sâmbătă, 21 septembrie 2013

21 septembrie 2013 by Viorica Crainic


Bine v- am regăsit!

"Lumea este adevăratul infern: de-o parte sunt sufletele chinuite, de cealaltă călăii lor."

(Arthur Schopenhauer)

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat neconstituţionalitatea legii referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis astăzi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, argumentând că aceasta ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară şi ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a referendumului.

Şeful statului afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscrişi în liste contravine principiilor constituţionale, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Preşedintele consideră că noua lege a referendumului, adoptată recent în Parlament şi trimisă la promulgare, contravine dispoziţiilor Constituţiei României potrivit cărora drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
Poporul român este detentorul puterii de stat, după cum rezultă din Constituţie, iar modul cel mai eficient şi clar de consultare directă a voinţei populare şi, totodată, instrument al democraţiei directe, este referendumul: referendumul naţional constituţional, care are ca obiect revizuirea Constituţiei, referendumul naţional care are ca obiect demiterea preşedintelui şi referendumul naţional iniţiat de preşedinte asupra unor probleme de interes general.
Traian Băsescu afirmă că noile condiţii necesare pentru validitatea referendumului sunt de natură să înfrângă principiile constituţionale prin stabilirea pragului de participare la referendum la 30% din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.
Atribuirea suveranităţii, prin lege, unui grup format din 30% din numărul alegătorilor înscrişi în liste constituie o încălcare a prevederilor Constituţiei potrivit cărora 'niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu'. Democraţia constituţională implică o guvernare realizată de către majoritate, în acord cu voinţa sa, astfel că luarea deciziilor prin calea directă a referendumului trebuie să implice o majoritate de participare a cetăţenilor, iar reglementarea unui cvorum de participare de 30% poate aduce atingere principiilor generale pe care se întemeiază statul român, respectiv caracterului democratic.

Preşedintele Traian Băsescu argumentează, în sesizarea de neconstituţionalitate privind legea referendumului, că prin noţiunea de "majoritate" se înţelege numărul cel mai mare de cetăţeni dintr-o colectivitate, şi anume 50% plus unu, şi subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultate populară este dată de prezenţa cât mai largă la vot. Preşedintele argumentează, pe baza textelor constituţionale în ansamblu, că prin noţiunea de 'majoritate' se înţelege "partea sau numărul cel mai mare dintr-o colectivitate, respectiv 50% plus unul din numărul total".

"Pentru aceleaşi raţiuni, în cadrul procedurii de consultare democratică a populaţiei, se aplică acelaşi principiu, însă majoritatea decidentă trebuie să se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participării la vot pentru că hotărârea finală să se bucure de legitimitatea necesară iar un prag de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente nu poate să confere o asemenea legitimitate", afirmă preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că la referendumul pentru revizuirea legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu tocmai pentru a sublinia forţă juridică a Constituţiei, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsă de legitimitate şi va genera o situaţie de instabilitate constituţională.

Gabriel Oprea: UNPR este un partener de încredere în USL şi la guvernare.

Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a reafirmat, sâmbătă, la Baia Mare, angajamentul responsabil al partidului de a fi un partener de încredere în USL, iar în cadrul Alianţei de Centru-Stânga un aliat loial, atât la nivel central, în Guvern şi Parlament, cât şi în plan local.

"Interesul naţional a fost, este şi va fi obiectivul nostru primordial. UNPR va continua să contribuie la o guvernare în acord cu aşteptările electoratului. Întărirea UNPR ca adevărat partid de centru stânga, credibil şi onest, este un obiectiv important al partidului nostru, ce poate fi realizat prin seriozitate, implicare şi responsabilitate", a declarat preşedintele Uniunii, potrivit unui comunicat.
Totodată, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a exprimat susţinerea UNPR pentru toate proiectele guvernamentale de dezvoltare a unităţilor administrativ-teritoriale din Regiunea VI Nord-Vest, care au ca scop crearea condiţiilor pentru creşterea bunăstării şi nivelului de trai al cetăţenilor din regiune.

Deputatul PSD Ana Birchall a anunţat începerea demersurilor pentru înfiinţarea Agenţiei Europene pentru Protecţia Copiilor, Inovare şi Incluziune Socială în România.


