joi, 22 august 2013

22 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

" Oamenii înţelepţi nu au nevoie de sfaturi. Proştii nu le vor urma."( Benjamin Franklin)


Cristian Preda: Prin refuzul de a comunica cu şeful statului, Victor Ponta îl împiedică să-şi exercite atribuţiile.


Europarlamentarul Cristian Preda susţine că premierul acţionează neconstituţional refuzând să-i răspundă la telefon şefului statului şi ar trebui demis dacă România ar avea un "Parlament responsabil".

"Preşedintele a făcut astăzi (miercuri - n.r.) public faptul că premierul Ponta refuză să comunice cu el. Dacă sună telefonul de la Cotroceni, asistenta premierului are ordin să nu facă legătura. Coabitarea e blocată. Aspectul politic e dublat de unul constituţional. Conform Constituţiei, preşedintele 'veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice'. Aşa scrie în articolul 80, alin. 2. Refuzând să comunice cu şeful statului, dr. Ponta îl împiedică să-şi exercite atribuţiile. Dacă am avea un Parlament responsabil, Ponta ar fi demis", a scris miercuri Cristian Preda, pe blogul său.
Potrivit democrat-liberalului, cele două Camere ale legislativului sunt însă "paralizate" de "servilism" din partea parlamentarilor Puterii sau de "indolenţă" din partea aleşilor PDL. "Nu de vacanţă, ci de servilism în faţa Guvernului (dacă e vorba despre deputaţii USL) sau de indolenţă (dacă e vorba despre PDL)", a afirmat Preda.
Europarlamentarul le sugerează deputatului Eugen Tomac, preşedinte interimar al PMP, şi senatorului Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedinte al Partidului Forţa Civică, despre care spune că sunt "singurii aleşi din Opoziţie care par să ştie că avem un Guvern", să acţioneze pentru a marca "sabotarea" acţiunii preşedintelui de către premier.

Raluca Turcan: Ministrul Educaţiei să prezinte modul în care au fost pregătite cele trei noi evaluări naţionale.

Vicepreşedintele PDL Raluca Ţurcan îi cere ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să prezinte public modul în care au fost pregătite cele trei noi evaluări naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, rezultatele examenelor pilot şi concluziile specialiştilor privind acest tip de verificare.
"PDL constată faptul că ministrul Remus Pricopie urmează paşii de reformă a educaţiei trasaţi de PDL în cadrul Legii Educaţiei Naţionale. După păstrarea clasei pregătitoare în învăţământul primar, ministrul Educaţiei a anunţat acum că se vor introduce, începând cu noul an şcolar, evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, aşa cum este prevăzut în Legea Educaţiei. (...) Decizia ministerului de a include aceste evaluări din anul şcolar 2013 - 2014 era o decizie aşteptată şi previzibilă. Însă este extrem de important pentru viitorul şcolii româneşti cum este ea aplicată. USL are deja o tradiţie în a bulversa sistemul de învăţământ şi România nu îşi mai permite acest lucru", susţine Raluca Ţurcan, potrivit unui comunicat al PDL remis joi AGERPRES.
''Este pregătit sistemul educaţional pentru astfel de evaluări? În ce stadiu este reforma curriculei? Câte manuale noi există? Sunt finalizate manualele transdisciplinare?", îl întreabă Raluca Ţurcan pe ministrul Educaţiei.  În opinia vicepreşedintelui PDL, "evaluarea de la clasa a II-a este individuală şi testează dacă elevii ştiu să scrie, să citească şi să socotească la nivelul prevăzut în curricula naţională".
"Dacă rezultatele unui elev sunt nesatisfăcătoare, acesta are timp să recupereze informaţiile, potrivit unui plan individualizat", precizează Ţurcan.
Potrivit lui Ţurcan, evaluarea de la clasa a IV-a este una de final de ciclu educaţional, după modelul testărilor internaţionale, şi permite diagnoza clară a învăţământului de nivel primar.
"Evaluarea de final de clasa a VI-a vizează două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Această evaluare are drept scop preorientarea şcolară a elevului către un anumit profil de liceu", explică vicepreşedintele PDL.

Roberta Anastase: PDL susţine legea ANI în forma în care este ea astăzi.

Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a anunţat, miercuri, la Ploieşti, că democrat-liberalii susţin legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în forma ei actuală, arătând că aleşii locali au obligaţia de a o cunoaşte şi de a o respecta.
"Susţinem legea ANI în forma în care este ea astăzi. (...) Nu am comentat niciodată deciziile ANI. Credem că, până la urmă, orice ales local are obligaţia să cunoască legislaţia şi să o respecte. Deci, nu legislaţia trebuie schimbată, ci oamenii să fie în situaţia de a respecta această lege', a spus liderul democrat-liberal într-o conferinţă de presă. "
"În momentul în care există argumente solide, pentru că am văzut invocându-se şi situaţii de conflict legislativ, atunci cu siguranţă justiţia este cea care discerne, că tocmai de aceea oamenii aceştia au posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere o dată în cadrul ANI şi în al doilea rând în justiţie. Deci, nu mergem pe o schimbare de legislaţie", a declarat Roberta Anastase.
Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a mai afirmat, referindu-se la guvernul alternativă pe care îl vor alcătui democrat-liberalii, că în acest moment se discută dacă se va merge pe o formulă 'în oglindă', sau se va opta de la început pentru o 'variantă suplă' pe care, de altfel, PDL intenţionează să o susţină atunci când va ajunge la guvernare.
"Se discută dacă vom merge pe o formulă guvernamentală chiar în oglindă, portofoliu cu portofoliu, chiar dacă noi în momentul în care vom ajunge la guvernare nu vom folosi aceeaşi structură guvernamentală, sau mergem de la început propunând oamenilor o variantă suplă pe care noi intenţionăm să o susţinem că şi o variantă guvernamentală în momentul în care o să ajungem la guvernare', a declarat Anastase într-o conferinţă de presă.
"Nu am discutat şi nici nu vreau să dau niciun fel de nume cu privire la acest guvern. Nu am intenţia să intru în acest guvern alternativă. E un domeniu pe care îl urmăresc în continuare şi pe care lucrez de o lungă perioadă de timp, de altfel puteţi să urmăriţi toate iniţiativele mele legislative care vizează domeniul social, dar nu intenţionez să intru într-o astfel de echipă guvernamentală. Cred că trebuie să fie o echipă guvernamentală care să îmbine deopotrivă oameni cu experienţă şi oameni noi', a declarat liderul democrat-liberal.

Valerian Vreme : PMP este o construcţie politică deschisă către societatea civilă, spre oamenii şcolii şi mediul de afaceri.

Deputatul Valerian Vreme, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor în guvernarea PDL, a declarat miercuri, în exclusivitate pentru AGERPRES, că a decis să aderare la Partidul Mişcarea Populară pentru că ,,este o construcţie politică deschisă către societatea civilă, spre oamenii şcolii şi mediul de afaceri".
''În primul rând către acest electorat îmi îndrept speranţa şi încredere că va fi alături de Mişcarea Populară în efortul de a schimba România'', a mai precizat Valerian Vreme, cel ce va fi şi preşedintele interimar al filialei judeţene a PMP.
Deputatul a mai precizat că s-a înscris în PMP după ce şi-a ''limpezit gândurile politice", dar şi constatând că inţiatorii Mişcării Populare ''au ambiţia de a forma un altfel de partid, unul având o imagine nepătată faţă de cele constituite în România post decembristă, o formaţiune politică conectată la problemele reale, libertăţile, prosperitatea cetăţenilor, la reformele necesare pentru atingerea acestor obiective, dar şi pentru conturarea unei imagini pozitive a României în lumea democratică".
Valerian Vreme a mai afirmat că principalele sale direcţii de acţiune în perioada următoare vor viza ''organizarea şi dezvoltarea filialei judeţene" a PMP, precum şi ''infomarea populaţiei cu privire la proiectele" partidului la care a aderat.

Robert Cazanciuc : Proiectul privind eliminarea pensiei speciale pentru magistraţii condamnaţi, săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Guvernului.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat miercuri că proiectul privind eliminarea pensiei speciale pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru corupţie se va afla săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Guvernului. În debutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta l-a întrebat pe ministrul Justiţiei când va prezenta în Executiv legea cu privire la pensiile magistraţilor condamnaţi pentru corupţie pentru a fi trimisă Parlamentului şi i-a solicitat să ţină cont de observaţiile CSM. Cazanciuc a precizat că săptămâna viitoare proiectul va fi pe ordinea de zi a Guvernului.
"Toţi colegii din CSM au fost de acord cu acest proiect. Sunt câteva chestiuni tehnice, noi le vom integra şi marţi, miercuri vom veni cu el la şedinţa de Guvern", a spus Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta i-a mai solicitat ministrului Justiţiei să prezinte Executivului şi proiectul care prevede pierderea pensiilor speciale de către torţionarii comunişti şi să discute pe marginea acestui subiect cu CSM şi Parchetul General.
"Anticomuniştii aceştia de mucava nu s-au ocupat, o să ne ocupăm noi şi îmi asum răspunderea politică să îndreptăm un lucru într-adevăr revoltător din ultimii 24 de ani", a spus Ponta.

Ana Birchall  :  Ambasador al Vital Voices Global Partnership.

Deputatul PSD Ana Birchall a fost numită ambasador al Vital Voices Global Partnership, unul dintre cele mai puternice ONG-uri pentru identificarea, promovarea şi răspândirea leadership-ului feminin. ''Am fost onorată să o întâlnesc pe Hillary Clinton la Yale Law School, aceeaşi universitate pe care am absolvit-o şi eu. Pot să spun că am urmărit activitatea Vital Voices Global Partnership încă de la înfiinţarea organizaţiei şi cu atât mai onorantă este nominalizarea primită ieri (n.r. miercuri)'', a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.
"Sunt convinsă că trebuie să recunoaştem şi să descătuşăm potenţialul femeilor, fie că vorbim de capacitatea acestora de a fi lideri valoroşi, fie că vorbim de capacitatea antreprenorială a femeilor şi, de ce nu, fie că vorbim despre capacitatea femeilor de a reuşi în politică. Prin programele dezvoltate, Vital Voices ajută şi promovează femeile să fie vectori principali de schimbare în politica statelor în care trăiesc, să susţină regulile democraţiei şi supremaţia legii şi, în acelaşi timp, să susţină dreptatea şi echitatea socială'', a spus deputatul PSD.
Deputatul PSD este şi membru în Global Advisory Board-ul WEConnect Internaţional. În urmă cu două săptămâni, aceasta a primit sprijinul prestigiosului ONG, pentru promovarea afacerilor înfiinţate şi dezvoltate de femeile din România.

