vineri, 29 martie 2013

29 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

„M-a întrebat un anchetator: “De ce ai vorbit împotriva noastră, dom’le? “– “N-am vorbit, dom’le.” – “Cum n-ai vorbit?” – “Păi împotriva voastră vorbeşte tot poporul român. Ce să mai adaug eu?” Şi mi-au dat 20 de ani muncă silnică fără motive. Mi s-a prezentat sentinţa de condamnare ca să fac recurs. La cine să fac recurs, la Dumnezeu"?                                                  (Petre Tutea)

Preşedintele Traian Băsescu: Banii obţinuţi ilegal pe piaţa românească nu ajung doar în vile, ci şi la organizaţii teroriste.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Congresul avocaţilor, că România nu e o ţară ferită de fenomenul terorismului, iar adesea banii obţinuţi pe piaţa româneasca ajung să susţină organizaţii etichetate drept teroriste. El a mai afirmat că există încă politicieni care cred că pot influenţa judecătorii sau procurorii.
"Apreciez lupta avocaţilor în lupta împotriva spălării banilor. Banii spălaţi nu generează doar construcţii de vile, ci şi terorism. România nu e ţară ferită de acest fenomen. Adesea, banii obţinuţi pe piaţa românească ajung să susţină organizaţii teroriste", a spus preşedintele."Nu ştiu un dosar să fi fost făcut la comandă, însă ştiu mai mulţi politicieni care cred că se mai poate interveni la un judecător sau la un procuror. Politicienii încă mai cred că justiţia se mai poate face cu influenţa. Sunt politicieni care nu au înţeles nimic din ultimii 10 - 15 ani din reforma justiţiei", a spus Băsescu. "Aveţi o misiune extrem de importantă, nu o definesc ca fiind dificilă, dar aveţi obligaţia de a crea acel echilibru în raport cu procurorii, pentru că judecătorii să ia decizia corect".

Victor Ponta: Justiţia nu s-a reformat.  

"De fapt, justiţia nu s-a reformat şi nu e performantă. Când a fost condamnat domnul Mischie până şi eu nu mai ţineam minte pentru ce a fost condamnat, dacă nu se judecă procesele mai repede. Cine e vinovat plăteşte, cine e nevinovat, scapă. Aşa ţinem un proces nouă ani, zece ani, 15 ani şi care mai e efectul pentru oameni după zece ani că cineva mai primeşte o pedeapsă?", a întrebat, retoric, premierul Victor Ponta. "Am de gând să mergem mai departe cu reforma adevărată a Justiţiei, care ar însemna procese mai scurte, accesibilitate pentru oameni, că dacă nu ai bani să mergi de 100 de ori la Bucureşti sau Craiova te laşi păgubaş şi oamenii nu au bani ca să plătească, iar judecătorii sau procurorii, când greşesc, să plătească, pentru că şi noi când greşim plătim", a declarat Ponta.

Adrian Rădulescu şi Gabriel Berca, numiţi consilieri prezidenţiali.

 Preşedintele Traian Băsescu i-a numit, ieri, pe Adrian Rădulescu şi Gabriel Berca consilieri prezidenţiali, începând cu data de 1 aprilie. "Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 28 martie, Decretul pentru numirea domnului Adrian Rădulescu în funcţia de consilier prezidenţial şi Decretul pentru numirea domnului Gabriel Berca în funcţia de consilier prezidenţial, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, începând cu data de 1 aprilie 2013", potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.Gabriel Berca a fost ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost de asemenea secretar general al Guvernului în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Adrian Rădulescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi preşedinte al Ligii Asociaţiilor Porducătorilor Agricoli.

Victor Ponta îi va cere lui Barroso ţinte clare pe MCV.

"Vineri, mi-am vizitat temporarul birou de la Ministerul Justiţiei şi intenţionez, într-o scrisoare pe care i-o voi adresa preşedintelui Comisiei Europene şi secretarului general, să încercăm să folosim un model care s-a dovedit eficient, chiar dacă la nivel de imagine sau politic am avut de pierdut, cu faimoasele 11 puncte din vară. Cei care vroiau să mă critice spuneau că am acceptat «dictatul Bruxelles-ului». Eu cred că şi pentru MCV dacă avem nişte puncte concrete şi ţinte clare pe care să le atingem, asumate de Comisia Europeană şi de Secretariatul General, în ceea ce mă priveşte există toată deterinarea să le atingem. Nu pot să ating ţinte în mişcare", a spus Ponta."Marea problemă în acest moment este generalitatea. Exista presiuni asupra justiţieie. Cine a făcut şi când. Nimeni nu spune", a continuat premierul.

