sâmbătă, 28 septembrie 2013

28 septembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Cel care luptă e mare, cel ce suferă e sfânt." (Vasile Pârvan)

Daniel Buda: Ponta să îşi asume eşecul privind aderarea la Schengen.

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, cere demisia "de îndată" a lui Victor Ponta şi a Guvernului pentru "incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect" interesele ţării privind aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care şi Franţa, unde sunt la putere socialiştii, a spus "nu" României.

"Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta şi a întregului Guvern pentru incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect interesele României. Franţa, unde se află la putere socialiştii, prieteni ai lui Victor Ponta, au spus «Nu» intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec pe care Ponta trebuie să şi-l asume şi care trebuie să ducă în mod clar la plecarea acestuia din fruntea Guvernului. Dacă nici la socialiştii lui din Franţa nu are trecere, atunci cum o să aibă trecere la Merkel?", a spus Buda.

Vasile Blaga  :  E clar că Antonescu s-ar cere dat afară de la guvernare.

Liderul PNL, Vasile Blaga, spune că propunerea parlamentarilor PNL privind alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ demonstrează că "Antonescu şi-a schimbat strategia şi s-ar cere dat afară de la guvernare pentru că liberalii ştiu că, probabil, vor fi daţi afară de la guvernare în primăvară".
"E clar că domnul Antonescu şi-a schimbat strategia şi s-ar cere dat afară de la guvernare şi nu să plece de la guvernare. Dacă vă uitaţi în analize, situaţia este simplă. Există un segment de 18 – 20 la sută dintre cei care susţin USL, USL-ul ca entitate, şi nu partidele din USL. Şi ei s-ar cam cere afară de la guvernare, pentru că ştiu că, probabil, vor fi daţi afară de la guvernare în primăvară, după ce vor fi plătit costurile iernii. Promisiunile electorale nu plătesc facturile, le vor plăti românii", a declarat Blaga.
El a spus că liberalii sunt "cei mai mari beneficiari ai actualului sistem de vot", iar de aceea este clar că şi-au schimbat strategia şi au venit cu această propunere.
"Dacă nu candidau în USL şi nu era ales din primul tur de scrutin preşedintele Consiliului Judeţean, nu luau atâtea preşedinţii de consilii judeţene pentru că-i băteam de-i rupeam. Aşa au beneficiat în USL, au negociat bine, bravo lor, şi s-au trezit cu 14 preşedinţi de consilii judeţene", a mai afirmat Blaga.

Cluj: Primul Congres al femeilor din UDMR alege conducerea şi adoptă Programul Organizaţiei de Femei.

Primul Congres al Organizaţiei de Femei a UDMR a început, astăzi, la Cluj-Napoca, la manifestare participând circa 200 de delegate din partea a 22 de filiale teritoriale, la final urmând să se aleagă structura de conducere şi să se adopte Programul şi Regulamentul de funcţionare al organizaţiei. La primul Congres Extraordinar al Organizaţiei de Femei a UDMR, care se desfăşoară, astăzi, la clădirea Casino din Parcul Central din Cluj-Napoca, sunt prezenţi şi au transmis mesaje, printre alţii, liderul Grupului UDMR din Senat, Marko Bela, vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbély László, ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, preşedintele Organizaţiei de Femei a PNL, Andreea Paul, vicepreşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sonia Drăghici, vicepreşedintele Organizaţiei de Femei a PSD. De asemenea, în cadrul manifestării au fost difuzate mesajele video ale preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintelui Organizaţiei Femeilor din PPE, Doris Pack.
Organizatorii manifestării spun că pe ordinea de zi a Congresului se numără evaluarea rezultatelor activităţii de organizare din perioada ultimelor trei luni de la înfiinţarea Organizaţiei de Femei, definirea priorităţilor perioadei următoare, respectiv adoptarea Programului şi Regulamentului de funcţionare al organizaţiei.
Înfiinţarea Organizaţiei de Femei a UDMR a fost aprobată la cel de-al XI-lea Congres al UDMR care a avut loc în 25 mai, iar ulterior s-a format un comitet de iniţiativă care a coordonat procesul de înfiinţare a organizaţiilor teritoriale de femei.

