teritoriu. El a fost întrebat la Parlament dacă este posibil ca taxele speciale pe care Guvernul doreşte să le instituie să rămână în teritoriu.
"Este foarte bună ideea. (...) Cu cât mai multe din taxe lăsăm la local, cu atât mai bine, dar după aceea tot dvs. o să ziceţi că de ce lăsăm bani la baroni. În afară de ce avem de plătit la nivel naţional, toate celelalte lucruri trebuie să meargă la structurile descentralizate şi principiul este un principiu corect", a spus Ponta.
El a punctat că în noua lege a redevenţelor o cotă din redevenţele care sunt încasate pentru exploatarea resurselor naturale va rămâne la autorităţile locale.
"Este normal să beneficieze şi autoritatea locală, comună respectivă, judeţul respectiv", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat  că proiectul descentralizării va mai suferi modificări până va ajunge în Parlament, punctând că informaţiile potrivit cărora banii de la Centrul Naţional al Cinematografiei pentru producţia de filme româneşti vor fi tăiaţi sunt neadevărate.

Întrebat dacă proiectul descentralizării va suferi modificări înainte să ajungă în Parlament, Ponta a răspuns: "Da, foarte multe. (...) Până miercuri vor fi multe modificări".
El a ţinut să precizeze că informaţiile potrivit cărora banii de la Centrul Naţional al Cinematografiei pentru producţia de filme româneşti vor fi tăiaţi sunt neadevărate.

"Nu este adevărat, nu tăiem niciun leu de acolo. Era o informaţie neadevărată. Altcineva spunea că metroul nu ne lasă CSAT să-l dăm la Capitală. Ce treabă are CSAT cu metroul? Că nu ţinem nici tancuri, nici avioane în metrou. Este vorba de metrou care este al Bucureştiului şi la fel se întâmplă şi cu metroul din Paris şi cu cel din Roma şi cu toate celelalte. Apar şi foarte multe dezinformări pentru că în realitate la nivelul doi şi trei al ministerelor, al funcţionarilor din structurile centrale vă daţi seama că nu vor să facem această descentralizare. Adică cum îi lăsăm pe ei fără toate avantajele şi toate iţele prin care controlează de aici de la minister, din Bucureşti, fiecare orăşel din ţară. Faptul că există această rezistenţă şi această rigiditate a aparatului central sunt cu atât mai convins că facem bine că descentralizăm", a spus Ponta, la Parlament.

În ceea ce priveşte Portul Constanţa, el a susţinut că acesta ar trebui listat la bursă.

Preşedintele Victor Ponta a declarat  că el nu coabitează cu preşedintele, ci asigură stabilitatea ţării, respectiv activitatea de cooperare între instituţiile ţării.

"Nu coabitez cu niciun preşedinte. Eu asigur stabilitatea ţării şi asigur activitatea de cooperare instituţională între Guvern, Parlament şi Preşedinţie, pentru că aşa e normal într-o ţară normală, şi mă pregătesc pentru un preşedinte demn şi care să-şi îndeplinească cu demnitate şi cu cinste funcţia importantă pe care i-au conferit-o românii. Dl Băsescu nu face lucrul acesta", a afirmat premierul, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă mai coabitează cu preşedintele Traian Băsescu.
"Cum adică nu colaborez instituţional cu Preşedinţia? Şi astăzi, înainte să vin la dvs., am semnat decrete care trebuie să fie contrasemnate de primul-ministru. (...) Avem şedinţe CSAT, strategii naţionale, asta înseamnă cooperare instituţională. Că îmi doresc un alt preşedinte, de fapt că îmi doresc un preşedinte în sfârşit pentru România, este un lucru pe care nu l-am ascuns niciodată, dimpotrivă, cu care mă mândresc", a subliniat copreşedintele USL.

Premierul Victor Ponta a declarat, că îşi doreşte foarte mult ca DNA şi Parchetul să-i tragă la răspundere penală şi să le ia şi banii celor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor care au săvârşit "grave infracţiuni" în perioada 2010-2011.

