miercuri, 9 octombrie 2013

9 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Nu există ceva mai imoral, decât purtarea acelora care caută să apară ca oameni de treabă, tocmai atunci când sunt mai necinstiţi."( Cicero)

Haga aşteaptă raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen, subiect care ar fi trebuit să fie dezbătut la Consiliul JAI din decembrie 2013.
 "Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen", se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.
Aceasta subliniază că este important că România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray. Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.
Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013.
În condiţiile în care Olanda aşteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Preşedintele Traian Băsescu - Declaraţie de presă -Palatul Cotroceni, 8 octombrie 2013


 Despre vizitele externe ale premierului Victor Ponta :

''În deplasările externe bilaterale, multe de altfel la număr, pe care le-a făcut domnul prim-ministru, şi este foarte bine că le-a făcut, foarte rău este că le-a făcut prost singura deplasare înaintea căreia am stabilit mandat a fost cea în Germania, după care a crezut că, aşa cum are în spate prestigiul unei lovituri de stat, unei încercări de lovitură de stat, cu raniţa încărcată de plagiate, că nu e numai unul, sunt mai multe, a crezut că dacă spui România, prim-ministru, sigur România e greu de refuzat când se cere prim-ministrul Guvernului într-o vizită, dar rezultatele vor fi cele pe care aş vrea să i le amintesc domnului Ponta public, în toate deplasările în care s-a deplasat fără mandat, crezând că a spune în ţară că: 'M-am dus în Azerbaidjan sau în Finlanda' e mare scofală. Ar fi fost, dacă făcea ce trebuia", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Avocatul Poporului nu a atacat nicio OUG a Guvernului Ponta :
Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat dezamăgit cu privire la faptul că Avocatul Poporului a anunţat că va reflecta asupra OUG privind Codul de insolvenţă, punctând că acest act normativ are un caracter profund discriminatoriu.

"Sunt 96 de ordonanţe de urgenţă emise de guvernul Ponta, niciuna atacată de Avocatul Poporului, inclusiv cea care încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor, principiu consfinţit de Constituţie şi care se referă la Legea insolvenţei - tratamentul aplicat televiziunilor şi radiourilor, care este special, pentru că domnul Ghiţă trebuie să purceadă la a achiziţiona televiziuni şi radiouri, dacă se poate şi Televiziunea Română, să le pună în slujba domnului Victor Ponta. Şi atunci, dăm o ordonanţă de urgenţă cu caracter discriminatoriu pentru ţintele domnului Ghiţă şi ale domnului Ponta. Din păcate, Avocatul Poporului am înţeles că astăzi a anunţat că reflectează, că va discuta. Cum este posibil să nu iei Articolul 16 din Constituţie şi să vezi în ce măsură 80 aliniatul c corespunde acestui articol? Dânsul gândeşte", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută marţi la Palatul Cotroceni
"Acest acord reflectă o mare îngrijorare a mea: că aceşti oameni nu vor respecta nici Constituţia, nici legile, ceea ce se confirmă în viaţa de zi cu zi, la fel cum nu au respectat Constituţia şi legile când au pus în practică lovitura de stat eşuată din vara anului 2012", a afirmat Traian Băsescu.
Când voi decide ''să-mi ridic'' semnătura de pe Acordul de colaborare instituţională semnat împreună cu premierul Victor Ponta .......

