duminică, 15 septembrie 2013

15 septembrie 2013 by Viorica Crainic


Bine v- am regăsit!

"Iubeşte -ti duşmanii, pentru că ei îţi vor spune greşelile tale" (Benjamin Franklin )

Preşedintele Traian Băsescu

Serbările naţionale de la Ţebea, Hunedoara.
 
Preşedintele Traian Băsescu participă astăzi,  la Serbările naţionale de la Ţebea, judeţul Hunedoara, dedicate memoriei lui Avram Iancu. Șeful statului și soția sa au ajuns în jurul orei 11.00 la manifestații.
La Complexul Istoric din Ţebea, comuna Baia de Criş, va avea loc ceremonialul public care va cuprinde depuneri de coroane, slujba religioasă de pomenire, o evocare istorică şi mesajele autorităţilor.
Pentru desfăşurarea manifestărilor de la Ţebea, traficul rutier va fi închis pe DN 76 km 38+500 – 38+600, în intervalele orare 11.00-11.15 şi 14.00-14.30. Potrivit organizatorilor, închiderea circulaţiei este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar şi defilarea gărzii de onoare. Conform Prefecturii, situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare.

Cătălin Predoiu: Cei doi lideri iresponsabili ai USL nu conduc nimic.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că PDL va trebui să câştige viitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare pentru că ţara este minţită şi sărăcită de cei doi "iresponsabili" lideri ai USL, care nu conduc nimic, astfel că ţara nu are direcţie.
"Suntem obligaţi să avem aceste victorii pentru că ţara o duce greu pentru că a fost minţită, pentru că este minţită în continuare şi pentru că este sărăcită în fiecare zi în care cei doi iresponsabili lideri ai USL se fac, dar nu reuşesc să păcălească pe nimeni, că ei conduc această ţară. Nu conduc nimic. Din păcate, ţara, la această oră, nu are direcţie", a spus liderul PDL.
"Nu e suficient să-i învingem, e important când ajungem noi acolo să fim pregătiţi să rezolvăm problemele pe care le vor lăsa în urmă, şi vor fi mari", a spus Predoiu.
"Suntem obligaţi să aducem România în fruntea statelor europene pentru că e o ţară bogată, o ţară cu oameni deştepţi, o ţară cu oameni inimoşi, e o ţară în care şi străinii se simt ca la ei acasă, pentru că noi punem sufletul pe masă, aşa cum se face aici, în Bucovina", a mai spus Predoiu.

Gheorghe Flutur: PDL Suceava poate constitui balonul de oxigen pentru relansarea partidului.

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, că PDL Suceava, de unde a pornit "revoluţia portocalie", poate constitui în continuare "balonul de oxigen" pentru relansarea partidului, iar un program-pilot aplicat în filială va merge "nemţeşte" în toate organizaţiile din ţară.
Flutur a declarat în cadrul Consiliului local de coordonare al PDL Suceava, la care au participat membrii Biroului Permanent Naţional al partidului, că PDL Suceava poate constitui, în continuare, balonul de oxigen pentru relansarea partidului, care se află într-un moment crucial, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"De aici a pornit revoluţia portocalie şi am făcut-o împreună, dragi colegi. A fost bine pentru judeţul Suceava şi pentru România. De aici au pornit foarte multe evenimente şi de aceea am vrut, astăzi, să ştiţi că e nevoie să vă încărcaţi cu energie pozitivă şi o să vă încărcăm cu energie pozitivă, pe cei din BPN şi pe ceilalţi, pentru că avem bătălii grele de dus, dar sunt convins că vom şti să le ducem bine organizaţi şi cu ţintă precisă să câştigăm alegerile din 2016", a spus Gheorghe Flutur.
 "Sunt secretarul general al partidului şi secretarul general are misiuni organizatorice mai multe. Aici, acasă, am încercat un program pilot de organizare şi, dacă aici merge, vă garantez domnule Blaga că o să meargă nemţeşte în toată România", a spus Flutur.
El a arătat că PDL poate merge la victorie doar foarte bine organizat.

