luni, 21 octombrie 2013

21 octombrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!
"Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm."  (George Bernard Shaw)


Petre Tobă: Dacă protestele vor degenera, vom soluţiona cu celeritate eventualele dosare penale.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat astăzi, că până acum manifestaţiile din Bucureşti au avut un caracter preponderent paşnic, dar că în cazul în care vor degenera, IGPR va soluţiona cu celeritate eventualele dosare penale ce vor fi formate.
Petre Tobă a spus că nu poate vorbi de o schimbare de strategie în cazul abordării de către organele statului a manifestaţiilor din Bucureşti şi din ţară, competenţa în acest caz revenind în exclusivitate Jandarmeriei Române.

"Aici vorbim de competenţe de gestionare a adunărilor publice şi ea revine Jandarmeriei. Noi susţinem Jandarmeria cu toate activităţile privind organizarea publică, circulaţia rutieră ... Consider că până acum manifestaţiile au avut un preponderent caracter paşnic, iar când au degenerat, vă asigur că Poliţia Română va soluţiona cu celeritate toate dosarele penale", a arătat Tobă.

Sebastian Lăzăroiu: Antonescu nu va fi candidatul USL la prezidenţiale.

"Nu cred că Antonescu va fi nici măcar candidatul, nu al USL, nici al PNL, pentru că e foarte clar că PSD şi PNL vor merge cu doi candidaţi, dar eu nu cred că va fi nici candidatul PNL-ului domnul Antonescu. Dintr-un motiv relativ simplu: mergând pe cont propriu PNL-ul, calculele lor vor fi oarecum asemănătoare cu cele ale dreptei unite, adică băgăm candidatul în turul doi, sperăm să luăm restul de electorat care nu a votat cu noi şi câştigăm. Or, restul de electorat, în mare parte, va fi electoratul lui Traian Băsescu. Orice om raţional din PNL îşi dă seama că Antonescu nu poate să atragă electoratul lui Traian Băsescu, oricât de mult s-ar strădui, pentru că el a preferat în ultimii ani această conflictualitate, care a trecut de multe ori dincolo de limitele Opoziţiei", a declarat Lăzăroiu.

"Dacă PNL-ul va propulsă în turul doi candidatul, cele mai mici şanse să câştige le va avea Crin Antonescu. Pe aceeaşi raţionalitate, probabil că un alt candidat, de pildă Tăriceanu, sigur, eu vorbesc de calculele lor, eu nu spun cum aş calcula eu, dar pe calculele lor, probabil că Tăriceanu ar fi mai capabil decât Antonescu să atragă acest electorat", a adăugat Lăzăroiu.

PDL   : Va depune o moţiune simplă pe tema privatizării CFR Marfă.

PDL va depune marţi la Camera Deputaţilor moţiunea simplă pe tema privatizării CFR Marfă, document intitulat "Cronica unei alte privatizări eşuate", a anunţat purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Adriana Săftoiu.

"Sperăm ca în urma acestei moţiuni să primim răspunsul la cel puţin trei întrebări: ce se va întâmpla cu cei 11.000 de angajaţi de la CFR Marfă?; cine îşi asumă responsabilitatea pentru hotărârea de guvern care a dus la eşuarea acestei privatizări?; şi când va fi reluat procesul de privatizare? Se impune şi o demisie, cel puţin de onoare, în acest caz ", a spus Săftoiu, într-o conferinţă de presă.
Democrat-liberalii propun ca Executivul să înceapă un dialog real cu partidele parlamentare, societatea civilă şi mediul academic pe tema descentralizării, iar în caz contrar iau în calcul depunerea unei moţiuni simple pe acest subiect, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Adriana Săftoiu.
"PDL cere Guvernului USL să-şi retragă proiectul de lege şi procedura de angajare pe acest proiect de lege. Ceea ce propunem noi este că într-adevăr Guvernul să înceapă un dialog real între partidele parlamentare, societate civilă şi mediu academic şi aceasta pentru că noi considerăm că acest proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială este la fel de important ca proiectul de revizuire a Constituţiei. În urma acestui dialog, PDL propune semnarea unui pact între toate formaţiunile politice. Prin acest pact să-şi însuşească, să-şi asume faptul că nimeni nu va folosi acest subiect politizându-l excesiv, dar este necesar un pact între partidele politice, dar în urma unui dialog real", a afirmat Săftoi.

PNŢCD şi Iniţiativa România Liberală  : Protocol vizând relansarea partidului.

