luni, 19 august 2013

19 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit! 

"Succesul este abilitatea de a trece de la un eşec la altul fără pierdere de entuziasm".(Winston Churchill)

Eugen Tomac: Bilanţul guvernării USL este catastrofal.

"Astăzi se împlinesc 68 de săptămâni de guvernare USL cu Victor Ponta în rol de dirijor. Din păcate pentru români, bilanţul celor 68 de săptămâni este cel mai întunecat cunoscut de vreun Guvern al României de după 1989", susţine Tomac.
 În bilanţul guvernării Tomac include şi "o tentativă de lovitură de stat eşuată, care a costat România peste 3 miliarde de euro", "ratarea obiectivului naţional de aderare a României la spaţiul Schengen", "o privatizare ratată, este vorba de Oltchim, şi una dubioasă, CFR Marfă, pe cale să eşueze şi ea", "distrugerea Institutului Cultural Român prin numirea şi păstrarea în funcţie timp de mai multe luni a unei sinistre figuri: Andrei Marga", "creşterea evaziunii fiscale în primul semestru al anului 2013 (minus 713 milioane de lei)".
Liderul PMP reproşează Guvernului "introducerea a 21 de noi taxe şi impozite în ultimele şapte luni şi pregătirea unui alt rând de biruri începând cu 1 septembrie 2013", "presiuni publice repetate asupra judecătorilor şi procurorilor atât din partea prim-ministrului, cât şi din partea altor membri ai Cabinetului", "eşecul lamentabil în atragerea de fonduri europene: minus 3.347 milioane de lei faţă de cât fusese programat în primul semestru al anului 2013. Rata generală a absorbţiei în iulie 2013 a fost de 15%", "ratarea obiectivului de revizuire a Constituţiei, programat pentru sfârşitul anului 2013".
"Acest bilanţ catastrofal denotă o proastă guvernare, care se reflectă în viaţa de zi cu zi a românilor. Din acest motiv, Partidul Mişcarea Populară cere demisia imediată a domnului prim-ministru Victor Ponta. Doar un asemenea gest i-ar scuti pe români să mai suporte alte săptămâni de incompetenţă şi impostură, care le afectează direct nivelul de trai", se mai arată în comunicatul semnat de Tomac.

Cătălin Predoiu: O să avem Cotroceniul, indiferent cu cine din PDL.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, la Oradea, că partidul nu va accepta un candidat comun al dreptei la Preşedinţie decât din interiorul său, iar Vasile Blaga a spus că democrat-liberalii vor merge singuri la alegerile parlamentare şi nu vor mai face "donaţii" partiduleţelor. "Avem o echipă puternică şi avem oameni valoroşi, avem un partid în care avem o comunicare între centru şi bază. Nu mai merge ca altădată, să fie o locomotivă şi 20 de vagoane, ci trebuie 20 de locomotive, şi sunt atâţia oameni de valoare la vârful PDL", a spus Cătălin Predoiu, duminică, la reuniunea Consiliului Judeţean de Coordonare al PDL Bihor.
"Mişcarea Populară nu este o mişcare, iar populară cu atât mai puţin", a continuat prim-vicepreşedintele PDL. "Ceea ce trebuie să facem noi este să întărim partidul, pentru că nu poate exista dreapta fără PDL. Acum o lună ne cereau desfiinţarea, acum ne cer o alianţă. Da, noi suntem cei care vor coagula dreapta, dar PDL va arăta linia. În ce priveşte desemnarea candidatului la Preşedinţie, PDL îl va da. O să avem Cotroceniul, indiferent cu cine din rândurile noastre, dar o să-l avem!", a spus Predoiu.

Cristian Preda : La Cotroceni nu poţi ajunge de pe locul doi.