Ana Birchall  :  Măsuri urgenţe din partea Ministerului Apelor pentru eliminarea pericolului inundaţiilor.

Deputatul PSD de Vaslui Ana Birchall a cerut măsuri urgenţe din partea Ministerului Apelor în vederea eliminării riscului de inundaţii în comună vasluiană Zorleni.
"În calitatea mea de reprezentant al vasluienilor din Zorleni am considerat că este de datoria mea să mă implic prin mijloacele pe care le am la îndemână pentru a-i ajuta. Alături de domnul prefect Radu Renga, de preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu şi doamna primar din comună Zorleni, Paula Hultoană am luat măsurile necesare astfel încât locuitorii comunei să primească necesarul de apă potabilă iar autorităţile responsabile să înceapă procedurile pentru curăţarea fântânilor a căror apă nu mai poate fi consumată în prezent", a afirmat, astăzi, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, deputatul social-democrat.
"Este a cincea oară într-un interval de doar câteva luni când comună Zorleni a fost inundată, situaţia agravându-se. Astfel, zilele acestea au fost inundate 15 case şi 50 de gospodarii. Locuitorii şi autorităţile locale au atras atenţia, în repetate rânduri, că este nevoie de o întărire a digurilor din zonă, pentru a evita astfel de tragedii. De fiecare dată inundaţiile au provocat pagube materiale importante. Este greu să le explici oamenilor de ce în ultimii ani nimeni nu a reuşit să ia la timp măsurile necesare pentru a preveni această situaţie. La începutul acestei luni am atras atenţia ministrului de resort Lucia Varga asupra pericolului de inundaţii în care se află judeţul Vaslui şi i-am solicitat printr-o întrebare să mi se prezinte strategia Ministerului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii în domeniul combaterii dezastrelor naturale, pentru acest judeţ şi pentru întreaga ţară', a mai spus deputatul PSD.

Titus Corlăţean: Nu agreăm transferul competiţiei electorale din Ungaria în România.

Bucureştiul nu agreează transferul campaniei electorale din Ungaria, unde anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, pe teritoriul României, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a făcut apel la "temperarea unui interes electoral prea ascuţit" şi a pledat pentru "bună înţelegere între români şi maghiari".
"Noi contăm pe un parteneriat cu Guvernul ungar şi pe calmarea tentaţiilor politice electorale, pentru că, ştim bine, anul viitor, în luna mai, vor fi alegeri parlamentare importante în Ungaria. Nu agreăm transferul competiţiei electorale din Ungaria. Este firesc să se desfăşoare acolo în tonalităţile pe care partidele politice din Ungaria şi le stabilesc, dar nu agreăm transferul acestei campanii electorale în România. Există această tentaţie manifestată, concretizată, cu atât mai mult cu cât nouă lege a cetăţeniei ungare a generat acordarea unui număr de cetăţenii ungare unor cetăţeni de etnie maghiară din România şi atunci există această tentaţie de a culege voturi din România", a afirmat Corlăţean.
El a subliniat că pentru România este importantă pacea şi armonia în societate.
"Ar fi extrem de util şi e un semnal public pe care îl lansez - nu ştiu dacă va avea o finalizare, dar eu îl fac, e de datoria mea - de temperare a unui interes electoral prea ascuţit pe această temă pentru că pentru noi, în România, este importantă pacea şi armonia în societatea românească şi este important ca la nivelul comunităţilor locale să existe o bună înţelegere între români şi maghiari", a adăugat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

UNPR  : Interesul naţional a fost, este şi va fi obiectivul nostru primordial.

