marți, 5 februarie 2013

24 ore - 05. februarie 2013 by Viorica Crainic

Preşedintele României Traian Băsescu 

 Reexaminarea Statutului parlamentarilor


Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
Şeful statului a semnat luni, 4 februarie, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României.
Într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale se enumeră şi motivele pentru care legea a fost trimisă înapoi la Parlament.
"Printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilităţii, prevăzute la Articolul I, pct. 3 din noua lege, nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, necontestat la instanţele judecătoreşti. Practic, datorită textului de lege ambiguu, se poate ajunge la situaţia în care un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate, refuză să notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate şi îşi continuă exercitarea mandatului. De aceea, considerăm că o asemenea opţiune a legiuitorului lipseşte de conţinut activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. 
"Pe de altă parte, în ceea ce priveşte procedura declarării incompatibilităţii se prevede derularea unor verificări în paralel celor ale ANI, întrucât starea de incompatibilitate se constată printr-o hotărâre a plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul în cauză, în urma întocmirii unui raport de către comisia ce are în competenţă analizarea situaţiilor de incompatibilitate. Considerăm că toate aceste aspecte vin în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare, din 30 ianuarie 2013. În virtutea importanţei statutului de parlamentar, apreciem că deputaţii şi senatorii au obligaţia să demonstreze că îndeplinesc standarde ridicate de integritate, iar recomandările Comisiei potrivit cărora „credibilitatea Parlamentului ar avea de câştigat de pe urma unor proceduri mai clare de gestionare a dosarelor în care parlamentarii fac obiectul unor hotărâri în materie de integritate sau al unor acuzaţii de corupţie” şi că este „important să se clarifice faptul că Agenţia Naţională de Integritate rămâne singura autoritate însărcinată cu verificarea potenţialelor incompatibilităţi ale funcţionarilor aleşi şi numiţi”, trebuie implementate", se mai arată în documentul remis presei.
Preşedintele menţionează că, în ceea ce priveşte conflictul de interese, legea aflată la promulgare prevede că se sancţionează disciplinar deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. "Practic, se va ajunge din nou la situaţia mai sus arătată, în care va fi lipsit de efecte raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care nu este confirmat de o hotărâre judecătorească întrucât nu a fost contestat. Considerăm că se impune clarificarea acestei situaţii astfel încât să fie eliminate articolele echivoce şi să se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative în materie şi adecvat asigurării integrităţii în sectorul public", se mai scrie în comunicat.
În comunicatul Palatului Cotroceni se mai arată că este oportună consultarea societăţii civile, precum şi a instituţiilor competente în domeniu, în privinţa soluţiilor legislative înaintate prin această propunere legislativă, în vederea asigurării transparenţei şi a unui cadru legal stabil.
.

Parlament

 Bugetul pe 2013 în dezbaterea plenului

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului s-a întrunit  astăzi,  pentru dezbaterea proiectului legii bugetului de stat şi cel al bugetului de asigurări sociale pe anul 2013.


Astăzi , la ora 9,00, a avut loc  şedinţa  Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, iar de la 10,00 a  început dezbaterea bugetului. A fost stabilit programul pentru marţi şi miercuri. Programul va fi până la ora 20,00, urmând ca, în funcţie de modul în care se desfăşoară lucrările, joi şi vineri  să se lucreze până la epuizarea ordinii de zi.

Vasile Blaga 

România este condamnată la stagnare şi în 2013 cu bugetul propus de USL

Liderul PDL Vasile Blaga a criticat, astăzi, în Plenul Parlamentului, proiectul bugetului pe 2013, afirmând că Guvernul USL condamnă România la stagnare, iar bugetul pe care vor să-l aprobe este unul destinat şomajului şi nu pentru creearea locurilor de muncă 


„Acest buget este unul bazat pe creşterea taxelor şi impozitelor, exact cum aţi spus că nu veţi face, în campania electorală. Felul cum arată construcţia bugetului arată că Guvernul nu are o direcţie clară, că nu ştie să ia decizii, ci alege varianta cea mai simplă şi costisitoare. Pentru USL locurile de muncă nu sunt o prioritate. Aici avem de a face cu un buget al şomajului", a declarat Vasile Blaga.
Liderul PDL spune că dacă s-ar adopta această variantă a bugetului pe 2013, 150.000 de microîntreprinderi vor da faliment.
„Românii trebuie să ştie că vor plăti impozite mai mari ca urmare a inconsecvenţei acestui Guvern. În cele 10 luni de înşelare a opiniei publice, avem zero rezultate în combaterea evaziunii fiscale, zero progrese în absorbţia fondurilor europene. Avem un Guvern incompetent condus de Victor Ponta. România e condamnată la stagnare şi în 2013 cu acest buget", completează Vasile Blaga.

