joi, 9 ianuarie 2014

Gânduri de seară..............


"Dreptatea impune o adevărată revoluţie în sistemul de forţă brutală care a domnit timp de milenii în lume: legea evoluţiei naturale elimină pe cel slab. În numele slăbiciunii şi al iubirii, dreptatea face ca cel slab să aibă prioritate, răsturnând un întreg sistem de valori. Nu e uşor, pentru că cel tare, dacă nu e bun, este întotdeauna tentat să-l domine pe cel slab.
Dreptatea ar trebui să fie naturală, dar nu e, din moment ce fiecare urmăreşte propriul interes. De aici, necesitatea „dreptului”, sistem juridic care stabileşte regulile vieţii în societate. Vrea să stabilească o anumită egalitate între cel tare şi cel slab, între cel înţelept şi cel ignorant. Este nevoie de sfinţenie, dat fiind că egoismul este mai puternic în majoritatea cazurilor şi în fiecare dintre noi. De aceea este necesar să se stabilească o serie de legi.
„Trebuie să se unească împreună dreptatea şi forţa”, spunea B. Pascal.
Revine politicii elaborarea legilor." (pr. Adrian Danca)


" În inima omului locuiesc atât iertarea cât şi iubirea. E suficient să devenim conştienţi de acest lucru. Pentru cine are credinţă, dreptatea este o corectitudine a spiritului vivificată de harul divin. Şi Isus Hristos ne-a cerut să nu facem altora ceea ce nu vrem să ni se facă nouă. Vom fi judecaţi după meritele noastre, iar această judecată nu se referă doar la o elită atentă la valorile morale ci la fiecare dintre noi”. (Jean Guitton)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More