Europarlamentarul Cristian Preda, suspendat din PDL, subliniază că la Cotroceni nu se poate ajunge de pe locul doi.
"E ridicol că PDL îşi umflă muşchii de 15% în faţa partidelor care au 5%", spune, luni, la RFI, Cristian Preda.
În opinia sa, ultimele declaraţii ale liderilor democrat-liberali referitoare la alegerile europene şi prezidenţiale sunt ''regretabile''.
"E confirmat de altfel pur şi simplu un punct de vedere care a fost exprimat deja în decembrie anul trecut, după legislative. Singură notă nouă care a apărut este aroganţa celui puternic faţă de cei mai slabi. Sigur, e puţin trist şi aş zice şi ridicol să îţi arăţi muşchii de 15% în faţa celor care au 5%. (...) Cred că aroganţa celui puternic faţă de cei mai slabi nu e un motiv de bucurie, în general nu-i bine să exprimi public aşa ceva, dar cu atât mai clar e că asta nu aduce voturi", apreciază europarlamentarul.
"Eu mă bucur că PDL a recurs până la urmă la metoda pe care i-am indicat-o inclusiv public lui Vasile Blaga în urmă cu mai multe luni şi anume alegerea de către toţi membrii PDL a candidatului. E un lucru bun, dacă, sigur, competiţia va fi cu adevărat corectă şi nu va fi un simulacru. Blaga de altfel s-a şi grăbit să indice că are o preferinţă. Era bine să rămână în poziţia de arbitru al competiţiei, ca preşedinte de partid care a spus în acelaşi timp că nu e interesat de intrarea în cursa pentru desemnarea ca prezidenţiabil", a mai spus Preda.
''Ideea că doar în parohia PDL se va decide nu-i sănătoasă. Îmi vine să le transmit foştilor mei colegi că e bine să se trezească. La Cotroceni nu poţi ajunge de pe locul doi, cum s-a ajuns în Parlamentul României. De altfel, tot BPN-ul actual al PDL-ului e format în majoritatea lui din oameni care au intrat în Parlament de pe locul doi. La Cotroceni, dragă Cătălin Predoiu, nu se ajunge de pe locul doi. Cred că ar trebui găsite resurse pentru a stimula o competiţie care să dea pe cineva cu şanse la 50%, nu cu şanse la 15% sau cum am auzit că e fixat acum obiectivul pentru europarlamentare din partea PDL la 20%. Asta nu-ţi dă cu adevărat premiul întâi, iar la Cotroceni nu există decât premiul întâi, asta vreau să subliniez", a conchis Cristian Preda.

MAI: Declaraţie comună de colaborare în domeniul poliţienesc.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Tohăneanu se află luni şi marţi într-o vizită oficială la Berlin, unde va semna, împreună cu Frank Henkel, senator pentru interne şi sport al landului Berlin, Declaraţia comună de intenţie pentru realizarea unor schimburi de experienţă în domeniul poliţienesc.
Potrivit unui comunicat al MAI remis luni AGERPRES, parafarea acestui document, ce reconfirmă interesul părţii române faţă de colaborarea strânsă cu autorităţile germane de aplicare a legii, respectiv pentru dinamizarea conlucrării cu ministerele de interne de la nivelul landurilor germane, va asigura promovarea şi dezvoltarea schimbului de informaţii şi de experienţă între structurile de poliţie române şi cele ale landului Berlin.
Astfel, poliţiştii români ce vor participa la schimburile de experienţă vor primi zilnic informaţii privind activitatea desfăşurată de poliţiştii germani, vor asigura consultanţă asupra unor elemente culturale şi sociale specifice ţării lor şi vor contribui la depăşirea unor bariere lingvistice.
În cadrul întâlnirii pe care secretarul de stat Bogdan Tohăneanu o va avea cu oficialul german va fi analizată situaţia la zi a cooperării bilaterale şi perspectivele acesteia, cu accent pe rezultatele concrete ale eforturilor comune de a reduce şi de a preveni faptele antisociale ce pot fi comise de către cetăţenii români pe teritoriul Republicii Federale Germania.

Victor Ponta: Declaraţii - 18 august 2013 la Antena 3.

Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că îi va trimite în cursul zilei de luni o scrisoare lui Traian Băsescu prin care să îl asigure că va contrasemna decretul de retragere a decoraţiei Steaua României acordate lui Laszlo Tokes.
"Preşedintele ştiu că a primit o cerere pentru a-i retrage decoraţia lui Laszlo Tokes. Eu ca prim-ministru contrasemnez decretele. Mâine o să-i adresez şi o scrisoare preşedintelui, o spun şi public, să-l anunţ că eu contrasemnez decretul de retragere a decoraţiei (n.r. Steaua României). Am mai contrasemnat retragerea unor decoraţii, tot ca decizie a preşedintelui Băsescu, şi vreau să-l asigur că o contrasemnez şi pe cea a domnului Tokes", a afirmat duminică seară Victor Ponta la Antena 3.
Premierul Victor Ponta a declarat  că Traian Băsescu s-a deplasat prin ţară în ultima vreme pentru a face campanie electorală pentru Elena Udrea şi pentru "ceilalţi din jurul său".
"Este în campanie electorală pentru doamna Udrea, pentru ceilalţi din jurul său. Dacă eu cred că e legitim să asigurăm din fonduri publice deplasarea preşedintelui ţării, indiferent cum îl cheamă - acum, din păcate, îl cheamă Băsescu - cum îl va chema, e normal lucrul ăsta. Se întâmplă în toate ţările ca preşedintele ţării să aibă un anumit regim şi de deplasare. Dar să-i plătim campania electorală pentru doamna Udrea sigur că mi se pare complet anormal, dacă nu cumva şi ilegal", a mai afirmat Ponta.
"Nu ştiu să vă spun ce va decide Curtea de Conturi, dacă toate plimbările... De altfel, v-am zis, sunt cazuri în care Curtea de Conturi a cerut apropiaţilor preşedintelui - eu nu înţeleg de ce-i plătim pe consilierii prezidenţiali care ei se ocupă cu campania electorală, nu? Nu cred că-l sfătuiesc cu ceva pe domnul Băsescu...", a mai adăugat şeful Executivului.
"La dânşii e aşa: 'Ceata lui Piţigoi, dai într-unul ţipă doi!' Dacă o critic pe doamna Udrea sare domnul Băsescu, dacă îl critic pe domnul Băsescu am văzut că a sărit doamna Udrea să-l apere. Nu pot decât să apreciez această echipă incredibilă dincolo de asta însă pot să facă ce echipă vor dânşii", a afirmat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat că între Guvern şi preşedintele Traian Băsescu au existat tot timpul tensiuni uneori mai vizibile alteori mai puţin vizibile şi că a început să calculeze încă din anul 2004 în zile timpul rămas până la sfârşitul mandatului şefului statului.
"Tensiuni au fost tot timpul, uneori mai vizibile, alteori mai puţin vizibile, pentru că ideea mea era tocmai aceasta. Anul trecut, după decizia CCR prin care a fost repus în funcţie domnul Băsescu, a fost destul de clar că trebuie să stăm până la sfârşitul mandatului. Şi atunci, evident, fiecare săptămână câştigată în modul în care dumneavoastră aţi calculat, în săptămâni, eu aproape calculez în zile, mi le-am organizat. (...) eu fiind o fire optimistă calculez câte zile sunt din decembrie 2004, dumneavoastră calculaţi din 2009, de când domnul Băsescu a ajuns în funcţie şi câte rele a făcut de atunci. Pentru că eu nu sunt un caz special. Domnul Tăriceanu, puteţi să-l chemaţi, patru ani de zile, calculaţi în săptămâni, în zile, cât de mult l-a încurcat şi l-a sabotat. Fără să-i plâng de milă cumva domnului Boc, avem nenumărate exemple în care Boc zicea una, Băsescu zicea altceva şi rămânea ca Băsescu şi aşa mai departe. (...) Este bine şi este important că acest termen de 68 de săptămâni, eu l-am numit AMR, exact ca în armată, au mai rămas din regimul Băsescu 68 de săptămâni sau numărul de zile, pentru a încerca pe cât posibil să nu-l lăsăm să facă foarte mult rău. A făcut enorm de mult rău în cei nouă ani de până acum, va face rău în continuare, face în fiecare zi aproape, dar să încercăm să controlăm acest rău pe care domnul Băsescu îl face prin natura domniei sale".
Prim-ministrul a declarat duminică seară, că ziua de luni şi-o va petrece în discuţii cu ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi vă solicita şi analiza măsurilor economice propuse de PDL.
"Fără niciun fel de ironie sau polemică politică, am văzut, ieri, PDL, care e partidul de opoziţie, a lansat nişte idei economice. Eu vreau şi le-am cerut colegilor mei mâine (luni - n.r.) să le analizeze ca şi impact bugetar ce înseamnă, câţi bani câştigăm, câţi bani pierdem, şi dacă se dovedesc nişte măsuri serioase, la modul cel mai direct o spun, vreau să discutăm, cu domnul Predoiu, cu cine o fi, 'domn'e, haideţi veniţi cu ele!'. Vreau să le fac un impact întâi, să văd...", a spus Ponta.
"Eu cred că într-o ţară normală e bine să ai opoziţie (...). Problema este dacă ai o opoziţie gen Băsescu, Udrea, cu înjurături şi cu scandal şi cu poze în pielea goală pe la mare, sau dacă poţi să ai o opoziţie aşa cum am încercat şi noi să facem, în 2011 până în 2012, în care să spui 'domn'e, nu e bine ce face guvernul, noi propunem să facem aşa' ", a declarat Victor Ponta.

