joi, 26 septembrie 2013

26 septembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Orice om decent este ruşinat de guvernul de care este condus"(Henry Louis Mencken) 

Mihai-Răzvan Ungureanu: România este codaşa Europei la atragerea fondurilor UE.

Preşedintele Forţei Civice, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu, solicită ministerelor să prezinte rapoarte complete privind absorbţia fondurilor europene pentru fiecare program, susţinând că România este "codaşa" Europei în ceea ce priveşte atragerea acestor fonduri.

"Ţara noastră rămâne în continuare pe ultima poziţie în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Raportând la absorbţia celorlalte ţări, vedem că diferenţele sunt frapante. României i-au fost sistate programele de finanţare, iar Guvernul trebuie să plătească corecţii din cauza neregulilor constatate. Voi cere fiecărui minister în parte rapoarte complete, în care să ni se explice cine se face vinovat pentru corecţiile primite şi pentru absorbţia atât de slabă a fondurilor europene", afirmă Mihai-Răzvan Ungureanu, într-un comunicat.

"Diferenţele sunt îngrijorătoare, şi nu doar în comparaţie cu Lituania, ţara cu cea mai bună absorbţie. Între noi şi vecinii noştri unguri există o diferenţă de 11 procente, iar Bulgaria ne-a întrecut cu aproximativ 12 procente. Bruxelles-ul blochează programele de finanţare din cauza multiplelor nereguli constatate în România, pentru care Guvernul este obligat să plătească corecţii financiare, iar atragerea fondurilor rămâne la fel de dificilă din cauza birocraţiei excesive", arată preşedintele Forţei Civice.

"Sunt şapte programe, iar în calitate de senator am solicitat, prin intermediul interpelărilor, ca toate aceste ministere să pună la dispoziţie rapoarte complete, în care să ni se explice concret şi transparent cine se face vinovat pentru performanţă slabă a României în atragerea fondurilor europene, pentru corecţiile primite şi pentru greşelile care au dus la sistarea alocării banilor europeni", spune Ungureanu.

Alin Tişe: Membrii Guvernului din umbră trebuie să fie coşmarul miniştrilor USL.

Senatorul Alin Tişe a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PDL încearcă, prin demersul de constituire a Guvernului din umbră, să "profesionalizeze" activitatea politică.

"Încercăm să profesionalizăm activitatea politică prin constituirea unui Guvern alternativă. PDL face un exerciţiu pe care nu l-a mai făcut nimeni, un proiect prin care desemnează oameni care sunt potenţiali miniştri şi care au rolul să facă opoziţie dură la miniştrii actuali ai USL şi la ministere şi să vină cu soluţii. Pentru cei de la USL va trebui să fim, zi de zi, coşmarul miniştrilor, să sancţionăm derapajele puterii, să facem opoziţie la baionetă, să oferim soluţii alternative la probleme. PDL va face o monitorizare şi sondaje pe miniştrii nominalizaţi în Guvernul alternativă, iar cine nu va confirma şi nu va fi performa va fi schimbat. Avem trei ani suficient timp", a spus Tişe.
Potrivit acestuia, PDL analizează şi posibilitatea de a nominaliza "unele persoane alternative" pentru funcţii de secretari de stat, directori de agenţii, "oameni din eşaloanele doi şi trei".

"Lumea trebuie să se obişnuiască cu aceste persoane în următorii trei ani", a spus Tişe.
El a fost nominalizat de Cătălin Predoiu ca ministru de Interne în Guvernul din umbră al PDL, urmând să monitorizeze activitatea Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Dezvoltării Regionale.

Sándor Tamás  : Tőkés nu a primit Ordinul ca să fie un băiat bun, ci pentru ceea ce a făcut în 1989.

