miercuri, 6 noiembrie 2013

6 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

Preşedintele Traian Băsescu  :  Bugetul României pentru anul viitor va fi unul al "stagnării".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, că bugetul României pentru anul viitor va fi unul al "stagnării", susţinând că problema veniturilor în bugetul de stat trebuie rezolvată în primul rând prin lărgirea bazei de impozitare.
"Dacă după celebrul an 2010, când am consimţit să fiu alături de guvern pentru nişte măsuri extrem de dure, care ştiam că vor avea costuri politice uriaşe, am sperat ceva - am sperat că după stabilizarea macroeconomică ce s-a produs începând cu 2011 va veni un guvern care să creeze condiţii de relansare economică -, aşa cum arată lucrurile acum, nu s-au creat condiţii şi cred că esenţa este să nu alunecăm din nou într-o situaţie dificilă. Sper să nu se întâmple. Dacă bugetul anului 2014 nu va fi unul al relansării, ci al stagnării, măcar bugetul anului 2015 să fie unul al relansării economice", a afirmat Băsescu, la cea de a XXI-a ediţie a "Topului Naţional al Firmelor Private din România".

România are un cost al energiei care o face necompetitivă la nivel european, consideră preşedintele Traian Băsescu, adăugând că există tendinţa de a creşte continuu costurile acesteia.
"Avem un cost al energiei care ne face necompetitivi la nivel european, în raport cu SUA, în raport cu China. Şi România se încadrează în această tendinţă europeană de a creşte continuu costurile energiei. Una este o liberalizare a costului energiei şi să spui 'targetul este nivelul european al costului energiei', şi alta este să spui 'liberalizez energia, dar costul energiei trebuie să urce până la nivelul la care n-o mai subvenţionez de la stat'", a declarat şeful statului, miercuri, la cea de a XXI-a ediţie a "Topului Naţional al Firmelor Private din România".

Preşedintele Traian Băsescu consideră că soluţia pentru situaţia României în momentul de faţă nu este "inventarea" de taxe şi impozite, care să "hrănească" aparatul bugetar, punctând că trebuie continuat procesul de reducere a aparatului de stat.

"Observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte anul de criză profundă 2010, când nu mai puteam finanţa obligaţiile bugetului de stat. Şi când s-au luat nişte măsuri extrem de dure, ele au fost luate în aşa fel încât să nu se pună nimic suplimentar în spatele întreprinderilor mici şi mijlocii. Acum observ o schimbare a ponderii şi cred că este greşit, se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite, de soluţii care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun că un semnal extrem de serios şi afirm fără rezerve că este greşit", a spus Băsescu, la cea de a XXI-a ediţie a "Topului Naţional al Firmelor Private din România".

"Nu mărirea taxelor, a impozitelor este situaţia pentru acum. Sigur, statul are nevoie de bani, dar dacă i-ar îndrepta către zonele de stimulare a investiţiilor ar fi foarte bine. Dacă îi îndreaptă însă pentru a alimenta din nou cu cheltuieli aparatul de stat, nu este în regulă. Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da şansa exact economiei reale. Ea este cea care poate plăti pensiile şi salariile bugetarilor şi poate asigura resursa necesară investiţiilor. Deci, se pare că se produce o schimbare de filosofie în defavoarea mediului de afaceri şi acest lucru trebuie bine analizat, bine cumpănit şi decis corect. În orice caz, eu nu voi fi printre cei care or să tacă vizavi de această abordare, care a fost specifică anilor de dinainte de 2005", a mai spus preşedintele.

Andreea Paul : Liberalii, dacă mai au luciditate, să semneze moţiunea PDL privind economia naţională.

 Andreea Paul a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că dacă mai există "luciditate" în rândul membrilor PNL după ultimele declaraţii ale liderului partidului, Crin Antonescu, legate de cota unică, aceştia vor semna moţiunea PDL.

