miercuri, 6 martie 2013

6 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!!

"Atitudinea noastră faţă de viaţă determină atitudinea vieţii faţa de noi.” – Earl Nightingale

Bruxelles : Un calendar pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Comisia Europeană cere "o perspectivă clară şi un calendar" pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, scrie miercuri publicaţia germană Die Welt, citând un purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
"Îmi fac griji în legătură cu situaţia statului de drept în România", a declarat Manfred Weber (CSU), vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European. Weber şi-a exprimat înţelegerea faţă de poziţia lui Friedrich, pentru că "România rămâne statul în criză din Balcani". Guvernul de la Bucureşti trebuie să prezinte progrese evidente, "altfel, poziţia Germaniei nu se va modifica"."O perspectivă clară şi un calendar pentru ambele state membre ar trebui să aibă prioritate", susţine Comisia.

Finlanda : România şi Bulgaria au fost primite prea uşor în UE .

Finlanda susţine că va bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, înaintea reuniunii miniştrilor europeni de Interne pe această temă, joi, relatează postul public de televiziune YLE, în pagina electronică. Atât Guvernul, cât şi Parlamentul au declarat că cele două ţări sunt prea corupte şi nu trăiesc conform principiilor statului de drept, o precondiţie pentru aderarea la spaţiul Schengen. Obiecţia Finlandei este susţinută de Germania. Ministrul finlandez de Interne Päivi Räsänen a respins afirmaţiile potrivit cărora poziţia Helsinki este legată de problema romilor est-europeni care vin să cerşească în oraşele finlandeze.

Nici liberalii germani nu vor România în Schengen. 

Contrar celor afirmate de politicienii USL în frunte cu premierul Victor Ponta, potrivit cărora doar aripa creştin-democrată a guvernului federal s-ar împotrivi aderării României la spaţiul Schengen, poziţia Berlinului în această chestiune este, de fapt, unanimă, partenerii liberali (FDP) de coaliţie fiind la fel de tranşanţi: “O aderare a României şi Bulgariei la Schengen este exclusă în prezent, deoarece apartenenţa la spaţiul de liberă circulaţie este legată de anumite premise”, a declarat secretarul general al FDP, Patrick Döring, cotidianului “Die Welt”.

Comisia Europeană salută intenţia Letoniei de a adopta moneda unică.

FELICITĂRI!!
Cererea de aderare la euro a Letoniei este un eveniment important pentru zona euro, ţinând cont de faptul că 'în urmă cu un an ieşirea Greciei /din zona euro/ era pe toate buzele', a afirmat ieri  comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi euro, Olli Rehn. 'Este un semn de încredere în euro', a adăugat el.
"Decizia Letoniei atestă de asemenea progresele realizate de ţara care a traversat o gravă criză economică în 2008 şi 2009", a amintit comisarul european. Riga a avut nevoie de un plan de asistenţă financiară, dar înregistrează în prezent cea mai puternică creştere dintre ţările membre UE, notează AFP.

Victor Ponta: E o ticăloşie să foloseşti o parte a presei că să ataci ţările care ne susţin pentru Schengen.

 Premierul Victor Ponta a afirmat, astăzi : "Mi se pare extrem de iresponsabil, dacă nu chiar o ticăloşie, să foloseşti o parte a presei române ca să ataci exact ţările care ne ajută. Am văzut lista inventată prin diverse laboratoare cu ţări care spun public că ne susţin pentru intrarea în Schengen, dar pe care trebuie să le murdărim ca să atingem anumite scopuri politice interne".Presa poate să publice orice, dar modul în care se preia o minciună doar pentru scopuri interne cred că ţine de deficienţa noastră de a şti să fim solidari când e vorba de interesul întregii ţări", a conchis Ponta.

Radu Berceanu: E o etapă în care pleacă toate gunoaiele din PDL.

