duminică, 13 ianuarie 2013

Memento partea a doua by Florina Tudică



Am început, cu aproximativ o săptămână în urmă, să enumăr ce s-a întâmplat anul trecut cu justiția: atât cât a putut înțelege un om simplu și care a urmărit constant ce s-a întâmplat în acea perioadă.
Zilele din prezent nu grăiesc nimic îmbucurător.
Se continuă în buna tradiție a anului trecut.
De curând, s-a observat clar că se dorește controlarea justiției și a orice mișcă împotriva curentului de la putere.
Nu mi se pare corect față de acei oameni și nici măcar ideea de aservire politică a unor oameni care în mod normal trebuie să fie imparțiali.
Dacă persoane precum Ghica sau Danileț vorbesc deschid despre apărarea unor noțiuni ca statul de drept s.a.m.d, o fac prin prisma meseriei lor si cu referiri clare la Constituție. Nu mi se pare un om care face ce trebuie, în contextul politic nefavorabil, este aservit vreunui curent politic.
CSM-ul nu mi se pare a fi politizat acum, iar justiția vrea să facă pași spre independență. În schimb, alții încearcă, prin diferite mijloace, să controleze și CSM. Ce pot să zic...caracatița a început să se întindă de la alegerile locale..sau poate chiar cu timp înainte răzmerița politică a început..acolo, în culise, unde noi nu am avut acces. Poate singurul plus al răzmeriței a fost conștientizarea situației în care ne aflăm; măcar o parte au deschis ochii.
Dar justiția trebuie să fie obiectivă, indiferent de curent politic, fie că îi este favorabil sau nu respectivei conduceri politice. (vezi blog Cristi Danileț: „În ultimele zile o dezbatere mai aprinsă din CSM legată de alegerea conducerii din acest an a generat diverse scenarii. Că în CSM sunt tabere politice, că sunt influenţe politice. Nu e adevărat. În CSM sunt doar neînţelegeri pe un aspect punctual dar important. Nu putem da vina pe politic când noi nu reuşim să rezolvăm o situaţie. Constat că există interes pentru politic faţă de ce se întâmplă în CSM, dar sigur CSM nu este o instituţie politizată; există interes al politicului pentru mersul justiţiei, dar noi trebuie să ştim, în primul rând prin CSM, să contracarăm influenţele nepotrivite. În CSM nu desfăşurăm activităţi politice – în sensul că nu susţinem oameni politici, instituţii politice, platforme politice şi nu luăm decizii politice – dar suntem obligaţi ca organism colectiv să garantăm independenţa justiţiei faţă de politic, şi ca magistraţi individual suntem datori să susţinem statul de drept. CSM e deasupra intereselor personale sau partizane. Este şi trebuie să rămână o instituţie puternică.”)
Așa trebuie să fie în mod normal.
Nemuțumiri au apărut după alegerea doamnei Oana Haineala, ca să se ajungă pâna la a se pune în discuție revocarea lui Danileț și apoi a Alinei Ghica, cf. România Liberă: „Pe de altă parte, vineri, Curtea de Apel Bucureşti, de unde provine Alina Ghica, a anunţat că a stabilit pentru 23 ianuarie adunarea generală a judecătorilor, în care se va pune în discuţie revocarea tututor reprezentanţilor curţilor de apel în CSM, respectiv Ghica, Dumbravă şi Şerban.”  ( http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/din-178-judecatorii-la-43-s-au-facut-adunari-pentru-revocarea-lui-cristi-danilet-din-csm-iar17-nu-au-aderat-la-revocare-289909.html  )
Voi aștepta cu interes ziua de 23.01.2013.Puterea politică actuală nu face decât să desființeze orice i se împotrivește. Au mai fost și alții la putere, dar nu au călcat în picioare.Și lăsând la o parte justiția care luptă și mă bucură, ca pe orice om întreg la cap, ce face dreapta în timp ce restul defilează? Se trezește din amorțire? Dar știu oamenii ce este dreapta sau stânga?Am ajuns în imbecilitatea de a nu ne păsa sau a nu ști cu cine votăm și ce reprezintă. Cultură politică sau civică aproape inxeistentă..Nimic mai mult decât corupția și lipsa de interes față de cetățean - existente în majoritate - a celor din politică ne-au adus aici. Măreția unor partide care au căzut răsunător și care nu au vrut să vadă realitatea au adus oamenii aici. Măreția unora și nihilismul altora..la mijloc, oamenii.Trist. Soluția..nu știu, poate se va contura ceva valabil și palpabil în timp. Oricum, tot ce s-a întâmplat în plan politic în ultina vreme nu te poate conduce decât la ideea că ai nevoie de timp să educi și să faci ceva.De la zero, fiecare cetățean.Încercați să observați toate minciunile, analizați și deschideți ochii și urechile!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More