miercuri, 7 august 2013

7 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

 "Cei slabi nu pot niciodată să ierte. Iertarea este atributul celor puternici."(Mahatma Gandhi)   

Preşedintele Traian Băsescu: Autostrada Arad-Nădlac este o dovadă de proastă guvernare.

Şeful statului a survolat cu elicopterul, astăzi, şantierul autostrăzii Arad-Nădlac

"Văzând din elicopter şantierul acestei autostrăzi, care din câte ştiu trebuia finalizată în aprilie 2013, nu pot spune altceva decât că aceasta este o dovadă de proastă guvernare. Nu pot înţelege din ce cauză nu s-a găsit încă un constructor pentru tronsonul Pecica-Nădlac unde lucrările au fost sistate din noiembrie 2012 şi, de asemenea, nu pot înţelege de ce au fost sistate lucrările pe tronsonul Arad-Pecica în urmă cu câteva săptămâni, din cauză că firma constructoare a intrat în insolvenţă", a declarat Traian Băsescu.
După încheierea vizitei pe şantierul autostrăzii, preşedintele Băsescu s-a îndreptat spre Primăria Municipiului Arad pentru a se întâlni cu primarul PDL Gheorghe Falcă şi cu preşedintele democrat-liberal al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Cătălin Ivan: Pactul de coabitare este obligatoriu; a avut efecte pozitive asupra economiei.

"Pactul de coabitare este obligatoriu în absolut orice stat în care democraţia este formă de guvernare, pentru că, atunci când ai un preşedinte ales, un şef al Executivului cu puteri foarte mari, este obligatorie coabitarea dintre cei doi. Se întâmplă şi în alte state ale Uniunii Europene şi în alte zone ale lumii şi peste tot ca şeful Executivului să nu fie de aceeaşi culoare politică, ba chiar să fie adversar cu preşedintele statului. În mod normal, conform Constituţiei noastre, preşedintele n-ar fi trebuit să joace niciun rol politic. Din păcate, vorbim de Traian Băsescu, care şi-a făcut şi partid, care a fost permanent implicat în luptele politice, de aici cele două suspendări ale sale", a afirmat, miercuri, la RFI, Cătălin Ivan.

Emil Boc: Clujul este de patru ori capitală.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că într-un an de când a redevenit edil a întărit profilul european al oraşului, profilul multicultural şi consacrarea Clujului ca primul oraş din ţară după Bucureşti. În viziunea lui Emil Boc, Clujul este de patru ori capitală: capitală a Transilvaniei, capitală regională, a câştigat titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi candidează cu şanse reale, după cum apreciază primarul, la statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Eugen Tomac : PNL să respingă măsurile de introducere a unor noi taxe şi impozite.

Partidul Mişcarea Populară i-a cerut miercuri liderului liberal Crin Antonescu, al cărui partid face parte din coaliţia guvernamentală, să nu sprijine măsurile de introducere a unor noi taxe şi impozite care, potrivit PMP, ar împovăra "şi mai mult clasa mijlocie din România".
"Îi reamintim domnului Antonescu, dar şi celorlalţi lideri liberali, că au beneficiat de voturile clasei mijlocii şi au promis ferm românilor în campania electorală că nu vor introduce noi taxe şi impozite şi nici nu le vor mări pe cele existente. Este un grav derapaj de la democraţie să înşeli încrederea celor care te-au votat", afirmă preşedintele interimar al PMP, Eugen Tomac.

"Singurul mod prin care pot fi mărite durabil veniturile la buget este crearea de locuri de muncă prin creşterea absorbţiei fondurilor europene şi creşterea alocărilor pentru investiţiile publice. Mai multe locuri de muncă înseamnă încasări mai mari la buget", susţine Tomac.

"Acestea sunt măsuri asupra cărora Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi nu măsuri impuse de FMI. Reamintim că în anul 2010 FMI a propus creşterea de taxe şi impozite pentru reechilibrarea bugetară, dar atunci premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu s-au opus acelor măsuri", adaugă Eugen Tomac.