"Protejarea drepturilor copilului trebuie să reprezinte o prioritate pentru toate statele europene. Agenţia Europeană pentru Protecţia Copiilor, Inovare şi Incluziune Socială constituie un instrument ce vizează dezvoltarea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte implementarea prevederilor europene în domeniu. De asemenea, Agenţia urmăreşte sprijinirea guvernelor naţionale în stabilirea de politici publice menite să protejeze persoanele defavorizate', a afirmat Ana Birchall, în cadrul Conferinţei 'Protejaţi Familia! Stopaţi Violenţa!', organizată la Petroşani.
"România merită să devină gazda unei Agenţii europene atât de importantă. Este esenţial atât pentru parcursul nostru european, cât şi pentru a arăta că ţara noastră este un partener de încredere pentru celelalte state ale Uniunii Europene. Totodată, consider că înfiinţarea acestei instituţii europene la Bucureşti ar putea ajuta România să-şi întărească poziţia în cadrul statelor membre ale UE. România este al şaptelea stat ca mărime din UE şi consider că România merită să fie gazda unei agenţii europene de o asemenea importanţă şi anvergură" a arătat deputatul social-democrat', a spus Ana Birchall.

Valeriu Zgonea a ridicat la CE problema posturilor de directori generali adjuncţi de direcţii la care România are dreptul.

România ar fi trebuit să aibă, conform cutumei, câteva posturi de directori generali adjuncţi în cadrul anumitor direcţii generale ale Comisiei Europene, dar aceste angajamente au fost 'pierdute sau uitate prin sertare', a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Oficialul român s-a întâlnit vineri cu comisarul european pentru relaţii interinstituţionale, Măros Sefcovic, şi cu comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, pe agenda discuţiilor aflându-se aderarea la Schengen, ridicarea restricţiilor de piaţa muncii pentru cetăţenii români, traficul de fiinţe umane sau perspectiva alegerilor europene din 2014.

Valeriu Zgonea a explicat, în cadrul unui briefing de presă, că a trebuit să ridice şi chestiunea reprezentării românilor la conducerea direcţiilor generale ale CE, întrucât această înţelegere nu s-a respectat. 'Noi, la nivelul direcţiilor generale, cutumiar ar fi trebuit să avem câteva posturi de directori generali adjuncţi. Din păcate, acest lucru nu a fost pus în aplicare şi a trebuit să ridicăm aceste chestiuni, mai complicate, de detaliu, dar care totuşi sunt importante pentru statul român. Dacă aceste funcţii sunt dedicate statului român şi noi avem oameni valoroşi, atunci aceşti oameni trebuie să se califice, dar trebuie să avem parte de egalitate de tratament cu statele puternice. Rolul meu este, ca preşedinte al Camerei, să le atrag atenţia colegilor noştri atunci când angajamentele la care România este parte sunt pierdute sau uitate prin anumite sertare', a declarat Zgonea.

Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Române pentru a declara Delta Văcăreşti arie protejată.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) va declara Delta Văcăreşti din Bucureşti arie protejată, proces pentru care a primit avizul Academiei Române, a declarat sâmbăta, pentru AGERPRES, Florian Udrea, directorul Direcţiei Biodiversitate din ministerul de resort.
El a participat sâmbătă la acţiunea de ecologizare a Deltei Văcăreşti, organizată de Primăria Sectorului 4, Ministerul Mediului şi organizaţiile nonguvernamentale 'Let's Do it România!' şi Salvaţi Dunărea şi Delta, unde au fost prezenţi în jur de 300 de voluntari, deţinuţi de la Penitenciarul Jilava şi jandarmi.

"Intenţionăm să declarăm această zonă arie protejată. Am primit avizul Academiei Române şi acum analizăm studiul ştiinţific", a spus oficialul Ministerului Mediului.
La eveniment şi-au făcut apariţia şi în jur de 15 foşti proprietari ai terenurilor din zonă, expropriaţi în perioada comunistă, susţinând că Ministerul Mediului tergiversează procesul prin care pot fi despăgubiţi.
"Am o hotărâre judecătorească, definitivă şi executorie pentru un teren în această zonă. Am trimis hotărârea la Ministerul Mediului, care tergiversează acest proces de cinci ani. Mereu mi se răspunde că solicitarea mea este în analiză", a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care deţin terenuri în zonă.
Ei au afişat bannere cu mesajul 'Stop corupţiei! Stop tergiversărilor! Stop umilinţelor!'.

Damian Drăghici: Romii se pot integra prin muncă şi educaţie.

Damian Drăghici, consilier de stat al primului-ministru pentru problemele romilor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă în Baia Mare, că integrarea romilor e posibilă prin aplicarea la nivelul fiecărei comunităţi a unui program educaţional, locuri de muncă şi integrare socială.

