joi, 17 octombrie 2013

17 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Intelectualii unei societăți sunt gardienii democrației. Ei sunt cei care trebuie să prevină alunecarea democrației spre extremism."  (Adam Michnik )

Chevron  :  Suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în Siliştea.

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Chevron, prioritatea companiei este de a desfăşura o activitate "într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător".
 "Chevron poate confirma astăzi (n.r. - joi) suspendarea activităţii în Siliştea, comuna Pungeşti. Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea", se arată în comunicatul citat.
Peste o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, astăzi, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist.
În cursul dimineţii de astăzi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist şi-a retras din zonă cele două utilaje - un excavator şi un buldozer -, în huiduielile manifestanţilor.

Sulfina Barbu : PDL solicită demisia ministrului Mediului.

" PDL cere demisia ministrului Rovana Plumb pentru modul dezastruos în care gestionează problema gazelor şist. Observăm cu îngrijorare că de o perioadă bună de timp doamna Rovana Plumb a dispărut. Nu spune nicio vorbă despre Roşia Montană, nu spune nicio vorbă despre situaţia dramatică din Vaslui, de la Pungeşti. Aşa că este firesc să ne întrebăm: România mai are un ministru al Mediului? Mai este în Guvern doamnă Plumb sau, poate, şi-a dat demisia? (...) Este răspunzătoare cu foarte multe răspunsuri faţă de situaţia îngrijorătoare de la Pungeşti, de la Siliştea", a afirmat Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului. Liderul democrat-liberal îi solicită ministrului Plumb să răspundă la mai multe întrebări despre gazele de şist: "În baza căror evaluări a dat avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist? De ce documentele necesare avizării nu sunt publice? Câte dezbateri publice a organizat înainte de a da avizul de mediu? De ce nu a anunţat public atunci când a eliberat avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist şi de ce nu a explicat ce condiţii s-au impus prin acesta? Să ne spună public de câte ori a discutat cu localnicii din acea zonă?"

Darius Vâlcov  : Lista primită de la RMGC conţine "foarte multe" nume de jurnalişti.

Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat ieri, că lista primită de la RMGC conţine "foarte multe" nume de jurnalişti care au mers pe banii companiei în diferite ţări la diferite mine, el arătând că nu a identificat nume de politicieni actuali sau membri ai Guvernului.

"Pentru ştiinţa dumneavoastră nu vă pot spune ce este în documente, dar vă pot spune ceea ce nu este şi anume nu am găsit niciun parlamentar actual sau membru al Guuvernului care să fi făcut parte din aceste deplasări în diferite ţări la diferite mine. Nu sunt nici foşti parlamentari, nici politicieni. Lista conţine foarte multe, foarte multe nume din mass-media", a spus Vâlcov.

"Lista a fost pusă la dispoziţia tuturor membrilor comisiei şi fiecare a consultat-o. Ea nu e publică pentru că a venit într-un document pe care scrie «Secret de serviciu» şi suntem obligaţi prin lege să nu divulgăm acele date. Noi trebuie să respectăm legea. Avem acces la nume, dar nu le putem face publice", a spus Vâlcov, care a arătat că lista a venit de la RMGC.

Preşedintele Traian Băsescu : Statele europene să asume necesitatea de a integra prin educaţie comunităţile rome.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Parlamentului Republicii Elene, Evangelos-Vasileios Meimarakis, în cadrul întrevederii fiind abordat şi subiectul migraţiei.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că diferenţa în nivelul de trăi este motorul principal al migraţiei iar statele europene trebuie să asume, în spiritul valorilor democratice şi al drepturilor tuturor cetăţenilor europeni la libera circulaţie, necesitatea de a integra, prin educaţie, comunităţile rome", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale
"Domnul preşedinte Traian Băsescu a declarat că România urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei din Grecia şi că speră ca Guvernul grec să reuşească în atingerea obiectivelor necesare redresării economice a ţării. Şeful statului român a vorbit şi despre faptul că România şi Grecia trebuie să depună eforturi pentru racordarea la spaţiul european a ţărilor din Balcanii de Vest", mai precizează Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, Traian Băsescu i-a mulţumit înaltului demnitar grec pentru votul pe care Parlamentul elen l-a acordat României în vederea integrării în Uniunea Europeană şi l-a asigurat că Grecia va putea conta întotdeauna pe sprijinul ţării noastre, ca aliat şi ţară prietenă.

