duminică, 14 aprilie 2013

14 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Respectul este abilitatea de a vedea o persoană aşa cum este, de a fi conştient de individualitatea sa unică." (Erich Fromm)

Fundaţia Mişcarea Populară şi-a lansat platforma-program.

Fundaţia "Mişcarea Populară" şi-a lansat astăzi, propunerea de platforma - program, la care susţinătorii sunt invitaţi să aducă sugestii şi completări. Finalizarea programului va fi realizată după analiza propunerilor care vor fi transmise de simpatizanţii care s-au înscris în grupurile de lucru, informează reprezentanţii Mişcării Populare, într-un comunicat. Platforma-program, postată astăzi, pe site-ul fundaţiei, cuprinde următoarele domenii de activitate: etică şi introducerea elementelor de etică în legislaţie şi în toate politicile şi deciziile autorităţilor; familia, sănătatea, egalitatea de oportunităţi şi schimbări demografice; dezvoltarea şi modernizarea mediului rural; justiţia şi punerea cetăţeanului în primul plan, subsidiaritatea şi întărirea capacităţii cetăţeanului de a acţiona; economia, mediul de afaceri, pieţele muncii, inovare şi finanţe; administraţie publică, cheltuieli publice, protecţia socială; societatea şi cultura; agricultura, mediul, resurse naturale, amenajarea teritoriului şi energia; educaţia, cercetarea, tineretul şi sportul; coeziunea economică şi socială: adaptabilitatea României într-o lume a schimbărilor în mare viteză; libertatea în epoca internetului; politica externă, apărarea şi securitatea.

Eugen Nicolaescu: Lucrăm la o nouă grilă de salarizare pentru personalul din Sănătate.

"Lucrăm la noul proiect de lege privind plata după performanţă şi competitivitate. Acest proiect este în faza foarte avansată. Astăzi, spunem că un medic lucrează într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea şi un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Dar, din păcate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public stă două ore în spitalul public şi pleacă în două-trei cabinete. Dar problema este că îşi plimbă pacientul din sistemul public către cel privat, în acesta din urmă se rezolva cazurile simple, iar dacă este de tratat, revine cu el în sistemul public", a  spus ministrul. Noua lege va prevede, potrivit lui Nicolaescu, şi opţiunea ca medicul să lucreze cu jumătate de normă în sistemul public şi cu jumătate în cel privat. "Dar cei care vor lucra în privat nu vor mai avea voie să plimbe pacienţii între spitalul public şi privat, iar în acest sens va fi nevoie de un sistem prin care să fie urmărit bolnavul", a subliniat ministrul. Potrivit lui Eugen Nicolaescu, după aplicarea acestei legi pe criterii la care se adaugă şi cele de competenţă, care pot să aducă şi alţi bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe luna.

Ion Oltean: Candidatul PDL la prezindenţiale va fi ales în urma unei întreceri socialiste.

"PDL va avea propriul lui candidat la alegerile prezidenţiale. Suntem un partid puternic, care poate identifica în interiorul sau în afara lui un candidat pe care să-l susţinem într-o competiţie atât de importantă ca cea care vizează instituţia numărul unu a României. Nu este exclus să fie şi o personalitate din afara partidului, nu este exclusă şi o asemenea alternativă. Ce este exclus este ca PDL să nu aibă propriul lui candidat la alegerile prezidenţiale. Este exclus ca noi să susţinem un candidat al altui partid politic", a spus Oltean." Nu este un termen limită să anunţăm candidatul, dar eu cred că, în următoarele trei-patru luni cel mult, PDL va trebui să declanşeze o competiţie internă - pentru că probabil vom merge pe această variantă - vom lansa această întrecere socialistă, dacă vreţi să-i spuneţi, o competiţie între doi-trei-patru candidaţi, membri sau nemembri ai PDL. Vom face dezbatere publică în interiorul partidului, gen competiţia americană, iar la sfârşit vă rezulta candidatul cel mai agreat de către opinia publică pedelistă care va deveni candidatul oficial al PDL la alegerile prezidenţiale. Eu cred că, până la sfârşitul anului, va trebui să avem candidatul care pe urmă să intre în competiţie şi să-şi facă şi propria lui campanie", a precizat Ion Oltean.