Problemele privind accesarea fondurilor europene şi nevoia de debirocratizare în contextul repornirii economiei după criză economică mondială s-au numărat printre subiectele abordate la reuniunea zonală a Uniunii Naţionale Pentru Progresul României din Regiunea V Vest, care a avut loc sâmbătă la Timişoara.
"Interesul naţional a fost, este şi va fi obiectivul nostru primordial. Politica economică a Cabinetului Ponta şi-a confirmat justeţea prin creşterea economică înregistrată, prin triplarea ratei de absorbţie a fondurilor europene, prin creşterea producţiei industriale şi agricole, prin reducerea ratei inflaţiei, prin îmbunătăţirea calităţii guvernanţei fiscale", a subliniat preşedintele UNPR în cadrul reuniunii.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în cadrul discuţiilor s-au dezbătut şi subiecte legate de securitatea naţională, agricultură şi administraţie publică, sănătate, învăţământ, mediu şi energie. S-a discutat de asemenea despre proiectele comune cu PSD, pregătirea pentru alegerile europarlamentare, unde alături de social-democraţi progresiştii vor avea un candidat propriu, s-au trasat direcţiile de dezvoltare a partidului în viitorul an electoral şi s-au fixat priorităţile pentru perioada următoare.
"UNPR rămâne un partener loial al Partidului Social Democrat, în cadrul Alianţei de Centru Stânga şi va susţine proiectele de interes naţional ale PSD pentru creşterea nivelului de trai", a mai spus preşedintele progresiştilor, vicepremierul Gabriel Oprea.
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, deputatul Valeriu Steriu  : "Avem nevoie de unitate pentru a folosi fondurile europene, în a limpezi şi a debirocratiza administraţia, pe toate căile, astfel încât aceste fonduri să ducă la dezvoltarea ţării. Acest lucru îl spun uitându-mă în agricultură, unde au intrat mulţi bani, dar, din păcate, randamentul, productivitatea nu sunt încă vizibil ridicate''.
''Chiar dacă suntem un partid relativ mic şi tânăr (...), calitatea specialiştilor noştri ne dă încrederea că vom putea contribui, alături de colegii din USL, la o viziune, cel puţin pe termen mediu, pentru că România, în următorul exerciţiu bugetar al UE (2014-2020) să folosească într-un mod mult mai pragmatic şi mai eficient banii alocaţi de comunitatea europeană, alături de care vor fi puşi, bineînţeles, bani din bugetul naţional''.

SOCIOPOL: Majoritatea românilor cred că decizia privind Roşia Montană trebuie luată după o dezbatere parlamentară.

Majoritatea românilor (70%) consideră că decizia privind exploatarea minieră de la Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, iar 60% cred că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân este eutanasierea, potrivit unui sondaj SOCIOPOL.
70% dintre respondenţii sondajului au declarat că decizia privind Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, iar 28% consideră că această decizie poate fi luată fără dezbatere parlamentară.
Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (62%) consideră că decizia privind proiectul minier trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, aşa cum a solicitat premierul Victor Ponta, şi doar 20% dintre aceştia sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Senatului Crin Antonescu ca decizia să fie asumată de Guvern.
Dezbaterile şi ştirile pe subiectul Roşia Montană a fost urmărit cu interes de 95% dintre români, iar la întrebarea cine ar trebui să ia decizia privind proiectul minier 41% au răspuns Parlamentul, 21% - Guvernul, 15% - preşedintele României, 10% - altcineva, 13% nu ştiu/nu răspund.
Mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) dau dreptate celor care spus că doar prin continuarea actualului proiect de la Roşia Montană se vor face investiţii pentru crearea de locuri de muncă sigure, în timp ce 35% susţin ideea că, dacă proiectul se respinge, zona se poate dezvolta şi prin turism.

Dan Şova: Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană.

"Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană. Este vorba despre un lucru foarte simplu: licenţa de exploatare a fost dată în 1999, pe 20 de ani. Ea expiră în anul 2019, dar se poate prelungi pe câte cinci ani la simplă cerere a Roşia Montană Gold Corporation, făcută cu 60 de zile înainte de expirarea termenului. Deci, dacă această lege nu trece, licenţa de exploatare rămâne 'a la long'. Nu există o modalitate de a scoate RMGC de acolo, decât cu forţa sau prin naţionalizare", a afirmat Şova.
"Orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile subsolului sunt secrete şi au acces la ele doar autorităţile publice. Ce pot să vă spun este că ceea ce nu se poate devoala public ce se află în exploatare de licenţă din 1999, vă pot spune ce se poate. În licenţa din 1999, nu există nicio obligaţie a RMGC privind patrimoniul, garanţiile de mediu, niciun fel de prevederi ca avantaje sociale şi economice pentru comunităţile locale. Nu conţine absolut nimic din ceea ce legea conţine", a explicat Dan Şova.
"Negocierea a fost dusă până la nivelul cel mai de sus. Pot să vă spun că 6% este o redevenţă mult superioară altor exploatări de aur din lume, cred că doar cu excepţia Rusiei. Creşterea la 25% este una semnificativă şi este una garantată, conform proiectului de lege. Dacă cineva poate veni şi spune că va lua mai mult ca bani, voi fi de partea lui", potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Roşia Montană  : Protestul continuă.

Cei 33 de mineri aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană continuă protestul, refuzând să iasă la suprafaţă, iar unii dintre ei au deja probleme de sănătate, precum tensiunea arterială sau glicemia mărită.
 Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că cei 33 de mineri blocaţi în subteran se declară decişi să nu suspende protestul până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.
Potrivit sursei citate, senatorul Theodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor (ambii PNL) au coborât, sâmbătă, în subteran, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a le prelua doleanţele, ca să le transmită în Parlament.
După vizita acestora, minerii s-au declarat convinşi să continue protestul

Bucureşti : Proteste paralele la Universitate.

 Protest faţă de proiectul ROŞIA MONTANĂ

A paisprezecea zi a protestului a început, ca şi zilele trecute, în zona fântânii de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ o sută de persoane, cu steaguri şi peturi umplute cu pietricele, au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi au afişat pancarte cu mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.
Ulterior, manifestanţii au plecat spre Bulevardul Regina Elisabeta, la fel cum au făcut şi în serile trecute, s-au aşezat pe drum şi au continuat protestul, scandând "Fără violenţă".
Cordoanele de jandarmi s-au repoziţionat pe bulevardul ocupat de protestatari, între rondul de la Universitate şi intersecţia cu strada Academiei. 
Protest faţă de eutanasierea câinilor.
Simultan cu protestul celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a avut loc o altă manifestaţie, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, unde sunt peste 60 de persoane care se opun eutanasierii câinilor fără stăpân.
Aceştia au scandat "Dreptul la viaţă", "Opriţi măcelul", "Nu plecăm până nu-i salvăm", au afişat un banner cu mesajul "Eutanasierea = teorie. În realitate se întâlnesc atrocităţi. Eutanasierea înseamnă moarte fără durere" şi au avut cartoane pe care scria "Omorârea câinilor nu a rezolvat nimic timp de 20 de ani", "Da sterilizare", Chiar vrei să îl înveţi pe copilul tău că soluţia e crimă?", "Dacă tot le-aţi luat banii, nu le luaţi şi viaţa", "Unde sunt banii lor, banii maidanezilor". Unii dintre manifestanţi au venit în Piaţa Universităţii după ce au participat la un marş de protest, pe traseul Calea Victoriei - Piaţa Romană - Universitate. Aceştia au mers în marş cu animalele de companie, pe care le-au numit "foşti maidanezi", au scandat "Dreptul la viaţă" şi au afişat mesaje pe care scria "Nu vrem măcel", "Alege viaţa" "Stop crimelor", "Nu vrem crime, vrem soluţii pentru viaţă", Nu eutansierii".

ŞTIRI METEO

Luni, 16 septembrie 2013, vremea va deveni frumoasă și se va încălzi în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 și 28 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade, mai mici în depresiunile intramontane. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile nordice, unde izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat.
În București, valorile termice vor fi apropiate de cele normale ale perioadei. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 11…13 grade.

PERSONALITĂŢI

Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (născută Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelaşi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume[3]. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.