Victor Ponta : Voi  trimite luni, preşedintelui Băsescu, nominalizarea pentru Ministerul Transporturilor.

Premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite luni preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea pentru Ministerul Transporturilor.
''Vrem să avem un ministru al Transporturilor care să se ocupe de toate lucrurile", a spus joi premierul Ponta, ministru interimar al Transporturilor, aflat în inspecţie pe centura Capitalei.
"Vrem să avem un ministru care are o mulţime de lucruri în gestiune: căi ferate, poduri. Sunt atâtea lucruri de făcut'', a precizat acesta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat miercuri seara că la conducerea Ministerului Transporturilor va fi propus un lider liberal, menţionând că va face şi el o propunere, care nu se numără printre cele vehiculate de presă.
"Decizia va fi luată de partid. Sigur că se pot face şi se vor face mai multe propuneri, dar în ceea ce mă priveşte, eu, care ca preşedinte al partidului am şi eu dreptul să fac o propunere, am o propunere de făcut şi nu este niciuna dintre cele care s-au vehiculat până acum în presa din România", a spus Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, punctând că PNL îşi asumă în continuare portofoliul de la Transporturi.

Titus Corlăţean: România a pledat la CAE pentru condamnarea actelor de violenţă, dar şi pentru fructificarea rolului UE în Egipt.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat miercuri că România a pledat la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE pentru condamnarea actelor de violenţă, susţinând, pe de altă parte, necesitatea fructificării rolului Uniunii Europene în Egipt, care rămâne un partener-cheie în regiune.
"După câteva ore bune de dezbatere, miniştrii de externe din statele membre UE au ajuns la o poziţie comună şi au adoptat un proiect revizuit de Concluzii. Eu am intervenit în numele României pentru a exprima poziţia ţării noastre, subliniind pe de-o parte necesitatea de a condamna ferm toate actele de violenţă, pierderile de vieţi omeneşti în condiţii atât de dramatice şi, bineînţeles, necesitatea stopării imediate a acestor acte de violenţă şi reîntoarcerea prin dialog politic la circuitul democratic şi la organizare în perspectivă de alegeri democratice, libere. Acest lucru a fost o constantă a poziţiilor exprimate şi se regăseşte în Concluziile adoptate de CAE ", a afirmat, pentru AGERPRES, şeful diplomaţiei române.
"În acest context, am fost unul dintre cei care am susţinut, alături de alţi miniştri de externe din UE, necesitatea de a condamna ferm toate actele de terorism, inclusiv îndreptate împotriva poliţiştilor, actele de violenţă împotriva bisericilor şi de distrugeri împotriva bisericilor creştine din Egipt. A fost o poziţie comună la acest punct. Şi bineînţeles că am avut în vedere şi am luat în considerare evoluţiile extrem de preocupante legate de activitatea tot mai consistentă care se înregistrează din partea Al-Qaida în peninsulă Sinai", a mai spus Corlăţean.

Mircea Duşa: Terorismul şi războiul cibernetic, cele mai importante pericole care ameninţă securitatea omenirii.

Terorismul şi războiul cibernetic sunt cele mai importante două pericole care ameninţă omenirea, iar NATO şi statele Uniunii Europene trebuie să ia măsuri pentru a-şi crea sisteme de apărare, a declarat astăzi pentru AGERPRES ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.
"Noi vorbim în momentul de faţă, la nivelul NATO şi la nivelul miniştrilor din UE, de câteva pericole care ameninţă omenirea. Unul este terorismul şi în ultimul timp vorbim foarte mult despre războiul cibernetic şi despre măsurile pe care statele NATO şi statele europene trebuie să le ia pentru a crea sisteme de apărare împotriva războiului cibernetic", a afirmat Mircea Duşa.
"O să avem la începutul lunii şi o întâlnire prealabilă a miniştrilor Apărării la Vilnius, legată de perspectiva capabilităţilor militare ce urmează să le creeze UE în perioada următoare, având în vedere că, vedeţi, sunt destule probleme în lume. În Siria, în Egipt, apar noi elemente care ameninţă securitatea şi aceste elemente trebuie avute în vedere atunci când fundamentăm capacităţile militare fie ale UE, fie ale NATO", a spus Mircea Duşa.

Partidul Conservator :  Va vota împotriva "parteneriatului civil gay" propus de Remus Cernea.

