duminică, 8 septembrie 2013

8 septembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

" Oamenii au inventat respectul ca să ascundă locul gol, unde ar trebui să fie iubire"( Lev Tolstoi)

Administraţia Prezidenţială  : Comunicate de presă.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie, ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", menţionează sursa citată.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor în perioadă mai - decembrie 2012, în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, legat de cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi, transmise ministrului Justiţiei, preşedintele Traian Băsescu a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se precizează în comunicate.

Mihai-Răzvan Ungureanu: FC va da preşedintele ţării şi va avea reprezentanţi în PE.

Forţa Civică va avea reprezentanţi în Parlamentul European şi va da un preşedinte ţării, a declarat sâmbătă preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, în cadrul Consiliului Naţional al partidului.
"Vom avea parlamentari în PE şi vom da preşedintele României, e datoria noastră", a susţinut Ungureanu, la reuniunea desfăşurată la Palatul Parlamentului.
El a subliniat că "unirea face puterea", acesta fiind şi motivul pentru care s-a creat Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr.
"Îi mulţumesc lui Cristian Preda care este membru fondator al Iniţiativei Civice de Centru Dreapta care se află alături de noi. A crezut că şi ceilalţi membri fondatori ai Iniţiativei Civice de Centru Dreapta că se poate. Da, Cristian, se poate, mă bucur că eşti aici", a spus Ungureanu.
Preşedintele Forţei Civice a spus că, alături de colegii parlamentari - Dănuţ Culeţu, Cristi Roman şi Dan Cristian Popescu, dar şi de alţi membri ai Opoziţiei, a folosit toate instrumentele democratice pentru a nu lăsa să treacă neobservate "abuzurile, incompetenţa, duplicitatea şi ipocrizia prin care USL a adus România în starea ei actuală: încremenită în stagnare economică, condamnată la sărăcie".

Iniţiativa România Liberală :  A devenit membră a Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr .

Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr (FC-PNŢCD) a semnat sâmbătă un protocol prin care Iniţiativa România Liberală (IRL) a fost cooptată în ADA, cele trei formaţiuni urmând să aibă candidat unic la alegerile prezidenţiale şi candidaţi comuni la europarlamentare.

"La aproape jumătate de an de la formare, Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr consemnează prima încercare reuşită de extindere prin cooptarea IRL alături de partidele fondatoare PNŢCD şi FC. (...) Interesul nostru este de a avea o listă comună cât mai reprezentativă pe care să se regăsească nume care au şi notorietate şi, în acelaşi timp, şi substanţă europeană", a spus preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă de presă.
"Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr este, din punctul nostru de vedere, puternică, vie şi începe să construiască o alternativă. Niciodată alianţa nu se va izola în sine, nu va propune competiţii între partide de dreapta, va considera că tot ceea ce poate face mai bine înseamnă a reprezenta cetăţenii români în nevoile lor, în aşteptările lor, oferindu-le alternativa atât de necesară astăzi, după ce, la un an de la preluarea puterii, USL distruge tot", a declarat Ungureanu.

Andrei Chiliman : Cei care vor încerca să menţină dreapta dezbinată vor fi sancţionaţi de electorat.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, sâmbătă, că îi invită pe democrat-liberali la unificarea dreptei, arătând că, în opinia sa, "cei care vor încerca să menţină dreapta dezbinată vor fi sancţionaţi de electorat, indiferent de mărimea actuală a partidului lor".
Chiliman a fost prezent, sâmbătă, la semnarea protocolului de lărgire a Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr (FC-PNŢCD) prin cooptarea Iniţiativei România Liberală, el precizând ziariştilor că acest proiect încearcă unificarea dreptei în vederea câştigării alegerilor din 2016, cât şi faptul că dreapta ar trebui să prezinte în 2014 candidaţi pe o singură listă.
Întrebat de ziarişti dacă PDL a primit o invitaţie pentru a se alătura acestui proiect de unificare a dreptei, Andrei Chiliman a spus  : "Noi i-am invitat pe toţi, îi invităm în continuare să ni se alăture, cred că există foarte multe lucruri care ne apropie, mai puţine cele care ne despart, dar nu cred că astăzi s-au creat toate condiţiile, trebuie să avem răbdare să construim pentru viitor o dreaptă unită, este proiectul de care are nevoie astăzi România, nu de o dreaptă dezbinată, iar cei care vor încerca să menţină dreapta dezbinată pentru ca să-şi satisfacă nişte interese mărunte, politicianiste vor fi sancţionaţi de electorat, indiferent de mărimea actuală a partidului lor", a apreciat Chiliman.

