vineri, 30 august 2013

30 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Dreptatea trebuie să fie puternică, iar puterea, dreaptă"( Blaise Pascal)

Preşedintele Traian Băsescu: Xenofobia, rasismul încep să reapară în Europa, avem obligaţia să le respingem.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat,  joi, la Marea Sărbătoare Naţională de la Banska Bystrica, care marchează 69 de ani de la eliberarea Republicii Slovace :

"Încep prin a aduce salutul meu veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. În primul rând, doresc să vă mulţumesc pentru ocazia pe care mi-aţi dat-o de a fi alături de dumneavoastră la un moment de care românii sunt mândri. Acum 69 de ani, armata slovacă, armata rusă, armata română, partizani slovaci, partizani români, au contribuit la eliberarea Slovaciei de sub jugul fascist".

"Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne-a învăţat un lucru: să respingem din tot sufletul xenofobia, rasismul. Sunt elemente care astăzi încep din nou să apară cu vitalitate pe teritoriul Europei. De aceea, români, slovaci, ruşi, avem obligaţia să luptăm împotriva acestor fenomene care au adus dezastre pe bătrânul continent. Istoria nu trebuie uitată pentru că dacă o uităm, se va răzbuna pe noi".
Şeful statului român a ţinut să le mulţumească tuturor celor care îngrijesc cimitirele ostaşilor români de pe teritoriul Slovaciei.

Fundaţia Română pentru Democraţie  : Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika.

Fundaţia Română pentru Democraţie (FRD) organizează astăzi, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, o prezentare a Memorialului Jilava pentru participanţii la beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, martir al credinţei, care a fost asasinat de organele de represiune comuniste din România în închisoarea Jilavă în 16 mai 1954.
Monseniorul Vladimir Ghika (1873 - 1954), preot romano-catolic şi principe român, al cărui martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie, va fi beatificat sâmbătă, la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, oficiată la Romexpo.
"Această ultimă beatificare dovedeşte că biserica nu îi uită pe cei care şi-au dat viaţa cu generozitate în acest fel, ale căror mărturii pot fi înţelese şi apreciate de către societatea contemporană", a declarat Arhiepiscopul.
Ghika s-a născut la 25 decembrie 1873, la Istanbul, unde tatăl său era reprezentantul României la Curtea Otomană, într-o familie ortodoxă cu şase copii. El a studiat la Toulouse, şi la Paris, în Franţa - ţara de origine a mamei sale - şi a obţinut un doctorat în teologie 1898, la Colegiul Dominican din Roma.Vladimir Ghika a fost primit în rândurile Bisericii Catolice la 15 aprilie 1902, însă a fost convins de către Papa Pius al X-lea, pe care îl cunoştea personal, să se dedice apostolatului ca laic.
După ce i-a ajutat pe bolnavii din Salonic (Grecia), Vladimir Ghika s-a mutat la Bucureşti, unde a fondat primul dispensar gratuit din România, alături de un spital şi un sanatoriu, înainte de a reveni în Franţa pentru a avea grijă de persoanele strămutate şi de răniţi în timpul Primului Război Mondial.
În 1921, el a fost decorat cu Legiunea de Onoare pentru contribuţia avută la refacerea relaţiilor diplomatice dintre Franţa şi Sfântul Scaun. La 7 octombrie 1923, Ghika a fost hirotonit la Paris şi autorizat să oficieze liturghii atât în latină cât şi în ritul bizantin.
Vladimir Ghika s-a împrietenit cu personalităţi catolice importante, cum ar fi scriitorii Jacques Maritain şi Paul Claudel, în timp ce slujea în parohia din cartierul parizian sărac, Villejuif, iar în anii '30, a călătorit mult în Europa, Asia şi America în calitate de reprezentant al Papei Pius al XI-Iea.
Ghika a revenit în România la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial pentru a ajuta refugiaţii şi victimele bombardamentelor. După ce a respins sfatul de a părăsi ţara după ce comuniştii au venit de putere, Ghika a fost arestat la 18 noiembrie 1952, pentru că a refuzat să rupă legăturile cu Vaticanul, şi a trecut prin peste 80 de interogatorii violente înainte de a fi condamnat la trei ani de închisoare, la închisoarea Jilavă, unde a murit, emaciat, la 16 mai 1954.
Monseniorul Vladimir Ghika va fi sărbătorit pe data de 16 mai.
La prezentarea Memorialului Jilava, organizată la iniţiativa preşedintelui FRD, Emil Constantinescu, vor fi prezenţi peste 50 de înalţi reprezentanţi ai clerului din mai multe ţări europene şi membri ai familiei monseniorului Ghika. Cu acest prilej va fi prezentat un film documentar cu mărturiile foştilor deţinuţi politici anticomunişti din perioada 1948 - 1964.
Un punct important va fi reculegerea la aşa-numitul reduit, partea centrală a Fortului 13 Jilava, în care au fost încarceraţi şi torturaţi cei care erau consideraţi duşmanii regimului comunist, vizitatorii putând parcurge şi un traseu până la Valea Piersicilor, zona în care erau executaţi deţinuţii politici condamnaţi la moarte.
Manifestarea face parte din proiectul "Jilava Fortul 13, Memorialul Totalitarismului: Represiune şi Rezistenţă", lansat în 2012 de Emil Constantinescu, membru fondator al Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington şi al Muzeului Războiul Rece de la Berlin, în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Arad : DN 7 a fost din nou blocat la Pecica.