Bogdan Diaconu : Voi cere procedură de urgenţă pentru adoptarea legii de interzicere a Jobbik pe teritoriul României.

"Legea privind interzicerea extremismului trebuie adoptată cât mai repede pentru a opri acţiunile anti-statale pe care Jobbik le desfăşoară pe teritoriul României alături de alte organizaţii extremiste şi de aceea voi cere procedură de urgenţă pentru dezbaterea ei în Parlament", afirmă Diaconu, într-un comunicat transmis AGERPRES.
"Ameninţarea deschisă cu un conflict de tip Kosovo în Transilvania reprezintă o incitare clară la violenţă prin care Jobbik încearcă destabilizarea României. Parlamentarul Gaudi-Nagy Tamaş recunoaşte de altfel că circulă liber prin ţara noastră pentru a colabora cu organizaţiile extremiste maghiare din Transilvania, precum Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, un fel de Gardă Maghiară de pe teritoriul românesc", menţionează Diaconu.

Daniel Savu : Propunerea PDL de reducere a cotei unice poate duce la creşterea polarizării sociale.

Senatorul PSD Daniel Savu consideră că propunerea PDL de reducere a cotei unice de impozitare de la 16% la 12% este "fantezistă şi nesustenabilă pentru bugetul de stat, riscând să ducă la polarizarea socială".
"Propunerea PDL, de reducere a cotei unice, dacă ar fi aplicată, nu ar însemna decât câştiguri mai mari pentru cei bogaţi şi mai mici sau deloc pentru cei săraci. Ar mări din nou polarizarea socială şi ar afecta creşterea economică pe termen mediu", a afirmat senatorul PSD, citat într-un comunicat de presă transmis duminică.
Potrivit lui Daniel Savu, "cei de la PDL simt probabil că le fuge pământul de sub picioare, de aceea, ca răspuns la faptul că USL îşi îndeplineşte promisiunile făcute în campania electorală, vin cu astfel de propuneri fanteziste, cum ar fi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%".
"PDL uită că a respins o asemenea propunere când era la guvernare, considerând că ar face mai mult rău decât bine economiei româneşti. Însuşi Traian Băsescu s-a pronunţat împotriva unei astfel de măsuri, pe lângă Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul finanţelor din acea vreme, sau economişti de prestigiu ai ţării", mai declară Savu în comunicatul citat.
El a precizat că USL a reîntregit salariile bugetarilor tăiate de PDL, a înapoiat CASS încasat ilegal pensionarilor, a majorat salariul minim pe economie, a majorat ajutoarele sociale tăiate de PDL, a redus TVA la pâine şi a reuşit să scoată România din procedura de deficit excesiv.

Ionuţ Vulpescu  : Critică propunerea PDL privind reducerea cotei unice.