''Când voi decide să-mi ridic semnătura de pe acest Acord o voi face cu toată convingerea şi exprimând acest lucru. M-am ferit să încalc acest acord pentru că-i ştiu valoarea pentru România (...), dar nu voi ezita să-mi retrag semnătura de pe un acord care a rămas gol. (...) Îngrijorarea mea este majoră faţă de nerespectarea acestui Acord. Cancelariile l-au luat foarte în serios. Vă spun cu certitudine că pe punctul de cea mai mare sensibilitate, care este Justiţia şi statul de drept, nu voi face nicio concesie. Înseamnă că împreună am semnat, împreună trecem sub tăcere (...) Aşa ceva nu voi accepta. Ar fi dramatic să facem paşi înapoi (...) acum în 2013. (...) Nu-mi voi menţine semnătura (...) să minţim partenerii noştri''.
"Mi-am câştigat prestigiul că ce spun, fac, că ce spun este realitate, nu pot să stau în remorca unui mitoman cum este Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel. Omul acesta zâmbeşte, râde, este un Oprescu de mai proastă calitate. Măcar Oprescu are mai mult umor. Nici acela nu face nimic şi tot cu şmecherii de pe malul Dâmboviţei. La fel şi Ponta. Numai că el se pare că nu este chiar de pe malul Dâmboviţei - şi mai neevoluat în modul în care exersează clovneria la nivel de şef de Guvern", a comentat Traian Băsescu.
"El trebuie să ştie că, atunci când voi decide să îmi ridic semnătura de pe acest acord, o voi face cu toată convingerea şi informând public de ce, pentru că un pact care nu se mai respectă este golit de conţinut", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că justiţia va avea aprecieri pozitive în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), punctând că "rău" va fi la respectarea statului de drept de către Guvern şi Parlament.
"Este foarte clar că justiţia şi-a făcut, în opinia mea, treaba, şi nu va avea, dacă nu se întâmplă nimic până decembrie, observaţii, ci, cred eu, aşa cum am experienţă în aprecierea evoluţiilor, că fie că vorbim de Înalta Curte, de DNĂ, de DIICOT vor fi rezultate pozitive, rău va fi la respectarea statului de drept de către Guvern şi Parlament', a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
"Guvernul, prin multitudinea de Ordonanţe de Urgenţă nejustificate, adesea prin minciună şi dezinformare, care nu are nimic în comun cu statul de drept, iar Parlamentul, prin poziţiile succesive pe care le are faţă de orice solicitare de ridicare a imunităţii", a spus şeful statului.

Emil Boc: Nu mă înscriu în cursa internă a PDL pentru prezidenţiale.

Fostul premier Emil Boc a anunţat, miercuri, că nu se va înscrie în cursa internă din PDL pentru nominalizarea unui candidat propriu la prezidenţiale şi a spus că soluţia pentru ca formaţiunile de dreapta să câştige alegerile în 2014 este să aibă un singur candidat.
 "Nu mă înscriu în competiţia internă din PDL pentru Preşedinţie, avem treabă aici. Cred, însă, în actualul context, că dreapta are nevoie acum, mai mult ca niciodată, să fie unită sau să se unească cât mai repede, pentru că doar aşa va putea învinge stânga distrugătoare a statului de drept şi a locurilor de muncă din România. Cu cât se va face mai târziu această unificare a dreptei, cu atât se vor diminua şansele victoriei. De aceea, doar o dreaptă unită poate să bată stânga şi la următoarele alegeri, dar mai ales la alegerile prezidenţiale de anul viitor", a afirmat Boc.
Întrebat, în continuare, dacă susţine ideea unui singur candidat al dreptei la prezidenţiale, Boc a spus că "aceasta este soluţia".
"A merge cu mai mulţi candidaţi ar însemna o diminuare substanţială a şanselor de victorie. Dar o dreaptă unită poate câştiga şi România are nevoie de dreapta. Ne place, nu ne place, astea sunt soluţiile care s-au demonstrat în România că asigură supravieţuirea economică, cu efortul românilor, iar pentru consolidarea democraţiei avem nevoie de orientări de centru-dreapta şi nu de stânga, care are apucături de origine stalinisto-comuniste", a subliniat Emil Boc.
Întrebat, cum comentează Codul insolvenţei, Emil Boc a acuzat Guvernul că nici măcar nu a avut curajul să îşi asume răspunderea pe un asemenea proiect în Parlament, care ar fi permis unele amendamente din partea parlamentarilor în vederea îmbunătăţirii lui.

