duminică, 29 septembrie 2013

29 septembrie 2013 by Viorica Crainic


Bine v- am regăsit!

"Fiecare om este odrasla faptelor sale." ( Miguel de Cervantes)

Comisia de la Veneţia aşteaptă până la finalul lunii proiectul de revizuire a Constituţiei.

Agenţia Mediafax a solicitat Comisiei de la Veneţia să precizeze în ce măsură va putea pune la dispoziţia autorităţilor de la Bucureşti un punct de vedere asupra proiectului de revizuire a Constituţiei în luna octombrie, cum anunţaseră liderii USL.

"În urma vizitei reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia la Bucureşti, în iulie, s-a stabilit ca autorităţile române să prezinte o nouă variantă de revizuire a Constituţiei înainte de sfârşitul lunii septembrie. Comisia de la Veneţia, ţin să subliniez, a dorit să studieze varianta existentă în luna iulie, dar Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a cerut mai mult timp pentru modificări. Suntem încă în aşteptarea acestui proiect", a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Tatiana Mychelova.
De la momentul adoptării în Comisia de revizuire a Constituţiei a proiectului de modificare a legii fundamentale, activitatea acestui for a fost suspendat

Daniel Buda  : Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană e neconstituţional.

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană încalcă Constituţia şi nu poate fi adoptat în Parlament, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda. El consideră că românii trebuie să fie responsabili în privinţa viitorului copiilor lor, cărora trebuie să le lase un mediu curat. "Nu avem nicio garanţie că exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană va respecta standardele de mediu. Dacă Gold Corporation face exploatarea şi apoi intră în faliment, cine garantează că vor fi îndeplinite procedurile de protecţie a mediului la Roşia Montană? Lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Românii nu vor să se exploateze cu cianuri în ţara lor. Există şi alte variante de exploatare, care însă reduc profitul Gold Corporation. Noi nu suntem preocupaţi de profitul companiei, ci de conservarea mediului. Orice guvernare responsabilă trebuie să aibă în vedere conservarea mediului", a arătat Daniel Buda.

"Ponta ştia că proiectul de lege încalcă Constituţia şi l-a trimis în Parlament ca să nu îşi asume el responsabilitatea pentru respingerea acestuia", a mai afirmat Buda.

Vasile Blaga: Dacă PDL îmi va cere să ocup iar o funcţie publică, altcineva va trebui să conducă partidul.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că nu va intra în competiţia internă pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale.

"Aşa cum am susţinut la Convenţia Naţională sunt consecvent: locul preşedintelui partidului este la Modrogani, nici la Palatul Victoria, nici la Palatul Cotroceni. De aceea, nu voi intra în această competiţie internă pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale", a spus Blaga.
Acesta a precizat că, dacă va fi solicitat de către colegii de partid, "la un moment dat", să ocupe o funcţie publică, va renunţa la funcţia de lider al partidului.

Cătălin Ivan : Dragnea are mare dreptate când se revoltă privind proiectul PNL.


Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan spune că Liviu Dragnea are mare dreptate să se revolte în cazul proiectului PNL privind localele şi că PSD este alături de el, afirmând că atât timp cât social-democraţii îşi ţin promisiunile şi sunt parteneri loiali, se aşteaptă ca şi liberalii să fie la fel.
"Noi suntem alături de Liviu Dragnea nu numai pentru că este preşedintele executiv al partidului, ci pentru că are foarte mare dreptate când se revoltă pentru că există comisii de lucru în USL din care fac parte şi colegi liberali, şi social-democraţi, unde vin specialişti şi se lucrează pe anumite ateliere. Să munceşti atâtea luni de zile şi să te trezeşti că în Parlament apare un proiect alternativă al colegilor care sunt şi în comisia din care faci parte este frustrant. Bineînţeles că aşa nu poate să funcţioneze", a spus Ivan.
El a arătat că în acest caz sunt două ipoteze de lucru: una care presupune că liberalii care au depus proiectul au avut avizul conducerii PNL, fiind un proiect asumat de PNL, ceea ce înseamnă că există o problemă în USL şi trebuie discutată în USL, iar a doua ipoteză este că iniţiatorii nu au avut avizul conducerii PNL şi atunci există doar o problemă în interiorul PNL şi trebuie să fie rezolvată în interiorul partidului
Parlamentarii PNL - 63 de senatori şi deputaţi - propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

Victor Ponta: Va fi o rectificare de buget în octombrie, de tipul "luăm bani de la unii şi dăm la alţii".