Parlamentarii conservatori îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul de lege privind parteneriatul civil dintre două persoane de acelaşi sex, arătând că "apărarea familiei clasice nu este un act de fanatism, ci un drept la opinie şi cuvânt pe care activiştii pro-familie îl au în egală măsură cu activiştii pro-gay".
"Considerăm că este o fraudă logică să pui semnul egal între opţiunea pro-familie şi opţiunea anti-gay, pentru că familia creştină nu se defineşte prin raportare negativă la homosexualitate: se poate defini la fel de bine ca raportare negativă la poligamie. Mai mult, statul are prin lege obligaţia să protejeze familia ca instituţie care asigură viitorul prin intermediul copiilor. Din aceste considerente, conservatorii vor vota categoric împotriva acestui proiect de lege şi vor argumenta public împotriva lui", se mai arată în comunicat.
"În acest context, deputatul PC Răzvan Rotaru a anunţat că susţine punctul de vedere al parlamentarilor conservatori, revizuindu-şi sprijinul pe care l-a oferit proiectului lui Remus-Florinel Cernea în perioada în care activa într-un alt grup parlamentar", mai informează Biroul de presă al PC.

Puiu Haşotti: Discuţiile USL-PDL pe teme economice, inutile, fără valoare.

 "Exprim un punct de vedere personal, repet, personal. Sigur că primul-ministru este prim-ministru şi cu siguranţă ştie mai bine decât mine ce are de făcut un prim-ministru. Eu o să vorbesc personal şi dintr-o perspectivă strict politică. Eu cred că întâlnirea cu Partidul Democrat Liberal n-are absolut nici un rost. Este la fel de inutilă precum pactul de coabitare! Şi am spus că pactul de coabitare este inutil pentru că nu va fi respectat şi din păcate am avut dreptate. Spun din păcate, pentru că o coabitare politică este un lucru firesc la un moment dat într-o ţară cu o democraţie stabilă", afirmă Haşotti, citat de RFI. Puiu Haşotti consideră că "discuţiile cu Partidul Democrat, care iată, face şi mofturi, se va gândi dacă va răspunde invitaţiei premierului, sunt inutile, pentru simplul motiv că tot ce este pe acolo pe la Partidul Democrat şi din aşchiile care au sărit din Partidul Democrat este lipsit de credibilitate".
"Se va întâlni premierul, probabil, cu domnul Vasile Blaga şi după jumătate de oră, un alt lider al PDL, un vicepreşedinte eventual, poate chiar Elena Udrea, va critica absolut tot ceea ce face Guvernul", a declarat Haşotti.

Guvernul României - aprobări ordonanţe, miercuri  21 august 2013.

Guvernul a aprobat o Ordonanţă privind limitarea remuneraţiilor reprezentanţilor statului sau ai unităţilor administrativ-teritoriale în AGA.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Ordonanţa privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici sau majoritari sau deţin direct sau indirect o participaţie majoritară vizează alinierea legislaţiei naţionale în domeniu.
"Prin Memorandumul de politici economice şi financiare asumat de Guvern în angajamentul cu Fondul Monetar Internaţional, sunt definite întreprinderile de stat monitorizate cărora le sunt aplicabile unele măsuri de disciplină economică-financiară. Pentru alinierea legislaţiei naţionale în domeniu, Guvernul a adoptat prezenta Ordonanţă", arată sursa citată.
Principalele prevederi ale actului normativ vizează definirea unor termeni şi expresii care se utilizează la elaborarea, fundamentarea şi aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, modalitatea de aprobare fundamentare şi rectificare a bugetelor de venituri şi cheltuieli, stabilirea actului normativ prin care se aprobă formatul, structura BVC, a anexelor de fundamentare şi a modului de calcul al indicatorilor economico-financiari, a termenelor până la care se prezintă, în vederea aprobării BVC-urilor şi a contravenţiilor, sancţiunilor şi organelor abilitate în constatarea şi aplicarea acestora şi limitarea remuneraţiilor reprezentanţilor statului sau ai unităţilor administrativ-teritoriale în AGA.

Guvernul va actualiza cuantumul taxelor consulare şi va introduce noi categorii de servicii, conform unei ordonanţe aprobate în şedinţa de miercuri.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, actul normativ adoptat de Executiv vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora.
Titlul actului normativ va evidenţia că ordonanţa se aplică exclusiv serviciilor prestate pe teritoriul României, se arată în principalele modificări preconizate de Guvern prin adoptarea documentului.
Executivul preconizează şi că vor fi completate normele privind domeniul de aplicabilitate a ordonanţei, regimul de plată a taxelor, serviciile prestate cu titlu gratuit, se va actualiza cuantumul taxelor, se vor elimina prestaţiile devenite între timp caduce şi se vor introduce noi categorii de servicii.
Guvernul a mai adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre privind aprobarea plăţii contribuţiei voluntare a României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, pentru derularea "Planului multianual de formare în limba franceză a funcţionarilor din administraţia publică română", în anul 2013.

Hotărârea adoptată de Executiv stabileşte contribuţia financiară a României la "Planul Multianual de formare în limba franceză a funcţionarilor din administraţia publică română" în cuantum de 130.000 de lei anual, pentru 2011, 2012 şi 2013.
Guvernul a suplimentat, miercuri, cu 376.000 de lei, suma prevăzută pentru despăgubirile acordate proprietarilor deţinători de imobile aflate pe o serie de tronsoane de drumuri naţionale.