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu critică propunerea PDL privind reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi consideră că PDL suferă de "o formă acută de amnezie politică".
"Este o culme a demagogiei să pretinzi de la guvernul în funcţie să scadă cota unică, când tu, PDL, partid la guvernare timp de 4 ani, ai respins în fel şi chip reducerea oricăror taxe. Nu ai vrut să reduci cota unică şi nu ai vrut să reduci nici contribuţiile sociale", declară Ionuţ Vulpescu, într-un comunica.t
Ionuţ Vulpescu susţine că Guvernul USL are un standard economic foarte bun, fiind singurul executiv care a scăzut TVA, a crescut salariul minim la 800 de lei, având în plan creşterea salariului minim în sistemul public central la 1.000 de lei şi reducerea CAS-ului la angajator.

ANOFM: Aproximativ 8.800 locuri de muncă vacante.

Numărul locurilor de muncă disponibile pentru şomeri, la nivel naţional, este de 8.825, dintre care cele mai multe sunt oferite în judeţul Cluj, potrivit situaţiei raportate, luni, de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
După Cluj, unde sunt disponibile 914 locuri de muncă, cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în judeţele Bucureşti - 670, Iaşi - 632, Braşov - 451 şi Arad - 428. La polul opus se află judeţele: Sălaj (52 posturi), Buzău (17), Mehedinţi (11), Caraş-Severin (4) şi Bacău (2). Conform ANOFM, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 810 locuri de muncă, cele mai multe fiind de analist servicii client (127), programator (104), inginer mecanic (37), inginer de sistem software (26), inginer de sistem în informatică (18). În cazul celor cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 8.015 locuri de muncă, iar cele mai multe sunt de confecţioner-asamblor articole din textile (661), muncitor necalificat în industria confecţiilor (609), operator confecţioner industrial îmbrăcăminte de ţesături (456), şofer autocamion/maşină de mare tonaj (406), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (393), agent de vânzări (187), manipulant mărfuri (180) şi lucrător comercial (179). Persoanele interesate se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă sau pot accesa pagina de internet a ANOFM pentru a vizualiza locurile de muncă vacante din fiecare judeţ, pe meserii, precum şi persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.

Egipt: Cel puţin 24 de poliţişti au fost ucişi într-un atac în Sinai.

Cel puţin 24 de poliţişti egipteni au fost ucişi luni în peninsulă Sinai în urma unui atac cu rachete asupra celor două vehicule care-i transportau, relatează AFP citând surse locale.
Atacatorii, despre care se presupune că ar fi membri ai mişcării radicale islamiste, au atacat convoiul în timp ce acesta se îndrepta către localitatea Rafah, unde se află punctul de frontieră cu Fâşia Gaza. Cu o zi în urmă, 38 de deţinuţi islamişti egipteni au fost ucişi după ce au încercat să evadeze în timpul transferului lor din Cairo către o închisoare de la periferia capitalei.
În confruntările din ultimele cinci zile dintre simpatizanţii fostului preşedinte Mohamed Morsi şi forţele de ordine şi-au pierdut viaţa peste 750 de persoane. De asemenea, peste o mie de simpatizanţi ai mişcării Fraţilor Musulmani, din care provine şi Morsi, au fost arestaţi.

Al-Qaida plănuieşte să comită atentate împotriva unor trenuri de mare viteză din Europa.

Reţeaua extremistă Al-Qaida planifică atentate împotriva unor trenuri de mare viteză din toată Europa, afirmă luni cotidianul german Bild, citând surse apropiate serviciilor secrete.
Potrivit cotidianului german, aceste atentate ar putea lua forma unor acte de sabotaj pe căile ferate, în tunele, precum şi bombe în trenuri.
Potrivit Bild, informaţia privind planificarea unor astfel de atentate provine de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA), care a interceptat o convorbire telefonică, în urmă cu câteva săptămâni, între oficiali de rang înalt ai Al-Qaida.
Din acest motiv, autorităţile germane supraveghează de peste două săptămâni liniile folosite de trenurile germane de mare viteză ICE, precum şi gările, cu ajutorul unei serii de măsuri suplimentare discrete, orecum rondurile poliţiştilor în civil, scrie Bild, cel mai citit cotidian din Germania.