Premierul Victor Ponta a menţionat că va fi o rectificare luna viitoare, dar unii vor pierde, ca să câştige alţii.

"O să avem rectificare în octombrie, dar rectificare înseamnă că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Nu înseamnă că avem, că sunt nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că îi luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem unde arde. Săptămâna trecută, 25 de milioane de lei am dat în judeţul Galaţi pentru inundaţii şi cred că am făcut bine. Am luat banii dintr-un loc şi i-am pus în altă parte. La fel pentru situaţii speciale. Categoric, toate salariile, toate pensile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără probleme, dar la rectificare luăm dintr-o parte şi punem în alta. Cineva pierde ca să câştige altcineva", a spus Ponta.

Rozalia Biro  :  Preşedinte al Organizaţiei de Femei a UDMR la primul congres.

Senatorul de Bihor Biro Rozalia a fost aleasă, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei a UDMR, la primul Congres Extraordinar al organizaţiei desfăşurat la Cluj-Napoca.
Rozalia Biro, care a fost membru al comitetului de iniţiativă privind înfiinţarea Organizaţiei de Femei a UDMR, a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte şi a primit 120 de voturi din partea delegatelor la Congres. Mandatul său va fi de doi ani.

"Având în vedere faptul că timp de 23 de ani, de când s-a înfiinţat UDMR, nu s-a înfiinţat această organizaţie de femei, începem să scriem un nou capitol în istoria Uniunii, prin care dorim să îmbogăţim activitatea UDMR şi s-o aducem şi mai aproape de oameni. Am constatat că este nevoie de această organizaţie şi că aceste doamne şi domnişoare care decid să participe îşi asumă rolul de a lucra pentru comunitate", a spus Biro.

Rozalia Biro are 48 de ani, a fost viceprimarul municipiului Oradea, este senator de Bihor din anul 2012 şi deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.

Ciprian Tănăsescu  : Vom prezenta PE un studiu surpriză pentru cei ce încearcă să denigreze românii.

Europarlamentarul PSD Ciprian Tănăsescu afirmă că în 3 octombrie în PE va fi o dezbatere pentru contracararea "declaraţiilor isterice" făcute de politicieni britanici şi olandezi privind imigranţii români şi va fi prezentat un studiu "surpriză" pentru cei care spun că românii nu au loc în Europa.
Tănăsescu a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Horodnicu de Sus, în judeţul Suceava, că în 3 octombrie în Parlamentul European va fi organizată o dezbatere privind migraţia forţei de muncă, ce are scopul de a da replica şi de a contracara "declaraţiile negative şi chiar isterice" făcute de anumiţi oameni politici din Marea Britanie, Olanda şi alte state europene cu privire la "valul" de imigranţi români care le va invada ţările după ianuarie 2014 , când se trece la libera circulaţie a forţei de muncă pentru români şi bulgari.
 El a afirmat că vor fi prezentate datele unui studiu realizat în România, cu cifre foarte exacte, precizând că încă nu poate furniza datele acestui studiu.
Europarlamentarul PSD a mai spus că datele studiului "vor constitui o surpriză" şi pentru cei care încearcă să îi denigreze pe români şi să spună că aceştia nu îşi au locul în Europa.

