marți, 16 aprilie 2013

16 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Totuşi, în loc să aibă încredere în ceea ce le spun propriile minţi, oamenii au ca regulă o slăbiciune pentru încrederea în alţii, care pretind că au surse supranaturale de cunoaştere." ( Arthur Schopenhauer)

Preşedintele Traian Băsescu: Rata de absorbţie a fondurilor UE, de numai 13,5%, nu ne mulţumeşte.

"Avem o estimare, să spunem, pozitivă de creştere economică de 1,7% anul viitor, dar cu toate veştile bune, aş face nişte observaţii, nişte atenţionări legate de două aspecte. Primul este nevoia de a accelera absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană. Este clar că nu ne poate mulţumi absorbţia actuală de numai 13,5% şi mi se pare foarte important să ţinem cont de faptul că noul exerciţiu bugetar al UE începe la 1 ianuarie 2014, deci peste câteva luni, ceea ce ar însemna ca acea dată să ne găsească cu un număr mare de proiecte pregătite spre a se trece la implementarea lor", a afirmat Traian Băsescu. "Sunt câteva lucruri care mă frământă, sunt convins că vă frământă şi pe dumneavoastră şi dacă am reuşi o absorbţie mai bună şi din actualul exerciţiu bugetar al UE şi din viitorul, cu certitudine creşterea de 1,7% prognozată pentru anul viitor de agenţii de rating străine ar fi doar un reper extrem de jos faţă de ceea ce ar putea România. Cred că ar trebui să o facem pentru că avem nevoie de locuri de muncă", a mai spus Preşedintele.

Propunerile făcute de Preşedintele Traian Băsescu,  pentru modificarea Constituţiei  nu a intrat în plenul Camerei.

Principalele modificări ale Constituţiei propuse de către şeful statului sunt instituirea unui Parlament unicameral cu maxim 300 de membri, introducerea restricţiei ca deficitul bugetar să nu depăşească 3%, eliminarea imunităţii pentru aleşi, caracterul obligatoriu al avizului Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui României şi obligaţia premierului de a-l consulta pe şeful statului pentru numirea sau revocarea miniştrilor.
Camera Deputaţilor a amânat dezbaterea proiectului de Constituţie elaborat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi asumat de către guvernul Boc în anul 2011, invocând faptul că raportul Comisiei juridice a fost trimis deputaţilor prea târziu pentru a mai putea fi studiat. Conducerea Parlamentului a stabilit pentru acest proiect un parcurs legislativ atipic. Deşi există o comisie parlamentară care are ca sarcină adunarea tuturor propunerilor legate de revizuirea legii fundamentale, condusă de către Crin Antonescu, proiectul Constituţiei propuse de către preşedintele României a fost trimis pe o procedură legislativă normală. Şansele ca proiectul să fie adoptat sunt aproape nule, deoarece reprezentanţii USL spun că vor vota împotrivă.

Guvernul avizează scăderea cvorumului de participare la referendum.

Mai mulţi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, astăzi, deputatul PSD Florin Iordache.
Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat premierul Victor Ponta. "Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (...) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante", a spus Ponta.

Victor Ponta: Adrian Năstase e unul din oamenii care au dreptul să îmi dea sfaturi.

"Eu cu domnul Năstase întotdeauna am vorbit, m-am sfătuit şi e un om care chiar ştie şi înţelege foarte mult din ce înseamnă guvernarea. Cred că a exprimat o amărăciune pe care într-un fel o am şi eu. Mi-am exprimat-o azi la grupurile parlamentare şi am spus faptul că, după 70 de ani de când s-au confiscat proprietăţile, au fost atâtea guverne de dreapta care nu au dat nimic înapoi, ajunge un prim-ministru social-democrat care restituie în natură şi restituie sume importante din bugetul public. Nu e un lucru care să mă facă fericit", a spus premierul. "N-o să fiu niciodată (supărat pe Adrian Năstase - n.r). În ceea ce mă priveşte cred că e unul din oamenii care chiar are dreptul să îmi dea sfaturi. Şi are şi pregătirea, căderea să îmi dea sfaturi", a spus Ponta.

