duminică, 4 august 2013

4 august 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Nu te teme de viitor, nu plânge după trecut". (Percy Bysshe Shelley )

 

Mondialele de kaiac-canoe juniori şi tineret.

Felicitări!

Echipajul feminin al României de kaiac-4 500 m, compus din Florida Ciuta, Elena Meroniac, Iuliana Croitoru şi Daniela Varona, şi-a adjudecat medaliile de bronz în prima zi a finalelor Campionatelor Mondiale de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret U-23 de la Welland (Ontario/Canada), Informează Agerpres. Departajarea intre echipajul României şi cel al Rusiei, care a câştigat argintul, s-a făcut la fotografie, cele două echipe fiind foarte apropiate înainte de linia de final.
Proba a fost câştigată de Ungaria, în 1'36"432/1000, urmată de Rusia - 1'37"905/1000, la numai 9 miimi, în 1'37"914/1000, sosind în tinerele kaiaciste românce.
În cealaltă finală de sâmbătă cu prezenţa românească, cea pentru juniori la canoe-1 1.000 m, sportivul roman Valentin Carp a ocupat locul 4, în 4'03"401/100. Medalia de aur a fost cucerită de kazahul Serghei Emelianov - 3'55"753/1000, cea de argint - ungurului Kristof Khaut - 3'57"040/1000, iar cea de bronz ucraineanului Pavlo Altuhov - 3'59"473/1000.

Cristian David: Românii din străinătate pot fi un vector al modernizării ţării.


Românii din străinătate pot fi un vector al modernizării ţării prin utilizarea capitalului uman, dar şi încurajându-i să îşi investească în România economiile acumulate în anii de muncă peste hotare, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.
"În primul rând, mediul economic din România trebuie să fie extrem de primitor şi să îi încurajeze pe românii stabiliţi în alte state să îşi investească economiile pe care le-au făcut în cei câţiva ani de când lucrează acolo. Pe de altă parte, statul român ar putea veni cu un anumit fond de susţinere a acestor proiecte investiţionale în sectoare bine dirijate. Vorbim de acele domenii unde aceste investiţii sunt necesare şi au un potenţial de exploatare, pentru a putea genera locuri de muncă, de exemplu agricultură şi sectorul serviciilor. Pe scurt, ne trebuie un cadru propice pentru investiţii, noi locuri de muncă, salarii mai atractive. Ştiu, par deziderate greu de atins, dar nu imposibil. Există deja un program pentru susţinerea IMM-urilor, dar trebuie suplimentate resursele necesare", a spus Cristian David.

Guvernul României : Cu cât vor fi plătiţi membrii comisiei de selectare a consultantului în vederea vânzării acţiunilor pe care le mai deţine statul la Romtelecom.

Hotărârea de Guvern privind vânzarea acţiunilor pe care le mai deţine statul la Romtelecom a fost publicată vineri, 2 august, în Monitorul Oficial. Actul prevede şi indemnizaţiile pe care le vor primi membrii comisiei, dar şi ai secretariatului tehnic, care vor selecta consultantul ce va oferi statului toată asistenţa necesară vânzării pachetului de 45,99% din acţiuni. în documente se menţionează că indemnizaţia membrilor comisiei de evaluare şi selectare a consultantului, inclusiv a preşedintelui comisiei se stabilieste într-un cuantum lunar de maxim 2500 lei.

    "(6) La finalizarea procesului de vânzare de acţiuni la Societeta Comerciala 'Romtelecom' - SĂ, fiecare dintre membrii comisiei de evaluare şi selectare a consultantului şi ai secretariatului tehnic va beneficia, pentru activitatea desfăşurată, în funcţie de sumele aprobate în bugetul privind activitatea de privatizare al Ministerului pentru Societatea informaţională, de câte o indeminzatie, astfel:
    a) indemnizaţia membrilor comisiei de evaluare şi selectare a consultantului, inclusiv a preşedintelui comisiei se stabilieste într-un cuantum lunar de maxim 2500 lei;
    b) membrii secretariatului tehnic beneficiază de o indemnizaţie lunară reprezentând până la 50% din indemnizaţia lunară a membrilor comisiei de evaluare şi selectare a consultantului" se menţionează în Hotărârea de Guvern publicata vineri în Monitorul Oficial.