PSD : Congresul din 19 - 20 aprilie 2013.

La Congresul PSD din 19-20 aprilie cea mai râvnită funcţie va fi cea de vicepreşedinte, greii partidului făcându-şi jocurile pentru a obţine o astfel de poziţie, fie la nivel naţional, fie regional, în condiţiile în care funcţia de preşedinte este dinainte adjudecată de Victor Ponta. La Congres vor fi scoase la bătaie 16 funcţii de vicepreşedinte, opt la nivel naţional şi alte opt la nivel regional. Având în vedere că vicepreşedinţii la nivel regional vor fi votate doar de către delegaţii care reprezintă regiunea respectivă, bătălia pentru o astfel de funcţie este şi cea care degajă cea mai mare pasiune.
Regiunile cu cei mai mulţi pretendenţi sunt :
- Regiunea SV cu judeţele Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Gorj
- Regiunea SE cu judeţele Vrancea, Constantă, şi Buzău
Spre deosebire de vicepreşedinţii regionali, cei la nivel central vor fi aleşi de către toţi delegaţii, urmând a-şi obţine poziţiile în funcţie de numărul de voturi cumulate. Printre pretendenţii la o funcţie de vice naţional se numără Titus Corlăţean, Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Marian Vanghelie, Constantin Nită, Gheorghe Bunea Stancu, Silvian Ciupercă, Ion Calea.
La Congresul din 19-20 aprilie vor participa şi foştii preşedinţi ai partidului Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase şi Mircea Geoană.
Congresul se va desfăşura la Sala Palatului, în prezenţa a 4.200 de delegaţi.

Liviu Haşotti: Cer PSD Constanţa retragerea sprijinului politic pentru Remus Cernea.

"Cer PSD Constanţa retragerea sprijinului politic acordat deputatului PSD Remus Cernea, pentru iniţiativa acestuia privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex", a declarat Haşotti Deputatul USL Remus Cernea vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, susţinând că acest model este aplicat în mai multe ţări europene. "Eu susţin şi noi, Verzii, susţinem Drepturile Omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau unei minorităţi sexuale. În Europa foarte multe ţări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Eu am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoanele heterosexuale sau persoane de acelaşi sex pe model francez,
a declarat Remus Cernea.

Softiştii români vor dezvolta un portal complex pentru Comisia Europeană.

Peste 500 de milioane de utilizatori vor putea accesa un portal complex care furnizează informaţii privind legislaţia Uniunii Europene (EUR-Lex), publicaţiile (EU Bookshop) şi contractele de achiziţii publice ale Uniunii Europene (TED). Portalul va fi dezvoltat de SIVECO Romania pentru Oficiul pentru Publicaţii al Comisiei Europene. În urma câştigării licitaţiei organizate în anul 2012 de către instituţia europeană, SIVECO România va furniza servicii de dezvoltare software şi mentenanţa, în cadrul unui contract cadru încheiat pentru următorii 2 ani."SIVECO a încheiat primele contracte cu Oficiul pentru Publicaţii al Comisiei Europene cu trei ani în urmă, pentru servicii de dezvoltare software şi mentenanţa pentru portalul CORDIŞ – portalul dedicat cercetării la nivel european. CORDIŞ este principalul punct de informare în ceea ce priveşte programele de cercetare finanţate de Comisia Europeană, înregistrând peste 56 de milioane de pagini accesate", a declarat Irina Socol, Preşedinte şi Director General, SIVECO România.

Rompetrol, cel mai mare exportator de produse petroliere al României.


Rompetrol este una dintre cele mai cunoscute mărci romaneşti din regiunea Marii Negre şi Mării Mediterane. Sub acest brand se vând astăzi combustibili în Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Franta şi Spania. Produsele Petromidia ajung şi în ţări precum Serbia, Grecia, Turcia şi Liban, lucru confirmat şi de evoluţia în cifre a exporturilor companiei din ultimii ani.
onform datelor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), Rompetrol Rafinare a fost cel mai mare exportator de produse petroliere al României în 2012, cu o valoare totală de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Clasamentul ANEIR număra 1.000 companii, dintr-un total de 17.044 firme exportatoare, iar Grupul Rompetrol este prezent în top cu trei companii - Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas.
Grupul Rompetrol estimează pentru acest an o creştere cu 15-20% a exporturilor de produse petroliere, valoare totală ridicându-se la peste 2 miliarde de dolari.