Fărâmiță Lambru

Fărâmiță Lambru (n. 15 septembrie 1927, București — d. 12 decembrie 1974, București), a fost un cunoscut lăutar (acordeonist virtuoz și cântăreț) român de etnie țigan. Născut la 15 septembrie 1927 într-o veche familie de lăutari, Fărâmiță Lambru (acesta e numele său de artist; altfel decât s-ar putea crede, Fărâmiță este numele său de familie și Lambru este prenumele) a învățat să cânte de la tatăl său, violonistul Tudor Fărâmiță, încă din copilărie. Având un auz foarte bun, a reținut repede repertoriul uzual țigănesc, dar mai ales stilul vocal de interpretare.
Din 1953 a colaborat cu interpreta Maria Tănase. După moartea acesteia (1963), Fărâmiță a cunoscut o vertiginoasă carieră de virtuoz popular al acordeonului și dirijor al unor formații profesioniste.
În perioada 1952–1956 a făcut parte ca instrumentist în formația de muzică populară a Teatrului de Estradă din București, iar în 1956 a trecut la formația Teatrului de revistă „Constantin Tănase”. Fărâmiță Lambru a fost unul dintre cei mai compleți și originali lăutari bucureșteni din a doua jumătate a sec. XX. Ca instrumentist, cânta cu virtuozitate excepționala la bașii mâinii stângi ai acordeonului, după cum stăpânea și întreaga gamă de fiorituri melodice (de extremă finețe și subtilitate tehnică lăutărească, aproape „vocala", pentru mâna dreaptă).
Acesta a fost primul acordeonist din România care a cântat la acordeon un solo de bași, la sfârșitul anilor `40. În calitate de acordeonist al Mariei Tănase a stăpânit un repertoriu de aproape 200 de piese instrumentale și peste 150 de piese vocale, având un har particular în interpretarea repertoriului lăutăresc urban (mahala), admirabil ilustrat mai ales vocal.

Stilul său vocal amintește de vocile din a doua jumătate a sec. XIX (stil vocal menționat și probabil utilizat de Anton Pann, dar și de Chiosea sau Năstase Ionescu), în timp ce frazarea și accentele horelor și sârbelor instrumentale sunt influențate în special de Sava Pădureanu şi George Ochialbi (toți lăutari contemporani cu bunicul său).Moare la 12 decembrie 1974 în București, măcinat de tuberculoză. A fost înmormântat în cimitirul „Izvorul Nou” din zona Mihai Bravu., Bucureşti.

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones s-a născut pe 15 septembrie 1946 în San Saba, Texas. Tatăl sau lucra în domeniul petrolier, iar mama sa era poliţist. Ei au divorţat când Tommy era doar un copil. Nu a avut parte de o copilărie prea fericită, însă lucrurile au început să se îndrepte atunci când joacă fotbal pentru echipa şcolii Alamo Junior High. A câştigat o bursă care îl ajuta să meargă mai departe la şcoala St. Mark’s. Aici este atras de actorie, apărând în mai multe piese pentru şcoală, precum: "Under Milk Wood" şi "The Caine Mutiny".
În 1965 Tommy continua să joace fotbal, de data aceasta pentru universitatea Harvard. Nu a lăsat actoria de-o parte, jucând în mai multe piese. După ce a absolvit se mută în New York, unde debutează pe Broadway în "A Patriot for Me". Se căsătoreşte cu Katharine Lardner, mariaj ce durează 7 ani. Prima sa apariţie într-un film a fost în "Love Story" (1970). În următorii 5 ani lucrează în televiziune, apărând în serialul "One Life to Live". Nu a avut ocazia să joace roluri mai importante, de fiecare dată era refuzat în favoarea unor actori mai renumiţi. Astfel, el decide să se mute în Los Angeles. Aici obţine roluri mărunte în "Jackson County Jail", "The Amazing Howard Hughes" şi "The Betsy". După despărţirea în 1978 de prima sa soţie, se căsătoreşte cu Kimberlea Gayle Cloughley (1981). Mariajul lor a durat până în 1995.
În anii 80 apare în seriale precum "The Executioner’s Song", "The Rainmaker" sau "Cat On a Hot Ţin Roof". Unul dintre cele mai bune roluri din această perioadă îl joacă în "Lonesome Dove", alături de Robert Duvall. Tommy Lee Jones joaca apoi în "Stormy Monday" (1989), "JFK" (1991), "Under Siege" (1992). În 1993 joaca alături de Harrison Ford în filmul "The Fugitive". Astfel devine unul dintre starurile Hollywood-ului, poziţie susţinută de un număr impresionant de filme în distribuţia cărora apare. Printre acestea se numără şi: "Natural Born Killers" (1994), "Batman Forever" (1995), "Men în Black" (1997), unde joaca alături de Will Smith; "Marshals" (1998), alături de Wesley Snipes; "Men în Black ÎI" (2002); "Double Jeopardy" (1999) şi "Space Cowboys" (2000).
Jones trăieşte în San Saba, are doi copii, Austin şi Victoria. Este recunoscut ca fiind foarte zgârcit în declaraţiile cu ziariştii şi destul de dificil ca personalitate. Pe scenă, însă, are parte de roluri ce necesită curaj, simpatie şi inteligenta. Iar el le are pe toate.

