vineri, 20 septembrie 2013

20 septembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

" Curajul este ceea ce îţi trebuie pentru a sta în picioare şi a vorbi. Curajul este şi ceea ce îţi trebuie pentru a sta jos şi a asculta.(Winston Churchill )

Preşedintele Traian Băsescu  : Trebuie să fim responsabili.

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia astăzi, cu ocazia unei vizite de lucru în localitatea Rediu, unde se află şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, că "la Uniunea Europeană se ştie că Republica Moldova va fi în siguranţă, că România îi va furniza gaze".
"Trebuie să fim responsabili. Avem două obiective majore în relaţia cu Republica Moldova: interconectarea pe gaze, şi eu, sincer, am crezut că a început lucrarea, şi linia de 100 de kw Fălciu - Godeşti. Celor din Republica Moldova li s-au dat anual burse de studiu, când au avut inundaţii li s-au construit casele în zona inundată, dar interconectarea e vitală pentru Republica Moldova, dar şi pentru noi ca şi credibilitate. Aici nu avem voie să minţim pentru că de asta depinde prestigiul nostru. Bruxelles-ul susţine financiar acest proiect de interconectare pe gaze. Ori noi am adus aici pe comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, şi doi prim-miniştri şi le arătăm nişte ţevi aduse din altă parte pentru că ţevile pentru lucrare nu sunt sosite în România. Poţi să faci spectacol de sunet şi lumină la Roşia Montană, să bagi nişte mineri în galeria turistică. Aici nu e turism, e geopolitică", a afirmat Traian Băsescu.
"În momentul de faţă Bruxellesul ştie că a început lucrarea şi că în decembrie, indiferent care vor fi consecinţele politice ale parafării acordului cu Republicii Moldova, la Uniunea Europeană se ştie că Moldova va fi în siguranţă, că România îi va furniza gaze. Vreau să înţelegeţi că nimeni nu pune problema că trebuie să ne sacrificăm noi şi să dăm gaze Republicii Moldova. România e interconectată cu Ungaria, putem aduce gaze şi din Norvegia şi de oriunde, pe care le-ar putea plăti moldovenii dacă le-am da gazele. Problema este una extrem de importantă, de prestigiu al României. Cu asta nu ne putem juca", a declarat preşedintele Băsescu, după ce a fost informat de şeful de şantier, Teofil Ciobanu, că montarea conductelor va începe săptămâna viitoare deoarece acestea abia au sosit în portul de la Constanţa.
Traian Băsescu a spus că va reveni pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni ori de câte ori va fi nevoie, pentru ca astfel lucrările să se înscrie în graficul prestabilit.

Lucian Bode : Comisia pentru Roşia Montană nu poate decide asupra oportunităţii exploatării.

"Trimiterea acestui proiect în parlament precum şi constituirea comisiei parlamentare, în opinia noastră, nu va face altceva decât să tergiverseze luarea unei decizii în ce priveşte acest proiect. Mai mult, ştim foarte clar, o comisie parlamentară nu poate decide asupra oportunităţii exploatării de la Roşia Montana. Încă o dată, această comisie nu are această cădere, să decidă oportunitatea. Comisia decide, cel mult, modificarea legislaţiei. (...) Nu cred că aceasta era soluţia pe care o aşteptau nici cei care sunt pentru proiect şi nici cei care sunt împotriva acestuia, pentru că, prin această metodă combinată, a reuşit să-i supere pe toţi", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarul democrat liberal Lucian Bode.
 "Pentru România ar fi foarte bine ca proiectul Roşia Montană să se realizeze, dar nu acesta. Nu acesta care are atâtea şi atâtea lipsuri. Nu vorbesc de neconstituţionalitate, vorbesc de lipsa unor acorduri: acordul de mediu, cel mai important. România cred că ar trebui să privească la rece pe trei paliere: pe un palier politic, dar nu aşa pătimaş, cum se întâmplă şi de o parte şi de alta - politicul ar trebui să asigure o dezbatere corectă şi transparentă (...); pe un palier economic, unde cu regret spun, Ministerul Economiei, respectiv Ministerul de Finanţe, principalii vectori ai acestei componente economice, tac, nu spun nimic; tot pe acest palier ar trebui să luăm şi să ascultăm punctul de vedere al specialiştilor (...); cea de-a treia componentă, socială - este absolut obligatoriu ca orice politician să ţină seama de vocea străzii", a precizat Lucian Bode.
Fost ministru al Economiei în cabinetul Ungureanu, liderul PDL Sălaj s-a declarat de acord cu exploatarea aurului de la Roşia Montană, cu condiţia respectării a minim două condiţii: a celor de mediu şi a celor care vizează protecţia populaţiei.