Traficul pe drumul naţional 7 a fost blocat din nou, joi seară, în oraşul Pecica, din cauza acţiunii de protest îndreptate împotriva desfiinţării Finanţelor şi Trezoreriilor din oraşele Pecica şi Nădlac, la protest luând parte peste 1.000 de persoane din toate localităţile arondate celor două administraţii fiscale.
Văzând că acţiunea de protest organizată luni, când traficul pe DN 7 a fost blocat de circa 300 de persoane prin traversarea continuă pe trecerea de pietoni nu a avut niciun rezultat, cetăţenii au decis să recurgă la alte forme de protest, mai ample.
De această dată, joi, protestatarii au iniţiat în Pecica un marş de protest pe ruta Gară - Centru - Primărie şi înapoi, la marş participând buldozere, tractoare şi autocamioane, alături de cetăţeni nemulţumiţi de măsurile luate privind desfiinţarea administraţiilor fiscale din Pecica şi Nădlac şi reprezentanţi ai unor firme private şi agricultori din localităţile din zona de vest a judeţului Arad.
Chiar dacă acţiunea de protest a perturbat destul de serios traficul rutier în zonă, nu au fost înregistrate evenimente nedorite, şoferii blocaţi în trafic privind cu înţelegere şi simpatie acţiunea.

PSD  :  Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD .

Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat (PSD) a început stăzi, în prezenţa preşedintelui formaţiunii, premierul Victor Ponta.
În debutul reuniunii, preşedintele PSD a subliniat că această toamnă este una foarte importantă pentru proiectele social-democraţilor şi a arătat că principalul mesaj de unitate al partidului, de solidaritate, de profesionalism reprezintă deja o realitate.
El a mai spus că un obiectiv principal al PSD este atingerea unui scor de peste 35 la sută la alegerile europarlamentare.
"Mă uit cu plăcere la sondaje care ne dau mai mult, dar sunt realist", a spus Ponta, subliniind că scorul de 35 la sută nu a fost niciodată atins de PSD la aceste alegeri.
"Unul din punctele cele mai importante le-am discutat şi ieri  în cadrul unui BPN informal, doar cu vicepreşedinţii. Cred că din această toamnă trebuie să mergem mai departe prin modificarea Legii 315/1998, cea cu regiunile de dezvoltare, în a forma practic regiunile chiar înainte de a primi statutul constituţional"."Poate proiectul cel mai important din această toamnă, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declanşarea efectivă a procesului de descentraliare şi de pregătire a regiunilor".
"S-a dovedit că orice centralizare excesivă la Bucureşti îngreuneză lucrurile şi cu cât lăsăm mai mult la regiune, judeţ, oraş - atribuţii şi resurse - cu atât lucrurile merg mai bine".
"Din punctul meu de vedere, modul în care s-au finalizat lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă într-adevăr o reformă de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contituţional, şi în această toamnă o să primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Veneţia, de la partenerii internaţionali în aşa fel încât anul viitor, în orice moment, putem să mergem la referendum pentru modificarea Constituţiei".

Radu Mazăre: Constănţenii nu-l susţin pe Antonescu la prezidenţiale dacă se impun declaraţiile de avere.

Populaţia Constanţei, care este "libertină şi liberală" nu-l va vota pe Crin Antonescu la prezidenţiale dacă propunerea care impune declaraţiile de avere tuturor românilor va fi menţinută, a declarat, vineri, primarul Radu Mazăre.

