luni, 12 august 2013

De la domnul Ștefan Vlaston

" Ce l-o fi apucat pe Traian Basescu?


Marturisesc ca nu inteleg resorturile si explicatiile declaratiei de astazi a lui Traian Basescu. Poate ca stie mai multe decat vedem noi in declaratiile publice ale unuia sau altuia dintre liderii maghiari.

Traian Basescu:

„Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Ungariei, care a devenit focar de instabilitate in regiune din punct de vedere al politicilor privind minoritatile”, „rezervele noastre trebuie date deoparte si Budapesta trebuie pusa la punct”,  „Anul aceasta mi-au dovedit ca pot fi indecenti”.

In primul rand ca nu l-am recunoscut in expresii extrem de dure, fara echivoc, lipsite total de  diplomatie.  Parca vorbea altcineva.

In al doilea rand, daca se refera doar la declaratiile liderului Jobbik, Vona Gabor, exista o mare diferenta de rang politic. 

Vona Gabor este „Vadim Tudor” al Ungariei. Cine a luat in seama declaratiile lui Vadim, referitor la Ungaria? Nici in Romania, nici in Ungaria, ca ajungeam demult la ruperea relatiilor diplomatice.

Pe urma, de cand un lider al unui partid extremist de opozitie este echivalentul puterii politice de la Budapesta, astfel incat declaratiile acestuia sa reprezinte pozitia oficiala a statului maghiar?

Nici vorba de asa ceva. Vona Gabor este in cautare de capital electoral si, la fel cu Vadim Tudor, nu scapa nicio ocazie sa-l castige.

Abia ridicarea conflictului la un astfel de nivel, de presedinte de stat, ii va folosi, reverberatiile „conflictului” sau cu Traian Basescu aducandu-i importante puncte electorale pentru partidul sau de extremisti.

In aceasta perioada tulbure in plan international si european, astfel de conflicte, artificial induse, nu fac bine nimanui. Nici atmosferei diplomatice si politice, nici relatiilor economice. Cui foloseste sa agiti sentimentele nationaliste din cele doua tari?  Daca escaladarea continua incontrolabil?

In concluzie, Vona Gabor nu reprezita in niciun fel politica externa a statului maghiar. Era necesara o punere la punct a acestuia, dar nu de la acest nivel si in acesti termeni.

Declaratiile ambasadorului maghiar de acum ceva timp meritau o reactie oficiala, reprezenta statul maghiar. Conflictul de atunci s-a stins fara prea mari emotii, si era normal sa nu se impiedice un stat de marimea Romaniei de ce spune un ambasador. I s-a dat replica cuvenita si am mers mai departe.

Indiferent ce declara un extremist sau altul din politica maghiara, eu unul n-am perceput amenintari de natura militara, sau de alta natura, din partea statului maghiar, care sa justifice un atac de asemenea anvergura si de acest nivel, din partea statului roman.

Ce motive o fi avut Traian Basescu sa ia o astfel de atitudine, ramane sa aflam in zilele urmatoare. "

sursa : Stefan Vlaston blog 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More