László Tőkés  : Retragerea Ordinului "Steaua României" echivalează cu desconsiderarea trecutului revoluţionar al Timişoarei.

Europarlamentarul László Tőkés susţine că eventuala retragere a distincţiei Ordinul naţional "Steaua României" ar echivala cu "desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei".

"Înalta distincţie care mi-a fost acordată după douăzeci de ani a reprezentat recunoaşterea meritelor tuturor eroilor şi disidenţilor de la Timişoara. De vreme ce Timişoarei 'i-a fost furată revoluţia', Ordinul naţional 'Steaua României', ce mi-a fost conferit în anul 2009, i-a făcut dreptate într-o anumită măsură şi 'oraşului-martir'. În cazul în care mi se va retrage această distincţie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relaţiilor şi organizării de tip comunist ce are loc în prezent", a declarat europarlamentarul, la Arad, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a protestului bisericesc împotriva demolării satelor, potrivit unui comunicat pe care l-a transmis presei.

László Tőkés cataloghează demersul de a îi fi luată distincţia "Steaua României" drept "o tentativă de a oferi un exemplu negativ", motivată parţial de interese politice şi parţial de dorinţa "de a descuraja şi a învăţa minte" comunitatea maghiară.

"Cauza şi explicaţia evidentă (pentru retragerea distincţiei "Steaua României" - n.r.) o constituie propunerea pe care am făcut-o în ziua de 27 iulie 2013, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad, prin care pe baza exemplului austriaco-italian am lansat ideea că Ungaria să-şi asume rolul de stat-garant în privinţa comunităţii naţionale maghiare din România - sau Transilvania - cu scopul de a asigura drepturile acesteia. Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunităţii de austrieci care trăieşte în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neaşteptat şi într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români", mai susţine Tőkés .

Vasile Blaga: Este absolut imperios necesar ca primarul Sorin Oprescu să îşi dea demisia.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine că "este absolut imperios necesar" ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îşi dea demisia, întrucât în cei cinci ani de mandat nu a rezolvat problema câinilor comunitari.
Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă  : "Noi spunem că este absolut imperios necesar ca primarul general să îşi dea demisia. Nici în ceasul al doisprezecelea, întrebat de presă, care este părerea dumisale în această situaţie, nu a avut curaj să spună albă sau neagră. (...) De cinci ani nu rezolvă această problemă. A lipsit din spaţiul public zile întregi, iar atunci când vine la serviciu organizează pe bani mulţi un referendum de care nu este nevoie. Ar fi nevoie de referendum dacă ar pune întrebarea simplă dacă populaţia din Bucureşti îl mai vrea sau nu".
El susţine că USL a blocat legea care rezolva problema câinilor fără stăpân propusă de Guvernul Boc, "încheind populist înţeleri cu anumite fundaţii, conduse în special de domnul senator Marinescu".
Vasile Blaga a mai spus că democrat-liberalii au o soluţie simplă în cazul câinilor fără stăpân, după modelul american, care se regăseşte şi în "proiectul de lege blocat în Parlament de USL".

"PDL spune în permanenţă că nu trebuie să inventăm apa caldă. Este America o democraţie la care se raportează tot globul?! Mi se pare că soluţia de acolo este excepţională şi pentru România şi, de fapt, este cuprinsă în proiectul de lege blocat în Parlament de USL. O perioadă de timp câinii găsiţi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, se face publicitate astfel încât cei doritori să-i adopte să o poate face, iar după 14 zile sunt eutanasiaţi. Şi nu cred că Statele Unite pot fi acuzate de rele practici în situaţia asta", a mai spus Vasile Blaga.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a mai declarat, sâmbătă  : "PDL îi cere premierului Victor Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Este adevărat că în România lucrurile nu merg bine în economie: şomajul se apropie de 750.000 de oameni, sunt cu 50.000 de şomeri mai mulţi decât în august anul trecut. Este adevărat că în România, în fiecare zi, intră în insolvenţă 50 de firme. Este adevărat că domnul prim-ministru, încercând să umple găurile în buget, a inventat sau a mărit 28 de noi taxe şi impozite. Noi dorim crearea locurilor de muncă, dar nu în orice condiţii. Suntem pentru prima dată în situaţia de a vedea în Parlament un proiect de lege căruia îi lipsec zece avize. Niciodată, şi am făcut parte din mai multe guverne, nu intra nici în şedinţa pregătitoare de Guvern un proiect de lege care nu avea avizele necesare".