Protocolul semnat ieri între Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) şi Iniţiativa România Liberală (IRL) îşi propune relansarea partidului, a declarat  preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu.

"Acest protocol între PNŢCD şi IRL e semnat în perspectiva Congresului extraordinar al PNŢCD care a fost convocat pentru 2 noiembrie la Opera Română, dată la care membri ai Iniţiativei România Liberală vor fi cooptaţi în conducerea naţională a PNŢCD. E vorba despre un proiect comun de relansare a PNŢCD împreună cu partenerii de la IRL", a declarat Pavelescu.
El a spus că este momentul ca PNŢCD şi IRL să le aducă românilor o ofertă viabilă, credibilă, o alternativă la USL. Pavelescu a menţionat că oferta se bazează pe un electorat activ format din mici şi mari întreprinzători, fermieri, liber-profesionişti şi intelectuali.

"Partidul continuă eforturile de unificare a dreptei împreună cu partenerii noştri din Forţa Civică în primul rând, dar şi cu celelalte partide care se află pe eşichierul de dreapta. Sperăm să existe o unificare a dreptei pentru europarlamentare în perspectiva alegerilor prezidenţiale. De asemenea, dorinţa noastră ar fi ca la alegerile prezidenţiale să avem un candidat unic al dreptei", a afirmat preşedintele PNŢCD.

Cristian  David  :  A apelat la studenţii şi profesorii conaţionali din Londra să se alăture eforturilor de îmbunătăţire a imaginii României.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, printr-un comunicat de presă, că în contextul vizitei efectuate de vineri până duminică la Londra, unde a participat la cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români din Regatul Unit al Marii Britanii, Cristian David le-a adresat studenţilor şi profesorilor conaţionali prezenţi la eveniment invitaţia de a se alătura eforturilor statului de îmbunătăţire a imaginii ţării noastre peste hotare. Oficialul român a vorbit despre demersurile Guvernului de la Bucureşti în vederea identificării soluţiilor optime pentru situaţiile dificile întâmpinate de conaţionali în ţările de reşedinţă şi a făcut apel la resursele de creativitate ale comunităţilor româneşti din diaspora. Cristian David a amintit că una dintre priorităţile mandatului său o reprezintă respectarea identităţii, drepturilor şi valorilor culturale, lingvistice şi spirituale ale românilor şi a subliniat rolul major al educaţiei în păstrarea unităţii de limbă şi cultură în rândul diasporei.
În acelaşi timp, ministrul delegat a accentuat importanţa dialogului intercultural, care reprezintă un exerciţiu necesar pentru afirmarea unui profil identitar pozitiv al comunităţilor româneşti în Regatul Unit în contextul unui nivel scăzut de vizibilitate a valorilor româneşti în rândul publicului din ţara de destinaţie.

Victor Ponta :  Nu a primit încă mandat de la Preşedinte pentru a reprezenta România la reuniunea CE.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a primit încă, până duminică, un mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru Consiliul European privind agenda digitală, programat pentru finele săptămânii viitoare, dar că intenţionează să meargă la Bruxelles, pentru reuniunea socialiştilor europeni. În intervalul 24-25 octombrie, la Bruxelles, va fi organizat Consiliul European în care se va discuta şi despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015.

Crin Antonescu: Trebuie menţinut şi folosit avantajul absenţei unui semnificativ curent antiamerican în România.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ieri, că trebuie menţinut şi folosit avantajul pe care îl implică faptul că în România nu există un semnificativ curent antiamerican.

"Eu, de câte ori am stat de vorbă cu un oficial american (...) întotdeauna am subliniat acest fapt ca pe unul rarisim, anume că România este probabil cel mai important stat, dacă nu singurul, care nu are nici pe scena politică şi nici la nivelul opiniei publice un curent semnificativ antiamerican şi acest lucru e adevărat, asta nu înseamnă însă că noi putem fi neglijenţi cu opinia publică şi cu ceea ce se poate interpreta într-un moment sau altul în legătură cu aceasta. Eu cred nu doar că e bine că nu există un curent antiamerican, dar acesta este un atu pe care noi trebuie să-l conservăm şi să îl folosim", a spus Antonescu.
El a atras atenţia că există riscul ca şi în ţara noastră să se nască treptat un curent antiamerican.
"Acest risc poate fi alimentat din două direcţii - de către americanii înşişi, ceea ce cu anumite excepţii nu s-a întâmplat până acum şi mai ales de către establishmentul politic de la Bucureşti", a adăugat Antonescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că optează mai degrabă pentru desfiinţarea Comsiei speciale Roşia Montană, după emiterea unui raport de respingere a proiectului de lege al Guvernului, şi înfiinţarea unui for nou, care să iniţieze un proiect de lege general.