Palatul Voievodal Mogoşoaia : "Târgul 100 Metode de educaţie Nonformală".

Peste 700 de cercetaşi, mici şi mari, din ţară şi din străinătate (Argentina, Bulgaria, Franţa, Spania, Slovenia) participă sâmbătă şi duminică, la Palatul Voievodal Mogoşoaia la "Târgul 100 Metode de educaţie Nonformală", cu ocazia Centenarului Cercetăşiei. Cercetaşii desfăşoară, timp de două zile, 100 de metode de educaţie nonformală puse în practică sub formă de ateliere scurte, de aproximativ 1-3 ore. Metodele sunt active, interactive şi creative, au caracter inovativ plecând de la vorbire în public, teatru forum, photo-voice, bibliotecă vie, storytelling, origami, noduri cercetăşeşti, animaţie stradală la treasure hunting, improvizaţie şi multe altele.

Organizaţia Naţională "Cercetaşii României" (ONCR), reînfiinţată în 1990, este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, cu aproximativ 2.500 de membri în 61 de centre locale răspândite în toată ţara. Organizaţia naţională este integrată în cercetăşia mondială prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout şi este singura din ţară recunoscută ca atare. Organizaţia mondială numără în prezent peste 31 milioane de membri activi în 216 ţări şi teritorii, existând doar trei ţări în lume care nu au organizaţii de cercetaşi.

IGPR: Peste 140 de infracţiuni economice, depistate în ultima săptămână.

Peste 140 de infracţiuni economice au fost depistate de poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor în ultima săptămână, fiind cercetate aproximativ o sută de persoane suspectate de comiterea acestor fapte, informează IGPR într-un comunicat remis duminică AGERPRES.
"În perioada 26 iulie - 1 august, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, în urma acţiunilor şi controalelor desfăşurate, la nivel naţional, poliţiştii formaţiunilor de investigare a fraudelor au depistat 141 de infracţiuni economice", se arată în comunicatul citat.
Potrivit IGPR, poliţiştii au descoperit, în ultima săptămână, 43 de infracţiuni de evaziune fiscală, opt delapidări, şase infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru fapte prevăzute de legislaţia privind spălarea banilor, o faptă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi 26 infracţiuni de uz de fals.
De asemenea, poliţiştii cercetează 39 de înşelăciuni, patru infracţiuni de abuz în serviciu, două fapte de fals material în înscrisuri oficiale, o faptă prevăzută de Codul Vamal, două fapte de corupţie, două fapte prevăzute de Codul Fiscal, o infracţiune de contrabandă şi două fapte de fals intelectual.

MAE: Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la Spaţiul Schengen.

''Ca urmare a apariţiei în presa română a unor ştiri de presă potrivit cărora Norvegia ar fi anunţat că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, MAE face următoarele precizări: Niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul articolului menţionat. Din contră, cu prilejul întâlnirilor avute la diverse niveluri cu oficialităţile norvegiene, partea română a fost asigurată de faptul că Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la Spaţiul Schengen, având în vedere statutul şi relaţiile speciale pe care Norvegia le are cu UE'', se subliniază în comunicatul MAE.
''La nivelul Ambasadei României la Oslo nu există informaţii privind existenţa vreunui ONG norvegian care să strângă semnături pentru o petiţie contra aderării ţării noastre la Schengen. Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertăţi fundamentale) este garantată prin Tratatele de Aderare la Uniune şi nu are legătură directă cu apartenenţa la Spaţiul Schengen. Astfel, din momentul aderării României la UE, cetăţenii români pot călători liber în Spaţiul Economic European, deci şi în Norvegia, indiferent de apartenenţa ţării noastre la Spaţiul Schengen'', se precizează în comunicat.

Yémen: Forţele de securitate în alertă în faţa ambasadelor occidentale închise la Sanaa.