Preşedintele UDMR Covasna, Sándor Tamás, declară că Tőkés László nu a primit Ordinul "Steaua României" ca să fie "băiat bun", ci pentru ceea ce a făcut în 1989, considerând că "isteria" care s-a creat în jurul acestui subiect este de "neimaginat şi de neacceptat".
Preşedintele UDMR Covasna, Sándor Tamás, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Tőkés László  a primit Ordinul Naţional "Steaua României” pentru meritele la evenimentele din 1989, nu pentru declaraţiile sale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Tőkés nu a primit această distincţie ca să fie un băiat bun, ci pentru ceea ce a făcut în 1989. Isteria care s-a creat în jurul acestui subiect este de neimaginat şi de neacceptat", a spus Sándor Tamás .

La rândul său, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, la aceeaşi conferinţă de presă, că i se pare ruşinos că disctincţia primită de Tőkés László  să devină "aproape cea mai importantă problemă cu care se confruntă ţara".

"Este o ruşine pentru România că soarta distincţiei primite de Tőkés László  a devenit aproape cea mai importantă problemă cu care se confruntă ţara. Nu cred că Tokes este de vină pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 23 de ani în această ţară", a afirmat  Antal Árpád.
Acesta a adăugat că există mai multe persoane cu condamnări la activ în cazul cărora nimeni nu a solicitat retragerea distincţiilor primite.

USL: Finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale prin împrumuturi autentificate la notar.

Liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL, Ilie Sârbu, Marian Neacşu, Puiu Haşotti şi Andrei Gerea, şi deputatul social-democrat Mircea Drăghici au depus la Parlament o iniţiativă legislativă potrivit căreia partidele îşi pot finanţa activitatea şi campaniile electorale prin împrumuturi autentificate prin acte notariale.
Iniţiativa legislativă care vizează modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale prevede că: "partidele politice pot încheia împrumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute. Împrumuturile al căror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate".
De asemenea, în propunerea legislativă se stipulează că, în anul fiscal în care au loc mai multe alegeri generale şi/sau referendumuri naţionale, donaţiile primite de la o persoană fizică pot fi de până la 400 de salarii de bază minime brute, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electorală sau campanie pentru referendum. În cazul persoanelor juridice limita este de 1.000 de salarii de bază minime brute.
Conform iniţiativei, formaţiunile politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial până la 30 aprilie a anului următor cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute. Acelaşi termen de publicare în Monitorul Oficial este prevăzut şi pentru lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut într-un an fiscal donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute şi suma totală a donaţiilor confidenţiale.

"Acceptarea donaţiilor din partea altor state ori a organizaţiilor din străinătate, precum şi din partea persoanelor fizice care nu au cetăţenia română sau de către persoane juridice de altă naţionalitate decât cea română este interzisă", se arată în propunere. Totodată, este interzisă finanţarea campaniei electorale de către astfel de persoane.

Victor Ponta  : Problema e dacă este constituţional să dai o amnistie în administrativ.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, că se pune problema dacă este constituţional să se dea o amnistie în administrativ, făcând referire la propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a amnistia prin lege primarii aflaţi în situaţie de incompatibilitate.