"Mandatul acestei Comisii speciale încredinţat de plenul Parlamentului a fost strict acela de a se pronunţa asupra proiectului de lege iniţiat de Guvern. Poziţia noastră este aceea că raportul Comisiei pentru acest proiect de lege să fie de respingere", a declarat Antonescu.
Antonescu a menţionat că PNL ar prefera varianta, ca actuala comisie specială să dea raport de respingere proiectului Guvernului şi apoi să se constituie o altă comisie pentru iniţierea "unui proiect nou nouţ".

O Misiune FMI se va afla în România în perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.

O Misiune a Fondului Monetar Internaţional va face o vizită la Bucureşti, în perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discuţii privind evaluarea Acordului Stand-By cu România, care a fost aprobat pe 27 septembrie 2013, de Boardul Fondului.

"Misiunea va discuta cu autorităţile române evoluţiile economice recente şi priorităţile reformei economice. Misiunea FMI, condusă de Andrea Schaechter, va avea loc în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi pe lângă autorităţi, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, ai băncilor şi cu organizaţii ale societăţii civile. Rezultatele vor fi făcute publice la sfârşitul misiunii", arată un comunicat emis de reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat, pe 27 septembrie, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Angela Merkel  : Doreşte sporirea competenţelor de control ale Comisiei Europene.

Cancelarul german Angela Merkel doreşte operarea unor modificări în Tratatul privind Uniunea Europeană în scopul extinderii competenţelor Comisiei Europene în materie de politică economică şi fiscală, informează luni Der Spiegel online, preluată de RIA Novosti. Potrivit publicaţiei citate, Ministerul de Finanţe german lucrează deja la unele modificări la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
În special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor şi politicilor economice într-o ţară membră. În conformitate cu aceste modificări, Comisia Europeană ar trebui să dispună de dreptul de a încheia acorduri cu orice stat european privind creşterea competitivităţii şi a disciplinei fiscale şi atragerea investiţiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru că aplicarea lor să poată fi uşor monitorizată. În schimb, ţara respectivă va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totuşi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsă de înţelegere din partea altor ţări din UE şi chiar din partea social-democraţilor germani, potenţiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel în viitoarea coaliţie de guvernământ de la Berlin.

ŞTIRI METEO

Marţi, 22 octombrie 2013, temperaturile vor fi mai ridicate decât mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii octombrie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 24 de grade, iar cele minime între 3 și 14 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile nord-vestice și la munte, unde doar izolat va ploua slab. Dimineața și noaptea, în zonele joase, local, se va semnala ceață. Vântul va sufla slab și moderat.

În Bucureşti, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii octombrie. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață

PERSONALITĂŢI

Alfred Nobel

Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm - d. 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia;  a fost  chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamită și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.
La 17 ani Alfred vorbea fluent suedeză, rusă, franceza, engleza și germana. Era atras deopotrivă de literatură engleză și de „științele exacte” cum ar fi fizică sau chimia. Timp de doi ani Alfred avea să viziteze Suedia, Germania, Franța și Statele Unite. La Paris are șansa să lucreze în laboratorul unui chimist renumit pe atunci, T.J. Pelouze. Aici îl întâlnește pe tânărul chimist italian Ascanio Sobrero, care cu trei ani în urmă inventase nitroglicerina, un lichid exploziv deosebit de puternic și de instabil. Nitroglicerina a fost considerată în epocă mult prea periculoasă pentru a putea fi folosită în practică, datorită faptului că putea provoca explozii la variații mici de temperatură sau presiune. Alfred era însă interesat de posibilitatea folosirii ei în construcții și începe să lucreze la elaborarea unor metode de controlare a exploziei cu nitroglicerină.
În 1852 Alfred este chemat să lucreze pentru compania tatălui său care cunoștea o dezvoltare continuă datorită livrărilor către armata rusă.
Cu toate acestea, sfârșitul războiului avea să provoace cel de-al doilea faliment al lui Immanuel Nobel. El își luă doi dintre fiii săi, Alfred și Emil, și se reîntoarse la Stockholm.
Ajuns în orașul său natal, Alfred continuă cercetările prin care încearcă să folosească nitroglicerina ca exploziv. Cercetările sale vor avea însă urmări tragice, determinând, în 1864, moartea fratelui său Emil. Autoritățile se văd nevoite să-i interzică experimentele în interiorul orașului. Alfred se mută pe un vas ancorat în Lacul Mälaren.
În curând Alfred avea să descopere că prin amestecarea nitroglicerinei cu cuarț se formează o pastă care putea fi modelată în diferite forme și dimensiuni. În 1867 își brevetează invenția sub denumirea de dinamită. Pentru a putea declanșa explozia, Alfred brevetează o altă invenție, un detonator bazat pe aprinderea unui fitil. Datorită faptului că dinamita reducea substanțial costurile aruncării în aer a blocurilor de piatră, Alfred a făcut din vânzarea dinamitei o afacere profitabilă, astfel încât fabrica să din Krümmel (azi un cartier al orașului Geesthacht, Germania) începe să-și exporte produsele în alte țări din Europa și chiar în America și Australia.
Datorită pasiunii sale pentru călătorii, Hugo l-a denumit „cel mai bogat vagabond al Europei”. Cu timpul Alfred și-a deschis fabrici și laboratoare în peste 20 de țări, iar când nu călătorea lucra intens în laboratoarele sale. În 1896 Alfred Nobel moare. Brevetase peste 355 de invenții, printre care cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică.

