joi, 21 noiembrie 2013

21 noiembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

„Jertfa e neplăcută numai din pricina căderii noastre, altminteri, jertfa e dăruire, nu renunțare!  (Părintele Galeriu )

Preşdintele Traian Băsescu cere reexaminarea ordonanţei care permite majorarea indemnizaţiilor din AGA.

Preşedintele Traian Băsescu trimite Parlamentului pentru reexaminare ordonanţa care permite majorarea indemnizaţiilor membrilor AGA ale societăţilor în care statul e acţionar majoritar, precum şi asimilarea remuneraţiilor membrilor CA cu cele din companiile cu managament privat.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Băsescu a trimis, joi, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară.
Solicitatea şefului statului vizează articolele 6 alin. 1 şi 14 alin. 1 şi 2 din ordonanţa guvernului.
Preşedintele arată că, având în vedere faptul că, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri şi cheltuieli, este necesară convocarea cel puţin a unei adunări generale a asociaţilor, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunări este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla în imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli în termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat.
Traian Băsescu susţine că, de aceea, este necesară fie modificarea acestui termen-limită, fie eliminarea sa

Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată, joi, neconstituţională.
CC a admis astfel sesizarea făcută de şeful statului.
Sesizarea trebuia discutată de judecătorii Curţii Constituţionale în 13 noiembrie, însă atunci s-a decis amânarea dezbaterilor pentru 21 noiembrie.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, la 24 octombrie, Curtea Constituţională, în legătură cu legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V.
Recent, senatorii au respins cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu solicita, în iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013.
Şeful statului a arătat în sesizare că legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român, în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul S.C. Rompetrol Rafinare S.A. şi The Rompetrol Group N.V.

"Astfel, cele două părţi semnatare îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al «Rompetrol Rafinare» - S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în schimbul a 200 de milioane de dolari americani. Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai sus-amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. să înceteze", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei care citează sesizarea către CC.

UNNPR: Contractul de vânzare-cumpărare a terenului achiziţionat de Ioana Băsescu - legal.

Contractul de vânzare-cumpărare a terenului achiziţionat în judeţul Călăraşi de fiica şefului statului Ioana Băsescu, precum şi cel de ipotecă sunt legale, relevă controlul făcut în acest caz, anunţă Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

"În baza dispoziţiilor legale şi ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc în spaţiul public cu privire la achiziţionarea de către notarul public Ioana Băsescu a unui teren în suprafaţă de 290,41 ha teren agricol în judeţul Călăraşi Uniunea Naţională a Notarilor Publici a solicitat, în data de 14 noiembrie, Camerei Notarilor Publici Bucureşti efectuarea unui control profesional administrativ la notarul public care a instrumentat actul de vânzare-cumpărare a terenului sus-menţionat şi a contractului de ipotecă solicitat de CEC-Bank. În urma controlului profesional efectuat s-a constatat că cele două contracte menţionate mai sus au fost încheiate de către notarul public instrumentator cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de lege la instrumentarea de acte şi proceduri notariale", se arată joi într-un comunicat al UNNPR.

Gheorghe Ialomiţianu : PDL a depus peste 1.340 de amendamente la legea bugetului pe 2014.

"PDL a depus peste 1.340 de amendamente pe legea bugetului din 2014. Acestea amendamente au fost depuse pentru a corecta politica dezastruoasă a Guvernului Ponta privind elaborarea bugetului pe 2014. În primul rând, dorim să oprim scurgerea banilor publici în buzunarele clientelei politice a USL", a spus deputatul Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe, într-o conferinţă de presă.

"De ce am decis să depunem acest amendament? Din banii pentru investiţii, din bugetul de stat de 3,4 miliarde de lei, peste 1,6 miliarde de lei se duc în bugetul domnului Dragnea. Acei bani care se duc în bugetul domnului Dragnea provin din introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi. Acea taxă a fost introdusă pentru finanţarea investiţiilor pentru autostrăzi şi considerăm că este corect pentru români ca banii respectivi să se ducă pentru investiţii majore", a afirmat Ialomiţianu.