 "Mihai Stânişoară este încă unul care se aşează pe lista trădătorilor, care nu merită, oricum, nici o altă menţiune. Stânişoară e un om care a primit tot ce şi-a dorit de la PDL. A fost ministrul Apărării, pim-vicepreşedinte PDL şi şef în comisii în Parlament, dar tot nu a fost suficient. Este foarte clar că e un politician care vrea tot timpul să fie la putere. Ce spune el, din astea, cu ideologia şi aşa mai departe, astea sunt basme, pentru că ăsta este crezul lor, al oamenilor că el, care vor să fie mereu la putere şi să fie puşi şefi. Mă surprinde şi mă mulţumeşte, ca de altfel toate plecările. Trădătorii, prin definiţie, te surprind pentru că nu vin să te anunţe înainte că o să te trădeze. Până la urmă pentru PDL este o etapă purificatoare, în care toate gunoaiele pleacă", a declarat, astăzi, Radu Berceanu.

Sulfina Barbu: Stânişoară este un alt oportunist, ca şi cei care au plecat până acum.

"Din păcate, în momentul în care partidul este în opoziţie, se vede exact cine este alături de acest partid. Consider că Mihai Stânişoară este un alt oportunist, ca şi cei care au plecat până acum şi sunt convinsă că PDL va supravieţui fără Mihai Stânişoara şi fără cei care vor decide să plece la putere. Regret că lasă în urmă o organizaţie slăbită, organizaţia de Mehedinţi, dar sunt oameni în această organizaţie care vor reconstrui ce a stricat domnul Stânişoara", a spus Sulfina Barbu.

Relu Fenechiu : Nu vrea negociere  cu angajaţii de la metrou sub presiunea protestelor din stradă.


Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a afirmat astăzi, că Metroul nu va trece în subordinea municipalităţii decât după ce vor avea loc discuţii şi negocieri cu partenerul social şi că nu va negocia cu sindicatul sub presiunea protestelor din stradă.


Judecătorul Adrian Neacşu : A fost suspendat din funcţia de membru al CSM.

"În şedinţa de astăzi, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de judecător, începând cu data de 6 martie 2013, a domnului Neacşu Toni Adrian - din cadrul Tribunalului Vrancea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa", se arată într-un comunicat presei de către CSM.

Deputatul Ghervazen Longher şi fostul deputat Mihai Rădan, cercetaţi pentru conflict de interese.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus începerea urmăririi penale a lui Ghervazen Longher, deputat din partea Uniunii Polonezilor din România "Dom Polski", întrucât, la data de 30 decembrie 2004, la propunerea acestuia, Camera Deputaţilor l-a angajat pe fratele lui, prin contract individual de munca pe perioadă determinată, avizat chiar de către deputat, acesta fiind ulterior prelungit. În această cauză, prim-adjunctul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, prin ordonanţă, infirmarea soluţiei de neincepere a urmăririi penale dispusă iniţial, arata, miercuri, PICCJ într-un comunicat de presă. Mihai Rădan este acuzat ca, în perioada 17 octombrie 2006 - 15 decembrie 2008, în calitate de deputat, a propus şi a avizat angajarea în cadrul biroului său parlamentar a fiului său, în funcţiile de referent şi, respectiv, şef cabinet, precum şi a nurorii sale, în funcţia de consilier. Totodată, în aceeaşi perioadă, Mihai Rădan ar fi încheiat cu soţia sa un contract civil având ca obiect prestarea de către aceasta a unor activităţi remunerate de Camera Deputaţilor, a precizat sursa citată.

Crin Antonescu, iritat de jurnalişti. 

