sâmbătă, 5 octombrie 2013

5 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Deşi iubim şi prietenia şi adevărul, totuşi e o datorie sfântă să preţuim mai mult adevărul"

   (Aristotel)

Mihai Răzvan Ungureanu : Antonescu este unul dintre cei care terfelesc Justiţia şi ar trebui să îi fie ruşine.

Preşedintele Forţa Civică (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, a comentat afirmaţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la independenţa Justiţiei, precizând că liberalul este unul dintre politicienii care "terfelesc" procesul justiţiar, manifestând un "profund dispreţ pentru Justiţie".
"Nu vom accepta sub nicio formă îndrăzneala şi mitomania acestui pseudo-politician, care ne vorbeşte despre apărarea independenţei justiţiei când tocmai el este unul dintre cei care terfelesc zi de zi procesul justiţiar. Domnul Antonescu are un profund dispreţ pentru justiţie! Vorbim de politicianul care a fost la un pas să ne scoată din Europa!", susţine Ungureanu.
"Domnule Antonescu, ce înseamnă sistemul băsist în opinia domniei voastre? Să aibă asta legătură cu atacurile la adresa justiţiei pe care le-aţi făcut anul trecut? Cum aveţi impertinenţa să vă declaraţi candidat la prezidenţiale când nu sunteţi capabil să vorbiţi nici măcar despre reformele structurale pe care România trebuie să le implementeze? Când nu cunoaşteţi competenţele şi atribuţiile constituţionale ale Preşedintelui României? Sunteţi un politician care nu poate avea un discurs coerent nici în calitate de Preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, dar în calitate de Preşedinte al României?", întreabă retoric liderul FC în comunicatul de presă.
"Dacă Antonescu i-a dat o palmă premierului, eu îi voi trage la rândul meu două palme domnului Antonescu. Astăzi domnul Antonescu a reuşit să mă enerveze peste măsură. Nu ne mai trebuie încă un Pact în România! Nu are absolut niciun efect politic! Oare pot să îl felicit pe dl Antonescu că a reuşit să se trezească, să înţeleagă că justiţia trebuie să fie independentă şi că este responsabil pentru paşii enormi înapoi pe care i-a făcut România sub guvernarea sa şi a domnului Ponta? Este un om lipsit de orice credibilitate, care îşi permite să ne dea lecţii. Vrea să iasă de la guvernare şi are calculele proprii de om politic", mai spune acesta.
"Pact Naţional pentru Independenţa Justiţie? Este cât se poate de ridicol. Imaginaţi-vă cum ar fi să semnez un astfel de Pact. Nu ne mai trebuie încă un Pact în România. Avem deja unul care nu ar fi trebuit semnat niciodată, în umbra căruia au fost permise înţelegeri pe care eu nu le pot accepta. Inclusiv în aceste chestiuni legate de independenţa justiţiei, de numirea procurorilor şi aşa mai departe. Cu astfel de oameni, cu oameni cu un dispreţ arhicunoscut faţă de statul de drept şi activitatea oamenilor din justiţie, nu se semnează înţelegeri sau acorduri", a spus Ungureanu

Eugen Tomac : PMP este un partid viu, un partid din ce în ce mai puternic.

Preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat astăzi, că această formaţiune politică este din ce în ce mai puternică, iar la alegerile europarlamentare de anul viitor îşi propune să obţină "un scor cu două cifre".

"Suntem într-o fază de bilanţ după două luni de activitate. Suntem un partid viu, un partid din ce în ce mai puternic. Am evaluat activitatea organizaţiilor noastre din ţară şi de peste hotare. Suntem preocupaţi de haosul pe care l-a instalat USL în România. Vedem că nu mai sunt în stare nici între ei să se înţeleagă, dar ceea ce ne preocupă este faptul că USL urmează să instaleze o criză politică majoră în România, iar PMP, ca un partid responsabil, este pregătit să facă opoziţie faţă de USL", a afirmat Tomac, la Palatul Parlamentului, la finalul Colegiului Naţional al PM
"Mişcarea Populară creşte şi, în fiecare lună, vom avea aceste întâlniri pentru a consolida structurile partidului nostru. Ne gândim la cetăţenii acestei ţări şi la viitorul României", a susţinut Tomac.

