vineri, 18 octombrie 2013

18 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Marile nevoi îi caută pe cei mai mari lideri." ( Adams Abigail)

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, convenit prin Scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile române la Bucureşti la 12 septembrie 2013 şi aprobată prin Decizia Consiliului directorilor executivi al FMI din 27 septembrie.
Pe 27 septembrie, boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti în vederea încheierii unui nou acord cu România.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009 iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, că fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus, în Guvernul Tăriceanu, înlocuirea lui Daniel Morar de la şefia DNĂ, iar condiţia care i-a fost pusă, ulterior, în Cabinetul Boc, viza un al doilea mandat pentru şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Eu îmi aduc aminte aşa: fiind în Guvernul Tăriceanu, domnul Predoiu a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNĂ, înlocuirea lui cu o doamnă care nu avusese dosare prea importante în toată viaţa ei. O doamnă care îi era consilier. Am înţeles că îmi dădea lecţii cum a renunţat preşedintele Băsescu la Daniel Morar, ori el, cu mânuţa lui, a făcut propunere de înlocuire a lui Daniel Morar, după primul mandat. Şi ştiu şi în ce condiţii: pe discuţiile din PNL şi înţelegerea cu Hrebenciuc. M-a deranjat tipul acesta de om", a afirmat Băsescu.
"Condiţie pe care i-am pus-o eu lui şi nu el mie. (...) A fost o singură condiţie discutată, aceea că Morar va fi propunerea lui pentru DNA, pentru un al doilea mandat. Pe urmă, i-am explicat lui Emil Boc că este bine să avem un ministru la Justiţie care este bine să nu fie suspectat că ar avea apartenenţă PDL şi principiul acesta l-am folosit nu numai la Justiţie, ci şi la serviciile secrete", a adăugat preşedintele.
Şeful statului spune că l-a deranjat că i-a dat lecţii Cătălin Predoiu, în contextul în care acesta l-a rugat să vorbească cu premierul Victor Ponta pentru a fi menţinut şi în Guvernul USL.
"La mine a fost în cabinet şi nu la altcineva. Sigur că am vorbit şi m-a refuzat Ponta. Cu o anume motivaţie, m-a refuzat. Deci, omul acesta să nu îndrăznească să îmi dea lecţii publice", a explicat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu mai este pe lista de protocol a Administraţiei Prezidenţiale, pentru că a avut un comportament "necuviincios".