ŞTIRI METEO

Marţi, 20 august 2013, vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în partea de sud-vest a României. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 și 36 de grade, iar cele minime între 13 și 23 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în a doua parte a zilei și noaptea, în vestul și nord-vestul țării, precum și în zona de munte, unde local vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Pe Litoral va fi cer senin, iar maxima zilei va atinge 29° Celsius.
În Bucureşti, vremea se va menține călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 34…35 de grade, la umbră. Temperatura minimă va fi de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat

PERSONALITĂŢI

Coco Chanel 

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (n. 19 august 1883 - d. 10 ianuarie 1971) este considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea, alături de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix, Guy Laroche, Nina Ricci sau Givenchy.
Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă. Tatăl ei, vânzător ambulant de țesături, se numea Albert Chanel, iar mama sa croitoreasă, Jeanne Devolle. După moartea mamei sale, Gabrielle Chanel a petrecut șase ani într-un orfelinatul bisericii catolice Abbaye d'Aubazine. Apoi frecvetează doi ani la colegiul Notre-Dame la Moulins unde învață să coasă. Tatăl lor a fost constrâns să emigreze pentru a-și găsi un loc de muncă, care să îi permită să-și crească cei 6 copii. La 18 ani apare în lumina reflectoarelor la cafeneaua "Moulins La Rotonde", în calitate de cântăreață. În aceeași perioadă își găsește un loc de muncă într-un magazin de stofe la Maison Grampayre. Dar continuă să cânte la Caffè Rotond unde admiratorii o vor numi Coco. Unii spun că numele ar veni de la o melodie pe care Chanel obișnuia să o cânte: Qui a vu Coco? și Ko-Ko-Ri-Ko. La 25 de ani, în 1904, cunoaște un bărbat foarte influent care îi va schimba viața. Moștenitor dintr-o dinastie din industria textilă, baronul Étienne Balsan. Coco devine amanta recunoscută a lui Balsan și se mută la una din proprietățile baronului. Acolo Chanel începe din pasiune și pentru uz personal să creeze pălării care vor fi apreciate de aristrocația franceză și în curând va deveni o mică afacere. Face primii pași în lumea modei în calitate de creatoare de pălării în 1908, descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor din timpul său. În 1909, Chanel deschide un magazin la parterul apartamentelor lui Balsan în Paris. Proprietatea lui Balsan era locul de întâlnire al eltei parizine care a devenit clientela stilistei de pălării. Cu ocazia aceasta l-a cunoscut și pe Arthur („Boy”) Capel, care a recunoscut în ea un bun afacerist și a ajutat-o să-și transfere activitatea în 31 Rue Cambon din Paris în 1910 când acolo deja era o croitorie.
În 1913 Coco Chanel deschide alte două magazine la Deauville și Biarritz în Franța. În 1921 se lansează pe piața parfumurilor convinsă că parfumurile pe bază de flori și mosc nu au viitor. Chimistul Ernest Beaux prepară o esență sintetică pe bază de aldehide și zahăr fermentat. Chimistul pregătește o gamă întreagă de parfumuri care este atent examinată de Chanel. Parfumurile apar în niște sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Stilista a ales două parfumuri dar până la urmă a rămas numărul 5 căruia nu i-a schimbat numele. Numele "Chanel n°5" a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei, nonconformistă, o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent. În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.