"PDL a anunţat că va depune o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema situaţiei economice a României, pentru că opoziţia nu are numărul necesar de parlamentari pentru a depune o moţiune de cenzură. Dacă mai există luciditate în rândul liberalilor după declaraţiile lui Antonescu şi Chiţoiu, primul admiţând că singura măsură liberală este menţinerea cotei unice, adică nu au făcut nimic în plus, respectiv că românul cu venit mediu plăteşte în plus pentru un stat neperformant începând cu 2014, chem aceşti liberali, dacă există, să semneze moţiunea simplă a PDL. Şi atunci o putem depune ca moţiune de cenzură şi Guvernul Ponta pică", a spus Paul.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul susţine că premierul Victor Ponta, pe care l-a numit "Tax Ponta", "loveşte şi fuge", aruncând vina pe FMI pentru majorarea unor taxe. Andreea Paul a adăugat că şeful Guvernului "ia banul şi pe aer, şi pe apă".

"Tax Ponta loveşte şi fuge. Se ascunde după FMI, aruncă în cârca FMI noile taxe, deşi FMI nu impune nimic, se ascunde după atacuri mincinoase la adresa preşedintelui României. Incompetenţa Guvernului pune pe umerii românilor, zilnic, taxe şi impozite. După cele 30 de taxe noi sau majorate din acest an, mai vin alte patru după 1 ianuarie 2014. Cum gândeşte românul? Am capră, porc, oaie, hai cu ele la prim-taxatorul Ponta. Pădurea şi peştele au rămas netaxate? Nicidecum, Ponta ia banul şi pe aer şi pe apă. Să beau o bere cu alcool, o ţuică? Mare greşeală, Ponta ni le taxează înainte de a le bea. Pornesc maşina să fug, Ponta e la ţeava de eşapament. Ţi-ai luat o blană? Ponta este în dulap, însetat, la taxare", a spus Paul.
Potrivit acesteia, USL a dezvoltat "statul prădător, nu statul partener", care taxează şi nu îmbunătăţeşte calitatea niciunui serviciu public şi nici nivelul de trai al românilor.

Constantin Niţă  : Nu am făcut calcule, dar noile taxe nu ar trebui să afecteze foarte mult preţul energiei.

Noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie şi care vor fi aplicate companiilor din sectorul energetic nu ar trebui să afecteze foarte mult preţul final al energiei, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită, într-o conferinţă de profil.
Întrebat dacă noile taxe vor fi suportate de companiile energetice sau de consumatorii finali, Nită a răspuns: "Principiul trebuie să fie win-win, trebuie să câştige toată lumea', a precizat el.

"Nu văd de ce în România nu ar trebui introduse astfel de taxe. Nu am făcut calculele privind impactul în preţul final. ANRE trebuie să le facă, nu Departamentul pentru Energie. Dar părerea mea este că aceste taxe nu pot influenţa foarte mult preţul final. De la 1 ianuarie, majorarea de preţ va fi de doar 1%, iar o taxă pe stâlpi nu poate să influenţeze foarte mult. ANRE va face toate calculele şi va spune exact", a spus Nită.
Ministrul a amintit că, de la 1 ianuarie, va scădea cu 10% contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi, în plus, se vor căuta metode de a reduce tarifele de transport la energie şi gaze naturale, măsuri care vor avea ca efect scăderea facturii la energie.

Florin Pogonaru : Creşterea accizelor la carburanţi se va simţi în nivelul de trai al cetăţeanului.

Majorarea preţului carburanţilor, prin creşterea accizelor, va avea, în principal, un impact asupra nivelului de trai al populaţiei şi mai puţin asupra inflaţiei, care nu va cunoaşte o creştere semnificativă, consideră preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

"Prin creşterea accizelor la carburanţi, sigur că efectul ar fi în primul rând asupra nivelului de trai. Nu cred că, într-o societate care în momentul de faţă are încă probleme de criză, are probleme de capacităţi de producţie nefolosite, deci există nişte impulsuri deflaţioniste foarte puternice, nu cred că vom vedea o inflaţie semnificativă, în urma acestei măsuri. Anul viitor va fi un an electoral şi asta poate induce şi o serie de presiuni inflaţioniste, dar nu din cauza creşterii preţului la carburanţi. Acela se va traduce, din păcate, în nivelul de trai al cetăţeanului român", a declarat, miercuri, Pogonaru, care a participat la o masă rotundă privind Legea insolvenţei, organizată de Consiliul Investitorilor Străini, Am Cham şi AOAR.