"Singura variantă viabilă de integrare a romilor e aplicarea unui program educaţional, locuri de muncă şi o integrare socială corespunzătoare. Dacă un asemenea proiect poate fi pus în practică aşa cum îl gândeşte primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, înseamnă că deja avem un model care poate fi pus în practică la nivel naţional şi european. Fără locuri de muncă e greu să vorbeşti de educaţie, nu poţi trimite copiii la şcoală cu stomacul gol. Trebuie să le arătăm romilor că şi ei pot, că prin puterea lor pot obţine mai mult, că prin comportamentul lor pot schimba imaginea României. Munca şi educaţia pot merge numai împreună, iar un exemplu pozitiv cum e cel al autorităţilor din Baia Mare ar putea schimba percepţia asupra romilor", a spus Damian Drăghici.

Biciclişti participanţi la un marş de protest : Vrem piste pe şosea, vrem un oraş pentru oameni.

Peste o mie de biciclişti, potrivit organizatorilor, au luat startul sâmbătă după-amiază din Piaţa Charles de Gaulle, într-un marş de protest împotriva modului în care administraţia locală din Bucureşti a înţeles să dezvolte infrastructura Capitalei, dar şi pentru amenajarea pistelor de biciclete pe carosabil.
Andrei Găitănaru, reprezentant al Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti (CBB), a spus că marşul intitulat "Vrem piste pe şosea, vrem un oraş pentru oameni" va avea ca punct final Piaţa Constituţiei, în faţa Palatului Parlamentului.

"Principalul motiv pentru care suntem aici este prestaţia foarte proastă a primarului Oprescu. Milităm nu doar pentru drepturile noastre, ci pentru drepturile tuturor cetăţenilor acestui Bucureşti. Poate că el (Sorin Oprescu, n.r.) crede că locuitorii Bucureştiului nu s-au prins că a intrat în cursa prezidenţială, că tot ceea ce spune şi tot ceea ce face vizează acumularea unor puncte electorale. Declaraţia dânsului de ieri că va face piste pentru biciclete se înscrie în aceeaşi retorică electorală. Acelaşi lucru s-a întâmplat în primăvară, cu o zi înainte de marş. Nu a făcut nimic până acum, repetă mesajul, avem toate motivele să credem că nu o să facă nimic", a declarat pentru AGERPRES reprezentantul CBB.

"Bicicliştii vor fi în siguranţă în momentul în care şoferii vor şti că nu se mai confruntă cu biciclişti, ci cu o lege care trebuie respectată. În al doilea rând, pietonii vor fi în siguranţă pentru că nu se vor mai întâlni pe trotuare cu bicicliştii, ştiindu-se deja că impactul dintre biciclişti şi pietoni este mult mai devastator decât cel dintre biciclişti şi maşini. În al treilea rând, aşa cum au arătat bunele practici din alte capitale ale Europei, vom avea un oraş mult mai decongestionat, cu un trafic mult mai lejer. Pentru că odată ce ai o infrastructură pentru biciclişti, mai mulţi oameni vor fi tentaţi să adopte mersul pe bicicletă şi să-şi lase maşina acasă. Ori asta înseamnă în final şi un oraş mult mai puţin poluat, ştiindu-se de altfel că Bucureştiul este a doua capitală poluată din Europa", a spus Găitănaru.

Angela Merkel cere electoratului un "mandat solid", care să-i permită menţinerea unei "Germanii puternice şi respectate".

Cancelarul german Angela Merkel, care candidează pentru un nou mandat, a lansat alegătorilor sâmbătă, la Berlin, în ultimul miting electoral al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) dinaintea legislativelor din 22 septembrie, apelul de a merge la vot pentru a-i acorda un 'mandat solid' care să-i permită menţinerea 'unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi care îşi apără interesele în lume'. Referindu-se la criză economică care afectează Europa în ultimii ani, Merkel, care şi-a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, a subliniat că solidaritatea nu poate fi decât una 'condiţionată'. În opinia sa, criză economică nu a fost încă depăşită şi este necesar că statele din zona euro să pună în practică o serie de reforme pe care Germania le-a implementat deja.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Emnid şi care va apărea în ediţia duminicală a publicaţiei Bild, coaliţia de centru-dreapta condusă de cancelarul Angela Merkel conduce cu un mic avans în faţa opoziţiei. Astfel, coaliţia formată din Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) şi liberali (FDP) este preferată de 45% din electoratul german, faţă de coaliţia de centru-stânga alcătuită din Partidul Social-Democrat (SPD, condus de Peer Steinbruck), Verzi şi stânga radicală Die Linke - preferată de 44% din germani (din care 26% SPD, 9% Verzii şi 9% Die Linke).
Sondajul Edmin mai relevă că formaţiunea eurosceptică 'Alternativa pentru Germania', care a înregistrat o ascensiune extraordinară în ultimele săptămâni, este susţinută de numai 4% dintre germani, cu un procent sub pragul minim necesar accederii în parlament.