Adrian  Ivanițchi

Adrian „Puiu” Ivanițchi (n. 15 septembrie 1947) este un cântăreț de muzică folk și pop din Sighișoara. Absolvent al Facultății de Filologie din Cluj, secția română-italiană. Membru fondator al formației Coral. A fost membru al mai multor formații rock românești celebre din anii '60, precum Sideral și Sfinx. Colaborator muzical pe teme folk cu Dorin Liviu Zaharia. Fost membru al Cenaclului Flacăra. Membru fondator al cenaclului de muzică și poezie Agora din Sighișoara. Director artistic al centrului interetnic din Sighișoara.
Adrian Ivaniţchi, solist vocal rock, folk, instrumentist (chitară), compozitor, este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii româneşti contemporane. În 1965 împreună cu Călin Ungureanu (ulterior la Carusel) şi cu Radu Stoica (ulterior la Mondial) formează grupul Coral. În 1966 intră în trupă Titi Stanciu (clape), Nelu Olteanu la bas şi Gabriel Mărgărint la tobe. Cântau săptămânal la serile de dans de la Arhitectura. În 1967 Ivaniţchi se integrează în Sideral. Din octombrie 1967 cântă cu Sfinx la Casa de Cultură "Mihai Eminescu" până în februarie 1968 când pleacă în armată. Se alătură trupei în permisii, pentru concerte la Clubul "303" al Institutului Politehnic Bucureşti.

În 1969 se reîntoarce la Sighişoara, unde înfiinţează grupul Tarabostes cu Ivaniţchi (chitară, clape, voce), Puiu Curpen (chitară), Gunter Schotsch (bass şi voce), Richard Bieltz (tobe), Vasile Contras (chitară). În octombrie 1974 debutează în Cenaclul Flacără, în care rămâne până în 1981. În 1974 organizează o gală de folk la Sighişoara cu Mircea Florian şi Ceata Melopoica, Marcela Saftiuc şi Traian Cosma, Dorin Liviu Zaharia, Nicu Vladimir şi Gigi Nice. La radio cantă pentru prima oară în 1975 (Balada Doamnei Alice) în emisiunea Top, pe programul Romania Tineret. Din 1982 susţine spectacole cu formaţia "Bastion". Din 1990 colaborează cu Nicu Gheza (bass) şi Tibi Gheza (chitară). Participă la ediţiile Festivalului Naţional de Muzică Folk "Om Bun" (începând din 1996), la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara (1998 - 2001). În 1999 finisează la Cluj Napoca (împreună cu Mihai Popean la clape şi Sandy Deac) programul albumului "Aminitea Paradisului" (2002). Piese de succes din repertoriu: "Arsura", "Amintirea Paradisului", "Amiaza", "Rondelul jucătorului pierit", "Floare de ger", "Balada lui Mâl" şi "Fisă Personala". Obţine numeroase distincţii, între care Marele Premiu al revistei Flacăra (1980). Prima apariţie la TVR are loc în 1976. Participă la Festivalul "Garoafa Roşie" de la Soci (1977).