România, cu un pas înaintea altor ţări în ceea ce priveşte transparenţa. 

"Dacă Franţa vrea mai multă moralitate în viaţa politică, suntem gata să o ajutăm cu bunele noastre practici"- surâde ironic un ministru roman. Şi asta pentru ca măsurile de transparentizare despre care se vorbeşte azi la Paris exista de multă vreme în România. Câteva exemple : în fiecare an, oficialii români, începând cu preşedintele ţării şi până la angajaţii primăriilor, trebuie să actualizeze pe site-uri "declaraţiile de venituri şi de interese".
"Franţa face de-abia acum primii paşi, pentru că ea nu a fost obligată precum România, de către Comisia Europeană" - spune Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene. Potrivit lui, presiunile venite de la Bruxelles "au fost benefice. Oamenii politici nu ar fi adoptat niciodată aceste măsuri, dacă nu existau aceste presiuni". Mai putem spune atunci că România e un stat corupt ? " Sigur că mai sunt probleme, dar s-a lucrat mult şi situaţia s-a îmbunătăţit faţă de acum zece ani".

Barroso cere explicaţii Ungariei cu privire la amendamentele aduse Constituţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a scris vineri premierului Ungariei, Viktor Orban, exprimând "grave preocupări" în legătură cu amendamentele aduse Constituţiei ungare şi cerându-i să răspundă fără ambiguitate. "Conform concluziilor analizelor noastre, Comisia Europeană are grave preocupări privind compatibilitatea celei de-a patra modificări a Constituţiei Ungariei cu reglementările Uniunii Europene şi cu principiile statului de drept", se arăta într-un comunicat al Executivului UE.
"Scrisoarea în care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cere clarificări privind amendamentele aduse Constituţiei Ungariei evoca "ameninţări" şi conţine "preocupări lipsite de fundament", apreciază vicepremierul ungar Tibor Navracsics. "Oficialii europeni susţin cel mai frecvent ca problema o reprezintă contextul, că atitudinea Ungariei ridica semne de întrebare, nu masurile legislative punctuale", a spus Navracsics, citat de MTI. Premierul Viktor Orban a anunţat că va acorda "cea mai mare atenţie" criticilor exprimate de Comisia Europeană privind modificarea Constituţiei. "Voi acorda cea mai mare atenţie punctelor pe care le-aţi evidenţiat; deja am iniţiat demersurile necesare în acest sens", a explicat Orban.

ŞTIRI METEO

 

LUNI  15 APRILIE 2013

Vremea va fi normală termic. Cerul va prezenta înnorări în sudul, centrul şi estul ţării, unde local va mai ploua slab, iar la munte, la peste 1800 m altitudine vor fi precipitaţii mixte. În restul teritoriului cerul va fi variabil şi doar cu totul izolat vor mai fi condiţii de ploaie slabă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în regiunile sud-estice şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 grade în nordul Moldovei şi 18 grade în sud-vestul şi sudul ţării, iar cele minime se vor situa între -1 şi 9 grade. Spre sfârşitul intervalului izolat vor fi condiţii de brumă, mai ales în nord-vestul ţării.Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

FRUMUSEŢI ALE NATURII.

