marți, 2 aprilie 2013

3 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Democraţia înseamnă şi permisiunea de a vota pe cel mai prost şi mai ticălos dintre candidaţi." (Ion Cristofor)

Traian Băsescu a convocat o şedinţă a CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru miercuri o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), au precizat surse oficiale. Şedinţa va avea loc "miercuri după-amiază", pe agendă aflându-se subiecte care ţin de domeniul Apărării şi de sectoarele strategice ale economiei. Şedinţa CSAT va avea loc "miercuri după-amiază", pe agendă aflându-se mai multe subiecte care ţin de domeniul Apărării şi de sectoarele strategice ale economiei, au menţionat sursele citate. Potrivit legii de funcţionare şi organizare, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de către preşedintele României trimestrial sau ori de câte ori este necesar.

Mihai Răzvan Ungureanu: L-am reclamat pe Ponta la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Preşedintele Forţei Civice l-a reclamat pe premier la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării susţinând că acesta a făcut declaraţii discriminatorii referitoare la comunitatea romă şi la români într-o emisiune prezentată pe 19 martie de BBC.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost prezent astăzi, la CNCD pentru a susţine reclamaţia, declarându-le ziariştilor la plecare că speră ca premierul Victor Ponta "să suporte rigorile legii", care sunt cuprinse între avertisment şi sancţiunea cu amendă.
"Am fost la audieri în CNCD privind cazul semnalat prin petiţia noastră referitor la declaraţiile publice ale premierului Victor Ponta făcute în emisiunea Hardtalk prezentată pe 19 martie de BBC. Domnul Ponta are declaraţii pe care le considerăm discriminatorii la adresa comunităţii roma. Domnul Ponta consideră că în contextul migraţiei interne către Marea Britanie sau Germania comunitatea romă face şi «turism pentru beneficii sociale» în comparaţie cu «românii obişnuiţi, care nu fac aceasta pentru beneficii sociale ci în termenii emigraţiei normale»", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

Victor Ponta s-a răzgândit .

Premierul Victor Ponta s-a răzgândit şi nu va mai face propuneri pentru cei doi procurori-sefi - Parchet şi DNA - în calitate de ministru interimar al Justiţiei, aşa cum anunţase luni seara."Probabil voi numi întâi un nou ministru al justiţiei care va conduce aceste proceduri. Tot timpul am spus că mă consult cu secţia de procurori a CSM. N-am făcut niciun fel de nominalizare, nu am vorbit de niciun fel de nume. Am avut o discuţie cu Secţia de procurori despre procedură. Opinia este de a merge pe o procedură de selecţie. Am luat act de acest punct de vedere", a declarat primul ministru după şedinţă CSM

Crin Antonescu: E neclar ce a fost la CSM.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că îi este "neclar" ce s-a îmtâmplat la CSM la şedinţa la care a luat parte premierul Victor Ponta, că aşteaptă clarificări de la acesta, iar decizia în ceea ce priveşte persoana care va ocupa poziţia de ministru al Justiţiei va fi luată miercuri. Întrebat cum vede cele petrecute la şedinţa CSM unde a luat parte premierul Victor Ponta pe subiectul propunerilor privind procurorii şefi ai Parchetului şi DNA, liderul PNL a răspuns: "Văd neclar, aştept clarificări, probabil că premierul le va da". În condiţiile în care oricum noi avem o întâlnire lunară, obişnuită, a Biroului Politic, am grăbit-o un pic, am convocat acest Birou Politic mâine (miercuri, n.r.) şi dacă lucrurile în această privinţă se clarifică – şi premierul, nereuşind să rezolve în urgenţă, cazul privind numirea procurorilor, are nevoie de cineva la MJ – ministerul Justiţiei este în responsabilitatea politică a PNL - şi mâine la acest Birou Politic vom face şi propuneri, vom lua şi decizii pentru a desemna un candidat de ministru", a mai susţinut preşedintele PNL.