Victor Ponta: Îmi doresc foarte mult ca Parlamentul să nu ia decizia privind Roşia Montană pe criteriul adversităţii partidelor.

Primul-ministru Victor Ponta a declara sâmbătă, la Bistriţa, că îşi doreşte foarte mult ca Parlamentul să ia decizia privind exploatarea de la Roşia Montană pe criteriul ce e bine pentru România, protejarea mediului său dezvoltarea unei investiţii, nu pe cel al adversităţii dintre partide.
"Economia e mult mai inteligentă ca partidele politice. Nu poţi să iei decizii economice pentru că aşa s-a zis la partid. Că zic eu la PSD ca mâine să facă Rombatul de trei ori mai mare, nu se face, se face ce se poate face din punct de vedere economic. Deci ceea ce aştept şi îmi doresc foarte mult este ca decizia de mediu, de protecţie a mediului, de dezvoltare economică a României, să nu se ia pe criteriul partidul meu e împotriva partidului celuilalt şi să se ia pe criteriul ce e bine pentru România. E bine să protejăm mediul, dar e bine să avem investiţii şi să facem locuri de muncă şi să ne dezvoltăm ca ţară", a afirmat premierul.

El s-a declarat "absolut convins" că Parlamentul va lua o decizie corectă în baza unui raport serios, tehnic, profesionist, precum şi în baza audierii reprezentanţilor manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi a reprezentanţilor instituţiilor statului.
Primul-ministru Victor Ponta a mai declarat,  că datoria sa principală o reprezintă problemele guvernamentale, privind metroul, autostrăzile, locurile de muncă, iar tentativelor de scandal din partea liderului PNL, Crin Antonescu, sau a preşedintelui Traian Băsescu, nu le va mai răspunde "orice ar face şi ar spune".

"Nu, nu sunt probleme (în USL - n.r.). Vrau să vă spun un lucru care s-ar putea să vă dezamăgească, dar până la urmă cred că e lucrul cel mai bun: după cum aţi văzut şi ieri, când am fost să încerc să rezolv nişte probleme importante pentru judeţul Constanţa - portul, podul de la Agigea, astăzi sunt la Bistriţa să văd ce s-a întâmplat cu ajutorul de stat şi iată, s-au creat locuri de muncă. Eu asta o să fac în fiecare zi ca prim ministru. Că o să fie tot timpul tentative de scandal şi de la preşedintele Băsescu (în ultimele săptămâni am văzut că s-a mai oprit, dar probabil nu-l ţine mult), şi de la Crin (Antonescu - n.r.), şi de la oricine altcineva, şi de la colegul meu Liviu (Dragnea - n.r.), eu cred că datoria mea principală este să mă ocup de aceste probleme guvernamentale, de partea de metrou, de autostrăzi, iar scandalurile le aveţi dumneavoastră destule şi fără mine", a spus Ponta, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Crin Antonescu: Dacă nu reuşim prin regionalizare să dăm mai multe şanse dezvoltării economice, ea nu merită făcută.


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că, dacă prin regionalizare nu se acordă mai multe şanse dezvoltării economice, aceasta nu merită făcută.
Liderul PNL a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare că nu are rost făcută regionalizarea doar pentru a rearanja administrativ unele oraşe.

"Facem regionalizarea, dacă reuşim s-o facem, pentru o mai bună dinamică economică, dacă nu reuşim prin regionalizare să dăm mai multe şanse dezvoltării economice ea nu merită făcută, asta este foarte clar. Pur şi simplu pentru a rearanja administrativ nişte capitale şi pentru a inventa nişte funcţii noi în nomenclatorul şi aşa foarte încărcat al acestui stat nu are rost. Dacă urmărim dezvoltarea economică nu putem să ţinem cont de criteriul etnic", a declarat Antonescu.

 "Din punctul meu de vedere nu criteriile etnice trebuie să stea la baza desenării unei regiuni sau alta. Am spus acest lucru şi colegilor din UDMR, nu este nici o poziţie naţionalistă, nu este nici o poziţie antimaghiară. Pur şi simplu nu de aceea facem regionalizarea", a mai spus liderul PNL.
"UDMR-ul şi-a apărat de când face politică în România nişte drepturi pentru minoritatea pe care-o reprezintă, a câştigat nişte drepturi importante, suntem de acord cu ele, le-am introdus şi în proiectul de modificare a constituţiei, am ţinut cont de foarte multe solicitări rezonabile ale lor, dar cred că regionalizarea nu se poate face pe criterii etnice", a precizat preşedintele PNL.