"Victor Ponta şi Crin Antonescu au mers de mânuţă prin ţară şi au promis oamenilor că vor aduce stabilitate şi vor fi pregătiţi pentru a creşte economic România, or ceea ce demonstrează astăzi şi Crin Antonescu şi Victor Ponta este că vor să îşi subordoneze Justiţia, de exemplu", a afirmat Tomac.

Marian Preda: Probabil dreapta îşi va desemna un candidat comun la prezidenţiale după europarlamentare.

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, a declarat astăzi, că probabil, partidele de dreapta îşi vor desemna un candidat comun la prezidenţiale după alegerile europarlamentare de anul viitor.
"Emil Boc a fost un foarte bun premier şi ar putea fi un bun preşedinte, dar acum partidul trebuie să se concentreze pe alegerile europarlamentare. Probabil dreapta îşi va desemna un candidat la prezidenţiale comun după europarlamentarele de anul viitor. Personal, cred că este prematur să se vorbească de un candidat comun pentru toate partidele de dreapta la prezidenţiale pentru că nu s-au aşezat suficient lucrurile. PMP este abia la început. Când spun dreapta, nu mă refer la PNL care prin colaborarea cu PSD, cu siguranţă, s-a plasat în zona de stânga şi prin politicile pe care le-a promovat", a declarat Marian Preda, la Palatul Parlamentului.
"Am transmis un mesaj de încredere pe care să îl transmită în teritoriu, pentru că PMP este singura alternativă credibilă de dreapta la guvernarea care afundă România într-un dezastru generalizat. Dorim să dovedim că PMP nu este doar proiectul lansat de preşedintele Traian Băsescu, nu este doar continuatorul reformei pe care preşedintele şi premierul Emil Boc au încercat să o implementeze în România, ci este şi un partid puternic format din structuri puternice", a susţinut Preda.

Codrin Ştefănescu: Antonescu să nu uite că luptăm împreună împotriva sistemului băsisto-macovian.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedintele USL, nu trebuie să uite că aliaţii politici luptă împreună împotriva sistemului ''băsisto-macovian'', a declarat ieri, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.
"Declaraţiile publice ale premierului Ponta şi ale miniştrilor nu au conţinut niciodată ingerinţe la adresa Justiţiei şi nu s-au făcut public niciodată solicitări către procurori. Cel care a recunoscut că a intervenit în Justiţie, şi nu o dată, a fost Traian Băsescu ultima intervenţie fiind aceea de a-l suna pe procurorul general şi a-l soma să nu pună în aplicare o înlocuire a unor procurori", a spus Ştefănescu.
"Îi reamintesc d-lui Antonescu că noi luptăm împreună în cadrul USL împotriva sistemului băsisto-macovian care a făcut şi face în continuare foarte mult rău acestei ţări. Îi reamintesc totodată că prin atacurile şi intoxicările sale Traian Băsescu încearcă să creeze tensiuni în interiorul USL continuând politica de a-i dezbina pe români. În acest context, făcând aceste precizări, considerăm că este mai mult decât necesară o discuţie în cadrul USL pentru a clarifica toate aceste aspecte şi altele, din ultima perioadă", a subliniat Codrin Ştefănescu.

Victor Ponta: În octombrie, Guvernul va decide până unde merge cu relaxarea fiscală pe piaţa muncii.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, că în 2014 nu vor fi schimbări majore privind taxele şi impozitele, iar în cursul lunii octombrie Guvernul va decide până unde merge cu relaxarea fiscală pe piaţa muncii: reduce contribuţiile de asigurări sociale sau creşte bazele salariale nesupuse impozitării.
"Nu sunt modificări majore, cota unică de 16% rămâne, TVA va fi redusă în 2014, dacă experimentul cu pâinea se dovedeşte de succes, la produse alimentare, accizele scad practic pentru că se raportează la cursul leu-euro din 1 octombrie 2013, iar la această dată leul a fost mai puternic decât la 1 octombrie 2012, deci accizele sunt mai mici la carburanţi şi altele şi avem de decis, şi asta decidem în cursul lunii octombrie, după care propunem în noiembrie Parlamentului, până unde mergem cu relaxarea fiscală pe piaţa muncii. Putem merge pe reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, e una dintre variante, a doua variantă este creşterea bazei salariale nesupuse impozitării, adică să ducem mai sus salariul pe care nu îl impozităm cu absolut nimic, practic salariul minim să nu-l impozităm cu acel 16%. Sunt două variante de lucru, împreună cu domnul Chiţoiu şi cu domnul Voinea, le studiem ca impact bugetar şi până la sfârşitul lunii octombrie le decidem", a spus primul-ministru.