BNR: România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu a declarat  : "Trebuie să întărim legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce substanţial volumul foarte mare raportat la potenţialul României, al evaziunii fiscale şi al economiei formale. Măsura aceasta se încadrează într-o mişcare mai generală pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecărui stat şi amintim efortul global lansat de ţările G20 pentru transparentizarea sectorului bancar şi desfiinţarea paradisurilor fiscale. Astfel, banii care fug din statele naţionale spre aceste paradisuri vor fi utilizaţi ca resurse proprii în statul de origine, vor crea locuri de muncă, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice".
"Mai bine creşti cu 4% în perioada de boom şi eviţi declinul peste trei-patru ani când ciclul economic are altă turnură. Astăzi se vede cu pregnanţă că asigurarea convergenţei nominale şi reale a economiilor şi asigurarea stabilităţii preţurilor nu pot fi realizate fără stabilitatea financiară", spune Georgescu.
Referitor la noul acord cu FMI, Florin Georgescu a spus  :  "După ce am avut două acorduri cu Fondul Monetar Internaţional îndeplinite cu succes, iată ieri s-a aprobat un alt acord de natură preventivă care asigură credibilitate României în relaţiile economice internaţionale, predictibilitate, tranparenţă şi stabilitate mediului de afaceri, pentru că un program cu asemenea parteneri internaţionali, cu UE, FMI şi Banca Mondială creează premise de încredere pentru investitori, de stabilitate pentru mediul economic şi de transparenţă a deciziilor în sectorul public. Deci este un pilon extrem de important care răspunde şi preocupării de a avea acces la finanţare. Un acord cu aceşti parteneri internaţionali care-ţi dau credibilitate şi care spun mediului de afaceri "Da, România este pe drumul ce bun, că vin la revizie trimestrială, a îndeplinit parametrii bugetari, monetari, de reformă structurală, sunteţi pe drumul cel bun, puteţi să cumpăraţi acţiuni la compania X, Y, să participaţi la privatizările care se vor realiza" şi aşa mai departe".

Mihnea Costoiu  : Trebuie reduse masiv specializările de licenţă.

Potrivit ministrului Mihnea Costoiu, analiza "atentă" a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

"Vom continua, împreună cu ARACIS, analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile, astfel încât, în decembrie 2013, să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România, pentru că, în acest moment, cred că sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv", a spus ministrul delegat pentru învăţământ superior.

"Anul acesta, am decis reducerea semnificativă a specializărilor. Am închis, în iunie, 180 şi sunt foarte multe specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au termen decembrie 2013, respectiv martie 2014, pentru a-şi clarifica situaţia. Să-i spunem «curăţenie», pentru că universităţile au avut termene de graţie câţiva ani de zile, nu mai putem merge cu grad de încredere scăzut sau neîncredere şi să dăm voie să se facă admitere. Au intrat în monitorizare, anul acesta, patru univeristăţi acreditate şi zece autorizate provizoriu. Toate acestea vor fi verificate lunar, din octombrie 2013, pentru că cel mai târziu în martie 2014 situaţia programelor de studii derulate de aceste univeristăţi să fie foarte clare, pentru ca studenţii să ştie, cel mai târziu la 1 martie 2014, care sunt programele de studii pe care le pot frecventa începând cu 2014-2015, care este situaţia lor, dacă sunt autorizate provizoriu, acreditate, pentru a nu mai avea tensiuni majore cu studenţi care au parcurs diferite programe de studii care nu au avut acreditare", a explicat ministrul.

Franţa  : Francezii îl susţin pe Valls în privinţa romilor.

Nouă francezi din zece apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, iar şapte francezi din zece consideră că ministrul de Interne Manuel Valls a avut dreptate să spună acest lucru, potrivit unui sondaj publicat de ziarul Le Parisien în ediţia online de sâmbătă. Valls a declanşat o polemică dură în contextul campaniei pentru alegerile municipale şi europene, declarând că doar o minoritate a romilor doreşte să se integreze în ţara sa. Iar într-un nou incident guvernamental pe această temă, ministrul francez al Locuinţelor Cécile Duflot l-a acuzat că a trecut "dincolo de ceea ce pune în pericol pactul republican".
Aproape în unanimitate - 93% -, persoanele chestionate apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, potrivit sondajului. Alţi 5% consideră că aceştia se integrează "mai degrabă bine", iar 2% nu se pronunţă, potrivit ediţiei franceze a site-ului Huffington Post.
În plus, o majoritate a francezilor (53%) consideră că romii se integrează "foarte rău".
În schimb, 21% apreciază că Valls "greşeşte, pentru că nu trebuie să stigmatizeze o parte a populaţiei".
Potrivit huffingtonpost.fr, sondajul a fost realizat pe Internet, în perioada 26-27 septembrie, asupra unui eşantion reprezentativ de 1.064 de persoane majore.