"Asta e o chestiune foarte relativă - ANAF va sesiza.... Pe cine vrea el? Pe cine va sesiza dacă i se face o plângere cuiva, spre exemplu, dacă vecinul de apartament intră cu o plasmă în casă şi-i face o plângere, ANAF e obligat să-i dea curs acestei plângeri. Am discutat chestiunea cu Ponta ieri, care mi-a spus că va fi valabilă de la o valoare în sus. Nu ştiu să vă spun care este valoarea veniturilor, de ordinul a o şuta , o sută şi ceva de mii de euro. Şi atunci nu se mai adresează majorităţii populaţiei. Pe mine asta m-a revoltat", a declarat primarul Mazăre.

"Noi, politicienii dăm declaraţii de avere mult mai complexe decât în Europa. Dar dacă Europa ne-a acuzat că suntem corupţi, acuma facem de zece ori mai mult în privinţa asta decât fac ei. Dacă propunerea va fi pusă doar pe cinae va dori ANAF, atunci cred, aşa cum cunosc eu populaţia libertină şi liberală a Constanţei, că nu va vota un preşedinte care susţine aşa ceva, ca toată populaţia să fie oricând la cheremul ANAF, obligată să dea declaraţie de avere", a mai spus Mazăre.

PNL   : Şedinţa Biroul Politic Naţional al PNL a stabilit o serie de obiective:

- Chiţoiu şi Vosganian, mandataţi  să ia o serie de măsuri privind construcţia bugetului pe 2014.
"Pentru dl viceprim-ministru, ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, BPN analizând propunerile pe care domnia sa şi alţi colegi le-au făcut, a stabilit un mandat politic pentru câteva măsuri de natură guvernamentală, măsuri care presupun şi premisele construcţiei bugetare pentru anul viitor. De asemenea, pentru ministrul Economiei, dl Varujan Vosganian, şi am dat un vot în BPN pentru un proiect ţinând de marea infrastructură pe care colegul Relu Fenechiu, deputat, vicepreşedinte al partidului, l-a prezentat şi care urmează să fie discutat şi votat sau nu mâine în Delegaţia Permanentă", a anunţat Antonescu.
El a explicat că aceste măsuri reprezintă obiective de guvernare pe care miniştrii mandataţi de conducerea PNL le vor susţine în cadrul Guvernului şi pe care le vor discuta cu premierul Victor Ponta. Totodată, liderul PNL a indicat că va susţine aceste obiective la nivelul USL.

- Eduard Hellvig va deveni europarlamentar pe unul dintre cele două locuri vacante ale liberalilor în Parlamentul European.
"Trebuia să luăm o decizie în această privinţă, probabil că o vom lua mâine. Unul dintre europarlamentarii noi pentru perioada rămasă este secretarul general Eduard Hellvig, probabil că mâine vom formaliza şi această decizie (n.r. în Delegaţia permanentă a PNL)", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
El a arătat că pentru celălalt loc vacant al PNL în PE se va căuta o persoană în lista de candidaturi la europarlamentare.

-  O remaniere se poate face oricând; nu suntem în această situaţie.
"O remaniere se poate face oricând, noi nu am stabilit niciodată că la sfârşitul lunii august vom face o remaniere. Eu ca preşedinte al unui partid de guvernare nu am şi nu cunosc în partid intenţii pentru vreo remaniere, a spus primul ministru în repetate rânduri şi foarte recent că nu are în vedere vreo remaniere. Sigur că oricând pe parcursul unei guvernări, din varii motive, pot să survină remanieri. Nu suntem în această situaţie în acest moment", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, care s-a reunit la Mamaia.
El a precizat că în cadrul acestei şedinţe nu au fost exprimate nemulţumiri cu privire la activitatea miniştrilor şi nici nu au fost avansate solicitări de remaniere. Antonescu a mai arătat că într-adevăr cea mai mare parte a discuţiilor din BPN au avut în vedere activitatea şi acţiunea ministrului Finanţelor, dat fiind că acesta este un domeniu cardinal.

"Am spus întotdeauna că exploatarea resurselor este binevenită atâta vreme cât este rentabilă sub aspect economic pe perioadă semnificativă, pe perioadă lungă şi câtă vreme se menţine în respectarea condiţiilor de mediu într-o Europă civilizată a secolului în care trăim şi cu exigenţele pe care le avem cu toţii deja ca standard", a susţinut Antonescu.
 De asemenea, liderul PNL a precizat că în cazul acestui proiect de la Roşia Montana este vorba de un proiect de lege care urmează a fi analizat de Parlament şi care nu este în vigoare.
"Nu este o ordonanţă, nu este ceva ce ţine loc de lege, este doar un proiect de lege şi vă asigur că în Parlament, în detaliu, cu toate observaţiile (...) la detaliu va avea loc o discuţie foarte serioasă, foarte aplicată, foarte amănunţită, la care ne vom spune punctul de vedere cât se poate de clar", a menţionat liderul PNL.

