luni, 25 noiembrie 2013

25 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Nu e cu adevărat patriot decât omul virtuos care simte şi-şi iubeşte toate îndatoririle, străduindu-se să le înfăptuiască."( Silvio Pellico )

 

Preşedintele Traian Băsescu

Dacă nu se renunţă la creşterea accizei pe combustibil, voi întoarce bugetul şi e posibil să-l atac la CCR.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că în situaţia în care Executivul nu va găsi soluţii pentru a renunţa la creşterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituţională.

"O spun în mod categoric: dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat. După care, este foarte posibil să îl atac şi la Curtea Constituţională, dacă voi găsi în el, în forma finală, motive. Cred că această acciză suplimentară nu are ce să caute. Încerc de zile în şir, împreună cu consilierul economic, să găsim soluţii. E uşor să spui demagogic 'nu vreau acciză la benzină' dacă nu ai soluţii. Or, eu cred că sunt soluţii şi sunt soluţii mult mai multe în buget, dar trebuie discutat cu cei care urmează să facă cheltuielile pentru a vedea unde sunt excedente", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

"Susţin fără rezerve indexarea pensiei cu 3,76% şi chiar dacă nu aş susţine, este în lege, deci trebuie făcută. Susţin acordarea burselor suplimentare pentru medicii rezidenţi şi creşterea cu 10% a salariilor cadrelor didactice, aşa cum Guvernul şi-a propus. Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim de la 800 lei la 850 lei şi apoi, în etapa a doua, la 900 lei, pentru că asta aduce venituri suplimentare.(...) Şi creşterea venitului minim garantat este iar o măsură foarte bună. (...) Deci, nu înţeleg de ce s-a supărat domnul prim-ministru", a afirmat preşedintele.

 Reuniunea Europa Centrală şi de Est şi  China - o şansă pentru România.

Preşedintele Traian Băsescu apreciază ca fiind o şansă pentru România reuniunea la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China, care se va desfăşura zilele acestea la Bucureşti.

"Din câte ştiu, pentru întreg acest spaţiu, China ar avea disponibilitatea de a înveşti circa zece miliarde de dolari în perioada următoare. Nimeni nu îţi dă aceste informaţii precis, dar asta este ceea ce eu ştiu. Sigur, am auzit şi veselia că 8,5 miliarde vor fi investite în România, nu ştiu ce se va întâmpla. Nu e aşa. Trebuie privite lucrurile cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism. Dacă vom înşira iarăşi lista de proiecte cu care m-am plimbat şi eu la Beijing, pe care le-am dat şi preşedintelui Chinei, când a fost la Bucureşti în 2008: Tarniţa, Cernavodă, Canalul Bărăgan-Siret, Siret-Bărăgan, Canalul Dunăre-Marea Neagră, autostrăzi, dacă vor fi numai nişte înşiruiri, o listă de proiecte şi memorandumuri de genul 'ne vom îndrepta atenţia spre Canalul Siret-Bărăgan, spre reactorul 3 şi 4', vor rămâne literă moartă", a spus Băsescu, luni, la RRA, întrebat cu privire la prezenţa la Bucureşti, în aceste zile, a premierului chinez, precum şi a altor şefi de guverne din Europa.
Şeful statului a arătat că lucrurile trebuie privite cu profesionalism, iar în spatele miniştrilor ar trebuie să se afle o echipă de tehnicieni şi să fie prezentate studii de prefezabilitate.
El a adăugat că trebuie avut în vedere că România are în China "un partener care are încredere în noi".
Despre reuniunea la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China, care se va desfăşura zilele acestea la Bucureşti, Băsescu a spus: "România, ca ţară gazdă, este avantajată, pentru că în afară de perioada summitului, premierul chinez are o zi în care discută cu autorităţile române cum se poate coopera. Summitul cu companiile este deja altceva şi se va adresa tuturor celor 15 ţări participante. După mine, ca o concluzie, summitul trebuie privit cu profesionalism, summitul este o şansă pentru România şi dacă la nivelul Guvernului şi al tehnicienilor, proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige".

Andreea Paul : Guvernul să-şi prezinte demisia pentru atacul lui Ponta la adresa CCR.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul susţine că decizia de neconstituţionalitate asupra legii privind Memorandumul între statul român şi Rompetrol reprezintă un "verdict" dat "incompetenţei" guvernării USL, menţionând că "atacul" premierului Victor Ponta la adresa CCR impune demisia Guvernului.