"S-au constatat în perioada 2010- 2011 grave infracţiuni, au fost sesizate, acestea au fost confirmate şi de Curtea de Conturi şi îmi doresc foarte mult ca DNA şi Parchetul să nu mai închidă ochii cum au închis în tot ce s-a întâmplat în 2010- 2011, cum a închis la faptul că, uite, pierdem un miliard de euro din fonduri europene tot pentru 2010-2011. Să cerceteze, să-i tragă la răspundere penală pe cei care au încălcat legea în 2010- 2011 la ANRP. Sunt lucruri confirmate şi de Curtea de Conturi şi să-i tragă la răspundere penală, să le luăm şi banii celor care au încălcat legea", a spus Ponta la Palatul Parlamentului.
"Noi tot plătim de un an jumate hotărâri judecătoreşti pierdute, tot plătim afaceri proaste făcute în 2009-2011 şi nu avem niciun vinovat. Pe bună dreptate, oamenii sunt supăraţi şi spun, dar de ce au imunitate cei din 2009-2010-2011, de ce absolut niciunul din ei nu răspunde în niciun fel?! E o indignare şi o supărare pe care le împărtăşesc în totalitate", a încheiat premierul.

Marian Vanghelie : Pactul de coabitare nu a fost o greşeală; greşeală a fost suspendarea lui Băsescu.

Vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie a declarat, vineri, că el face parte dintre cei care nu cred că pactul de coabitare a fost o greşeală, dar că el consideră că a fost o greşeală suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

"Eu fac parte din cei care nu cred că pactul de coabitare a fost o greşeală", le-a spus Vanghelie reprezentanţilor PSD la "Atelierul pentru muncă şi relaţia cu sindicate", afirmând că era nevoie de acest lucru, "după toată nebunia care a existat".

"Eu cred că după toată nebunia care a existat... şi eu cred că a fost o greşeală că am vrut să-l suspendăm. A fost şi prima dată, a fost şi a doua dată. Prima dată am susţinut, că am fost mai tânăr şi mai prost. Astăzi cred că trebuie să facem de aşa manieră să întrebăm cu subiect şi predicat: domnule preşedinte sunteţi de acord (...), consideraţi că aceste proiecte sunt vitale pentru România? Veniţi şi semnaţi acest pact alături de noi pentru România. Altfel, unde ajungem? Dacă preşedintele se duce la Bruxelles într-un fel, premierul în America în alt fel, nu ne ajută cu nimic", a mai spus Vanghelie.

Liviu Dragnea : Primarii vor beneficia de salarii mai mari şi sporuri pentru absorţia fondurilor europene.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri la "Atelierele Viitorului" organizate de PSD că primarii vor beneficia de salarii mai mari şi de schimbarea sistemului de calculare a acestora în funcţie de numărul de locuitori ai localităţilor, fiind luat în calcul şi un spor pentru fonduri europene.

 "Salariile primarilor, eu cred că e o problemă importantă şi eu vreau ca salariile primarilor să fie mărite. În opinia mea, în ultimii câţiva ani de zile se perpetuează o ipocrizie, că primarul nu are nevoie de salariu, că fură", a declarat Dragnea.
El a susţinut că această explicaţie "ipocrită" a fost inventată "prin 2000 şi ceva de nişte oameni care aveau nişte funcţii prin Guvernul României".
De asemenea, el a menţionat că a avut o discuţie cu ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, pentru că inclusiv primarii să beneficieze de sporuri în cazul absorţiei de fonduri europene, chiar dacă nu vor fi de 75%.

 Marian Oprişan : Să impunem prin lege ca în România să nu mai fie urmăriţi oameni, ci faptele.

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan susţine că trebuie impus "o dată pentru totdeauna" prin lege ca în România să nu mai fie urmăriţi oameni, ci faptele, el plângându-se totodată de faptul că pedepsele cu închisoarea prevăzute pentru demnitari sunt mult mai mari decât pentru cetăţenii simpli.
 Oprişan, care este preşedintele UNCJR, a vorbit vineri, la "Atelierele Viitorului" organizate de PSD, despre importanţa pe care o are în procesul de descentralizare inclusiv cadrul legal privind sancţionarea sau urmărirea penală a aleşilor locali.