Coco Chanel a creat și alte parfumuri: Cuir de Russie, Gardenia și n° 22. A făcut și o colecție de accesorii pe care o completează în 1929, ce cuprinde pantofi, bijuterii, genți, eșarfe și curele. O importanță deosebită o au bijuteriile frapante care au rolul de a contrasta cu rochiile (îmbrăcămintea) minimalistă. Atelierul din Rue Cambon 31 devine o atracție irezistibilă pentru toate doamnele la modă.  În tot acest timp colaborează cu teatrul pentru care creează diverse costume. Cele mai amintite piese pentru care a creat costume sunt "Le train blue" de Darius Milhaud și "Apollon Musagète" de Igor Stravinski. În 1926 iese pe piață „petit noir”, mica rochie neagră considerată piesa cea mai importantă din istoria îmbrăcămintei. În 1932 lansează o linie de bijuterii bazată în principal pe diamante, realizată în colaborare cu contele Etienne de Beaumont și cu ducele Fulco de Ventura. În acel moment, Chanel a atins apogeul notorietății sale, atelierele ei ofereau muncă unor 4000 de persoane, iar vânzările hainelor sale au ajuns la circa 28 de mii de modele pe an. În 1939 izbucnește cel de-al doilea război mondial, motiv pentru care Chanel închide de tot atelierul, își concediază toți angajații din Rue Cambon, lăsând în viață doar activitatea parfumurilor. După război stilista este acuzată de o colaborare cu naziștii și din această cauză ea preferă să se retragă în Elveția și vinde toate drepturile mărcii lui Pierre Wertheimer.
Chanel are 70 de ani când decide să reia afacerea în 1953. Descoperă pe tânărul stilist Christian Dior care a pus monopol în scena modei din acea vreme. Revine în afaceri cu Pierre iar pe 5 februarie 1954, în Rue Cambon 31, prezintă o nouă colecție bazată pe stilul anilor '20. Presa nu îi este de mare ajutor prezentând colecția sa drept un mare eșec. În realitate criticii nu o înțelegeau. Și anii '70 au continuat să readucă elemente din modă anilor '20 dar în 1954 singură Gabrielle Coco Chanel era conștientă de acest fapt. Cu ajutorul presei americane, stilista a revenit în numai două sezoane creând o capodoperă: "tailleur"-ul. Modelul ei preferat era Marie-Hélène Arnaud.
Gabrielle Chanel moare la vârsta de 87 de ani, într-o duminică, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, pe 10 ianuarie 1971. După moartea ei preiau conducerea Yvonne Dudel, Jean Cazaubon și Philippe Guibourge. În 1974 este lansat Eau de toilette Cristalle, născut dintr-un proiect început de Coco Chanel când încă era în viață. În 1974 apare prima colecție de pret-a-porter a mărcii (desenată de Philippe Guibougè). Alain Wetheimer preia postul tatălui Jacques tot în 1974. Parfumul Chanel n°5 revine și din nou e cel mai bine vândut parfum la nivel mondial. Alain reuşeşte să-l "extragă" de la casa de modă Chloè și îi oferă funcția de director artistic lui Karl Lagerfeld. Marca Chanel este una din cele mai recunoscute mărci din lumea modei. În prezent casa de modă este pe mâna lui Alain Wertheimer și Gerard Wertheimer, nepoții lui Pierre Wertheimer, partener de afaceri cu Chanel.
Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii '20: a creat nu doar haine noi și o nouă marcă, ci un nou stil de viață. A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine. Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri (de amintit istoricul Chanel n°5), încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii. Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă și avangardă. Ceva important de amintit este că Chanel a fost una din primele femei care a îmbrăcat pantalonii. Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un must (un necesar). Culorile preferate și cel mai des folosite erau negrul, albul, la care se mai adaugă și albastrul-închis, bejul și grâul. Conștientizarea propriul corp, comoditatea, masculinitatea, eventual combinată cu feminitatea sunt principiile de bază cu care Coco prin creațiile sale a sedus femei (și bărbați). Stilul său este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul.