"Atacul iresponsabil la adresa Curţii Constituţionale impune demisia Guvernului Ponta. Ameninţarea, şantajul mediatic şi iresponsabilitatea sunt cele trei arme folosite de Guvernul Ponta în contestarea deciziei de neconstituţionalitate în cazul afacerii Rompetrol. Curtea Constituţională a dat un verdict previzibil, dar acest verdict vizează în primul rând actul de incompetenţă al guvernării USL şi al majorităţii parlamentare USL. Ponta şi ai lui au încercat să mai păgubească o dată statul român prin legalizarea neîncasării unei datorii de aproape 400 milioane de dolari din cea mai mare escrocherie a ultimului deceniu marca PSD", afirmă Andreea Paul, într-un comunicat.
"Pe vremea Guvernului Năstase privatizarea Rompetrol a fost obiectul cercetărilor penale, iar acum Memorandumul semnat de Victor Ponta este lovit de nulitate. Verdictul de neconstituţionalitate dat Memorandumului înseamnă, practic, scoaterea României din ghearele mafiei PSD", adaugă Andreea Paul.
"Atacul la adresa Curţii Constituţionale al premierului Ponta are violenţa celor obişnuiţi să arunce România în haos. Guvernul Ponta are de făcut un singur gest de onoare: să-şi prezinte demisia. Ar fi dovada că se distanţează de propria mafie care-i dirijează paşii", declară deputatul PDL.

Victor Ponta : China este pentru România un partener privilegiat.

"Doresc să salut cu deosebită căldură şi prietenie prezenţa la Bucureşti a prim-ministrului Li Keqiang şi a delegaţiei care îl însoţeşte. Este o vizită pe care pot să o cataloghez istorică - aproape 20 de ani de când un prim-ministrul al Chinei s-a aflat la Bucureşti. Vreau să mulţumesc pentru căldura primirii la Beijing la începutul lunii iulie. (...) China este pentru România un partener privilegiat, avem o relaţie de 65 de ani, excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural şi educaţional. Au avut loc schimbări politice, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi pe viitor. Îmi doresc, aşa cum am spus şi la Beijing, că România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune", a susţinut premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez Li Keqiang.
Premierul român a salutat adoptarea unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale, afirmând că aceasta este încă un pas în realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România şi China.

"Dincolo de relaţiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relaţiile economice. China este un partener economic şi comercial important, dar potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii", a spus Ponta, arătând că exporturile României către China au crescut de la începutul anului cu 30%.
El a dat asigurări că de fiecare dată România va fi o gazdă bună pentru partenerii chinezi.

Crin Antonescu: Dacă Preşedintele retrimite bugetul, parlamentarii trebuie să vină la vot chiar şi de Revelion.

Liderul PNL a precizat că, dacă preşedintele Traian Băsescu va uza de prerogativa de a solicita reexaminarea legii bugetului de stat pe 2014, atunci parlamentarii USL trebuie să se mobilizeze pentru a adopta pentru a doua oră legea bugetului până la finele anului.
"Nu rămâne decât ca într-o perioadă dificilă, de sărbători, dar asta este, parlamentarii au obligaţia să vină şi să se pronunţe din nou asupra bugetului. (...) Nu e niciun fel de scuză că se aproprie sărbătorile, că e incomod. Nu, nu există nimic mai important până la urmă pentru un parlamentar, nicio lege mai importantă decât bugetul, şi atunci, şi dacă ar fi să fie în seara de Revelion, parlamentarii trebuie să vină să voteze, şi vor veni", a declarat Antonescu.

Liderii PNL au decis luni, într-o şedinţă a conducerii partidului, să accepte propunerea PSD pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în "cazul Călăraşi", au declarat surse liberale. 
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, după şedinţa conducerii partidului, că liberalii sunt "favorabili" constituirii comisiei de anchetă Călăraşi, fiind discutate şi numele parlamentarilor care să facă parte din aceasta, respectiv Ioan Cupşa, Traian Dobrinescu, Dorin-Mircea Dobra.
Liderul PNL a fost întrebat dacă îşi menţine propunerea ca Ilie Sârbu să fie preşedinte al acestei comisii. "Eu, da, dar nu vreau să se interpreteze ca o presiune a mea asupra PSD. PSD decide, evident, eu am făcut propunerea şi, din punctul meu de vedere, rămâne cea mai bună formulă, dar nu decid eu", a răspuns el.

Valeriu Zgonea : Preşedintele  nu va face un gest antiromânesc cu bugetul.