"Noi avem obligaţia, ca şi cel mai mare partid al României, să spunem lucrurilor pe nume şi în dialog cu întreaga societate românească să impunem o dată pentru totdeauna, prin lege, ca în România să nu mai fie urmăriţi oameni, aşa cum inclusiv guvernele trecute au procedat. În România trebuie urmărite fapte, iar faptele trebuie pedepsite pe bază de indicii temeinice şi probe, atât. Pentru că orice cetăţean are dreptul la un proces echitabil, în care părţile să fie egale şi care merită soluţionat într-un termen rezonabil", a declarat vicepreşedintele PSD.
Oprişan a ţinut să sublinieze că PSD nu este împotriva justiţiei, dar a acuzat instituţii ale statului de "hărţuirea" aleşilor locali.

România  : A încasat în 2013, peste 2,6 miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Valoarea fondurilor structurale şi de coeziune rambursate României în perioada 1 ianuarie - 7 noiembrie 2013 a ajuns la peste 2,6 miliarde de euro, suma fiind rambursată în contul proiectelor derulate de beneficiarii din sectorul public şi privat, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Fondurile încasate de România în acest an, de peste 2,6 miliarde euro, demonstrează eficienţa măsurilor implementate, care au permis reluarea plăţilor de către Comisie pentru toate programele blocate în trecut, dar şi asigurarea plăţilor către beneficiari. Subliniez că suma rambursată în acest an este mai mare decât cea încasată în perioada 2007-2012, în care România a atras doar 2,2 miliarde de euro", potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oltchim : Din punct de vedere economic combinatul este stabilizat.

Administratorul judiciar al combinatului vâlcean Oltchim, Gheorghe Piperea, a declarat vineri că, din punct de vedere economic, acesta este stabilizat, cu eforturi inclusiv din partea salariaţilor, pentru a-i asigura supravieţuirea până la momentul preluării Oltchim SPV de către investitorul strategic.

"Salariile, precum şi veniturile de completare pe termen de 24 de luni ale celor care au plecat în şomaj în luna iulie 2013, sunt plătite pentru că eforturile noastre de a ţine în viaţă Oltchim şi de a obţine suportul legal al autorităţilor au avut succes. Cu excepţia decalării cu două luni a plăţii salariilor, acestea se plătesc integral. Trebuie spus că îşi primesc salariile şi alte câteva mii de angajaţi în industria orizontală, ai căror patroni reuşesc să le plătească pentru că încă mai fac afaceri cu Oltchim. Pentru comunitatea locală acesta este un enorm avantaj", a menţionat administratorul judiciar.

Mircea Duşa : De Ziua Naţională vom realiza cea mai mare paradă de după '90.

Românii se vor bucura în acest an de cea mai frumoasă şi fastuoasă paradă militară de Ziua Naţională din ultimii 20 de ani, anunţă reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.
"În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 şi cred că un eveniment de o asemenea importanţă trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului - MĂI, SRI, SPP şi toate celelalte instituţii care cooperează în vederea realizării acestui eveniment - vom realiza cea mai mare paradă militară de după '90", a declarat vineri,  ministrul Apărării, Mircea Duşa.
"Ca o noutate, la parada militară din acest an vor fi invitate şi subunităţi din armatele statelor prietene din NATO, din Uniunea Europeană. Din câte ştiu, deja am confirmat participarea subunităţi din armata Statelor Unite, armata Poloniei, Turciei şi Franţei. Şi ei vor defila (n.r - alături de militarii români). De asemenea, vom avea şi tehnică militară de la Forţele Terestre şi Forţele Aeriene. Sper ca şi timpul să fie unul frumos şi invit de pe acum românii să participe la parada militară pe care o vom organiza de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României", a mai precizat Duşa.