Cehia : Poliţia a arestat 21 de neonazişti ostili.

Confruntări au avut loc la Ostrava, în estul Cehiei, vineri, între poliţie şi câteva sute de neonazişti ostili prezenţei unui adăpost pentru romi, a anunţat poliţia, care a procedat la 21 de arestări.
Neonaziştii, în număr de 500-700 potrivit presei cehe, au încercat să se apropie de adăpost, dar au fost împiedicaţi de către poliţişti, care au utilizat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, după ce aceştia au aruncat cu sticle şi pietre.
Trei poliţişti au fost răniţi, a declarat pentru postul public ceh de televiziune Tomas Kuzel, un purtător de cuvânt al poliţiei locale. În august, aproximativ 100 de persoane au fost arestate în cursul unor mitinguri ostile romilor, în opt oraşe cehe.
Comunitatea romă din Cehia, o ţară cu aproximativ 10,5 milioane de locuitori, numără 250.000-300.000 de persoane.

Italia: Miniştrii din partidul lui Silvio Berlusconi îşi prezintă demisia.

Miniştrii care fac parte din partidul Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta) au decis să îşi prezinte demisia, a anunţat sâmbătă seara un purtător de cuvânt al vicepremierului Angelino Alfano, liderul formaţiunii. Cei cinci miniştri au urmat cu toţii un consemn al lui Silvio Berlusconi, care a catalogat anterior drept "inacceptabil" şi "de neprimit" "ultimatumul" preşedintelui Consiliului italian de Miniştri Enrico Letta, a precizat ea. Letta a cerut vineri seara o clarificare în Parlament pe tema susţinerii din partea formaţiunii de centru-dreapta acordate Guvernului său de coaliţie, între dreapta şi stânga.
Îl Cavaliere i-a invitat sâmbătă după-amiaza, într-un mesaj adresat lui Alfano, pe miniştrii PdL să "evalueze oportunitatea de a-şi prezenta imediat demisia, pentru a nu deveni complici ai unor probleme ulterioare impuse de strângă italienilor".
"Decizia adoptată vineri de preşedintele Consiliului de a bloca acţiunea Guvernului, antrenând în acest fel creşterea TVA, este o gravă încălcare a pactului Guvernului", a afirmat Berlusconi.
Creşterea - de la 21 la 22% - va fi aplicată începând de la 1 octombrie. Această creştere, cu un punct procentual, produce temeri în mediile economice, deoarece riscă să afecteze consumul şi reluarea creşterii economice.

Ungaria  : Viktor Orban, reales preşedinte Fidesz.

Premierul ungur Viktor Orban a fost reales sâmbătă preşedinte al partidului Fidesz, în cadrul celui de-al 25-lea Congres al formaţiunii aflate la putere, relatează MTI.

"Căpitanii stângii" au părăsit Ungaria ca şi cum ar fi fost epava unei nave şi "s-au uitat la ea cum se scufundă de la bordul unui iaht de lux", a denunţat Orban.Însă timona a devenit din nou atrăgătoare, din cauză că nava funcţionează bine, a insistat premierul ungur, citat de MTI.

Potrivit agenţiei, vicepreşedinţii Lajos Kosa, Ildiko Gall Pelczne şi Zoltan Pokorni au fost şi ei realeşi, iar Janos Lazăr a fost înlocuit cu un nou vicepreşedinte, Mihaly Varga.
Ungaria funcţionează mai bine, este mai puternică şi are rezultate mai bune decât înainte, le-a spus Orban participanţilor la Congres, după ce a fost reales.
El a subliniat că înainte să devină premier, această funcţie nu era prea căutată, adăugând că unul dintre predecesorii săi a demisionat la mijlocul mandatului, iar următorul a fost nevoit să plece repede, după ce le-a impus ungurilor un pachet de legi de austeritate.