Maria Grapini a lansat pe Facebook un concurs de idei pentru alegerea unui nou brand turistic al României.

"Am postat pe Facebook lansarea unui concurs de idei pentru alegerea brandului turistic al României şi am cerut opinii tocmai pentru a evalua percepţia faţă de brandul sectorial de turism. Clar, părerile nu sunt pozitive", se arată într-un răspuns transmis de Maria Grapini la solicitarea MEDIAFAX."Urmează să se lanseze o licitaţie pentru contractarea unei firme care să facă acest studiu. Consilierii şi experţii vor decide dacă este cazul de rebranduire a sectorului de turism", a mai spus ministrul.

Victor Cionga: Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist". 

Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist", a declarat directorul general al BVB, Victor Cionga, după decizia de revocare din funcţie adoptată de către Consiliul de Administratori, arătând că problemele grupului BVB şi pieţei de capital rămân, cu sau fără el. "Respect decizia Consiliului Bursei şi sunt gata să asigur tranziţia conform contractului. Nu am primit încă nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele majore pe care timp de şase luni nu le-aş fi îndeplinit. Ceea ce pot să spun, însă, este că restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face heirupist. Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii ci şi de viaţa unor oameni, angajaţi ai acesteia. Cine îşi imaginează, mai ales în contextul economic actual, că se poate juca cu asta sărind etapele unei analize serioase dovedeşte că nu este un leader şi manager responsabil", a declarat Cionga."Aveam nevoie de profesionişti de încredere - presa a fost şi este plină de scurgeri de informaţii din Bursa de Valori, ceea ce este anormal. Totodată, aceşti profesionişti - şi vorbim aici atât de oameni cu o excelentă reputaţie profesională cât şi de firme de renume - au acoperit o lipsă de expertiză pe care am constatat-o în BVB, lucru asupra căruia am informat CA-ul", a spus Cionga

Victor Ponta: Nu se atinge nimeni de  DNA şi ANI.

 

"Stabilitatea instituţiilor - ANI, DNA - cred că trebuie să existe în continuare. Nu s-a adoptat şi nu se va adopta niciun fel de măsură legislativă sau constituţională care să afecteze în vreun fel independenţa sau funcţionarea acestor instituţii. Nu se atinge nimeni de DNA şi ANI. Cred în parteneriatul cu aceste două două instituţii. După cum ştiţi, nu doar că nu s-a adoptat nici un fel de act normativ care să lezeze independenţa DNĂ, dimpotrivă, chiar cred şi sper ca săptămâna viitoare să avem un nou procuror-şef al DNĂ, care să asigure şi stabilitatea Direcţiei", a spus premierul. "Eu nu vreau să propun nimic, ei trebuie să propună ce anume consideră ei că reprezintă într-adevăr marea corupţie şi trebuie să rămână în competenţa DNA şi ce anume se poate trimite către parchetele obişnuite, pentru a nu mai fi în situaţia când ai 50 de dosare şi e clar că nu ai timp să lucrezi la ele", a afirmat Ponta.

Noul contract-cadru pentru serviciile medicale.

Noul contract-cadru privind acordarea serviciilor medicale pentru 2013-2014, care va intra în vigoare luni, la 1 aprilie, prevede ca activităţi importante pentru medicina de familie prevenţia şi monitorizarea bolilor cronice. Cea mai importantă modificare adusă de noul contract-cadru se referă la numărul minim de pacienţi pentru deschiderea unui cabinet de medicină a familiei, care a scăzut de la 1.000 la 800, o şansă în plus pentru medicii care îşi termină pregătirea şi intră în sistem. Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru AGERPRES că medicii de familie nu sunt de acord cu această prevedere, fiind de părere că defavorizează mediul rural, deoarece medicii vor veni în urban.Noul proiect de act normativ stabileşte valoarea minimă garantată pentru fiecare pacient de pe lista medicului la 3,5 lei iar per serviciu - la 1,8 lei.

Muzeul Naţional de Artă al României : Invitaţie pentru elevi şi profesori.