Norica Nicolai: România trebuie ferită de tentaţia totalitară.

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, astăzi, la Suceava, că România trebuie ferită de ''tentaţia totalitară evidentă'' din ultimii zece ani, iar USL, "care va fi împreună până la sfârşitul mandatului", trebuie să aducă bunăstare fiecărui român.
''Puterea nu înseamnă o sursă de bunăstare şi privilegii. Puterea înseamnă şi responsabilitate. Macroeconomic, România e consolidată. Performanţă există, dar eu cred că toate performanţele astea trebuie să se regăsească în calitatea vieţii fiecăruia dintre români. (...) Avem o majoritate importantă, o majoritate politică care, într-o ţară că România, în care, în ultimii zece ani, tentaţia totalitară a fost absolut evidentă, trebuie ferită de astfel de tentaţii'', a spus Nicolai.

''Responsabilitatea politică este crucială pentru viitorul acestei ţări şi sunt absolut convinsă că liberalii au oameni politici mari într-o lume, din păcate, găzduită de foarte mulţi oameni politici mici. România are nevoie de oameni politici mari şi acest partid are, pentru a doua oară în istoria lui, şansa de a oferi României capacitatea, responsabilitatea, morala şi demnitatea unor oameni politici de care are atât de multă nevoie ţara asta. (...) Şansa acestei ţări o reprezintă oamenii politici cu caracter, cu demnitate, cu responsabilitate şi mulţi oameni care să conducă treburile acestei ţări atunci când au condus ceva în viaţa lor, oameni care au o profesie, care ştiu ce înseamnă să ai o profesie şi nu oameni care s-au învârtit pe culoarele politicii pentru a ajunge într-o funcţie'', a spus Nicolai.

Daniel Chiţoiu: România va trebui să pregătească rapid transpunerea pachetului de reformă a legislaţiei în materie de achiziţii publice.

România va trebui să pregătească rapid transpunerea pachetul de reformă a legislaţiei în materie de achiziţii publice, iar apoi să regândească arhitectura sistemului legislativ naţional şi a celui instituţional, a declarat, vineri, Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor Publice, în timpul convorbirilor pe care le-a avut cu comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii, Michel Barnier. În cadrul discuţiilor, ministrul Finanţelor Publice a arătat că România apreciază activitatea Comisiei în direcţia integrării sectorului de servicii din întreaga UE, accentuând că este nevoie de o abordare integrată pentru că sectorul serviciilor să-şi maximizeze potenţialul, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). În privinţa Uniunii Bancare, Daniel Chiţoiu a evidenţiat că România are o abordare constructivă şi că este nevoie de deschidere şi spre zona non-euro prin luarea unor decizii.

Titus Corlăţean: România îndeplineşte criteriile pentru Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri că România a investit peste un miliard de euro pentru aderarea la Schengen şi a subliniat că ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice obiective pentru a intra în această zonă.
Potrivit acestuia, pentru aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie au fost adăugate ''aşa-zise'' criterii politice, care nu sunt valabile pentru intrarea în Schengen şi care împiedică România în acest demers.

''Pentru a adera la spaţiul Schengen, există criterii tehnice obiective pe care România le îndeplineşte, conform evaluărilor şi concluziilor Comisiei Europene aprobate de Consiliu în luna iunie 2011. România îndeplineşte deci aceste criterii. Pe de altă parte, au fost adăugate aşa-zise criterii care sunt politice, care nu sunt valabile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi care împiedică România să adere la acest spaţiu. Este o chestiune artificială. Este o chestiune de confuzie între două dosare diferite. România a investit peste un miliard de euro pentru a avea cea mai înaltă tehnologie în materie la frontiere. În plus, este vorba de o companie europeană ai cărei mari investitori sunt Franţa şi Germania. Acestea cunosc deci foarte bine nivelul de securizare asigurat de partea română. De aceea nu putem înţelege de ce se amestecă lucrurile'', a spus Corlăţean, într-un interviu la RFI.