Astfel, suplimentarea sumei prevăzută ca justă despăgubire pentru imobilele proprietate privată constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică 'Varianta de ocolire a Municipiului Braşov Tronson I - DN1 - DN 11 şi Tronson III - DN 13 - DN 1', aprobată prin HG nr. 27/2012.
De asemenea, Guvernul a aprobat prin Hotărâre indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii 'Podul rutier peste Olt la Slatina, pe DN 65 km 48+570", judeţul Olt.

Ministerul Agriculturii :  Consiliului Concurenţei să analizeze preţurile de pe piaţa cerealelor.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preţuri şi condiţii inechitabile de tranzacţionare a seminţelor de consum din recolta acestui an şi să dispună măsuri pentru restabilirea unui mediu concurenţial normal pe piaţa produselor agricole, potrivit unui comunicat al MADR, remis miercuri AGERPRES.
Producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, după cum a afirmat recent ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone. În ceea ce priveşte schema certificatelor de depozit, MADR precizează că, în perioada 2009 - aprilie 2013, depozitarii licenţiaţi beneficiari ai schemei au emis un număr de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 milioane de tone, având o valoare actualizată la data curentă de 1,4 miliarde lei.
"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienţă a aplicării schemei de garantare a certificatelor de depozit, atât prin compararea cantităţii totale de seminţe de consum acoperită prin certificate de depozit, cu nivelul total al producţiei de cereale şi oleaginoase de circa 73 milioane tone obţinute pe perioada de aplicare a schemei, cât şi prin dirijarea indirectă a fondurilor publice puse la dispoziţia schemei, către beneficiari care aveau în fapt triplă calitate (depozitar-producător agricol - deţinător de certificate de depozit) nefiind astfel supuşi presiunii pieţei ca şi marea masă a fermierilor care nu deţin spaţii de depozitare şi nu au putut accesa niciodată schema datorită politicilor practicate de traderi", se menţionează în comunicat.

România trebuie să plătească vineri 164,4 milioane euro către FMI.

România trebuie să plătească, vineri, către Fondul Monetar Internaţional (FMI) suma de 164,4 milioane de euro, reprezentând rambursări rate de capital şi plăţi de dobânzi şi comisioane din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României. Din cele 164,4 milioane euro, 154,6 milioane euro reprezintă rambursări de rate de capital şi 9,8 milioane euro plăţi de dobânzi şi comisioane.
România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, Uniunea Europeană (UE) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). În primele şapte luni din 2013, din suma totală datorată au fost achitate 550,6 milioane euro.
Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autorităţile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

INSCOP : Majoritatea românilor consideră că statul ar trebui să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie.

Majoritatea românilor consideră că statul ar trebui să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie şi că poliţia este cea care ar trebui să intervină în cazurile de violenţă domestică, relevă un barometru de opinie realizat de INSCOP Research, transmis joi AGERPRES. Potrivit barometrului citat, românii consideră că tipurile de violenţă cele mai întâlnite în societatea românească sunt: violenţa asociată cu furturi, tâlhării (39,1%), violenţa în familie împotriva copiilor, bătrânilor (21,5%), violenţa domestică între soţi/parteneri (19,2%), violenţa corelată cu crima organizată (11,7%), violenţa generată de certuri între persoane care nu se cunosc (3,4%), alte tipuri de violenţă (1%).
Un procent de 79,5% dintre respondenţi consideră că în cazurile de violenţă domestică ar trebui să intervină poliţia, 29,3% apreciază că rudele ar trebui să facă acest lucru, 10,7% - vecinii, 7,4% - prietenii, 4,3% - preotul, 2,5% - altcineva, 1,8% - nimeni, iar 1,6% nu au ştiut sau nu au răspuns.
Mai bine de jumătate dintre români, un procent de 66%, consideră că statul ar trebui să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie atunci când au fost întrebaţi care ar trebui să fie intervenţia statului în cazurile respective.

New York Times : Ruşii preiau controlul la cea mai mare bancă din Cipru.

"Au vrut să scape de ruşi, dar la final au aruncat cea mai mare bancă a noastră în mâinile ruşilor', a declarat preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, într-un interviu acordat în luna iunie.
Potrivit NYT, intenţia liderilor europeni de a îndepărta bani ruseşti din băncile cipriote a sfârşit prin a arunca Rusia şi mai adânc în sistemul financiar european în condiţiile în care, teoretic, plutocraţii ruşi vor controla pachetul majoritar de acţiuni Bank of Cyprus, cea mai veche şi mai importantă instituţie financiară din Cipru.
'Cine controlează Bank of Cyprus controlează insula', consideră Andreas Marangos, un avocat din Limassol printre clienţii căruia se numără mulţi ruşi.
Potrivit ministrului cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, deponenţii străini, dintre care mulţi sunt ruşi, vor deţine la final majoritatea noilor acţiuni cu drept de vot la Bank of Cyprus. Avocaţii ce reprezintă clienţi ai căror bani au fost blocaţi la Bank of Cyprus estimează că grupul ruşilor va ajunge să deţină aproximativ 60% din noile acţiuni ale băncii. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în media din Cipru, 53% din noile acţiuni Bank of Cyprus vor fi deţinute de străini, în primul rând ruşi, fie direct fie prin diferite cabinete de avocatură care le reprezintă interesele.

Reuters  : CEZ reclamă România la Comisia Europeană pentru modificarea schemei de sprijin a energiilor regenerabile.

Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat miercuri că a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsura care ar putea costa compania cehă până la 66 milioane euro pe an, transmite Reuters.
 Guvernul de la Bucureşti a decis la începutul lunii iunie să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
Potrivit calculelor Reuters, din cauza modificărilor, o parte importantă din veniturile companiei CEZ provenind din schema de sprijin, până la 1,7 miliarde coroane (66 milioane euro) pe an, va fi amânată până în 2018-2020. În plus, până atunci, valoarea certificatelor ar putea scădea, iar România ar putea ajusta în continuare schema de sprijin.
CEZ, care operează în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a apreciat miercuri ca schimbarea regulilor în mod retroactiv contravine principiilor de bază ale Uniunii Europene. 'În acest moment, este imposibil să cuantificăm pierderile posibile, pentru că nu am pierdut niciunul dintre certificatele acordate, ci doar au fost amânate până în 2018-2020', se arată în comunicatul CEZ. 'Această măsură contravine principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, în special celui referitoare la libera mişcare a capitalului', adaugă CEZ.

ŞTIRI METEO

Vineri, 23 august 2013, vremea va fi călduroasă în regiunile sudice și sud-estice ale României, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această decadă a lunii august. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în estul Transilvaniei și 34 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între 11 și 21 de grade. Sunt condiţii de ploaie în Banat, Transilvania, vestul și nordul Olteniei precum și în zona de munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul extrem al teritoriului, dar trecător și în timpul ploilor.
Pe litoral va fi soare cu cer variabil, vânt de 6 m/s, dinspre NE şi temperaturi maxime de 31° Celsius.
În Bucureşti, vremea va fi călduroasă. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

PERSONALITĂŢI

Claude Debussy

Achille-Claude Debussy (n. 22 august 1862, Saint-Germain-en-Laye - d. 25 martie 1918, Paris) a fost un compozitor francez.
Este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică și cu un aer de natură poetică. Opera sa a constituit o evadare din conceptele tradiționaliste. De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin. Debussy s-a născut într-o familie de burghezi. Tatăl său deținea o prăvălie și mai lucra și ca asistent tipograf și funcționar. Mama sa era croitoreasă. Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mme. Mauté de Fleurville, care susținea că studiase pianul cu Chopin. Mme. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservator în Paris, unde a studiat timp de zece ani, între 1872 și 1884. La început, Debussy a dorit să devină un virtuoz al pianului; mai târziu, a abandonat ideea unei astfel de cariere, după ce a picat la examenele de pian din 1878 și 1879. În 1880 participă la cursurile de compoziție ale lui Ernest Guiraud. Sub oblăduirea sa, Debussy a câștigat locul al doilea la concursul Prix de Rome în 1883 și primul loc în anul următor cu canțoneta "L'enfant prodigue", care l-a ajutat să obțină o bursă de studiu la Vila de Medici în Roma timp de trei ani.


Apariția creației muzicale a lui Claude Debussy naște însă un curent absolut novator: impresionismul muzical. Impresionismul este o mișcare artistică, manifestată la început în pictură, mai târziu și în muzică, mai ales în Franța, și care marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional. Pictura impresionistă s-a dezvoltat în perioada cuprinsă între 1867 și 1886, caracterizată prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor.
"Muzica nu este o dublură a versului, ea îi creează o dimensiune nouă."