Corina Creţu : Parcursul economic bun al ţării noastre este recunoscut de instituţiile internaţionale.

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat Corina Creţu a declarat astăzi,  că parcursul economic bun al ţării noastre este recunoscut de instituţiile şi organizaţiile internaţionale, amintind mai multe analize cu privire la acest subiect ale căror rezultate au fost pozitive.
"În ciuda vocilor critice la adresa Executivului condus de Victor Ponta, parcursul economic bun al României de la preluarea guvernării de către USL a atras atenţia celor din spaţiul economic internaţional. România a cunoscut în ultimul an şi jumătate o revigorare a economiei, fapt recunoscut de către instituţiile internaţionale, cât şi de publicaţii şi organizaţii de profil. Încă de la începutul acestei luni, ţara noastră a primit un semnal pozitiv din partea celor de la Business Monitor Internaţional, care confirmă direcţia bună pe care s-a încadrat economia românească", informează Corina Creţu într-un comunicat de presă.
"Think-tank-ul american consideră că România are potenţialul de a deveni cea mai importantă economie din regiune. Totodată, raportul organizaţiei americane arată că România, prin situaţia economică actuală, oferă perspective favorabile în ceea ce priveşte viitorul apropiat. Analiştii de la Democracy Institute arată că România a înregistrat o creştere solidă a PIB, o rată redusă a inflaţiei şi un deficit bugetar care poate face invidioase multe ţări din Uniunea Europeană", a spus europarlamentarul social-democrat.

Klaus Iohannis  : Nu am discutat cu Liviu Dragnea despre "reîmpărţirea României".

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că nu a discutat cu Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, despre "reîmpărţirea României".
"Pur şi simplu nu am discutat de reîmpărţirea României, nici măcar aşa, la o ţigară cum se spune, la o cafea", a spus Klaus Iohannis.
El susţine, referindu-se la regionalizare, că, în momentul de faţă, "USL nu are un concept cu care să vină pe piaţă".
"Noi acum ce discutăm, discutăm în cadrul USL-ului, după aceea discuţia va fi purtată mai departe, în Parlament probabil (...). Atâta vreme cât noi în USL nu avem un concept cu care să venim pe piaţă, ce să discutăm cu alţii? Mai întâi ne lămurim noi între noi", a mai precizat prim-vicepreşedintele PNL, întrebat dacă USL discută cu UDMR despre regionalizare.
Klaus Iohannis a declarat la începutul acestei luni că regionalizarea nu se va petrece nici în 2013, nici în anul următor pentru că este puţin probabil ca Legea fundamentală să fie modificată. Prim-vicepreşedintele PNL a precizat că grupul de lucru care se ocupă de regionalizare la nivelul PNL, pe care îl conduce, nu are deocamdată concluzii preliminare de comunicat, pentru că nu există un punct de vedere comun, dar şi pentru faptul că nu se află sub presiunea timpului.

Sorin Roşca Stănescu: Voi depune la Parlament noua Lege a audiovizualului.

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a afirmat astăzi, că propunerea legislativă pe care o va iniţia referitoare la modificarea Legii audiovizualului va fi depusă la Parlament într-o lună şi jumătate.
"Vă anunţ că foarte curând vom interzice televiziunii publice să mai primească publicitate. Mai mulţi colegi, cred că toţi, din Comisia pentru cultură din Senat, intenţionăm să schimbăm, să facem un act normativ astfel încât televiziunea publică să nu mai poată beneficia de publicitate, după modelul BBC. E o televiziune publică, emisiunile nu trebuie întrerupte prin publicitate", a afirmat senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, la dezbaterea pe care a organizat-o având temă "Să schimbăm împreună Legea Audiovizualului".
"Televiziune publică primeşte bani inclusiv de la telespectatori, cum bine ştiţi, astfel încât nu ar trebui să mai aibă nevoie de publicitate. În acest moment, televiziunea publică încasează circa opt milioane de euro pe an (n.r. - din publicitate). Nu este o sumă foarte mare, dar este o sumă extrem de necesară dacă ne gândim că ea poate fi redirecţionată în piaţă, către televiziunile comerciale, care au mult de suferit în această perioadă de criză sub aspect financiar", a adăugat senatorul liberal.