''Vrem să privilegiem dialogul politic şi diplomatic, întrucât este un obiectiv legitim. Noi avem un parteneriat strategic cu Franţa. De altfel, Foaia de parcurs a parteneriatului strategic franco-român care a fost semnată în urmă cu câteva luni la nivelul celor două guverne include în mod explicit, la capitolul 1, paragraful 3, sprijinirea eforturilor României în vederea aderării la spaţiul Schengen. Se face deci referire la un acord care există de ambele părţi şi trebuie acţionat pentru a fi pus în aplicare'', a precizat Corlăţean.

Germania: Reducerea datoriei şi inovaţia, priorităţile cancelarului Angela Merkel în noul mandat.

Reducerea datoriei şi investiţiile în inovaţie sunt cele două priorităţi anunţate sâmbătă de cancelarul Angela Merkel pentru cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului german, transmite AFP.

"Trebuie să începem să returnăm din muntele de datorii', a declarat Merkel în interviul video săptămânal difuzat pe internet, răspunzând unei întrebări legate de 'principalele evoluţii economice pentru viitoarea legislatură'. 'Şi trebuie să investim în educaţie şi cercetare", a spus Merkel, afirmând că doreşte să consacre cercetării în următorii ani 3% din PIB-ul Germaniei.
Investiţia în educaţie face parte din priorităţile afişate de SPD, în programul său electoral.
Merkel a subliniat sâmbătă provocarea pe care o reprezintă îmbătrânirea populaţiei germane pentru economia statului. 'Germania va intra relativ devreme în tranziţia demografică. În realitate suntem deja. Provocarea va consta înainte de toate în faptul de a creşte numărul persoanelor active de peste 60 de ani (...) Avem nevoie de imigranţi şi imigrante cu o bună formare', a spus Angela Merkel, adăugând că mai sunt multe de făcut în ce priveşte politica privind imigraţia.

"Avem o imigraţie în creştere provenind din alte ţări europene, în special persoane tinere. Şi cred că trebuie să avem o abordare mai deschisă. Europa nu trebuie să se dezvolte doar ca un spaţiu comun pentru schimburile comerciale, ci şi ca un spaţiu comun pentru piaţa muncii", a declarat cancelarul german

SUA  : Barack Obama a făcut apel la republicanii care blochează adoptarea bugetului în Congres.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a făcut apel sâmbătă la republicanii care blochează adoptarea bugetului în Congres 'să oprească această farsă', cerând în termeni foarte fermi ca aceştia să voteze imediat pentru a pune capăt paraliziei administraţiei.

"Mergeţi şi votaţi!. Opriţi această farsă!. Puneţi capăt imediat blocajului!", a îndemnat preşedintele american în alocuţiunea sa săptămânală radiotelevizată, făcând trimitere la aleşii republicani, după cum scrie AFP.
Senatul a aprobat deja bugetul şi "sunt suficienţi aleşi republicani şi democraţi în Camera Reprezentanţilor pregătiţi să facă acelaşi lucru şi să pună capăt imediat paraliziei bugetare. Dar aripa dură a Partidului Republican nu doreşte să-l lase pe preşedintele Camerei, John Boehner, să supună această lege la vot'', a explicat Obama.
Barack Obama a afirmat că nu va plăti vreo 'răscumpărare' în schimbul încetării reluării activităţii în administraţia americană. "Şi cu siguranţă nu voi plăti o răscumpărare în schimbul ridicării plafonului datoriei publice", a subliniat el, în contextul în care republicanii au ameninţat că vor lega chestiunea bugetară de cea a ridicării plafonului legal al datoriei, o prerogativă a Congresului.

ŞTIRI METEO

Duminică, 6 octombrie 2013, vremea în România va începe să se încălzească, dar se va situa tot sub mediile climatologice specifice începutului de octombrie.  Temperaturile maxime se vor încadra în general între 12 și 17 grade, iar cele minime între -2 și 7 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până la -6 grade, dar și mai ridicate în Dealurile de Vest. Izolat se va produce brumă, în special în Transilvania, iar în zonele joase dimineața și noaptea, local va fi ceață.Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.
În București, temperaturile vor crește ușor, dar vremea se va menține rece.  Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimă de 1…3 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.Cerul va fi varibil, iar vântul va sufla în general slab.