"Nu are nicio legătură cu impoliteţea. Protocolul prezidenţial implică un anumit comportament când vii acolo. (...) Să ştiţi că sunt oameni care la Ziua Naţională nu respectă o anumită conduită şi sunt tăiaţi de pe listă pentru anul următor şi niciodată nu mai revin. Crin Antonescu, la o ceremonie destul de standardizată, la Cotroceni, a avut un comportament necuviincios. Nu mai este pe lista de protocol a Cotroceniului. După unii ar fi trebuit să-l mai invit o dată să văd dacă face la fel sau nu. Niciun protocol din lumea asta nu lucrează: 'Te-am chemat la un protocol, te-ai îmbătat, te-ai urcat pe masă, ai stricat atmosfera, dar eu te mai invit o dată pentru că poate nu te mai îmbeţi data viitoare'", a spus Băsescu, la B1 TV, întrebat despre absenţa lui Antonescu de la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al Economiei.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că a rămas puternic legat de fostul premier Emil Boc, motivând astfel întâlnirea pe care a avut-o joi cu acesta şi cu Elena Udrea.
"Ar trebui să înţelegeţi că am văzut şi eu poza, iar cel care a pozat o vizează în primul rând pe Elena Udrea. Spre ea s-a făcut poza. Nu trebuie să înţelegeţi decât un lucru foarte simplu: eu am rămas foarte puternic legat de Emil Boc, cum cred că a rămas şi el faţă de mine", a declarat Băsescu, cu privire la întâlnirea pe care a avut-o, joi, la un restaurant din Capitală, cu democrat-liberalii Elena Udrea şi Emil Boc.
"Sigur că am discutat politică cu Boc. Constatăm că, deşi huleau activitatea Guvernului Boc şi asumările de răspundere pe diverse legi, USL nu a modificat nici cele patru Coduri, nici legea micii reforme, nici noul Cod al muncii, nici legea dialogului social, nici legea salarizării, nici legea pensiilor", a menţionat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu declară că va lua o decizie cu privire la pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta, după următoarea întâlnire a comisiei tehnice, care ar putea avea loc vineri.
"Ultima întâlnire trebuia să aibă loc ieri. Din păcate, Guvernul a amânat-o. Să vedem dacă se produce astăzi. La sfârşitul acestor discuţii, care trebuie să se materializeze şi cu un document, care nu va deveni anexă la documentul de colaborare, voi lua o decizie", a afirmat Băsescu, la B1 Tv, întrebat cu privire la evoluţia analizei dintre miniştrii Cabinetului Ponta şi consilierii săi pe tema acordului de colaborare instituţională.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că nu trebuie tolerate incidente de tipul celui de joi seară, când maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost vandalizată.
"Nu trebuie tolerat. Blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii, deci şi ministrul se încadrează aici. Nu pentru că este ministru nu trebuie să îi spargi luneta la maşină, ci pentru că este cetăţean", a spus preşedintele.
Despre proteste, preşedintele a arătat că oamenii au dreptul la a-şi exprima un punct de vedere, dar nu poate fi acceptată nerespectarea legii, şi nici să fie blocate în fiecare duminică bulevardele centrale ale Capitalei, fără autorizaţie.
"Dacă aş fi în Ministerul de Interne sau guvern aş încerca să discut cu liderii acestor mişcări, pentru că s-au prefigurat deja nişte lideri: faceţi-le, dar în interiorul respectării legii şi fără să deranjaţi pe alţii", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, că deocamdată nu se declară pro sau contra proiectului de la Roşia Montană, susţinând că încă nu ştie cât de puternic va fi divizată societatea românească din cauza acestui subiect.
"Sunt într-o rezervă de exprimare pro sau contra pentru că nu-mi dau seama cât de puternică va fi falia în societate cu populaţie pro sau contra acestui proiect. (...) Însă ştiu cert că România are nevoie să-şi lanseze câteva industrii. (...) Avem nevoie să contribuim şi noi înşine cu ceva la relansarea economică a României", a afirmat Traian Băsescu.

Ioan Oltean  : Nu se votează în aceeaşi zi ca să evităm orice surpriză privind fraude electorale.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean spune că, pentru desemnarea candidatului PDL la prezidenţiale, ţara a fost împărţită în opt regiuni, scrutinul urmând să aibă loc în zile diferite şi cu implicarea BPN "pentru a evita orice fel de surpriză în ce priveşte posibilitatea unei fraude electorale".
"Suntem singurul partid care declanşăm o procedură de desemnare într-un stil extrem de democratic a candidatului. Avem trei candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al României: Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă şi Simona Crețu. Observaţi că, la noi, nu lipseşte din nicio competiţie sexul feminin. Se bucură de o maximă apreciere şi de o susţinere destul de mare din partea membrilor PDL", a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean. Ioan Oltean a explicat că, pentru desemnarea candidatului PDL la prezidenţiale, ţara a fost împărţită în opt regiuni, startul la vot urmând să fie dat în 26 octombrie în regiunea nord-est (Moldova), urmând ca, până în 14 decembrie, în fiecare sâmbătă să fie organizate scrutinuri, în toate regiunile.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a mai declarat astăzi, că Guvernul Ponta o ţine dintr-un eşec în altul, conturându-se al patrulea, "cel privind exploatarea gazelor de şist", după cele de la Oltchim, CFR Marfă şi Roşia Montană.
"După eşecul privatizării Oltchim, după eşecul cu Roşia Montană, iată că săptămâna aceasta am constatat eşecul privatizării CFR Marfă şi se conturează al patrulea eşec, cel privind exploatarea gazelor de şist. Observăm că acest Guvern o ţine dintr-un eşec în altul, că lipsa lui de curaj este deja de notorietate publică. Eşecul Schengen e aproape garantat", a spus Oltean.
"Noi sperăm că aceste eşecuri să înceteze. PDL a făcut de multe ori apel la responsabilitatea Guvernului şi a premierului Ponta în aşa fel încât oamenii aceştia să realizeze că România este la un pas de dezastru, la un pas de prăpastie şi că, în felul acesta, sunt în faţa unui eşec garantat al guvernării Ponta", a declarat Oltean.