Victor Ponta: Cota unică se menţine.

Impozitarea va fi menţinută la 16%, TVA la pâine va rămâne în continuare redusă la 9%, fiind luată în calcul reducerea acesteia şi la alte categorii de produse, cum ar fi cele bio, a declarat premierul Victor Ponta, astăzi, în debutul şedinţei de Guvern.
"Cota unică se menţine. Este o solicitare - şi domnul Chiţoiu va da în mod sigur detalii - permanentă, nu doar a celor de la FMI, ci şi a unora dintre politicienii români. L-am văzut şi pe preşedinte astăzi (miercuri - n.r.): să impozităm PFA-urile, să impozităm drepturile de autor, să impozităm familiile pentru sănătate. Aceasta este gândirea lor, nu ştim dacă este bună sau rea, dar noi nu am fost de acord cu ea. Şi, faptul că preşedintele e de acord dovedeşte, până la urmă, cui vrea răul în perioada următoare, dar noi nu am acceptat acest lucru", a afirmat premierul.
Victor Ponta a adăugat, în context, că TVA la pâine va rămâne redusă şi în 2014.

"Şi, în mod sigur, încercăm anul viitor şi alte categorii. Eu promovez reducerea TVA pentru produsele bio, dar mai sunt şi alte produse unde putem să ne gândim la acest lucru", a adăugat premierul.

Premierul Victor Ponta le-a transmis reprezentanţilor mediului privat că se fac eforturi pentru rambursarea TVA într-un termen rezonabil şi că va începe derularea schemei privind ajutorul de minimis acordat IMM-urilor, promiţându-le că întregul proces va fi unul transparent.

"Pe cât posibil pentru perioada care a trecut, am redus birocraţia şi am continuat politica de scădere a numărului de taxe pe care le plăteşte mediul privat", a continuat Ponta, într-un mesaj adresat întreprinzătorilor prezenţi la cea de-a XXI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România - TOP 2012.
Şeful Guvernului a reiterat faptul că, în urma discuţiilor cu finanţatorii internaţionali, a fost deschisă perspectiva reducerii CAS pentru angajatori începând cu a doua jumătate a anului 2014, o măsură intens cerută de mediul de afaceri, 'care sperăm nu doar că va diminua povara fiscalităţii firmelor, ci va duce şi la crearea de noi locuri de muncă în economie'.

"Vreau să cred că, de peste un an şi jumătate, Executivul USL a dus o activitate corectă în raport cu aşteptările mediului de afaceri, ţinând cont şi de contextul economic dificil în care se află atât România, cât şi Uniunea Europeană. Sunt conştient de faptul că economia românească depinde în mod decisiv de performanţa mediului de afaceri privat şi, în mod special, de dezvoltarea IMM-urilor, iar o bună parte din politicile pe care le-am aplicat la guvernare au avut în vedere această realitate', a adăugat primul ministru.

Referitor la participarea României la reuniunile Consiliului European,  Victor Ponta afirmă că important nu este cine participă, ci modul în care România este reprezentată la acest nivel, afirmând că preşedintele a vândut interesele României.
"Am văzut o decizie de astăzi a Curţii Constituţionale. Problema nu este cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul-ministru, problema este dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România ca să-şi păstrezi tu nişte prietenii personale în caz de nevoie. Ori, eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat deficitul, şi când a negociat fondurile europene, iar despre agenda digitală (tema ultimei reuniuni a Consiliului UE-n.r.) bănuiesc că nu a deschis gura la Consiliul European că nu ştia", a spus Ponta.
El a susţinut totodată că România va avea la dispoziţie mai puţine fonduri europene în perioada 2014-2020 deoarece aşa a negociat preşedintele, fără niciun mandat, şi că există obligaţia încadrării în limita unui deficit extrem de mic tot pentru că preşedintele a angajat în acest sens ţara fără să întrebe pe nimeni, în 2011, alte state neavând această obligaţie.