ŞTIRI METEO

Duminică, 22 septembrie 2013, vremea va fi ploioasă și mai rece decât în mod normal în această perioadă a anului. După amiaza sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. În zona montană înaltă, precipitațiile pot fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 și 22 de grade, iar cele minime se vor încadra între 3 și 13 grade. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile estice și la munte. 
În București, vremea va fi răcoroasă, cu înnorări în a doua parte a intervalului, când temporar va ploua. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade, iar cea minimă va fi de 8…10 grade. Vântul va sufla slab și moderat.

PERSONALITĂŢI

Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig - d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main) a fost un filozof german, cunoscut - mai ales - prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.
Arthur Schopenhauer s-a născut în 1788 la Danzig (astăzi Gdansk/Polonia), fiu al unui comerciant, care îl destinase și pe fiul său negustoriei. Împreună cu tatăl, face numeroase călătorii prin Europa. După moartea acestuia în 1809, începe mai întâi studiul medicinei la Universitatea din Göttingen, la care renunță pentru a se dedica studiului filozofiei. În 1811 pleacă la Berlin, unde audiază cursurile lui Friedrich Schleiermacher și ale lui Johann Gottlieb Fichte. Se transferă la Jena și, în 1813, obține titlul de Doctor în Filozofie cu dizertația "Cu privire la rădăcina cvadruplă a principiului rațiunii suficiente" (Über die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde). În același an întâlnește la Weimar pe Goethe, cu care discută teoria acestuia asupra culorilor. În lucrarea apărută după aceea, "Despre vedere și culori" (Über das Sehen und die Farben, 1816), expune propria sa concepție în acest domeniu, în contradicție cu opiniile lui Goethe.
În 1819, primește însărcinarea de a ține cursuri la Universitatea din Berlin, unde preda și Hegel, care era în acel timp figura dominantă a filozofiei germane, acum criticat vehement de Schopenhauer. Opera principală a lui Schopenhauer, "Lumea ca voință și reprezentare" (Die Welt als Wille und Vorstellung, 1819) apare în același an. Predă ca docent la Universitatea din Berlin până în anul 1831, când, din cauza unei epidemii de holeră, a cărei victimă a fost Hegel, se refugiază la Frankfurt am Main, unde va trăi retras până la sfârșitul vieții ca filozof liber. Aici începe studiul filozofiei budiste și hinduiste precum și al misticilor creștinismului primitiv, fiind influențat în special de Meister Eckhart și Jakob Böhme. În acest timp îi apăr lucrările "Voința în natură" (Über den Willen în der Natur, 1836), "Cele două probleme de bază ale eticii" (Die beiden Grundprobleme der Ethik, 1841), aforismele grupate în Parerga und Paralipomena (1851).
Schopenhauer moare în Frankfurt la 21 septembrie 1860.

Ion Băieșu

Ion Băieșu (pseudonimul literar al lui Ion Mihalache, n. 2 ianuarie 1933, Aldeni, județul Buzău - d. 21 septembrie 1992, București) a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori români, Coca Andronescu și Octavian Cotescu. A scris multe volume de schițe cu subiecte comice, explorând și genul dramatic. A publicat un singur roman, Balanța, ecranizat de Lucian Pintilie, iar postum a apărut și un Jurnal.
Ion Mihalache s-a născut la 2 ianuarie 1933 în satul Băiești din comună Aldeni, în județul Buzău, într-o familie țărănească, părinți săi fiind Aurelia și Ion Mihalache. Copilăria i-a fost afectată de sărăcie și foame. Între 1940 și 1944 a urmat școala primară în satul natal și într-un sat învecinat. În 1944 s-a înscris la îndemnul preotului Ciomag la Liceul Comercial din Buzău, unde a fost premiant. Intenționa să plece să se angajeze la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, însă în gara din Buzău a hotărât să meargă în schimb la București, unde s-a înscris la Școala de Literatură „Mihai Eminescu. În 1951 a fost admis atât la Facultatea de Filosofie, cât și la Facultatea de Filologie din București, instituții pe care avea să le absolve în 1961. În 1952 s-a angajat ca redactor la revista Albină; ajungând în același an redactor la revista Scânteia tineretului. La Scânteia tineretului a înaintat mai târziu până la funcția de redactor-șef adjunct. A debutat în 1956 cu volumul Necazuri și bucurii. Cu volumul de povestiri Sufereau împreună (1965) a intrat pentru prima dată în atenția criticii literare, lăsând în urmă umorul facil care îi caracterizase creația de până atunci, pentru a explora personaje mai „complicate și stranii”, după cum scria criticul Gabriel Dimisianu.