"Eu sunt solidar cu primarii noştri. Pe de altă parte, însă, eu am obligaţia să fiu foarte serios şi aplicat. În primul rând, în acest moment sunt procese în curs. Aţi văzut, domnul Iohannis, spre exemplu, a câştigat ieri şi mă bucur foarte tare. (...) Până nu ai o evaluare finală, care este interpretarea dată de instanţe, pentru că interpretarea ANI este una, mai departe ANI câştigă sau pierde procesul, s-a întâmplat şi una şi alta. Deci, după ce ai finalizată interpretarea legală, după aceea poţi în primul rând să faci o reglementare clară pentru viitor, ca primarii, consilierii să ştie foarte clar care sunt cazurile de incompatibilitate. Şi de-abia în al treilea pas poţi să vorbeşti ce faci cu cei care sunt eventual prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă afectaţi. Problema este dacă este constituţional să dai o amnistie în administrativ, în penal este, însă, în cazul de faţă, este vorba de administrativ", a afirmat şeful Executivului.
"Şi eu vreau să fiu popular între primari şi să le spun că-i apăr pe toţi, dar aş vrea să o şi fac, nu doar să o spun", a precizat şeful Executivului.
Referitor la Roşia Montana, Victor Ponta a spus  :
"Roşia Montană este un proiect foarte important ca simbol, nu în primul rând din punct de vedere economic, deoarece am promovat noua politică ce implică dezvoltarea României, iar aceasta înseamnă că trebuie să profităm de resursele noastre naturale, bineînţeles, păstrând şi respectând toate standardele de mediu. Iar dacă (n.r. - standardele de mediu) sunt respectate, ar trebui să fim în favoarea explorării şi să profităm de resursele noastre naturale. În al doilea rând, este o dezbatere politică, dar şi de mentalitate a societăţii despre investitori străini, despre deschiderea faţă de investitorii privaţi, de aceea cred, continui să spun că, pentru România, dacă Parlamentul va decide să nu se facă acest proiect, nu va fi o mare chestiune. Dar dacă România transmite mesajul că suntem împotriva investitorilor, împotriva investitorilor străini, împotriva folosirii potenţialului nostru, aceasta va fi o catastrofă pentru România. De aceea îmi doresc atât de mult să avem dezbaterea şi să explicăm investitorilor, din afara României sau români, că atât timp cât sunt oneşti şi produc un profit onest şi împart profitul cu societatea, este în regulă'', a afirmat premierul Victor Ponta, potrivit unei precizări a Executivului.
În context el a reamintit despre ''conflictele'' dintre Guvern şi Rompetrol, dar şi de cel dintre statul român şi Ford, susţinând că lipsa ''de curaj'' a guvernărilor anterioare în ceea ce priveşte proiectele controversate a fost o greşeală.

Varujan Vosganian: Deficitul comercial va fi sub 4% din PIB la finele anului, ceea ce este o performanţă.

Deficitul comercial al României la finele lui 2013 nu va urca la 4% din PIB, în condiţiile în care, în primele şapte luni, valoarea indicatorului a fost de 3,13 miliarde de euro, mai redusă cu 2,23 miliarde de euro faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă.
"Este o performanţă, care arată că nivelul de competitivitate a exporturilor româneşti a crescut. De asemenea, pentru prima dată, la jumătatea acestui an, contul curent a înregistrat un excedent", a menţionat ministrul.
Potrivit acestuia, în primele şapte luni ale anului, exporturile au ajuns la 28,19 miliarde de euro, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar importurile au fost de 31,32 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%.
"Mai sunt două vulnerabilităţi: capacitatea redusă de absorbţie a pieţei interne, din cauza veniturilor scăzute ale populaţiei, şi nivelul redus de investiţii directe. Deci, consumul şi investiţiile trebuie să fie o prioritate în perioada următoare", a spus Vosganian.
Ţările în care exporturile României au crescut cel mai mult sunt Mexic (118%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%).
Principalele pieţe de destinaţie ale mărfurilor româneşti sunt Germania, Italia, Franţa şi Turcia.

Daniel Constantin: Până la sfârşitul lunii octombrie, vom prezenta principalele direcţii de finanţare pe viitorul PNDR.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, joi, că principalele direcţii de finanţare pe viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 vor fi prezentate până la sfârşitul lunii octombrie, precizând, totodată, că fondurile pe zona de investiţii sunt din ce în ce mai puţine.
"Fondurile pe zona de investiţii pe noul PNDR 2014 - 2010 sunt din ce în ce mai puţine şi trebuie concentrate pe zonă care ne intereseaz"', a spus Constantin, în cadrul unei întâlniri a Alianţei RO PAC.

Ramona Mănescu : Sunt cu ochii pe ceas.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, astăzi, că este "cu ochii pe ceas", în contextul în care Grup Feroviar Român /GFR/ trebuie să vireze până în data de 4 octombrie garanţia în procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, iar în 30 de zile întreaga sumă.
"Eu am obligaţia să respect contractul şi Hotărârea de Guvern, am nişte termene prevăzute. Sunt cu ochii pe ceas, mă uit să fie respectate aceste termene. Am trimis la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură o comisie formată din Corpul de Control şi funcţionari ai Ministerului Transporturilor, specialişti pe domeniul de infrastructură feroviară tocmai pentru a vedea în ce măsură, în momentul de faţă, pot să fac un anunţ cu privire la situaţia pe care am găsit-o. Grup Feroviar Român trebuie să vireze până pe 4 octombrie garanţia, iar în 30 de zile toţi banii", a spus Mănescu, la "Bucharest Forum 2013".

