vineri, 22 martie 2013

22 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Lăsaţi adevărul să se lupte cu eroarea; cine a văzut vreodată, într-o luptă liberă şi deschisă, ca adevărul să fie biruit?"(John Milton)

Mihai Răzvan Ungureanu, : Am avut miniştri ameninţaţi cu moartea. 

"Au fost miniştri care sub presiunea telefoanelor, a înjurăturilor, a ameninţărilor, izbucneau în lacrimi în cabinet. Şi le spuneam nu-ţi joci libertatea în folosul unor grupuri infracţionale. Eu nu uit aceste lucruri. Nu se poate ca un ministru al unui cabinet, sunt convins că asta i s-a întâmplat şi lui Emil Boc, şi lui Victor Ponta, sunt miniştri care sunt striviţi sub presiunea jocurilor economice. Miniştrii ajung într-o poziţie servilă faţă de partidul care îi pune în funcţii. Am avut miniştri care au fost ameninţaţi cu moartea de către reprezentanţi ai acestor grupuri subterane, care au avut carnet de partid peste tot", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu. "Au existat ameninţări la adresa primului-ministru. Au existat şi aşa ceva, ameninţări fizice şi la adresa familiei. Dar nu trebuie să fim patetici. Sugestia a existat (privind ameninţări fizice,)", a adăugat fostul şef al SIE.

Dacian Cioloş: Laptele vărsat în câmp, un gest extrem.

"Producătorii de lapte români culeg, în covârşitoarea lor majoritate pe nedrept, rezultatele câtorva săptămâni în care consumatorii au fost bombardaţi cu informaţii despre scandaluri legate de calitatea şi siguranţa produselor româneşti. Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al unor oameni care şi-au făcut treaba corect şi care se văd în situaţia de a pune lacătul pe ferme din cauza iresponsabilităţii altora", a spus, comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.Mie mi se pare esenţial că sectorul însuşi să dezvolte mecanisme de autocontrol, anticorpi care să-l protejeze, şi să comunice în mod convingător, sistematic, societăţii, consumatorului român, despre existenţa, funcţionarea şi soliditatea acestor mecanisme. Este în interesul producătorilor agricoli ca trişorii, neglijenţii, iresponsabilii, în netă minoritate printre ei, să fie eliminaţi. Ei înşişi trebuie să fie mai vigilenţi decât autorităţile de control ale statului. Dacă unul trişează, suferă toţi, iar încrederea există numai acolo unde există o garanţie a onestităţii, clar asumată", a declarat, comisarul european Cioloş.

Roberta Anastase : Vina lui Andrei Marga este că nu demisionează.

Roberta Anastase, deputat PDL: „Domnul Marga este plin de umor. Ne amintim cum şi-a făcut angajările la ICR, cum erau concursurile acelea unde dăduse rezultatele cu două săptămâni înainte de ultima etapă. Aceste lucruri fac parte dintr-o etapă de decredibilizare a instituţiei, din transformarea ei într-o instituţie care se bazează pe relaţii de amiciţie şi rudenie. Vina domnului Marga este că nu îşi dă demisia. Oamenii de cultură nu vor să se asocieze cu anumite fapte, cu anumite persoane”.
„Hoţul nu se duce la inaugurarea unui penitenciar, mincinosul nu e chemat să ţină predici în biserică, iar analfabetul nu e pus să scrie un manual de pedagogie. Dacă aşa stau lucrurile, ce caută Victor Ponta la Târgul de carte de la Paris?”, a scris eurodeputatul PDL Cristian Preda, pe blogul personal.

Isteria aflatoxinei, creată artificial de multinaţionale din ţară.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România a spus că pericolul contaminării laptelui cu aflatoxină a fost insuficient explicat de autorităţi, în condiţiile în care şi dacă ar fi fost înregistrată o prezenţă a aflatoxinei de zece ori peste limitele admise de normele UE "ar fi fost nevoie ca o persoană să consume zeci de litri de lapte pe zi, timp de 200 de zile, ca să aibă probleme".
La rândul său, Otvos Moise, preşedintele unei asociaţii de crescători de bovine din judeţul Covasna, a declarat că laptele din România "este cel mai bun din UE şi nimeni nu s-a îmbolnăvit".