Romeo Rădulescu  :  Ministerul Transporturilor  să dea lămuri cu privire la finalizarea şoselei Transalpina.

Deputatul democrat-liberal Romeo Rădulescu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că a cerut Ministerului Transporturilor lămuriri cu privire la continuarea lucrărilor la DN 67C Transalpina, având în vedere că CNADNR a sistat contractul cu firma care se ocupa de execuţia acesteia.
"Recent mass-media a relatat despre vizita de lucru a directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neagă, pe traseul celei mai înalte şosele din ţara noastră, Transalpina. Din păcate, s-a putut constata la faţa locului neîndeplinirea obligaţiilor contractuale pe care firma Romstrade le avea pentru a finaliza anul acesta lucrările de construcţie şi modernizare a şoselei Transalpina, un obiectiv ce porneşte din judeţul Gorj, localitatea Novaci, trece prin judeţele Hunedoara, Vâlcea, pentru a ajunge până la Sebeş, în Alba. Mai mult, această firmă este deja intrată în insolvenţă de la finalul anului 2012, iar guvernul nu a reuşit să asigure rezolvarea cu rapiditate a consecinţelor acestei nefericite stări de fapt", a precizat Rădulescu.
La începutul acestei săptămâni CNADNR a hotărât rezilierea contractului cu Romstrade, firma care execută lucrările de reabilitare a DN67C Transalpina. Lucrările sunt executate în proporţie de peste 90%, lipsind parapeţii şi rigolele.

Korodi Attila : Vom ataca decizia CE de respingere a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene.

Deputatul UDMR Korodi Attila a declarat astăzi, pentru AGERPRES, că Uniunea va ataca la Curtea Europeană de Justiţie decizia Comisiei Europene de a respinge Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor, depusă de un grup de iniţiativă din care face parte şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Korodi Attila consideră că respingerea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene nu este un eşec şi că trebuie continuate eforturile, întrucât este 'anormal' ca UE să nu creeze instrumente cu privire la protecţia drepturilor minorităţilor.
"Nu pot să spun că e un succes, pentru că nu e un succes, dar asta nu înseamnă că e şi un eşec. Probabil că eforturile făcute cu Federaţia Comunităţilor Etnice din Europa trebuie să fie mult mai puternice. Vom ataca decizia la Curtea Europeană şi vom cere clar ca să existe o jurisprudenţă pe speţa aceasta. (...) Ceea ce s-a făcut pe această ICE - au fost modificări şi propuneri pe anumite directive europene, pachete legislative europene, unde principiul diversităţii şi nediscriminării este important. De aceea, încet, încet şi prin varianta aceasta, pe lângă acţiunile politice trebuie să mergem mai departe, pentru că este anormal ca UE să nu poată să creeze la nivel european instrumente valabile pentru fiecare stat membru, cu privire la protecţia minorităţilor etnice, drepturile minorităţilor etnice', a declarat Korodi Attila, pentru AGERPRES.

MAE: Dincolo de dezbaterile politice din Franţa, contăm pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea la Schengen.

Potrivit MAE, relaţiile dintre România şi Franţa cunosc, în prezent, un nivel şi o dinamică în continuă ascensiune, tendinţă reflectată atât de caracterul substanţial şi divers al cooperării, desfăşurate în cadrul unui Parteneriat Strategic, a cărui Foaie de Parcurs a fost, recent, consolidată şi îmbogăţită, pentru a reflecta mai bine potenţialul real al colaborării dintre cele două ţări.
Această evoluţie a fost dublată, în cursul acestui an, de un calendar extrem de variat al contactelor politice la nivel înalt. Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziţia şi declaraţiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Franţa, precum şi la aderarea României la Spaţiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la Bucureşti a prim-ministrului francez, Jean-Marc Ayrault.
''Prin urmare, dincolo de dezbaterile politice interne din Franţa, care au logica şi justificarea lor naţională, contăm întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi suntem încrezători că declaraţiile de susţinere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, reprezintă fundamentul sprijinului Franţei pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen'', precizează MAE.

Bucureşti  : Reuniunea generală G28 a administraţiilor fiscale din statele UE.