Crin Antonescu : Susţin modificarea legislaţiei astfel încât crimele comunismului să fie considerate imprescriptibile.

Antonescu a fost întrebat la Realitatea TV dacă PNL susţine, în contextul cazului Alexandru Vişinescu, o eventuală modificare a legislaţiei astfel încât crimele comunismului să fie clar definite şi considerate crime împotriva umanităţii, imprescriptibile, indiferent de data la care au fost comise. "Categoric susţin aceste lucruri. (...) Am discutat cu Andrei Muraru, directorul IICCMER, acolo este o echipă de oameni tineri, capabili şi categoric calificaţi, fac o treabă foarte bună şi tot ceea ce putem face în sprijinul lor vom face. Eu personal sunt întru totul de acord", a afirmat Antonescu .
Referotor la privatizarea CFRMarfă, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, marţi seara că i se pare "trist" şi "inestetic", că privatizarea CFR Marfă prilejuieşte un joc politic de-a şoarecele şi pisica între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta." Mi se pare în continuare trist, de-a dreptul inestetic, ca o temă de importanţă majoră - privatizarea unei mari companii să prilejuiască un fel de joc de-a şoarecele şi pisica, în care până la urmă cine câştigă... Domnul Băsescu speră ca această privatizare să eşueze şi să mai câştige în felul acesta nişte puncte într-un joc destul de meschin şi fără orizont. (...) Se pierde timpul. Se stă la pândă pentru câteva puncte electorale nenorocite care nu ştiu cui şi cum vor putea folosi", a spus Antonescu,

Sindicaliştii din electricitate pichetează sediul Guvernului.

Protestul, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM, Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea-Metal şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia, va începe la ora 10.00. Potrivit organizatorilor sunt aşteptaţi 2.000 de membri ai celor patru federaţii din industrie. Aceştia vor protesta faţă de perspectiva pierderii locurilor de muncă ca urmare a majorării preţului la gaze şi energie electrică.

"La protestul de astăzi (miercuri - n.r.) participă  salariaţi din Societăţile de Servicii Energetice Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia, Muntenia Sud. Oamenii se tem că în perioada următoare îşi vor pierde locurile de muncă. Conform programelor de reorganizare şi restructurare prezentate de Ministerul Economiei şi Departamentul pentru Energie, aproximativ 1.500 de salariaţi din societăţile de servicii vor rămâne pe drumuri. În realitate, numărul celor afectaţi de aceste disponibilizări va fi mult mai mare, deoarece fiecare salariat are în îngrijire încă cel puţin doi membri de familie", a declarat Ion Pisc, vicepreşedintele Blocul Naţional Sindical,. la care este afiliată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate .
Potrivit liderului BNS, până în toamna acestui an există riscul pierderii a 10.000 de locuri de muncă din domeniul energetic (producţie şi servicii).
"În cel mult două-trei luni, nu vom vorbi numai de 10.000 de disponibilizări în domeniul energetic, ci de 30.000 de flămânzi, pentru că fiecare salariat are o familie compusă din cel puţin trei membri. Tocmai de aceea, solicităm Guvernului să ia măsuri pentru redresarea economică a societăţilor din domeniul energetic din întreaga ţară", a mai spus Ion Pisc.
Sindicaliştii din Electricitate solicită, totodată, şi o protecţie socială eficientă, în cazul în care disponibilizările anunţate vor avea loc. Este vorba de respectarea prevederilor OG, nr. 36/2013, potrivit căreia pot fi acordate până la 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechimea salariatului disponibilizat.

Tbilisi :  Acuză din nou Moscova că încalcă acordul de încetare a focului.

La cinci ani de la declanşarea războiului dintre Georgia şi Rusia pentru controlul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, guvernul de Tbilisi acuză din nou Moscova că încalcă acordul de încetare a focului, relatează AFP.