"Victor Ponta şi-a propus în 2014 să încaseze mai puţin la bugetul statului decât în 2013 în condiţiile introducerii de impozite şi taxe cu un impact bugetar de cinci miliarde de lei, ca să scoată din buzunarele românilor cinci miliarde de lei, şi în condiţiile reorganizării ANAF. Pentru 2014, Victor Ponta şi-a propus să încaseze 32,9% din PIB. În 2013, procentul 33,6% din PIB. Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, la audierea în Comisia de buget-finanţe a spus că în 2014 îşi propune să încaseze 35% din PIB. Şi am depus un amendament în acest sens. Am majorat veniturile şi corespunzător cheltuielile pentru a avea venituri la nivelul la care ar trebui să se strângă", a spus deputatul PDL.

"Am depus amendamente legate de stimularea exportatorilor, stimularea înfiinţării de întreprinderi de către tineri, programul Kogălniceanu. Un alt amendament se referă la creşterea sumelor pentru ajutor de stat în vederea creării de locuri de muncă. Acolo am majorat cu 250 de milioane de lei", a declarat Ialomiţianu.

Mircea Toader : Până acum am strâns 70 de semnături pentru moţiune.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, joi, că democrat-liberalii au strâns până acum doar 70 de semnături pentru o moţiune de cenzură şi că demersul ar fi avut şanse "dacă liberalii se supărau".

 "Mai avem timp până mâine (vineri - n.r.) la ora 14:00. Vedem ce fac liberalii, dar se pare că s-au iubit. Semnătura moţiunii, îi avem doar pe ai noştri, avem 70", a precizat Mircea Toader. Întrebat dacă mai există şanse să se strângă semnăturile necesare pentru depunerea moţiunii, respectiv o pătrime din numărul total al parlamentarilor, Mircea Toader a răspuns: "Încercarea moarte n-are! Dacă liberalii se supărau, mergea. Dar i-am contactat şi pe cei care au zis că semnează şi au zis «Pardon. Nu!»". Mircea Toader a mai spus că democrat-liberalii vor ataca sâmbătă sau duminică la Curtea Constituţională proiectul de lege privind descentalizarea.
Guvernul şi-a angajat, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, declara, luni, după şedinţa BPN, că PDL nu depune amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi vă solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL", declara, luni, după şedinţa BPN al PDL.

Crin Antonescu  : Despre intenţia Preşedintelui  Băsescu de a contesta din nou la CCR legea referendumului: Nu cred că se poate.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut joi că nu crede că o nouă contestare la Curtea Constituţională a legii privind reducerea pragului de participare la referendum este un demers constituţional.

"Domnul Băsescu a recunoscut de altfel aseară că face tot ce-i stă în puţină, sper că legal, constituţional, ca să întârzie intrarea în vigoare a acestei legi şi ca atare scurgerea termenului de un an, ca să întârzie de fapt referendumul. Eu, cum şi domnia sa a recunoscut, nu am mai auzit un asemenea precedent şi nu ştiu dacă este constituţional, pentru că prin absurd gândiţi-vă că în felul acesta o lege ar putea fi blocată la infinit şi eu cred că atacul de neconstituţionalitate se poate face o singură dată. Aşa o putem ataca la nesfârşit şi un singur om că este preşedinte sau ştiu eu altcineva o poate bloca. Nu cred că se poate asta şi eu cred că exact aşa cum v-a spus la ora 23 şi 59 de minute - aici trebuie să ne punem bine ceasurile că iese scandal - va promulga legea, aşa cred şi eu că domnul Băsescu va fi foarte atent să rămână în parametri constituţionali", a răspuns Antonescu, într-o conferinţă de presă.

George Maior : Unii doresc ca SRI să fie atras în procesul electoral din 2014.

