sâmbătă, 12 octombrie 2013

12 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Este periculos să ai dreptate când autorităţile de drept nu au." (Voltaire)

Judecători CC: Revizuirea Constituţiei să prevadă clar raporturile între puterile statului.

Prezenţi la o dezbatere cu studenţii jurişti ai Universităţii din Suceava, judecătorii CC au fost solicitaţi să prezinte problematica ce ar trebui clarificată prin legea de revizuire a Constituţiei actuale.
Astfel, judecătorul CC Mircea Ştefan Minea a arătat că noul text constituţional ar trebui să prevadă clar raporturile între puterile statului, dar şi să găsească o soluţie pentru respectarea unor prevederi constituţionale cum ar fi emiterea ordonanţelor de urgenţă care trebuie să fie emise doar pentru probleme excepţionale.

"Poate Constituţia care va fi revizuită ar trebui să prevadă mai clar care sunt raporturile între Parlament şi preşedinte, între preşedinte şi prim-ministru. Ştiţi că am avut nişte litigii şi a fost adoptată o lege privind raporturile între Parlament şi Guvern şi această lege se află acum pentru a doua oară pentru controlul de constituţionalitate. Cred că ar trebuit făcut ceva astfel încât să fie respectate articolele constituţionale privind emiterea ordonanţelor de urgenţă", a spus Minea.
El a arătat că o ordonanţă de urgenţă poate fi adoptată numai când există o situaţie extraordinară şi se justifică urgenţa prin textul ordonanţei şi necesitatea reglementării rapide a unei probleme sau a unui domeniu, precizând că nu pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă în anumite domenii cum ar fi legile constituţionale, regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle cetăţenilor.
La rândul său, judecătorul CC Tudorel Toader a arătat că, deşi Constituţia are texte care reglementează principii generale care nu au născut controverse, nu înseamnă că acolo nu ar trebui să se umble, mai ales în ceea ce priveşte claritatea textelor.

Judecătorul Petre Lăzăroiu a spus că preşedintele Traian Băsescu mai şi glumeşte şi că, dacă va exista o asemenea excepţie, Curtea Constituţională o va analiza.
"Şi noi ne luăm concediu, mai suntem bolnavi, dar nu putem să pretindem să ni se prelungească mandatul. Dar, după cum aţi observat, preşedintele mai şi glumeşte. Hai să nu comentăm acum. Dacă va veni cu o astfel de excepţie, vom vedea. Deocamdată, nu", a spus Lăzăroiu.
El a fost completat de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care a spus: "Dăm răspunsul în scris la anul".

Andrei Chiliman: Partidele de dreapta sunt multe şi dezbinate.

Liderul Consiliului Consultativ al Iniţiativei România Liberală, Andrei Chiliman, consideră că partidele de dreaptă nu au nicio şansă să ajungă la putere dacă rămân dezbinate şi susţine că doar unirea acestor forţe le poate aduce la conducerea ţării, aşa cum s-a întâmplat în 1996 şi 2004.
"Noi încercăm să facem nişte proiecte de programe care pe urmă să stea la baza actului politic. Pentru că cei de dreapta, care sunt foarte puţin sau deloc reprezentaţi astăzi de clasa politică, au idei extrem de interesante, au şi soluţii pe care le propun. Şi eu cred că îndepărtarea foarte mare între actuala clasă politică şi cei care fac şi produc ceva cu adevărat în România tinde să devină o prăpastie. Noi încercăm tocmai să aflăm ce doresc, cum doresc şi să fim locul de întâlnire al acestor oameni, să putem pune la punct aceste proiecte şi programe", a afirmat Chiliman.

"Sigur, ele nu pot fi puse în practică decât de nişte formaţiuni politice. Formaţiunile politice de dreapta astăzi, pe lângă faptul că sunt multe, sunt dezbinate de personalităţi, de orgolii, de întâmplări mai recente sau mai vechi. Dacă vor rămâne dezbinate nu au nicio şansă să ajungă la putere pentru a pune în practică proiectele şi programele de dreapta. Avem două experienţe din istoria mai recentă când unirea celor de dreapta a dus la nişte schimbări şi la cucerirea puterii politice: 1996 şi 2004", a afirmat Andrei Chiliman.
El a mai spus că România merge pe un drum prost şi că se îndreaptă spre o catastrofă economică sub o guvernare de stânga.

Simona Creţu  : Încerc să gândesc pozitiv.