"Este o măgărie ceea ce face Guvernul, pentru că, deşi a promis că va prezenta în Parlament Codul insolvenţei pentru o dezbatere serioasă, l-a promovat pe «şestache», prin OUG. Nici măcar nu a avut curajul să îşi asume răspunderea pe un asemenea proiect în Parlament, care ar fi permis unele amendamente din partea parlamentarilor în vederea îmbunătăţirii lui. Practic, este un cod care are ca ţintă distrugerea mass-media şi compromiterea firmelor care se află în dificultate. Faptul că nu s-a realizat niciun fel de dezbatere publică şi s-a preferat forma unei OUG închisă, fără posibilităţi de completare, demonstrează ce vrea acest regim şi de la presă şi de mediul de afaceri. De la mediul de afaceri, să piardă cât mai multe locuri de muncă, iar dacă la presă pune căluşul în gură, foarte bine. Cam asta este ce doresc ei", a spus Boc.
Potrivit acestuia, odată cu apariţia Codului insolvenţei se văd mai bine atacurile la adresa statului de drept făcute anul trecut de către cei din USL.

Monica Macovei: Antonescu nu a făcut nimic toată viaţa, dar vrea să distrugă ANI şi DNA.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că liderul PNL, Crin Antonescu, "minte" atunci când spune că ea ar influenţa procurorii şi îl acuză, la rândul său, pe acesta că vrea să distrugă ANI şi DNA.

"Crin Antonescu nu a făcut nimic toată viaţa, nu are nicio realizare concretă. Are însă un obiectiv: să distrugă DNA şi ANI, să lase România fără justiţie independentă şi să ne scoată de pe harta democraţiei Antonescu aberează şi minte că aş influenţa procurori. Eu sau USL i-a înlocuit pe Papici şi Mariana Alexandru, cărora guvernele altor state le mulţumesc pentru ce au făcut? Mai bine ne-ar spune domnul Antonescu de ce urăşte atât de tare România şi îi face atâta rău", a declarat Monica Macovei pentru MEDIAFAX, în replică la acuzaţiile liderului PNL.
"Abuzurile şi intervenţiile liderilor USL, Ponta, Antonescu, Voiculescu, în justiţie sunt strigate public şi sunt evidente, încât nu este nevoie să le spună nimeni celor de la Bruxelles ce se întâmplă în România, cum sunt atacate instituţiile statului de drept. Antonescu&co au inventat povestea cu Macovei ca să păcălească oamenii, să abată atenţia de la toate porcăriile pe care politicienii USL le fac şi care aduc sancţionarea României. Sunt şi laşi, nu îşi asumă consecinţele faptelor şi vorbelor lor", a apreciat Monica Macovei.
"Am spus că dosarul Dragnea este un test pentru justiţie, atunci când în presă au apărut, în luna mai, informaţii că rechizitoriul era aproape finalizat. Şi iată că am avut dreptate: dosarul Dragnea este un test pentru justiţie, pentru că procurorul Papici a fost dat afară imediat după ce a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Liviu Dragnea. Procurorul a plătit cu funcţia pentru că a făcut ancheta şi a finalizat rechizitoriul", a adăugat Macovei.

Mircea Geoană: Băsescu ştie cel mai bine cum s-au fraudat prezidenţialele din 2009.

Preşedintele Traian Băsescu ştie cel mai bine cum s-au fraudat alegerile prezidenţiale din 2009, a afirmat marţi senatorul social-democrat Mircea Geoană.