Oleg Danovski

Oleg Danovski (n. 9 februarie 1917, Vosnesensk, Ucraina - d. 1996) a fost un dansator și coregraf român, întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România, instituție care astăzi îi poartă numele - Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța. A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York, iar sub conducerea sa baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate.                                                        Oleg Danovski & Mihai Brediceanu
Cel care avea să fie supranumit Sfinxul Slav s-a născut în localitatea Vosnesensk, din Ucraina, dar avea origini germane: tatăl său, von Hildebrand, aparținea unei familii de baroni aduși de Petru cel Mare din Germania. Când bolșevicii au luat puterea prin forță, acesta a luptat ca ofițer împotriva lor, fapt care l-a determinat să o trimită pe soția sa, Juliette, la adăpost la Cernăuți. Din 1920, ea s-a angajat ca maestră de balet la Teatrul din Cernăuți, astfel încât Oleg Danovski a crescut de mic într-un mediu artistic. Inițial, a dovedit o înclinație specială pentru vioară, instrument pe care l-a studiat timp de 7 ani. Ulterior s-a dedicat dansului. La 14 ani a ales să fugă la București cu o elevă de-a mamei sale. După o perioadă de lipsuri, în care-a dormit în parcul Cișmigiu și a mâncat doar pâine și apă, s-a angajat ca balerin la Teatrul Cărăbuș. Foarte curând avea să devină prim solist, acceptând provocarea de-al înlocui pe balerinul care se îmbolnăvise. Remarcabilă sa evoluție la premieră i-a adus supranumele de Sfinxul Slav. La 17 ani devenea cel mai tânăr coregraf din lume, activând o vreme la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg. Apoi s-a angajat ca solist la Opera din București, unde a început să monteze spectacole remarcabile. A avut privilegiul să colaboreze cu mari artiști ai vremii precum Josephinne Backer sau Boris Kneazev - pedagog care formase și iluștrii dansatori ai Operei de la Paris. Celebrul Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra Lacul lebedelor - capodopera sa fiind printre cele mai bune montări cunoscute. Și-a format un ansamblu de 150 de balerini iar în 1949 a devenit decanul Academiei de balet. A militat pentru separarea Baletului de Operă, fără succes. În cele din urmă a solicitat pensionarea de la teatrul din București, dar a fost refuzat.
În 1978, în drum spre Varna, unde urma să jurizeze un festival internațional de balet, a făcut un popas la Constanța, unde s-a întâlnit cu directorul Teatrului de revistă "Fantasio", Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare. Oleg Danovski l-a convins să înființeze o secție de balet a Teatrului Fantasio: "Ansamblul de balet clasic și contemporan", inițial constituit din tineri absolvenți ai liceelor de coregrafie din București și Cluj, primul spectacol montat fiind "Chopiniana". Aici Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană Lacul lebedelor, "Frumoasa din pădurea adormită" și Spărgătorul de nuci. Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depășit pentru prima oară granițele țării, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanța a ajuns o tradiție care continuă și în zilele noastre. Câteva dintre spectacolele care poartă amprenta geniului său coregrafic sunt Spărgătorul de nuci, Lacul lebedelor, "Cenușăreasa", "Giselle", "Rapsodia de Enescu" sau "Chopiniana". Ultimul său spectacol, creat cu puțin înainte de moarte, în 1996, a fost "Crăiasa zăpezilor": deși grav bolnav, Oleg Danovski a reușit să-l monteze în doar două săptămâni.
În 1990, prin hotărârea ministrului culturii, Andrei Pleșu, excepționala instituție constănțeană fondată de Oleg Danovski își câștiga în sfârșit autonomia, sub numele "Teatrul de Balet Oleg Danovski". La 8 ani de la moartea maestrului, și în profund dezacord cu eforturile sale și aspirația că baletul să beneficieze de o instituție de sine stătătoare, Teatrul de Balet a fost desființat, fiind comasat cu Opera prin hotărârea nr. 151 din 2004 a Direcției de Cultură a Consiliului Județean Constanța. Din 2010, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" a intrat în administrarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național

