joi, 23 ianuarie 2014

Jeanne Moreau


Jeanne Moreau (n. 23 ianuarie 1928) actriţă franceză, este fiica dansatoarei  Katherine Buckley şi a restauratorului  francez Anatole-Désiré Moreau. Tatăl a fost catolic, iar mama, protestantă, care a trecut la religia soţului după căsătorie. Actriţa a studiat la Conservatorul din Paris devenind o "voce" de succes care a cântat alături de Frank Sinatra pe celebra scena Carnegie Hall şi a scos albume ce s-au bucurat de un real succes în întreaga lume.

În 1947 ea îşi face debutul în teatru în Avignon Festival, şi aproape imediat primeşte să interpreteze roluri principale , care se bucură de aprecierea publicului în Comedia Franceză. După 1951, ea îşi face apariţia şi pe peliculă dar succesul şi notorietatea publică apare odată cu apariţia ei în rolul Florence Carala  din Ascensor spre eşafod " Elevator to the Gallows "/1958 regizat de celebrul Luis Malle, după romanul poliţist al scriitorului Noël Calef.



Mulţumită acestui film ea începe să lucreze cu regizori magnifici în filme de neuitat, în care aceştia şi-au pus amprenta pe interpretările ei. A fost " malle-iana"şi plină de sex-apeal în "Amants, Les", "bunueliana" în "Jurnalul unei cameriste - Diary of a Chambermaid", "wellesiana" în " Falstaff ", ea a devenit odată cu drama lui Truffaut "Quatre cents coups, Les" cunoscută şi apelată în lumea întreagă sub denumirea de Mademoiselle Jeanne Moreau. Inteligentă, deosebit de talentată atât în comedie cât şi în dramă ea s-a impus în cinematografie prin calitatea excepţională, aproape magistrală a interpretărilor sale.


A cunoscut iubirea, având câteva aventuri romantice cu cineaşti celebri ca regizorul Louis Malle, actorul Lee Marvin, faimosul designer Pierre Cardin sau actorul grec Thodoros Roubanis, a fost căsătorită de trei ori cu: cu actorul, scenaristul şi regizorul nominalizat la Oscar pentru scenariul "Nuit américaine, La"(1974), Jean-Louis Richard (1949-1951) cu care a avut şi singurul ei copil, actorul şi regizorul Jérôme, accidentat grav într-un accident rutier în 1960. În 1966 se căsătoreşte cu Teodoro Rubanis de care divorţează, iar între anii 1977 - 1979 cu deţinătorul Oscarului pentru (Best Director)" The French Connection": William Friedkin.

Jeanne Moreau  a fost aleasă în 1995 de Empire magazine ca fiind una din "100 Sexiest Stars" din istoria filmului, prima femeie admisă în 2001 în "Academie des Beaux-Arts of Paris", considerată de Orson Welles "the greatest actress în the world", prietena cu figuri legendare ale filmului şi literaturii franceze ca:


Jean Cocteau, Jean Genet, Anaïs Nin sau Marguerite Duras, de două ori preşedintă a juriului de la Cannes Film Festival (în 1975 and 1995), doctor onorific al University of Lancaster, premiata de "British Film Institute" pentru contribuţia adusă în cultură.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More