Simona Creţu, consilier PDL în CGMB, a declarat, vineri, că s-a înscris în competiţia internă a PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţia României, arătând că are proiecte şi programe la care lucrează de mult timp şi pe care vrea să le pună în aplicare.
 "Am proiecte şi programe la care lucrez de mult timp şi aş vrea să le pun în aplicare. Am făcut şi facultatea de comunicare", a explicat Simona Crețu motivaţia pentru care a intrat în acestă competiţie internă a partidului. Întrebată ce şanse îşi acordă pentru a fi desemnată candidatul PDL la alegerile prezidenţiale, Simona Creţu a răspuns: "Încerc să gândesc pozitiv".
Potrivit datelor postate pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, Simona Creţu s-a născut la 29.10.1979, este de profesie specialist comunicare, ocupaţia menţionată fiind de preşedinte al Asociaţiei Terra Ecologică.
Simona Creţu a ocupat a doua poziţie pe listele PDL în alegerile locale pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Neculai Onţanu: UNPR susţine la prezidenţiale candidatul desemnat în cadrul USL.

Secretarul general al UNPR, Neculai Onţanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că UNPR va susţine la alegerile prezidenţiale candidatul desemnat în USL, el arătând, totodată, că la viitoarele alegeri UNPR va candida împreună cu PSD, în Alianţa de Centru Stânga (ACS). Întrebat dacă UNPR susţine candidatul USL la alegerile prezidenţiale din 2014, Onţanu a răspuns: "Bineînţeles. Suntem în cadrul USL, susţinem candidatul desemnat în cadrul USL".
El a arătat că la viitoarele alegeri UNPR şi PSD vor avea candidaţi comuni.
Întrebat ce va face UNPR în 2014, an cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, Onţanu a precizat: "UNPR e un partid de sine stătător şi va continua să funcţioneze ca partid de sine stătător. În alegerile viitoare candidaţii UNPR vor fi cu candidaţii PSD în Alianţa de Centru Stânga. Vom candida împreună cu PSD".

Cătălin Ivan  : Băsescu să ne scutească de lecţii.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că solicitarea de aviz pentru numirile procurorilor Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru este o dovadă a "consensului pe schimbările din Justiţie", el adăugând: "Traian Băsescu ar trebui să ne scutească de lecţii privind independenţa Justiţiei".
"Am avut astăzi un semnal pozitiv în ceea ce priveşte consensul pe tema justiţiei. Faptul că s-a luat o decizie în urma consultărilor cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată că lucrurile decurg normal şi că există acord pe schimbările de procurori", afirmă Ivan.
 Potrivit acestuia, "nimeni dintre cei care au criticat schimbările, folosind argumente nefondate, de altfel, nu mai pot reproşa ceva acum".
"Traian Băsescu ar trebui să ne scutească de lecţii privind independenţa Justiţiei, din moment ce toată lumea cunoaşte încercările acestuia de-a lungul timpului de a intimida şi de a influenţa deciziile", susţine Cătălin Ivan.

Ramona Mănescu  :  Privatizarea CFR Marfă va eşua dacă nu se plăteşte la termenul de luni.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a precizat, vineri, la Constanţa, că privatizarea CFR Marfă va eşua dacă omul de afaceri Gruia Stoică nu va plăti, luni, la termenul stabilit, diferenţa de 170 de milioane de euro. Ramona Mănescu a precizat că va aştepta până la termenul menţionat ca firma omului de afaceri amintit - GFR - să achite acţiunile pe care le-a adjudecat de la CFR Marfă.
'Termenul de plată a diferenţei de 170 de milioane de euro, de către GFR, nu mai poate fi extins peste ziua de luni. Cu alte cuvinte privatizarea eşuează dacă nu se respectă termenul de plată din contract şi procedura de privatizare se va relua' - a declarat Mănescu.
În acelaşi timp, ministrul Transporturilor a respins afirmaţiile făcute de patronul GFR, Gruia Stoică, vineri, potrivit cărora termenul de plată final, stabilit pentru luni 14 octombrie, nu ar putea fi respectat pentru că nici Ministerul Transporturilor nu şi-ar fi respectat obligaţiile din contractul de privatizare.

"Ministerul Transporturilor şi-a respectat toate obligaţiile, aşa cum şi domnul Gruia Stoică, sunt convinsă că şi-a respectat toate obligaţiile. Eu nu vreau să acuz pe nimeni, deocamdată", a mai spus Ramona Mănescu.