Victor Ponta: Guvernul are prea multă putere.

"Sunt un prim-ministru care crede că Guvernul are prea multe puteri, prea multe atribuţii şi prea multe responsabilităţi, în final. O societate care trebuie să se dezvolte în continuare trebuie să aibă această putere partajată, această responsabilitate partajată cu dumneavoastră, reprezentanţii cei mai legitimi ai cetăţenilor pe care-i reprezentaţi , fie că e vorba de Municipiul Bucureşti, cu două milioane de cetăţeni, fie că e vorba de municipii mari cum sunt cele mai multe pe care dumneavoastră le reprezentaţi, fie că e vorba de o comunitate locală mai mică. Nu cred că deciziile luate la Bucureşti, peste capul dumneavoastră, sunt întodeauna eficiente", le-a spus Ponta participanţilor la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, a cărei temă principală de discuţie a fost descentralizarea.
"Ceea ce se descentralizează se descentralizează cu tot cu resursele financiare, atâta cât sunt ele, evident, nu foarte mari, iar eu sunt convins că dumneavoastră veţi gestiona mul mai bine structuri pe care Guvernul le are de zeci de ani şi le foloseşte de foarte multe ori, foarte rău", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta afirmă că a încercat să iasă din "vechea oală" care presupunea alocări de bani pe criterii politice şi, chiar dacă "cei mai dragi" îi sunt primarii PSD, Guvernul va distribui resurse tuturor edililor, nediscriminatoriu, deşi unii şi-ar dori "oropsirea" primarilor din opoziţie.

Premierul a dat asigurări că Guvernul nu va aloca fonduri în funcţie de apartenenţa politică a primarilor sau a preşedinţilor de consilii judeţene, ci se va ţine cont doar de importanţa proiectului şi de interesul locuitorilor comunităţii respective.
"Am încercat în tot ceea ce ţine de finanţare şi de tratare a problemelor municipiilor să ieşim din vechea oală: primarul aflat cu cei de la putere primeşte, primarul cu cei din opoziţie nu primeşte", a afirmat Ponta.
El a susţinut că Guvernul încearcă să finalizeze proiecte importante inclusiv în municipii ale căror primari nu sunt membri USL.

Referitor la  protestele violente care depăşesc "linia roşie" Victor Ponta a spus  : "Vreau să daţi un semnal foarte clar de respectare a legii. Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, că e bărbat, rezistă, e vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii '30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului. Cât timp protestele sunt paşnice, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar în momentul în care se trece linia roşie şi vorbim de agresiuni, ameninţări, blocarea unor drumuri, aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii", i-a spus Ponta ministrului de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern.

Attila Kelemen  : Legea de reglementare a sectorului laptelui va încuraja producătorii se să asocieze.

Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Attila Kelemen, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că prevederile noii legi de reglementare a sectorului laptelui, pe lângă impunerea unor norme de calitate a laptelui, va încuraja producătorii să se asocieze.
Deputatul UDMR a făcut referire la 'Legea privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi a produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi a produselor lactate', adoptată recent de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.
"În acelaşi timp dă o putere mult mai mare acelor asociaţii de producători - în străinătate deja este un lucru uzual ca producătorii să se unească în diferite asociaţii şi să încerce să îşi reprezinte interesele în relaţia cu procesatorii. La noi acest lucru deocamdată nu a existat şi am asistat la fenomene nedorite, când sate sau comune întregi au fost anunţate că nu se mai ia lapte de la producători (...)Prevederile legii, fără doar şi poate, arată în această direcţie. Da, o să simtă nevoia de asociere, o asociere neforţată. Când vrem să facem de sus, ceva gen camere agricole, pe care le-am prelungit a 5-a oară, nu se va face, pentru că oamenii nu văd rostul acestor camere', a spus deputatul.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie : Dosarul lui Liviu Dragnea se judecă din 15 noiembrie la instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preschimbat primul termen în dosarul "Fradă la referendum" şi a stabilit ca judecarea în această cauză să înceapă cu trei luni mai devreme.
Instanţa a admis astfel cererea transmisă în 9 octombrie de Direcţia Naţională Anticorupţie, care a arătat că primul termen de judecată, stabilit de instanţă la 18 februarie 2014, este prea lung şi ar trebui schimbat pentru a se asigura judecarea cu celeritate a acestui dosar. Procurorii au susţinut în cerere că dosarul este unul complet, cu numeroşi martori.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat astăzi, că e acelaşi lucru pentru el faptul că termenul procesului său a fost devansat cu trei luni, arătând că, aşa cum ar fi mers la proces în luna februarie, va merge şi în noiembrie.
Întrebat cum vede faptul că a fost devansat termenul procesului său cu trei luni, Dragnea a răspuns: "La fel. Cum mergeam în februarie, merg şi în noiembrie. E acelaşi lucru pentru mine".

Angela Merkel  : Germania îşi va continua sprijinul pentru palestinieni.

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a asigurat vineri pe preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, că Germania îşi va continua sprijinul faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu şi va ajuta la dezvoltarea economică a palestinienilor, informează agenţia EFE.

"Germania a sprijinit întotdeauna dezvoltarea economică în teritoriile palestiniene şi va continua să facă acest lucru', a declarat cancelarul Merkel, la o conferinţă de presă comună cu Abbas la Berlin.
"Ne-am putea afla în faţa unui proces care să aducă pacea, nu doar între Israel şi Palestina, ci şi între Israel şi lumea arabă', a spus Merkel.

ŞTIRI METEO

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, vremea va fi predominant frumoasă, dar răcoroasă în majoritatea zonelor, chiar rece în cursul nopţii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale, în special în prima parte a zilei, în Moldova, Dobrogea şi bazinul vestic al Mării Negre, dar şi la munte.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 19 grade în sudul Olteniei, iar cele minime între -2 şi 6 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, până în jur de -7 grade, dar şi uşor mai ridicate în Dealurile de Vest, până la 8....9 grade. Spre sfârşitul nopţii pe arii restrânse va fi ceaţă şi se va produce brumă.

BUCUREŞTI

Vremea va fi predominant frumoasă, dar rece în cursul nopţii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 16...17 grade, iar cea minimă de 2...4 grade. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţă.


