marți, 6 august 2013

De la Expert Forum (EFOR) un clip care trebuie văzut ...

Decât sa atragem fonduri europene , mai bine punem taxe si impozite ! De ce sa lucram profesionist ( adevarul ca nu este cine ) ... mai bine luam bani dela cei care ne aleg !

Daca nu ai vazut inca filmul realizat de EFOR despre modul in care guvernarile impart banii publici pe criterii politice, il postam din nou si te invitam sa il distribui catre cati mai multi prieteni.


 

Multe mituri si scandaluri am avut de-a lungul ultimilor ani pe marginea alocarii discretionare de fonduri de la guvern catre administratiile locale. S-a tot spus ca au fost favorizati unii sau altii; ca cei dinainte au fost excesiv de clientelari, iar guvernul actual doar repara nedreptati trecute; ca baronii judeteni de opozitie abuzeaza primarii puterii, care incearca doar sa-i ajute un pic pe ultimii; etc. Exista o singura cale pentru a afla adevarul: sa identificam mecanismele prin care se fac alocarile clientelare, sa punem in public datele complete pe o perioada mai lunga de timp si sa construim un indice care sa cuantifice intensitatea clientelismului politic.

Concluziile analizei Expert Forum sunt:

1. Sumele alocate clientelar reprezentau in anii de varf cam 70% din investitiile la nivel local, adica grosul; restul sunt fonduri UE. Spre deosebire de ultimele insa, unde exista cat de cat niste reguli de selectie si un verificator extern (Comisia), aceste sume sunt 100% discretionare. Ele sunt alocate de guvern sau ministerele titulare fara vreo justificare clara sau competitie de proiecte. Cu alte cuvinte, reprezinta clientelismul politic pur.

2. In unii ani, era de 3 ori mai probabil sa primesti fonduri daca erai primar al puterii decat daca erai primar de opozitie. Totusi cei mai favorizati primari au fost cei teroretic independenti (rezultat regasit si in analiza pe Republica Moldova), ceea ce sugereaza ca intr-adevar alocarile discretionare au fost folosite intentionat pentru a incuraja migratia politica.

3. Genul acesta de alocari clientelare ne face sa ratam oportunitati de dezvoltare prin utilizarea banilor publici pentru proiecte nerelevante sau proiecte incepute si nefinalizate. Sunt bani folositi in scopuri electorale care nu contribuie de fapt la dezvoltare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More