Cristian Preda  : Analfabetism democratic.

"Acum vreo două săptămâni, cetățenii români au aflat că deputatul Ponta nu e de acord cu premierul Ponta. Un ministru din guvernul ipochimenului nu putea fi mai breaz decât șeful.
Iată de ce nu m-am mirat s-o aud pe Rovana Plumb spunând ieri că ea nu poate stabili cum să acționeze în dosarul Roșia Montană, fiindcă nu e “persoană fizică” (!?!?!).
Ministra Mediului a găsit soluția pentru inedita incompetență: va discuta cu cetățenii care au votat-o și, “în funcție de mandatul pe care aceștia i-l vor da”, își va da “și votul din Parlament”.
Rovana Plumb nu a aflat că mandatul ei e reprezentativ, nu imperativ! Textul constituțional consacră acestui principiu un articol distinct. Nu e niciodată prea târziu pentru a-l descoperi…
Dacă premierul așteaptă votul deputatului cu același nume, deputata Plumb convoacă alegătorii care au votat-o pentru a-i porunci ministrului Plumb.
“Și dacă unii dintre ei au altă treabă?”, m-a întrebat un cârcotaș.
Nu i-am putut spune decât că dedublarea lui Victor Ponta și mărturisirea incompetenței Rovanei Plumb sunt mostre ale analfabetismului democratic cu care tratează USL politica de la noi.
De ce trebuie să facă Ponta și Plumb experimente pe pielea noastră?"

Valeriu Zgonea: Luni convocăm BP reunite la Parlament pentru Comisia specială pentru Roşia Montană.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat vineri că va convoca împreună cu Crin Antonescu, luni, Birourile Permanente Reunite pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană.
"Am vorbit cu preşedintele Crin Antonescu, am să convoc un Biroul Permanent Reunit săptămâna viitoare, luni, în care să discut despre constituirea unei comisii speciale formată din senatori şi deputaţi care să analizeze cu celeritate şi să prezinte grupurilor parlamentare care este opinia şi cum trebuie promovat acest proiect de lege (referitor la Roşia Montană n.r.)", a precizat Valeriu Zgonea.
El a spus că nu trebuie ca Parlamentul să intre într-un "joc politic" pe care l-a văzut în guvernările Boc, în care un proiect stătea la prima Cameră 60 de zile după care era adoptat tacit şi venea la cea de-a doua Cameră a Parlamentului astfel încât unul dintre foruri se deroba de responsabilitate.
"Responsabilitatea aparţine Parlamentului României aşa cum a spus Guvernul, e un proiect de lege, ne uităm la el, dacă el va avea elemente constituţionale sau neconstituţionale, dacă dezbaterea va fi una lungă sau scurtă, va depinde de capacitatea noastră de a gestiona această problemă", a mai spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a mai declarat, vineri, că va cere Comisiilor de administraţie şi juridică să ia în dezbatere luni după-amiază proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân cu decizia CC, astfel încât acesta să fie adoptat săptămâna viitoare de plen.
"Voi cere că luni după-amiază Comisiile de administraţie şi juridică să ia în dezbatere acest proiect de lege cu decizia Curţii Constituţionale şi să-l promovăm. Vreau ca săptămâna viitoare, aşa cum au spus şi Crin Antonescu şi Victor Ponta, acest proiect să fie promovat către Preşedinţie", a precizat Valeriu Zgonea.

Nicolae Bănicioiu: USL să dea dovadă de solidaritate cu Oprescu.