"Cum persoane decedate au votat, cum la Paris a fost un vot la 13 secunde, cum s-au tipărit buletine de vot în plus, cum s-au modificat procesele verbale. Domnul Băsescu ştie mai bine ca oricine toate aceste lucruri pentru că aşa a câştigat al doilea mandat de preşedinte. Am trimis în 2009 sute de mii de dovezi la CCR, fără a fi măcar analizate. Şi dacă tot ştie atât de bine cum s-au fraudat alegerile prezidenţiale din 2009, de ce nu ne spune şi nouă cum a făcut? Astfel vom şti cum putem preveni astfel de situaţii total nedemocratice şi ilegale pe viitor", a declarat Geoană, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Liviu Dragnea: Se intenţionează ca PSD să nu conteze în 2014, an cu europarlamentare şi prezidenţiale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că "se intenţionează" slăbirea PSD, respectiv că partidul să "nu prea conteze" în 2014, an în care vor exista două scrutinuri - europarlamentare şi prezidenţiale.
 "Anul 2014 este un an foarte greu, atât din punct de vedere guvernamental, cât şi electoral, un an esenţial pentru România, cu alegeri europarlamentare, prezidenţiale. Eu nu-mi permit nici să şubrezesc Guvernul, echipa guvernamentală, şi să-l las singur pe premier în anul viitor, care va fi foarte greu din punct de vedere al acţiunii guvernamentale, dar nici nu-mi permit să slăbesc PSD, pentru că asta se intenţionează, ca în 2014 noi să nu prea contăm în ce priveşte alegerile europarlamentare şi prezidenţiale", a spus Dragnea, comentând astfel afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia menţinerea sa în Guvern este o greşeală.
Dragnea s-a întrebat, retoric: "Mie îmi cere demisia domnul Traian Băsescu? Domnului Traian Băsescu i-au cerut demisia 7,4 milioane de oameni. Cam cine credeţi că ar trebuie să plece?".
El a arătat că îi înţelege supărarea şefului statului cauzată de faptul că "nu i-a ieşit" chestiunea legată de demisia sa din Guvern.

CNT : Sindicatele vor reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional; patronatele nu sunt de acord.

Sindicatele au solicitat, în şedinţa de miercuri a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNT), reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, însă patronatele reprezentative nu au fost de acord, motivând că în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană nu există acest tip de document.

"Noi am solicitat, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, deoarece acest tip de document poate proteja eficient interesele salariaţilor români. În plus, odată cu dispariţia contractului colectiv de muncă la nivel naţional, a fost eliminată şi grila minimă de salarizare, prin care salariul unui angajat cu studii superioare trebuia să fie cel puţin dublul salariului minim pe economie", a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu, după şedinţa CNT.
"Confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional nu sunt de acord cu reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, deoarece acest tip de document nu există în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Ca urmare, noi am fi în dezavantaj faţă de celelalte state din jurul nostru", a afirmat Agathon, care a precizat că Belgia este singura ţară din UE unde există contract colectiv de muncă la nivel naţional.
"Alianţa Confederaţiilor Patronale din România sprijină moratoriul propus în şedinţa de astăzi - şi chiar dorim să-l prelungim după alegerile prezidenţiale de anul viitor. De fapt, sperăm chiar să putem semna moratoriul, iar în acest scop am stabilit o întâlnire între reprezentanţii Guvernului şi cei ai patronatelor la sfârşitul lunii octombrie", a spus Agathon.

Sindicaliştii de la Cartel ALFA au încheiat protestul din Piaţa Victoriei.

Cei aproximativ 200 de membri ai CNS 'Cartel Alfa', care au protestat astăzi, de la ora 13.00, în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei, au încheiat acţiunea revendicativă fără să se înregistreze niciun fel de incidente.
Principalele nemulţumiri ale oamenilor au vizat forma actuală a legislaţiei muncii, salariul minim pe economie, precum şi lipsa unui dialog social consistent între sindicate şi autorităţile statului.
Potrivit vicepreşedintelui CNS 'Cartel Alfa', Liviu Apostoiu, protestele din faţa clădirii Executivului vor avea loc săptămânal, miercuri sau joi, în funcţie de ziua în care va fi programată şedinţa de Guvern.