Camera Deputaţilor dezbate şi votează miercuri moţiunea simplă a PDL privind metroul.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca moţiunea simplă intitulată "Salvaţi metroul bucureştean" iniţiată de PDL să fie discutată şi votată în şedinţa Camerei de miercuri. "E o moţiune la Camera Deputaţilor, înţeleg, în care o să vreau în special parlamentarii de Bucureşti, o să vă dau toate documentele, să vedeţi cum s-a îngropat metroul sub conducerea PDL şi cum încercăm să-l dezgropăm noi, sigur, cu costuri foarte mari, cu eforturi", a spus Ponta.
El a arătat că moţiunea PDL este împotriva PDL, de fapt, având în vedere că democrat-liberalii s-au ocupat de problema metroului în ultimii ani. "E o moţiune a PDL Blaga contra PDL Udrea sau a PDL Udrea contra PDL Blaga? Că e o moţiune a PDL împotriva PDL, având în vedere că ei s-au ocupat în ultimii ani de aceste lucruri. O să vă dau azi toate datele, cine a semnat, pe câţi bani a semnat şi cât o să plătim noi în continuare ca totuşi lucrurile să meargă bine spre binele Bucureştiului", a spus Ponta.

Comisia juridică propune ca proiectul Constituţiei transmis în 2011 să-şi urmeze cursul legislativ.

"Comisia juridică a decis că procedura proiectului de lege vizând modificarea Constituţiei aflat de anul trecut în procedură parlamentară va trebui să continue prin întocmirea unui raport pe care comisia îl dă în termenul pe care îl va stabili Biroul Permanent, dacă va fi de acord cu sugestia noastră", a declarat preşedintele Comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciucă. "Şi noi am discutat acest aspect şi din punct de vedere al procedurii şi suntem de acord cu propunerea Comisiei juridice pe care o susţinem şi credem că nu ar trebui să facem deloc diferenţă între subiectul proiectului legislativ, ci pur şi simplu să urmăm procedura propusă de regulament. Este, ca orice alt proiect, nevoie de un raport suplimentar, cred că e nevoie să informăm Biroul Permanent şi ca urmare a acestei proceduri, pe care sper că o vom agrea cu toţii în comisie, vom pune pe ordinea de zi proiectul şi vom ajunge la o concluzie de susţinere sau nu a lui", a afirmat deputatul PNL Alina Gorghiu.

Senatul taie din fondurile pentru deplasări în străinătate ale parlamentarilor aleşi în diaspora.

 Senatorii aleşi în circumscripţiile electorale pentru românii cu domiciliul în afara ţării (zona Europa, Asia, America, Oceania, Australia şi Africa) vor putea avea câte o singură deplasare în colegiu, pe sesiune parlamentară, potrivit deciziei luate marţi de Biroul Permanent al Senatului. De asemenea, în vacanţa parlamentară de iarnă, aceştia vor putea realiza o deplasare în cadrul numărului de zile aprobate de Biroul Permanent pentru lucru în circumscripţiile electorale şi o deplasare în vacanţa parlamentară de vară cu posibilitatea ca aceasta să poată acoperi cât mai multe zone din colegiile uninominale în care senatorii au fost aleşi.

Liviu Dragnea: UE nu ne forţează să facem regiuni.

"De ce trebuie în acest an? Nici Comisia Europeană, nici Uniunea Europeană nu ne forţează să facem regiuni. Dar, în acelaşi timp, sunt nişte adevăruri nespuse, nerostite: este sau va fi aproape imposibil ca după ce începe noul exerciţiu financiar 2014-2020 să mai putem schimba actuala structură administrativă pe baza căreia noi negociem în acest an acordul de parteneriat şi să spunem în mijlocul următoarei perioade de programare că sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru că atunci trebuie să începem un proces serios de reacreditare a tuturor instituţiilor şi structurilor în mecanismele de absorbţie de fonduri europene", a spus Dragnea.

DOSARUL "ZAMBACCIAN": Trei judecători din completul de la ICCJ care trebuia să judece cazul se abţin.

Contestaţiile din dosarul "Zambaccian", în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită, vor fi judecate din 8 aprilie de un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Trei dintre cei cinci judecători, respectiv Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, au făcut cereri de abţinere în acest dosar, pe care le-au înaintat Colegiului de conducere al instanţei supreme.  Judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru au soluţionat în etapa fondului dosarul "Trofeul calităţii", iar Angela Dragne a făcut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate în dosarul "Mătuşa Tamara". Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că nu ştie care sunt motivele concrete pentru care cei trei judecători au făcut cereri de abţinere, dar a arătat că poate fi un motiv şi faptul că ei au mai făcut parte din complete care au dispus soluţii în dosare în care a fost judecat fostul premier.

Ungaria susţine ferm Bulgaria în efortul de aderare la Spaţiul Schengen.