Şerban Mihăilescu : UNPR va beneficia de loc eligibil pe listele PSD la europarlamentare.

Potrivit acestuia, negocierile din interiorul Alianţei de Centru Stânga (ACS) prevăd asigurarea pentru UNPR a unei poziţii de europarlamentar.
"Este o chestiune promisă. Până acum, toate promisiunile au fost respectate în ACS şi la alegerile parlamentare. Deci, nu cred că nu vor fi respectate la alegerile europarlamentare", a afirmat Şerban Mihăilescu.
Vicepreşedintele UNPR susţine că numele candidatului partidului nu a fost încă stabilit, decizia urmând să fie luată de forurile de conducere ale formaţiunii politice.

Bogdan Ciucă: Activitatea de lobby trebuie delimitată de traficul de intenţie.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, consideră că, în situaţia în care reglementarea activităţii de lobby se va dovedi necesară, atunci aceasta să fie făcută printr-un "act normativ onest", care să o delimiteze de zona traficului de intenţie.
"Este foarte important ca, dacă ajungem la concluzia că trebuie să reglementăm această activitate, reglementarea să fie de aşa natură încât să delimiteze foarte clar activitatea de lobby de zona aceea infracţională cu caracter penal care vizează traficul de intenţie. Eu nu cred că e bine ca activitatea de lobby să fie de fapt trafic de intenţie mascat, dar nu e bine nici că o activitate de lobby onestă să fie interpretată ca trafic de intenţie. Scopul nostru este să găsim exact acele linii foarte clare de demarcaţie, linii care să nu fie interpretabile sau în scopul mascării activităţii infracţionale", a spus deputatul conservator, în deschiderea conferinţei "Activitatea de lobby în spaţiul Uniunii Europene - reglementare versus nereglementare", desfăşurată la Parlament.

"Eu cred că activitatea de lobby înseamnă reprezentarea profesionistă a intereselor legitime ale unui grup sau ale unei comunităţi, pentru că s-ar putea ca respectivul grup sau comunitate să nu aibă abilităţile sau cunoştinţele necesare pentru a se prezenta cu argumente solide în faţa factorilor de decizie", a precizat acesta.

Partidului Civic Maghiar  : "Marele marş al secuilor".

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PCM sprijină iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) de a organiza în 27 octombrie un marş de protest faţă de proiectul de regionalizare şi pentru autonomie, prin formarea unui lanţ viu  în Covasna, pe DN 11.
"Sprijinim şi ne vom implica activ în organizarea marelui marş al secuilor. PCM întotdeauna a participat şi a sprijinit orice fel de acţiune ce vizează comunitatea maghiară, pentru autonomie sau în problema regionalizării. Mă bucur că toate organizaţiile politice şi civice, precum şi bisericile noastre sprijină acest marş", a spus preşedintele PCM Covasna, citat de corespondentul MEDIAFAX.
"Este vorba despre formarea unui lanţ viu de aproape 50 de kilometri, iar noi credem în succesul acţiunii. Însă, în acest scop este nevoie de o solidaritate şi, din acest motiv, propun partidelor maghiare un armistiţiu în această perioadă. Nu poţi organiza cu succes o asfel acţiune în timp ce ne atacăm reciproc. Să avem în vedere doar cauza, şi să organizăm împreună. Ştim că există voinţă şi dorinţă pentru autonomie şi trebuie să dovedim acest lucru fiind prezenţi foarte mulţi la acest marş. Deci, să fie armistiţiu în această perioadă, politicienii să nu se atace, ci să ne solidarizăm", a conchis preşedintele PCM Covasna.

MAE :  Avertizează cetăţenii români din Siria: Pericol major, părăsiţi imediat zona.

"Având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale", se menţionează în noua alertă de călătorie publicată recent de MAE pe site-ul său, la rubrica "Sfaturi de călătorie".
 "Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep", se evidenţiază în alertă.
 De asemenea, MAE evidenţiază că la această oră nu mai există nicio cursă aeriană directă către România, iar singurele rute de evacuare sunt cele terestre, spre statele vecine Liban, Iordania şi Turcia. Totodată, cetăţenii români sunt avertizaţi că există în continuare riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise.