Dan Nica  :  Procesul de conversie a datoriilor Poştei Române în acţiuni trebuie acceptat de Comisia Europeană

Procesul de conversie în acţiuni a datoriilor istorice acumulate de Poşta Română va trebui să primească acceptul din partea Comisiei Europene /CE/, a afirmat, miercuri, în prima zi a evenimentului Internet&Mobile World 2013 de la Romexpo, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională.
"Din câte ştiu, testul investitorului prudent trebuia să fie terminat în aceste zile, după care se merge la Comisia Europeană la DG Competition pentru primirea acceptului de continuare a procesului de conversie a datoriilor la stat în acţiuni', a menţionat Dan Nica.
În data de 11 septembrie a.c., Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care datoriile Poştei Române la bugetul de stat, în valoare de 242,5 milioane de lei, pot fi convertite în acţiuni.
Privatizarea Companiei Naţionale 'Poşta Română' /CNPR/ se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni.
Noile acţiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Societatea Comercială 'Fondul Proprietatea' - S.A., în vederea menţinerii cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă în condiţiile legii.
Cheltuielile pentru pregătirea şi realizarea privatizării companiei includ şi cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului, a comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare şi a comisiei de negociere şi selecţie a investitorului pentru întreaga activitate desfăşurată şi vor fi suportate de CNPR.
Executivul a decis, la sfârşitul lunii mai 2013, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai 2013.

Egipt  : Procesul fostului preşedinte  Mohamed Morsi pentru 'instigare la crimă' va începe pe 4 noiembrie.

Procesul preşedintelui islamist înlăturat de la putere, Mohamed Morsi, pentru 'instigare la crimă' împotriva manifestanţilor de la Cairo în decembrie 2012, va începe pe 4 noiembrie, a informat miercuri agenţia oficială de ştiri Mena, relatează AFP.
Mohamed Morsi va compărea alături de alţi 14 inculpaţi pentru uciderea unor demonstranţi în faţa palatului prezidenţial, cu aproape şapte luni înainte de înlăturarea sa de la putere de către armată la data de 3 iulie.
Cel puţin şapte persoane au fost ucise în confruntările sângeroase de la 5 decembrie dintre susţinătorii lui Mohamed Morsi şi opozanţii săi care l-au acuzat că ar fi dorit islamizarea celei mai populate ţări arabe după publicarea unui decret constituţional.
Mişcarea Fraţii Musulmani, din care provine Mohamed Morsi, a afirmat că cele mai multe dintre victime erau islamişti şi au fost ucişi după dispersarea unor adversari ai fostului preşedinte.
Mai mulţi apropiaţi ai lui Morsi, precum şi responsabili ai Fraţilor Musulmani, se numără printre acuzaţii în acest proces.
Mohamed Morsi se află reţinut într-un loc secret după demiterea sa.

Spania  : Foşti membri ai mişcării indignaţilor au lansat Partidul X.

Partidul X a fost lansat marţi ca mişcare cetăţenească în Spania, din care fac parte şi foşti membri ai mişcării indignaţilor apărute în 2011, care denunţă, la fel ca aceasta, "o clasă politică coruptă şi incapabilă" să iasă din criză.
 "Majoritatea persoanelor din reţeaua cetăţenească Partidul X, dar nu toate, ne simţim 15M", mişcarea indignaţilor lansată pe 15 mai 2011, afirmă partidul pe site.
La fel ca indignaţii, acest partid funcţionează prin persoane care "lucrează" în baza unor sarcini precise şi nu dispune de vreun organ de conducere sau de liste în vederea următoarelor alegeri. "Nu avem liste închise ca celelalte partide", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, noul partid considerându-se mai degrabă "un grup de presiune". Ca program, "propunem un plan de urgenţă de ieşire din criză. Credem că acesta este momentul unui răspuns cetăţenesc şi că sunt îndeplinite condiţiile", a declarat una dintre persoanele care au luat cuvântul în cursul prezentării noului partid.
"Vrem că vinovaţii crizei să fie judecaţi şi (vrem) un plan de acţiune pentru cetăţeni - un (fel de proces de la) Nuremberg financiar şi un plan Marshall adaptat secolului XXI -", scrie partidul pe site, www.partidox.org.
 "Numai reducerea fraudei fiscale a marilor întreprinderi ar aduce statului 30 de miliarde de euro", afirmă partidul X.
În vederea relansării economiei, el propune, la fel ca Guvernul, ajutorarea IMM-urilor, care reprezintă 99,88% dintre întreprinderile spaniole, printr-o relansare a creditării.
Însă partidul propune, totodată, scăderea presiunii fiscale, reducerea monopolurilor - în mod expres în domeniul energiei - şi redirecţionarea ajutoarelor acordate marilor întreprinderi către IMM-uri.