Remus Pricopie: Educaţia va intra în procesul de regionalizare după ce vor fi decise principiile acestui proces.

O reorganizare a sistemului de învăţământ la nivel regional se va face după ce vor fi stabilite principiile care vor sta la baza regionalizării, urmând să fie păstrat un echilibru între diferitele paliere de decizie, a afirmat sâmbătă, la Piteşti, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Mai întâi trebuie să se decidă anumite principii care vor sta la baza regionalizării. Evident că şi educaţia va intra în acest proces de regionalizare, existând însă un anumit echilibru între ceea ce se decide la nivel local, la nivel regional şi la nivel central. Acest lucru se întâmplă peste tot unde avem un astfel de sistem de organizare administrativă. Detaliile încă nu s-au stabilit, sunt diferite formule, există un grup de lucru inter-ministerial, Ministerul Educaţiei a venit şi el cu nişte propuneri, dar trebuie mai întâi să vedem care sunt principiile, apoi şi la nivelul sistemului de învăţământ vom merge cu reaşezarea acestor etaje de decizie", a declarat Remus Pricopie.

"În zona educaţiei sunt unele lucruri care s-au decis deja şi care, într-un fel, premerg procesul de regionalizare. Un exemplu concret este cel legat de infrastructură. (...) Până la începutul acestui an au existat mai multe instanţe care au acţionat asupra infrastructurii, atât autorităţile locale, cât şi inspectoratele şcolare şi, uneori, Ministerul Educaţiei. Premierul a cerut clarificarea acestei situaţii şi, începând din 1 ianuarie, tot ceea ce înseamnă infrastructură şcolară publică se realizează prin autorităţile locale", a explicat Pricopie.

Ministerul Educaţiei : Va suplimenta fondurile pentru subvenţia la cămine şi cantine.

Fondurile pentru subvenţia la cămine şi cantine studenţeşti va creşte cu 6 procente, iar banii vor fi distribuiţi în funcţie de numărul de locuri de cazare puse la dispoziţia studenţilor de către universităţi.

Cele două decizii au fost luate în urma negocierilor dintre Uniunea Studenţilor din România (USR) şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

"Ca urmare a propunerii USR, ministerul a agreat creşterea cu 6% a fondului destinat subvenţiei cămine-cantine şi ca distribuirea fondului să se facă în funcţie de numărul de locuri de cazare puse la dispoziţia studenţilor de către universităţi. Această nouă viziune apare ca o soluţie după ce, ani la rând, fondurile au fost distribuite aleatoriu, ţinând cont de conjuncturile de moment", au afirmat reprezentanţii USR, conform unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES.

Bogdan Chiriţoiu: Documentaţia depusă de GFR la Consiliul Concurenţei pentru preluarea CFR Marfă este incompletă.

Solicitarea depusă marţi de Grup Feroviar Român (GFR) la Consiliul Concurenţei pentru aprobarea preluării CFR Marfă este incompletă, a declarat sâmbătă, la Sinaia, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Solicitarea nu este completă şi le vom trimite săptămâna viitoare o cerere să completeze datele. Noi vom da un răspuns cât mai curând posibil. Termenul în care trebuie să dăm un răspuns este de cinci luni de la primirea documentaţiei complete', a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenţei.
"Cotele de piaţă sunt mari şi ne uităm la asta. Putem spune "da", "nu" sau "da, condiţionat". Condiţiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunţarea la anumite părţi din aceste companii. Ne putem uita şi la partea de contracte. Este mai puţin probabil să punem condiţii pe partea de preţ, dar ne vom uita şi la asta. Nimic nu este exclus", a explicat Chiriţoiu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenţei va fi negativ, Chiriţoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacţia va fi blocată.
"Am discutat şi cu Comisia Europeană despre acest caz şi îi vom anunţa săptămâna viitoare că am primit notificarea. Chiar dacă documentele nu sunt complete, le vom spune celor de la Comisie ce avem", a adăugat Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că a solicitat informaţii din piaţă despre concentrarea economică formată după preluarea companiei CFR Marfă de către Grup Feroviar Român (GFR).