Ray Douglas Bradbury

Ray Douglas Bradbury (n. 22 august 1920 - d. 5 iunie 2012, Los Angeles, California) a fost un scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister.
Este cel mai bine știut pentru romanele 451º Fahrenheit și Cronicile marțiene. Operele sale au fost adaptate în peste 20 de filme și show-uri.
Bradbury s-a născut în 1920 în Waukegan, Illinois, ca fiu al lui Esther (Moberg) Bradbury, o imigrantă suedeză, și Leonard Spaulding Bradbury,[4] un montor de linii telefonice cu origini britanice. Al doilea prenume, "Douglas", l-a primit după actorul Douglas Fairbanks.
Ray Bradbury a fost înconjurat de o familie mare și iubitoare în timpul copilăriei petrecute în Waukegan, această perioadă constituind piatra de temelie a povestirilor sale. În ficțiunile sale, Waukegan-ul anilor '20 avea să devină "Green Town," Illinois, un simbol al siguranței și al sentimentului de ”acasă” folosit deseori ca și element de contrast al poveștilor fantastice și pline de pericole. El a servit pe post de cadru pentru acțiunea din Dandelion Wine, Something Wicked This Way Comes și Farewell Summer. În Green Town, unchiul preferat al lui Bradbury are aripi, carnavalurile itinerante ascund puteri supranaturale, iar bunicii săi îl cazează pe Charles Dickens.  Poate că folosirea cea mai elocventă a acestui pseudonim pentru orașul natal în culegerea de povestiri și schițe despre Green Town, Summer Morning, Summer Night, reprezintă modul în care Bradbury vrea să descrie dispariția rapidă a orășelelor mici americane, unde își avea el rădăcinile.
Între 1926 și 1933, familia Bradbury a schimbat constant domiciliul între Waukegan și Tucson, Arizona. În 1931, la unsprezece ani, tânărul Ray a început să scrie povestiri și, deoarece țara trecea prin Marea criză economică, a folosit uneori hârtie de împachetat. În 1934, familia Bradbury s-a mutat la Los Angeles, California.
Bradbury era înrudit cu Douglas Spaulding, care a studiat intens opera lui Shakespeare și era un urmaș al lui Mary Bradbury, femeie judecată în 1962 în cadrul Proceselor vrăjitoarelor din Salem.
Bradbury și-a petrecut tinerețea citind și scriind, spunând de mic că va urma "una dintre arte". În afara scrisului, el a fost preocupat de desen și actorie.
În 1932, una dintre primele influențe asupra lui Bradbury a devenit Edgar Allan Poe.
În tinerețe și-a petrecut mulți ani în Biblioteca Carnegie din Waukegan, citind autori că H.G. Wells, Jules Verne și Edgar Rice Burroughs.  I-a plăcut atât de mult a treia carte din seria Barsoom a lui Burroughs, The Warlord of Marş, încât la 12 ani a scris propria continuare.Pasionat de benzile desenate, îi plăcea să realizeze ilustrații, scriind și desenând aventuri ale lui Tarzan.
Bradbury pretindea că influențele asupra sa au fost variate, relatând despre discuții pe care le-ar fi purtat cu poeții și scriitorii săi preferați Robert Frost, William Shakespeare, John Steinbeck, Aldous Huxley și Thomas Wolfe. De la Steinbeck ar fi învățat "cum se scrie obiectiv, privind totuși în interior fără a face prea multe comentarii de prisos". A studiat-o pe Eudora Welty pentru "remarcabila abilitate de a crea atmosferă, personaje și mișcare într-un singur rând". Printre autorii preferați ai tinereții sale se numără și Katherine Anne Porter - care a scris despre Sudul American, Edith Wharton și Jessamyn West.
Când a fost întrebat la un moment dat de unde vine puterea lirică a prozei sale, Bradbury a răspuns: "Din lecturarea atât de multor poezii în fiecare zi a vieții mele. Scriitorii mei preferați au fost cei care au spus lucrurile așa cum trebuie".
Bradbury a murit pe 5 iunie 2012 în Los Angeles, California, la vârsta de 91 de ani, după o lungă suferință.

„ Bibliotecile m-au crescut. Nu cred în colegii și universități. Cred în biblioteci, deoarece majoritatea studenților nu au bani. Când am absolvit liceul, eram în plină Criză și nu aveam bani. N-am putut urma colegiul, așa că timp de 10 ani am mers de trei ori pe săptămână la bibliotecă.”


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  22 AUGUST......

Evenimente

    1456: A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească (până în noiembrie 1462).
    1485: Sfârșitul "Războiului celor două Roze".

Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Trandafirul roșu de Lancaster și Trandafirul alb de York .
 Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul și vestul țării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord și de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.

    1639: Compania Britanică a Indiilor de Est a achiziționat o bucată de pământ pe care a înființat orașul Madras, astăzi denumit Chennai.
    1770: Expediția condusă de James Cook ajunge pe coasta de est a Australiei.
    1846: SUA au anexat New Mexico.
    1864: Douăsprezece țări europene au semnat Prima Convenție de la Geneva, prin care s-a înființat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
    1909: A avut loc primul miting aviatic internațional, organizat la Reims, Franța.
    1910: Coreea a fost anexată Japoniei, după cinci ani de protectorat nipon. Numele Coreea a fost abolit și înlocuit cu vechea denumire Joseon.
    1911: Este descoperit furtul pânzei Mona Lisa, capodopera lui Leonardo da Vinci de la Muzeul Luvru.
    1941: Ion Antonescu a fost numit mareșal.

Ion Victor Antonescu (n. 2 iunie 1882, Pitești, d. 1 iunie 1946, închisoarea Jilavă) a fost un om politic român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și Ministru de Război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului cu puteri dictatoriale. În martie 1920, noul prim-ministru, generalul Averescu l-a propus pe Antonescu ca atașat militar la Paris. Propunerea a fost respinsă în urma raportului nefavorabil al observatorului militar al Franței la București, generalul Victor Pétin, care îl descria drept personalitate negativă, „ extrem de orgolios, șovin și xenofob”. Postul a fost acordat colonelului Șuțu, care l-a deținut până în 1922, când acesta a părăsit Franța și postul i-a revenit lui Antonescu, de data aceasta fără opoziție.
 Între 1923 și 1926, Antonescu a fost atașatul militar al României în Franța, Marea Britanie și Belgia.
După reîntoarcerea în România a fost numit comandantul Școlii Superioare de Război (1927-1930), șeful Marelui Stat Major al armatei (1933-1934), promovat la 25 decembrie 1937 general de divizie și după trei zile numit ministru al apărării în guvernul de 44 de zile al lui Octavian Goga (1937-1938).
În urma unei afirmații vexatorii la adresa lui Carol al II-lea - „și-a clamat notoriu moralitatea prin refuzul de a se așeza la masă cu regele acompaniat de Elena Lupescu, pe motiv că nu stă la masă alături de-o c... (metresă), deși el însuși își alesese o femeie încă măritată, pe Maria Fueller, înainte ca aceasta să fi fost divorțată” - a fost demis și trimis disciplinar la comanda Corpului 4 Teritorial, apoi, în 1940, i s-a impus domiciliu forțat la mănăstirea Bistrița.
Antonescu a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler că teritoriile românești pierdute în 1940 ca urmare a Dictatului de la Viena și Pactului Ribbentrop-Molotov vor fi retrocedate României sub presiunile Germaniei.
A fost demis de la conducerea statului de regele Mihai I prin Actul de la 23 august 1944. La 17 mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de război de Tribunalul Poporului din București. La 1 iunie 1946 a fost executat prin împușcare la închisoarea Jilavă.

