marți, 6 august 2013

"Hiroshima, dragostea mea".

 68 de ani de la atacul nuclear asupra orşului Hiroshima.

Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au constat din două atacuri nucleare implicând aruncarea a două bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, asupra a două orașe din Japonia: Hiroshima și Nagasaki.


La timpul aruncării celor două bombe atomice, deși războiul din Europa se terminase prin capitularea necondiționată a Germaniei, Imperiul Japoniei și Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război. La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca "Little Boy" a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.

Cele două arme atomice au fost arme de șoc și teroare. Avantajul enorm al acestor arme nu a fost militar (SUA dispuneau doar de câteva) ci politic. Din punct de vedere militar, Statele Unite ar fi câștigat puțin prin distrugerea a două orașe japoneze.
Dar, din punct de vedere civil, Japonia avea să piardă mult. Noutatea adusă de armele nucleare a fost nu distrugerea la scară largă (care s-ar fi putut realiza și cu arme convenționale în cantitatea necesară), ci faptul că armele nucleare comprimă distrugerea catastrofică într-o perioadă de timp foarte scurtă, schimbă dramatic politica războiului, motivațiile oamenilor cu putere de decizie și capacitatea de a reflecta în timp ce războiul se desfășoară.
Distrus de bomba atomică la finalul celui de-al doilea război mondial, Hiroshima s-a transformat în ultimele decenii în unul dintre cele mai spectaculoase oraşe din lume.
Dacă după detonarea bombei atomice, în zona metropolitană a Hiroshimei mai locuiau 137.000 de oameni, astăzi aceeaşi zonă este locuită de peste 2 milioane de japonezi. Astăzi, la 68 de ani, de la acele momente cumplite, Hiroshima este de nerecunoscut. Oraşul s-a transformat într-o capitală a păcii mondiale, a primit distincţia de "Oraşul Păcii" şi s-a dezvoltat într-un ritm fantastic.
Hiroshima este recunoscută astăzi, ca fiind oraşul din Japonia cu unul dintre cele mai mici costuri de viaţă, s-a dezvoltat enorm din punct de vedere industrial, deţinând fabrica Mazda şi alte fabrici destinate roboticii pentru export şi a reuşit să devină un centru important în industria oţelului.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More