"Rusia continuă să încalce angajamentele asumate în cadrul acordului de încetare a focului semnat de Georgia şi Rusia sub egida Uniunii Europene', se afirmă într-un comunicat emis miercuri de Ministerul georgian de Externe. 'În loc să-şi retragă trupele pe poziţiile de dinainte de război, Rusia şi-a consolidat bazele militare, a desfăşurat ilegal trupe şi arme ofensive în regiunile ocupate', adaugă MAE georgian.

 Egipt: Medierea diplomatică externă a eşuat.

Autorităţile egiptene au anunţat miercuri eşecul eforturilor internaţionale de mediere pentru a rezolva criza din ţară. Efortul de mediere întreprins de peste o săptămână de emisarii internaţionali în Egipt, pentru a evita o confruntare între forţele de ordine şi manifestanţii islamişti ce solicită reinstalarea preşedintelui destituit de armată Mohamed Morsi, a eşuat, a anunţat miercuri preşedinţia de la Cairo, relatează France Presse şi Reuters.
"Astăzi s-a încheiat o etapă a eforturilor diplomatice întreprinse în ultimele zece zile, cu acordul şi coordonarea deplină cu guvernul egiptean. Aceste eforturi nu au dat rezultatele aşteptate, în ciuda faptului că guvernul egiptean a sprijinit pe deplin acest efort, în scopul de a restabili pacea şi securitatea pe străzile Egiptului", menţionează comunicatul administraţiei prezidenţiale de la Cairo.
Cu toate acestea, preşedinţia egipteană subliniază că este dispusă să accepte orice noi eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei din ţară în viitor.

ŞTIRI METEO

JOI 8 AUGUST 2013

Joi, 8 iulie 2013, vremea va fi caniculară în Crișana, Banat, Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și Maramureș. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 30 și 38 de grade, iar cele minime între 14 și 25 de grade. Cerul va fi variabil și izolat vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice în zona de munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în Banat. Pe Litoral cerul va fi senin, iar maxima zilei va atinge 30°C.În București vremea va fi caniculară în a doua parte a zilei.  Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab.


PERSONALITĂŢI

Léon Nicolas Brillouin


Léon Nicolas Brillouin (n. 7 august 1889, Sèvres (lângă Paris) – d. 1969, New York) a fost un fizician francez.
Tatăl său, Marcel Brillouin, a fost și el fizician. Leon Brillouin a adus contribuții în mecanica cuantică, propagarea undelor radio în atmosferă, fizica semiconductorilor, și teoria informației.

 

 

Philip Johnson

Philip Johnson (n.7 august 1906 - d.25 februarie 2005) a fost un arhitect, autor, istoric al artei, director de muzeu american. S-a născut în Cleveland, Ohio. A studiat arhitectură și a făcut apoi un master în istoria arhitecturii la Universitatea Harvard. După ce și-a terminat studiile, Johnson a acceptat postul de director al departamentului de arhitectură al Muzeului de Arta Modernă din New York, care tocmai fusese înființată.

În anii următori s-a dedicat mai multor activități,în afară de arhitectură. A fost critic, autor, istoric și director de muzeu, până în cele din urmă, la vârsta de 36 ani, s-a concentrat asupra arhitecturii și a desenat prima sa clădire. Începând de atunci cariera lui a fost una ascendentă.
În 1967 s-a asociat cu John Burgee,asociere ce a durat 20 de ani. În acest timp, ambii arhitecți au realizat un număr foarte mare de proiecte.
Johnson a organizat primele vizite arhitectonice ale lui Ludwig Mies van der Rohe, și a lui Le Corbusier, când aceștia au călătorit în Statele Unite ale Americii. Cu Mies a avut o relație strânsă și a colaborat mai târziu cu el la proiectarea și construcția faimoasei clădiri Seagram în New York.
Johnson a fost distins de către Institutul American al Arhitecților cu Medalia de aur, și în 1979 a primit primul Premiu Pritzker, cel mai râvnit premiu în arhitectură.
Începând cu 1989 Johnson s-a retras din viața publică. Și-a dedicat timpul mai ales proiectelor proprii, chiar dacă a rămas consilier al vechiului birou. Unul dintre ultimele proiecte a fost o nouă școală de Belle Arte în statul Pennsylvania.
Lucrarea cea mai faimosă a lui Johnson este probabil Casa de sticlă (Glass House), din New Canaan, Connecticut. Este o clădire cu structură metalică foarte delicată care nu împiedică vederea. Toți pereții sunt în întregime din sticlă, fac din casă o clădire transparentă, permițând vederea dintr-un colț în altul, din exteriorul clădirii. Johnson a proiectat casa pentru sine și în același timp ca teză de doctorat pentru absolvirea sa. De atunci Johnson a locuit mereu în ea, de aceea ea se cheamă și Casa Johnson.