"Ar trebui să-l întrebaţi pe domnul Fenechiu (Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor - n.r.) despre declaraţia că CFR Marfă ar fi trecut pe profit operaţional. A fost ministru şi poate că ştie dumnealui foarte bine problema de la CFR Marfă pentru că a pregătit şi privatizarea. În rest, nu vreau să comentez pentru că este o procedură de privatizare în curs şi nu mi se pare corect ca Ministerul Transporturilor, ministrul Transporturilor, să comenteze la comentarii şi speculaţii care apar în presă, din partea oricui', a subliniat Ramona Mănescu.
În urmă cu două zile, ministrul Transporturilor afirma că procesul de privatizare a companiei CFR Marfă va fi reluat, în cazul în care actuala procedură eşuează, dar a dat asigurări că, deocamdată, procedura de privatizare este ''în regulă''.

Mircea Duşa : Se lucrează în Guvern la repunerea pe picioare a industriei de apărare.

Ministrul Apărării, Mircea Dusă, a precizat, astăzi, la deschiderea "EXPOMIL 2013", că un consiliu interministerial lucrează pentru "repunerea pe picioare a industriei de apărare", pentru a satisface şi necesităţile beneficiarilor interni care au atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
"România a avut o tradiţie serioasă în industria de apărare şi încercăm cu Ministerul Economiei să regândim în cadrul acestui consiliu interministerial creat de prim-ministru repunerea pe picioare a industriei de apărare, astfel încât să satisfacă şi necesităţile beneficiarilor interni, adică MApN, Ministerul de Interne, SRI, pe cei de la penitenciare sau alte structuri care au atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi în acelaşi timp să se deschidă şi către piaţa externă, spre piaţa bunurilor şi serviciilor şi serviciilor la nivel european şi va trebui, în gândirea aceasta a capabilităţilor militare ale UE, să găsească şi metodele de cooperare cu agenţii din Europa pentru a crea acele capabilităţi", a spus Dusă.
"Acest târg este important pentru că Europa urmează să-şi regândească capabilităţile militare şi, în pregătirea Consiliului European din decembrie, atunci când Uniunea Europeană îşi va stabili capabilităţile militare pentru perioada următoare, va fi important, pentru că trebuie să îşi dobândească şi industria de apărare şi faptul că, pe lângă fixarea obiectivelor de capabilităţi ale UE în domeniul militar, va trebui să reglementeze, va fi una dintre temele de dezbatere din Consiliul European, şi piaţa bunurilor şi serviciilor din domeniul militar", a spus, de de altă parte, ministrul.

Sindicatele de la Metrou şi RATB  :  Au amânat pe 14 octombrie greva programată pe 30 septembrie.

Greva programată pentru data de 30 septembrie la metrou şi RATB nu va mai avea loc, iar mişcarea de protest a fost amânată pentru data de 14 octombrie 2013, a anunţat, joi, Sindicatul Liber Metrou - Unitatea (USLM).
"Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie între reprezentanţii Federaţiei din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice 'ATU - ROMÂNIA' şi echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureştean, greva propriu-zisă de la metrou anunţată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013', se arată într-un comunicat al USLM.
Pe cale de consecinţă, şi greva de solidaritate de la RATB se va amâna până la aceeaşi dată, se precizează în documentul citat.
În acest timp, negocierile vor continua, iar liderii sindicali speră că, în această perioadă, să fie găsite soluţii pentru rezolvarea revendicărilor.
Aproximativ 4.000 de salariaţi din transporturi şi servicii publice din Bucureşti şi din ţară au protestat săptămâna trecută în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi, în principal, de imposibilitatea negocierii contractelor colective de muncă.