Lucia Varga : După aplicarea Codului Silvic, lemnul va avea un preţ real.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat vineri, cu ocazia unei vizitei în judeţul Bistriţa Năsăud, că aplicarea noului Cod silvic va duce la obţinerea unui preţ real pentru materialul lemnos.
"Nu va creşte preţul lemnului, va ajunge la un preţ real. În România nu există un preţ al lemnului fasonat, ceea ce va trebui să existe pentru că, până la urmă, lemnul a avut pe piaţă un preţ oarecum artificial şi datorat tăierilor ilegale", a spus ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Ministrul Lucia Varga speră ca noul Cod silvic să fie aprobat până la sfârşitul anului după care timp de o lună sau două se va pune în dezbatere publică pachetul legislativ pentru susţinerea industriei mobilei şi industriei de prelucrare a lemnului.

Avertismentul experţilor medicali: Reapariţia poliomielitei în Siria ameninţă inclusiv Europa.

Doi experţi germani în boli infecţioase au avertizat vineri, în revista medicală britanică The Lancet, că reapariţia poliomielitei în Siria ar putea ameninţa atât ţările vecine, cât şi Europa.
"OMS a confirmat apariţia a cel puţin zece cazuri de poliomielită în Siria, unde vaccinarea a scăzut puternic în timpul războiului civil", scriu într-o scrisoare deschisă profesorii Martin Eichner de la Universitatea Tübingen şi Ştefan Brockmann de la Departamentul regional pentru Sănătate din Reutlingen.
Cei doi experţi avertizează în special asupra riscurilor sporite privind revenirea poliomielitei în regiuni din Europa în care vaccinarea este slabă, ca Bosnia-Herţegovina, Ucraina şi Austria.
Într-un comentariu separat, publicat în The Lancet, specialistul britanic Benjamin Neuman de la Universitatea Reading apreciază că "epidemia siriană pune Europa în pericol", din cauza tipului de vaccin utilizat pe continent, mai sigur, dar care oferă o protecţie mai puţin bună.

ŞTIRI METEO

Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, vremea se va menține în general frumoasă și caldă pentru acestă perioadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 și 22 de grade, iar cele minime între 2 și 12 grade, ușor mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în regiunile nord-vestice, iar noaptea și în cele vestice, unde izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări trecătoare pe crestele montane.  Dimineața și noaptea, pe arii restrânse în zonele joase se va semnala ceață.

În Bucureşti, vremea va fi frumoasă, cu maxime de 20 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 5…7 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.


PERSONALITĂŢI

Christiaan Neethling Barnard

Christiaan Neethling Barnard (n. 8 noiembrie 1922 în Beaufort West, Africa de Sud; d. 2 septembrie 2001 în Paphos, Cipru) a fost un medic sudafrican. Christiaan Barnard a început studiile de medicină la Cape Town şi, după ce a obţinut doctoratul, a plecat în Statele Unite ale Americii. Timp de doi ani s-a specializat în chirurgie cardiotoracică, la Universitatea din Minnesota. Revenit în Africa de Sud, şi după numeroase încercări de realizare a transplantului de inimă la câini, Christiaan Barnard a făcut primul transplant de inimă reuşit din lume.  La 3 decembrie 1967, conducând o echipă din 31 de specialiști, reușește primul transplant de inimă. Pacientul, un evreu letonian în vârstă de 54 de ani, a mai trăit 18 zile cu inima pusă, însă a murit din cauza unei pneumonii. Medicul inimilor s-a restras din chirurgie în 1983, din cauza unei artrite reumatoide care îl împiedica să mai opereze. Christiaan Barnard a murit în septembrie 2001, în timpul unei vacanţe în Cipru, din cauza unui atac de astm.