John Cromwell Mather



John Cromwell Mather (n. 7 august 1946, Roanoke, Virginia, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2006, împreună cu George F. Smoot, pentru descoperirea formei de corp negru și anizotropiei radiației cosmice de fundal.





Jimmy Wales

Jimmy Donal „Jimbo” Wales (n. 7 august 1966, Huntsville, Alabama, SUA) este un informatician și om de afaceri american specializat în domeniul companiilor Internet. Este fondatorul - împreună cu Larry Sânger - al enciclopediei libere Wikipedia. Este președintele actual al Fundației Wikimedia (Wikimedia Foundation).  Jimmy Wales, numit și Jimbo Wales, și-a făcut studiile superioare la Universitatea din Auburn și este licențiat (graduate) al Universității din Alabama. Este un admirator al filosofiei obiectiviste a lui Ayn Rand și a moderat în Internet un sistem de comunicații denumit "Moderated Discussion of Objectivist Philosophy". Pe la mijlocul anilor '90 a elaborat proiectul Bomis, o întreprindere de servicii publice pe calea "World Wide Web" (www). Din 1999 până în 2001, a condus proiectul Enciclopediei Nupedia, proiect care s-a încheiat în 2003, multe din articole fiind preluate de Wikipedia, a cărei ediție în limba engleză și-a început activitatea la 15 ianuarie 2001. Din proiectele imediate, s-a realizat deja în octombrie 2004 un CD-ROM, respectiv DVD, al Wikipediei în limba germană. Jimmy Wales trăiește în Saint Petersburg, Florida, împreună cu soția sa Christine și fiica lor, Kira.

Charlize Theron

Charlize Theron (n. 7 august 1975) este o actriță americană originară din Africa de Sud, câștigătoare a premiului Oscar. În anul 2007, a primit din partea revistei Esquire distincția Sexiest Woman Alive. La vârsta de șaisprezece ani, după ce a câștigat un concurs local, Theron se duce la Milano în Italia pentru un contract de un an ca model. Contractul ei s-a încheiat în timp ce se afla la New York City și ea s-a hotărât să rămână acolo, pentru a merge la școala de balet Joffrey. Aici s-a antrenat pentru a deveni balerină. O accidentare la genunchi suferită la 18 ani a pus capăt carierei de balerină. Fiindu-i imposibil să mai danseze, ea și-a cumpărat un bilet pentru Los Angeles. După opt luni, ea a obținut primul său rol, unul în care nu a spus nimic, într-un film pentru video Children of the Corn III. Acestei prime apariții de la Hollywood, i-au urmat filme cu audiențe mai extinse. Cariera sa a luat o amploare deosebită spre sfârșitul anilor 90 prin intermediul filmelor cu succes de încasări The Devil's Advocate, The Cider House Rules și Mighty Joe Young.
După alte apariții în filme mai puțin notabile, Theron a jucat rolul criminalei în serie Aileen Wuornos în filmul Monster[1] (2003). Rolul a fost foarte bine primit de criticii de film (criticul Roger Ebert a declarat că este "una dintre cele mai bune interpretări din istoria cinematografiei" [2]), Theron primind astfel un Oscar pentru cea mai bună actriță în cadrul celei de-a 76 gale în februarie 2004, pe lângă un premiu SAG Award, un premiu Golden Globe și premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Ea devine astfel prima femeie sud-africană care câștigă Oscar-ul pentru cea mai bună actriță.
După semnarea unui contract cu John Galliano în 2004, Theron a înlocuit-o pe modelul estonian Tiiu Kuik în reclamele J'ADORE de Christian Dior, devenind purtătorul curent de cuvânt pentru parfumurile Dior. În 30 septembrie 2005, ea şi-a primit steaua sa de bronz pe celebrul Walk of Fame din Hollywood. În același an a jucat în filmul Æon Flux, un SF care s-a dovedit a fi un eșec financiar. Tot în 2005 a primit aprecieri pozitive precum și nominalizări pentru Golden Globe ca Cea mai bună actriță pentru interpretarea sa din drama North Country. A fost de asemenea nominalizată și pentru Oscar pentru același rol, dar nu a câștigat. Aceasta a fost cea de-a doua sa nominalizare.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 7 AUGUST...