Remus Borza: Am decis să rămân la conducerea Hidroelectrica.

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a declarat pentru AGERPRES,  că a decis să nu mai demisioneze de la conducerea companiei, în urma unei discuţii purtate vineri cu premierul Victor Ponta, cu ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, şi cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită.
"Am avut o întâlnire astăzi cu premierul, cu vicepremierul şi cu ministrul Energiei şi am reuşit să clarificăm toate aspectele, prin urmare am decis să rămân în continuare la Hidroelectrica. Cei trei m-au asigurat că am autoritate deplină în cadrul companiei', a precizat Borza.
"Eram nemulţumit de o anumită lentoare cu care unii membri ai Directoratului îşi asumă luarea unor decizii vitale pentru companie. De asemenea, în Consiliul de Supraveghere eram în minoritate. Este vorba, de exemplu, de decizii privind vânzarea energiei pe bursă. Din 22 mai, Hidroelectrica n-a mai vândut niciun megawatt de energie pe bursă. De ce? Din cauza incapabilităţii managementului care nu ştie sau nu vrea să vândă energie'. Vânzarea microhidrocentralelor ar fi generat lichiditate, deci venituri, deci profit, care ar fi fost reinvestit în retehnologizarea hidrocentralelor mari'.
Am trimis scrisori către 15 firme de avocatură, dar nu s-a făcut încă o selecţie. Aşa că Hidroelectrica nu este reprezentantă corespunzător în instanţă în procesul cu traderii", a spus Borza. Întrebat dacă şi firma sa de avocatură se află între cele 15, el a răspuns negativ.

Lucia Varga: Vrem să începem împădurirea a 20.000 de hectare pentru a preveni riscul de inundaţii.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Vargă, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că se doreşte începerea în această toamnă a împăduririi a circa 20.000 de hectare de teren pentru prevenirea riscului de inundaţii, împiedicarea scurgerilor de pe versanţi şi alunecările de teren.
"Noi vrem, că în această toamnă vrem, să începem lucrările la împădurirea unor terenuri în special de pe bazinetele mici pentru a preveni riscul de inundaţii. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri în regim de urgenţă pentru a diminua riscul alunecărilor de teren şi a scurgerilor de pe versanţi (...) Începem proiectele de împădurire, a fost un efort pentru a identifica acele terenuri, începem lucrările de împădurire în această toamnă şi le continuăm anul viitor, făcând o eşalonare astfel încât în maxim 2 ani să le finalizăm, pentru că sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecări de teren şi de scurgeri de pe versanţi", a spus Lucia Varga.
Potrivit ministrului, pe lângă cele 20.000 de hectare de terenuri prevăzute a fi împădurite începând din această toamnă, proiectul de modificare a Codului Silvic - aprobat în Guvern şi transmis Parlamentului - mai prevede împădurirea a încă 1 milion de hectare de teren până în 2030, fiind identificate şi sursele de finanţare. Lucia Varga a precizat că pentru împădurirea a peste un milion de hectare în România, ministerul este în discuţii pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini să le împădurească.
Ministrul a spus că fondurile necesare pentru împădurirea acestor terenuri sunt prevăzute tot în proiectul de lege de modificare a Codului Silvic şi anume din fondurile generate în urma vânzării certificatelor de bioxid de carbon.

MApN  : Vrea despăgubirea cadrelor din Armata Regală cu funcţii politice şi a celor condamnate politic.

Proiectul propus de Minister vizează modificarea Legii 226/2011 privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre active, îndepărtate abuziv din Armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961. De aceleaşi drepturi ar urma să beneficieze, dacă proiectul de act normativ va fi aprobat de Parlament, şi militarii care au îndeplinit funcţii politice în aceeaşi perioadă şi au fost trecuţi în rezervă din motive politico-morale, ei urmând să fie condideraţi "cadre militare active îndepărtate abuziv din armată".
În prezent, legea stipulează că nu pot avea calitatea de cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961 cei care au îndeplinit funcţii politice, fără vreo excepţie. Ministerul doreşte, de asemenea, completarea legii cu prevederea că au dreptul la reparaţii morale şi materiale fostele cadre militare active care au intrat în armată sau în comandamentele şi unităţile de jandarmi şi grăniceri până cel târziu la 30 decembrie 1947 şi care au fost îndepărtate abuziv din armată în din considerente politice, religioase, etnice sau sociale.
Prin proiect se mai propune să fie considerate cadre militare active îndepărtate abuziv din armată şi persoanele care au trecut în cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despăgubirile prevăzute de Legea 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei.
Fostelor cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată, li se acordă, aşa cum prevede legea, o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata. Dacă legislativul va aproba acest proiect, toate fostele cadre militare care fac obiectul Legii 226/2011 privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 vor beneficia de acces la cercurile militare, casele de odihnă, sanatoriile, căminele de garnizoană şi alte amenajări recreative sau sportive aflate în administrarea MapN şi MAI.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, aceştia au dreptul în prezent la asistenţă medicală gratuită în toate instituţiile medicale civile de stat sau militare şi de medicamente gratuite, precum şi sunt scutiţi de la plata abonamentelor de telefon şi de radioteleviziune.