Remus Pricopie : Directorul Institutului Geologic demis.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Remus Pricopie, a declarat joi în legătură cu demiterea directorului de la Institutul de Geologie, că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că cel în cauză a transmis public mesaje neverificate ştiinţific.
"Atunci când te afli într-o situaţie delicată, poate chiar critică, aşa cum este situaţia cutremurelor din Galaţi, este bine să existe o bună coordonare între toate instituţiile specializate, iar mesajele care se transmit public să fie verificate şi din punct de vedere ştiinţific. Din păcate, deşi există un comitet care s-a constituit - domnul Costoiu coordonează acest comitet -, au existat din partea domnului director mesaje neverificate ştiinţific şi care au produs şi pot în continuare să producă o serie de probleme la nivelul societăţii", a precizat Pricopie, la o dezbatere pe tema tranziţiei de la şcoală la viaţa activă.
"Domnul director, în acest moment, se pare că are mai multe probleme şi nu doar o problemă, legate de legislaţie şi de respectarea legii. Tocmai pentru că problema este foarte delicată, mai întâi trebuie să avem un tablou foarte clar şi după aceea se va comunica, în conformitate cu legea, pe marginea acestui subiect", a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Potrivit Ministerului Educaţiei, directorul Institutului de Geologie al României, Ştefan Marincea, a fost schimbat miercuri din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultate preliminare ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, unde a avut loc recent o activitate seismică însemnată.

Bucureşti  : Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg.

Miniştrii de interne din opt ţări au venit la Bucureşti la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg, unde lucrările au fost deschise de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.
Conferinţa are ca invitaţi miniştri de interne şi secretari de stat din statele membre ale Forumului Salzburg - Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. De asemenea, vor fi prezente şi ţările care fac parte din Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest, respectiv Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia, Muntenegru şi Serbia, alături de Republică Moldova în calitate de invitat, având în vedere atenţia aparte pe care UE o acordă Balcanilor de Vest din perspectiva unei potenţiale noi extinderi. România, prin MAI, asigură în semestrul II din acest an Preşedinţia Forumului Salzburg, pe timpul căreia se promovează dialogul şi cooperarea între statele membre ale acestui mecanism pe consulturi politice şi cooperare multilaterală.
Obiectivele urmărite de România pe perioada Preşedinţiei şi care vor fi dezbătute în cadrul Conferinţei se referă la combaterea criminalităţii informatice, un management mai eficient al migraţiei ilegale, viitorul program multianual în domeniul afacerilor interne - Programul Post-Stockholm, evaluarea sinergiilor între mecanismele regionale sud-est europene şi valorificarea lor pentru o abordare mai bună şi cuprinzătoare a securităţii regionale.
Preşedinţia română a Forumului Salzburg a început la 1 iulie şi se încheie la 31 decembrie.

CE  :  Trimite un aviz României pentru nerespectarea obligaţiilor din legislaţia UE privind eficienţa energetică a clădirilor.

Comisia Europeană (CE) a trimis avize motivate României şi Cehiei prin care le cere celor două state membre să notifice toate măsurile de transpunere a directivei privind eficienţa energetică a clădirilor pentru care aveau termen până la 9 iulie 2012, informează un comunicat al CE dat publicităţii joi la Bruxelles. Alte 20 de state UE au primit deja avize motivate în acest dosar de netranspunere.
Dacă statele membre în cauză nu îşi îndeplinesc obligaţia legală în termen de două luni, CE ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiţie. În temeiul directivei UE din 2010, statele membre trebuie să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor, să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor şi să solicite inspecţia periodică a sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat.
De asemenea, directiva solicită statelor membre să se asigure că, începând din 2021, toate clădirile noi vor fi aşa-numite 'clădiri cu consum de energie aproape zero'.