Forţele de securitate din Yemen erau, duminică, în stare de "alertă întărită" în faţa ambasadelor SUA, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, închise în urma avertismentului la ameninţări Al-Qaida lansat de Washington, relatează AFP.
Membri ai forţelor speciale, înarmaţi şi susţinuţi de blindate, erau duminică dimineaţa în faţa celor patru misiuni diplomatice, precum şi ale altor ţări occidentale, care nu au precizat când intenţionează să-şi redeschidă sediile."Noi suntem deja în stare de alertă, dar ne-am dublat vigilenţa", a declarat un poliţist, potrivit agenţiei menţionate.
SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au decis să-şi închidă ambasadele lor la Sanaa, duminică, după anunţul făcut de Washington privind intenţia sa de a-şi închide 22 de consulate şi ambasade şi lansarea unei alerte asupra riscului ridicat de atentate Al-Qaida în luna august.

Egipt : Mediere americană în criza apărută.

Un important emisar american, secretarul de stat adjunct al SUA William Burns a efectuat sâmbătă în Egipt o misiune de mediere pentru a încerca să găsească o soluţie la periculosul conflict dintre partizanii preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi puterea deţinută de armată, relatează AFP.
Vizita efectuată de responsabilul american pare a fi una dintre ultimele şanse pentru evitarea unei confruntări între poliţie şi miile de militanţi ai Fraţilor musulmani care protestează la Cairo împotriva unei lovituri de stat militare.

SUA : Reuniune la vârf la Casa Albă.

O reuniune la vârf consacrată ultimelor ameninţări teroriste emise de Al-Qaida s-a desfăşurat sâmbătă la Casa Albă, în urma închiderii temporare a mai multor ambasade americane din lumea arabă, din Israel, precum şi din Afganistan şi Bangladesh, conform unui comunicat oficial publicat în cursul serii, informează AFP.
Prezidată de consilierul pentru securitate naţională Susan Rice, reuniunea s-a ţinut în prezenţa secretarului de stat John Kerry, a secretarului apărării, Chuck Hagel şi a secretarului securităţii interne, Janet Napolitano.
De asemenea, la întrunire au participat şi şefi ai CIA, FBI şi ai Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), precum şi ambasadoarea SUA la ONU, conform comunicatului emis de Casă Albă.
Preşedintele Barack Obama nu a asistat la această întrunire care a avut drept obiectiv "studierea mai aprofundată a situaţiei şi a măsurilor complementare", dar a fost informat cu privire la conţinutul discuţiilor purtate.

ŞTIRI METEO

 

LUNI, 5 AUGUST 2013


Vremea în România se va menține frumoasă și călduroasă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 36 de grade Celsius, iar cele minime între 10 și 20 de grade, ușor mai ridicate pe litoral și în Dealurile de Vest. Cerul va prezenta înnorări în regiunile nordice, unde izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat.
Pe litoral cerul va fi senin, iar maxima zilei va atinge 27°C.
În Bucureşti temperatura maximă va atinge la amiază 30° Celsius. Cerul va fi variabil, cu soare.


PERSONALITĂŢI

Percy Bysshe Shelley

Percy Bysshe Shelley (n. 4 august 1792, d. 8 iulie 1822) a fost unul dintre cei mai importanți poeți ai romantismului englez, criticii considerându-l unul dintre cei mai de seamă lirici ai literaturii de limbă engleză.
Faima i-au adus-o poemele clasice Oyzmandias, Odă vântului de apus (Ode to the West Wind), Odă unei ciocârlii (To a Skylark) și Mascarada anarhiei (The Masque of Anarchy), care sunt printre cele mai populare și cele mai lăudate poeme de limbă engleză. Cu toate acestea, lucrările sale majore sunt poemele vizionare Prometeu descătușat (Prometheus Unbound), Alastor, Adonis (Adonais), Revolta islamului (The revolt of Islam), precum și piesa neterminată Triumful vieții (The Triumph of Life). Familia Cenci (The Cenci) și Prometeu descătușat sunt piese dramatice scrise în cinci, respectiv patru acte. De asemenea, a scris romanele în stil gotic Zastrozzi și St. Irvyne sau Cavalerul de Rozacruce (St. Irvyne, or the Rosicrucian), precum și proză scurtă Asasinii (The Assassins) și Colosseumul (The Coliseum).A scris versuri închinate fraternității și luptei pentru înlăturarea tiraniei: Crăiasa Maab; Laon și Cythna care a fost denumit apoi Revolta Islamului, Masca Anarhiei.