VALEA MORŢII

Valea Morții (engleză Death Valley) este cea mai joasă, aridă și fierbinte depresiune intramontană din California meridională (Statele Unite); este situată la sud-est de lanțul montan Sierra Nevada, în Parcul Național Death Valley, între culmile Amargosa și Panamint din sudul Podișului Marelui Bazin, fiind parte a deșertului Mojave. Valea Morții, având 120 km lungime, are cea mai joasă altitudine din America de Nord, găsindu-se la 85,5 m sub nivelul mării. Deține, de asemenea, cu valoarea termică,  de +56,7 °C, recordul celei mai ridicate temperaturi de pe continent și a doua valoare de pe glob. În zilele de vară termometrul indică în mod obișnuit 45 de grade Celsius, dar s-au înregistrat adesea și temperaturi de peste 50 de grade timp de șase săptămâni la rând. În Valea Morții s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură pe termen lung: au fost 48,9 °C la umbră timp de 43 zile consecutive (6 iulie - 17 august 1917). Valea Morții este sediul populației „Timbisha”, un trib de amerindieni cunoscut anterior ca Panamint Shoshone; acest trib locuiește în vale de cel puțin 1.000 de ani. Tümpisa este numele dat de Timbisha văii, în traducere „roci vopsite”; numele se referă la vopseaua ocru roșu, care poate fi făcută dintr-un tip de lut găsit în vale. Unele familii trăiesc încă în vale în așezarea Furnace Creek. Un alt sat este amplasat în Canionul Grapevine, lângă situl actual numit „Castelul lui Scotty”. Acesta a fost numit în limba Timbisha maahunu, dar sensul acestei denumiri este incert, deși este cunoscut faptul că hunu înseamnă „canion”. Valea a primit numele în limba engleză în 1849 în timpul Goanei după aur din California. Aceasta a fost numită Death Valley de prospectorii de aur și de alții care încercau să traverseze valea în drumul lor spre domeniile de aur, deși în timpul Goanei, în zonă a fost înregistrat doar un deces. În timpul anilor 1850 în vale a fost extras aur și argint. În anii 1880 a fost descoperit și borax, care a fost extras și transportat cu catârii. Rezervația Death Valley Naţional Monument a fost proclamată „Monument Național” la 11 februarie 1933 de către președintele Herbert Hoover. În 1994 monumentul a fost numit Parcul Național Death Valley; acesta a fost extins pentru a include și văile Saline și Eureka.

PERSONALITĂŢI

ERICH ANTON PAUL VON  DÄNIKEN

Erich Anton Paul von Däniken, (n. 14 aprilie 1935, Zofingen, Elveția) este un scriitor elvețian cunoscut pentru cărțile sale în care a dezvoltat diverse teorii despre existența extratereștilor și despre influența pe care aceștia au avut-o de-a lungul existenței rasei umane. A fost unul dintre primii autori care au lansat ipoteza intervenției extraterestre în viața pământeană, începând cu perioada preistorică. Legat de aceasta, Daniken face nenumărate călătorii pentru a dovedi teoria. În mare parte își bazează scrierile pe descoperirile unor obiecte extrem de avansate tehnologic pentru a fi create în epoca respectivă. În această categorie el enumeră Pilonul de fier de la Delhi, lentile extrem de fin șlefuite, monumente precum piramidele, harta amiralului turc Piri Reis. A scris 27 cărți care au fost traduse în peste 20 de limbi și s-au vândut mai mult de 60 de milioane de exemplare, iar documentare și aparițiile TV au fost vizionate în întreaga lume.