Preşedintele CJ Mureş: Nu e de competenţa noastră regionalizarea ţării.

Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, afirmă că organizarea unui referendum pentru înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, cum propune UDMR, nu e de competenţa CJ, dar că va analiza această variantă, dacă se vor strânge 25.000 de semnături.
Ciprian Dobre a declarat, miercuri, că ar fi "imposibilă şi nelegală" organizarea de către CJ a unui referendum pe tema înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

"Nu cred că poate forma subiectul unei hotărâri de CJ cum se regionalizează România. Nu e de competenţa autorităţii judeţene, un astfel de referendum e imposibil şi nelegal. E ca şi cum ai strânge semnături pentru o iniţiativă normativă locală, ca să spui că nu mai plăteşti taxe şi impozite sau TVA se face 5 la sută", a spus Dobre.
"Nu e competenţa CJ regionalizarea ţării. Teritoriul României e teritoriu naţional, n-are legătură cu ce hotărâm noi, la Covasna sau Tulcea, că asta ar însemna să fim stat federal. Cred că e o eroare, din punct de vedere juridic nu are nicio noimă. Vorbim de teritoriu naţional, reglementat prin Constituţie. O hotărâre de CJ nu poate modifica prevederile Constituţiei. N-am cum să iau HCJ fără obiect, nu e în grădina noastră problemă. Acesta e pur şi simplu un demers fără sens", a mai spus Dobre.

Ambasada SUA: Începe Loteria Vizelor 2015.

Ambasada Statelor Unite anunţă, într-un comunicat, începerea programului Loteria Vizelor (Diversity Visa) pentru anul 2015.

"Programul de imigrare Diversity Visa pune la dispoziţia persoanelor care îndeplinesc cerinţe simple, dar stricte de calificare, vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite. România se află printre ţările participante la programul DV-2015. Pentru programul DV-2015 trebuie transmise electronic în perioada care începe marţi 1 octombrie 2013 şi se încheie sâmbătă 2 noiembrie 2013. Înregistrarea începe şi se încheie la ora 12:00 PM ora de vară a Coastei de Est (GMT-4)", se arată în comunicatul citat.
Ambasada SUA precizează că solicitanţii pot accesa formularul electronic E-DV la adresa www.dvlottery.state.gov numai în perioada de înregistrare.

"Solicitanţii sunt sfătuiţi să nu aştepte până în ultima săptămână a perioadei de înregistrare pentru a aplica. Cererea foarte mare poate duce la întârzieri la conectarea online. Nicio înregistrare nu va fi acceptată după orele 12:00 PM, ora de vară a Coastei de Est (GMT-4) a zilei de 2 noiembrie 2013. Dacă trimiteţi mai mult de o înregistrare de persoană veţi fi descalificaţi", mai informează misiunea diplomatică a SUA. Participarea la program este gratuită, iar Guvernul SUA nu angajează consultanţi sau servicii particulare din afară pentru a opera programul DV. Orice intermediari sau alte persoane care oferă asistenţă pentru a pregăti o cerere de participare o fac fără autorizarea sau consimţământul Guvernului SUA, se menţionează în comunicatul citat.

Franţa  : Condiţiile pentru aderarea României la Schengen nu sunt întrunite.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat joi dimineaţă pentru postul de radio RMC că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.
Potrivit site-ului publicaţiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia şi Spania refuză, de asemenea, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Or, o extindere a acestuia presupune o decizie luată în unanimitate de statele membre.
Potrivit postului de radio Europe 1, preşedinţia franceză este pe aceeaşi lungime de undă cu Guvernul. François Hollande l-ar fi susţinut pe ministrul de Interne, Manuel Valls, potrivit radioului: "Majoritatea romilor se califică pentru a fi escortată în ţara de origine. Doar o minoritate încearcă să se integreze".
Premierul Victor Ponta consideră că nu există o legătură între aderarea României la spaţiul Schengen şi minoritatea romă, arătând că romii se află deja în statele Schengen fără că România să fie membră a acestui spaţiu.