Preşedintele ungar Janos Ader l-a asigurat astăzi,  pe omologul său bulgar Rosen Plevneliev de susţinerea "necondiţionată" a Bulgariei în demersul de aderare la Spaţiul Schengen. Cei doi preşedinţi, care au susţinut o conferinţăă de presă comună în urma unei întâlniri, la Budapesta, au confirmat, de asemenea, angajamentul ţărilor lor faţă de construirea conductelor de gaze South Stream şi Nabucco. Plevneliev, care efectuează o vizită de două zile în Ungaria, a declarat că accesul Bulgariei la Schengen este blocat în principal de motivaţii ce ţin de politica internă a unor ţări vest-europene, între care a citat Olanda şi Marea Britanie. Aceasta din urmă a lansat inclusiv o campanie ce generează temeri cu privire la un val masiv de imigranţi, a spus şeful statului bulgar.

Armata din Coreea de Nord are interdicţie să deschidă prima focul.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a emis astăzi, un ordin prin care interzice în mod categoric armatei Coreii de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/) să deschidă prima focul, pentru a nu da pretext Coreii de Sud (Republica Coreea) şi SUA de a trece imediat la represalii, relatează canalul de televiziune rus Vesti-24.

ŞTIRI METEO

MIERCURI 3 APRILIE 2013.

Miercuri, cerul va avea înnorări şi va ploua ziua pe arii extinse în vestul, centrul şi sudul ţării şi local în rest, iar noaptea în toate regiunile. În Oltenia, vestul Transilvaniei şi Maramureş cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp, iar în zona Carpaţilor Meridionali, izolat, vor cădea peste 60...70 l/mp. Se vor semnala descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină.  La altitudini de peste 1800 m, iar noaptea trecător şi în Banat, vor mai fi posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Cu precădere în cursul zilei, vântul va prezenta intensificări temporare, mai ales în regiunile sudice şi centrale, precum şi la munte.
Valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru începutul lunii aprilie, astfel încât temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 grade în nordul Moldovei şi 16 grade în sud-estul extrem al ţării, iar cele minime se vor situa, în general, între 1 şi 9 grade, cu cele mai coborâte valori în vestul extrem al ţări.

FRUMUSEŢI ALE NATURII

TASMANIA

Tasmania este cel mai mic stat al Australiei, fiind localizat pe insulă cu același nume din sudul Australiei. În componența statului Tasmania, pe lângă insula omonimă, care reprezintă aproximativ 94% din teritoriul statului, mai intră și alte insule mici (King, Flinders, Bruny) și foarte mici din Strâmtoarea Bass, din jurul Tasmaniei, precum și Insula Macquarie, situată în sudul Oceanului Indian. Capitala acestui stat este orașul Hobart. Primii locuitori ai Tasmaniei s-au stabilit pe insulă cu 25.000 de ani înainte de sosirea europenilor. În anul 1642, primul european care a ajuns în Tasmania a fost navigatorul olandez Abel Tasman, care a botezat insula "Pământul lui Van Diemen" în onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. În anul 1770, insula a fost luată în stăpânire de James Cook, în numele Marii Britanii. În 1803, pe insulă, a fost întemeiată prima așezare europeană cu rol de colonie penitenciară. Ocnașii în cătușe erau puși să taie copaci, să muncească în minele de cărbune și în carierele de piatră și să construiască poduri și drumuri, fiindu-le, în acest timp, interzis să vorbească între ei. Cine încălca regulile era închis într-o celulă lipsită de lumină, în care nu rareori se întâmpla să își piardă mințile. Colonia penitenciară din Tasmania a fost lichidată în anul 1877.Tasmania are o  climă mediteraneană în nord și temperată în centru și sud. În centrul insulei sunt prezenți munți cu înălțimi de aproximativ 1000 - 1400 m. În apropierea coastelor de sud ale insulei se află insulele De Witt și Maatsuyker.