Evenimente

1858: Convenția de la Paris (27 - 12 august). Pentru Principatele Române se prevedea un regim parlamentar și censitar și se desființau privilegiile marii boierimi.
1864: Înființarea Primăriei București. Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu.
1908: În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar "Venus din Willendorf". Sculptura este datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22 î.Hr. în paleoliticul superior.
1922: Acțiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.
1970: La Iași s-a inaugurat "Casa Dosoftei", care adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași.
1997: "Ziua I-îi" a reformei structurale în România. Într-o conferință de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăți comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.

S -a născut în............

1560: Elisabeta Báthory, contesă maghiară (d. 1614)
1779: Carl Ritter, geograf german (d. 1859)
1867: Emil Nolde, pictor german (d. 1956)
1876: Mata Hari, dansatoare olandeză, spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial (d. 1917)
1889: Léon Nicolas Brillouin, fizician francez (d. 1969)
1903: Seymour Louis Bazett Leakey, antropolog englez (d. 1972)
1906: Philip Johnson, arhitect american (d. 2005)
1910: Theodor Cosma, dirijor originar din România (d. 2011)
1923: Ryōtarō Shiba, scriitor japonez (d. 1996)
1946: John Cromwell Mather, fizician american, laureat Nobel
1949: Radu Ghețea, economist român
1949: Ioan Munteanu, politician român
1958: Bruce Dickinson, solistul vocal al formației Iron Maiden
1960: David Duchovny, actor american, protagonist al serialului "X- Files" produs de Chris Carter.
1966: Jimmy Wales, informatician și om de afaceri american
1974: Dana Dawson, cântăreață americană de muzică pop rock și rhythm and blues (d. 2010)
1975: Charlize Theron actriță din Africa de Sud, câștigătoare a premiului Oscar

Decese

461: Majorian, împărat roman (n. 420)
1106: Henric al IV-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman (n. 1050)
1649: Maria Leopoldine de Austria, împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman (n. 1632)
1782: Andreas Sigismund Marggraf, biolog german (n. 1709)
1821: Caroline de Braunschweig, soția regelui George al IV-lea al Regatului Unit (n. 1768)
1834: Joseph Marie Jacquard, inventator francez (n. 1752)
1848: Jöns Jakob Berzelius, chimist și mineralog suedez (n. 1779)
1911: Gheorghe Cârțan, luptător pentru eliberarea românilor din Transilvania (n. 1849)
1938: Konstantin Sergheevici Stanislavski, actor și regizor rus de teatru (n. 1863)
1939: Charlie Roberts, fotbalist englez (n. 1883)
1941: Rabindranath Tagore, scriitor indian de limbă bengaleză și engleză, laureat al Premiului Nobel (n. 1861)
1957: Oliver Hardy, actor american (n. 1892)
1958: Herbert Osborne Yardley, criptolog american (n. 1889)
1983: Nicolae Brânzeu, compozitor și dirijor român (n. 1907)
2009: Tatiana Stepa, cântăreaţa română de muzică folk (n. 1963

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More