ŞTIRI METEO

Joi, 10 octombrie 2013, vremea va avea caracteristici normale, specifice acestei perioade din an, în cea mai mare parte a României. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 și 21 de grade, iar cele minime între 3 și 12 grade.  În nord și centru vor fi înnorări și local va ploua, în timp ce în restul teritoriului cerul va deveni variabil, iar ploi slabe, pe arii restrânse, se vor semnala în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab și moderat. Dimineața și noaptea, îndeosebi în regiunile extracarpatice, va fi ceață.
În București, vremea va fi normală sub aspect termic. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 7…9 gradeCerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. . Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.

PERSONALITĂŢI

John  Lennon

John Winston Ono Lennon, numele la naștere John Winston Lennon, MBE, (n. 9 octombrie 1940, Liverpool - d. 8 decembrie 1980, New York City) a fost un muzician, cântăreț, textier și compozitor englez, unul din fondatorii trupei The Beatles.
Împreună cu prietenul său Paul McCartney, el a format unul din cele mai de titrate parteneriate compoziționale ale secolului 20. După destrămarea trupei care i-a adus consacrarea, Lennon a urmat o carieră muzicală individuală, fără însă a mai atinge vreodată nivelul de frenezie cvasi-universală perioadei primei Invazii britanice. Născut și crescut în Liverpool, Lennon a fost implicat în mânia skiffle, un stil de muzică cu influențe de jazz, blues, folk și country.
Prima lui trupă, numită The Quarrymen, a evoluat în The Beatles în 1960. Pe măsură ce trupa ce dezintegra spre sfârșitul deceniului, Lennon s-a implicat într-o carieră solo, în care a produs legendarele sale albume: "John Lennon/Plastic Ono band” și Imagine, și de asemenea cântece renumite precum "Give Peace a Chance” și "Imagine”. John Lennon s-a retras din domeniul muzical în 1975, pentru a fi aproape de familia sa, dar s-a relansat în 1980, cu un album numit Double Fantasy. El a fost ucis la trei săptămâni după lansarea acestuia.
Lennon era o natură rebelă și avea un spirit acerb în muzică sa, în compozițiile sale, în desenele, în filmele și în interviurile sale, devenind de asemenea controversat din cauza părerilor sale politice. S-a mutat în New York în 1971, unde critica sa asupra războiului din Vietnam l-a determinat pe Richard Nixon la lungi încercări să îl deporteze, în timp ce cântecele sale au fost preluate ca imnuri în mișcarea anti-război.