Bill Clinton

William Jefferson "Bill" Clinton, cunoscut mai ales ca Bill Clinton, (născut William Jefferson Blythe III în 19 august 1946) a fost ce de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind ca șef al executivului Statelor Unite două mandate complete de 4 ani între 1993 și 2001. Înaintea câștigării alegerilor prezidenţiale din 1992, Clinton a servit cinci mandate, dintre care ultimele patru consecutive, în calitate de al 50-lea, respectiv al 52-lea guvernator al statului Arkansas. Soția sa, Hillary Rodham Clinton, a fost senator din partea statului New York, stat în care ambii locuiesc, dar este actualmente secretar de stat în administrația Obama. Bill Clinton a fondat și conduce fundația care îi poartă numele, William J. Clinton Foundation.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 19 AUGUST......

Evenimente

    1316: Regele Carol Robert de Anjou acordă Clujului statutul de oraș și-l scoate din posesiunea Episcopiei Catolice de Alba Iulia.
    1917: În cadrul bătăliei de la Mărășești a avut loc atacul "cămășilor albe" din Regimentul 32 Infanterie "Mircea".
    1954: Congresul american a votat legea Humphrey-Buler, privind controlul activității comuniste. Interzicerea Partidului Comunist American.
    1960: URSS lansează Sputnik 5 cu cățeii Belka și Strelka, 40 de șoareci, 2 șobolani și o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ toate animalele erau sănătoase.
    1960: Războiul Rece: La Moscova, pilotul avionului american U-2 doborât, Francis Gary Powers, este condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj.
    1979: A fost inventat CD-ul - Revoluţia s-a produs într-o periferie a oraşului Hanovra din Germania
    1989: La picnicul Pan-European de lângă Şopron, cu ajutorul maghiar, peste 600 de cetățeni est germani fug în Occident. Acesta era sfârșitul RDG-ului.
    1990: Leonard Bernstein dirijează ultimul său concert, sfârșind cu Simfonia nr. 7 de Ludwig van Beethoven.
    1991: Puciul de la Moscova: Puciștii preiau controlul Televiziunii și Radioului. Boris Elţân, dă un decret prin care toate hotărârile Comitetul de stat pentru starea excepțională (C.S.S.E.) nu aveau valabilitate pe teritoriul R.S.F.S. Rusă.
    2004: Lansarea la bursa a companiei multinaţionale Google.

S -a născut în............

    1646: John Flamsteed, astronom englez, organizator al Observatorului Greenwich (d. 1719)
    1685: Brook Taylor, matematician englez (d. 1731)
    1745: Johann Gottlieb Gahn, mineralog și chimist suedez, a descoperit manganul (d. 1818)
    1800: Iacob Cristian Stanislav Cihac, medic german, a organizat Serviciului sanitar militar din Moldova
    1828: Ioan Rațiu, politician român (d. 1902)
    1830: Julius Lothar Meyer, chimist german (d. 1895)
    1871: Orville Wright, constructor de avioane și pilot american (d. 1948)
    1881: George Enescu, compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român (d. 1955)
    1883: Coco Chanel, designer de modă francez, fondatoarea Casei Chanel (d. 1971)
    1901: Ștefan Nădășan, inginer român, membru al Academiei Române (d. 1967)
    1915: Margareta Giurgea, fizician român
    1916: Vasile Brătulescu, pictor român (d. 1981)
    1935: Dumitru Radu Popescu, prozator și dramaturg român
    1946: Bill Clinton, al 42-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
    1951: John Deacon, muzician englez (Queen)
    1969: Matthew Perry, actor american

Decese

    1493: Frederic al III-lea, Împărat Roman (n. 1415)
    1662: Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez (n. 1623)
    1765: Axel Frederik Cronstedt, chimist suedez, descoperitorul nichelului (n. 1722)
    1819: James Watt, inventator englez (n. 1736)
    1822: Jean Baptiste Delambre, astronom și matematician francez (n. 1749)
    1856: Charles Frederic Gerhardt, chimist francez (n. 1816)
    1869: Damaschin Bojincă, jurist și cărturar (n. 1802)
    1887: Spencer Fullerton Baird, zoolog american (n. 1823)
    1891: Theodor Aman, pictor român, membru al Academiei Române (n. 1831)
    1905: William-Adolphe Bouguereau, pictor francez (n. 1825)
    1929: Serghei Diaghilev, impresar rus de balet (n. 1872)
    1936: Federico Garcia Lorca, poet și dramaturg spaniol (n. 1898)
    1953: Marcel Schlumberger, inginer francez (n. 1884)
    1968: George Gamow, fizician de origine ucrainiană (n. 1904)
    1977: Aurel Moga, medic cardiolog (n. 1903)
    1983: Octav Onicescu, matematician român (n. 1892)
    1999: Mircea Sântimbreanu, scriitor, publicist, scenarist și producător român de film (n. 1926)



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More