Daniel Chiţoiu  : O decizie privind aprobarea actului normativ referitor la reducerea CAS va fi luată în aprilie 2014.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a afirmat marţi că o decizie privind aprobarea actului normativ referitor la reducerea CAS va fi luată în luna aprilie a anului 2014, când va avea loc o nouă misiune FMI.
"Ne-am angajat că actul normativ (n.r. privind reducerea cotelor de contribuţii sociale) va fi pregătit în prima parte a acestui an, iar la misiunea (n.r. FMI) pe care o vor avea în luna aprilie vom lua decizia de aprobare a actului normativ, cu aplicabilitate din semestrul doi al anului 2014. Deci, acesta este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", a afirmat Chiţoiu, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
El a subliniat că pentru reducerea CAS nu vor fi impuse alte taxe şi impozite.

"Ce este condiţionat în document (n.r. scrisoarea de intenţie cu FMI) este condiţionat de faptul că reducerea CAS trebuie să aibă un impact bugetar neutru, adică golul matematic pe care îl va avea reducerea CAS cu 5% în a doua parte a anului, respectiv 1,85-1,9 miliarde de lei, ăsta este impactul bugetar, să fie acoperit ori prin măsurile de îmbunătăţire a colectării care au început de acum şi de reducere a evaziunii şi a fraudei fiscale (...) printr-o îmbunătăţire a administrării veniturilor. De asemenea putem să acoperim golurile din a doua parte a anului prin operarea unor tăieri de cheltuieli de la diverse capitole care nu se cheltuiesc în anul respectiv. Pentru reducerea CAS-ului nu se vor impune alte impozite sau alte taxe", a spus Chiţoiu.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a afirmat, că un angajat cu salariu mediu va plăti mai mult indirect pentru funcţionarea statului, în urma măsurilor anunţate după negocierile cu FMI.
Întrebat dacă cetăţeanul cu un salariu mediu va plăti anul viitor mai mult pentru funcţionarea statului sau mai puţin, Chiţoiu a răspuns: "Impozitarea muncii, din contră, scade. Nu ştiu dacă plăteşte mai mult pentru funcţionarea statului, poate indirect, prin cumpărarea de produse, de servicii care au impozite mai mari în ele...dar din contră, invers i se vor reduce cotele de contribuţii sociale".
Chiţoiu a fost chestionat dacă, de la 1 ianuarie, un angajat cu un salariu mediu va plăti prin toate formele prevăzute în urma măsurilor anunţate după negocierile cu FMI mai mult pentru funcţionarea statului sau mai puţin.

"Normal că va plăti mai mult indirect, am spus, pentru că aceste impozite şi taxe se regăsesc parte din ele în costuri, în preţuri. Dar acum ca să facem o evaluare cât plăteşte din salariu în plus, nu se poate face o evaluare. Asta este o întrebare ipotetică", a spus Chiţoiu.
El a afirmat că acest lucru este compatibil cu programul de guvernare.

Ana Birchall : Sesizările Preşedintelui  Băsescu la CCR au rolul de a şicana eforturile de reformă ale Guvernului şi Parlamentului.

Deputatul PSD Ana Birchall susţine că sesizările pe care preşedintele Traian Băsescu le face la CCR au rolul de a şicana eforturile de reformă pe care atât Guvernul, cât şi Parlamentul le întreprind.
"Sesizările pe care preşedintele Traian Băsescu le face, în mod frecvent, la CCR, au eminamente rolul de a şicana eforturile de reformă pe care atât Guvernul, cât şi Parlamentul le întreprind pentru a da României o reprezentare externă corectă, democratică şi echitabilă, prin emiterea unor legi importante şi foarte relevante pentru fiecare cetăţean", a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
Aceasta consideră că Traian Băsescu trebuie să lase toate instituţiile centrale ale statului să îşi îndeplinească atribuţiile legale şi constituţionale în materie de politică externă şi în materie de afaceri europene, iar decizia CCR de miercuri este un argument concludent în acest sens.

