joi, 17 octombrie 2013

Gânduri de seară............


Un tânăr a venit la un înţelept într-o zi, şi a întrebat :
- Domnule, ce trebuie să fac pentru a deveni înţelept?
Înţeleptul nu a schiţat niciun răspuns.Tânărul, după ce a repetat întrebarea de câteva ori obţinând acelaşi rezultat, a plecat pentru a se întoarce a doua zi cu aceeaşi întrebare. Din nou, nu a primit niciun răspuns şi s-a întors din nou a treia zi, repetând iarăşi întrebarea sa :
- Domnule, ce trebuie să fac pentru a deveni înţelept?
În cele din urmă, înţeleptul s-a ridicat şi a mers la un râu din apropiere. A intrat în apă, indicându-i tânărului să-l urmeze. Când au ajuns la o adâncime suficient de mare, înţeleptul l-a luat pe tânăr de umeri şi l-a ţinut sub apă, în ciuda eforturilor acestuia de a se elibera. Într-un final, totuşi, i-a dat drumul şi când tânărul şi-a recăpătat suflul, înţeleptul l-a întrebat :
-Fiule, când erai sub apă, ce ţi-ai dorit cel mai mult ?
Tânărul a răspuns fără ezitare:
 - Aer, aer! Vroiam aer!”
- Nu ţi-ai dorit bogăţii, plăceri, putere sau iubire, fiul meu? Nu te-ai gândit la niciuna dintre acestea? a întrebat înţeleptul.
- Nu, domnule! Vroiam aer şi mă gândeam numai la aer,  a venit răspunsul imediat.
- Atunci, pentru a deveni înţelept trebuie să îţi doreşti înţelepciunea cu o intensitate la fel de mare cu care ţi-ai dorit aerul. Trebuie să lupţi pentru ea până la excluderea tuturor celorlalte ţeluri din viaţă. Trebuie să fie singura ta aspiraţie, zi şi noapte. Dacă ai să cauţi înţelepciunea cu ardoare fiule, cu siguranţă vei deveni înţelept,  spuse maestrul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More