Victor Ponta : Sper să avansăm cu legea dialogului social.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pana, să elaboreze mai rapid Legea dialogului social. "Sper să avansăm cu legea dialogului social (...) Legea dialogului social vreau să o promovăm rapid şi să facem toate acele modificări care permit că drepturile salariaţilor să fie protejate, să anticipăm şi să dezamorsăm crize sociale, în aşa fel încât toate restructurările, necesare de altfel în economie, să poată fi făcute în baza unui dialog, şi nu în baza unei confruntări", a afirmat premierul la începutul şedinţei Guvernului de astăzi. Guvernul a cerut în septembrie 2012 acordul Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale pentru modificarea legii dialogului social, motivând că în momentul de fata blochează funcţionarea dialogului social din România.

Victor Ponta  va avea o întâlnire cu Angela Merkel. 

Premierul Victor Ponta a confirmat ieri, că va avea o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel, fără a indica data convorbirilor.  El a precizat că, în cursul acestui an, va avea întâlniri şi cu omologul său polonez, Donald Tusk, iar în iunie va efectua o vizită în ţările asiatice, apreciind că România are un potenţial de colaborare economică cu acestea. "Din punct de vedere politic, ţin foarte mult să am asemenea întâlniri cu liderii europeni, economic însă, să ştiţi că mai mulţi bani s-ar putea să vină din ţările foste sovietice, care vor să investească în România, aşa că aceste relaţii ale mele europene sau internaţionale ţin, până la urmă, de normalitatea funcţiei de premier", a afirmat Ponta.

Elena Udrea nu exclude ca ea şi mai mulţi membri PDL să se alăture Mişcării Populare.

Elena Udrea a spus că nu crede că preşedintele PDL Vasile Blaga le-ar fi interzis membrilor partidului să facă parte din Mişcarea Populară, arătând că nici nu este interzis de lege ca un membru de partid să facă parte dintr-o fundaţie. "Am citit în presă, dar mi-e greu să cred că e adevărat, pentru că în PDL sunt colegi care sunt înscrişi în fundaţii cum ar fi în ISP sau în fundaţia domnului Baconschi şi nu a fost nicio problemă niciodată, nici nu este interzis de lege să fii membru al unei fundaţii, deci nu văd de ce nu am putea să fim şi membri ai Mişcării Populare, dacă Mişcarea Populară s-ar adresa la un moment dat şi politicienilor", a spus Udrea.
"Însă nici nu cred că trebuie să fim în competiţie cu Mişcarea Populară, nici nu trebuie să ne temem de Mişcare, dimpotrivă, cred că, la un moment dat, ar trebui să ne regăsim într-un proiect comun Mişcarea Populară, PDL, celelalte formaţiuni de centru-dreapta care văd din sondaje că încep să prindă la electorat", a adăugat Elena Udrea.

Mihai Cristian Sebastian secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Premierul Victor Ponta l-a numit, luni, 15 aprilie, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe Mihai Cristian Sebastian, despre care presa a scris în 2011 că este un fost poliţist, un protejat al "clanului Udrea Cocoş" promovat de fostul premier de atunci, Emil Boc, în poziţia de vicepreşedinte la Autoritatea Naţională de Restituirea a Proprietăţilor. Decizia numirii lui Mihai Cristian Sebastian pe post de secretar de stat în ministerul condus de Liviu Dragnea apare în Monitorul Oficial nr 215 din 16 aprilie. Acesta a rămas în Guvern după instalarea guvernului Ponta pe post de director al direcţiei juridice din RAAPPS. Sebastian n-a putut fi contactat, însă un angajat de la biroul său din RAAPPS a confirmat că actualul director a fost numit secretar de stat.