Victor Ponta: Problema lui Băsescu e că vrea să ţină în funcţii generalii numiţi de el.

 Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că problema preşedintelui Traian Băsescu ar fi una "personală" legată de faptul că doreşte să-şi menţină în funcţie generalii numiţi de acesta, însă chestiunile privind armata nu ţin de numărul generalilor, ci de echipamente şi pregătirea cadrelor."Cred că reacţia preşedintelui Băsescu e o reacţie personală, sunt generalii numiţi de domnia sa, înaintaţi în grad conform prevederilor constituţionale, şi ar vrea să rămână cât mai mult timp în aceste grade şi funcţii", a declarat Ponta."Problema nu e că nu avem destui generali, avem destui generali. Noi nu prea mai avem... nu că soldaţi, că avem militari cu contract, cu carieră, care îşi fac foarte bine meseria. Noi nu avem de foarte mulţi ani, e prima dată anul acesta după vreo opt ani de zile când bugetul apărării e mai mare decât anul precedent, deci noi nu mai avem echipament atât cât ar trebui, nu se pregătesc militarii noştri, asta e problema armatei române. Că pleacă zece generali sau 15...vin alţi generali sau alţi colonei, nu asta...", a mai afirmat Ponta.

Crin Antonescu: Băsescu e iresponsabil, de trădare naţională vorbeşti cu dovezi.

 Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, la TVR, că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu despre legea privind cadrele militare sunt "iresponsabile", precizând că despre "trădare naţională" un şef de stat vorbeşte cu "dovezile pe masă", nu "ca la cenaclu". "Faptul că ne-am obişnuit, faptul că a devenit uzual ca domnul Băsescu, din postura de preşedinte – cel puţin legal - al României să vină cu acuzaţii care de care mai spectaculoase şi cu formule, că de asta vorbesc de iresponsabiliate, care se pot auzi o singură dacă din gura unui şef de stat. Dacă vorbim de trădare naţională nu vorbim ca la cenaclu. Dacă e trădare naţională ori cineva vorbeşte prostii, e complet iresponsabil, ori mâine, poimâine, într-o săptămână, trebuie să avem nişte oameni legaţi. Ţara nu se trădează, trădarea naţională nu se face aşa, la un şpriţ în fiecare seară", a afirmat Antonescu.

Ambasadorul României, convocat urgent la MAE ungar după declaraţiile lui Victor Ponta.


Secretarul de stat din MAE ungar Eniko Gyori a declarat că ambasadorul român, Alexandru Victor Micula, a fost convocat ieri, de urgenţă, la biroul său, pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta. Gyori a transmis nemulţumirea Ungariei faţă de afirmaţiile făcute de Victor Ponta marţi, exprimând "şocul" în legătură cu aceste declaraţii.Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că scrisoarea celor patru state membre care solicitau înfiinţarea unui mecanism pentru salvgradarea valorilor democratice se referea la Ungaria, nu la România, şi s-a arătat deranjat de faptul că este confundat cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Guvernul reautorizează jocurile bingo derulate în emisiuni televizate.

Televiziunile vor putea transmite din nou emisiuni în care se desfăşoară jocuri de tip bingo, după ce acestea au fost interzise în vara anului trecut, Guvernul dorind să le reautorizeze pentru a eliminia mediul neconcurenţial creat şi a pentru creşte veniturile la bugetul de stat.Guvernul va reintroduce jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune în categoria jocurilor de noroc reglementate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare.

IPP, despre ancheta RADET: Vârful icebergului mecanismului de furt din banii publici.