S -AU ÎNTÂMPLAT ÎN 21 OCTOMBRIE......................

Evenimente  

    1520: Ferdinand Magellan descoperă strâmtoarea care-i va purta numele.
    1754: S-au inaugurat primele școli din Blaj, nucleul viitorului seminar și gimnaziu. Din acest moment, Blajul a devenit centrul învățământului românesc din Transilvania.

    1854: Florence Nightingale călătorește cu 38 surori medicale spre Scutari, peninsula Crimeea, ca să îngrijească soldații din Războiul Crimeii.

Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 - d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului și personalități sale, Florence Nightingale și-a consacrat întreaga viață ajutorării bolnavilor din spitale.
Anul 1837 a fost decisiv în viața ei. Așa cum reiese din însemnările sale din 17 februarie, Florence a avut o revelație: Dumnezeu mi-a vorbit și m-a chemat în slujba Lui. Afirmația a dat naștere unor controverse, dar Florence nu a fost o persoană care să sufere din punct de vedere psihic și nici nu a fost o împătimită a religiei. Tocmai din această cauză nu poate fi acuzată de misticism.
Părinții săi s-au opus categoric deciziei luate de fiica lor, interzicându-i orice acțiune în acest sens. Reacția părinților i-a provocat o depresie puternică, Florance pierzându-și astfel dorința de a mai trăi. În taină, a adunat cât mai multe informații privind desfășurarea activității spitalelor din Anglia, starea lor sanitară și tratamentul oferit. Și-a dezvoltat astfel planul de creare a unui sistem de tratament medical adecvat.
În această perioadă i-a cunoscut la Roma (1847) pe Sidney și Liz Herbert, secretarul de stat al Angliei și soția acestuia. În momentul în care a împlinit 31 de ani, Florence s-a decis să plece în Germania, lăsând în urmă restricțiile impuse de familie, pentru a urma cursuri de specialitate.
După întoarcerea în Regat, Liz Herbert a recomandat-o pentru funcția de directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Instituția după spusele lui Charles Dickens, a fost transformată de Florence într-un adevărat spital: cu bucătărie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi și clopoțele pentru solicitarea ajutorului. Adevărata capacitate de organizare și-a arătat-o abia în anul 1854, în timpul războiului din Crimeea.

    1858: La Paris a avut loc premiera operetei Orfeu în infern de Jacques Offenbach.
    1866: A avut loc premiera operei "Viața pariziană", de Jacques Offenbach.
    1871: S-a constituit Societatea Filarmonică din Timișoara.
    1879: Thomas Alva Edison a demonstrat cu succes obținerea primului bec electric durabil și practic din punct de vedere comercial, la laboratorul lui din Menlo Park, New Jersey.
    1915: Compania americană de telefonie și telegrafie a realizat primul discurs direct transatlantic din Arlington (Virginia), cu destinația Paris, transmis prin sistemul de radio-telefonie.
    1940: Începe "Proiectul Manhattan" având ca obiectiv bomba atomică americană.
    1945: În Franța, femeile au câștigat dreptul la vot.
    1948: ONU a respins cererea sovietică de distrugere publică a tuturor armelor nucleare.
    1951: Gottfried Benn obține premiul Georg Büchner. (Premiu, care în 1960 va fi decernat lui Paul Celan).

 1959: La New York se deschide Muzeul Guggenheim, conceput de Frank Lloyd Wright.