"Eu rămân la ideea că preşedintele statului este un jucător al echipei naţionale a României şi nu-şi permite să facă rău pensionarilor, medicilor, profesorilor şi celor care beneficiază de bugetul pe 2014. Până la urmă, e o declaraţie politică. Ştiţi că e foarte bun jucător când e vorba de declaraţii politice. Sper să am încredere şi am flerul meu că, atunci când e vorba de bugetul naţional, să nu-l bocheze, mai ales că este prima dată după foarte mulţi ani când reuşim să-l adoptăm în decembrie", a spus Zgonea.
El a mai spus că preşedintele este înverşunat când vrea să dea un mesaj politic şi că el rămâne la ideea că preşedintele statului nu va face un gest antiromânesc.

"Aşa este el înverşunat când vrea să dea un mesaj politic, este un bun jucător", a adăugat Zgonea.
 El a mai spus că rămâne la ideea că "resursele financiare stabilite sunt pentru a asigura creşterile necesare şi obligatorii la acele zone vulnerabile ale societăţii româneşti".

"Din această perspectivă, rămân, în continuare, susţinător al ideii că preşedintele statului român nu va face un gest antiromânesc", a adăugat Zgonea.

"Cred că preşedintele va fi un român serios", a mai spus Zgonea.

SANITAS: Decizia referitoare la greva generală din sănătate va fi luată miercuri.

Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că o decizie referitoare la organizarea grevei generale din sănătate, anunţată pentru 28 noiembrie, va fi luată miercuri, după întâlnirea pe care o va avea cu ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, dar şi în funcţie de deciziile adoptate la nivel de federaţie.

"Putem lua în calcul suspendarea grevei generale din sănătate, anunţată pentru joi, 28 noiembrie. O decizie în acest sens va fi luată, însă, miercuri, după întâlnirea pe care o vom avea cu ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, dar şi în funcţie de deciziile adoptate la nivel de federaţie, atât în Consiliul naţional, cât şi în Biroul executiv. Astăzi (luni - n. r.), am avut două întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în care au fost discutate atât aspecte legate de contractul colectiv de muncă, cât şi revendicările prezentate de Federaţia SANITAS",  a afirmat Leonard Bărăscu.
Peste 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar din întreaga ţară au participat luni, între orele 8,00 - 10,00, la o grevă de avertisment, pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la problemele cu care se confruntă salariaţii din sistemul sanitar.

''La greva de avertisment au participat 99% dintre angajaţii din unităţile sanitare din toată ţara, atât cei care au semnat iniţial listele de participare la protest, cât şi restul personalului, în semn de solidaritate. Obiectivul nostru este să obţinem condiţii mai bune de muncă pentru salariaţii din sistem'', a precizat preşedintele SANITAS.

Eugen Nicolăescu: Am convenit cu Sanitas să accepte suspendarea oricărui conflict de muncă.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Sanitas, că a convenit împreună cu aceştia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuţii.

"Vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coaliţia (Profesioniştior din Sănătate - n.r.) şi a doua, după-amiază, cu Sanitas. Am convenit la întâlnirea de astăzi (luni) că vom merge în Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi în sistemul sanitar", a mai spus ministrul Sănătăţii.
"Nu pot avansa acum cifre privind majorările salariale, să nu le promitem oamenilor ceea ce nu le putem da. Majorările salariale vor fi trecute în actul adiţional, iar Guvernului îi va fi prezentat memorandumul pentru deblocarea posturilor", a mai spus Nicolăescu.

Hidroelectrica vrea să vândă în ianuarie alte 14 microhidrocentrale.

Producătorul de electricitate Hidroeletrica va scoate la licitaţie publică deschisă cu strigare, în 23 şi 24 ianuarie 2014, un nou lot de 14 microhidrocentrale, pentru care speră să obţină cel puţin 46,2 milioane lei (10,4 milioane euro).
 "Vor fi scoase la vânzare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare, încă 14 microhidrocentrale grupate în 7 pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane lei (circa10,4 milioane euro)", potrivit unui comunicat al companiei de stat.
Decizia vânzării microhidrocentralelor a fost luată în AGA Hidroelectrică de vineri.
Un prim lot de 14 microhidrocentrale a fost vândut în iunie pentru suma totală de 46,8 milioane lei (10,5 milioane euro). Hidroelectrica şi-a propus să vândă, în perioada 2013-2014, un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1 % din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decât veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi, se mai arată în comunicat.

Bloomberg  : Preţul petrolului, în scădere puternică.

Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu până la 2,7%, la 108,5 dolari pe baril, cea mai abruptă creştere din ultimele trei săptămâni, după încheierea acordului privind limitarea programului nuclear iranian şi relaxarea sancţiunilor economice asupra ţării.
Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât cu până la 3 dolari, după ce a urcat vineri cu 97 de cenţi şi a încheiat săptămâna trecută la 111,05 dolari pe baril, transmite Bloomberg.
Cotaţia ţiţeiului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a scăzut cu până la 1,6%, respectiv 1,55 dolari, la 93,29 dolari pe baril. Iranul şi marile puteri - SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China - au încheiat în weekend, la Geneva, un acord care limitează programul nuclear iranian şi prevede relaxarea sancţiunilor economice asupra ţării, deblocând parţial exporturile de petrol.
Cotaţia Brent, de referinţă pentru jumătate din volumul de petrol tranzacţionat la nivel mondial, reacţionează puternic la evoluţiile din dosarul nuclear al Iranului.
Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut cu 60% de la începutul anului trecut, din cauza sancţiunilor, statul pierzând astfel venituri de peste 80 miliarde de dolari, potrivit administraţiei americane.

Eurostat  : În 2011,  România, pe primele locuri din UE la ponderea IMM-urilor în economie.

Germania, România şi Luxemburg aveau în 2011 cel mai ridicat procent de întreprinderi mici şi mijlocii (ÎMM) din sectorul non-financiar al Uniunii Europene, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).
În toate statele Uniunii Europene, în 2011, majoritatea întreprinderilor din sectorul non-financiar au fost microîntreprinderi (93%) şi doar 0,2% sunt mari companii. Cel mai ridicat procent de IMM-uri s-a înregistrat în Germania (18%), România şi Luxemburg (ambele cu 13%) şi Austria (12%), iar cel mai scăzut era în Cehia şi Slovacia (ambele cu 4%).
În majoritatea statelor Uniunii Europene, cea mai mare pondere a persoanelor angajate este în sectorul IMM-urilor: Lituania şi Letonia (ambele cu 51%), Estonia şi Luxemburg (ambele cu 49%), Bulgaria (45,5%), Germania şi România (ambele cu 44%). În şase state membre, cea mai mare pondere a persoanelor angajate este în microîntreprinderi, în special în Italia (46%) şi Portugalia (42%) iar în două ţări membre, Marea Britanie (46%) şi Franţa (37%), cea mai mare pondere a persoanelor angajate este în mari companii.

INSCOP: PSD-UNPR, pe primul loc în opţiunile românilor pentru europarlamentare.

PSD-UNPR conduce în topul preferinţelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, iar în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, clasamentul intenţiei de vot este deschis de Uniunea Social Liberală, relevă un sondaj INSCOP.
Conform sondajului, 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionaţi indicau acest răspuns. Totodată, cercetarea arată că 18,3% dintre cei intervievaţi spun că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere în cadrul barometrului publicat în luna mai. Pe de altă parte, 4,6% dintre respondenţi afirmă că USL se va rupe la alegerile parlamentare din 2016 (4,2% apreciau acest lucru în luna mai). Conform datelor culese în luna noiembrie, 22,8%În luna mai, 36,4% dintre români nu ştiau sau nu răspundeau la întrebarea legată de ipoteza ruperii USL. În noiembrie, ponderea celor care nu au o opţiune formată pe această temă este de 25,3%.
Întrebaţi cu candidaţii cărui partid sau alianţă ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, românii au indicat în proporţie de 38,8% candidaţii PSD-UNPR. Pe locul secund se situează alianţa PNL-PC, cu 20,1%, urmată de PDL, cu 15%, Partidul Mişcarea Populară - 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu - 5,3%, UDMR - 5%.
În partea a doua a clasamentului, Forţa Civică este preferată de 3,9% dintre cei chestionaţi, în timp ce PNŢCD ar obţine 2,1%, PRM - 3%, iar 1,4% au răspuns 'alt partid'.
Acelaşi sondaj arată că 18,7% dintre români nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 13,6% declară că nu merg la vot, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

ŞTIRI METEO

Marţi, 26 noiembrie 2013, vremea în România va deveni rece pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare la munte, în jumătatea de sud a țării și local, mai ales noaptea, în rest. În Dobrogea precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla moderat și cu unele intensificări în estul și sudul țării, precum și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 grade în estul Transilvaniei și 7 grade pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -8 și 0 grade.
În Bucureşti, vremea va continua să se răcească. Cerul va fi noros, temporar vor fi precipitații, predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă va fi de – 3…-1 grad.PERSONALITĂŢI