Adrian Pintea

Adrian Virgil Pintea (n. 9 octombrie 1954, Beiuș – d. 8 iunie 2007, București) a fost un renumit actor român de teatru, film și televiziune care a adus o contribuție deosebită scenei și cinematografiei românești. Și-a petrecut copilăria la Beiuș și Oradea. În 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București la clasa profesorului Petre Vasilescu. În 1990 a început să predea actorie la același institut, devenit între timp Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". În 2002 a obținut titlul de doctor în domeniul teatru, cu lucrarea Hamlet sau actorul lucid, lucrare care avea să fie tipărită la editura ALL. În 2004 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", la secția regie film, clasa Elisabeta Bostan De la "băiatul cu pasărea " din filmul de debut " Mania"/ 1977, la George din " Intre oglinzi paralele" realizat de Mircea Veroiu, de la interpretarea din " Falansterul " realizat de Savel Schiopu la Zeno din " Lumini şi umbre ", de la Reparatorul de piane din " Adela" la Iancu de Hunedoara din " Vlad" / 2003 etc el a rămas în memoria cinefililor ca unicul şi inegalabilul interpret al lui IANCU JIANU.
Tăcerile, sensibilitatea şi realismul interpretărilor sale în roluri de teatru sau de film îl făceau adulat de public, pentru că ochii şi puterea privirii lui au avut puterea să transmită mai multă emoţie decât orice cuvânt rostit.


La vremea debutului sau, în 1980, Adrian Pintea a trăit o frumoasă poveste de dragoste, cu multe "ingrediente neplăcute" apărute în presa vremii, cu actriţa Irina Petrescu o celebra actriţa dar mult mai în vârstă. După separarea de aceasta, a urmat o perioadă zbuciumată pentru actor, dar în viaţa sa a apărut o femeie care, dintr-o mare dragoste pentru el, a renunţat la familia sa - era căsătorită cu directorul de imagine din TVR, Mihai Mârtu, şi avea o fetiţă, Ana. Silvia Mihaela, de profesie arhitect, a fost fiinţa care, cu discreţie şi cu o răbdare ieşită din comun, l-a ajutat pe marele actor să depăşească momentele mai grele din viaţa sa. Cei doi s-au căsătorit în anul 1984.
Spre sfârşitul anilor `80, Adrian Pintea a devenit asistent universitar la Institutul de Arta Teatrală şi cinematografica „I.L.Caragiale", la clasa Olgai Tudorache şi, după ieşirea acesteia la pensie, a devenit titular pe postul de profesor universitar. A fost adorat de studenţii săi, cărora le era, deopotrivă, pedagog şi prieten, critic şi admirator... În 1990 începe să predea actorie la acelaşi institut, devenit între timp Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografica "I.L. Caragiale".
Adrian Pintea a încetat din viaţă în dupã-amiaza zilei de vineri 8 iunie 2007, la Spitalul Clinic Fundeni, unde a fost internat în stare gravã cu cirozã hepatică foarte avansatã. Actorul s-a prezentat de urgentã la spitalul Fundeni, unde medicii au descoperit cã starea lui de sănătate era grav afectata pe fondul unei ciroze foarte avansate, provocatã de virusul B.(complications from cirrhosis, pulmonary and kidney hypertension)
Soţia sa, bioenergeticianul Lavinia Tatomir Pintea a stat alături de marele actor Adrian Pintea la spital până în ultimele momente. Ceremonia de înmormântare a avut loc la Cimitirul Bellu din Bucureşti pe 10 iunie 2007. Actorul de religie romano-catolic, practicant şi mergând frecvent la Catedrala "Sf. Iosif", cavaler al Ordinul Templierilor a fost însoţit pe ultimul drum de familie, colegi şi calul său Duran.


S -A ÎNTÂMPLAT..........

Evenimente

      1003: Exploratorul viking Leif Erikson sosește în L'Anse aux Meadows, Canada și devine primul european cunoscut care ajunge în America de Nord.
      1582: Datorită implementării calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Italia, Polonia, Portugalia și Spania.
     1799: Scufundarea HMS Lutine, cu pierderea a 240 de bărbați și a unei încărcături în valoare de 1.200.000 £.
     1829: Un grup de alpiniști condus de Friedrich Parrot, reușesc prima ascensiune a muntelui Ararat.
     1871: A fost declanșat cel mai mare incendiu care a cuprins vreodată orașul Chicago.

     1888: Monumentul Washington, la acea vreme cea mai înaltă structură din lume, a fost deschisă oficial publicului la Washington, DC, SUA.