Alain  Delon 

Alain Fabien Maurice Marcel Delon (n. 8 noiembrie 1935) este un actor și producător francez, câștigător al Premiului César. Ascensiunea sa a fost rapidă, fiind la vârsta de 23 de ani comparat cu actori francezi celebri ca Gérard Philipe și Jean Marais, precum și cu actorul american James Dean. A fost denumit chiar și Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle.
Delon a devenit cetățean elvețian în 1999, iar compania să își are sediul în Geneva. La Cannes, Delon a fost văzut de un căutător de talente, David O. Selznick, mare producător de filme de la Hollywood. Selznick i-a oferit un contract cu condiția ca Delon să învețe engleza.
 Delon s-a întors la Paris pentru a învăța engleza, dar când l-a întâlnit pe regizorul francez Yves Allégret, a fost convins că trebuie să rămână în Franța pentru a-și începe cariera. Selznick a acceptat rezilierea contractului, iar Allégret i-a oferi lui Delon primul său rol în filmul Quand la femme s'en mêle. Delon și-a arătat, apoi, latura comică în filmul Faibles femmes. A fost filmul său de debutt și în America, unde a avut succes. În 1960, Delon a apărut în Purple Noon al lui René Clément, film bazat pe romanul Patriciei Highsmith, The Talented Mr. Ripley. A interpretat rolul lui Tom Ripley, pentru care a fost foarte apreciat. Apoi a jucat în Rocco și frații lui, în regia lui Luchino Visconti, rol pentru care a fost de asemenea foarte apreciat de criticii de film.
Delon și-a făcut debutul în teatru la Paris în piesa lui John Ford 'This Pity She's a Whore, alături de Romy Schneider, în regia lui Visconti. Delon a lucrat din nou cu Visconti la filmul Îl Gattorpado (Leopardul). Delon a lucrat și cu Jean-Pierre Melville, care a regizat filmele Un Flic , Le Cercle Rouge și Samuraiul . În 1964, Delon a înființat o companie de producție, Delbeau Production, împreună cu Georges Beaume. Au produs un film numit L'insoumis, care a trebuit să fie reeditat din cauza unor probleme legale. Delon și-a înființat apoi propria companie de producție, Adel, jucând și în primul film al companiei, Jeff. Delon a jucat apoi în Borsalino, unul dintre filmele franceze cu cele mai mari încasări în acei ani.


În 1973 a cântat în duet cu cântăreața pop fraceză, Dalida melodia Paroles, paroles. A jucat în Zorro (1975), iar în 1976 a jucat în filmul câștigător al Premiului César, Monsieur Klein .
De la apariția unei mărci de parfum cu numele său, au existat mai multe produse vândute sub numele Alain Delon: ceasuri, articole de îmbrăcăminte, ochelari de soare și țigarete.
Marca ochelarilor de soare purtați de Delon a devenit foarte populară în Hong Kong, după ce actorul Chow Yun Fat a purtat astfel de ochelari în filmul din 1986, A Better Tomorrow. Ulterior, Delon i-a mulțumit lui Chow printr-o scrisoare pentru că a ajutat la vânzarea produsului în Hong Kong. Regizorul filmului, John Woo, al cărui idol era Delon, a scris un scurt eseu despre filmele Samuraiul și despre Le Cercle rouge.

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 8 NOIEMBRIE .........

Evenimente

     794: Capitala imperială japoneză este stabilită la Kyoto (numit iniţial Heiankyo – "Capitala păcii și liniștii"). Din anul 1868, Japonia își va muta capitala la Tokio.

    1793: A fost inaugurat Muzeul Luvru din Paris.

Muzeul Luvru  este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli (franceză Quai de Louvre - Rue Am. de Coligny - Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent. Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din antichitate până la 1848, și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat (la Paris există - în linii mari - o împărțire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după 1848 este încredințată Muzeului d’Orsay și Centrului Pompidou, arta asiatică este expusă la Muzeul național de Arte asiatice Guimet, iar arta africană, americană și din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.
 Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008. La originea Luvrului se află o cetate construită de către Filip al II-lea al Franței în anul 1190 și care ocupa o pătrime a actualei Curți Pătrate. Planul cetății era constituit dintr-un patrulater cu laturile de 78x72 m, înconjurat de șanțuri, flancat de turnuri și având două căi de acces. În mijlocul cetății se afla un donjon fortificat: Marele Turn al Luvrului. Una dintre principalele misiuni ale cetății era de a supraveghea avalul Senei, această parte fiind una dintre zonele folosite adesea de invadatori încă de pe vremea vikingilor. În 1317, odată cu transferul bunurilor aparținând Ordinului Templierilor către Ordinul Ospitalierilor, vistieria regală, păstrată până atunci în Casa Templierilor din Paris, este transferată la Luvru. Carol al V-lea va transforma ulterior Luvrul în reședință regală cu ajutorul arhitectului Richard du Temple. Funcția de muzeu a Luvrului începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes. Marchizul de Marigny, director general al Clădirilor Regale (în franceză Bâtiments du roi) și succesorul acestuia, contele de Angiviller, elaborează un proiect prin care Luvrul să devină un muzeu permanent. Acest proiect devine lege la data de 6 mai 1791, iar înanul 1793 are loc inaugurarea oficială a noului muzeu. Acesta a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul 1855.