"Legătura între romi şi Schengen nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică", a afirmat, joi, premierul Ponta.
 Legat de poziţia autorităţilor franceze pe această temă, Ponta a subliniat că prim-ministrul francez şi-a exprimat poziţia la Bucureşti, iar declaraţiile oficiale ale Guvernului francez au fost confirmate de către Ambasada Franţei la Bucureşti.
Premierul a adăugat că Guvernul României are responsabilitatea de implementa strategia de integrare a romilor împreună cu oficialii Comisiei Europene şi face acest lucru, dorind să colaboreze în continuare cu autorităţile franceze în vederea combaterii eventualelor fapte infracţionale.
Ponta a mai spus că în cazul asocierii aderării la Schengen sau a ridicării interdicţiilor pe piaţa muncii din statele UE de integrarea romilor este vorba mai degrabă de speculaţii ale mass-media şi de o bătălie politică internă.

ŞTIRI METEO

Vineri, 27 septembrie 2013, sunt condiţii de ploaie slabă în zonele de centru, sud și est ale țării. Temperaturile sunt în scădere față de intervalul precedent, context în care vor avea valori maxime între 13 grade în nordul Moldovei și 25 de grade în vestul Olteniei și minime între 2 și 12 grade, posibil ușor mai coborâte în depresiuni.Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă și în sud-estul teritoriului.
În Bucureşti sunt condiţii de ploaie slabă, însoţită de vântul ce va sufla în general moderat. Temperatura maximă, mai scăzută decât joi, se va situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 11…12 grade.

PERSONALITĂŢI

George Gershwin

George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898, New York - d. 11 iulie 1937, Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzică ușoară, Gershwin a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii (songs), interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani că Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Herbie Hanock și mulți alții.
Jacob Gershowitz s-a născut într-o familie de evrei ruși imigrați în Statele Unite. În 1910, părinții cumpără un pian pentru fratele său mai mare, Israel. Însă curând, Jacob pune stăpânire pe pian, cântând "după ureche" și dovedind un talent muzical deosebit. Începe să ia lecții de la diverși muzicieni, până când fu prezentat cunoscutului pedagog, Charles Hambitzer, care îl învață tehnica de execuție convențională, îi face cunoscuți maeștrii muzicii europene și-l încurajazează să frecventeze concertele de muzică clasică. Ia în același timp lecții de compoziție cu compozitorul Rubin Goldmark. În 1916, prima sa compoziție, "Rialto Ripples", înregistrează un oarecare succes comercial.

Doi ani mai târziu, cunoaște primul succes răsunător cu cântecul "Swanee", scris pentru musical-ul The Capitol Revue și interpretat de Al Jolson. Primește un contract din partea editorilor muzicali "Harms Publishers", specializați în Musicals, pentru 35 USD pe săptămână. Adoptă pseudonimul George Gershwin, la fel ca și fratele său Israel, care devine Ira Gershwin. În 1920, directorul de orchestră Paul Whiteman îi comandă o bucată instrumentală pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra "Rhapsody în blue", o compoziție pentru pian și orchestră, care este executată în primă audiție la 12 februarie 1924 în Aeolian Hall din New York cu un succes enorm.
Începând cu anul 1936, George Gershwin se dedică în special muzicii de filme și se mută la Hollywood. Obține un contract pentru compunerea coloanei sonore la filmul "The Magnificent Adventure" cu Ginger Rogers și Fred Astaire. În timp ce lucra la partitura pentru filmul "The Goldwyn Follies", George Gershwin, care suferea de câtva timp de dureri de cap, face o criză de pierderea cunoștinței. Se descoperă o tumoră a creierului, este operat dar nu-și mai revine. Moare la 11 iulie 1937, la patruzeci de ani neîmpliniți. A fost înmormântat în cimitirul Westchester Hills din Hastings-on-Hudson (New York).