Crin Antonescu a fost iritat de jurnalişti în timpul conferinţei de presă de astăzi, atunci când a fost întrebat cum l-a convins pe Mihai Stânişoară să treacă de la PDL la PNL, având în vedere faptul că în trecut Stânişoară a făcut declaraţii dure la adresa sa. În replică dată jurnalistei, Antonescu a făcut şi o referire la adresa premierului Victor Ponta. "Am văzut că nu rataţi nici o conferinţă de presă la Cotroceni. Aveţi această voluptate de a aduce declaraţii, cumva, contradictorii. Oare nu-l întrebaţi pe preşedintele Băsescu cum e cu înghiţitul porcului, cu nenumirea unui prim-ministru, cum e să semnezi pacte. Sau puteţi să-l întrebaţi pe domnul Ponta cum căuta domnul Băsescu sticle pe jos şi cum e după aia să semnezi pacte", a spus el.

Joi 7  martie 2013

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal pentru prima decadă a lunii martie. Cerul se va înnora treptat în majoritatea regiunilor şi trecător va ploua slab. Vântul va avea unele intensificări la munte, precum şi în regiunile vestice şi sud-estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 şi 15 grade, iar cele minime se vor situa între 1 şi 9 grade, uşor mai scăzute în depresiuni. Presiunea atmosferică va continua să scadă.

FRUMUSEŢI  ALE NATURII

Peştera Urşilor.

Peştera Urşilor a fost descoperită la 17 septembrie 1975, în urma unei dinamitări în cariera de marmură de la Chişcău. După cercetările ştiinţifice de rigoare, o parte a peşterii a fost amenajată şi electrificată, fiind dată în exploatare turistică la 14 iulie 1980. Peştera Urşilor nu se remarcă prin dimensiuni, ci prin fantastica aglomerare de formaţiuni speologice, ceea ce o face să fie unică în rândul peşterilor amenajate pentru turism. Tot aici se găseşte un mare număr de resturi fosile ale ursului de caverna - Ursus Spelaeus - dispărut de aproximativ 15000 de ani. Intrarea în peşteră (altitudinea 482 m) se face printr-un pavilion de exploatare turistică, unde sunt amenajate o sală de aşteptare, un bar şi un stand cu produse de artizanat. Lungimea totală este de peste 1500 m, din care nivelul inferior cu o lungime de aproximativ 700 m, este rezervaţie ştiinţifică.

Transalpina.

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România cât şi din întregul lanţ al Munţilor Carpaţi, atât din ţară cât şi din afara ei, atingând altitudinea maximă (2145 m) în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munţii Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se afla, şi leagă localitatea Sălişte din Jud. Sibiu de localitatea Novaci din Jud. Gorj.
Transalpina a fost cosntruita de armatele române în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatra de Regele Carol al II-lea după 1930 şi reablitata de nemţi în al II-lea război mondial după carea a fost dată uitării de autorităţile romane. Faptul că a fost uitată şi a devenit  un drum greu de parcurs cu maşini  a  ajutat Transalpina să-şi păstreze  neatinsă sălbăticia şi farmecul aparte pe care puţine locuri din ţară îl mai au. Este printre puţinele drumuri din ţară pe care se poată ajunge cu maşina până la nori şi chiar deasupra lor.

PERSONALITĂŢI ROMÂNEŞTI.

Grigore Antipa.

Grigore Antipa, biolog, zoolog, ecolog şi profesor universitar romană. El este întemeietorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, care îi poartă numele şi care, pornind de la reorganizarea sa, în 1907, prezintă pentru prima oară dioramele biologice. Acestea au reprezentat o nouă etapa în evoluţia şi organizarea muzeelor de istorie naturală. Primele diorame prezentau viaţa de pe piscurile munţilor Carpaţi, din regiunea colinelor, din Bărăgan, precum şi din zona inundabilă a Deltei Dunării. De asemenea, în Muzeul de Istorie Naturală exista şi numeroase diorame care înfăţişează fauna din regiunile de tundră, prerie, savana sau din deşertul Sahara. Datorită deosebitei prezentări, numeroase muzee europene şi americane au solicitat sprijinul savantului roman pentru organizarea colecţiilor lor muzeistice. Diorama este o reprezentare spaţială a unei porţiuni de peisaj, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine şi diverse alte obiecte asemănătoare, în scopul înfăţişării unui ecosistem şi creării impresiei unui peisaj real. Primul care s-a gândit la această formă de încadrare a naturii în peisajul citadin a fost naturalistul

Nicolae Tonitza.