Guvernul României

-  România a încasat în ianuarie-iulie peste 1,46 miliarde euro de la CE din Fondul de Coeziune.
România a încasat în primele şapte luni ale anului peste 1,46 de miliarde de euro de la Comisia Europeană din Fondul de Coeziune, sumă din care sectorul public a primit 876 milioane euro, a precizat joi Biroul de presă al Executivului.
"Astfel, Comisia Europeană a rambursat României fonduri în valoare de peste 1,46 miliarde de euro în primele şapte luni ale acestui an, adică echivalentul a aproximativ 6,5 miliarde de lei. În luna iulie a.c., valoarea fondurilor structurale şi de coeziune rambursate de Comisie a fost de peste 730 de milioane de euro", detaliază sursa citată. Beneficiari ai fondurilor europene sunt şi în sectorul privat - companii, ONG-uri - şi în sectorul public: administraţie publică centrală şi locală, adaugă Executivul.
În bugetul general consolidat se includ doar sumele aferente sectorului public.
- România trebuie să plătească 157,3 milioane euro către FMI, UE şi BIRD, în septembrie.

România trebuie să plătească peste 157,3 milioane euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în luna septembrie, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României. Astfel, suma care trebuie plătită către FMI se ridică la 121,1 milioane euro, cea către UE la 26,9 milioane euro, iar către BIRD la 8,3 milioane euro.
România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, UE şi BIRD. De la începutul anului, din suma totală datorată au fost achitate 721 milioane euro.
Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autorităţile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.
-  Ion Trăistaru  comisar general al Gărzii Financiare.

Ion Trăistaru va deveni comisar general al Gărzii Financiare în locul Feliciei Pop, în baza a două decizii publicate joi seară în Monitorul Oficial şi semnate de premierul Victor Ponta.
Astfel, potrivit primei decizii, încetează exercitarea, cu caracter temporar, a funcţiei de publice de comisar general al Gărzii Financiare de către Felicia Pop, în urma unei cereri depuse de aceasta la Cabinetul primului-ministru, pe data de 13 august. De asemenea, în baza celei de-a două decizii, funcţia urmează să fie preluată de Ion Trăistaru.
Conform altor decizii publicate în Monitorul Oficial, Marcel Bogdan Pandelică urmează să fie înlocuit din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor de către Mihai Ţurcanu.
Totodată, Ladanyi Laszlo-Zsolt, până în prezent inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, devine secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), în timp ce Cristina Ecaterina Coruţ, care până în prezent era secretar general al ANRMAP, devine inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, reiese din alte două decizii publicate în Monitorul Oficial.

ICR :  Organizează în străinătate o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei Limbii Române.

O serie de expoziţii, recitaluri, conferinţe şi spectacole constituie manifestări prin care este sărbătorită Ziua Limbii Române - 31 august în reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate.
Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), Ziua Limbii Române va fi celebrată şi în comunităţile româneşti din vecinătatea ţării noastre printr-o serie de evenimente organizate de Direcţia Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.
Accademia di Romania, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează în sala de conferinţe a institutului, în perioada 3-8 septembrie, o expoziţie în care vor fi cuprinse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor şi poeţilor români, precum şi facsimile sau manuscrise ale scriitorilor.
ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie, cu spectacolul-interactiv "Magia cuvântului", conceput de Giorgiana Elena Popan, organizat în colaborare cu Şcoala generală românească din Micherechi. În tălmăcirea actriţei, copiii vor asculta poveşti tradiţionale româneşti şi universale şi vor lua parte la un program care include jocuri şi cântece.
ICR Berlin : În lunile următoare vor fi prezente pe site (www.lyrikline.org),  atât informaţii biografice, cât şi operele acestor poeţi, în format audio şi text, în română, dar şi traduse în alte limbi.
Colaborarea între ICR Berlin şi Literaturwerkstatt Berlin urmăreşte promovarea liricii româneşti prin prezenţa poeţilor români contemporani pe portalul Lyrikline.
Proiectul a luat naştere datorită unei colaborări devenite deja tradiţie cu Literaturwerkstatt Berlin, iniţiatorul portalului Lyrikline, parteneriat care s-a materializat prin mai multe proiecte de succes, precum "Lunga noapte a tinerei lirici româneşti" (2009), "Lunga noapte a tinerei proze româneşti" (2011) şi participarea la poemul "Renshi", în cadrul Festivalului de Poezie 2011.
Până în prezent pot fi vizualizate pe portalul Lyrikline lucrările binecunoscutelor poete Svetlana Cârstean şi Nora Iuga. Portalul Lyrikline a fost lansat în anul 1999 ca o platformă internet pentru lirică destinată spaţiului german, jucând un important rol de pionierat, în prezent reprezentând o arhivă a poeziei din întreaga lume, care se bucură de parteneriate cu peste 40 de ţări.