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat Nicolae Bănicioiu consideră că trebuie găsită în cel mai scurt timp o soluţie prin care să se înlăture pericolul câinilor maidanezi, menţionând că USL şi PSD trebuie să dea dovadă de solidaritate cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în această problemă.
"Tragedia care a avut loc în Bucureşti ne face să înţelegem că o soluţie trebuie găsită în cel mai scurt timp. USL şi PSD trebuie să dea dovadă de solidaritate cu Sorin Oprescu, pentru a putea rezolva problema câinilor comunitari. Cel mai important obiectiv al tuturor factorilor de decizie, indiferent de culoarea politică, trebuie să fie acela de a garanta siguranţa cetăţenilor. Pasărea responsabilităţii nu mai poate continua, iar cei de la PDL trebuie să înţeleagă acest lucru, deoarece dau dovadă de cinism în faţa unei tragedii", susţine Bănicioiu, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.
Social-democratul este de părere că, de-a lungul timpului, democrat-liberalii au greşit "nepermis" în gestionarea problemei câinilor comunitari prin primarii pe care i-au avut, Traian Băsescu sau Adriean Videanu.
"Avem şansa să reparăm această situaţie acum, motiv pentru care trebuie să fim alături de Sorin Oprescu. Conducerea Parlamentului României a anunţat deja că va aborda o soluţie în privinţa câinilor comunitari în procedura de urgenţă. Cu toţii putem să arătăm că ne pasă implicându-ne în găsirea unei soluţii", a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Costeşti : Sute de romi sărbătoresc Ziua Naţională a Romilor.

Peste 800 de romi din toată ţara au venit, duminică, la Costeşti, judeţul Vâlcea, pentru a sărbători Ziua Naţională a Romilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică, ce a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă.
Sărbătoarea a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă şi cu rugăciuni ale romilor la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul pentru a le fi iertate păcatele.
După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, romii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică au mers în poiana din Costeşti, judeţul Vâlcea, unde şi-au etalat bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, şi au întins o masă mare cu bucate alese: sărmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe.
La Costeşti nu vor veni cei doi autointitulaţi regi ai romilor, Daniel şi Dorin Cioabă, aceştia fiind în doliu după moartea tatălui lor Florin Cioabă.
O sută de jandarmi din Vâlcea şi Craiova, împreună cu poliţiştii din oraşul Horezu, asigură măsurile de ordine şi siguranţă publică.

UE şi SUA  : Presiunea exercitată asupra fostelor republici sovietice, inacceptabilă.

Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat susţinerea totală faţă de ţările din fosta Uniune Sovietică care au ales calea apropierii de Europa şi au avertizat Rusia că presiunea pe care o exercită în contrapondere este inacceptabilă.
Secretarul de Stat american John Kerry, care a participat la întâlnirea celor 28 de miniştri de Externe ai Uniunii Europene, sâmbătă, la Vilnius, a caracterizat programul european de parteneriat oriental drept un "plan economic foarte important" destinat ameliorării normelor comerciale şi favorizării locurilor de muncă.
Potrivit ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, toţi omologii săi europeni şi-au exprimat solidaritatea cu cele şase state din program, dar el a avertizat că Rusia îşi va spori presiunea asupra partenerului principal, care este Ucraina.
Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova sunt, de asemenea, vizate.

"Limbă vorbită trebuie să fie cea a argumentelor, nu a presiunii. Fie că este vorba despre ameninţări economice sau presiune politică, nu este acceptabil", a declarat Linas Linkevicius presei de la Vilnius.

UE speră să semneze un acord fără precedent de asociere şi liber schimb cu Ucraina la acest summit şi să parafeze acorduri similare cu Georgia şi Republica Moldova.
Rusia a avertizat recent Ucraina şi Republica Moldova în legătură cu măsurile de retorsiune în caz de semnare a unui acord care să le ancoreze la UE.

Canada : Protest în faţa Consulatului României.

Mai mulţi români din Montreal au protestat sâmbătă, 7 septembrie, în faţa clădirii în care se află Consulatul României la Montreal, 'împotriva folosirii cianurilor în exploatările de la Roşia Montană', semnalează ziarul ZigZag Român-Canadian.

"Arborând cu mândrie steagul tricolor, manifestanţii au cântat "Desteaptă-te române", au scandat mesaje inclusiv în franceză - "Gabriel, chéri, pas de cyanure ici" (ironia la adresa firmei canadiene Gabriel Resources fiind mai mult decât evidentă)', scrie ziarul menţionat.
Acesta citează, de asemenea, mesaje inscripţionate pe pancarte: "De departe, uniţi pentru România", "Apusenii liberi", "Minerit DA, Otrava NU!", "Save Roşia Montana! Beauty, Love, Life, Family, History, Struggle, Corruption, Nature, Patrimony, Legends, Hope, Activism, New Beginings", "We don't breathe money, nor drink gold".