"Evenimentul reprezintă un important for de discuţii şi schimb de experienţă între şefii instituţiilor responsabile de colectarea veniturilor bugetare şi alţi reprezentanţi de rang înalt din administraţiile fiscale europene. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai celor 28 de state membre, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale, respectiv Comisia Europeană, I.O.T.A. şi Fondul Monetar Internaţional", precizează un comunicat al ANAF. Potrivit ANAF, pe parcursul reuniunii au fost abordate teme de importanţă majoră pentru administraţiile fiscale, evenimentul fiind derulat sub forma unei reuniuni în plen în cadrul căreia au fost prezentate evoluţiile recente în domeniul managementului performanţei şi al managementului conformării bazat pe analiza de risc. Delegaţiile participante au insistat asupra importanţei eforturilor pentru dezvoltarea planificării strategice şi asupra instrumentelor de măsurare, prevenire şi combatere a fraudei şi a evaziunii fiscale. În acest context, a fost apreciată iniţiativa României de a crea o structură antifraudă cu atribuţii extinse, capabilă să colaboreze cu organele judiciare şi alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu.

Ramona Mănescu: Am discutat cu cei de la Metrorex şi cred că se va stinge conflictul.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat astăzi, că a ajuns la un acord cu reprezentanţii Metrorex şi că, probabil, nu va mai avea loc greva generală anunţată de sindicalişti.
"Am discutat cu cei de la Metrorex, cred că am ajuns la un acord. Ministerul Finanţelor a fost foarte flexibil în ce priveşte o parte din cererile lor. Eu cred că se va stinge acest conflict, noi aşa ne dorim, să fim alături de cei din sindicate, nu împotriva lor", a spus Mănescu, la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că, în cazul în care conflictul nu se va stinge, vor fi luate măsuri pentru că transportul în comun să se desfăşoare în condiţii bune pentru bucureşteni. În cazul nesoluţionării conflictului colectiv de muncă, sindicaliştii anunţă că în data de 30 septembrie va fi declanşată o grevă pe termen nelimitat.

Ministerul Sănătăţii : Cadrele medicale protestează pentru a treia zi consecutiv.

Aproximativ o sută de angajaţi din sistemul medical protestează vineri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa Ministerului Sănătăţii. Protestatarii sunt din Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Timiş, Sibiu, Argeş, Mehedinţi. Ei au afişat lozinci cu mesajele: "Ce aveţi de gând cu noi, sunteţi toţi nişte ciocoi!", "Cu preţuri ca în Occident vrem un salariu decent!", "Nu aveţi capacitatea să gestionaţi sănătatea!", "6% din PIB pentru sănătate", "Cu proiectele pilot avem sumbru viitorul, dar mai avem o scăpare: ministrul să-şi ia zborul!".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a invitat joi pe reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate, care au lansat protestele, la discuţii despre revendicări. S-a convenit că discuţiile să aibă loc duminică, 22 septembrie, ora 11,00, la sediul Ministerului Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu a anunţat joi, după discuţiile cu protestatarii, că se fac eforturi pentru o reaşezare graduală a grilei de salarizare.
"Grila de salarizare pentru personalul medical - de ea este responsabil, după cum ştiţi, Ministerul Muncii - noi încercăm să o reaşezăm puţin, nu ştiu dacă o să reuşim toată legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradual, poate prin nişte etape putem să o facem", a precizat ministrul.

"Săptămâna viitoare ne vom întâlni din nou cu reprezentanţii dumneavoastră la nivel naţional, ca să dăm o formă finală acestor proiecte de lege. Unele dintre ele sunt exact ceea ce doriţi. Altele nu cred că îşi vor putea găsi o soluţionare astăzi sau mâine, cum ar fi de exemplu finanţarea cu 6% din PIB pentru sănătate. Vă daţi seama că şi eu îmi doresc asta. Dacă am avea o asemenea finanţare şi viaţa mea ar fi mai uşoară, pentru că dumneavoastră v-ar fi mai bine, oamenilor le-ar fi mai bine şi criticile ar fi mai puţine către noi. Deci şi eu îmi doresc asta, numai că va trebui să vedem - şi de aceea cred că e nevoie să ne aşezăm la masă", a mai declarat ministrul.

Germania  : Socialiştii lansează un ultim "atac" la adresa cancelarului Merkel.