SCHIȚE PENTRU DOI OAMENI POLITICI ÎN 1819

Ca doi corbi înfometați
Stând la pândă într-un pom
Greu de ani, înverșunați,
Croncănind că apucați
Când miros vreun hoit de om;

Sau ca două cucuvăi
Ce din tainiţele crunte
Taie noaptea cu ochi răi
Când pe cer se sting văpăi
Iară luna se ascunde;

Sau ca doi rechini, pândind
Lângă-o insulă-n Atlantic,
Vreo corabie, vorbind
Despre prada ei, cu jind
Și cu sufletul romantic.

Sunteți dou hulpavi ereți;
Două scorpii sub o stâncă;
Doi lupi crânceni, hrăpăreți;
Doi corbi negri, certăreți;
Două vipere - și încă !

Shelley a fost de asemenea celebru pentru prieteniile sale cu John Keats și Lordul Byron. Cea de-a doua soție a lui Shelley a fost romanciera Mary Shelley, autoarea lui Frankenstein.
Shelley nu a trăit suficient să se bucure de succesul operei sale. Unele lucrări ale sale au fost publicate, dar nu puține, au fost mai apoi interzise după tipărire. Se spune că în timpul vieții nu a încasat mai mult de 50 de lire sterline din scrierile sale. Doar 50 de cititori, aproximativ, i-au citit lucrările până la moarte. În 1813, la vârsta de 21 de ani, a tipărit primul său poem Crăiasa Mab (Queen Mab), un poem radical și revoluționar, în 250 de exemplare. Crăiasa Mab a fost scrisă folosind excesiv un limbaj tehnico-ştiinţific și imortalizând recomandări morale pentru societatea oropsită din lumea industrializată.

 În seara zilei de 7 iulie, Shelley  se îmbarcă împreună cu Williams pe ambarcaţiune "Ariel", în ciuda zăpușelii prevestitoare de furtună.
La 18 iulie a fost găsit, pe plajă de lângă Via Reggio, cadavrul poetului naufragiat; a lui Williams fusese aruncat de mare ceva mai departe, cu o zi înainte, iar cadavrul tânărului marinar Charles Vivian - care-l ajută pe Williams să manevreze ambarcațiunea - avea să fie găsit abia peste trei săptămâni. Din buzunarele hainelor lui Shelley au fost scoase două cărți: un volum de poezii ale lui Keats și un volum al lui Sofocle.
La 16 august - pe plajă de la Via Reggio - cadavrul lui Shelley a fost ars în prezența lui Byron, a lui Leigh Hunt și a lui Trelawny. Ceremonia incinerării s-a desfășurat în tăcere, cu simplitatea și măreția ritualurilor funerare din vechea Eladă. Peste câteva ore, apropiindu-se de vatra încinsă, Trelawny a constatat cu uimire că inima poetului era încă întreagă: scoțând-o din flăcări, el i-a încredințat-o lui Hunt, care avea să i-o predea soției lui Shelley.

Augustin Bunea

Augustin Bunea (n. 4 august 1857, Vad, comitatul Făgăraș - d. 30 noiembrie 1909, Blaj, comitatul Alba de Jos) a fost un istoric și teolog greco-catolic român, membru titular al Academiei Române.
Primii ani de școală îi face la Școala Confesională din satul natal, apoi la Școala Grănicerească din satul vecin (la cca 3 km distanță de Văd), Ohaba, (azi în comună Șinca, din județul Brașov), încheind studiile primare în anul 1870. Studiile gimnaziale le face la Gimnaziul Românesc din Brașov (1870 - 1877), unde l-a avut coleg, între alții, pe Andrei Bârseanu, care îi va deveni bun prieten și colaborator în tot cursul vieții[3], iar apoi, începând din primăvara anului 1877, la Gimnaziul din Blaj. În toamna aceluiași an (1877), este trimis de către Mitropolitul blăjean Ioan Vancea, la Colegiul Urban Pontifical „De Propagandă fide” din Roma (1877 - 1882), unde a obținut doctoratul în teologie și în filosofie (1882). Încă înainte de terminarea studiilor superioare, este hirotonit preot la Roma, în 1881, în biserica grecească, „Sf. Atanasie”, de către arhiepiscopul grec Ștefan Stefanopoli. A fost angajat în serviciul Cancelariei mitropolitane din Blaj (1882-1886), profesor la Academia Teologică de acolo (1886-1888), ocupând catedra de teologie dogmatică; a fost secretar mitropolitan (1888-1895), canonic mitropolitan (din 1895), având și alte demnități în cadrul Mitropoliei Blajului.
A fost co-fondator al săptămânalului bisericesc-politic „Unirea”, apărut la Blaj, în 1890, alături avându-i pe Vasile Hossu, dr. Alexandru Grama, dr. Victor Smighelschi și dr. Izidor Marcu.
Augustin Bunea a publicat un mare număr de lucrări privitoare la istoria Transilvaniei și mai cu seamă de istorie bisericească, pe baza unor izvoare inedite până atunci. A fost prieten apropiat cu savantul istoric Nicolae Iorga și cu Andrei Bârseanu, fostul său coleg de la Brașov, cunoscut mai ales prin culegerea de folclor din Ardeal[4], făcută împreună cu cehul Jan Urban Jarník.
În 1901 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1909 a fost numit membru titular. A fost membru al secției istorice a Astrei, de la Sibiu.
Augustin Bunea a decedat la Blaj, comitatul Alba de Jos, azi județul Alba, la 30 noiembrie 1909, la puțin timp după alegerea să ca membru titular al Academiei Române, fără să mai aibă posibilitatea de a-și rosti Discursul de Recepție.