"Am participat la mitingul de protest de la Montreal pentru că nu vreau ca oamenii din ţara mea să păţească ce au păţit cei din preajma exploatărilor miniere unde s-a folosit cianura - în Ghana, Statele Unite, Africa de Sud şi pe unde a mai fost. Cianură evaporată din lacuri şi respirată sau intrată în pânzele freatice şi băută aduce bube, cancer şi moarte", a declarat o participantă, Cristina Haiducu, pentru ziarul ZigZag Român-Canadian.

Un nou protest va avea loc tot în faţa Consulatului României la Montreal sâmbăta viitoare, 14 septembrie, 'iniţiatorii fiind convinşi că va fi considerabil mai mare numărul celor ce manifestă, în fond, pentru viaţa românilor, în special a celor din Munţii Apuseni', adaugă sursa citată.

Grecia  : Mii de persoane au manifestat  împotriva măsurilor de austeritate.

Aproximativ 17.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat sâmbătă seara, la apelul sindicatelor la Salonic, în nordul Greciei, împotriva politicilor de austeritate, care continuă în această ţară de patru ani.
 "Toţi împreună pentru a învinge austeritatea şi sărăcia", scria pe bannerul principalelor sindicate din sectorul privat, GSEE, şi public, Adedy, a constatat un jurnalist al AFP.
Aproximativ 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi la Salonic, al doilea oraş grec din nord, pentru a menţine ordinea, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Manifestanţii au mărşăluit în centrul oraşului, închis circulaţiei maşinilor pentru mai bine de patru ore.
 "Toţi împreună pentru a învinge austeritatea şi sărăcia", scria pe bannerul principalelor sindicate din sectorul privat, GSEE, şi public, Adedy, a constatat un jurnalist al AFP.
În cadrul manifestaţiei, un grup de aproximativ 50 de persoane a aruncat cu pietre şi sticle împotriva scutierilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate, potrivit aceleiaşi surse din cadrul poliţiei.
În afară de manifestaţia principală a sindicatelor, au avut loc alte trei reuniuni, între care cea a stângii extraparlamentare, cea a unor asociaţii şi partide care se opun instalării unor mine de aur în regiunea învecinată cu Halkidiki şi a sindicatului comunist Pame.

ŞTIRI METEO

Luni, 9 septembrie 2013, temperaturile vor marca o ușoară creștere în majoritatea zonelor. Maximele vor fi cuprinse între 21 și 28 de grade, iar cele minime între 8 și 17 grade, mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil la senin în prima parte a zilei, apoi va avea înnorări trecătoare, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat.
Pe Litoral: Cer senin şi maxima zilei: 22°C.
În Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade. Cerul va fi mai mult senin ziua și variabil cu înnorări trecătoare în cursul nopții. Vântul va sufla slab până la moderat.


PERSONALITĂŢI

Frédéric Mistral

Frédéric Mistral ( n. 8 septembrie 1830 Maillane, Bouches-du-Rhône - d. 25 martie, 1914 Maillane) poet francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1904.
Joseph - Étienne Frédéric Mistral s-a născut la 8 septembrie 1830, în satul Maillane din departamentul Bouches-du-Rhone din sudul Franței. Tatăl său este proprietar al Mas-ului du Juge, unde poetul va locui până la moartea acestuia (1885). Face studii la școala rurală de la Saint-Michel-de-Frigolet, apoi la Pensionatul Dupuy și la Colegiul Regal din Avignon. Prima sa încercare poetică (încurajată de Joseph Roumanille, "repetitor" la Colegiul din Avignon și unul dintre cei mai apropiați colaboratori și prieteni ai scriitorului) este traducerea unui psalm (1846). După ce își trece bacalaureatul la Nîmes (1847), compune într-o primă formă poemul în patru cânturi Li Meissoun (Secerișul), imitație a Georgicelor lui Virgiliu (1848). În același an este trimis la Aix-en-Provence spre a-și lua licența în drept și publică singura poezie pe care a scris-o în limba franceză, o Odă închinată Republicii. Saint René Taillandier alcătuiește și publică o antologie a poeziei occitane. Li Prouvencalo (Provesalii) care se deschide și se închide cu două poeme de Mistral (1851). În 1854, Mistral, împreună cu alți scriitori de limbă provensală (felibri), înființează societatea literară Le Félibrige.