Rusia :  Se opune oricărei rezoluţii ONU care autorizează folosirea forţei împotriva Damascului.

Rusia se opune oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate care ar permite folosirea forţei împotriva Siriei, a anunţat astăzi, un adjunct al ministrului rus de Externe.
 "Rusia este împotriva oricărei rezoluţii a Consiliului se Securitate al ONU care prevede posibilitatea folosirii forţei", a declarat Ghenadi Gatilov, citat de agenţia oficială Itar-Tass.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au participat joi la o reuniune scurtă, la solicitarea Rusiei, un aliat aprig al Damascului, fără să îşi apropie punctele de vedere.

SUA : Manifestaţii la New York pro şi contra unei intervenţii militare în Siria.

Sute de persoane au manifestat în mod zgomotos joi seara în Times Square, la New York, exprimându-şi opoziţia faţă de orice intervenţie în Siria. Manifestanţii, apărărtori ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar şi americani care nu suportă ideea unui nou război, s-au adunat joi după-amiaza în celebra piaţă, printre turişti.

"USA, NATO, nu vă atingeţi de Siria!", au scandat ei, unii purtând portrete ale lui Bashar al-Assad.
Khaldon Makhoul, în vârstă de 43 de ani, un medic sirian venit în Statele Unite în urmă cu 17 ani, agita o pancartă pe care se putea citi "Siria = Irak. Aceleaşi minciuni".
"Este încă o minciună, iar mulţi oameni vor muri degeaba", a declarat el pentru AFP. "Unde sunt armele chimice? Noi nu le-am găsit", a spus el.
Alţi sirieni creştini - purtând steagul în roşu, negru şi alb al ţării lor - îşi apărau de asemenea preşedintele, afirmând că acuzaţiile potrivit cărora ar fi folosit arme chimice împotriva poporului sunt o minciună. Ei preferă să denunţe "terorişti" şi actori externi.
O americană, Sharon Eolis, era tot atât de nemulţumită. "Acelaşi lucru s-a întâmplat în Irak", a subliniat ea, amintind afirmaţiile americane cu privire la arme de distrugere în masă avansate cu scopul inavadării Irakului în 2003. "Eu cred că Statele Unite nu au niciun drept să se ducă în Siria", insistă ea.
Un profesor pensionar, Robert Shainwald, s-a pronunţat, de asemenea, împotriva oricărei intervenţii americane. "Nu vreau ca această ţară să se lanseze într-un nou război. Oamenii au întotdeauna de pierdut", subliniază el.
Departe de manifestanţi, Jose Martinez, deghizat pentru turişti în Spiderman, este de altă părere, îndemnându-i pe conducătorii ţării sale "Mergeţi. Oamenii mor acolo, nu au puterea să oprească acest lucru". La o stradă distanţă, susţinători ai opoziţiei siriene au venit şi ei să manifesteze, scandând "Al-Aassad este un terorist, al-Assad este Hitler".
Un şofer originar din Damasc, Nezar Yabroudi, purta un panou cu fotografii în care apar sute de copii morţi în atacuri chimice, pe care se putea citi "Domnule preşedinte, aveţi nevoie de alte probe?".

Franţa : Sute de persoane au manifestat la Paris împotriva unei acţiuni militare în Siria.

Câteva sute de persoane s-au adunat joi seara la Paris, şi anume pacifişti, activişti de stânga, pro-al-Assad sau kurzi, protestând faţă de o eventuală acţiune militară occidentală în Siria.
Aproximativ 250 de manifestanţi, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, s-au adunat în centrul capitalei, la îndemnul Mişcării Păcii, o organizaţie pacifistă apropiată istoric Partidului Comunist.
Un grup purta ciocanul şi secera Partidului Comunist francez, altul steagul kurd, iar altul pe al mişcării şiite libaneze Hezbollah, singurul element comun fiind opoziţia faţă de o acţiune militară a ţărilor occidentale în Siria.
 "Ni se vinde o intervenţie care ar urma să permită poporului sirian să îşi regăsească securitatea, dar războiul înseamnă insecuritate permanentă!", a declarat Guillaume du Souich, copreşedinte al Mişcării Păcii.
 "Suntem pe cale să repetăm aceleaşi erori comise de zece ani", a deplâns Christophe Ventura, un reprezentant la nivel internaţional al Partidului de Stânga (stânga radicală franceză).