Monumentul lui Washington este un obelisc aflat lângă Naţional Mall din Washington, D.C., construit în memoria primului președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington.
Monumentul, făcut din granit, marmură și gnais este cea mai înaltă structură din rocă și cel mai înalt obelisc din lume, având o înălţime de 169,294 metri. Acesta a fost proiectat de arhitectul Robert Mills în anii 1840. Construcția în sine a început în 1848, dar a fost terminată abia în 1884, la aproape 30 de ani după moartea arhitectului. Întârzierea a fost cauzată în mare parte de lipsa de fonduri și de Războiul Civil American. Diferența de nuanță de la marmura aflată la peste 46 de metri este o dovadă a faptului că construcția a fost oprită pentru mai mulți ani.
Când a fost terminat, în 9 octombrie 1888, monumentul era cea mai înaltă structură din lume, titlu ce fusese deținut până atunci de catedrală din Köln, și a rămas cea mai înaltă până în 1889, când a fost terminat Turnul Eiffel din Paris.


    1967: Che Guevara a fost executat în Bolivia la o zi după ce a fost prins.
    1970: A fost inaugurată "Uzina de cinescoape", în zona industrială Pipera, din București.
    1971: La Karl-Marx-Stadt s-a dezvăluit monumentul de șase metri înălțime care îl reprezintă pe Karl Marx.
    1989: În Leipzig are loc cea mai mare „Demonstrație de luni” cu aproape 70.000 de participanți. La demonstrație nu se ajunge la temutele acțiuni armate împotriva demonstranților, astfel începe schimbarea regimului politic al RDG-ului.
    2000: Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat la Tokyo primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles.
    2006: Google anunță că preia compania YouTube. Fondatorii acesteia Chad Hurley și Steve Chen, vor continua să conducă independenți afacerile firmei JouTube.

S -a născut în.............

    1835: Camille Saint-Saëns, muzician francez (d. 1921)
    1852: Hermann Emil Fischer, chimist german, laureat al Premiului Nobel (d. 1919)
    1859: Alfred Dreyfus, ofițer francez de origine evreiască condamnat pe nedrept în afacerea Dreyfus (d. 1935)
    1879: Max von Laue, fizician german, laureat al Premiului Nobel (d. 1960)
    1892: Ivo Andrić, scriitor sârb, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (d. 1975)
    1893: Mário de Andrade, poet, prozator, eseist și muzicolog brazilian (d. 1945)
    1935: Prințul Eduard, Duce de Kent, membru al familiei regale britanice
    1938: Heinz Fischer, politician austriac, al 11-lea președinte al Austriei
    1939: Gheorghe Chiper, politician român
    1940: John Lennon, compozitor și solist britanic (The Beatles, The Quarrymen, Plastic Ono Bând și The Dirty Mac) (d. 1980)
    1943: Marius Porumb, critic și istoric de artă român, membru (2009) al Academiei Române
    1950: Jody Williams, laureată a Premiului Nobel pentru Pace din anul 1997
    1954: Adrian Pintea, actor și scriitor român (d. 2007)

Decese...............................

    1688: Claude Perrault, medic, arhitect și teoretician francez (n. 1613)
    1943: Pieter Zeeman, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel (n. 1865)
    1950: Nicolai Hartmann, filosof german (n. 1882)
    1958: Papa Pius al XII-lea (n. 1876)
    1967: Cyril Norman Hinshelwood, chimist britanic, laureat Nobel (n. 1897)
    1967: André Maurois, autor francez (n. 1885)
    1995: Sir Alec Douglas Home, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1903)
    1978: Jacques Brel, cântăreț și actor belgian (n. 1929)
    1995: Valentin Al. Georgescu, jurist și istoric român, membru al Academiei Române (n. 1908)
    2000: Mihai Pop, folclorist și etnolog român (n. 1907)
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More