miercuri, 17 aprilie 2013

17 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Un adevărat lider are întotdeauna un element-surpriză în mânecă pe care alţii nu îl pot stăpâni, dar care menţine publicul său în suspans şi interesat." (Charles De Gaulle)

Statutul parlamentarilor, adoptat de plenul reunit al Camerelor.

 Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat astăzi, în şedinţă comună, Statutul parlamentarilor, modificând prevederea declarată neconstituţională, astfel încât parlamentarii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei pe o perioadă de maximum 3 luni.
Modificarea Statutului a fost adoptată de parlamentari cu 343 voturi "pentru", 51 "împotrivă" şi 57 de abţineri.

Victor Ponta: Aderarea României la Zona Euro rămâne un obectiv asumat.

"Am discutat cu guvernatorul BNR şi cu domnul Daniel Chiţoiu, care este cel care a up-datat acest program de convergenţă şi trebuie să îndeplinim toate criteriile, şi nominale şi reale, înainte de a intra în Spaţiul Euro. Acesta rămâne în continuare un obiectiv fundamental al României, însă, nu putem să intrăm în Zona Euro nepregătiţi pentru că ar fi un lucru rău pentru noi, ca ţară, şi în mod sigur pentru ceilalţi membri ai spaţiului Euro', a spus premierul la finalul şedinţei comune a plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului în cadrul căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul legii retrocedărilor. "Zona Euro este într-o perioadă de consolidare. Sunt ţări care sunt în criză şi care au nevoie de planuri de salvare. Şi, la modul cel mai sincer, nu suntem pregătiţi să rezistăm la o competiţie atât de dură cum este Zona Euro. România vrea să intre în Zona Euro, dar în momentul în care suntem perfect compatibili şi pregătiţi. Termenul ţine de pregătirea noastră şi de reformele din Zona Euro. Sunt reforme care au loc mult mai rapid. (...) România are, însă, o situaţie financiară şi economică mai bună decât media Zonei Euro. Avem creştere economică şi un anumit potenţial, ne împrumutăm foarte ieftin. Trebuie să fim pregătiţi când intrăm acolo pentru a nu pierde avantajele competitivităţii noastre', a conchis Victor Ponta.

Victor Ponta: Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă, islazurile, cu referendum.

"Există situaţii reglementate separat sau în mod special, şcolile şi spitalele care sunt retrocedate timp de 10 ani nu-şi pot schimba destinaţia, trebuie să rămână că şcoli şi spitale. Şi este de datoria Guvernului ca, împreună cu autorităţile locale, în următorii 10 ani să găsească soluţii fie de cumpărare a acelor imobile, fie de identificare a altor imobile. Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă. Există o soluţie legală mult discutată cu parlamentari, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale referitoare la islazuri. Islazurile nu mai pot fi retrocedate, sunt terenuri extrem de importante pentru viaţa unei comunităţi rurale, nu mai pot fi cedate sau retrocedate decât cu avizul Ministerului Agriculturii şi pe baza unui referendum al comunităţii locale. Dacă membrii comunităţii locale nu sunt de acord, islazul nu mai poate fi retrocedat şi compensarea se va face financiar", a subliniat şeful Executivului.

Mihai Răzvan Ungureanu : Ponta este pur şi simplu prost. 