Creştin-democraţii germani conduşi de cancelarul Angela Merkel au fost joi seară ţinta unui atac verbal dur din partea socialiştilor, în ultimul mare miting electoral al acestora organizat înaintea alegerilor parlamentare din 22 septembrie.
''În trei zile, vă puteţi debarasa de acest guvern. Mergeţi la vot, vă rog! Merkel nu dă direcţia ţării, ea se învârte în cerc'', a declarat candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la postul de cancelar, Peer Steinbrück, în faţa a mii de simpatizanţi reuniţi la Berlin, în Alexanderplatz. El a criticat ceea ce a numit prudenţa excesivă a cancelarului Angela Merkel şi lipsa sa de ambiţie. Aflat, în sondajele de opinie, cu cel puţin 10% din preferinţele electoratului în spatele Uniunii Creştin-Democrate/Uniunii Creştin-Sociale (CDU-CSU), partidul lui Steinbruck încearcă pe ultima sută de metri să atragă de partea sa un număr cât mai mare de alegători indecişi.
''În momentul în care stabileşti o direcţie şi administrezi această ţară, dar îi decizi şi direcţia politică, poţi să jigneşti şi să provoci. Măcar cu mine ştiţi la ce să vă aşteptaţi, spre deosebire de ultimii patru ani'', a adăugat Peer Steinbruck în faţa simpatizanţilor SPD, dintre care mulţi purtau bannere cu sloganul electoral al acestei formaţiuni - ''Câştigăm împreună''.

Marine Le Pen  : Franţa să se opună eliminării restricţiilor de liberă circulaţie pentru români şi bulgari în UE.

Preşedintele partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional (FN), Marine Le Pen, a făcut apel joi la ţara sa să se opună eliminării restricţiilor de circulaţie în UE pentru români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014, transmite AFP.
"De la 1 ianuarie 2014, România şi Bulgaria vor fi membri cu drepturi depline ai UE", a precizat Marine Le Pen într-un comunicat. "Fără să fi intrat încă în Schengen (spaţiul de liberă circulaţie fără controale la frontiere - n.r.), circulaţia în cadrul UE a românilor şi bulgarilor şi, prin urmare, a romilor va fi şi mai uşoară decât în prezent", a afirmat ea.
Ministrul francez de interne "Manuel Valls a dat dovadă de multă agitaţie în ceea ce priveşte dosarul romilor, însă refuză să se confrunte cu adevăratele probleme", a mai declarat politiciana. Marine Le Pen i-a cerut ministrului de interne să fie ferm în ceea ce priveşte intrarea deplină a Bulgariei şi României în UE şi să transmită că "Franţa se va opune".
Joi dimineaţă, Valls s-a declarat "mai mult decât rezervat" în privinţa intrării Bulgariei şi României în Schengen. El a reamintit de asemenea că "trebuie atenţie în privinţa stigmatizării", după unele afirmaţii făcute de Nathalie Kosciusko-Morizet, membră a partidului de opoziţie UMP, care a spus că romii îi 'hărţuiesc' pe parizieni.

ŞTIRI METEO

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, vremea în România va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă a anului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 și 23 de grade, iar cele minime se vor încadra între 2 și 13 grade. În regiunile intracarpatice și la munte, cerul va prezenta înnorări temporare și, mai ales în timpul zilei, pe arii restrânse va ploua slab. La altitudini de peste 1800 m, sunt posibile și precipitații mixte. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploile se vor semnala cu totul izolat. Vântul va sufla slab și moderat.
În București, vremea se menține răcoroasă.  Temperatura maximă va fi de 21…22 de grade, iar cea minimă de 8…10 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

PERSONALITĂŢI

George Coșbuc

George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud; d. 9 mai 1918, București) a fost un poet și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârşit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvârşit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a poeziei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

Lupta vieţii

Copiii nu-nţeleg ce vor:
A plânge-i cuminţia lor.
Dar lucrul cel mai laş în lume
E un bărbat tânguitor.
Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
În ochii unui luptător.
O luptă-i viaţa; deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.
Pe seama cui? Eşti un nemernic
Când n-ai un ţel hotărâtor.
Tu ai pe-ai tăi! De n-ai pe nimeni,
Te lupţi pe seama tuturor.
E tragedie nălţătoare
Când, biruiţi, oştenii mor,
Dar sunt eroi de epopee
Când braţul li-e biruitor.
Comediant e cel ce plânge,
Şi-i un neom, că-i dezertor.
Oricare-ar fi sfârşitul luptei,
Să stai luptând, căci eşti dator.
Trăiesc acei ce vreau să lupte;
Iar cei fricoşi se plâng şi mor.
De-i vezi murind, să-i laşi să moară,
Căci moartea e menirea lor.