Bashar al-Assad  :  Siria va ieşi învingătoare dintr-o confruntare cu SUA.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că ţara să vă ieşi "învingătoare" dintr-o confruntare cu Statele Unite, scrie cotidianul libanez al-Akhbar.

 "De la începutul crizei, ştiţi, aşteptăm momentul în care adevăratul nostru inamic se va dezvălui", le-a spus al-Assad unor oficiali sirieni, potrivit ziarului.
"Ştiu că moralul vostru este bun, că sunteţi pregătiţi să faceţi faţă oricărei agresiuni şi să apăraţi patria", a adăugat el.
"Este o confruntare istorică din care vom ieşi învingători", a mai spus al-Assad.
 "Siria se va apăra împotriva oricărei agresiuni, iar ameninţările nu fac decât să-i întărească ataşamentul faţă de principiile sale şi independenţa sa", a declarat Bashar al-Assad, potrivit postului oficial de televiziune, în momentul întâmpinării unei delegaţii yemenite.
"Siria, împreună cu poporul său care rezistă şi armata sa valoroasă, este hotărâtă să elimine terorismul sprijinit de Israel şi ţări occidentale, pentru a le servi scopurilor lor, care sunt divizarea regiunii, fragmentarea şi supunerea popoarelor sale", a subliniat el.

ŞTIRI METEO

Sâmbătă 31 august 2013, vremea va fi în general frumoasă, dar răcoroasă dimineaţă. Soarele este din nou la datorie, iar de nori şi ploi de scurtă durată mai poate fi vorba doar în zonele de munte şi izolat în sudul ţării. Vântul rămâne activ în Moldova, Dobrogea, dar şi pe crestele munţilor, iar maximele oscilează între 19 grade în estul Transilvaniei şi 27 de grade în vestul şi sudul Olteniei. Noaptea va fi răcoroasă în toate regiunile, dar mai ales în depresiunile intramontane, unde mercurul termometrelor va coborî până spre 4 grade. Răcoare va fi şi în Capitală, mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza, dar nu prea mai e rost de ploaie. Maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade.

PERSONALITĂŢI

Ralu  Filip

Ralu Traian Filip (n. 30 august 1959 - d. 22 mai 2007, București) a fost un jurist și jurnalist român, care a îndeplinit funcția de Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului între anii 2002 și 2007. Ralu Traian Filip s-a născut la data de 30 august 1959. A absolvit Facultatea de Drept din București în anul 1984 și a profesat ca avocat în Baroul Urziceni (1984-1990) și în Baroul București (1990-1991). Din cauza opiniilor sale critice la adresa regimului comunist a intrat în vizorul Securității și i s-a întocmit dosar de urmărire sub numele „Firul”, primit ulterior de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.  În anul 1991, a părăsit Baroul din cauza incompatibilității dintre profesia de avocat și cea de jurnalist. Din anul 1991 și până în octombrie 2001 lucrează ca jurnalist la Curierul Național, mai întâi ca șef de secție, redactor șef adjunct, ajungând până la funcția de senior editor al publicației. Din anul 1998, este membru fondator și director al Casa NATO în România (organizație non-guvernamentală). Între anii 2000 și 2002 a realizat emisiunea TV „Scurt pe doi” în cadrul postului TVR 1.
La data de 1 iulie 2002, Ralu Filip a fost ales în funcția de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, la propunerea Camerei Deputaților. Din data de 9 decembrie 2002, a fost numit de către Parlament ca Președinte al C.N.A. pentru un mandat de 4 ani conform HG nr. 38/9 decembrie 2002, mandat care a fost prelungit la 6 ani conform legii.
În calitate de președinte al CNA, Ralu Filip prezintă în cadrul unor reuniuni internaționale precum A XX - a Reuniune a Comitetului de contact pentru Directiva Televiziunea fără Frontiere (2003-2004) punctul de vedere al C.N.A. De asemenea, coordonează, în calitate de președinte COMPAR, licitațiile pentru desemnarea furnizorilor de date de audiență la televiziune, precum și o serie de activități în cadrul Proiectului PHARE.
A încetat din viață la data de 22 mai 2007 în orașul București, în urma unui infarct.
Ralu Filip vorbea limbile engleză și franceză. Era căsătorit și avea doi copii.