SUA  : Barack Obama a promulgat legea care pune capăt crizei bugetare.

Preşedintele american Barack Obama a promulgat, joi dimineaţa, legea ce ridică plafonul datoriei publice şi înlătură, cel puţin pentru câteva luni, riscul intrării Statelor Unite în incapacitate de plată, punând punct deocamdată incertitudinii de pe pieţe şi bătăliei politice dintre democraţi şi republicani pe tema bugetului, transmite AFP. Legea prevede ridicarea plafonului datoriei publice până pe 7 februarie, finanţarea agenţiilor federale până pe 15 ianuarie şi constituirea unei comisii în vederea negocierii bugetului pe anul viitor. În consecinţă, Trezoreria este autorizată să acorde împrumuturi până pe 7 februarie, iar administraţia federală, a cărei activitate a fost suspendată pe 1 octombrie, îşi va relua activitatea.
Senatul şi Camera Reprezentanţilor au adoptat, miercuri seara, cu o largă majoritate acest compromis între democraţi şi republicani, în lipsa căruia Trezoreria ar fi intrat în incapacitate de plată.

Walk Free  : Aproape 30 de milioane de persoane trăiesc în condiţii de sclavie în întreaga lume.

Aproape 30 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în condiţii de sclavie, aproximativ jumătate dintre acestea locuind în India, arată rezultatele unei prime anchete de acest fel, făcute publice joi, la Londra, de organizaţia Walk Free, transmite AFP.
Trei sferturi dintre victime se află în Asia, însă "niciun continent nu este ferit", precizează Walk Free, o nouă organizaţie cu sediul în Australia, susţinută de fostul secretar de stat american Hillary Clinton şi de co-fondatorul Microsoft şi filantropul Bill Gates.
Potrivit acestei anchete publicate în capitala britanică, India se află în frunte (14 milioane de persoane care trăiesc în condiţii de sclavie), urmată de China (2,9 milioane) şi Pakistan (peste două milioane). Urmează Nigeria, Etiopia, Rusia, Thailanda, Republica Democrată Congo (RDC), Birmania şi Bangladesh. Numai în aceste zece ţări trăiesc 22 din cele 29,8 milioane de persoane aservite.
În India, "comunităţi întregi din sate din nord sunt reduse la sclavagie, forţate să fabrice cărămizi sau să lucreze în cariere. Copiii sunt constrânşi să se ocupe de ţesut pentru a produce covoarele care sunt vândute în magazinele noastre", explică pentru AFP directorul general al Walk Free, Nick Grono.
Dacă se ia totuşi în considerare procentul populaţiei unei ţări care trăieşte în condiţii de sclavie, Mauritania se află în fruntea clasamentului, cu o cotă de 4%. "Există încă sclavi ereditari în Mauritania, copii născuţi sclavi" şi constrânşi să efectueze munci domestice sau să lucreze pe câmp, spune Nick Grono.
Sclavia "rămâne un stigmat pe toate continentele", afirmă el. "Multă lume este extrem de surprinsă să audă că sclavia încă există", deoarece sunt numeroşi cei care pornesc de la principiul că aceasta a dispărut odată cu abolirea fenomenului în numeroase ţări europene şi pe continentul american la începutul secolului al XIX-lea.
Definiţia sclaviei moderne este puţin diferită de cea din secolul al XVIII-lea, din perioada traficului cu negri. "Sclavia modernă este o situaţie în care oamenii se află sub dominaţia violenţei. Ei sunt constrânşi să ia locuri de muncă sau să accepte situaţii unde sunt exploataţi economic. Nu sunt plătiţi sau primesc minimul pentru a supravieţui şi nu sunt liberi să plece", potrivit lui Nick Grono.
Persoanele victime ale traficului de fiinţe umane, cele constrânse să se căsătorească, acei copii exploataţi în conflicte sunt de asemenea cuprinşi în definiţia Walk Free.
A calcula numărul de sclavi este un exerciţiu extrem de complex, recunoaşte organizaţia. "Este dificil să obţinem date deoarece este vorba de o faptă ascunsă. Seamănă puţin cu violenţa conjugală sau traficul de droguri", afirmă Nick Grono.