    1968: Papa Paul al VI-lea ajunge la Bogotá, Columbia. Este prima vizită a unui papă în America Latină.
    1969: Decret de înființare a Academiei de Ştiinţe Medicale.
    1979: Led Zeppelin lansează album, "În Through The Ouţ Door".
    1989: Este descoperit primul inel al lui Neptun.

S -a născut în............

    1647: Denis Papin, fizician și inventator francez (d. 1714)
    1820: Manolache Costache Epureanu, politician român (d. 1880)
    1834: Samuel Pierbont Langley, fizician și astronom american (d. 1906)
    1860: Paul Gottlieb Nipkow, inventator german, a inventat reflectorul parabolic asimetric de baleiaj, precursorul televizorului (d. 1940)
    1862: Claude Debussy, compozitor, pianist și critic muzical francez (d. 1918)
    1863: Otto Roth, medic german
    1874: Max Scheler, filosof şi sociolog german (d. 1928)
    1882: Augustin Maior, fizician român (d. 1963)
    1884: Panait Istrati, scriitor român (d. 1935)
    1884: Raymonde de Laroche, prima femeie pilot din lume
    1887: Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk, ministrul de finanțe sub Hitler
    1892: Victor Daimaca, astronom român (d. 1969)
    1893: Dorothy Parker, scriitoare americană (d. 1967)
    1897: Constantin A. Sandu-Ville, inginer agronom, fitopatolog, profesor român (d. 1969)
    1902: Leni Riefenstahl, dansatoare, actriță și regizoare germană (d. 2003)
    1904: Gheorghe D. Anghel, sculptor român, autorul sculpturii „Eminescu" din fața Ateneului Român (d. 1966)
    1908: Henri Cartier-Bresson, fotograf și pictor francez (d. 2004)
    1917: Alexandru Piru, critic și istoric literar român (d. 1993)
    1917: John Lee Hooker, cântăreț și chitarist american (m. 2001)
    1920: Ray Bradbury, scriitor american
    1921: Michael Yeats, politician irlandez
    1926: Mihai Constantinescu, violoncelist român (d. 1987)
    1928: Karlheinz Stockhausen, compozitor german (d. 2007)
    1933: Sylva Koscina, actriță italiană de origine croată
    1957: Hiltrud Breyer, politician german

 Decese

    1540: Guillaume Budé (Budaeus), umanist, diplomat, filolog și elenist francez (n. 1468)
    1599: Luca Marenzio, compozitor italian (n. 1553)
    1806: Jean-Honoré Fragonard, pictor, desenator și gravor francez (n. 1732)
    1828: Franz Joseph Gall, medic german, inițiator al frenologiei (n. 1758)
    1850: Nikolaus Lenau, poet austriac originar din Banat (n. 1802)
    1883: Ivan Sergheevici Turghenev, romancier și dramaturg rus (n. 1818)
    1890: Vasile Alecsandri, scriitor și politician român (n. 1821)
    1917: Ecaterina Teodoroiu, eroină româncă din Primul Război Mondial (n. 1894)
    1922: Michael Collins, unul dintre eroii luptei pentru independența Irlandei (n. 1890)
    1932: Gheorghe Cucu, compozitor român (n. 1882)
    1940: Oliver Joseph Lodge, fizician englez (n. 1851)
    1944: Alexandru Șerbănescu, aş român al aerului din cel de-al Doilea Război Mondial (n. 1912)
    1946: Döme Sztójay, general și politician maghiar (n. 1883), unul din principalii organizatori ai Holocaustului evreilor din Ungaria și din teritoriile controlate de ea
    1958: Roger Martin du Gard, romancier și dramaturg francez, laureat al Premiul Nobel pentru Literatură în 1937 (n. 1881)
    1967: Gregory Pincus, biolog american, unul din pionierii pastilelor anticoncepționale (n. 1903)
    1972: Ștefan Procopiu, fizician român (n. 1890)
    1976: Juscelino Kubitschek, medic și politician brazilian, președinte al republicii (n. 1902)
    1977: Theodor Bușniță, hidrobiolog, ihtiolog și histolog român (n. 1900)
    1978: Jomo Kenyatta, președinte kenian (n. 1891)
    1981: Sașa Pană, poet român (Alexandru Binder)(n. 1902)
    1985: Octavian Cotescu, actor român (n. 1931)
    1999: Tudor Popescu, dramaturg, scenarist și publicist român (n. 1930)
    2000: Hary Maiorovici, compozitor român (n. 1918)
    2002: Horia Liman, scriitor și publicist român stabilit în Elveția (n. 1912)
    2011: Viorica Bucur, critic de film (n. 1946)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More