Victor Ponta

Proiectul de buget conţine îndeplinirea promisiunilor Guvernului şi este agreat de partenerii internaţionali

Proiectul de buget conţine îndeplinirea promisiunilor Guvernului şi este agreat de partenerii internaţionali, a declarat astăzi premierul Victor Ponta, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
''Proiectul de buget pe care îl prezentăm astăzi este un proiect discutat, negociat şi agreat de partenerii noştri internaţionali - FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială. Este pentru prima oară, după 2007, când România s-a încadrat în norma europeană de deficit sub 3%. Anul 2013 va reprezenta o consolidare în acest sens", a precizat premierul, adăugând că România se va împrumuta cu costuri cât mai mici. 
Potrivit şefului Executivului, 2013 este anul în care nu doar prin măsuri bugetare şi fiscale, ci printr-un efort comun, se poate consolida statutul de ţară stabilă în care investiţiile private şi pieţele financiare private au încredere, anul în care o majoritate care sprijină Guvernul, dar şi o opoziţie care, chiar dacă critică, înţelege necesităţile şi constrângerile naţionale, pot îndrepta România într-o direcţie bună. 
În acest sens, a arătat Victor Ponta, se poate continua o schimbare fundamentală şi de speranţă pentru viitorul societăţii noastre.
Primul-ministru a menţionat că bugetul întocmit de Guvern este perfectibil, dar şi-a exprimat convingerea că mesajul de stabilitate pe care cei mai mulţi dintre membrii Parlamentului l-au dat în comisiile de specialitate va continua şi la dezbaterile din plen.
"Îmi doresc să avem cât mai repede un buget aprobat de Parlament, promulgat de preşedintele ţării, pe baza căruia să putem lucra în 2013", a subliniat şeful Executivului.


Victor Ponta

Opoziţia reprezentată de UDMR şi PPDD poate fi un partener pentru majoritatea parlamentară

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, în debutul dezbaterilor din plen asupra proiectului Legii bugetului pe anul 2013, că opoziţia reprezentată în Parlament şi în România de UDMR şi PPDD este şi poate fi un partener pentru majoritatea parlamentară.
"Le mulţumesc grupurilor parlamentare UDMR şi PPDD pentru discuţiile extrem de utile şi serioase pe care le-am avut la întâlnirile cu ele. Vreau să transmit un mesaj că opoziţia reprezentată în Parlament şi în România de către UDMR şi PPDD este şi poate fi partener pentru majoritatea parlamentară în discuţiile care privesc prezentul şi viitorul acestei ţări", a spus Ponta.
A arătat că este un lucru important ca orice majoritate, oricât de consistentă este acum sau oricât de fragilă era în urmă cu un an, are obligaţia de a trata cu respect opoziţia şi de a învăţa din lecţiile "dureroase" ale anilor trecuţi, când simpla majoritate era considerată suficientă pentru a impune un punct de vedere.
"Este un mod de lucru pe care intenţionez să-l continui atât timp cât voi fi prim-ministru. Îmi doresc să rămână ca o regulă de respect şi de colaborare între putere şi opoziţie", a spus Ponta.
El a arătat că aceeaşi solicitare la dialog a adresat-o şi grupului PDL, care însă a refuzat o întâlnire.

Victor Ponta 

Marii apărători ai dreptei au lucrat întotdeauna la stat.

Premierul Victor Ponta i-a atacat, astăzi, pe liderii PDL, Vasile Blaga, şi FC, Mihai Răzvan Ungureanu, spunând despre aceştia, fără a le pronunţa însă numele, că se erijează în apărători ai dreptei, dar au lucrat doar la stat şi acum vor să-i apere pe privaţi, cum îi apărau la Vamă sau la servicii.
"Să nu o luaţi în nume de rău: constat că marii apărători ai dreptei sunt oameni care au lucrat întotdeauna la stat şi acum sigur că doresc să-i apere pe privaţi, probabil cum îi apărau când erau la Vamă sau la vreun serviciu de informaţii", a spus Ponta, replicându-le astfel, de la tribuna Parlamentului, lui Blaga şi Ungureanu.
El l-a atacat, tot în replică, şi pe fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, pe care l-a ironizat pentru premiul acordat de revista "Banker".
"De fiecare dată propunerea de a avea mai mult într-un loc trebuie corelată cu zona de unde se dă mai puţin, pentru că altfel nici măcar un laureat al unor mari premii, cum e domnul Ialomiţianu, e foarte greu doar să adauge fără să scadă într-un buget. De altfel, domnule ministru, vă felicit pentru acel premiu şi înţeleg şi de ce l-aţi primit: atunci ne împrumutam cu 6%, acum ne împrumutăm cu 3%, cei care vi l-au dat câştigau foarte bine din faptul că în România se împrumuta mult mai scump", a spus Ponta.
Premierul le-a cerut parlamentarilor să dea dovadă de responsabilitate în dezbaterea proiectului de buget pe anul 2013.
"Important este că, dincolo de aceste lucruri care ţin de farmecul dezbaterilor parlamentare, vreau să fac un apel la responsabilitatea membrilor Parlamentului, cei care au responsabilitate, evident, şi să vă rog să dezbateţi toate capitolele, toate amendamentele şi să reuşim împreună să le spunem românilor că în cel mai scurt timp avem un buget funcţional, care să ne permită să răspundem aşteptărilor lor şi să ne dea o speranţă să primim un premiu pentru toată România, nu doar pentru miniştrii care au îngropat România", a conchis Ponta.