ŞTIRI METEO



Vineri 18 octombrie 2013

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă, în creştere faţă de intervalul anterior va fi de 19...20 de grade, iar cea minimă va fi de 8....9 grade, uşor mai scăzută la periferie, spre 6 grade.




PERSONALITĂŢI

Dinu Bădescu


Dinu (Constantin) Bădescu - tenor român (n. 17 octombrie 1904, Caracal - d. 23 octombrie 1980, București). A fost unul dintre marii artiști ai Operei Române, membru al unei garnituri solistice "de aur", alături de Valentina Crețoiu și Șerban Tassian.




A studiat la Conservatorul din bucurești cu Gheorghe Folescu, apoi s-a specializat în Italia. A debutat pe scena Operei Române din Cluj, ca bariton (1930), peste un an preluând repertoriul de tenor. A fost solist al Operelor Române din Cluj și din București, într-o alternanță determinată fie de evoluția ascendentă a carierei fie de decizii administrative ale autorităților comuniste, care l-au pedepsit pentru o presupusă vină de denigrare a regimului popular. De asemenea, a cântat și la în străinătate, la Volksoper și Staatsoper din Viena și la Balșoi Teatru din Moscova. A fost profesor de canto la Conservatoarele din Cluj și din București.



A apărut în foarte multe roluri principale, printre care cele din operele Boema, Ernani, Tubadurul, Paiațe, Lucia di Lammermoor, Cavelleria rusticana, Andrea Chénier, Carmen, Povestirile lui Hoffmann, Werther, Fuast, Aida, Bal mascat, Rigoletto, La traviata, Toşca, Turandot, Cavalerul rozelor, Damă de pică etc.

Adam Michnik 

Adam Michnik  s -a născut la 17 octombrie 1945, într-o familie de comuniști convinși; este  istoric, eseist, fost disident, intelectual public și redactor șef al celui mai mare ziar polonez - Gazeta Wyborcza.

Unul dintre cei mai de vază jurnaliști din Polonia, Adam Michnik reprezintă simbolul luptei împotriva comunismului din Europa Centrală și de Est. Un luptător activ pentru drepturile omului, Adam Michnik a fost încarcerat de către regimul comunist polonez de câteva ori în perioada anilor 1968 – 1986.
Michnik a fost unul dintre adversarii cei mai neobosiţi ale regimului comunist şi a jucat un rol foarte important în cadrul mișcării anti-comuniste poloneze conduse de Solidaritatea. În anul 1989, când au avut loc tratativele dintre Partidul Comunist polonez și opoziția anti-comunistă, condusă de Lech Wałęsa, Michnik a fost consilierul Comitetului de Coordonare al așa-numitei Mese Rotunde, unde au avut loc tratative dintre comuniștii aflați la putere și opoziție. Ca urmare a acestor tratative, în Polonia au fost organizate primele alegeri semi-democratice de după instaurarea socialismului.
Michnik spune că tendințele naționalist-extremiste care caracterizează unele din țările Europei de azi își au începutul în mișcările anti-comuniste din Europa de Est. Oamenii din fostele țări socialiste au fost copleșiți de valul de democrație și libertate, care a urmat după căderea Uniunii Sovietice.  

Adam Michnik  - fragmente din discuţia cu studenţii şi profesorii de la Universitatea Rutgers din Statele Unite.

 „Nouă ne era frică de faptul că odată cu explozia de libertate, va avea loc, de asemenea, o explozie de sentimente naționaliste. Observăm cu atenție evenimentele din Iugoslavia. Am văzut că o anumită parte a elitei comuniste a schimbat ideologia comunistă pe ideologia etnico-șovinistă. Exemplul clasic în acest sens îl reprezintă fostul lider iugoslav Slobodan Milosevic.”