Relu Fenechiu: Sunt 12 companii care vor să cumpere caietul de sarcini pentru privatizarea CFR Marfa.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, susţine că există 12 companii serioase care intenţionează să cumpere caiete de sarcini pentru privatizarea CFR Marfă. "Este se pare un interes destul de mare. Sunt vreo 12 companii care au anunţat deja că vin să cumpere caiete de sarcini", a spus Relu Fenechiu la începutul şedinţei Guvernului de marţi. Premierul Victor Ponta i-a cerut "maxima transparenta" în privinţa procesului de privatizare. De asemenea, i-a cerut să rezolve situaţia de la CFR Infrastructura. Reamintim că managerul privat al CFR a demisionat acuzând disperarea factorului politic de a pierde influenţa asupra companiei şi a finanţărilor europene. Ministerul Transporturilor a făcut public pe 5 aprilie anunţul de vânzare a 51% din acţiunile CFR Marfa, metoda de privatizare fiind una combinată, cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu oferta în plic. Potrivit anunţului, preţul de ofertă (preţul de pornire a licitaţiei) este de 797.058.000 lei pentru întregul pachet de acţiuni scos la vânzare.

Liviu Dragnea: Le-am cerut liberalilor să aibă mai puţină patimă în ce priveşte regiunile.

Ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, s-a întâlnit, luni, cu parlamentarii PNL pentru a discuta despre regionalizare : "E prematur să vorbim de orice număr atât timp cât nu s-a finalizat analiza. Din analiză poate să iasă trei regiuni, poate să iasă 60 de regiuni, 14 regiuni. Eu le-am cerut tuturor cu mult drag şi cu foarte mult respect să fim răbdători şi să avem foarte puţină patimă, pentru că cu aceste regiuni nu pleacă nimeni în mormânt, nu le împărăţeşte nimeni. Este vorba să finalizăm un studiu care să dea pentru România un desen regional care să o ajute să se dezvolte echilibrat, iar oamenii să o ducă mai bine", a explicat Liviu Dragnea.

Victor Ponta şi Crin Antonescu, acuzaţi în plenul PE de eurodeputaţii PDL.

"Premierul Victor Ponta a iniţiat, împreună cu preşedintele Senatului, populistul Crin Antonescu, o revizuire constituţională. Trei sunt trăsăturile acesteia. Prima e caracterul secret. Accesul presei la discuţii a fost interzis sub pretextul că o dezbatere deschisă înseamnă circ. Douăsprezece ONG-uri prestigioase au solicitat pe 28 martie ca procesul să fie transparent, întrucât puterea de la Bucureşti nu acceptă o consultare publică extinsă. A doua trăsătură a revizuirii e caracterul ei personalizat. Premierul socialist a explicat că revizuirea trebuie făcută pentru că noua Constituţie să prevadă că el va participa la lucrările Consiliului European, şi nu preşedintele Băsescu, cu care Ponta se află în conflict. A schimba legea fundamentală pentru a consacra o ambiţie personală e o sfidare a domniei legii', a spus eurpdeputatul Cristi Preda într-o intervenţie susţinută în cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputată Elena Băsescu, a spus că actualul preşedinte al Senatului şi candidatul USL la preşedinţie, Crin Antonescu, îşi doreşte o Constituţie care să-i servească propriilor interese.

Atac terorist în SUA.