Institutul pentru Politici Publice a solicitat, astăzi, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în contextul cazului contractelor frauduloase de la RADET, să aloce resursele necesare pentru specializarea procurorilor în proceduri de cercetare specifice achiziţiilor publice. "Cazul atribuirii de contracte frauduloase de către conducerea RADET Bucureşti unor firme de construcţii despre care presa vorbeşte astăzi în urma unor descinderi DNĂ, arată cât de vulnerabil la corupţie este sistemul de achiziţii publice din România, în pofida multiplelor modificări ale legislaţiei pe care le raportăm Comisiei Europene ca fiind rezultate remarcabile ale activităţii asidue de eficientizare în domeniu", explică IPP în comunicat.

21 de dosare penale pentru guvernarea Boc.

"Pe baza sesizărilor transmise în perioadă mai 2012 – martie 2013 de către Corpul de Control al Primului – ministru sau de către corpul de control al ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA, iar în una din aceste cauze, procurorii au dispus începerea urmăririi penale. De asemenea, durata de soluţionare a acestor dosare este dată de complexitatea cauzelor, de specificul infracţiunilor investigate şi de necesitatea de a administra probe precum constatările tehnico – ştiinţifice sau expertizele de specialitate, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale", se arată într-un comunicat al DNA.

Grecii au scos din ţară 76,5 miliarde de euro de la declanşarea crizei financiare.

Datele publicate de Comisia Europeană au confirmat exodul depozitelor greceşti către băncile străine: economiile cetăţenilor din Grecia păstrate în străinătate s-au ridicat la 31,9 miliarde de dolari în septembrie 2012, cu 19,6 miliarde de dolari mai mult decât în decembrie 2008, transmite site-ul ekathimerini.com.

ŞTIRI METEO

Atenţionare meteorologică, astăzi.

După ora 18.00 va intre în vigoare o altă avertizare COD PORTOCALIU, vizând Moldova, Bărăganul, nordul Dobrogei şi Carpaţii Meridionali. Aceasta va fi valabilă până sâmbătă la ora 08.00. În Moldova ninsorile se vor extinde treptat dinspre nordul regiunii, iar viteza vântului va depăşi temporar 80-90 km/h, viscolind zăpada. Intensificări ale vântului de 80-90 km/h se vor semnala local şi temporar şi în Bărăgan şi Dobrogea, unde precipitaţiile vor fi mixte. În Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 100-120 km/h, iar zăpada va fi puternic viscolită.În funcţie de evoluţia fenomenelor, este posibil ca, în cursul zilei de sâmbătă, 23 martie, Administraţia Naţională de Meteorologie să actualizeze prezentul mesaj prin atenţionări ulterioare.

Sâmbătă 23  martie 2013.

Vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea, mai ales în jumătatea nordică a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în prima parte a zilei în regiunile extracarpatice. În est şi în zona de munte va ninge slab, dar viscolit, iar în sud doar izolat vor mai fi precipitaţii, predominant ploi. Spre sfârşitul nopţii cerul se va înnora în regiunile vestice, unde pe arii restrânse va fulgui. Mai ales ziua, vântul va avea intensificări susţinute în estul teritoriului, unde se vor depăşi la rafală 70...75 km/h şi doar temporar în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi de la -9...-8 grade în nordul Moldovei până la 9...10 grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor încadra între -18...-17 grade în nord şi depresiuni şi -4 grade în Oltenia şi în sudul Banatului. Izolat în zonele joase se va semnala ceaţă asociatã şi cu depunere de chiciură. Presiunea atmosferică va continua să crească.