OCTAV PANCU - IAŞI


Octav Pancu-Iași (n.14 aprilie 1929, Iași— d. 16/17 aprilie 1975) a fost un scriitor, publicist și scenarist român, un important autor de literatură pentru copii în anii 1950–1960.Tânărul scriitor dirijează vreme de mai mulți ani redacția pentru copii și tineret a Radiodifuziunii, începând din 1947.  La redacție, Pancu-Iași dovedește multă abilitate în a păstra conținuturile dedicate celor mici nealterate de atacurile politice aduse frecvent redacției sale. Totuși, o dată cu schimbarea membrilor sectorului de partid răspunzător pentru Radiodifuziune, Pancu-Iași a fost amenințat să-și piardă funcția în mai multe rânduri, până la demiterea sa în 1958. În anii 1950 și 1960 publică volume de schițe și povestiri umoristice, între care: Are tata doi băieți (1956), Schițe în pantaloni scurți (1958), Scrisori pe adresa băieților mei (1960), Făt-Frumos când era mic (1963) ș.a. Este și autorul a două romane pentru copii: Marea bătălie dela Iazul Mic (1953) și Cartea cu ochi albaștri (1959), dintre care primul s-a bucurat de o popularitate deosebită. Pancu-Iași este adoptat în anii 1960 de lumea filmului, lucrând ca redactor și scenarist. Succesul său în cinematografie a culminat cu scenariul pentru pelicula Tată de duminică (1974), regizată de Mihai Constantinescu. Cu toate acestea, succesul a sosit după ce a fost din nou scos din funcție, de astă dată din pricina unui scheci incomod pentru conducerea politică a vremii. Principala sursă de inspirație a autorului a fost  viața cotidiană. O parte din texte, mai ales cele din prima perioadă de creație (anii 1950), au un substrat educativ, promovând politețea, moralitatea, dragostea de învățătură și de muncă, dar și modelele socialismului (subiect obligatoriu pentru producțiile din perioada proletcultistă). Alte scrieri se apropie de literatura absurdă, discursul fiind alterat prin mijloace corespunzătoare; în acest sens, criticul Marian Popa remarcă: „Pancu-Iași are capacitatea de a deplasa banalul în zona neobișnuitului, spontaneitatea povestitorului înclinat către conversația familiară și digresia, asociația neașteptată, uneori absurdă.” Autorul pentru copii Mircea Sântimbreanu încearcă o trecere în revistă a influențelor asupra stilului lui Pancu-Iași, așezându-le în perechi: „verva marelui humuleștean cu senina bărbăție a lui Gaidar, romantismul întrebărilor Selmei Lagerlöf cu flegmatismul răspunsurilor unui Jerome K. Jerome, pura melancolie a lui Exupéry cu neastâmpărul unui Gianni Rodări, ghidușiile lui Ciucovski și blândă visare din lanurile lui Salinger." În ultima parte a vieții, Pancu-Iași s-a angajat ca redactor la revista „Cutezătorii” și a scris foiletoane gazetărești. Octav Pancu-Iași a murit la scurt timp după împlinirea vârstei de 46 de ani, în dimineața lui 16 sau 17 (data variază după surse) aprilie 1975, din pricina unei boli de inimă.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 14 APRILIE.....

14 aprilie este a 104-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1849: Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenția habsburgică și țaristă duce la înăbușirea în sânge a revoluției declanșate la 15 martie 1848.
    1884: A apărut, la Sibiu, publicația politică și culturală Tribuna.
    1912: Vasul de pasageri RMS Titanic lovește un iceberg în Atlanticul de Nord la ora 11:40pm (se va scufunda în dimineața zilei de 15 aprilie).
    1916: Bulgaria adoptă calendarul gregorian.
    1924: Se înființează, la București, Asociația Românească pentru Liga Națiunilor.
    1933: A apărut legea privind crearea Fundațiilor Culturale Regale ale României.
    1956: HCM nr. 623 dădea dreptul de a se întoarce în localitățile de origine tuturor persoanelor strămutate, redându-le casele și terenurile posedate anterior.
    1958: Satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile.
    2000: Căderea bursei newyorkeze de pe Wall Street, fenomen care va provoca scăderi îngrijorătoare și în lanț ale burselor din întreaga lume
    2010: Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, formând un nor de cenușă care a cuprins întregul continent european.

S -a născut......
    1868: Oscar Obedeanu, artist plastic român
    1885: Iuliu Hațieganu, medic român (d. 1959)
    1886: Árpád Tóth, poet maghiar (d. 1928)
    1895: Ionel Nicolae Romanescu, aviator român (d. 1918)
    1921: Thomas Schelling, economist american, laureat al Premiului Nobel pentru economie (2004)
    1924: George Munteanu, critic și istoric literar român (d. 2001)
    1925: Rod Steiger, actor american (d. 2002)
    1929: Octav Pancu-Iași, scriitor, publicist și scenarist român (d. 1975)
    1934: Cornelia Velcescu, sculptoriță româncă, stabilită în străinătate
    1935: Erich von Däniken, scriitor elvețian
    1942: Valentin Lebedev, cosmonaut rus
 Decese

    1917: L. L. Zamenhof, medic și lingvist polonez (n. 1859)
    1930: Vladimir Maiakovski, poet și dramaturg rus (n. 1893)
    1986: Simone de Beauvoir, scriitoare franceză (n. 1908)
    2009: Maurice Druon, scriitor francez (n. 1918)
    2012: Florin Constantiniu, istoric român (n. 1933)


1 comentarii:

Ioana Cosmeanu
ROMANIA TREZESTE-TE !!!!!!!!!!!!!!

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More