FMI: Noul acord va aşeza România pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului.

Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional a aprobat vineri un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST - Drepturi Speciale de Tragere - n.r.) pentru România, acord care ar putea aşeza ţara pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
Potrivit sursei citate, autorităţile române au informat FMI că intenţionează să trateze acest acord drept unul preventiv, şi, în consecinţă, nu intenţionează să folosească banii.
Autorităţile de la Bucureşti au solicitat, de asemenea, sprijin financiar preventiv în valoare de două miliarde de euro şi din partea Comisiei Europene, precizează comunicatul postat pe site-ul FMI.
FMI consideră că economia românească este încă vulnerabilă la şocuri externe, incluzând volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost încă finalizată.
"Noul acord va sprijini continuarea politicilor, va oferi o rezervă şi va accelera reformele destinate stimulării creşterii economice', a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Aceasta a adăugat că noul acord va aşeza România pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului.
Potrivit lui Shafik, direcţia actuală a politicilor monetare şi fiscale este una corectă. 'Autorităţile ar trebui lăudate pentru planurile lor de a reduce în continuare în ritm treptat deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele asumate de România conform Pactului de stabilitate. Presiunile vizând revenirea asupra precedentelor reforme fiscale ar trebui combătute, iar reformele destinate eliminării arieratelor, prioritizării investiţiilor publice şi creşterii absorbţiei fondurilor europene ar trebui accelerate. De asemenea este nevoie de măsuri destinate creşterii bazei de impozitare, întăririi administraţiei fiscale şi reformării sistemului de sănătate', se precizează în documentul citat.
Potrivit FMI, reformele macro în sectoarele transporturilor şi energiei sunt importante pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. De asemenea, liberalizarea preţurilor la energie, însoţită de măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, ar trebui să continue.
"Angajamentul autorităţilor de a demara reforme întârziate în companiile de stat, inclusiv prin îmbunătăţirea guvernanţei şi creşterea gradului de implicare a sectorului privat este binevenit', precizează instituţia financiară internaţională.
În sectorul bancar, FMI pledează pentru accelerarea 'reparării' bilanţurilor contabile în condiţiile în care creditele neperformante continuă să crească.
"Sistemul bancar este bine capitalizat iar procesul de deleveraging al băncilor străine rămâne unul ordonat. Cu toate acestea, repararea bilanţurilor contabile trebuie accelerat în condiţiile în care creditele neperformante continuă să crească. Modificarea Codului insolvenţei şi adoptarea legislaţiei privind obligaţiunile ipotecare ar fi paşi importanţi în această direcţie. O altă prioritate este îmbunătăţirea guvernanţei la organismul de supraveghere al entităţilor financiare non-bancare pentru a-l aduce la standardele internaţionale', mai arată FMI.
Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Grecia: A fost arestat liderul partidului neonazist Zori Aurii.

Poliţia greacă a anunţat că l-a arestat pe liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, suspectat că face parte dintr-o organizaţie criminală, transmit AP şi AFP.
În afară de Michaloliakos au mai fost arestaţi Ilias Kassidiaris, deputat şi purtător de cuvânt al partidului, şi alţi doi membri ai partidului, relatează AFP, citând aceeaşi sursă.
Curtea supremă greacă a emis mandate de arestare pentru cel puţin alţi cinci deputaţi ai acestui partid. Curtea anchetează asasinarea unui rapper antifascist de către un activist al acestei formaţiuni, au informat surse judiciare.
După uciderea lui Pavlos Fyssas, 34 de ani, pe 18 septembrie, autorităţile au declanşat o amplă anchetă în privinţa acestui partid, suspectat de numeroase violenţe împotriva unor migranţi şi activişti de stânga. "Democraţia are mijloace să se apere", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Simos Kedikoglu, la TV Skai, la câteva minute după arestarea deputaţilor.