Trei persoane au fost ucise şi cel puţin 140 au fost rănite, luni, în două explozii violente care au avut loc la maratonul din Boston (nord-estul Statelor Unite), un carnagiu produs în plin centru al oraşului, potrivit agenţiei de presă AP, citată de The Washington Post.Cele două explozii s-au produs "simultan", în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă, potrivit şefului poliţiei din Boston Ed Davis. Preşedintele american Barack Obama a afirmat, într-o declaraţie la Casa Alba, că "Încă nu ştim cine a făcut asta şi de ce. Şi nu ar trebui trase concluzii pripite înainte de a avea toate datele. Dar să n-aveţi nicio îndoială: vom afla cine şi de ce a făcut acest lucru. Orice individ sau grup răspunzător va simţi întreaga greutate a justiţiei". Obama nu a folosit însă cuvântul "terorism" pentru a descrie atacurile.  Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, marţi dimineaţa, că printre victimele celor două explozii care au avut loc la maratonul de la Boston, soldate cu cel puţin 3 morţi şi 144 de răniţi, nu au fost identificaţi cetăţeni romani. 

Viktor Orban: Modelul economic şi social european nu este sustenabil.

Modelul economic şi actual nu este sustenabil. La noi, în Ungaria, acest model nu a funcţionat în realitate niciodată. Criza ne-a afectat când eram în curs de introducere a modelului occidental al statului providenţial", a explicat acesta, într-un interviu acordat cotidianului austrian Kurier. "De asta trebuie să ne găsim propriile noastre răspunsuri", a adăugat el.În opinia lui Orban, Ungaria este în curs de construire a unui "model de succes". El a dat drept exemplu rata inflaţiei, care a atins în martie cel mai redus nivel din 1974 (2,2%).

ŞTIRI METEO

 

MIERCURI   17 APRILIE 2013

Vremea va fi predominant frumoasă şi va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi la începutul nopţii în zona de munte, în vestul şi nordul Olteniei, unde izolat va ploua slab şi trecător. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări, ziua, în Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 21 de grade, mai mici pe litoral, iar cele minime între -2...-3 grade în depresiuni, unde se va produce brumă şi 9...10 grade în Dealurile de Vest. Presiunea atmosferică nu se va modifica semnificativ.

FRUMUSEŢI ALE NATURII

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (PNGM-C) este situat în Munţii Şureanu (cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi ai Sebeşului) din Carpaţii Meridionali, fiind mărginit de depresiunile Haţegului la vest şi Orăştiei la nord. Parcul situat integral în judeţul Hunedoara, cuprinde întinse suprafeţe de păduri, precum şi alte folosinţe ale terenurilor (păşuni, fâneţe, arabil, zone carstice, cursuri de ape, monumente istorice, situri arheologice) şi aşezări umane (intravilan). Accesul în parc se poate face prin staţiile C.F.R.: Orăştie, Călan, Pui, Baru Mare şi Băniţa, precum şi de pe D.N. 66 din localităţile Călan (spre Boşorod şi Luncani), Pui (spre Ohaba Ponor), Baru şi Băniţa. De pe drumul E 68, prin Orăştie-Costeşti şi drumul judeţean, se poate ajunge la Sarmizegetusa – Regia. Între diferitele puncte de interes turistic există drumuri comunale, forestiere, precum şi numeroase trasee (poteci) turistice.
Patrimoniul natural este reprezentat de un număr mare de rezervaţii şi monumente ale naturii (peşteri, chei, avene etc): rezervaţia naturală Cheile Crivadiei cu o ridicată valoare peisagistică şi floristică, punctul fosilifer Ohaba Ponor, Bordu Mare, Lunca Ponorului şi Lunca Ponoriciului (unde apele râurilor Ponor şi Ponorici sunt înghiţite de adâncurile pământului, dispărând sub un perete de stâncă, circulând apoi pe sub pământ, câţiva kilometrii, după care reies la suprafaţă din peşterile Şura-Mare şi Şura-Mică, respectiv Cioclovina cu Apă, Valea Streiului, Peştera Bolii, Pălăriei, Şura Mică, Tecuri, Sifonul de la Şipot etc.Valori de patrimoniu cultural de interes naţional reprezentate de momumentele istorice şi etnografice, complexele paleolitice şi de sistemul de fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei. Aici în această ,,vatră a zămislirii poporului român” sunt localizate monumente de valoare internaţională ,incluse în patrimoniul UNESCO (capitală politică, culturală şi religioasă a Daciei – Sarmisegetuza Regia, cetăţile Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa).

