duminică, 13 octombrie 2013

Gânduri de seară..............


"Într-o după amiaza frumoasă de toamnă, un vestit guru, însoţit de ucenicii săi, se odihnea pe unul din malurile râului Gange. Unul dintre învăţăcei îşi lăsase privirea să cutreiere distrată, peste o piatră găsită pe drum, în timp ce se gândea la mulţimile de oameni veniţi în acea zi să asculte vorbele maestrului său.
- Învăţătorule, a spus el la un moment dat, ai darul de a învăţa orice om cum poate să se elibereze de deşărtaciunile lumii. Dar mulţi dintre cei care îţi ascultă cuvintele par să îşi piardă prea mult timp în război cu ei înşişi sau în căutarea unor distracţii efemere. De ce îşi risipesc ei viaţa în acest fel ?
- Deşi viaţa omenească este cea mai preţioasă comoară de pe acest pământ, cei mai mulţi oameni nu ştiu să îi recunoască valoarea, i-a răspuns guru-ul.
-Cum aşa? Oricine ştie să aprecieze valoarea vieţii,  a zis contrariat ucenicul.
-Nu este aşa, a replicat maestrul. Fiecare om dă o anumită valoare lucrurilor în funcţie de felul în care gândeşte. Persoane diferite, cu diverse grade de cunoaştere, găsesc valori diferite în orice lucru. Piatra pe care ai găsit-o în praful drumului poate fi un bun exemplu. Du-te la piaţă şi vezi câţi bani poţi obţine pentru ea!
Cu mintea înceţoşată de confuzie, ucenicul s-a îndreptat către centrul oraşului şi s-a oprit la un chioşc cu dulciuri pentru a întreba vânzătorul dacă nu doreşte să îi cumpere piatra.Omul a râs în hohote şi l-a alungat : - Pleacă de aici, mă faci să-mi pierd timpul !
Învăţăcelul a încercat apoi să îşi scoată piatra la mezat la un ţăran cu o tarabă de legume.
- Am o mulţime muşterii care stă la coadă să îmi cumpere marfa. Îţi dau o ceapă dacă pleci de aici,
i-a zis ţăranul
Ucenicul nu s-a dat bătut şi şi-a încercat norocul în mai multe magazine, fără a avea însă vreun succes. În cele din urmă, şi-a luat inima în dinţi, şi a intrat în prăvălia bijutierului. La vederea pietrei, acesta şi-a holbat ochii, nevenindu-i să-şi dea crezare ochilor .
- Îmi pare rău, a spus bijutierul, dar nu am suficient de mulţi bani pentru a-ţi cumpăra gema. Dar pot să îţi dau 100 de rupii dacă mă laşi să o privesc mai mult.
Învăţăcelul a dat fuga la guru şi i-a povestit ce s-a întâmplat.
- Ai văzut, a spus învăţătorul, cum oamenii ignoranţi au confundat o gemă preţioasă cu o piatră fără valoare. Dacă cineva ţi-ar fi spus mai înainte ce valoarea are piatra asta, nu i-ai fi dat crezare şi ai fi gândit că este nebun!"

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More