PERSONALITĂŢI

Émile Zola

Émile Zola (n. 2 aprilie 1840, d.29 septembrie 1902) a fost un romancier francez, cel mai important exemplu al școlii naturaliste și o figură majoră a eliberării politice a Franței.Născut la Paris, fiu al unui inginer italian, Émile Zola și-a petrecut copilăria în Aix-en-Provence și a învățat la Collège Burbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Lycée Saint-Louis. După ce a lucrat în diverse posturi de funcționar mărunt a început să scrie pentru coloana literară a unui ziar. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de Napoleon al III-lea al Franței, care s-a folosit de a doua revoluție franceză ca de un vehicul pentru a deveni împărat.
Mai mult de jumătate dintre romanele sale sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele de Leş Rougon-Macquart. Având ca scenă cel de-al doilea imperiu francez, urmărește influența eredității asupra violenței, alcoolismului și prostituției în două ramuri ale unei familii, respectabilii Rougon și infamii Macquart, timp de cinci generații. După propria mărturie „Doream să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate abține în goană de a poseda toate bunurile pe care progresul le pune la dispoziție și care deraiază din cauza propriului avânt; convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”Zola a murit la Paris pe 29 septembrie 1902 din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon cauzat de un coș de fum blocat.Inițial a fost îngropat în Cimetière de Montmartre din Paris, dar pe 4 iunie 1908, la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în Panthéon. În ianuarie 1998, președintele Jaques Chirac a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului J'accuse.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 1 APRILIE.....

2 aprilie este a 92-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1453: Mahomed al II-lea a început asaltul asupra orașului Constantinopol.
    1513: Juan Ponce de León a abordat un teritoriu nou, căruia a dat numele de Florida, după numele mitic al zilei descoperirii, Pascuas Floridas/ Florii.
    1792: Prima lege monetară în SUA. S-a stabilit ca monedă unică dolarul.
    1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven.
    1864: S-a adoptat Legea comunală, de inspirație franceză, care prevedea organizarea comunelor urbane și rurale.
    1866: S-a desfășurat plebiscitul prin care populația României a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin - Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
    1867: Mihai Eminescu a publicat, în Familia, poemul Ce doresc eu ție, dulce Românie.
    1884: Academia Română a însărcinat pe B.P. Hașdeu cu realizarea dicționarului Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.
    1939: A apărut, la București, săptămânal, revista România literară, sub conducerea lui Cezar Petrescu.
    1944: Declarație a ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov a afirmat că regimul politic existent nu va fi modificat.
    1949: Au fost naționalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice și de analiză medicală.
    1964: A fost lansată stația automată sovietică Sonda-1.
    1979: Odată cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, a luat sfârșit prezența Marii Britanii în Insula Malta.
    1982: Trupe argentiniene au debarcat în insulele Falkland, declanşând războiul Malvinelor, dintre Argentina și Marea Britanie, care a durat până la 14 iunie 1982.
    1991: A început erupția vulcanului Pinatubo pe insula filipineză Luzon.

S - a născut.....

    742: Carol cel Mare, rege al francilor (d. 814)
    1527: Abraham Ortelius, cartograf și geograf flamand (d. 1598)
    1565: Cornelis de Houtman, explorator olandez (d. 1599)
    1618: Francesco Maria Grimaldi, matematician și fizician italian (d. 1663)
    1725: Giacomo Casanova, aventurier și scriitot italian (d. 1798)
    1805: Hâns Christian Andersen, scriitor danez (d. 1875)
    1840: Émile Zola, scriitor francez (d. 1902)
    1851: Matilda Cugler-Poni, poetă româncă (d. 1931)
    1877: Tiberiu Brediceanu, compozitor și folclorist român (d. 1968)
    1891: Max Ernst, sculptor german (d. 1976)
    1912: Ion Emil Bruckner, medic român (d. 1980)
    1915: Gică Petrescu, cântăreț și compozitor român (d. 2006)
    1923: Lucian Dumitrescu, poet și prozator român
    1931: Tiberiu Olasz, operator de film român. Din 1971, lucrează în Germania
    1942: Gabriela Adameșteanu, prozatoare, publicistă, traducătoare româncă
 
Decese
  

    1742: James Douglas, medic și anatomist scoțian (n. 1675)
    1747: Johann Jacob Dillenius, botanist german (n. 1684)
    1754: Thomas Carte, istoric englez (n. 1686)
    1872: Samuel Morse, inventator american (n. 1791)
    1906: György Ádám, scriitor și filozof maghiar din Transilvania (n. 1882)
    1914: Paul Heyse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1830)
    1925: Petru Poni, chimist, mineralog român (n. 1841)
    1945: Vilmos Apor, sfânt al Bisericii Catolice (n. 1892)
    1974: Georges Pompidou, politician francez (n. 1911)
    1989: Tudor Vornicu, realizator TV român (n. 1926)
    1995: Hannes Alfvén, fizician suedez (n. 1908)
    2005: Papa Ioan Paul al II-lea (n. 1920)

Sărbători mitice

    În calendarul romano-catolic: Sf. Francisc din Paola, pustnic (1416-1507)

 1 comentarii:

Scuze..!! 2 aprilie 2013!

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More