Liderul Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat : "Ponta este pur şi simplu prost. Nu citeşte nu ştiu cine îi bagă sub nas diverse declaraţii pe care le înghite papagaliceşte"."Acolo la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propietăţilor, n.red.) se află buba cea mare. Acolo se găsesc nume de oameni care s-au ocupat de tranzacţii imobilizare nejustificate, dar dosarele cu pricina cuprind alte nume mai mari. Sunt 12 echipe de consultanţi care s-au ocupat sistematic numai de retrocedări (...). Haideţi să merge cu ele până la capăt". "Pe fond, o sumedie din articole despre care vorbeşte legea de astăzi sunt neconstituţionale. Vă dau un exemplu hilar. Ponta a zi ca islazul comunal nu se mai retrocedează (...). Chestiunea această este clar neconstituţională, este clar o dovadă a unui comunism feroce", a mai spus liderul Forţei Civice. "Prim-ministrul este prost în aceeaşi măsură în care eu sunt un agent al serviciilor secrete", a continuat Mihai Răzvan Ungureanu.
Liderul Forţei Civice a declarat, de asemenea că la CEDO va contesta legea retrocedărilor procedural întrucât, pe lângă proiectul asumat de Guvern,  mai exista un proiect în procedură, tot pe tema retrocedărilor, iniţiat de formaţiunea politică pe care o conduce care ar fi trebuit să aibp preeminenţă.

Emil Boc : Sesizare  cu privire la modificarea Legii referendumului.

"Am văzut că se pregătesc să modifice Legea referendumului cu privire la cvorumul de participare. În esenţă, modificarea legii se poate, numai că trebuie să fie atenţi că acel cod de bune practici cu privire la referendum al Comisiei de la Veneţia spune că nu se poate modifica legislaţia în materia referendumului, ca de altfel nici în domeniul electoral, cu un an de zile înainte de un referendum sau de alegeri. Acesta a fost şi motivul pentru care legea cu privire la votul uninominal a fost declarată neconstituţională pentru că s-a propus modificarea ei cu mai puţin de un an de zile înainte de alegeri. Să aibă grijă şi la referendum, că suntem în preajma unui referendum cu privire la revizuirea Constituţiei. Nu poţi să modific cvorumul de participare cu un an de zile mai devreme de procesul de revizuire a Constituţiei", a declarat, astăzii, într-o conferinţă de presă, Emil Boc. "Ceea ce ne cere Comisia de la Veneţia este să nu o facem arbitrar, pe picior, în timpul desfăşurării jocului, cum s-a făcut în iulie 2012, când era început referendumul şi s-au modificat regulile jocului în timpul jocului. Nu se modifică legea cu un an înainte, ca să existe stabilitate şi predictibilitate, altfel înseamnă că o faci cu dedicaţie pentru cineva", a afirmat Boc.

Reacţia  lui Victor  Ponta la demersul PDL de a sesiza Curtea Constituţională.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor. "Într-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta şi-a asumat răspunderea că viitoarele guvernări, de după 2016, vor rezolva problema restituirii. (...) Această lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic, nici măcar hotărârile definitive ale instanţelor nu vor mai fi puse în aplicare decât după 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari - şi sunt de acord cu măsura pe care o propune de a fi impozitaţi cu 85% - numai că nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte ... de ce nu sunt şi ei trataţi la fel? Noi vom contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege", a spus Vasile Blaga. "PDL este singurul partid care ar trebui să se ascundă în perioada asta de această problemă, pentru că toate fraudele şi hoţiile comise în 2009-2011 le-au făcut ei. Dacă erau aşa deştepţi cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012 ? Asta ar însemna că intrăm în plată cu 8 miliarde euro, are Blaga 8 miliarde euro de dat mâine ? Este de departe cel mai inconştient şi iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani", a reacţionat Victor Ponta, la anunţul PDL că va contesta la CCR proiectul de lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Valeriu Zgonea: Parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se publică Statutul .

"Parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se publică Statutul. Sub o anumită formă majoritatea lor au găsit cazare în alte spaţii decât cele hoteliere. Voi trece prin Biroul Permanent şi apoi prin plen o hotărârre cu acordarea sumei fixe de 4000 de lei pentru cazare, ce ne permite acum bugetul", a spus Zgonea.
"Au fost trei luni care au arătat o lipsă de coerenţă între liderii de grup. Unii au vrut să stea mai mult la hotel, alţii au contestat de dragul contestării. Până la urmă lucrurile sunt într-o zonă favorabilă, sunt mulţumit că după patru luni am reuşit să facem ce trebuia să facem de acum şase ani", a mai precizat Valeriu  Zgonea.