MAE: Ministrul David şi-a exprimat nedumerirea, la Paris, faţă de ultimele evoluţii vizând aderarea României la Schengen.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, aflat în vizită la Paris, şi-a exprimat vineri nedumerirea faţă de recentele declaraţii ale unor oficiali francezi vizând aderarea României la Spaţiul Schengen, afirmând că Executivul român are încredere că poziţia Franţei, pe acest subiect, va fi una constructivă.
David a făcut această declaraţie la întrevederea cu ministrul delegat pentru francezii din afara graniţelor, Hélene Conway Mouret, relatează diplomaţia de la Bucureşti, într-un comunicat remis AGERPRES.

"În privinţa aderării la Spaţiul Schengen, oficialul român şi-a exprimat nedumerirea faţă de ultimele evoluţii şi a afirmat că Guvernul României are încredere că poziţia Franţei pe acest subiect va fi una constructivă", scrie MAE. Clarificarea s-a impus după ce ministrul afacerilor interne francez Manuel Valls a declarat, recent, că problema deschiderii spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se află 'pe ordinea de zi' şi că este mai mult decât rezervat în legătură cu aceasta.
În legătură cu incluziunea socială a cetăţenilor români aparţinând minorităţii roma, Cristian David şi-a exprimat preocuparea faţă de consecinţele înregistrate ca urmare a lansării acestui subiect în spaţiul public şi a insistat asupra necesităţii continuării şi dezvoltării măsurilor comune pentru ameliorarea situaţiei existente.

Ministerul Fondurilor Europene   : A transmis CE prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis vineri serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document ce detaliază cadrul instituţional privind absorbţia fondurilor europene.
Potrivit unui comunicat al MFE, documentul a fost transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate încă regulamentele care vor stabili modul în care vor fi implementate fondurile europene în viitoarea perioadă de programare. Prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost publicată pe pagină web a Ministerului Fondurilor Europene la data de 1 octombrie. Documentul a fost discutat în cadrul celei de a cincea reuniuni a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat, organizată în data de 7 octombrie. Suplimentar, acesta a fost realizat pe baza contribuţiilor ministerelor de linie şi a partenerilor de dialog implicaţi în procesul de programare.
În data de 8 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost prezentată membrilor Camerei Deputaţilor de premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
În documentul transmis serviciilor Comisiei Europene şi republicat pe pagină web a Ministerului Fondurilor Europene au fost incluse propuneri primite în ultimele zile de la partenerii de dialog social. Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliază cadrul instituţional - Autorităţile de Management şi Organismele Intermediare, respectiv prezintă principiile implementării efective a fondurilor în conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

Walter Russell Mead  : Temerile privind corupţia şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea României.

Temerile externe privind corupţia, mită şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României, a declarat, vineri, profesorul american Walter Russell Mead, în cadrul unei mese rotunde la Ambasada SUA. România ar trebui să ajungă la nivelul Poloniei, care "şi-a asigurat un rol central în discuţiile despre viitorul Europei", este de părere profesorul Mead.
Aflat în România pentru a doua oară, Walter Russell Mead a fost invitat al mesei rotunde "Locul României pe scena geopolitică mondială", organizată vineri de Ambasada SUA. Aceasta consideră că, deşi este membră a UE, România nu a realizat toate cerinţele ce derivă din această apartenenţă, "parţial şi ca urmare a unor schimbări interne şi reforme care trebuie încheiate".
Întrebat la cel fel de reforme se referă, Walter Russell Mead a precizat că România este percepută ca o ţară unde oamenii de afaceri trebuie să dea bani pentru a putea înveşti.