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John s-a născut în data de 26 septembrie 1948 în oraşul Cambridge din Anglia, dar este de origine australiană.
Ea este cântăreaţă, compozitoare şi actriţa. A câştigat un premiu Grammy şi a fost nominalizata la Globurile de aur. Datorită vocii ei fenomenale şi talentului ei actoricesc numele ei este cunoscut în toată lumea. Olivia Newton-John se implica în acţiuni umanitare legate de mediu şi lupta împotriva cancerului la sân.
Colaborarea cu John Travolta pentru filmul "Grease", din anul 1978, a ajutat-o foarte mult atât în cariera cinematografică, cât şi în cea muzicală. Împreună au înregistrat piesa You're The One That I Want.




S -A ÎNTÂMPLAT ÎN............

Evenimente


    1580: Sir Francis Drake se întoarce în Anglia după o călătorie în jurul lumii pe mare care a durat trei ani.
    1874: Are loc, la București, prima competiție internațională din analele sportului românesc - un concurs de tir (tragere la semn).
    1954: Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Hokkaido și Honshu. Peste 1.000 de oameni au murit.
    1960: La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy.
    1969: Formația The Beatles a lansat albumul de studio Abbey Road.
    1989: Ultimele trupe vietnameze părăsesc Cambodgia.
    1991: A patra mineriadă: Minerii revin în Piața Victoriei. Au loc negocieri cu ușile închise, între reprezentanții minerilor și cei ai conducerii țării. Se obține demisia Guvernului Roman, anunțată la orele 12,30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să pătrundă în Televiziune. Au loc scene de violență și de vandalism.
    1999: Președintele egiptean Hosni Mubarak este confirmată de un referendum pentru un al patrulea mandat de șase ani. Va deține funcția de președinte al Egiptului până în 2011, când va demisiona în urma unor proteste de masă.
    2002: Timișoara a devenit primul oraș din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopții, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranța circulației, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.
    2002: Feribotul senegalez supraîncărcat Le Joola s-a răsturnat în largul coastelor Gambiei; numărul estimat al morților a fost de peste 1.800 de persoane.

 S -a născut în.................

    1791: Theodore Gericault, pictor și grafician francez (d. 1824)
    1843: Joseph Furphy, romancier australian (d. 1912)
    1849: Ivan Pavlov, fiziolog, psiholog și medic rus, laureat Nobel (d. 1936)
    1886: Archibald Vivian Hill, fiziolog englez, laureat Nobel (d. 1977)
    1888: T.S. Eliot, poet și dramaturg anglo-american, laureat Nobel (d. 1965)
    1889: Martin Heidegger, filosof german (d. 1976)
    1898: George Gershwin, compozitor american (d. 1937)
    1907: Dan Botta, poet, eseist, dramaturg român (d. 1958)
    1914: Ștefan Berceanu, medic și dramaturg român (d. 1990)
    1919: Matilde Camus, poetă spaniolă (d. 2012)
    1934: Mihailo Mihailov, scriitor și filosof sârb
    1948: Olivia Newton-John, solistă vocală, actriță australiană
    1950: Dan Grecu, gimnast și antrenor român
    1956: Linda Hamilton, actriță americană

Decese...............................


    1877: Hermann Grassmann, matematician și fizician german (n. 1809)
    1909: Apcar Baltazar, pictor român de etnie armeană (n. 1880)
    1937: Bessie Smith, interpretă americană de blues (n. 1894)
    1945: Béla Bartók, compozitor, pianist și folclorist maghiar (n. 1881)
    1973: Anna Magnani, actriță italiană (n. 1908)
    1976: Lavoslav Ružička, chimist croat, laureat Nobel (n. 1887)
    1978: Karl Manne Georg Siegbahn, fizician suedez, laureat Nobel (n. 1886)
    1979: Contesa Alexandra Tolstoi, fiica și secretara scriitorului Lev Tolstoi (n. 1884)
    1990: Alberto Moravia (Alberto Pincherle), scriitor italian (n. 1907)
    1998: Ion Dumitriu, pictor român (n. 1943)
    2003: Robert Palmer, muzician englez (n. 1949)
    2008: Paul Newman, actor și regizor american (n. 1925)

Sărbători   

    Ziua Mondială a Inimii
    Ziua Europeană a Limbilor
    Ziua Națională a Contracepției


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More