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat vineri că instituţia pe care o conduce evită orice legătură cu anul electoral 2014, susţinând că "unii" sunt interesaţi de atragerea serviciului în dezbaterea despre alegeri.
"Nu vreau să comentez despre aspecte care ţin de această foarte interesantă dinamică politică internă. Aşa cum menţionez adesea şi în cadrul Comisiei, suntem o instituţie neutră şi independentă. Evident, am mai spus-o public, nu dorim să fim atraşi, deşi unii doresc să fac acest lucru, în acest proces electoral care se deschide în 2014 în legătură cu prezidenţialele, şi vom evita orice fel de comentarii, discuţii şi contacte care pot fi legate de acest subiect", a spus Maior, după audierea în Comisia parlamentară pentru controlul SRI. Precizarea directorului SRI a survenit unei întrebări referitoare la posibile presiuni din partea Serviciului Român de Informaţii pentru ca PSD să aibă un candidat propriu la prezidenţiale.

Dacian Cioloş  : Produsele agroalimentare româneşti ar putea fi promovate în curând printr-o nouă politică iniţiată de Comisia Europeană.

Produsele româneşti agricole şi alimentare ar putea fi promovate în curând printr-o nouă politică de promovare la nivel european, cu o strategie clar definită, un buget majorat şi sprijinit de o agenţie europeană, sub sloganul 'Enjoy, it's from Europe', conform unei iniţiative prezentate joi, la Bruxelles, de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

"Ca orice produse europene, produsele româneşti pot participa sau prin programe specifice propuse de către o firmă sau un producător sau altul de produse agroalimentare, care are, sigur, şi potenţial de export - pentru că vorbim aici de export mai ales în afara UE -, sau pot să participe în parteneriat cu producători din alte state membre la pachet. Comisia va stimula aceste programe multi-ţări şi multi-produse. De asta, conexiuni cu producători din alte ţări, o atenţie mai mare vizavi de evoluţia pieţelor externe din afara UE cred eu că pot să fie benefice. Şi aici eu aş vedea, personal, o coroborare foarte bună între iniţiativa pe care guvernul a avut-o de a crea posturi de ataşaţi agricoli în câteva ţări din afara UE cu potenţial piaţă şi de creştere a importurilor pentru produse alimentare şi aceste oportunităţi financiare pe care le propunem acum prin acest nou regulament de a finanţa astfel de acţiuni", a declarat Cioloş în cadrul unui briefing cu presa din România.

"Orice produse de calitate în general pot fi promovate, dar, sigur, produsele de origine pot fi promovate mai uşor. De altfel, şi în misiunea pe care acum doi ani am avut-o în China am luat în acel grup de oameni de afaceri europeni şi un producător de vinuri din România. În această misiune încheiată recent în Japonia şi în Coreea de Sud am avut un alt producător de vinuri în România, pentru că vinurile din România sunt deja cunoscute şi au deja anumite contacte pe aceste pieţe. Dar cred eu că există potenţial şi dincolo de sectorul vinuri în România", a mai afirmat comisarul european.

Zoltan Brassai  : Ford a reluat producţia de maşini şi motoare la Craiova.

Compania Ford a reluat producţia de maşini şi motoare la uzina de la Craiova, a declarat joi directorul general al Ford România, Zoltan Brassai, la o conferinţă despre industria auto.

"Producţia la Craiova s-a reluat şi pentru motoare şi pentru maşini. Volumul de producţie este de 370 de maşini pe zi, iar la motoare 1.000 de unităţi. Maşinile pleacă majoritar în Europa, în Europa de Vest, peste 90%. Motoarele produse la Craiova se vând în America, America de Sud, Africa, sunt un produs global", a spus Brassai.
Întrebat de jurnalişti despre eventuale noi opriri temporare ale producţiei în decembrie, Brassai a afirmat că piaţa este volatilă, iar compania va acţiona în funcţie de evoluţia acesteia.
"Nu mai sunt planuri cincinale, ci există planuri lunare, săptămânale şi de o zi", a mai spus oficialul Ford România.

Dan Şova : Pentru 96% din drumurile din ţară sunt încheiate contracte pentru deszăpezire.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat, joi, că pentru 96 la sută din drumurile din ţară sunt încheiate contracte de deszăpezire, probleme fiind cu drumuri naţionale din Bacău şi Vrancea, unde "nu vrea nimeni să meargă".
Dan Şova a declarat, la deschiderea centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca pe relaţia Vâlcele-Apahida, că doar câteva drumuri din Bacău şi Vrancea nu au contracte pentru deszăpezire.