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  15 SEPTEMBRIE

 Evenimente

    1830: Este inaugurată în Anglia linia de cale ferată Liverpool-Manchester, prima cale ferată din lume.

    1831: În New Jersey, a circulat pentru prima oară locomotiva John Bull, cea mai veche locomotivă cu abur din lume încă în funcțiune.

John Bull este o locomotivă cu aburi de fabricație britanică, ce a funcționat în Statele Unite. A fost pusă în funcțiune pentru prima oară în ziua de 15 septembrie 1831, iar în 1981, când a fost repusă în funcțiune de Institutul Smithsonian a devenit cea mai veche locomotivă cu aburi funcțională din lume.[1][2] Construită de Robert Stephenson and Company, John Bull a fost achiziționată de Camden and Amboy Railroad, companie care a operat pe prima cale ferată din statul New Jersey, și care i-a dat lui John Bull numărul 1, botezând-o „Stevens”. C&A a utilizat locomotiva intensiv între 1833 și 1866, când a fost scoasă din funcțiune și garată. După ce activele C&A au fost achiziționate în 1871 de Pennsylvania Railroad, PRR a recondiționat locomotiva și a pus-o în funcțiune de câteva ori pentru diverse expoziții: a fost pornită pentru Expoziția Centenară din 1876 și apoi pentru Naţional Railway Appliance Exhibition în 1883. În 1884, locomotiva a fost cumpărată de Smithsonian Institution și a devenit primul mare exponat din domeniul industriei în acest muzeu.
În 1939 angajații de la atelierele PRR din Altoona, Pennsylvania au construit o replică funcționalăa locomotivei pentru alte expoziții, întrucât Smithsonian a dorit păstrarea locomotivei originale într-un mediu mai controlat. După ce a rămas expusă timp de 42 de ani, Smithsonian a comemorat aniversarea în 1981 a 150 de ani de la construirea ei repunând-o în funcțiune și făcând astfel din ea cea mai veche locomotivă cu aburi funcțională din lume. Astăzi, John Bull este din nou expusă la Muzeul Național de Istorie Americană de la Smithsonian în Washington, D.C. Replica este și ea conservată la Muzeul Căilor Ferate din Pennsylvania.

    1835: În timpul celei de-a două călătorii pe HMS Beagle, Charles Darwin a ajuns în insulele Galápagos.

Insulele Galápagos  sunt un grup de insule în Oceanul Pacific fiind administrate de către Ecuador.
Insulele Galápagos sunt situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador. Oficial poartă denumirea de Archipiélago de Colón (arhipelagul lui Columb), însă sunt cunoscute ca Insulele Galápagos sau insulele țestoaselor. Arhipelagul este de natură vulcanică. Se mai pot vedea cratere vulcanice pe unele dintre insule, cum ar fi pe Insula Isabela. Datorită izolării, s-a putut dezvolta o lume vegetală și animală aparte. Observațiile asupra faunei insulelor Galápagos l-au condus pe naturalistul englez Charles Darwin la cunoscuta teorie evoluționistă.
 Insulele Galápagos din Oceanul Pacific sunt unele dintre cele mai izolate insule de pe glob. Izolarea lor a dus la dezvoltarea unei game largi de animale și plante neobișnuite și uneori unice care au avut un impact enorm în deslușirea evoluției biologice.
În Oceanul Pacific, la 1000 km vest de țărmul Americii de Sud, există un arhipelag unic de insule. Numite inițial Insulele Vrăjite, arhipelagul adăpostește o floră și o faună unică pe Pământ, acest ansamblu fiind numit cel mai mare laborator natural al evoluției speciilor. Această biodiversitate unică l-a inspirat pe naturalistul Charles Darwin să scrie Originea speciilor, o lucrare ce a transformat modul în care omenirea privea istoria și evoluția vieții pe Pământ.