Dintre marii arhitecţi ai lumii moderne nu poate fi uitat americanul Frank Lloyd Wrigh (1869-1959) promotor al arhitecturii „organice”, realizând legătura între lucrările sale şi mediul înconjurător. Este momentul când a fost angajat de Solomon R. Guggenheim pentru construirea unui muzeu. Acesta urma să adăpostească uriaşa colecţie de arta contemporană a marelui industriaş, colecţie care conţinea şi lucrări ale lui Constantin Brâncuşi. Locul ales pentru înălţarea clădirii, deşi aflat în cea mai bună zona a oraşului, nu era prea larg. Era înghesuit între străzile East 88th şi East 89th, cu vedere spre Central Park, dar Wright a reuşit să impună geometria spiralei, amintind în acelaşi timp de vechile zigurate. Construit din beton armat, muzeul are 12 aripi structurate, făcând legătura între galeriile nivelurilor. Intrările cu tavan jos şi foaierele, de asemenea joase, contrastează cu masa centrală iradiantă şi cu uriaşul luminator din cupolă. Etajele nu sunt convenţionale ci mai degrabă o singură rampă spiralată cu peretele înclinat, unde sunt expuse majoritatea exponatelor din colecţiile muzeului. În cele din urmă clădirea a devenit o atracţie prin ea însăşi, fără a mai socoti şi minunatele opere din interior. Pentru a putea admira celebrele creaţii ale secolelor al XIX-lea şi ale celui de al XX-lea vizitatorul urca până în vârf cu ajutorul unui lift.
De aici coboară pe rampă spiralată care se încolăceşte, alcătuind etajele. Pereţii inclinaţi au făcut mai dificila iniţial expunerea tablourilor, dar în urma lucrărilor, realizate în 1992 de arhitecţii new-yorkezi ai firmei „Gwathmey Siegel and Associates”, aceste dificultăţi au fost înlăturate. De asemenea lucrări de dată mai recentă, urmând în linii mari conceptul lui Frank Lloyd Wright, au furnizat noi spaţii adiţionale, aducând muzeul la standarde internaţionale. Constituind o veritabilă atracţie pentru vizitatori, Muzeul Guggenheim din New York sta cu cinste alături de cele mai îndrăzneţe opere ale secolului al XX-lea.

    1960: Primul submarin nuclear britanic, HMS Dreadnought, a fost lansat de regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
    1999: A apărut, la București, primul număr al revistei Playboy.
    2003: Planeta pitică Eris din centura Kuiper a fost descoperită de către Michael E. Brown, Chad Trujillo și David L. Rabinowitz.

S -a născut în............. 

    1581: Domenico Zampieri, pictor italian (d. 1641)
    1687: Nicolaus Bernoulli, matematician elvețian (d. 1759)
    1760: Katsushika Hokusai, pictor japonez (d. 1849)
    1772: Samuel Taylor Coleridge, poet și estetician literar englez (d. 1834)
    1790: Alphonse de Lamartine, poet francez, orator și om de stat (d. 1869)
    1833: Alfred Nobel, chimist și industriaș suedez, inventatorul dinamitei și fondatorul Premiului Nobel (d. 1896)
    1891: Perpessicius (Dimitrie S. Panaitescu), critic și istoric literar, poet român (d. 1971)
    1917: Dizzy Gillespie (John Birks Gillespie), trompetist, compozitor și bandleader american de jazz (d. 1993)
    1923: Mihai Gafița, critic literar român (d. 1977)
    1931: Silvia Kerim, scriitoare româncă
    1936: Vartan Arachelian, ziarist și scriitor român de etnie armeană
    1940: Dumitru Ţinu, ziarist român (d. 2003)
    1945: Nikita Mihalkov, actor și regizor rus
    1954: Marcel Răducanu, fotbalist român stabilit în Germania
    1957: Wolfgang Ketterle, fizician german
    1976: Lavinia Miloșovici, gimnastă româncă de etnie sârbă

Decese............................... 

    1805: Horatio Nelson, amiral britanic (n. 1758)
    1915: Virgil Onițiu, scriitor, publicist român, membru al Academiei Române (n. 1864)
    1921: Tudor Pamfile, folclorist și scriitor român (n. 1883)
    1980: Pamfil Șeicaru, ziarist și prozator român (n. 1894)
    1984: Ion Finteșteanu, actor român de teatru și film (n. 1899)
    1984: François Truffaut, regizor francez (n. 1932)
    1996: Oleg Danovski, balerin și coregraf român (n. 1917)
    2011: Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, prințul moștenitor al Arabiei Saudite (n. 1928)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More