PERSONALITĂŢI

Louis Lumière

Louis Lumière s-a născut la 5 octombrie 1864 și a murit la 6 iunie 1948. Fratele lui, August Lumière s-a născut la 19 octombrie 1862 și a murit la 10 aprilie 1954. Cei doi sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică. De fapt, primul aparat era folosit atât la filmare, cât și la proiecție prin adaptarea unei surse de lumină.
Pentru atragerea unui număr mai mare de spectatori, se ajunge la concluzia că aceștia ar veni în sala de cinema dacă filmele ar fi în culori. Alternativa este de a colora imagine cu imagine filmele făcute până atunci, lucru posibil relativ ușor dat fiind lungimea lor mică. Realizează acest lucru cu muncitorii uzinei lor. Rezultatul sunt niște filme colorate, diferit de cea ce se va numi peste ani film color.
La 17 decembrie 1903, pun la punct un sistem de film color, numit „Autochrome”, sistem pe care la aplicat și fotografiei. Frații Lumière pun la punct proiecția, în anul 1933, a proiecției filmului în relief.
Totuși, frații au declarat la început că „cinematograful este o invenție fără viitor” și au refuzat să-i vândă invenția lui Georges Méliès, însă viitorul a fost altul. Cinematograful s-a dezvoltat devenind atât o nouă artă, cât și o nouă industrie. În acest zbucium al căutărilor în dezvoltarea tehnicii cinematografice, îi vom mai găsi pe cei doi contribuind la dezvoltarea sistemului de transport sacadat al filmului în aparatul de proiecție, prin îmbunătățirea complexului de malta. Toată viața lor cei doi au perfecționat și îmbunătățit descoperirea lor, cinematograful.

Ștefan Petică

Ștefan Petică (n. 5 octombrie 1877, Bucești, Județul Tecuci - d.17 octombrie 1904, București) a fost întâiul poet simbolist declarat cum spunea George Călinescu. Provine dintr-o veche familie de țărani răzeși, având ca părinți pe notarul Ianache Petică și Ecaterina Petică, casnică. Studii: primare (în satul natal), gimnaziale (la Tecuci), liceale (la Brăila), unde își afirmă înclinația pentru literatură și o orientare politică social-democrată. Intelectual autodidact, poliglot, cu preocupări multidisciplinare umaniste în literatură (franceză, germană, engleză, italiană, spaniolă, de unde a efectuat traduceri), filozofie, sociologie, antropologie, astronomie, istoria artei, finalizate cu comentarii literare, articole, studii, note, recenzii pertinente și incisive. A efectuat documentare specializate, achiziționând cărți și publicații de la diverse edituri de marcă din România, Italia, Franța, Anglia și Germania. Și-a asigurat singur existența, practicând cu succes jurnalistica politică și literară, îndeplinind – între anii 1898-1904 – funcțiile de ziarist acreditat la „Capitală” (1888), prim redactor la „L’Echo de Roumanie. Journal Conservateur” (1902), secretar de redacție la „Literatorul” (1899) al lui Al. Macedonski, redactor la „România Jună” (1900) și „Economia națională”.
Desfășoară o intensă activitate publicistică la revistele: „Lumea nouă” (între 1896-1898), cultivând o amiciție trainică cu poeții George Tutoveanu și Ilarie Chendi, cu viitorul prozator Jean Bart, cu militanții socialiști – profesorul Ioan Nădejde și gălățeanul I. C. Atanasiu (plecat apoi la liberali), a sprijinit activ revendicările țăranilor și înființarea cluburilor socialiste la sate. Din 1900, se retrage definitiv, în urma presiunilor autorității politice, dar a activat în cadrul Ligii pentru unitatea culturală a românilor. În anii 1902-1904 a fost student la Facultatea de Filologie, în timpul decanatului eminentului profesor Ioan Bogdan.
Bun cunoscător al operei unor iluștri literați germani (R. Wagner, Stephen Georg, Hugo von Hoffmanstall, Maeterlinck), francezi (Alfred Vallette, St. Mallarmé), englezi (Moore, Lord Tennesyn), ruși (Turgheniev, Lev Tolstoi, Pușkin, Lermontov) și maghiari (Al. Petöfi), din care a efectuat traduceri. A utilizat pseudonimele literare Ywann și Erics. Considerat ca un intelectual precoce, un selfmademan, care promitea o operă literară de substanță, deschizător de drum în literatura simbolistă, îndeosebi după apariția volumului de poeme „Fecioară în alb” (București, 1902), fiind „primul poet simbolist autentic, teoreticianul profund și subtil al noului curent literar, "Simbolismul românesc", fenomen component și sincron cu cel european, avangardist și care precede pe confrații literari, Al. Macedonski, și urmat de Mircea Demetriade, Al. Obedenaru, Traian Demetrescu, Dimitrie Anghel, Ion Minulescu, G. Bacovia, N. Davidescu și gălățenii Alfred Moșoiu și Eugeniu Ștefănescu-Est. Se stinge din viață, la București în 17 octombrie1904.