Louis Armstrong

Louis Armstrong (n. 4 august 1901, New Orleans, Louisiana - d. 6 iulie 1971, New York City), poreclit „Satchmo”, a fost un trompetist și cântăreț de jazz, unul din exponenții cei mai reprezentativi ai "stilului New Orleans" în muzică de jazz executată în Chicago în jurul anilor 1920 - 1930.
Louis Armstrong, născut în New Orleans (Louisiana) a avut o copilărie zbuciumată. Părinții săi s-au despărțit la puțin timp după nașterea sa. A fost încredințat să fie crescut unei mătușe, Josephine. A încercat pe rând diferite meserii (căruţaş, lăptar, vânzător ambulant, lustragiu). A fost atras de muzică din fragedă tinerețe, cânta la colțuri de stradă împreună cu grupuri improvizate, neavând posibilitatea și nici forța să folosească un instrument de suflat, care ar fi corespuns dorinței lui. Această practică muzicală spontană, neșlefuită i-a permis să dezvolte o intonație optimă și un deosebit simț al improvizației, caracteristică esențială a jazzului.

La 7 ani a cântat pe străzile orașului natal cu un cvartet de copii, la 13 ani a studiat cornetul și a condus orchestra școlii de corecție unde fusese internat pentru că a tras un foc de revolver în aer în noaptea de Anul Nou. După ce a fost eliberat, cutreieră străzile New Orleans-lui împreună cu o mică formație orchestrală simpatizată de populația orașului, executând, printre altele, bucata "When the Saints Go Marchin'in", care, ani mai târziu, avea să fie una din piesele sale cele mai interpretate. În cursul acelor peregrinări prin oraș, îl întâlnește pe Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist din New Orleans, supranumit "King Oliver", care îi dă lecții de trompetă, îl acceptă în formația sa și, într-o seară, Armstrong îl substituie cu succes pe trompetistul orchestrei, Kid Ory, el însuși o celebritate locală. Abia în noiembrie 1918, stimulat de performanțele efectuate pe "riverboats" - mici vase ce navigau pe Mississippi - începe să învețe notele muzicale și să descifreze partituri, devenind astfel un muzician profesionist complet.
În anul 1922 se mută la Chicago, care devenise în acea vreme centrul muzicii de jazz, în continuă dezvoltare. În această perioadă a maturizării sale artistice, Louis Armstrong.