PERSONALITĂŢI

Mihail Sebastian

Mihail Sebastian (la naștere Iosif Hechter, alt pseudonim Victor Mincu; n. 18 octombrie 1907, Brăila, d. 29 mai 1945, București) a fost un romancier și dramaturg român. Născut cu numele de Iosif Hechter într-o familie evreiască din Brăila, Mihail Sebastian face studii universitare de drept și filozofie la București. Are o tentativă de a-și da doctoratul în drept la Paris, soldată cu un eșec. Lucrează apoi ca secretar la o importantă casă de avocatură din epocă, fiind și avocat pledant. Descoperit de Nae Ionescu, președintele comisiei sale de bacalaureat, a fost invitat de acesta să colaboreze la revista Cuvântul, unde îl cunoaște pe Mircea Eliade, unul din viitorii săi prieteni. Prin legislația antisemită de la începutul anilor '40, i s-a interzis să mai funcționeze ca jurnalist și i se retrage și licența de avocat pledant. Reprezentarea pieselor sale a fost interzisă din cauza faptului că era evreu. Jocul de-a vacanța este interzisă, iar pentru a putea reprezenta piesa Steaua fără nume a folosit un al doilea pseudonim, Victor Mincu.
A debutat în literatură în 1932 cu un volum foarte scurt, Fragmente dintr-un carnet găsit, apoi în același an a publicat un volum de nuvele, Femei. A publicat mai multe romane, Orașul cu salcâmi (1935) (roman al adolescenței), Accidentul (1940) (roman de dragoste), influențate de Marcel Proust, Gustave Flaubert și de alți romancieri francezi. În anul 1934 publică un alt roman, De două mii de ani, de această dată despre ce înseamnă să fii evreu în România. Cartea a căpătat o celebritate nedorită, mai ales în urma prefeței semnată de magistrul lui Sebastian și al generației Criterioniste, profesorul Nae Ionescu. Sebastian se impune în literatura română ca dramaturg cu piesele de teatru Steaua fără nume, Jocul de-a vacanța, Ultima oră. Piesa Insula a rămas neîncheiată. Manuscrisul inițial al romanului Accidentul, cuprinzând cinci capitole, i-a fost furat lui Mihail Sebastian în Franța, iar autorul nu l-a mai găsit. A fost nevoit să-l rescrie de la zero.
Fenomenul receptării lui Sebastian a fost unul dintre cele mai spectaculoase, atât în timpul vieții scriitorului, cât și în posteritate. Scandalul generat de prefața lui Nae Ionescu la volumul "De două mii de ani" (1934) a făcut ca autorul, discret plasat până atunci pe scena literară, unde se impusese mai ales prin foiletoane critice, să ajungă brusc în centrul atenției. Capriciile istoriei nu l-au putut împiedica pe Sebastian să aibă succes și ca dramaturg, încă din timpul vieții. După moartea sa prematură în 1945, la nici 38 de ani, el rămâne în atenția publicului mai ales ca autor de teatru. Piesele i se joacă din când în când, dar tinerii îl ignoră. Atât criticul cât și romancierul din el intră în umbră pentru o jumătate de secol, până când, în 1996 (anul publicării Jurnalului său din perioada 1935-1944), se redeșteaptă interesul cititorilor pentru tot ce a scris Mihail Sebastian. Piesele sale Steaua fără nume, Ultima oră și Jocul de-a vacanța au fost chiar ecranizate, prima dintre ele transformându-se într-o coproducție româno-franceză (Mona, l'étoile sans nom - 1967), în care rolul principal feminin a fost interpretat de Marina Vlady.


Jurnalul său intim, ținut în anii unei sălbatice resurecții a antisemitismului, adică în perioada 1935-1944, a fost publicat postum, abia în 1996. Originalul a fost scos din țară prin curier diplomatic de fratele său mai mic, Andrei Benu Sebastian, și a ajuns la Ierusalim. În prezent originalul se găsește la Universitatea din Ierusalim, frații săi aflându-se în posesia unor copii fotografice. Harry From, regizor evreu din România care a trăit în SUA, a creat Fundația „Mihail Sebastian”. După mulți ani de insistență, a obținut cele 9 caiete de la familia lui Sebastian ( respectiv dna Beatrice Sebastian, văduva fratelui scriitorului, Beno) și a încheiat un contract între familie şi Editura Humanitas
Moare lovit de un camion în 1945, la numai câteva luni după ce naziștii fuseseră alungați din România, în plină tinerețe creatoare.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 18 OCTOMBRIE......................

Evenimente

    1009: Din ordinele califului Fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah, Biserica Sfântului Sepulcru din Ierusalim a fost distrusă în întregime.
    1386: Deschiderea Universității din Heidelberg.

    1830: Va fi așezată piatra fundamentală pentru construirea monumentului Walhalla.

Walhalla este numele unui templu de marmură din Germania, construit în localitatea Donaustauf, pe malul stâng al Dunării, la 10 km în aval de orașul Regensburg din Bavaria.
Templul a fost construit în secolul al XIX-lea, de regele Ludwig I al Bavariei, după modelul Partenonului din Atena. În templu se află busturi ale unor personalități germane marcante.
Ludwig I al Bavariei voia să facă memorialul (Walhalla constituie paradisul eroilor din mitologia nordică) marilor personalități care au ilustrat civilizația germană: artiști, militari etc.

Memorialul se poate vizita, iar vizitatorii pot vedea, în interior, peste 130 de busturi ale unor mari personalități germane. Din peristil, vizitatorul poate avea o frumoasă vedere spre cotul Dunării, spre ruinele castelului de la Donaustauf, precum și spre turnurile Catedralei Sfântul Petru din Regensburg.