Arhipelagul este cunoscut azi sub denumirea de Insulele Galápagos.
Insulele Galápagos sunt situate la Ecuator și sunt dispersate pe o suprafață de aproape 60.000 km² din Oceanul Pacific. Arhipelagul este construit din 19 insule, dintre care 13, mai mari, variază ca suprafață de la 4.588 km², la 14 km². Cele 6 insule mai mici au o suprafață cuprinsă între 1-5 km². Pe lângă insulele principale există numeroase insulițe și stânci. Cea mai mare insulă din arhipelag este Insula Isabela care, cu o lungime de aproximativ 132 km, acoperă mai mult de jumătate din aria de uscat a Arhipelagului Galápagos. Muntele Azul de pe Insula Isabela este cel mai înalt punct al arhipelagului, cu o înălțime de 1.689 m. Astăzi 5 dintre insule sunt locuite, cu o populație de aproximativ 25.000 de locuitori, majoritatea cărora lucrează în industria turismului.

    1890: Debutează amplele lucrări de regularizare a cursului Dunării la Porțile de Fier.
    1905: 100.000 de oameni au demonstrat la Budapesta pentru introducerea votului universal. În Ungaria, doar un milion din 20 de milioane de cetățeni aveau drept de vot.
    1935: Liderul nazist Adolf Hitler anunță noi legi rasiale la adunarea Partidului Nazist de la Nürnberg. Aceste legi privau evreii de a fi titularii unor funcții publice, căsătoriile între evrei și non-evrei sunt interzise. Svastica este utilizată, în loc de steagul negru-roșu-auriu, ca drapel național al Imperiului German.
    1959: La Brașov se încheie procesul scriitorilor germani. Cinci scriitori transilvăneni de limbă germană, Andreas Birkner, Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Hâns Bergel și Harald Siegmund sunt condamnați pentru "infracțiunea de instigare împotriva ordinii sociale și agitație" la un total de 95 de ani de muncă silnică, confiscarea averilor și anularea drepturilor civile.
    2000: În Sydney, Australia, se deschide cea de-a XXVII a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară.
    2008: Formația britanică de rock Queen cu Paul Rodgers solist scoate primul său album de studio, The Cosmos Rocks.

 S -a născut în.................

    1613: François de La Rochefoucauld, autor francez (d. 1680)
    1736: Jean Sylvain Bailly, astronom francez (d. 1793)
    1789: James Fenimore Cooper, scriitor american (d. 1851)
    1885: Arturo Onofri, poet italian (d. 1928)
    1890: Agatha Christie, scriitoare britanică (d. 1976)
    1894: Jean Renoir, regizor francez de film (d. 1979)
    1901: Elie Carafoli, inginer constructor de avioane român (d. 1983)
    1911: Emil Botta, actor și poet român (d. 1977)
    1920: Răzvan Givulescu, geolog și paleobotanist român, membru de onoare al Academiei Române (1993)
    1927: Fărâmiță Lambru, lăutar român (d. 1974)
    1929: Murray Gell-Mann, fizician american, laureat Nobel
    1946: Tommy Lee Jones, actor american
    1947: Adrian Ivanițchi, interpret român de muzică folk
    1976: Alexandru Tomescu, violonist român

Decese..................................

    1521: Neagoe Basarab, domn al Țării Românești (1512-1521)
    1701: Edme Boursault, poet francez, prieten al lui Molière (n. 1638)
    1864: John Hanning Speke, explorator britanic al Africii de Est (n. 1827)
    1922: Ștefan Hepites, fizician și meteorolog român (n. 1851)
    1926: Rudolf Eucken, filozof german, laureat al Premiului Nobel (n. 1846)
    1945: Anton von Webern, compozitor și dirijor austriac (n. 1883)
    1995: Pavel Alaszu, pictor și grafician român (n. 1942)
    1998: Núnez Antonio Jiménez, geograf și speolog cubanez, membru de onoare (1965) al Academiei Române (n. 1923)
    2009: Nicu Constantin, actor român de teatru și film (n. 1939)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More