Muzeul Naţional de Artă al României le propune profesorilor şi elevilor pentru programul 'Să ştii mai multe, să fii mai bun!', desfăşurat în săptămâna 1-5 aprilie, trasee tematice interactive în galeriile permanente ale instituţiei, la Muzeul Theodor Pallady şi la Muzeul Zambaccian, intrarea fiind gratuită.Traseele sunt adaptate ciclurilor şcolare: cele pentru ciclul primar îndeamnă la găsirea anumitor detalii din tablourile expuse iar cele pentru clasele V-VIII şi IX-XII invită la descoperirea mai multor informaţii despre capodoperele din galeriile permanente şi din Muzeele Theodor Pallady şi Zambaccian. Traseele cuprind informaţii semnificative despre lucrările selectate şi despre autorii lor, sugerează întrebări pentru participanţi şi implicit pentru activităţi ulterioare.

Angajaţii Oltchim au reluat protestele.

Aproximativ 400 de angajaţi ai Oltchim au protestat din nou, astăzi, în fata combinatului, după care aproximativ 300 dintre ei s-au deplasat 8 km pe jos spre sediul Prefecturii, unde au continuat protestul.  Începând de luni angajaţii de la Oltchim au reluat protestele în urma neachitării restantelor salariale pe lunile decembrie, ianuarie şi februarie, fiind nemulţumiţi şi de lipsa unei strategii de repunere în funcţiune a combinatului vâlcean.
"Nu mai este treaba sindicatului. Noi le-am comunicat oamenilor neputinţa statului de a le oferi soluţii la revendicări. Ştim că li se poate da numai 45% din lichidările pe luna februarie, restul banilor, potrivit legii, am înţeles că se cauta soluţii împreună cu AJOFM pentru acordarea a trei salarii brute pe economie. Din păcate, nu ni s-a comunicat absolut nimic despre perspectiva de dezvoltare a combinatului. La ora 14:00 la Bucureşti va avea o discuţie cu ministrul Vosganian, situaţia este disperată", a declarat pentru Agerpres liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

 Francois Hollande le cere francezilor să mai strângă cureaua şi măreşte impozitele.

 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a cerut populaţiei să accepte o reducere a beneficiilor sociale şi a celor acordate la pensie, parte a unui efort naţional de resuscitare a economiei muribunde a ţării şi de limitare a şomajului."Nu putem aştepta să vină creşterea (economică, n.r.). Trebuie să mergem să o căutăm. Nu vreau doar să repun în ordine finanţele statului, vreau să arăt că putem face mai bine", a declarat Hollande."Am spus întotdeauna că aceşti doi ani ( 2012, 2013)vor fi dificili", a spus Hollande, reluând un angajament de a opri avansul şomajului şi de a reporni creşterea economică până la sfârşitul anului în curs."Trăim mai mult, ceea ce este foarte bine, dar va trebui să plătim mai mult în sistem. Practica de a acorda familiilor bogate acelaşi sprijin pentru copii precum familiilor sărace nu va dura", a afirmat el.

Grecii s-ar putea confrunta cu noi măsuri de austeritate.

Bugetul Greciei pentru anul 2013 înregistrează deja un deficit de 1 miliard de euro, ceea ce, în opinia premierului Antonis Sămăraş, ar putea impune noi măsuri de austeritate, relatează vineri ziarul elen To Vima, citat de Rbc.Estimările recente au scos la iveală o "gaură" de 1 miliard de euro în bugetul pe anul 2013 al Greciei, fapt ce lasă deschisă posibilitatea ca "troica să ceară noi măsuri de austeritate", a avertizat şeful guvernului de la Atena. Reprezentanţii creditorilor sunt aşteptaţi în data de 4 aprilie în capitala Greciei. La 1 aprilie, ministrul elen de finanţe va începe seria consultărilor cu cele două partide care susţin guvernul (PASOK şi Stânga Democratică (DIMAR)), iar ulterior şi premierul va purta discuţii cu liderii celor două formaţiuni.

Kim Jong-un a ordonat pregătirea atacului contra SUA.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin astăzi, să se facă pregătiri pentru atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite în Pacific, ca răspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsulă. În cazul unei provocări "nesăbuite" din partea americanilor, forţele nord-coreene "trebuie să lovească fără milă continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud", a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.