ONU  : Consiliul de Securitate  adoptă o rezoluţie privind armele chimice din Siria.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat vineri seară la New York, în unanimitate, o rezoluţie privind arsenalul chimic sirian al regimului condus de Bashar Al-Assad, scrie AFP.
Votul constituie un progres diplomatic major, deoarece este vorba despre prima rezoluţie adoptată de Consiliu de la declanşarea conflictului sirian în martie 2011. În trei ocazii, Moscova şi Beijingul au făcut uz de dreptul de veto faţă de proiecte de rezoluţii.
"În această seară, comunitatea internaţională şi-a îndeplinit misiunea", a comentat în urma votului secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
"Este primul semn de speranţă pentru Siria după multă vreme", a adăugat el.
Pe de altă parte, Ban a confirmat că la jumătatea lunii noiembrie va fi organizată conferinţa de pace asupra Siriei, numită "Geneva 2".
Preşedintele american, Barack Obama, a declarat vineri, înainte de reuniunea Consiliului, că acordul asupra unei rezoluţii a ONU privind distrugerea arsenalului de arme chimice sirian este "o victorie uriaşă pentru comunitatea internaţională".

Germania  : Social-democraţii vor discuta cu partidul condus de Angela Merkel.

Social-democraţii germani au decis vineri să demareze discuţiile cu formaţiunea condusă de cancelarul Angela Merkel în vederea formării unui eventual guvern, a anunţat liderul SPD, Sigmar Gabriel, citat de AFP.
"SPD este pregătit să discute", a declarat Gabriel la finalul unui mini-congres al formaţiunii sale politice în cursul căruia au fost analizate rezultatele alegerilor parlamentare desfăşurate duminică.
El a subliniat că, pentru moment, este vorba despre numai discuţii, şi nu despre negocieri legate de un program al coaliţiei.
În pofida rezultatului neaşteptat obţinut în alegerile legislative, creştin-democraţii (CDU) au nevoie să încheie o alianţă, fie cu Partidul Social-Democrat (SPD), fie cu Verzii, pentru a dispune de majoritate în parlamentul federal şi a putea guverna. Angela Merkel a întins duminică o mână SPD, mai scrie agenţia France Presse.

Hassan Rohani: Iranul îşi va respecta angajamentele în negocierile privind dosarul nuclear.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat vineri că ţara să îşi va respecta toate angajamentele în negocierile privind programul său nuclear care urmează să fie reluate la jumătatea lunii octombrie la Geneva după ce-au fost relansate în această săptămână la New York, relatează AFP.

''Nu ne vom abate niciodată de la angajamentele noastre'', a declarat Rohani într-o conferinţă de presă pe marginea Adunării Generale a ONU. ''Prin intermediul formatului '5+1' /SUA, Franţa, Rusia, China, Regatul Unit şi Germania/, vrem să dăm asigurări'' că programul nuclear iranian este paşnic, a adăugat el.
Referitor la problema siriană, Iranul doreşte să participe ''activ'' la orice conferinţă de pace în viitor privind Siria.
''Pentru Geneva sau orice altă reuniune internaţională /.../, dacă Iranul participă la ea, el va răspunde activ la această invitaţie şi va participa pentru binele poporului sirian'', a declarat Rohani în cadrul aceleiaşi conferinţe.

ŞTIRI METEO

Duminică, 29 septembrie 2013, temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod normal la sfârșitul lunii septembrie, mai ales în regiunile nordice, estice și centrale. Cerul va fi variabil cu înnorări, mai ales în a doua parte a intervalului, în sud-vestul țării, unde pe arii restrânse va ploua, iar în primele ore ale zilei și în regiunile estice, unde cu totul izolat vor mai fi ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în Moldova, Dobrogea și pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 și 22 de grade, iar cele minime între 2 și 11 grade, mai coborâte în depresiuni unde se va semnala brumă.

În Bucureşti, vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal la sfârșitul lunii septembrie. Cerul va fi variabil cu unele înnorări spre sfârșitul intervalului, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 20 … 21 de grade, iar cea minimă de 6…8 grade.