"Orice tergiversare a procesului de adoptare a unor astfel de legi, cum este şi legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, nu face altceva decât să întârzie un proces corect legislativ. Acesta este singurul scop al preşedintelui, domnia sa este concentrat pe a pune beţe în roate majorităţii parlamentare şi Guvernului şi, mult mai puţin, pe ceea ce ar trebui să fie mai bun pentru români", a spus deputatul PSD.

Ileana Crăciun  : Ministerul Culturii este total absent în viaţa muzeelor.

Fostul consilier în Ministerul Culturii Ileana Crăciun a calificat, în deschiderea Conferinţei naţionale "Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România", care se desfăşoară la Târgu Mureş, drept "regretabilă" lipsa reprezentanţilor Ministerului Culturii de la această reuniune.

"Este regretabil că nici de această dată - sau şi de această dată - există un mare absent: Ministerul Culturii. Ministerul Culturii nu este prezent, eu nu pot să vorbesc în numele său, că nu mai sunt sub oblăduirea sa. Toată viaţa am fost sub oblăduirea meseriei mele, a catedrei, la facultate şi a muzeologiei, pe care le-am slujit şi m-am străduit să le slujesc cu credinţă - studenţii şi muzeografii, muzeele au fost grădina mea de flori şi am încercat să le dau fiecăruia atâta, cât şi cum se cuvenea. Regret. Ce pot să spun? Să vă mint ce face Ministerul Culturii, care nu este?", a spus Ileana Crăciun.
"Cât priveşte prezenţa Ministerului Culturii în viaţa muzeelor, mai ales a muzeelor teritoriale: este total absentă. Îmi pare rău că vin cu negativisme. Dar acesta e adevărul adevărat", a spus Crăciun.

Cătălin Ivan: Băsescu vrea că România să se întoarcă la măsurile de austeritate din 2010.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine, comentând declaraţiile de miercuri ale şefului statului legate de taxe şi impozite, că preşedintele Traian Băsescu doreşte că România să se întoarcă la măsurile de austeritate din anul 2010.

"Traian Băsescu a arătat tuturor astăzi cât de nemulţumit este că vor creşte salariile şi pensiile pentru cei loviţi de criză, pentru cei pe care guvernarea PDL i-a îngenuncheat. Lui Traian Băsescu pur şi simplu nu îi convine că USL a reuşit să redreseze România, să o relanseze din punct de vedere economic, iar în acelaşi timp să reducă şi povara de pe umerii celor mai afectaţi", afirmă Ivan.

"Odată cu declaraţiile de astăzi ale preşedintelui se vede chiar şi mai clar diferenţa de viziune dintre USL şi PDL. Noi am adoptat un model de creştere fără austeritate, încercăm să stimulăm consumul, să atragem mari investitori, să relansăm mediul privat, să suplimentăm necesarul de bani pentru investiţii din fondurile europene care prea mult timp au stat nefolosite", afirmă Cătălin Ivan.

PNL: Proiectul privind Roşia Montană trebuie respins în Parlament şi mandatul comisiei să înceteze.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, membru în Comsia specială privind Roşia Montană, a declarat, miercuri, că votul liberalilor va fi pentru respingerea proiectului de lege transmis de Guvern, pecizând că activitatea acestui for va trebui să înceteze după respingerea proiectului.
"Din punctul de vedere al PNL acest proiect de lege aşa cum a venit de la Guvern nu poate fi susţinut, prin urmare în raportul pe care trebuie să-l realizăm în cadrul Comisiei speciale votul nostru va fi împotriva acestui proiect de lege care a venit de la Guvern. În mod normal, după ce vom da acest vot activitatea comisiei trebuie să se închidă şi se va închide, de aici încolo noi susţinând în diferite ocazii necesitatea creării unui cadrul general care să legifereze exploatările auro-argintifere din România, pentru că PNL susţine exploatarea minieră în România făcută, însă în cadru legal european, în cadru legal românesc în favoarea statului şi a cetăţenilor României", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.
"În mod categoric acest proiect de lege a pornit de la premise greşite şi a pornit în construcţia sa greşit, prin urmare acest proiect de lege în această formă trebuie respins, cum de altfel nu susţinem nici crearea unor condiţii speciale pentru anumite firme în alte legi sau prin alte amendamente", a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, că preşedintele Traian Băsescu nu are legitimitate să comenteze măsurile economice ale Guvernului, de vreme ce în perioada guvernării PDL şeful statului a susţinut măsuri care au dus la închiderea a mii de firme mici şi mijlocii.
"Dacă cineva stă să-l mai asculte pe Traian Băsescu atunci când vorbeşte despre mediul de afaceri, despre dezvoltarea mediului de afaceri în România, cred că e o pierdere de vreme. Cu toţii am fost martori în guvernarea lui Traian Băsescu, în urmă cu câţiva ani, când a venit şi ne-a vorbit despre un nou acord cu FMI, cu toţii am fost prezenţi în România lui Traian Băsescu atunci când a majorat TVA, cu toţii am fost prezenţi aici când Traian Băsescu vorbea despre promovarea unor iniţiative ale Guvernului Boc prin care erau închise mii de firme mici şi mijlocii, prin urmare Traian Băsescu nu are niciun fel de legitimitate să vorbească pe acest subiect", a declarat Pocora.