    1851: Romanul Moby Dick de Herman Melville a fost publicat în premieră, sub titlul The Whale (Balena).
    1867: SUA au preluat regiunea Alaska.
    1881: Inaugurarea liniei ferate Buzău – Mărășești, prima linie de cale ferată construită de inginerii români.
    1909: Hugues d'Eywo filmează, la București, demonstrațiile aviatorului francez Louis Bleriot; este cea mai veche actualitate pe peliculă cu subiect românesc,z din care s-au păstrat câteva fragmente.
    1918: Înființarea Societății simfonice "George Enescu" din Iași.
    1922: Se înființează "The British Broadcasting Company, Ltd.", care va fi înlocuită în 1927 de "British Broadcasting Corporation" (BBC).
    1967: Stația interplanetară automată "Venus–4", lansată la 12 iunie 1967, a atins suprafața Planetei Venus.

    1967: Filmul de desene animate The Jungle Book („Cartea junglei”) ale studiourilor Walt Disney este prezentat în cinematografele americane.

"Filmul este o genială adaptare după Kipling, Mowgli, băieţelul crescut de lupi se împrieteneşte cu ursul Baloo şi trece prin diferite peripeţii care mai de care mai palpitante.

Mowgli este un băiat ce a fost crescut de lupi în jungla indiană. Când lupii află ca ferocele tigru Shere Kahn este prin apropiere, se decid să-l trimită pe Mowgli la un trib de oameni pentru propria lui protecţie. În drumul spre sat, Mowgli se întâlneşte cu multe animale în această poveste muzicală, printre care se număra ursul Baloo, şarpele Kaa, şi chiar regele maimuţelor, regele Louie. Dar când Shere Kahn afla ca Mowgli este prin preajmă, el va încerca să-i dea de urmă.

    1968: Atleții americani Tommie Smith și John Carlos, câștigători ai medalilor de aur, respectiv bronz, în probă de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, sunt excluși din lotul american și din satul olimpic. Decizia a fost luată după ce, la ceremonia de înmânare a medaliilor, cei doi protestaseră față de situația populației de culoare din SUA, făcând salutul specific organizației "Black Power".
    2006: Alpinistul român Ticu Lăcătușu reușește să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.

S -a născut în.............

    1663: Eugen de Savoia, feldmareșal al Sfântului Imperiu Roman, eliberatorul Ungariei și Transilvaniei de sub turci, guvernator al Banatului (d. 1736)
    1777: Heinrich von Kleist, autor și poet german (d. 1811)
    1859: Henri Bergson, filosof francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1941)
    1870: Daisetz Teitaro Suzuki, un învățat al școlii Rinzai (d. 1966)
    1907: Mihail Sebastian, scriitor român (d. 1945)
    1925: Melina Merkouri, actriță, om politic grec, fost ministru al culturii (1981-1989; 1993-1994) (d. 1994)
    1926: Chuck Berry, cântăreț, compozitor, chitarist american
    1939: Jan Erik Vold, poet norvegian
    1956: Marţina Navrátilová, jucătoare americană de tenis de origine cehă
    1960: Jean-Claude Van Damme, actor belgian
    1967: Ștefan Bănică jr., cântăreț, actor, compozitor român, fiul actorului și cântărețului Ștefan Bănică sr.
    1967: Hunor Kelemen, politician român

Decese...............................

       1871: Charles Babbage, matematician englez (n. 1791)
       1893: Charles Gounod, compozitor francez (n. 1818)
       1921: Regele Ludwig al III-lea al Bavariei (n. 1845)
       1931: Thomas Alva Edison, inventator și cercetător american (n. 1847)
       1955: José Ortega y Gasset, filosof spaniol (n. 1883)
       1973: Leo Strauss, filosof germano-american (n. 1899)
       1984: Henri Michaux, pictor belgian (n. 1899)
       2009: Tiberiu-Ovidiu Mușetescu, politician român (n. 1955)
       2009: Ion Cojar, regizor, actor și profesor român (n. 1931)
       2011: Paul Everac, dramaturg român (n. 1924)
  
  
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More