Deputaţii jurişti au dat liber pentru avocaţii parlamentari să pledeze în procese împotriva statului, în toate cauzele civile sau comerciale dar şi în unele cauze penale.

Deputaţii din Comisia Juridică au eliminat, mai multe incompatibilităţi care interziceau avocaţilor parlamentari să pledeze în cauze civile sau comerciale  împotriva statului dar şi într-o serie de cauze penale, cum ar fi spălarea de bani şi traficul de droguri, respingând o cerere de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu în ce priveşte legea privind transparenta în exercitarea funcţiilor publice, au declarat  mai multe surse parlamentare. Votul a avut loc în secret, nefiind comunicat public. În cererea de reexaminare, Băsescu sesiza că este inoportun ca parlamentarii să pledeze în calitate de avocaţi împotriva statului cu argumentul că eliminarea acestei incompatibilităţi "este de natură să pună în discuţie imparţialitatea, obiectivitatea şi independentă parlamentarului, creând posibilitatea unui conflict de interese."

Kelemen Hunor: UDMR va face o Opoziţie constructivă.

"USL-ul funcţionează, eu nu văd acele semnale despre care se vorbeşte pe la televizor că se rupe USL-ul, nu văd aceste semnale. Eu cred că această coaliţie, dincolo de responsabilitatea cu care a fost învestită, trebuie să meargă înainte şi merge înainte. Sunt dispute, sunt conflicte, sunt tensiuni, astea sunt vizibile, dar eu nu cred că în viitorul apropiat se va întâmpla o ruptură", răspunde Kelemen Hunor. UDMR va face o Opoziţie constructivă, precizează liderul formaţiunii maghiare: "Noi vom sta în Opoziţie şi vom face o Opoziţie constructivă. Când nu putem să fim de acord cu ceea ce face Guvernul, vom vota împotrivă şi vom spune lucrurilor pe nume, aşa cum am făcut şi în cazul fiscalizării în agricultură".
"Când sunt lucruri în beneficiul societăţii, în beneficiul cetăţenilor, atunci eu n-o să fiu Gică contra doar ca să fiu Gică-contra, ei spun alb, eu spun negru, ei spun negru, eu spun alb. Deci din acest punct de vedere, vom sta în Opoziţie încă o perioadă destul de lungă", explică preşedintele UDMR.

Constantin Niţă: Dacă tot stric tot în sistemul energetic, merg până la capăt.

În ultimele zile, Ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă, a fost subiectul unor critici aduse de presă şi de către oameni politici, privind luarea unor măsuri precum spargerea Hidroelectrică, transferul Transelectrica la Ministerul de Finanţe, accesul garantat în piaţă pentru complexurile Oltenia şi Hunedoara şi înfiinţarea unor sedii Transgaz şi Romgaz la Bucureşti. "Nu cred că vindem acţiunile la Petrom, am în vedere un alt mod de lucru. Dacă tot stric tot în sistemul energetic, merg până la capăt", a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă.

Moody's: Băncile din România, Ungaria şi Slovenia rămân neprofitabile în acest an.

Industriile bancare din România, Ungaria şi Slovenia vor rămâne neprofitabile în acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului în timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agenţiei de evaluare financiară Moody's.
"Mediul operaţional general pentru băncile din Europa Centrală şi de Est va rămâne probabil dificil şi va continua să fie expus la riscurile externe, în principal la cele legate de zona euro. Ne aşteptăm ca industriile bancare din România, Ungaria şi Slovenia să continue să înregistreze pierderi', susţine analistul Moody's.