Olanda : România să facă reforme în justiţie pentru a atrage investitorii.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, l-a primit, luni, pe ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel, ocazie cu care "cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, apreciind nivelul schimburilor comerciale ca fiind unul foarte ridicat, de natură să încurajeze şi alte proiecte viitoare comune", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. România trebuie să facă reforme în justiţie, aşa cum a promis la aderarea la UE în 2007, pentru a atrage investiţii, scrie, pe Twitter, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, după ce ministrul Economiei, Andrei Gerea, i-a invitat pe investitorii olandezi să investească în companiile de stat.
Pentru ca investiţiile româneşti şi străine să vină, "cel mai bine" ar fi să se facă "reforme legislative, în justiţie" şi în ceea ce priveşte corupţia, "promise în 2007 la aderarea României la UE, monitorizate prin MCV", scrie, pe Twitter, diplomatul olandez.
Totodată, Matthijs van Bonzel notează că ministrul Andrei Gerea i-a invitat pe investitorii străini să investească în companii deţinute de stat, unde "stadiul reformelor e întârziat".

ŞTIRI METEO

Joi, 7 noiembrie 2013, temperaturile vor scădea și în jumătatea de sud-est a României, astfel că la nivelul întregii țări se vor încadra în limite normale pentru această dată. Maximele vor fi cuprinse între 8 grade în Maramureș și în estul Transilvaniei și 19 grade în extremitatea de sud-vest, iar temperaturile minime se vor situa între -1 și 10 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări și pe arii restrânse ploi slabe, mai ales ziua, în nord și nord-vest, iar dimineața izolat și în centru. La munte, îndeosebi în nordul Carpaților Orientali, vor predomina precipitațiile sub formă de ninsoare, iar vântul va continua să prezinte intensificări, mai ales pe crestele înalte, unde va sufla tare. Noaptea, vântul va slăbi treptat în intensitate. În a doua parte a intervalului, izolat în zonele joase se va semnala ceață.
În Bucureşti, temperaturile vor scădea, apropiindu-se de normalul perioadei. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 5…7 grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească.


PERSONALITĂŢI

Piotr Ilici Ceaikovski

Piotr Ilici Ceaikovski, (n. 25 aprilie, pe stil nou 7 mai 1840, Kamsko-Wotkinski Sawod, azi orașul Ceaikovski - d. 25 octombrie, pe stil nou 6 noiembrie 1893, Sankt Petersburg) a fost un compozitor rus. A alcătuit simfonii, concerte, opere, balete și muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte populare și teatre muzicale.
A urmat colegiul de jurisprudență, a luat diploma în drept și s-a angajat ca secretar la Ministerul Justiției. În același timp, se ocupa de muzică, în calitate de amator. Munca sa la minister nu-i stârnea nici un interes, motiv pentru care i-a scris surorii sale „au făcut din mine un funcționar, și încă unul prost“. În fine, în 1863, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba de la minister și începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein.
În 1866, după ce a terminat studiile de muzică, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit postul de profesor de teorie muzicală la proaspăt înființatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878. În această periodă a compus Simfonia nr.1 în sol minor, op. 13 („Vise de iarnă”). S-a împrietenit cu mai mulți membri din grupul celor cinci compozitori ruși, astfel că-i dedică uvertura fanteziei "Romeo și Julieta" fondatorului grupului, Mili Balakirev.