Béla Markó

Béla Markó (n. 8 septembrie 1951, orașul Târgu Secuiesc) este un scriitor, traducător și om politic de etnie maghiară din România, președinte al UDMR din 1993 până în 2011. În perioada 2004-2007 a îndeplinit funcția de ministru de stat pentru coordonarea activităților în domeniul culturii, educației și integrării europene în Guvernul Tăriceanu. Din 23 decembrie 2009 deține funcția de vicepremier, în cadrul Guvernului Boc 2.
Béla Markó s-a născut într-o familie de etnie maghiară la data de 8 septembrie 1951, în orașul Târgu Secuiesc, aflat pe atunci în Regiunea Stalin. După studii secundare și de liceu în orașul natal (1958-1970), a urmat cursurile Facultății de Filologie, secția maghiară-franceză din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, pe care le-a absolvit în anul 1974.Începând din anul 1974, Béla Markó a publicat 18 volume de poezii în limba maghiară, 2 volume de eseuri și analiză literară în limba maghiară, 3 volume de studii și discursuri politice în limba maghiară, precum și traduceri în limba maghiară ale unor piese de Lucian Blaga și Radu Stanca
După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de franceză la Școala generală din satul Sântana de Mureș (județul Mureș) (1974-1976). În anul 1976 devine redactor la revista literară “Igaz Szó” din Târgu Mureș, apoi din anul 1989 este redactor șef al revistei literară „Látó”, tot din Târgu Mureș.
Poet și traducător de limbă maghiară, Béla Markó a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România (1978), membru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria (1990) și secretar general al grupului P.E.N. al Scriitorilor Maghiari din România (1990). De asemenea, a fost în perioada 1990–1996 secretar al Filialei Uniunii Scriitorilor din Târgu Mureș.
Béla Markó vorbește limba maghiară (maternă), limba franceză (nivel avansat) și limbile română, engleză și rusă (nivel de bază).

Pink

Alecia Beth Moore (n. 8 septembrie, 1979[1]), cunoscută sub numele de scenă Pink (uneori scris P!nk), este o cântăreață câștigătoare a două premii Grammy care a devenit celebră în 2000 datorită albumului Can't Take Me Home. Al doilea ei album, M!ssundaztood a devenit cel mai bine vândut din cariera sa. Spre deosebire de primul, care a avut influențe R&B, M!ssundaztood a fost orientat mai mult spre pop rock. Al treilea material discografic, Try This, nu s-a bucurat de un succes la fel de mare ca anteriorul. După o pauză, Pink s-a reîntors pe scena muzicală cu albumul I'm Not Dead (2006) care s-a comercializat în peste 1,5 milioane de exemplare numai în Statele Unite.[2] În total, Pink a vândut peste 29 de milioane de unități ale albumelor ei în toată lumea. Al cincilea album, Funhouse, a fost lansat în octombrie 2008.


Este recunoscută prin simțul ei vestimentar neconvențional și glasul său puternic. P!nk a fost clasată pe locul 12 în UK Music Hall of Fame pentru primii ani ai secolului al XXI-lea. Calitățile ei vocale au fost comparate cu cele ale lui Janis Joplin, considerată de P!nk unul dintre idolii săi.Pink s-a născut în Doylestown, Pennsylvania, tatăl ei James Moore fiind veteran al războiului din Vietnam, iar mama ei, Judy Kugel, asistentă. Din partea tatălui are origini germane și irlandeze iar din partea mamei lituaniene evreiești. Pink se numește singură „Evreică-irlandezo-germano-lituaniană”.  A crescut în Doylestown, Pennsylvania, unde a frecventat liceul Central Bucks West High. Tatăl îi cânta melodii la chitară și cu vocea, astfel Pink și-a dorit de mică să devină un star rock. În timpul liceului, Pink s-a alăturat primei sale formații, numită Middleground, care însă nu a devenit cunoscută decât pe plan local. Aceasta a declarat că cel mai mult au influențat-o Janis Joplin, Steven Tyler, Bad Religion, Mary J. Blige, Bob Marley, Billy Joel, Indigo Girls, Don McLean și The Notorious B.I.G..
Pink și-a dezvoltat vocea devreme.  Cu toate că a fost sănătoasă la naștere, a început să sufere de astm de mică. Când era adolescentă, Pink a început să compună versuri despre sentimentele ei, mama ei zicând despre acestea: „primele ei versuri erau întotdeauna foarte introspective.”