Este angajat de "King Oliver", venit și el la Chicago, în formația "Creole Jazz Band", unde are posibilitatea ca trompetist solist să-și desfășoare întreaga virtuozitate pe care o dobândise între timp. Într-adevăr, iubitorii de jazz sunt unanimi în a recunoaște în execuțiile lui "Satchmo" inventivitate, fantezie ritmică și melodică, unite cu un impresionant volum sonor și un timbru de neuitat. În anul 1924 părăsește formația lui Oliver și intră în "Big Band"-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, care dispunea de una din cele mai bune orchestre ale timpului, cu interpreți de prestigiu. Cu această orchestră, Armstrong are posibilitatea să înregistreze discuri având ca parteneri celebrități ca Sidney Bechet, Bessie Smith și mulți alții. Se hotărăște să se dedice carierei de solist și înregistrează "Hot Fives and Hot Sevens", transformând jazz-ul în una din cele mai înalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar și briliant al trompetei sale și cu vocea sa răgușită, pornită parcă din fundul gâtlejului. Urmează o serie de succese și, datorită prezenței sale carismatice, contribuie la ruperea oricăror bariere rasiale, devenind unul din primii "stars" de culoare în muzică americană.
În ultimii ani ai vieții, Louis Armstrong personifică la cel mai înalt nivel muzica de jazz și devine, împreună cu formația sa "All Stars", ambasadorul acestui gen în întreaga lume. Tendința comercializantă a unor impresari lipsiți de scrupule nu l-a scutit însă nici pe el de anumite concesii făcute succeselor ieftine, printre altele în unele filme pe care le-a turnat. Louis Armstrong, "The King of Jazz", cum a mai fost numit, se îmbolăvește, din păcate de cancer la gât. Deși medicul îi spune să renunțe la trompetă, Armstrong nu poate să o facă și în cele din urmă moare în ziua de 6 iulie 1971, în casa sa din cartierul Queens al orașului New York.

La mulţi ani!

Cezara Dafinescu

Cezara Marinella s-a născut pe 4 august 1948 , la Sibiu într-o familie foarte unită, formată de tata, Traian, general de armată şi mama medic, care nu-i refuzau nimic. A fost crescută mai mult de bunica sa, avocat, de origine poloneză “ Tarcinscki / Potorscki ! “, decât de părinţi, deoarece mama ei a fost nevoită să se ducă la facultate, pentru a deveni medic. Aşa că fetiţa a rămas în grija bunicii sale care nu numai că îi făcea toate nazurile şi poftele, dar uneori îi mai făcea şi lecţiile.După ce a împlinit opt ani paraseşte Sibiul şi vine împreună cu părinţii la Bucureşti.
Urmează doi ani de balet clasic dar pentru că este prea înaltă face sport. Se înscrie la liceul sportiv, devine campioana naţională de atletism la juniori, merge în străinătate...este colega de lot cu Mihaela Penes şi Ilie Năstase dar un accident – o ruptură profundă de muşchi îi întrerupe cariera sportivă.
Deşi părinţii o doreau medic, la îndemnul unui prieten se înscrie la Teatru şi cu trei poezii de Toparceanu pica cu succes, dar o ia Sergiu Nicolaescu la o filmare, ceeace o motivează şi anul următor intra cu succes.
A absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografica în 1973, clasa profesorului universitar Moni Ghelerter luând la examenul de diploma nota 10. În anul trei de facultate se căsătoreşte cu George Motoi, un actor celebru din Cluj, la acea vreme, ce filmase “ Serata “ şi era în mare vogă, adulat de public, după o lună după ce-l cunoscuse şi în anul patru devine mămica unei fetiţe.După absolvire este repartizată la Teatrul Naţional din Bucureşti.Printre cele mai cunoscute roluri în care actriţa a încântat publicul prin talentul şi expresivitatea interpretării, se număra : Silvia, în "Sa nu-ţi faci prăvălie cu scara", de Eugen Barbu, Alta, în "Act veneţian", de Cămil Petrescu, Domnica, în "A treia teapa", de Marin Sorescu, Wanda, în "Gaiţele", de Al. Kiriţescu, Sendy, în "Zbor deasupra unui cuib de cuci", de D. Wasserman, Miză, în "Titanic vals", de T. Musatescu, Gloria, în "Nu se ştie niciodată", de Bernard Shaw, şi Arkadina, în "Maşinăria Cehov", de Matei Visniec, Mama în „Patimile Sfântului Tommaso d'Aquino" după Alex Mihai Stoenescu, regia Grigore Gonţa, 2005 sau Ana în „Încă-i bine" de Rodica Popescu Bitănescu, regia Rodica Popescu Bitănescu, 2008.În film merita amintite rolurile din "Al patrulea gard de lângă debarcader", în regia Cristianei Nicolae, "Războiul de independenta", în regia lui Sergiu Nicolaescu, "Dumbrava minunată", în regia lui Gh. Naghi, "Secretul lui Nemesis", în regia lui Geo Saizescu, dar şi cel din coproducţia romano-franceza "Şobolanii roşii".