PERSONALITĂŢI

Antoon van Dyck

Antoon van Dyck (n. 22 martie 1599, Antwerpen – d. 9 decembrie 1641, Londra) a fost unul dintre cei mai mari pictori și creatori de gravuri flamanzi, reprezentant al stilului baroc, discipol al lui Rubens, inovator în folosirea gravurii cu „acquaforte”. Devine celebru în calitate de pictor al curții regelui Carol I Stuart al Angliei.
Vocația lui pentru desen îl determină pe tatăl său în 1609 să-l dea ucenic în atelierul lui Hendrik van Balen, una dintre personalitățile remarcabile ale orașului Antwerpen. Deja de la vârsta de paisprezece ani, van Dyck pictează portrete și autoportrete valoroase. În anul 1613 devine asistentul lui Rubens, cunosut în întreaga Europă. Măiestria tehnicii tânărului artist este atât de mare, încât Rubens, vorbind despre compozițiile proiectate de el însuși, dar executate de asistenții săi, nu ezită să prezinte lucrările tânărului van Dyck ca fiind ale sale. Antoon van Dyck: „Autoportret”, 1613. Van Dyck nu are încă paisprezece ani când pictează acest autoportret şi este deja un pictor complet. În anul 1618, numele „Antoon van Dyck” figurează în registrele „Ghildei” (breslei) pictorilor orașului Antwerpen, cu mențiunea „maestru”. În anul 1620, pictorul acceptă invitația de a veni la Londra, formulată de două personalități ale curții regale engleze, contele Arundel și vicontele Purbeck, fiul lordului Buckingham. La Londra, începe să execute portrete și are ocazia să admire tablourile lui Tiziano, care se găseau în colecțiile englezești. Începând cu anul 1620, regele Iacob I îi acordă o rentă anuală în valoare de 100 funzi. În toamna anului 1621 pleacă în Italia, în octombrie ajunge la Genova, unde va locui la pictorul flamand Cornelius van Wael și va picta numeroase portrete ale patricienilor genovezi. În februarie 1622, van Dyck sosește la Roma, unde va rămâne vreme de doi ani, studiind operele maeștrilor italieni și umplându-și caietul de desen cu schițe, care îi vor servi mai târziu pentru compozițiile unora dintre pânzele sale. Semeț din fire, artistului îi plac veșmintele împodobite cu pene și lanțuri de aur. Italienii îl numesc „îl pittore cavalieresco” (pictorul cavaler). În august 1622, vizitează pentru prima dată Veneția, urmează Torino, Mantua și apoi Milano. La curtea regală duce o viață pompoasă și libertină, trăiește în aceeași opulență ca și cea a clienților și protectorilor săi. Spre sfârșitul vieții, Van Dyck  a pictat și altceva în afară de portrete, considerate în această perioadă că fiind un gen inferior al picturii și se orientează spre tematica istorică sau mitologică.În istoria artei el figurează mai ales ca portretist. Nivelul înalt și caracterul inovator al pânzelor sale au consolidat timp de două secole genul cunoscut sub numele de "portret aristocratic". În anul 1641 se îmbolnăvește grav. Pe 4 decembrie1641, artistul își scrie testamentul și cinci zile mai târziu încetează din viață.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 22 MARTIE.....

22 martie este a 81-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente


    1312: La cererea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos, Papa Clement al V-lea a desființat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui.
    1884: Premieră, la Teatrul Național, a piesei lui Vasile Alecsandri, „Fântâna Blanduziei”, având pe afiș nume mari ale scenei românești: Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.
    1895: Auguste și Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid.
    1912: Au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.
    1926: Începe greva generală a muncitorilor de la Reșița.
    1926: S-a constituit "Federația Română de Box".
    1943: Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.
    1945: S-a format Liga Arabă.
    1963: The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie.
    1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

S -a născut..
    1599: Antony Van Dick, pictor flamand (d. 1641)
    1712: Edward Moore, scriitor englez (d. 1757)
    1868: Mihail Dragomirescu, estetician, teoretician al literaturii, critic literar român (d. 1942)
    1868: Robert Andrews Millikan, fizican american, laureat al Premiului Nobel (d. 1953)
    1900: Palocsay Rudolf, unul dintre cei mai de seamă horticultori ardeleni, poreclit «Miciurin al Clujului»
    1903: Virgil Gheorghiu, poet, eseist, muzicolog, pianist român (d. 1977
    1931: Burton Richter, fizican american, laureat al Premiului Nobel
   
Decese

    1687: Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), compozitor și violonist francez (n. 1632)
    1772: John Canton, fizician englez (n. 1718)
    1832: Johann Wolfgang von Goethe, poet, dramaturg, prozator german (n. 1749)
    2010: James W. Black, medic și farmacolog scoțian, laureat Nobel (n. 1924)

Sărbători

    Ziua Mondială a Apei

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More