În vara anului 1872 compune Simfonia a 2-a în do minor (numită și „Mica Simfonie Rusă”, „Mica Rusie” sau „Ucraina”) op.17, pe teme ucrainiene și rusești, iar în iarna anului 1874 dă prima reprezentație cu un concert de pian. În vara anului 1875 compune Simfonia a 3-a.
Compune primul său balet, în 4 acte, Lacul lebedelor (libretul de V. Beghicev și V. Geltzer). Premiera a avut loc la Sankt Petersburg, la „Teatrul Mariinski”, pe 15 ianuarie 1895, dar a fost un eșec, din cauza unei nepotrivite puneri în scenă. Abia peste 30 de ani a fost definitivată trama baletului. Compune și o operă, Evgheni Oneghin, libretul fiind extras dintr-un roman de Alexandr Pușkin.
În 1890 a compus o operă în trei acte, cu șapte tablouri, pe un libret inspirat de o nuvelă de Alexandr Pușkin: Damă de pică.
În anul 1892 termină al treilea balet al său, în două acte, Spărgătorul de nuci, după basmul „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor” de E. T. A. Hoffmann care, în mod surprinzător, nu are succesul scontat. Abia peste câteva decenii obține succesul pe care îl merită, fiind în prezent unul din baletele cele mai frecvent reprezentate și apreciate de public.
Pe data de 6 noiembrie 1893, la nouă zile după ce a terminat Simfonia a 6-a în Şi minor Patetica op.74, Ceaikovski moare de holeră pentru că a băut apă nesterilizată din râul Neva.
Opera lui Ceaikovski reprezintă o fericită sinteză între operele clasice occidentale și tradiția rusă, reprezentată în epocă și de Modest Petrovici Musorgski și de Grupul celor Cinci.


S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 6 NOIEMBRIE .............

Evenimente

    1528: Conchistadorul Alvar Nunez Cabeza de Vacă devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas
    1917: A izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia
    1919: S-a fondat, la Sighișoara, prin fuzionarea unor organizații politice ale sașilor și ale șvabilor, Partidul German din România, care milita pentru promovarea intereselor specifice minorității germane
    1947: În cadrul ședinței Consiliului de Miniștri, se anunță demisia miniștrilor aparținând PNL – Tătărescu
    1999: În cadrul unui referendum constituțional, australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii

S -a născut în.............

    1771: Alois Senefelder, inventator austriac a litografiei (d. 1834)
    1814: Adolphe Sax (Antoine-Joseph), inventator de instrumente muzicale (saxofon), francez de origine belgiană (d. 1894)
    1825: Charles Garnier, arhitect francez, cunoscut pentru proiectele pe baza cărora s-au construit Opera din Paris și cazinoul din Monte Carlo (d. 1898)
    1851: Charles Dow, economist american (d. 1902)
    1861: James Naismith, medic și pedagog canadian, inventatorul baschetului (d. 1939)
    1865: William Boog Leishman, medic englez care a descoperit vaccinul contra febrei tifoide (d. 1926)
    1882: Aurel Vlaicu, inginer și pilot român (n. 19 Noiembrie 1882 - d. 13 Septembrie 1913)
    1893: Edsel Ford, investitor american (d. 1943)
    1944: Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de București, membru de onoare al Academiei Române
    1945: Rita Pavone, cântăreață italiană de şlagăre
    1947: Alex Ștefănescu, critic literar român
    1949: Olga Delia Mateescu, scriitoare, actriță româncă de teatru și film
    1952: Michael Cunningham, scriitor american

Decese...................

   1976: Ilie Lazăr, jurist și politician român (n. 1895)
    1893: Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus (n. 1840)
    1988: Theodor V. Ionescu, fizician și inventator român (n. 1899)
    1998: Niklas Luhmann, sociolog german (n. 1927)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More