ŞTIRI  METEO 

JOI   18 APRILIE 2013

 
Vremea va fi frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil în sudul şi sud-estul ţării şi mai mult senin în rest. Condiţiile de ploaie rămân reduse. Vântul va sufla moderat în sud-est, cu unele intensificări pe litoral şi în deltă şi va fi în general slab în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12...14 grade pe litoral şi 23 de grade în vest, iar cele minime se vor situa, în general, între 1 şi 9 grade. Presiunea atmosferică nu se va modifica semnificativ.FRUMUSEŢI ALE NATURII

PARCUL NAŢIONAL DEFILEUL JIULUI

Parcul Național Defileu Jiului este o arie protejată de interes național, situat pe teritoriul administrativ al județelor Gorj (92%) și Hunedoara (8%).
Parcul Naţional Defileul Jiului se situează în partea de vest a Carpaţilor Meridionali între Munţii Vâlcan, la vest şi Munţii Parâng, la est şi cuprinde, "cele mai salbactice chei transversale ale Carpaţilor romaneşti" şi perimetrul adiacent, din nordul judeţului Gorj şi sudul judeţului Hunedoara; cuprins intre altitudinile de 295 m, în Valea Jiului, în extremitatea sudică şi 1.621 m, în Pasul Vulcan, în extremitatea vestică, acoperind o diferenţă de nivel de 1.326 m. Teritoriul, amplasat într-un peisaj legendar, lipsit de orice fel de localităţi, este străbătut de la sud la nord de drumul naţional (DN - 66) Filiaşi - Deva, care figurează şi în reţeaua europeană ca E-79 şi de calea ferată Bumbesti - Livezeni (inaugurata în anul 1948). Una dintre frumuseţile care merita văzute aici este simplul fapt că, de la Livezeni până la Bumbeşti-Jiu, pe o lungime de 33 km, râul Jiul şi-a făcut cel mai sălbatic defileu din România. Specialiştii în geologie au spus că aceasta sălbăticie se datorează structurii geologice, reprezentată de roci foarte rezistente, precum cuarţite, amfibolite, calcare cristaline ce dezvolta şi menţin pereţi, tancuri, jgheaburi. Astăzi, Bumbeşti-Jiu Livezeni este sectorul de cale ferată cu cele mai multe tuneluri aflate într-un defileu din ţara noastră, 43. Construcţia căii ferate din Defileul Jiului a început în 1924, dar a fost de mai multe ori oprită, astfel ca, pana în 1937, nu a înaintat decât 4 km. După 1948, lucrările au început şi s-au finalizat în acelaşi an. Pentru a străbate cei 33 km ai defileului a fost necesară construcţia a 43 de tuneluri, 15 bolti de susţinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin şi aproximativ trei milioane metri pătraţi de terasamente. Din 1973, calea ferată a fost electrificata. În Parcul Naţional Defileul Jiului au fost inventariate 701 specii de plante şi 441 de specii de animale, dintre care unele sunt protejate. Parcul este acoperit în proporție de peste 80% de păduri de fag (Fagus sylvatica) și gorun (Quercus petraea), în asociere cu carpen (Carpinus betulus) sau frasin (Fraxinus). Flora stratului ierbos are în componență peste 550 de specii cormofite și peste 140 de talofite (specii cu un singur tal, cu înmulțire prin spori). Fauna este bine reprezentată de mamifere (urs, cerb, căprioară, capra neagră, mistreț, lup, vulpe, jder, râs, pisică sălbatică), păsări, reptile, pești, etc. Zona are un mare potenţial turistic, fiind bogată în spectaculoase grote, puţuri naturale sau avenuri, iar în inima pădurii se întâlneşte un interesant tip de conace, gospodarii specifice locului, iar pe traseul Bumbesti-Jiu-Petrosani pot fi vizitate manăstirile Lainici şi Vişină.
Parcul Național Defileul Jiului a fost declarat în anul 2005, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1581 din 8 decemrie și are o suprafață de 11.127 ha.