PERSONALITĂŢI

Marcello Mastroianni

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (n. 28 septembrie 1924, Fontana Liri/Frosinone - d. 19 decembrie 1996, Paris), a fost un actor italian, protagonist multilateral de mare talent în cinematografia din a doua jumătate a secolului al XX-lea. După terminarea studiilor liceale, se înscrie la facultatea de Economie și Comerț, dar preferă să frecventeze grupul Centrului Universitar de Teatru din Roma, unde este remarcat de regizorul Luchino Visconti, care îl distribuie, împreună cu Vittorio Gassman, în spectacole de teatru cu piesele "Un tramvai numit dorință" de Tennessee Williams, "Moartea unui comis-voiajor" de Arthur Miller și "Trei surori" de Anton Cehov.
Debutează în film în 1947 în "Mizerabilii" (regia: Riccardo Frada), lucrează apoi cu Luciano Emmer ("Fetele din Piața Spania",

"Bigamul"), cu Carlo Lizzani ("Cronica amanților săraci") și Giuseppe de Santis ("Zile de dragoste"), dar primele experiențe hotărâtoare le trăiește sub regia lui Luchino Visconti în Nopți albe și, mai ales, cu Federico Fellini în rolul ziaristului Marcello din epocalul film La dolce vită, care îl consacră în cariera artistică. Fellini descoperă în interpretările lui Marcello Mastroianni pe parcursul colaborării lor (Opt și jumătate, Cetatea femeilor, Ginger și Fred) personalitatea intelectualului nehotărât, măcinat de întrebări fără răspuns, chinuit de obsesii și fantasme.
Obține în continuare succese în filmele Divorț italian, în diverse filme alături de Sofia Loren regizate de Vittorio De Sica, colaborează cu Ferreri (Marea îmbuibeală, Povestea Pierei), cu Ettore Şcolă (Drama geloziei, Splendoare, Cât e ceasul?, O zi deosebită - performanță excepțională alături de Sofia Loren).
În 1962 este nominalizat la Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol princoipal, pentru personajul Ferdinando Cefalú, interpretat în 1961 în filmul Divorț în stil italian, regia Pietro Germi. Din ultimii ani ai carierei sale actoricești este de menționat filmul de profund dramatism Susține Pereira.
Marcello Mastroianni a jucat cu entuziasm și dăruire totală în comedii, în drame psihologice, în melodrame și în filme istorice, refuzând și în ultimii ani odihna și plictiseala unei existențe comode, departe de platourile de filmare. Astfel că, într-o zi de iarnă, la 19 decembrie 1996, când a fost chemat să joace pe scena Paradisului, el a plecat discret în eternitate, lăsând că amintire o viață dedicată filmului.

Vasile Pârvan

Vasile Pârvan (n. 28 septembrie 1882, Perchiu, județul Tecuci, în prezent județul Bacău - d. 26 iunie 1927, București) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular (din 1913) al Academiei Române
S-a născut la 28 septembrie 1882, în cătunul Perchiu din comună Huruiești, plasa Găiceana, județul Tecuci. A studiat la București (avându-i ca profesori pe Nicolae Iorga și Dimitrie Onciul) și apoi în Germania, unde s-a specializat în istorie antică. A fost profesor la Universitatea din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii și societăți științifice din străinătate. S-a preocupat îndeosebi de arheologie, preistorie și istoria civilizației greco-romane.A organizat numeroase șantiere arheologice, dintre care cel mai important este cel de la Histria, și a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice și monografii, cuprinzând un material documentar vast, valoros și util. Şi-a început activitatea de istoric cu lucrarea de doctorat Naționalitatea negustorilor din Imperiul roman (1909, în limba germană), considerată de specialiști ca unul din cele mai bune studii despre dezvoltarea comerțului în antichitatea clasică. În scopul rezolvării problemelor legate de istoria Daciei, a organizat o serie de săpături sistematice, îndeosebi în stațiunile arheologice din a doua epocă a fierului. Pe baza rezultatelor parțiale ale săpăturilor a scris Getica (1926), cea mai importantă lucrare a sa (datorită destinului său), o vastă sinteză istorico-arheologică, prin care a readus în prim planul cercetării istorice rolul politic și cultural al daco-geților; unele lipsuri și exagerări (printre care accentuarea rolului sciților și al celților în dezvoltarea culturii geto-dace) nu știrbesc valoarea acestei lucrări. Prin concepția sa istorică idealistă, expusă în studiul sociologic Ideile fundamentale ale culturii sociale contemporane și în eseuri (volumele Idei și forme istorice și Memoriale) a reușit să facă o sinteză a neohegelianismului și neokantianismului și s-a declarat adversar al șovinismului și al cosmopolitismului.
Vasile Pârvan a avut un rol deosebit în crearea noii școli românești de arheologie. El a organizat Școala română din Roma, instituție pentru perfecționarea tinerilor arheologi și istorici, și a inițiat și condus apariția anuarelor acesteia „Ephemeris Dacoromâna” și „Diplomatarium Italicum”, precum și prima serie a revistei „Dacia”. Pasionat în totalitate de muncă de pe șantier, Vasile Pârvan ignoră apendicita de care suferea. Ajunge într-un final pe masa de operație, însă este mult prea târziu pentru a-i salva viața. Firul vieții sale s-a întrerupt brusc, în 26 iunie 1927, la doar 45 de ani, în plină putere creatoare.