Matei Millo

Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prăjescu - d. 9 septembrie 1896, București) a fost un actor și autor dramatic român.
Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu. Și-a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. A urmat apoi Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat artă dramatică timp de cinci ani.
A desfășurat la Iași și la București o activitate multilaterală de actor, director de scenă, autor dramatic, conducător de trupă și director de teatru, precum și de profesor. Matei Millo a fost un fervent susținător al repertoriului național și un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă reacționând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simț de observație, sobrietate, capacitate de nuanțare, minuțiozitate în caracterizarea variată a personajelor, umor și vervă neobosită.
Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numără travestiurile Chiriţă, Mama Anghelușa, Baba Hârca, Ciubăr din Despot-Vodă, Barbu Lăutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguțătorul din Veneția de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.
Concepția artistică a lui Matei Millo a influențat puternic teatrul românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.

George Vraca

George Vraca (n. 25 noiembrie 1896, București - d. 17 aprilie 1964, București) a fost un renumit actor român, unul dintre numele mari ale scenei românești. A absolvit cursurile Conservatorului de artă dramatică. S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național (Hamlet, Visul unei nopți de vară, Cum vă place, Neguțătorul din Veneția, Macbeth, Richard al III-lea de Shakespeare, „Din jale s-a întrupat Electra” de Eugen O'Neil, Vlaicu-Vodă de Alexandru Davilla, Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri etc.). Interpretările lui George Vraca excelau prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară. A fost director de teatru, animator, conducător de colective artistice. Ca actor de cinematograf s-a remarcat în filmul Tudor. Spre sfârșitul vieți, a recitat la radio câteva dintre poemele lui Eminescu, între care și Luceafărul.


Prin Decretul nr. 129 din 20 iunie 1952 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, actorului George Vraca i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române.

„Viața lui de actor n-a cunoscut șovăieli și pauze: avea în el pregătită puterea de afirmare întreagă și conturul unei medalii, care zăcută mii de timpuri în piatră, iese la lumină cu strălucirea ei de început. Talent interior și de tenacitate metalică, Vraca era gata făurit și complet, când a intrat din culise în spectacol. ”(Tudor Arghezi)


S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 25 NOIEMBRIE ......................

Evenimente


    1715: Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită
    1783: Armatele britanice au evacuat New York-ul, ultima lor poziție militară din timpul revoluției americane
    1864: Este promulgată „Legea instrucțiunii publice", ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită"
    1867: A intrat în vigoare prima Convenție poștală a României, cea cu Rusia, conform căreia pe teritoriul României serviciul de poștă urma să fie efectuat numai de către Poșta Română
    1896: Apare, la București, primul număr al revistei Literatură și arta română. Idei, simțire și formă, sub conducerea lui Nicolae Petrașcu
    1932: „Pact de neagresiune electorală" între Partidul Național Țărănesc și Garda de Fier. Aderă ulterior gruparea liberală condusă de Gheorghe Brătianu („georgiștii"), Uniunea Agrară condusă de Constantin Argetoianu și Partidul Evreiesc din România
    1940: Încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el
    2001: Cercetătorii de la societatea „Advanced Cell Technology" din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei
    2007: Alegeri parlamentare și referendum pentru alegerea sistemului de vot în România.

S -a născut în..............

    1562: Lope Felix de Vega Carpio, scriitor și dramaturg, reprezentant de seamă al Renașterii spaniole (d. 1635)
    1814: Julius Robert von Mayer, naturalist și medic german (d. 1878)
               Matei Millo, autor dramatic (d. 1896)
    1863: Ion Cantacuzino, medic și bacteriolog român (d. 1934)
    1896: George Vraca, actor român (d. 1964)
   

  Decese.....................

    1885 -  Grigore Alexandrescu, poet și fabulist român (n. 1810)
    1950 - Johannes Vilhelm Jensen, scriitor danez (n. 1873)
    1959 - Gérard Philipe, actor francez (n. 1922)
    1972 - Henri Coandă, inventator și inginer, creatorul primului avion cu reacție din lume (n. 1886)
    1994 - Gheorghe Vitanidis, regizor român (n. 1929)
    1999 - Alexandru Ciorănescu, prozator, poet, dramaturg și istoric literar (n. 1911)

  Sărbători

         Ziua internațională a nonviolenței
         Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

surse : www.mediafax.ro, ro.wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More