PERSONALITĂŢI

MAGDA ISANOS

Magda Isanos (n. 17 aprilie 1916, Iași - d. 17 noiembrie 1944, București) a fost o poetă, prozatoare și publicistă română.
S-a născut la Iași, ca fiică a lui Mihai Isanos și a Elisabetei (n. Bălan), doctori în medicină. A urmat școala primară la Costiujeni, spital unde lucrau părinții ei, în apropiere de Chișinău, iar liceul la Școala eparhială de fete din Chișinău. A studiat la Iași (1934-1938) dreptul și filozofia; licențiată în drept, a profesat scurt timp avocatură la Iași. De mică avea o adevărată pasiune pentru lectură, citea zi și noapte din biblioteca părinților și din biblioteca școlii. Debutează în 1932, cu versuri în revista Licurici a Liceului de băieți ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău. Poeta participă, împreună cu alte colege, la concursul organizat anual de Societatea ”Tinerimea română", la București. Obține premiul II la tema privind drepturile femeilor. La ceremonia de înmânare a premiilor, președintele Societății, profesorul Nae Dumitrescu, declară: ”De dumneata sunt convins că am să mai aud ! Ai mari posibilități. În toamna anului 1934 își începe la Iași studiile universitare. Inițial, se înscrie la Facultatea de Litere și Filosofie, urmând paralel cursurile Facultății de Drept. În cele din urmă, renunță la Litere, hotărându-se să urmeze Dreptul. Continuă să publice în Viața Basarabiei, devine colaboratoare a revistei Însemnări ieșene. Paralel publică în Cuget moldovenesc, Pagini basarabene, poezii ca: Dorința, Grădinărie, Atavism, Toamnă, Caisul, Cuvântul Evei, Jucărie, și altele. În vara anului 1938 Magda Isanos participă la conferințe și la strângerea de fonduri pentru ajutorarea poporului spaniol. În anul 1937, în ziarul Lumea va fi prima publicație în care se remarcă talentul poetei: descoperire prețioasă a Însemnărilor ieșene. La 26 decembrie, același ziar anunța un nou talent în plină ascensiune, acel al d-rei M. I. (Magda Isanos), poetă a preocupărilor transcedentale, minunat redate în versuri, versuri de o temeritate care depășește feminismul.La 31 martie se căsătorește cu Eusebiu Camilar. Participă la ședințele Societății Noua Junime, înființată din inițiativa lui G. Călinescu, citind din poeziile ei. Toamna își ia licența în Drept. Prietena sa Veronica Zosin consideră că a fost cea mai veselă și fericită perioadă din viața Magdei.
În anul 1939 se înscrie în Baroul de Iași ca avocat stagiar, la 13 ianuarie. Colaborează la Jurnalul literar. În același an are un succes răsunător în avocatură. Un an mai târziu Magda Isanos publică în Însemnări ieșene poezia Flori adevărate. La sfârşitul lui martie, anul 1939, soții Camilar pleacă în refugiu. În noaptea de 5 spre 6 iunie un bombardament de aviație distruge toate manuscrisele Magdei și ale lui Camilar din locuința lor din Iași. A rămas doar un caiet, cu patru povestiri inedite, păstrat de d-na Gorgos, prietena Magdei, care i-a descoperit în grădina casei. În 17 noiembrie poeta se stinge la București, în locuința părinților săi.

Toporaşi

Cu sacu-i plin de banalităţi s-a prezentat
şi anul ăsta zâna
primăvară,
cu toate-acestea noi ne-am bucurat
de parcă-ar fi venit întâia
oară.

Contrazicându-mă cu mine însumi şi-n sfârşit,
riscând
să-mi stric pantofii prin noroi,
m-am dus să văd ce flori au
răsărit
în parcul vast şi gol de lângă noi.

De mult nu
mă-ncercase aşa dor
de viaţă, şi călcam nerăbdătoare;
simţeam cum
se-nfioară sub picior
pământul umed, fecundat de soare.