Nicolae Tonitza (n. 13 aprilie 1886 la  Bârlad - d. 26 februarie 1940, București) a fost un pictor și grafician român, interpret al "tristețelor luxuriant colorate" și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată. Frecventează școala primară de băieți nr.2 și urmează Gimnaziul real "Manolache K. Epureanu" din Bârlad. În 1902 părăsește Bârladul pentru a se înscrie la Școala națională de Belle-Arte din Iași, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare (dar nu va putea să își ia diploma de absolvire deoarece participă în ultimul an la o grevă a studenților) iar printre colegi pe Ștefan Dimitrescu, cu care va rămâne prieten până la moartea celui din urmă.În 1908 pleacă în Germania, la München, unde este admis la Königlich Bayerischen Akademie der Bildenden Künste(Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase, actualmente Academia de Arte Frumoase München) în clasa profesorului Hugo von Habermann. O privire retrospectivă asupra operei lui Tonitza ne revelează în prima perioadă o pictură academistă purtând pecetea școlii müncheneze, și, drept corolar, un interes major pentru desen, în detrimentul picturii. În scurtul său popas parizian, face tentative timide de a-și însuși viziunea impresionistă, dar preferința lui pentru exprimarea grafică îi va îndrepta atenția spre creațiile lui Daumier.Pictura rămâne, dincolo de frământările cotidiene, de angajarea în evenimentele contemporane, senină, vorbind despre un ideal estetic clasic, despre cultul frumosului, despre o artă înțeleasă ca expresie a permanenței valorilor spirituale. Această viziune autonomă se conturează în portretele de copii. "Ochii lui Tonitza", ochii copiilor pictați de el, ne privesc astăzi cu o nostalgică inocență, cu o amară melancolie și candoare. Ochii aceștia mari, rotunzi și expresivi sunt inconfundabila pecete a stilului său de o unică poezie în arta plastică românească.

ŞTIAŢI CĂ.........

Cetatea Histria.

Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din ţară şi  a fost scoasă la lumina începând din 1914, de săpăturile marelui istoric şi arheolog Vasile Pârvan? Histria (Istria în limba greacă - denumire luată de la fluviul Istros = Dunărea) s-a ridicat în urmă cu peste 2600 de ani pe malul lacului Sinoe, în partea nordică a actualei peninsule Istria şi a fost întemeiată de navigatorii şi negustorii greci, care s-au aşezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerţ cu băştinaşii geto-daci. Uleiul de măsline, vinurile, obiectele de podoabă greceşti erau schimbate pe grânele, mierea, ceară de albine, pieile de vită, peştele sărat, faclele din răşina pinilor ce existau odată pe aici, oferite de triburile locale. Aşezarea prosperă şi se dezvoltă timp de opt secole. Înconjurată de un puternic zid de apărare, era alimentată cu apa prin conducte lungi de peste 20 km. Străzile erau pavate cu piatră, iar instituţiile de educaţie fizică (gymnasion) şi cele cultural - artistice (museion) cunoşteau forfota obişnuită locurilor de acest fel. Între secolele I - III e.n. în Dobrogea se instaurează puterea romana - în această perioadă în oraş se construiesc temple închinate zeităţilor romane, terme (bai publice), cartiere ale cetăţenilor bogaţi cu case frumoase. Deşi golful Halmyris, unde era aşezat oraşul, a început să se împotmolească, nisipul închizând ieşirea la Marea Neagră, oraşul - cetate şi-a mai prelungit existenta până în secolul al VI-lea. Distrusă aproape în întregime de
invazia avarilor, cetatea este părăsită şi se ruinează.

Mănăstirea Hurezi (Horezu).