    1874: A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.

  1895: Wilhelm Conrad Röntgen (n. 1845- m. 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1901), a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen)
    1956: Descoperirea cometei Arend-Roland
    1971: Trupa britanică Led Zeppelin își lansează al patrulea album, care include una dintre cele mai cunoscute piese, Stairway to heaven
     1985: Adunarea Generală a ONU adoptă, la inițiativa României, rezoluția privind Anul Internațional al Tineretului.
     1994: S-a deschis Complexul World Trade Center din București.

S -a născut în.........

    1656: Edmond Halley, astronom englez, care a descoperit cometa ce îi poartă numele (d. 1742)
1823: Joseph Monier, grădinar francez, cel ce a descoperit asfaltul armat
1848: Gottlob Frege, matematician și logician german, fondatorul logicii matematice (d. 1925)
1857: Alexandru C. Cuza, profesor și om politic, membru al Academiei Române (d. 1947)
1867: Mihai Manicatide, medic, unul dintre fondatorii şcolii romaneşti de pediatrie.(d. 1954)
1869: Nicolae Paulescu, medic român, membru (1990) al Academiei Române; în a descoperit pancreina (insulina) (d. 1931)
1900: Margaret Mitchell, scriitoare americană (d. 1949)
1908: Martha Gellhorn, ziaristă, prima femeie corespondent de război. A fost a treia soție a lui Ernest Hemingway (d. 1998)
1916: Alexandru Dragomir, filosof român (d. 2002)
1922: Christian Barnard, medic sud-african. A realizat, la 3 decembrie 1967, primul transplant de inimă (d. 2001)
1923: Jack S. Kilby, fizician american, laureat al Premiului Nobel (d. 2005)
1935: Alain Delon, actor francez
1935: Alfonso López Trujillo, cardinal spaniol, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie
1954: Rickie Lee Jones, cântăreț și textier american

Decese................

    1674: John Milton, poet englez (n. 1608)
    1953: Ivan Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (1933) (n. 1870)
    1978: Norman Percevel Rockwell, desenator, ilustrator și pictor american (n. 1894)
    1998: Jean Marais, actor francez (n. 1913)
    2006: Iosif Conta, dirijor român (n. 1924)
    2009: Vitali Ghinzburg, fizician rus (n. 1916)

Sărbători

    în calendarul ortodox: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril
    în calendarul greco-catolic: Sf. Arhangheli Mihail și Gavril
    în calendarul romano-catolic: Fer. John Duns Scotus († 1308, Köln)

   Ziua Internaţională a Zonelor Urbane

 În fiecare an, pe 8 noiembrie este marcată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor sau Ziua Mondială a Urbanismului.Ziua Internaţională a Zonelor Urbane este aniversată din 1949, în peste 30 de ţări, la iniţiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul specialiştilor interesaţi, dar şi a publicului larg, cu soluţii pentru organizarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător.
Prin celebrarea acestei zile, sunt aduse în prim-plan problemele urbanizării cu efectele ei asupra evoluţiei durabile a societăţii şi promovarea unei mai bune planificări. Urbanizarea nu este un fenomen nou. Ea a apărut pe o anumită treaptă din evoluţia societăţii şi, din acel moment, nu a mai fost cale de întoarcere din expansiunea sa. A schimbat faţa lumii şi a adus modificări atât în viaţa, cât şi în mentalitatea oamenilor. Dacă, în urmă cu aproximativ 30 de ani, existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York şi Tokyo), astăzi numărul acestora a crescut semnificativ, la peste 20 de aglomerări umane.

1 comentarii:

Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More