Copacii goi, mi
s-au părut încântători -
Parcă-aş fi vrut să-i strâng în braţe
să-i sărut
(trecusem până-atunci de-atâtea ori
pe lângă ei şi nici
nu i-am văzut).

Iar ceru-albastru, vag, nedefinit
(ca rochiile care
ies la spălat),
cu capul dat pe spate l-am privit
şi l-am găsit de-a
dreptul minunat.

Pe urmă-am dat de toporaşi lângă-un stejar
erau aşa
de-albastri, delicaţi -
ca nişte firmituri lăsate-n dar
de primăvară,
printre pomi-ntunecaţi.

M-am aplecat cu inima bătând,
dar când era
să-i rup, nici eu nu ştiu
de ce şi cum, dar mi-a venit în gând
că pentru ei paharu-i un sicriu.

Şi m-am întors spre casă mai agale,
c-o
oboseală fericită-n paşi,
iar dacă mâinile-mi erau la fel de goale,
în
schimb aveam în suflet toporaşi.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 APRILIE.....

17 aprilie este a 107-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente
 

    1524: Giovanni da Verrazzano a ajuns în portul New York.
    1880: S–a înființat Banca Națională a României.
    1917: S-a înființat, la Paris, Comitetul Național al Românilor din Transilvania și Bucovina, sub președinția lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino; a militat pentru independența Transilvaniei și unirea acesteia cu România.
    1924: A luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer.
    1931: La Calcutta, India avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.
    1937:Apariția personajului de desene animate Daffy Duck.
    1954: A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucrețiu Pătrășcanu, unul din liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției române între 1944–1948.
    1963: Compania Ford a lansat mașina Mustang.
    1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.
    1969: Alexander Dubček, părintele "Primăverii de la Praga", a fost înlocuit în funcția de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak.
    1969: Shirhan Sirhan a fost condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.
    1970: Nava spațială Apollo 13, care a suportat un eșec, s-a întors pe Terra în siguranță.
    1975: Războiul Civil Cambodgian se sfârșește: Khmerii Roșii au preluat puterea la Phnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia în umbra istoriei contemporane.
    1991: Delegației Parlamentului României i s-a acordat statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).

S -a născut................
    1598: Giovanni Riccioli, astronom italian (d. 1671)
    1735: Johann Seivert, lexicograf transilvănean (d. 1785)
    1885: Karen Blixen, romancieră daneză (d. 1962)
    1894: Nikita Hrușciov, conducătorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (d. 1971)
    1895: Ion Vinea, poet, prozator și traducător (d. 1964)
    1897: Thornton Wilder, scriitor american, laureat al premiului Pulitzer pe anul 1926 (d. 1975)
    1916: Magda Isanos, poetă (d. 1944)
    1920: Stere Popescu, coreograf român (d. 1968)
    1923: Gianni Raimondi, tenor italian (d. 2008)
  
Decese

    1647: Grigore Ureche, cronicar moldovean (n. 1590)
    1790: Benjamin Franklin, scriitor, politician american (n. 1706)
    1896: Traian Demetrescu, poet, prozator și publicist (n. 1866)
    1942: Jean Baptiste Perrin, fizician francez, laureat al Premiul Nobel (n. 1870)
    1945: Ion Pillat, poet și eseist (n. 1891)
    1945: Mircea Streinul, scriitor și poet iconarist (n. 1910)
    1954: Lucrețiu Pătrășcanu, ministru, avocat, sociolog și economist (n. 1900)
    1964: George Vraca, actor român (n. 1896)
    1971: Nicu Stănescu, violonist, dirijor și compozitor (n. 1903)
    1975: Sir Sarvepalli Radhakrishnan, filosof și om politic indian (1956) (n. 1888)
    1985: Dumitru Ion Suchianu, eseist și traducător, critic de film (n. 1895)
    1990: Paul Gh. Dimo, inginer, specialist în domeniul electricității (n. 1905)
    2007: Gil Dobrică, cântăreț român (n. 1946)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More