PERSONALITĂŢI

Anatole France

Anatole France (n. 16 aprilie 1844, Paris - d. 12 octombrie 1924, Tours) este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921. Autor de poeme de dragoste inspirate de iubirea sa nefericită pentru actrița Élise Devoyod, (1885, îl cunoaște pe editorul Lemerre, adevărat mecena al poeților parizieni. Devine lector la editura acestuia (1869). Este mobilizat în garda națională (1870). Sub diferite pseudonime, publică versuri, articole, pastișe. Își face debutul editorial cu eseul Alfred de Vigny (1868). Sub semnătura Anatole France, publică la Lemerre volumul de poezii Poèmes dorés (Poeme aurite)în anul 1873. Înlătură din culegerea de versuri Le Parnasse contemporain publicată de editura Lemerre în 1875, poeziile lui Verlaine, Mallarmé, Charles Cros. Devine bibliotecar la Senat (1876). Apare primul său roman Le Crime de Sylvestre Bonnard (Crima lui Sylvestre Bonnard) (1881), premiat de Academia franceză. Începe să frecventeze saloanele doamnelor de Loynes și Arman de Caillavet (1883). În același an are loc întâlnirea sa cu Renan. Este reprezentată piesa Noces corinthiennes (Nunta din Corint) în anul 1884. Devine director al revistei Leş Lettres et leş Arts (1885) și cronicar al revistei Le Temps (1887), calitate în care va face elogiul lui Zola (1892). În 1890, își dă demisia din postul de bibliotecar la Senat. Este anul când are loc întâlnirea sa cu Charles Maurras și când publică romanul Thaïs. Călătorește , împreună cu doamna de Caillavet, în Italia (1893), divorțând de Marie-Valérie Guérin de Sauville, cu care se căsătorise în 1877. Apare Le Lys rouge (Crinul roșu, 1894). Anatole France este ales membru al Academiei franceze. Este o perioadă în care scriitorul călătorește mult în Italia, Belgia, Olanda, Germania, Grecia (1895, 1896, 1898).

Suflete necunoscute

Întreaga fire, cât cuprinde,
Miracol, celor mici, le pare.
Cum nasc, în suflet le pătrunde
A lumii vrajă-ncântătoare.

E în privirea lor o rază
Răsfrântă ca un magic semn;
Iluzia le dă îndemn,
Şi slabele puteri cutează.

Necunoscutul rost divin
I-afunda-n ape-adânci, în spume.
În van îi chemi, rămân străini,
Căci ei trăiesc în altă lume.

Puri, ochii lor desculţi rămân.
Ce vise stranii în răsfrângeri!
Şi ce frumoşi pierduţii îngeri
În universul prea bătrân!

În timp ce mai luptăm cu gândul,
Sprinţar visează mintea lor;
Misterul vieţii, descifrându-l,
Dintr-un fior, în alt fior.

