duminică, 17 februarie 2013

OPINII IN LEGATURA CU REVIZUIREA CONSTITUTIEI



Alianta Romania Dreapta TREBUIE sa includa in programul sau si, MAI ALES, in campania electorala, urmatoarele obiective, prioritare, de natura constitutionala:

1. aplicarea rezultatelor referendumului din 2009 pentrut parlament unicameral cu 300 parlamentari;

2. maxim doua mandate pentru parlamentari, la fel ca si pentru presedintele tarii (a fi parlamentar NU TREBUIE sa se transforme intr-o..."meserie"/"profesie");

3. interzicerea traseismului politic pentru parlamentari; parlamentarii care isi dau demisia din partidul pe listele caruia au fost alesi isi vor pierde, implicit, calitatea de membrii ai parlamentului, iar pentru ocuparea locurilor vacante vor fi organizate alegeri partiale ;

4.in cazul in care suspendarea presedintelui este invalidata, parlamentarii care au votat suspendarea sa fie demisi iar pentru ocuparea loucrilor vacante sa fie organizate alegeri partiale ;

5.avizul curtii constitutionale in cazul suspendarii presedintelui sa fie obligatoriu, si nu consultativ, cum este in prezent;

6.eliminarea imunitatii parlamentarilor pentru a nu mai fi nevoie de avizul parlamentului in cazul in care acestia fac subiectul unor actiuni in justitie;

7. in cazul in care presedintele tarii este suspendat / demis, presedintele interimar va trebui, INAINTE de a prelua respectiva functie, sa fie supus unui examen amanuntit din punct de vedere medical si psihiatric, LA FEL cum se intampla, anual, cu presedintele tarii aflat in functie.

8. toti cei ce doresc sa candideze la alegerile LOCALE, PARLAMENTARE, EURO-PARLAMENTARE si PREZIDENTIALE , inainte de a-si depune dosarele la birourile electorale, trebuie sa efectueze un control amanuntit din punct de vedere medical si, MAI ALES, psihiatric; concluzia respectivului control trebuie depuasa la dosarul candidatului; anual, toti parlamentarii  vor efectua un control  complet din punct de vedere medical si psihiatric.

Mentionez ca propunerile de mai sus, nu sunt doar ale mele ci si ale prietenilor mei de pe Facebook precum si ale altor romani de buna credinta

Consider ca pe baza includerii unor asemenea articole intr-o noua Constitutie vor putea fi evitate abuzurile la adresa statului de drept de genul celor infaptuite vara trecuta de catre Ponta, Antonescu si majoritatea parlamentara USL.

Astept opiniile dumneavoastra vis--vis de aceasta postare si, mai ales, alte propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei.

================================================================

ACTUALIZARE / UPDATE 27 ianuarie 2013:

O alta propunere:

8. Introducerea obligativitatii prezentei si a votului la alegerile locale, parlamentare, euro-parlamentare si prezidentiale.


Alte comentarii proprii:
  • este NECESARA o Constitutie adaptata la noile realitati din Romania si, mai ales, din Uniunea Europeana. Legile bune au la baza o Constitutie buna. Iar , din perspectiva unei Constitutii noi / revizuite, nu cred ca trebuie "reinventata apa calda". Exista foarte multe exemple de Constitutii din alte tari europene, moderne, dezvoltate din punct de vedere economic, social si politic, care pot fi preluate si la noi in tara, bineinteles cu anumite adaptari ( dar care sa NU afecteze separatia puterilor in stat, independenta justitiei, institutiile fundamentale ale statului, etc. si nici obligatiile asumate de Romania prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana)
     
  • Atat legile cat si Constitutia DEPIND de activitatea parlamentarilor, respectiv, de calitatea clasei politice. Chiar daca SI cetatenii au , conform actualei constitutii, initiativa legislativa (mi se pare ca e nevoie de 500.000 de semnaturi) , un asemenea proiect de lege promovat de cetatenii Romaniei va ajunge TOT pe birourile parlamentarilor. De acestia va depinde daca initiativa legislativa a cetatenilor se va transforma sau nu intr-o lege. Din pacate, foarte multi dintre cei ce au fost (in anii trecuti) sau sunt membrii ai parlamentului UITA ca au fost alesi in aceasta demnitate publica pentru a REPREZENTA INTERESELE CETATENILOR CARE LE-AU DAT VOTUL, fiind preocupati DOAR de interesele personale si ale partidelor din care fac parte. De aceea este necesara o NOUA CLASA POLITICA de o CALITATE SUPERIOARA. Cand vom avea asa ceva vom avea SI o Constitutie buna SI legi bune.


==============================================================
ACTUALIZARE / UPDATE 02 februarie 2013:

Cred ca ar fi mai mult decat NECESARA introducerea in constitutia tarii a unei prevederi conform careia TOTI cei ce doresc sa candideze la alegerile LOCALE, PARLAMENTARE, EURO-PARLAMENTARE si PREZIDENTIALE , inainte de a-si depune dosarele la birourile electorale, sa efectueze un control amanuntit din punct de vedere medical si, MAI ALES, psihiatric. In acest sens, am introdus propunerea nr 8.

==============================================================
ACTUALIZARE / UPDATE 03 februarie 2013:

O ALTA IDEE, EXTREM DE IMPORTANTA, CE AM RETINUT-O DIN CONFERINTA DE PRESA A DLUI. PRESEDINTE TRAIAN BASESCU DE AZI:

CONSTITUTIA TREBUIE MODIFICATA IN INTERESUL TARII, SI NU AL PARTIDELOR SAU AL UNOR OAMENI CERTATI CU JUSTITIA !!!

NOTA. Acest articol este preluat din profilul meu de pe Facebook, unde a fost postat, initial, pe 5 octombrie 2012 si, apoi, actualizat de cateva ori.( https://www.facebook.com/notes/george-staicu/opinii-in-legatura-cu-revizuirea-constitutiei/535116139836577 )  . Consider ca ideile din acest material sunt foarte actuale si in prezent.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More