"În cursul zilei de ieri (miercuri - n.r.) erau acoperite 96 la sută din teritoriul naţional, puţinele care nu erau acoperite erau un grup de DN-uri în Bacău şi trei drumuri în Focşani. Nu vrea nimeni să meargă acolo. S-a încercat tot ce este omeneşte posibil, vor fi acoperite cu utilajele de la Regionala Iaşi şi de la districtul Focşani, dacă nu vom găsi până la urmă. Nu vrea nimeni să deszăpezească la Focşani, mi-e imposibil să înţeleg de ce, probabil din cauza faptului că este zăpadă mare. Era 96 la sută acoperit, pe site-ul CNADNR sunt afişate 10 pagini, găsiţi toate drumurile, toate firmele, cu toţi responsabilii, este transparenţă totală", a spus Şova.

Titus Corlăţean  :  Românii nu vor invada Marea Britanie.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, joi, pe secretarul general al MAE britanic, Simon Fraser, căruia i-a transmis că nu există date care să justifice temerile populaţiei şi ale unor politicieni privind un număr mare de cetăţeni români ce ar putea "invada" Marea Britanie din 2014. Un subiect important al discuţiilor dintre cei doi oficiali l-a constituit cooperarea româno-britanică în dosarul liberei circulaţii a forţei de muncă la nivel UE, în perspectiva deschiderii pieţei britanice a muncii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2014. În acest context, ministrul Titus Corlăţean a reiterat "contribuţia pozitivă" a cetăţenilor români din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice, potrivit unui comunicat MAE. De asemenea, şeful diplomaţiei a dezavuat "cu fermitate poziţiile cu tentă xenofobă, extremistă şi rasistă, exprimate de anumiţi politicieni din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români asupra pieţelor muncii şi serviciilor sociale din ţările gazdă", precizează sursa citată. În acest sens, Corlăţean a precizat că nu există date care să justifice "temerile" populaţiei şi ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetăţeni români ce ar putea "invada" piaţa muncii după 1 ianuarie 2014, când se vor ridica restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

UE nu va semna acordul de asociere cu Ucraina la summitul de la Vilnius.

Acordul de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, afirmă emisarul UE Aleksander Kwasniewski, citat de agenţia poloneză.
"Acordul de la Vilnius nu va fi semnat. (...) Misiunea noastră s-a încheiat", a declarat fostul preşedinte polonez, aflat în misiune la Kiev alături de fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox.

Viktor Ianukovici  : Dă asigurări că Ucraina va continua parcursul pentru integrarea europeană.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara să vă continua eforturile pentru integrarea europeană, în pofida suspendării acţiunilor preparatorii în vederea unui acord  de asociere cu UE.

 "Ucraina va continua să meargă pe calea integrării UE", a dat asigurări Ianukovici.

"În mod categoric, există dificultăţi pe această cale", a recunoscut şeful statului ucrainean.
Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele legislative care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoşenko. În plus, Kievul a decis suspendarea discuţiilor preparatorii privind acordul de asociere cu UE, propunând în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comerţului.

Papa Francisc : "Nu putem concepe Orientul Mijlociu fără creştini".

Papa Francisc a declarat, joi, în cursul unei întrevederi cu clerici catolici din Orient, că nu poate concepe un Orient Mijlociu fără creştini, pe care i-a îndemnat să reziste în această regiune în pofida persecuţiilor, relatează ziarul Avvenire.

 "Nu putem concepe un Orient Mijlociu fără creştini, care de 2.000 de ani îl mărturisesc acolo pe Hristos; creştinii trebuie integraţi în totalitate în viaţa socială, culturală şi religioasă a ţărilor în care locuiesc", a declarat Papa Francisc în cursul întrevederii pe care a avut-o la Vatican cu participanţii la Congregaţia Bisericilor catolice Orientale.

"Astăzi, alături de liderii Bisericilor Orientale, facem apel să fie respectat dreptul tuturor la o viaţă demnă şi la răspândirea propriei credinţe", a spus Suveranul Pontif.