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  8 SEPTEMBRIE

Evenimente

    1504: David, o sculptură din marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența.
    1636: Este fondată Universitatea Harvard.
    1900: Un uragan care a lovit orașul Galveston, Texas a făcut mai mult de 8 000 de victime umane.
    1954: Americanul Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.
    1966: Primul episod al serialului științifico-fantastic de televiziune Star Trek a fost difuzat la televiziunea americană NBC.
    1975: Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române).
    1994: Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.
    2004: Nava spațială Genesis, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah pentru că nu s-a deschis parașuta de frânare.
    2009: La 74 de ani de la primele autoturisme Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova a început producția de serie cu o autoutilitară de clasă medie, Ford Connect.

 S -a născut în................

    1474: Ludovico Ariosto, poet renascentist italian (d. 1533)
    1621: Ludovic al II-lea de Bourbon, Le Grand Condé, general francez (d. 1686)
    1778: Clemens Brentano, poet german (d. 1842)
    1830: Frédéric Mistral, poet francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1914)
    1831: Wilhelm Raabe, prozator german (d. 1910)
    1841: Antonín Dvořák, compozitor ceh, împreuna cu Bedrich Smetana, a pus bazele școlii muzicale naționale cehe (d. 1904)
    1873: Alfred Jarry, dramaturg și prozator, precursor al suprarealismului (d. 1907)
    1892: Ernő Ágoston, scriitor, poet și traducător maghiar de origine evreiască
    1918: Derek Barton, chimist britanic, laureat al Preiului Nobel pentru Chimie în 1969 (d. 1998)
    1925: Peter Sellers, actor britanic (d. 1980)
    1930: Aretin Corciovei, fizician român (d. 1992)
    1940: Marioara Tănase, interpretă româncă de muzică populară și romanțe (d. 1970)
    1951: Béla Markó, politician român de etnie maghiară
    1974: Bobby Păunescu, regizor și scenograf român
    1979: Pink, cântăreață americană

Decese..................................

    1613: Carlo Gesualdo, compozitor italian (n. 1566)
    1645: Francisco de Quevedo, politician și scriitor spaniol (n. 1580)
    1811: Peter Simon Pallas, zoolog și botanist german (n. 1741)
    1894: Hermann von Helmholtz, medic și fiziolog german (n. 1821)
    1949: Richard Strauss, compozitor german (n. 1864)
    1954: André Derain, pictor francez (n. 1880)
    1955: Ștefan Vencov, fizician român (n. 1899)
    1965: Hermann Staudinger, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1953 (n. 1881)
    1970: Percy Spencer, inginer american, inventator al cuptorului cu microunde (n. 1894)
    1980: Willard Libby, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1960 (n. 1908)
    1981: Hideki Yukawa, fizician japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1949 (n. 1907)
    1985: John Franklin Enders, virusolog american, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1954 (n. 1897)
    2003: Leni Riefenstahl, dansatoare, actriță, regizoare de film germană (n. 1902)
    2004: Dan Spătaru, interpret român de muzică ușoară (n. 1939)
    2009: Aage Niels Bohr, fizician danez, laureat Nobel (n. 1922)
    2012: Bill Moggridge, designer britanic, autor și educator, realizatorul primului laptop din lume (n. 1943)

Sărbători

    Nașterea Maicii Domnului (Calendarul ortodox; Calendarul greco-catolic)

    România: Ziua petrolistului (sărbătorită, din 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom); se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor.

    Ziua internațională a alfabetizării; se marchează din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfășurat la Teheran, în septembrie 1965. La 19 decembrie 2001, Adunarea Generală a ONU a proclamat, prin Rezoluția 56/116, perioada 2003-2012 Deceniul ONU pentru alfabetizare: educație pentru toți.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More