"Temerile privind corupţia, mită şi lipsa de transparenţă încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României. Şi fac România un loc dificil pentru investiţiile străine (...) Înainte de a veni aici, i-am auzit pe mulţi spunând că există încă unele probleme în ceea ce priveşte transparenţa. Şi la investitorii străini, chiar şi cei din New York, auzi astfel de lucruri", a spus profesorul.
"Percepţia că trebuie să plăteşti mită pentru a face afaceri este una foarte periculoasă pentru România şi este foarte larg răspândită", a mai precizat acesta.
"Nu că alte ţări nu ar fi deloc corupte. Corupţia e o problemă constantă în toate societăţile, democratice sau nedemocratice", dar este nevoie de "instanţe care lucrează eficient, de un sistem legal transparent.

Phenian :  Exerciţiile militare ale SUA şi aliaţilor lor ar putea provoca ''un război total'.

Consiliul Suprem de Apărare al Coreii de Nord le-a cerut SUA să pună capăt exerciţiilor militare maritime pe care le desfăşoară împreună cu Japonia şi Coreea de Sud în zona Peninsulei Coreene, anunţă un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială de presă nord-coreeană, potrivit Interfax.
"SUA trebuie să conştientizeze că am putea să iniţiem atacuri de răspuns la acţiunile lor provocatoare, acţiuni care ar putea duce la un război total pentru adevăr şi la o confruntare hotărâtoare cu SUA', se spune în comunicat.
Coreea de Nord califică manevrele militare drept 'şantaj nuclear' şi îndeamnă SUA să renunţe la 'politica de ostilitate', dacă îşi doresc pace în Peninsulă Coreeană şi pe teritoriul lor.
Interfax precizează că joi au început manevre militare maritime ale forţelor armate americane, sud-coreene şi nipone în apropiere de coasta sudică a Peninsulei Coreene.

ŞTIRI METEO

Valorile termice se vor menține duminică, 13 octombrie 2013, apropiate de cele ale perioadei, iar în regiunile intracarpatice vor fi în continuare mai ridicate decât în mod obișnuit. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 și 25 de grade, iar cele minime între 4 și 14 grade. Cerul va avea înnorări în majoritatea zonelor. Va ploua local în vestul țării, iar în sud și în est și pe arii restrânse în centru se va semnala ceață și izolat ploi slabe sau burniță. Vântul va sufla slab până la moderat.
Pe un fond termic caracterizat de valori în jurul celor normale ale datei, în București cerul va avea înnorări, iar dimineața și noaptea va fi ceață, posibil asociată cu burniță. Temperatura maximă va fi de 19…20 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade. Vântul va sufla slab până la moderat.

PERSONALITĂŢI

Eugenio Montale

Eugenio Montale (n. 12 octombrie 1896, Genova – d. 12 septembrie 1981, Milano) a fost poet, prozator, editor și translator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1975.
Montale s-a făcut cunoscut ca unul dintre principalii arhitecți ai poeziei italiene moderne a anilor 1920. Este inițiatorul și reprezentantul poeziei ermetice italiene; un liric meditativ abordând motivele simple: peisajul uneori "halucinant", evaziunea, iubirea, timpul mitic, copilăria, aspirația spre libertate dar și dialogul cu istoria recentă. Este considerat unul dintre cei mai importanți poeți italieni moderni alături de Giuseppe Ungaretti și Umberto Saba.
Eugenio Montale s-a născut în 1896 la Genova. A urmat studii superioare de muzicologie și muzică teatrală în orașul natal. Aceste studii au fost întrerupte de încorporarea ca ofițer de infanterie în timpul primului război mondial. La sfârșitul primului război mondial, Montale și-a împărțit activitatea între poezie și cronica muzicală, colaborând la diverse reviste și publicând în 1925 prima carte de versuri, Ossi de sepia.
În 1928 se stabilește la Florența unde va rămâne până în 1943. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost în Elveția la Lugano, iar din 1948 la Milano, unde ține ani în șir cronica muzicală a ziarului "Corriere della sera".
Moare la 12 septembrie 1981 lăsând în urmă o operă restrânsă cantitativ, doar cinci volume de versuri și două de eseuri, dar impunătoare prin valoarea și particularităților artistice.

S -A ÎNTÂMPLAT..........

Evenimente

    1492: Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii.
    1810: Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
    1823: Scoțianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.

    1872: Decret imperial privind înființarea Universității din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăți: filosofie și litere, matematica și științele naturii, drept și medicină.