"Există o mare preocupare pentru situaţia creştinilor, care în multe zone din Orientul Mijlociu suferă din cauza tensiunilor şi conflictelor. Sunt multe lacrimi în Siria, Irak, Egipt şi în zone ale Ţării Sfinte", a subliniat Papa Francisc.

ŞTIRI METEO

Vineri, 22 noiembrie 2013, regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori mai ridicate decât ar fi normal în ultima decadă a lunii noiembrie. În regiunile extracarpatice vremea va fi în general închisă, dimineaţa local va fi ceaţă şi burniţă, apoi va ploua, pe arii relativ extinse. Izolat, îndeosebi în Moldova şi în Dobrogea, cantităţile de apă pot depăşi, vineri, 10...15 l/mp. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar ploile, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse, cu precădere în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane înalte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 şi 17 grade, iar cele minime între 3 şi 12 grade, mai scăzute în depresiuni. Pe timpul nopţii se va forma din nou ceaţă, cu caracter local, mai ales în centrul ţării.

În Bucureşti, vremea va fi în general închisă vineri, dar regimul termic se va menţine peste cel obişnuit al datei. Dimineaţa va fi ceaţă, apoi va ploua trecător. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 12...14 grade, iar cea minimă de 8...9 grade.

PERSONALITĂŢI

Constantin Galeriu

Constantin Galeriu (n. 21 noiembrie 1918, Răcătău, Bacău - d. 10 august 2003, București) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie.
S-a născut la 21 noiembrie 1918, în satul Răcătău-Răzeși, comună Răcătău, județul Bacău, în familia unor țărani. Urmează școala primară în comună natală, seminarul teologic „Sf. Gheorghe” din Roman (1930-1938), Facultatea de Teologie din București (1942), doctorand la Institutul de Teologie Universitar (1960), doctor în teologie (1973).
Între anii 1943-1947 este preot în satul Podu Văleni, județul Prahova, apoi preot la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești (1947-1973), transferat ca „spiritual” la Institutul Teologic Universitar, București (1973-1974), lector (1974-1977) și profesor titular (1977-1991) la același institut.
Din 1992 este profesor consultant și conducător de doctorat la Universitatea București. De la 1 ianuarie 1990 este numit vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Pe data de 13 august 1999, Constantin Galeriu a primit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Bacău”, prin hotărârea Consiliului Local nr. 134. Părintele Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai importanți învățați și rugători ai Bisericii Ortodoxe Române. Din 1974 este preot paroh al bisericii Sfântul Silvestru din București. Din cauza convingerilor sale religioase și umanitare, a fost întemnițat de mai multe ori în anii 1950 și 1952-1953.
În vara lui 1989, este atacat pe la miezul nopții de 8 spre 9 iulie, legat și bătut întreaga noapte. Pretextul ar fi fost - chipurile - banii, dar de fapt se căutau manuscrise recente de-ale părintelui, scrieri subversive împotriva guvernului (deși spiritualitatea și teologia dansului nu au prea multe în comun cu ordinea socială și politică).

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 21 NOIEMBRIE ......................

Evenimente


    1740: Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timișoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat întregul Banat în jurul anului 1739.