ŞTIRI METEO

Luni, 30 septembrie 2013, vremea în România va fi rece pentru această perioadă a lunii septembrie, cu temperaturi deosebit de scăzute în regiunile extracarpatice. Va ploua pe arii extinse în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde cantitățile de apă vor atinge și izolat vor depăși 20…25 litri/mp. În celelalte regiuni ploile se vor semnala pe arii restrânse, mai ales spre seară și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8…9 grade în Oltenia și 19 grade în Crișana, iar minimele se vor încadra, în general, între 2 și 10 grade.
În Bucureşti, vremea va fi rece pentru această perioadă a anului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 10 grade, iar cea minimă va fi de 7…8 grade. Cerul va fi înnorat și temporar va ploua, iar vântul va sufla moderat.

S -A ÎNTÂMPLAT..........

Evenimente

       1364: Bătălia de la Auray: Forțele engleze înving pe cele franceze; sfârșitul Războiului Breton de Succesiune.    1760: Fortăreața Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, ca ultima fortăreață franceză în America de Nord.
    1885: La Blackpool s-a dat în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.
    1911: Italia declară război Imperiului Otoman, după ce otomanii au lăsat să treacă termenul ultimatumului italian de predare a orașului Tripoli.
    1938: Semnarea Acordului de la München (Münchner Abkommen). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți din Cehia către Germania, și a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia.
    1954: Douăsprezece țări au semnat un acord privind înființarea Consiliului European pentru Cercetare Nucleară, care a devenit cel mai mare laborator de fizica particulelor din lume.
    1957: În Kyshtym, Uniunea Sovietică, explodează un tank cu substanță radioactivă. Numărul morților e necunoscut. 10 000 locuitori au trebuit evacuați.
    1993: Un cutremur de 6,2 în regiunea Lătur/Killari, India, soldat cu 9.751 morți.
    2004: Asteroidul Toutatis trece la o distantă de numai 1.549.719 km de Pământ.

 S -a născut în................. 

    1518: Tintoretto, pictor italian (d. 1594)
    1547: Miguel de Cervantes, scriitor spaniol (d. 1616)
    1571: Caravaggio, artist italian (d. 1610)
    1703: François Boucher, pictor francez (d. 1770)
    1758: Horatio Nelson, amiral britanic (d. 1805)
    1864: Miguel de Unamuno, filosof, scriitor spaniol (d. 1936)
    1901: Enrico Fermi, fizician italian, laureat al Premiului Nobel (d.1954)
    1901: Lanza del Vasto, filosof, poet, activist italian (d. 1981)
    1901: Lev Vasilievici Șubnikov, fizician rus (d. 1937)
    1910: Arsenie Boca ieromonah, teolog și artist român (d. 1989)
    1912: Michelangelo Antonioni, regizor italian (d. 2007)
    1931: James Watson Cronin, fizician american
    1943: Lech Wałęsa, al 2-lea președinte al Poloniei, laureat al Premiului Nobel
    1948: Theo Jörgensmann, clarinetist german

Decese...............................

    1902: Émile Zola, scriitor francez (n.1840)
    1913: Rudolf Diesel, inginer german, a inventat motorul Diesel (n. 1858)
    1925: Léon Bourgeois, politician francez, prim-ministru al Franței, laureat Nobel (n. 1851)
    1927: Willem Einthoven, medic și fiziolog olandez, laureat Nobel (n. 1860)
    1930: Ilia Repin, pictor rus (n. 1844)
    1937: Hans Leicht, jurist și om politic din Transilvania (n. 1886)
    1997: Roy Fox Lichtenstein, pictor american (n. 1923)
    2001: Gellu Naum, scriitor român (n. 1915)
    2010: Tony Curtis, actor american (n. 1925)
    2010: Georges Charpak, fizician francez de origine poloneză, laureat Nobel (n. 1924)

Sărbători   

     Ziua Internațională a Cafelei (vezi en: Internaţional Coffee Day )
     Ziua Mondială a Inimii - din 2011 (vezi en: World Heart Day )

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More