Tristan Tzara

Tristan Tzara (n. 16 aprilie 1896 Moinești - d. 25 decembrie 1963 Paris) este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet și eseist român evreu, născut în localitatea Moinești din România și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.Mișcarea dadaistă își are originea în orașul elvețian Zürich în timpul Primului Război Mondial. Tzara ajunge acolo în toamna lui 1915 și curând se alătură unui grup de tineri intelectuali care pun la cale „happening-urile” de la Cabaret Voltaire. Astfel s-a născut celebra mișcare Dada, care nu e o invenție exclusivă a lui Tzara, dar „nu ar fi devenit niciodată ceea ce a devenit fără eforturile de popularizare și diplomația lui” (parafrază după R. Huelsenbeck).Cele mai cunoscute texte dadaiste ale lui Tzara sunt: La Première Aventure céleste de Monsieur Antipyrine (1916; Prima aventură cerească a domnului Antipyrine) și Vingt-cinq poèmes (1918; Douăzeci și cinci de poeme), respectiv manifestele mișcării: Sept manifestes Dada (1924; Șapte manifeste Dada). Și-a consumat mult timp pentru reconcilierea Suprarealismului cu Marxismul și a intrat în Rezistența Franceză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și în Partidul Comunist Francez în 1947, când a devenit cetățean francez. Va demisiona din partid în 1956, ca protest împotriva reprimării revoltelor din Ungaria de către Uniunea Sovietică. Aventurile lui politice îl vor apropia de ființele umane și gradat se va transforma într-un poet liric. Poemele lui Tristan Tzara revelează durerile sufletului prins între revoltă și uimirea datorată tragediilor zilnice ale condiției umane.A murit la Paris și a fost înhumat acolo în Cimetière de Montparnasse. La Moinești există o statuie dedicată lui Tristan Tzara, a cărui inaugurare a fost făcută de Alexandru Piru.

Ca să faceţi un poem dadaist

Pentru a face o poezie dadaistă
Luaţi un ziar.
Luaţi o pereche de foarfeci.
Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre.
Decupaţi articolul.
Tăiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste articole într-un săculeţ.
Agitaţi-l încetişor.
Scoateţi cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage.
Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna.
Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 16 APRILIE.....

16 aprilie este a 106-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente
.
    1869: A apărut, la București, revista „Traian", editată de Bogdan Petriceicu Haşdeu.
    1917: Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Cu o lună mai înainte țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.
    1917: Primul Război Mondial: Începe A Doua Bătălie de la Aisne terminată cu victoria germanilor; a fost o tentativă franceză de a rupe frontul german între Soissons și Reims, sub ordinele generalului Nivelle.
    1938: Au fost arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.
    1943: Chimistul elvețian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.
    1972: La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spațială „Apollo 16", care a aselenizat la 20 aprilie 1972.
    2007: În Statele Unite a avut loc masacrul de la Virginia Tech.

S -a născut......

    1495: Petrus Apianus, matematician german (d. 1557)
    1823: Gotthold Eisenstein, matematician german (d. 1852)
    1844: Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1924)
    1889: Charlie Chaplin, actor, regizor și producător britanic (d. 1977)
    1896: Tristan Tzara, scriitor român, unul dintre inițiatorii dadaismului (d. 1963)
    1919: Merce Cunningham, dansator și coregraf american (d. 2009)
    1921: Peter Ustinov, actor britanic (d. 2004)
    1927: Joseph Ratzinger, teolog german, din 2005 papă al Romei, sub numele de Benedict al XVI-lea
    1936: Gheorghe Grigurcu, poet și critic literar român
    1828: Francisco de Goya, pictor, gravor și desenator spaniol (n. 1746)
    1859: Alexis de Tocqueville, istoric francez (n. 1805)
    1935: Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză (n. 1884)
    1972: Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
    2007: Ioan Ursu, fizician român (n. 1928)
    2007: Liviu Librescu, profesor de inginerie și mecanică la Universitatea Virginia Tech (n. 1930)

Sărbători

    Ungaria: ziua de comemorare a Holocaustului2 comentarii:

Scuze!! Propunerile făcute de Preşedintele Traian Băsescu, pentru modificarea Constituţiei nu au intrat în plenul Camerei

Inca o data scuze, nu stiu ce s -a întâmplat!!
Decese
1828: Francisco de Goya, pictor, gravor și desenator spaniol (n. 1746)
1859: Alexis de Tocqueville, istoric francez (n. 1805)
1935: Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză (n. 1884)
1972: Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
2007: Ioan Ursu, fizician român (n. 1928)
2007: Liviu Librescu, profesor de inginerie și mecanică la Universitatea Virginia Tech (n. 1930)

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More