S -A ÎNTÂMPLAT..........

Evenimente

    1867: Toronto devine capitala Ontario.

Toronto este cel mai mare oraș din Canada și capitala provinciei Ontario. Istoria acestui oraş datează din secolul al 18-lea, când monarhia britanică l-a numit Town of York. În prezent, Toronto numără nu mai puţin de 5.5 milioane de locuitori şi este al 5-lea oraş ca mărime din America de Nord, însă peste 50% din populaţie este alcătuită din emigranţi.  Orașul este situat pe malul nordic al lacului Ontario, și este centrul regiunii metropolitane omonime (engleză: Greater Toronto Area), care mai include și municipiile Durham (cu Pickering, Ajax, Oshawa, Whitby, Clarington), Halton (cu Oakville, Milton, Burlington, Halton Hills), Peel (cu Mississauga, Brampton, Caledon) și York (cu Richmond Hill, Markham, Vaughan, Aurora, Newmarket, East Gwillimbury, Georgina, King, Whitchurch-Stouffville).

Cu o înălțime de 553,33m, turnul de comunicații CN Tower este cea mai înaltă construcție din America de Nord.

    1884: Se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocnă.
    1928: Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său pentru prima oară un mucegai care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de penicilină.
    2000: În Danemarca, un procent de 53,2% din populația care a votat, refuză aderarea la euro.

 S -a născut în................. 

    1746: William Jones, orientalist și jurist englez (d. 1794)
    1803: Prosper Mérimée, scriitor francez (d. 1870)
    1841: Georges Clemenceau, politician francez, prim-ministru al Franței (d. 1929)
    1852: Henri Moissan, chimist francez, laureat Nobel (d. 1907)
    1882: Vasile Pârvan, istoric, eseist și arheolog român (d. 1927)
    1924: Marcello Mastroianni, actor italian (d. 1996)
    1925: Seymour Cray, inginer american, fondatorul Cray Computer Company (d. 1996)
    1928: Károly Ács (cel tânăr), scriitor, poet și traducător maghiar din Voievodina, Serbia
    1931: Valeriu Râpeanu, scriitor și critic literar român
    1934: Brigitte Bardot, actriță franceză
    1939: Ioan Alexandru, jurist român
    1941: Edmund Stoiber, politician german
    1954: Margot Wallström, politician suedez
    1968: Naomi Watts, actriță britanico-australiană
    1987: Hilary Duff, actriță şi cântăreaţa americană

Decese...............................

    1876: Costache Negri, poet și politician român (n. 1812)
    1891: Herman Melville, scriitor american (n. 1819)
    1895: Louis Pasteur, chimist și microbiolog francez (n. 1822)
    1966: André Breton, poet francez (n. 1896)
    1918: Eduard von Keyserling, scriitor german (n. 1855)
    1970: John Roderigo Dos Passos, scriitor american (n. 1896)
    1991: Miles Davis, trompetist și compozitor american de jazz (n. 1926)
    2003: Elia Kazan, regizor american de origine greacă (n. 1909)
    2004: Liviu Comes, muzicolog român (n. 1918)
    2006: Virgil Ierunca, critic literar, publicist și poet român (n. 1920)
    2007: Savel Stiopul, regizor și scenarist român (n. 1926)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More