Coloana Ciumei (în germană Pestsäule, Dreifaltigkeitssäule), cunoscută și ca Statuia Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi, este înălțată în mijlocul Pieței Unirii din Timișoara, în concordanță cu stilul arhitectonic al clădirilor dimprejur (baroc). Monumentul se înscrie în tipologia coloanelor ciumei, răspândite în epoca barocului în întregul spațiu sud-german, boem și maghiar. Statuia amintește de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul, între 1731 și 1738. În timpul epidemiei, numai la Timișoara și-au pierdut viața peste 1.300 de bolnavi de ciumă.[1] Un monument similar se găsește în comuna Teremia Mare din județul Timiș.
Piatra de fundație a acestui monument a fost pusă la 23 noiembrie 1740 de consilierul administrației locale de pe atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, inițiatorul realizării monumentului, în urma unei promisiuni solemne. În anii 70 ai secolului XX monumentul a fost mutat în Piața Unirii cu ocazia construcției Magazinului Universal Bega. Pe locul în care se afla inițial se găsește actualmente Ceasul Floral.
Monumentul este compus dintr-o coloană înaltă triunghiulară împodobită simbolic, pe care tronează Sfânta Treime, Tatăl și Fiul țin coroana cerească deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care îngenunchează la picioarele lor. La baza coloanei se află statuia Sfântului Ioan de Nepomuk iar sub el, Sfânta Rozalia. La aceeași înălțime cu Sfântul Nepomuk se găsesc statuile regelui David și a Sfintei Barbara, patroana minerilor; soclul triunghiular este străjuit de statuile unor puteri legendare ocrotitoare, Sfântul Rochus, Sfântul Sebastian și Sfântul Carol Borromeus. Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi în relief, reprezentând cele trei calamități - război, foamete și ciumă - pricinuite la acea vreme de turci (1737 - 1739).
Monumentul este confecționat din gresie și are o valoare artistică deosebită, fiind creat la Viena, în stil baroc, și adus la Timișoara pe calea apei, pe Dunăre, Tisa și pe canalul Bega.
Statuia a fost restaurată recent cu sprijin german și austriac.


    1783: În Franța a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de știință într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri
    1789: Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american

    1877: Thomas Edison anunţa invenția sa: fonograful, o mașină care poate înregistra sunete.

Fonograf este denumirea generică pentru aparatele folosite pentru imprimarea și reproducerea sunetelor cu ajutorul unui disc din material plastic cum ar fi patefon, gramofon sau picup.

    1880: Printr-un act semnat la Sigmaringen, prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I este desemnat prinț moștenitor al coroanei României
    1922: Rebecca Felton a devenit prima femeie senator din Senatul american.
    1933: Ion Mihalache devine președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde va și muri, în 1963
    1947: Convenția cu privire la privilegiile și imunitățile instituțiilor specializate, adoptată de Adunarea Generală a O.N.U.
    2002: NATO invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.

S -a născut în.............

    1694: Voltaire, scriitor și filozof francez (d. 1778)
    1824: Theodor Richter, chimist german
    1870: Sigfrid Edström, investitor și funcționar (sport) suedez
    1895: Traian Grozăvescu, tenor român (d. 1927)
    1902: Isaac Bashevis Singer, scriitor polonez, Premiul Nobel (d. 1981)
    1918: Constantin Galeriu, preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru" din București (d. 2003)
    1923: Î.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Române (1992)
    1939: Constantin Crișan, istoric și critic literar român (d. 1996)
    1945: Goldie Hawn, actriță americană
    1954: Adriana Șchiopu, actriță româncă
    1955: Aurel Dumitrașcu, poet român (d. 1990)
    1961: Martin Andermatt, antrenor de fotbal elvețian
    1963: Nicollette Sheridan, actriță americană
    1965: Björk, cântăreață și actriță islandeză
    1976: Martin Meichelbeck, fotbalist german

 Decese......

    1844: Ivan Andreevici Krîlov, fabulist rus (n. 1769)
    1887: Petre Ispirescu, folclorist și povestitor român (n. 1830)
    1970: Chandrasekhara Venkata Rămân, fizician indian (n. 1888)
    1996: Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel (n. 1916)
    1999: Ioan Chirilă, jurnalist sportiv român (n. 1925)
    2001: Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor și instrumentist român (n. 1942)
    2006: Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot și dizident român (n. 1925)
    2009: Konstantin Feoktistov, cosmonaut sovietic (n. 1926)
    2012: Șerban Ionescu, actor român (n. 1950)

  Sărbători    

    Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (calendarul creștin-ortodox)
    Prezentarea la Templu a Sf. Fecioare Maria (calendarul romano-catolic)
    Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (calendarul greco-catolic)
    Ziua internațională a filosofiei
    Ziua mondială a televiziunii (instituită de ONU pe 17 decembrie 1996 prin Rezoluția nr. 51/205)
    Ziua mondială a salutului (World Hello Day)
    Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier (1993)

surse : www.mediafax.ro, ro.wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More