Catinca Ralea

Catinca Ralea (n. 5 octombrie 1929- d. 19 ianuarie 1981) a fost o  personalitate culturală remarcabilă, a fost una dintre prezenţele distincte ale micului ecran, om de rafinată cultura, traducător şi jurnalist, „profesionistă a întrebării”, cum a fost apreciată pentru fineţea, eleganţa şi ineditul cu care îşi croia interviurile. A fost fiica lui Mihai Ralea (eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stânga, profesor la Universitatea din Iași, membru al Academiei Române, director al revistei „Viața românească” (din 1933) și soția lui Emanoil Petruț.
A condus secția de limbă engleză la radio mai mulți ani, intervievându-i, printre alții, pe Saul Bellow, William Saroyan, Alvin Toffler, Iris Murdoch, Yehudi Menuhin, Arthur Rubinstein, Henry Moore, Margaret Thatcher, Edward Kennedy, Barbara Walters, Christiaan Barnard.


S -A ÎNTÂMPLAT..........

Evenimente

    1793: În Franța este instituită era republicană. Aceasta începea pe 22 septembrie 1792; anul era format din 12 luni a câte 30 de zile, împărțite și ele în decade.
    1864: Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon; 60 000 de morți.
    1895: Lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe șosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.
    1905: Wilbur Wright realizează cu avionul Wright Flyer III un zbor de peste 38,6 km în 39,5 minute, până acum cel mai lung zbor cu un avion alimentat.
    1962: Membrii trupei The Beatles au lansat primul lor hit în Anglia, Love Me Do
    1988: În Brazilia este promulgată Constituția Federală.
    2011: Versiunea în limba italiană a Wikipedia se autocenzurează împotriva proiectului de lege pentru ascultarea convorbirilor telefonice; este prima dată când Wikipedia folosește autocenzura.
  

S -a născut în.................

     1712: Francesco Guardi, pictor italian (d. 1793)
     1713: Denis Diderot, filosof, enciclopedist francez (d. 1784)
     1717: Marie Anne de Mailly, metresa regelui Ludovic al XV-lea al Franței (d. 1744)
     1781: Bernard Bolzano, matematician, filosof ceh (d. 1848)
     1864: Louis Lumière, regizor și producător francez (d. 1948)
     1877: Ștefan Petică, poet român (d. 1904)
     1902: Zaharia Stancu, poet, prozator și ziarist român (d. 1974)
     1929: Catinca Ralea, realizatoare emisiuni radio-tv din România (d. 1981)
     1936: Václav Havel, scriitor și politician ceh, primul președinte al Cehiei (d. 2011)
     1942: Angela Buciu, cântăreață de muzică populară și deputat român

Decese...............................

    1565: Lodovico Ferrari, matematician italian (n. 1522)
    1830: Dinicu Golescu, cărturar și memorialist român (n. 1777)
    1874: Francis Walker, entomolog englez (n. 1809)
    1880: Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germană (n. 1819)
    1953: Friedrich Wolf, medic și om de cultură german (n. 1888)
    2011: Steve Jobs, CEO-ul companiei Apple Inc. (n.1955)

  

Sărbători   

       Ziua Mondială a Educației (din 1994)


De aproape două decenii, data de 5 octombrie este recunoscută ca Ziua Mondială a Educaţiei sau Ziua Mondială a Profesorilor, astfel încât aceasta poate deveni un prilej pentru oamenii de pretutindeni de a spune MULŢUMESC unui profesor, unui om care le-a marcat destinul.
Această zi, denumită şi “ World Teacher’s Day”, a fost celebrată pentru prima oară în 1994, când UNESCO a desemnat prima “Zi Mondială a Educatorilor”, zi dedicată recunoaşterii importanţei muncii dascălilor. De atunci, în fiecare an, peste 100 de ţări de pe întreg mapamondul marchează această dată în diferite moduri.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More