Cornel Todea

 Cornel Todea (n.18 noiembrie 1935, Cluj – d. 30 august 2012) a fost un regizor român de teatru și film.
    1959 Licențiat al Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București.
    1960 - 1987 : Regizor artistic de televiziune;
    1969 - 1971 : Director al Redacției Teatru - Film, TVR;
    din 1987 :  Regizor și Director al Teatrului Ion Creangă;
    Peste 50 de piese de teatru puse în scenă la Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Național din Iași, Teatrul Național din Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Ion Creangă.
Regizorul Cornel Todea a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
A regizat peste 200 de spectacole de teatru, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice și documentare de TV la TVR.
Peste 300 de talk-show-uri: AS Show (la Tele7 ABC), Dintre Sute de Catarge, 7 Arte (la TVR) Scena (TVR Cultural).
PREMII
    1969 Roma, Premiul al doilea pentru regia spectacolului "Nu sunt turnul eiffel",de Ecaterina Oproiu
    1991 Premiul pentru cea mai bună regie cu spectacolul CEI MAI PUTERNICI, de August Strindberg
    1993 Premiul APTR “Cea mai bună piesă TV a anului” pentru spectacolul „Trei Surori”, de A.P. Cehov
    1996 Premiul anual al APTR pentru talk-show-ul cu poetul Gellu Naum
    1996 Premiul special al fundației Ethnos pentru “contribuția adusă la câștigarea unei perspective mai    profunde asupra valorilor naționale”
    1996 Premiul pentru regia spectacolului cu piesă într-un act IMPROVIZAȚIE LA ALMA de Eugen Ionescu
    1998 Premiul UNITER pentru Teatru TV – piesa “Totul e un Joc”

"Am făcut de la spectacole cu un interpret la spectacole cu mai mult de zece mii de interpreţi, teatru, TV, film, radio, operă, dar am ratat şansa de a face spectacole de circ. Şi recunosc că seducţia pe care acest gen o poate exercita este uriaşă“, îi declară Cornel Todea lui Stelian Ţurlea (Ziarul de Duminică), în 2010, că regret pentru unul dintre puţinele genuri pe care nu le-a abordat. Poate chiar singurul, căci, persoană extrem de jovială, pulsând de viaţă şi cu un simţ al umorului mai mult decât remarcabil, Cornel Todea a făcut film, teatru dramatic, de copii, de televiziune, dar a fost şi realizator şi moderator TV, moderator al unor emisiuni radiofonice (avea o bună voce de radio, pe lângă o bună prezenţă fizică), a predat regie şi actorie, toate – „ca o probă de consecvenţă a incapacităţii de a mă dedica unei singure activităţi“. În urmă cu câţiva ani, a lansat la Teatrul Creangă un festival internaţional dedicat teatrului pentru copii – „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti“ –, cu un important concurs de dramaturgie adresată acestui public (singurul de acest fel din România), din dorinţa de a face ca scena să le spună celor mici poveşti ale timpurilor lor, şi a lansat primul program de teatru pentru copii între 0 şi 3 ani. Toate, din adânca convingere că cei mai tineri spectatori sunt cei prin care teatrul rămâne viu schimbându-se perpetuu – iar cei patru nepoţi (doi gemeni) ai lui erau dovadă concretă a acestei forţe vitale. Cornel Todea nu a fost niciodată un regizor în căutarea succesului şi a premiilor (deşi a primit destule, în domeniile diverse în care a lucrat), ci a noului, a energiilor proaspete, a contactului direct cu spiritul momentului.

Scarlat Lambrino

Scarlat Lambrino (n. 16 august 1891, București - d. 30 august 1964, Lisabona) a fost un istoric român, membru corespondent al Academiei Române (din 1934). S-a format la Sorbona ca istoric și epigrafist și și-a luat doctoratul în anul 1927. Între anii 1923 și 1925 s-a aflat printre membrii Școlii Române din Franța de la Fontenay-aux-Roses. A urmat o activitate rodnică de aproape 20 de ani desfășurată la Universitatea din București.
A fost șef de săpături pe șantierul arheologic de la Histria (1928-1940) iar în perioada 1 august 1938 - 20 iulie 1940 a fost și director al Muzeului Național de Arheologie, înainte de a fi numit director al Accademia di Romania din Roma (1941-1947).
În 1947, autoritățile comuniste de la București au închis Accademia di România. La solicitarea Universității din Lisabona, profesorul Scarlat Lambrino, a plecat la catedra de epigrafie de acolo, unde și-a continuat și încheiat cariera.  După ce a plecat în exil în Portugalia, fugind de regimul instaurat în România comunistă, Scarlat Lambrino a colaborat la principalele reviste de specialitate portugheze: "Arqueólogo Portuguęs", "Revista da Faculdade de Letras de Lisboa", "Bulletin des Etudes Portugaises" ș.a.,
Soția sa, Marcelle Lambrino, a publicat un studiu "Les vases archaïques d’Histria."




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More