ŞTIRI METEO

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o informare meteo de ploi şi vânt, valabilă de vineri de la ora 23:00 până duminică la ora 23:00 în toate regiunile ţării. În intervalul menţionat temporar va ploua în toate regiunile. La altitudini de peste 1500 m precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

SÂMBĂTĂ   30 martie 2013

Valorile de temperatură vor continua să crească, astfel încât vremea va deveni normală termic în majoritatea regiunilor. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul şi nordul ţării, unde va ploua pe arii relativ extinse, ziua şi local, în a doua parte a nopţii. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar ploile se vor semnala izolat şi trecător. Vântul va avea unele intensificări în zona montană dar temporar şi în Banat, Moldova şi Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 grade în nordul Moldovei şi vestul Olteniei şi 16 grade în centru şi sud-est, iar cele minime în general între 0 şi 8 grade. Presiunea atmosferică va continua să scadă.
În Bucureşti : Vremea va continua să se încălzească şi se va apropia de regimul termic normal pentru această dată. Cerul va fi temporar noros şi trecător vor fi condiţii de ploaie slabă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 3...4 grade. Presiunea atmosferică va continua să scadă.

PERSONALITĂŢI

Constanța Buzea 

Constanța Buzea (n. 29 martie 1941 - d. 31 august 2012) a fost o poetă din România.Constanța Buzea a urmat cursurile Facultății de Filologie, Universitatea din București, obținând licența în 1970. Între 1974 și 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru. Din 1990 a lucrat ca redactor la România literară, unde a semnat rubrica de corespondență „Post-restant“. Constanța Buzea s-a căsătorit în 1961 cu poetul Adrian Păunescu (soții Păunescu au avut doi copii, pe Ioana (2 iunie 1967 - d. noiembrie 2011) și pe Andrei (n. 1969), iar în 1977 au divorțat). A primit Premiul Național „Mihai Eminescu”, în 2001.

Închis în lumea celor mari

Copil să fii, să te gândeşti
închis în lumea celor mari.
Copil să fii, sfios să treci
Şi să asculţi cuvinte.

Să bată vântul pentru toţi,
Dar pentru tine el să-nsemne altceva,
Să simţi că eşti nemuritor.

Să fii curat şi să te-ascunzi
De vina celorlalţi,
De nori să-ţi fie milă,
Şi de schimbarea lor
De care nu sunt vinovaţi.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 MARTIE.....

29 martie este a 88-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente


    1461: Războiul celor două roze: Bătălia de la Towton - Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.
    1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.
    1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.
    1881: La Teatrul Național din București, are loc premiera piesei "Sânziana și Pepelea", de Vasile Alecsandri.
    1926: S-a înființat, la București, Institutul de Studii Bizantine.
    1940: Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ținut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucât tratatele de la Londra nu fuseseră denunțate), spunea că aceasta se explică prin existența unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS.
    1945: Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administrației publice, promulgat de rege în aceeași zi.
    1973: Războiul din Vietnam: ultimii soldați americani părăsesc sudul Vietnamului.
    1974: Mariner 10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima navetă spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.
    2004: Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO.
    2005: Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.
   
S -a născut.....
    1815: Costache Caragiale, dramaturg și actor român, primul director al Teatrului Național din București.
    1873: Tullio Levi-Civita, matematician italian (d. 1941)
    1885: Dezső Kosztolányi, poet și scriitor maghiar (d. 1936)
    1908: Virgil Carianopol, poet român (d. 1984)
    1909: Florian Onitza, astrolog român din diasporă (SUA)
    1912: Căiuş Iacob, matematician român, membru al Academiei Române, al Societății matematice franceze.
    1927: John Robert Vane, biochimist englez, laureat al Premiului Nobel (d. 2004)
    1941: Constanța Buzea, poetă româncă (d. 2012)
    1943: Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), compozitor grec
    1971: Attila Csihar, solist vocal maghiar
 
Decese
    1870: Paul-Émile Botta, consul, arheolog francez (n. 1802)
    1891: Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist (n. 1859)
    1892: William Bowman, chirurg, histolog englez (n. 1816)
    1912: Robert Falcon Scott, explorator antarctic britanic (n. 1868)
    1938: Constantin Isopescu-Grecul, jurist român, politician implicat activ în lupta pentru făurirea statului național unitar român (1918) (n. 1871)
    1952: I.A. Bassarabescu, prozator român (n. 1870)
    1963: Traian Săvulescu, biolog român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, primul care a făcut cunoscută în țara noastră flora Arabiei și Palestinei (n. 1889)
    1971: Perpessicius, poet, critic și istoric literar român (n. 1891)
    1996: Mircea Herivan, eseist și scriitor român (n. 1930)
    2009: Maurice Jarre, compozitor francez (n. 1924)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More