În 1966 a înființat revista Amfiteatru, la care au scris Fănuș Neagu, Gabriel Dimisianu, Adrian Păunescu, Gheorghe Iova, Constanța Buzea și alții. În 1967 a publicat volumul Iubirea e un lucru foarte mare. Câteva minunate povestiri despre Tanța și Costel. La cererea Televiziunii române a scris și un scenariu, după care s-a turnat serialul Tanța și Costel, consacrat de cuplul de actori Octavian Cotescu-Coca Andronescu. În 1969 a fost înlăturat de la conducerea revistei Amfiteatru, moment de la care a refuzat orice funcții oficiale, alegând să se susțină financiar din scris.
În 1985 a publicat romanul Balanța, într-o variantă cenzurată. Versiunea integrală a cărții a apărut abia în 1990, cu o prefață de Eugen Simion. După jumătatea anului 1990, a început să lucreze împreună cu regizorul Lucian Pintilie la scenariul filmului Balanța, pe care nu a mai apucat să îl vadă. A murit la 21 septembrie 1992, în Statele Unite ale Americii.


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  21 SEPTEMBRIE

Evenimente

    1847: Are loc inaugurarea primei lucrări moderne de alimentare cu apă a Bucureștilor - "Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă".
    1937: A apărut pentru prima oară romanul Hobbitul de J. R. R. Tolkien.
    1939: Primul ministru român Armând Călinescu este asasinat de membrii pro-naziști ai Gărzii de Fier.
    1983: Telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X în greutate de 800 de grame a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume.
Primul telefon mobil de pe piața americană a fost Motorola DynaTAC 8000 X, care a primit aprobarea în 1983. Destul de redus ca dimensiuni pentru acea epocă, acest tip de telefon, considerat primul telefon mobil veritabil, a fost dezvoltat cu portul substanțial al lui M. Cooper și a necesitat costuri de cercetare de peste 100 milioane de dolari.

 S -a născut în.................

    1756: John Loudon MacAdam, constructor de străzi (d. 1836)
    1791: István Széchenyi, reformist maghiar (d. 1860)
    1792: Johann Peter Eckermann, poet și memorialist german,  (d. 1854)
    1853: Heike Kamerlingh Onnes, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1926)
    1864: Elena Văcărescu, scriitoare și traducătoare franceză de origine română (d. 1947)
    1866: H.G. Wells, scriitor și jurnalist britanic (d. 1946)
    1866: Charles Nicolle, medic și bacteriolog francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1936)
    1912: Chuck Jones, animator american (d. 2002)
    1926: Donald Arthur Glaser, fizician și neurobiolog american
    1934: Leonard Cohen, cantautor canadian
    1935: Henry Gibson, actor american
    1944: Fannie Flagg, actriță, romancieră americană
    1945: Jerry Bruckheimer, producător american
    1947: Stephen King, scriitor american
    1947: Marsha Norman, dramaturg american
    1950: Bill Murray, actor american
    1950: Charles Clarke, politician britanic
    1952: Valeriu Sterian, folkist român
    1955: Ducu Bertzi, cantautor român
    1957: Ethan Coen, regizor de filme
   

Decese...............................

    1576: Girolamo Cardano, medic și matematician italian (n. 1501)
    1832: Walter Scott, scriitor scoțian (n. 1771)
    1939: Armând Călinescu, prim ministru al României (asasinat) (n. 1893)
    1954: Kokichi Mikimoto, inventator japonez (n. 1858)
    1860: Arthur Schopenhauer, filozof german (n. 1788)
    1961: Claudia Millian, poetă, soția poetului Ion Minulescu (n. 1887)
    1971: Bernardo Houssay, medic, biolog şi fiziolog argentinian, (Premiul Nobel pentru Medicină)(n. 1887)
    1974: Jacqueline Susann, scriitoare americană (n. 1918)
    1974: Walter Brennan, actor american (n. 1894)
    1992: Ion Băieșu, prozator dramaturg, autor de schițe și foiletoane umoristice (n. 1933)
    1995: Rudy Perpich, politician croato-american (n. 1928)
    1998: Florence Griffith Joyner, sportivă americană (n. 1959)
    2002: Robert L. Forward, scriitor american (n. 1932)

Sărbători

    Ziua Internațională a Păcii
    Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More