Victor Ponta

Problema imunităţii parlamentarilor

Premierul Victor Ponta a declarat că îşi doreşte ca problema imunităţii parlamentarilor să fie clarificată, arătând că aceasta este reglementată şi în Constituţie şi că atunci când Dan Voiculescu a renunţat la imunitate s-a explicat, "de data asta corect", că nu există nicio imunitate.
"Mi-aş dori să lămurim problema cu imunitatea, nu e imunitatea...când a renunţat domnul Voiculescu la imunitate, toţi cei care strigau că e prea mare imunitatea explicau, de data asta corect, că nu există nicio imunitate, de fapt, decât pentru arestare şi percheziţie, aceea e prevăzută în Constituţie şi nu poţi să scrii nimic în regulamentul Camerelor care să încalce Constituţia. Nici să dai mai puţin, nici să dai mai mult. Acum eu nu ştiu dacă a descoperit ceva preşedintele sau dacă e doar un gest politic", a spus Ponta, aflat la Bruxelles, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a cerut Legislativului reexaminarea statutului parlamentarilor.

Valeriu Zgonea

Ţinta USL e să scăpăm cât mai repede de MCV

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, astăzi, referitor la demersul europarlamentarilor PSD de a cere în PE încetarea MCV, că orice român trebuie să susţină ridicarea MCV pentru România şi ţinta USL este ca anul acesta ţara noastră "să scape" de acest MCV.


USL vrea referendumul pentru revizuirea Constituţiei în septembrie

USL susţine varianta organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei în luna septembrie, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, să devină preşedintele Comisiei parlamentare care va întocmi proiectul noii legi fundamentale, au declarat astăzi  surse din cadrul USL.
Liderii USL au convenit să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale, au declarat sursele citate.
De asemenea, liderul PNL Crin Antonescu ar urma să ocupe poziţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, iar în paralel să fie iniţiat un for constituţional din care să facă parte organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi reprezentanţi ai mediului academic.

Gheorghe Flutur

 Susţinem revizuirea Constituţiei cu 300 de parlamentari

Secretarul general al PDL Gheorghe Flutur a declarat, marţi, că PDL susţine "revizuirea Constituţiei cu 300 de parlamentari" şi a întrebat dacă USL îşi pregăteşte un alt candidat la Preşedinţie după desemnarea lui Crin Antonescu drept preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.
"În primul rând, dorim de mult şi susţinem revizuirea Constituţiei cu 300 de parlamentari. În al doilea rând, legat de cine va fi şeful comisiei, înţeleg că nu mai candidează, pentru că un şef al comisiei nu ştiu dacă poate candida. Şi în al treilea rând, PDL doreşte o Constituţie care să răspundă la ceea ce nu a funcţionat până acum în România, referitor la legătura dintre Guvern, Preşedinţie şi Parlament", a precizat Gheorghe Flutur.
El a fost întrebat de ce Crin Antonescu nu ar putea candida la Preşedinţie dacă este preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.
"Nu ştiu. Dacă domnul Antonescu este preşedintele acestei comisii pun o întrebare: îşi pregăteşte USL-ul un alt candidat la Preşedinţie? Pentru că nu ştiu dacă este corect să fii şi preşedintele comisiei şi să fii şi candidat. De regulă ştiu că cel care conduce o comisie nu candidează. Dar este doar o întrebare", a declarat Flutur.

Protest în faţa Combinatului Oltchim

Astăzi, aproximativ trei sute de salariaţi ai SC Oltchim SA  au solicitat  restanţele salariale pe decembrie şi ianuarie.
"Oamenii s-au săturat de calculele, analizele şi strategiile discutate de atâta vreme pe tema viitorului Oltchim. Oamenii vor,  fie restanţele salariale pe decembrie şi ianuarie, fie dată o ordonanţă prin care să plecăm toţi acasă", a declarat liderul sindical Victoria, Corneliu Cernev. 
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în urmă cu o săptămână, metodă prin care se încearcă restructurarea şi reorganizarea fabricii.
În prezent, la combinatul vâlcean lucrează sub o mie de angajaţi, producţia având dificultăţi. La sfârşitul săptămânii trecute, din cauza lipsei de materie primă combinatul a fost oprit temporar.

Ştiri Meteo

 
Vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an. Cerul va fi temporar noros. Local vor cădea precipitaţii slabe, mai ales în cursul nopţii, predominant sub formă de ploaie în sudul Crişanei, Banat şi în Oltenia şi mixte în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, informează Administraţia Naţională de Meteorologie.
În celelalte regiuni, doar izolat şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade, iar cele minime între -4 şi 6 grade, mai scăzute în depresiuni. În sudul şi sud-estul teritoriului, dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.
LA BUCUREŞTI
Miercuri vremea se va menţine caldă. Cerul va avea înnorări temporare, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 10 grade, iar cea minimă va fi de 0 - 2 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More