După o căsătorie de 23 de ani cu actorul George Motoi, ea cunoaşte la 45 de ani ,“ marea dragoste “ : omul de afaceri Gelu Fronea, s-a îndrăgostit nebuneşte, divorţează în 1997, soţul se consolează în braţele tinerei actriţe Giliola Coconcea , şi ea se căsătoreşte cu acesta. Acesta era extrem de gelos, după cum afirma actriţa : "Cariera mea a cam fost afectată pentru ca Gelu nu ştia cum să mă oprească. Era foarte gelos. Venea la spectacole, stătea în fata şi se uita cum eu mă pupam acolo cu Florin Piersic, care era partenerul meu pe scena. Îl iubeam foarte mult pe soţul meu şi în perioada în care am fost cu el refuzam roluri, cariera era pe planul doi"
Când, în 2003 omul de afaceri decedează în urma unui stupid accident de motocicletă, actriţa este atât de bulversata şi deznădăjduita încât se retrage din activitate, se închide în casa şi se îmbolnăveşte de bulimie.Are o fiică, din căsătoria cu George Motoi şi doi nepoţi, Andrei şi Petru.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 4 AUGUST...............

Evenimente

   
    1693: Monahul Dom Pérignon (1638–1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.
    1789: În Franța a fost abolit sistemul feudal.
    1851: Misionarul și exploratorul David Livingstone a ajuns pe cursul superior al Zâmbezi.
    1892: Lizzie Borden găsește cadavrele mutilate ale tatălui și mamei ei vitrege în casa lor din Massachusetts. Acesta a dus la unul din cele mai faimoase procese de crimă din Statele Unite. Fiica omului de afaceri, Lizzie Borden, a fost arestată și acuzată dar a fost pusă în libertate din lipsă de probe.
    1914: Izbucnirea primului război mondial: Germania invadează Belgia; ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își proclamă neutralitatea.
    2005: Începe prima conferință internațională Wikipedia la Frankfurt, Germania.
    2007: NAŞA a lansat sonda Phoenix Marş Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

S -a născut în............

    1792: Percy Bysshe Shelley, poet englez (d. 1822)
    1805: William Hamilton, matematician irlandez (d. 1865)
    1834: John Venn, matematician englez (d. 1923)
    1857: Augustin Bunea, istoric și teolog român, membru al Academiei Române (d. 1909)
    1859: Knut Hamsun (Knut Pedersen), scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel (d. 1952)
    1870: Simion Sanielevici, matematician român de etnie evreiască, membru de onoare (1948) al Academiei Române (d. 1963)
    1884: Béla Balázs, om de litere, ziarist, teoretician maghiar (d. 1949)
    1900: Vasile Pavelcu, psiholog român, membru al Academiei Române (d. 1991)
    1901: Louis Armstrong, muzician american (d. 1971)
    1928: Romulus Cristescu, matematician român
    1929: Yasser Arafat, politician palestinian (d. 2004)
    1948: Cezara Dafinescu, actriță româncă
    1961: Barack Obama, politician american, al 44-lea președinte al SUA, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2009

Decese


    1526: Juan Sebastian del Cano, navigator spaniol (n. 1460)
    1859: Jean Vianney, preot (n. 1786)
    1875: Hâns Christian Andersen, scriitor danez (n. 1805)
    1879: Ștefan Micle, fizician român, profesor universitar (n. 1820)
    1900: Jean Joseph Etienne Lenoir, inventator, inginer francez de origine valonă (n. 1822)
    1900: Isaac Levitan, pictor rus (n. 1860)
    1953: Francisc Șirato, pictor și grafician român (n. 1877)
    1957: Washington Luís Pereira de Sousa, politician brazilian (n.1869)
    1959: Ioan Bălan, episcop român unit, deținut politic (n. 1880)
    1959: Nicolae Dărăscu, pictor român (n. 1883)
    1997: Jeanne Calment, cel mai logeviv om din lume, în vârstă de 122 ani și 164 de zile (n. 1877)
    2000: Victor Parhon, critic român de teatru (n. 1943)
    2003: Valentina Crețoiu, soprană română (n. 1909)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More