Universitatea din Cluj a luat ființă în anul 1581, când principele Transilvaniei, Ștefan Báthory, a înființat un colegiu iezuit la Cluj. Primul rector al colegiului a fost iezuitul Antonio Possevino. Acest colegiu a fost mai târziu desființat, iar în 1688 se creează la Cluj o academie ce s-a aflat de asemenea sub tutela iezuiților. În 1776 împărăteasa Maria Terezia a pus bazele unei universități în limba germană la Cluj, universitate care a fost însă înlocuită mai târziu cu un liceu piarist cu predare în limba latină.
În anul 1868 ministrul maghiar al educației, József Eötvös, a susținut înființarea la Cluj a unei universități cu predare în limbile maghiară, română și germană. Cu toate acestea, în 1872, împăratul Francisc Iosif I a creat Universitatea din Cluj cu predare exclusiv în limba maghiară, determinând serioase nemulțumiri comunității românești majoritare în Transilvania. Această universitate a fost mutată la Budapesta în 1919, iar apoi la Szeged în 1921. Această universitate a avut și o catedră de limba și literatură română condusă de Grigore Silași (1872–1886) și Grigore Moldovan (1886–1919). În anul universitar 1906–1907 Grigore Moldovan a fost rector al universității.
După sfârșitul primului război mondial, la data de 12 mai 1919 se înființează Universitatea „Daciei Superioare” din Cluj, numită apoi Universitatea „Regele Ferdinand I”. Vasile Pârvan a inaugurat în 3 noiembrie 1919 cursurile universității, iar la 1 februarie 1920 regele Ferdinand al României a proclamat în mod solemn crearea acestei universități. Primul rector al noii universități românești a fost Sextil Pușcariu.
În 1940, din cauza Dictatului de la Viena, universitatea românească a fost mutată la Sibiu și Timișoara. Tot atunci, a fost adusă o parte a universității maghiare de la Szeged la Cluj, iar cealaltă parte a rămas pe loc, și există și astăzi sub numele de Universitatea din Szeged, una dintre cele mai prestigioase universități maghiare.
În 1945, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, universitatea românească a reveneit la Cluj sub numele de Universitatea „Victor Babeș”. Tot în același an, în locul universității maghiare, autoritățile române au înființat Universitatea maghiară „Bolyai”, tot la Cluj.
În 1959 cele două universități au fost unite în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

    1910: A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea (Sfântul Imperiu Roman) (980-1002).
    1925: A fost inaugurată Universitatea Guadalajara din Mexic.
    1931: Se încheie procesul de constituire a Frontului de la Harzburg, din care făceau parte partidele de extremă dreaptă germane.

    1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) este un monument în Rio de Janeiro (Brazilia). El este amplasat la sud de oraș pe muntele Corcovado (780 m) în pădurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării de 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui. Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. Edificiul are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 1145 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane, mulajul (modelul) din ghips a fost efectuat de sculptorul francez Paul Landowski. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj. În orașul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemănător, care depășește cu 8 m înălțimea monumentului brazilian. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii.

    1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", din București.
    1964: Sovieticii au lansat Voskhod I în spațiu, prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.
    1968: Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic; România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).
    2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbită.

S -a născut în.............

    1860: Elmer Ambrose Sperry, inventator și om de afaceri american (d. 1930)
    1865: Arthur Harden, chimist englez, laureat Nobel (d. 1940)
    1881: Cecil B. de Mille, regizor american (d. 1959)
    1896: Eugenio Montale, poet italian, laureat al Premiului Nobel (d. 1981)
    1935: Luciano Pavarotti, tenor italian (d. 2007)
    1951: Peter Goldsworthy, scriitor australian
    1954: Delia Brândușescu, sculptoriță româncă

Decese............................

    1863: Andrei Mureșanu, poet, creatorul marșului revoluționar de la 1848 (n. 1816)
    1870: Robert Lee, general american, comandantul armatei sudiste în timpul Războiului de secesiune (n. 1807)
    1924: Anatole France, autor francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1844)
    1965: Paul Hermann Müller, biochimist elvețian, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
    1969: Sonja Henie, patinatoare americană, campioană mondială la patinaj între 1927- 1936
    1971: Dean Gooderham Acheson, om politic american (n. 1893)

Sărbători   

    2005: Ziua Internațională a prevenirii catastrofelor naturale (a doua miercuri din octombrie)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More