Potrivit lui Michnik, naționalismul etnic este cel mai avansat stadiu al comunismului. Această „otravă” a ideologiei naționaliste a fost răspândită de către liderii comuniști care părăseau ideologia comunistă și o îmbrățișau pe cea etnico-șovinistă. 

  „Șovinismul are două caracteristici similare cu comunismul: în primul rând este anti-democratic și autoritar, și în al doilea rând a făcut loc pentru nechibzuință. Dacă oferi răspunsuri simple întrebărilor celor mai complicate, este foarte ușor să trăiești!”

„Și toate aceste lucruri se întâmpla în contextul unor mari schimbări politice și economice. Privatizarea a creat, întotdeauna, o clasă a criminalilor; inegalitățile sociale s-au acutizat. În timpul comunismului, inegalitățile sociale erau ascunse. Acum, însă, ele au devenit vizibile. Au apărut milionari, dar și șomeri.”

„Puterea tradițiilor autoritare depinde de forța democrației și a culturii democratice. Când mă gândesc la situația din Franța sau Italia, de exemplu, sunt mai puțin îngrijorat, pentru că tradițiile democratice sunt mult mai adânc înrădăcinate acolo. În Europa de Est situația este mai precară. Noi, polonezii, întotdeauna am iubit libertatea. Numai că libertatea nu este același lucru cu democrația. Democrația înseamnă libertate înscrisă în cadrul constituțional al unui stat de drept. Noi, din păcate, însă, am trăit timp de câteva decenii cu un sentiment că legea este folosită de dictatură pentru a ne asupri.”

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 OCTOMBRIE......................

Evenimente

    1604: Astronomul german Johannes Kepler a observat în constelația Ophicus Supernovă din 1604 ("Steaua lui Kepler"). El a publicat mai târziu concluziile sale în cartea De Stella novă în pede Serpentarii.
    1878: În România este acreditat primul ambasador străin, în persoana contelui László Hoyos-Sprinzenstein, reprezentantul Austro-Ungariei.
    1931: Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani.
    1933: În urma preluării puterii de către naziști în Germania, Albert Einstein s-a refugiat în Statele Unite ale Americii.
    1957: Scriitorul francez Albert Camus primește Premiul Nobel pentru Literatură.
    1973: OPEC emite embargoul; anunță decizia de a opri exportul de petrol spre Statele Unite și alte națiuni care ofereau ajutor militar Israelului în cadrul Războiului Yom Kippur din octombrie 1973.
    1979: Maica Tereza primește Premiul Nobel pentru Pace datorită acțiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.

S -a născut în.............

    1873: Gheorghe Țițeica, matematician român (d. 1939)
    1904: Dinu Bădescu, tenor român (d. 1980)
    1905: Alexandru Dima, critic și istoric literar român (d. 1979)
    1912: Papa Ioan Paul I (d. 1978)
    1915: Arthur Miller, scriitor american (d. 2005)
    1918: Rita Hayworth, actriță americană (d. 1987)
    1920: Montgomery Clift, actor american de film (d. 1966)
    1931: José Alencar, politician brazilian (d. 2011)
    1946: Adam Michnik, scriitor polonez
    1946: Drusilla Modjeska, scriitor australian
    1972: Eminem, rapper american
    1979: Kimi Räikkönen, pilot auto finlandez
 

Decese...............................

  
    1887: Gustav Robert Kirchhoff, fizician german (n. 1824)
    1904: Ștefan Petică, poet român (n. 1877)
    1934: Santiago Ramón y Cajal, histologist și doctor spaniol, laureat Nobel (n. 1852)
    1967: Carl Sandburg, poet și prozator american (n. 1878)
    1976: Franz Altheim, istoric și filolog german, membru de onoare al Academiei Române (n. 1898)
    1983: Raymond Aron, filosof, sociolog și politolog francez (n. 1905)
    1988: Anthony A. Hoekema, teolog american născut în Ţările de Jos (n. 1913)

Sărbători 

                Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More