Mănăstirea Hurezi este considerată cel mai mare complex arhitectonic aparţinând stilului brâncovenesc.?A fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993. Constantin Brancoveanu, domnitor al Ţării Româneşti intre 1688-1714, a pus piatra de temelie pentru construcţia manăstirii încă din al doilea an al domniei sale. Complexul monahal de la Hurezi este format, pe lângă mănăstirea propriu-zisă, din biserica Bolniţei care a fost ctitorita de doamna Maria, soţia domnitorului, în 1696. În cele patru puncte cardinale, la o distanţă de 50 m de mănăstire, au fost ridicate patru schituri: la nord, Schitul Sfinţilor Apostoli din 1698, la vest, Schitul Sfântului Ştefan din 1703, la est, Schitul Sfinţilor Arhangheli. Manstirea Hurezi este formată din două incinte, cea mai importantă fiind cea de-a doua, în care se află biserica mare, cu hramul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, cu o lungime de 32 m şi o înălţime de 14 m. Pictură în fresca aparţine zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe şi Ioachim. Pe lângă iconografia religioasă, se întâlnesc şi scene laice, cum ar fi istoria ilustrată a vieţii împăratului Constatin cel Mare, ce semnifica în vremea aceea biruinţa Crucii asupra semilunii. Deasupra intrării principale, care mai păstrează încă poartă originală de lemn ferecata cu fier, se afla turnul clopotniţei, cu clopote mari între 300 şi 1.000 kg.Mănăstirea Hurezi (Horezu) se afla în oraşul cu acelaşi nume. Numele său a rezultat de la cuvântul "huhurezi", păsări care existau, pesemne, în număr mare în aceste locuri.


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 6 MARTIE...


1475 - S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect şi poet italian.
1619 - S-a născut eseistul şi dramaturgul francez Savinien de Cyrano de Bergerac.
1806 - S-a născut poeta britanică Elizabeth Barrett Browning (“Sonete portugheze”) (m.29.06.1861).

1853 - Are loc, la teatrul La Fenice din Veneţia, premiera mondială a operei "Traviata" de Giuseppe Verdi.
1866 - S-a născut Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România (m.08.01.1928).
1883 - Este emisă Legea pentru aderarea României la Convenţia Internaţională a Metrului, încheiată, la Paris, la 08.05.1875.
1897 - Intră în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an.
1919 - Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.
1920 - S-a născut actorul Ernest Maftei.
1926 - S-a născut Andrzej Wajda, considerat cel mai important regizor de film şi teatru polonez.
1928 - S-a născut romancierul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
1935 - S-a născut actriţa Margareta Pogonat.
1937 - S-a născut rusoaica Valentina Vladimirovna Tereşkova, prima femeie cosmonaut din lume.
1941 - Premieră, la Opera Română din Bucureşti, a operei “Alexandru Lăpuşneanu”, de Alexandru Zirra.
1944 - S-a născut David Gilmour, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Pink Floyd).
1945 - S-a născut Paul Grigoriu, ziarist, realizator de emisiuni la Radio România.
1945 - Instaurarea guvernului Dr. Petru Groza.
1948 - A fost creată Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI), instituţie specializată a ONU.
1989 - Urmând cursul evenimentelor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunţă abolirea "doctrinei Brejnev", afirmând că viitorul fiecărei ţări est-europene se află "în propriile ei mâini".
1991 - A murit medicul Ionel S. Pavel, membru al Academiei Române şi al Academiei de Medicină din Franţa (n.14.03.1897).
1993 - A fost semnată, la Istanbul, Convenţia privind cooperarea în domeniile culturii, învăţământului, ştiinţei şi informaţiilor în zona Mării Negre.
2000 - Jocurile Olimpice Sydney 2000.
2003 - George W. Bush afirmă că, dacă Saddam Hussein nu dezarmează de bună voie Irakul, Statele Unite vor atinge acest obiectiv prin forţă, chiar şi fără o nouă rezoluţie a Naţiunilor Unite.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More