Sophia Loren

Sophia Loren, pe numele real Sofia Scicolone, s-a născut la Roma pe 20 septembrie 1934, ca fiica nelegitimă a napolitancei Romilda Vilani, o modestă "profesorasa" de pian. La vârsta de 15 ani mama să o înscrie la un concurs de frumuseţe "Concursul pentru alegerea Principesei mării" la Neapole unde câştiga locul doi şi se înscrie la o modestă scoala de artă dramatică din Neapole. Sigură pe frumuseţea fiicei sale mama sa pleacă cu ea la Roma şi bate în fiecare zi la porţile "Cinecitta" pentru a-şi încerca norocul, face figuraţie la aproximativ 11-12 filme, îşi schimbă numele în Sofia Lazzaro şi în 1952 primeşte primul rolişor Barbara Lama în filmul "Africa sotto i mari" care îi pune în evidenţă frumuseţea şi începe să se facă remarcată.
Producătorul Carlo Ponţi, cel care intuieşte talentul şi expresivitatea chipului ei, îi propune primul contract pe trei ani, îi schimba numele în Sophia Loren şi îi încredinţează primul rol de la care începe celebritatea ei, Aida în filmul regizat de Clemente Fracassi în 1953. Întâlnirea actriţei cu regizori ca Fellini, Visconti, Antonioni şi mai ales De Sica, interpretările unor roluri memorabile în filme ca: Quo Vadis, La Ciociara, Giornata particolare, Una, Prêt-à-Porter etc., cuplul actoricesc făcut cu Marcello Mastroianni au făcut din Sophia Loren o actriţă a filmului mondial. În anii 1950-1960 era recunoscută ca rivala actriţei Gina Lollobrigida.

În 1990 a primit Premiul Oscar pentru întreaga activitate.
În februarie 2009, în noaptea decernării Oscarului, a înmânat lui Kate Winslet, râvnita statuetă la categoria Cea mai bună actriță în rol principal. În același an, după o absență destul de mare din lumea cinematografiei, este invitată de Rob Marshall pentru a o interpreta pe mama protagonistului în Nine, omagiu muzical 8½ de Fellini.
În 2010 se reîntoarce în lumina reflectoarelor și devine protagonista miniseriei La mia casa è piena di specchi , inspirată din cartea autobiografică a surorii sale Maria Silicone . Sophia o interpretează pe mama sa, Romilda .

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  20 SEPTEMBRIE

 Evenimente

    1347: Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.
    1459: Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.
    1519: Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat de la Sanlúcar de Barrameda în călătoria sa în jurul lumii.

    1702: A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

Palatul Mogoșoaia este o clădire istorică din localitatea Mogoșoaia, județul Ilfov, România, aflată la circa 15 km de centrul orașului București. Complexul conține clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit. Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 120 de ani, trecând apoi în proprietatea familiei Bibescu.
Palatul a fost construit până în 1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane, stil utilizat anterior și la un alt palat al domnitorului, construit de acesta la Potlogi. Lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului. Data începerii construcției nu este cunoscută, dar se știe că Brâncoveanu a început să cumpere pământ în zonă din 1681.
 După 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu întreaga sa familie, toată averea familiei a fost confiscată de otomani iar palatul a fost transformat în han. Răscumpărat de domnitorul Ștefan Cantacuzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea.
Martha Bibescu s-a ocupat cu renovarea palatului începând cu anul 1912.
Revenită în țară după ce plecase la Londra, acuzată fiind de colaborarea cu trupele germane, Martha Bibescu a reluat lucrările de renovare după 1920, cheltuind mare parte din averea adunată din cărțile pe care le-a scris. Palatul a fost reinaugurat, astfel, în 1927, unele lucrări interioare continuând, însă, până în 1935. În 1949, palatul a fost și el naționalizat, Valentina și Dimitrie Ghika-Comănești fiind arestați. Până în 1957, clădirea a fost devastată și devalizată, colecțiile de artă fiind furate și dezmembrate. Abia în 1957 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.
În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.

    1880: Orașul Buenos Aires este declarat capitala Republicii Argentina.

    1954: Harlan Herrick, realizează primul program în limbaj Fortran.


Fortran (sau FORTRAN) este un limbaj de programare născut în anul 1950 și care este încă folosit după jumătate de secol de existență. Numele său își are originea din "Formula Translating System". Versiunile mai vechi ale acestui limbaj erau cunoscute drept FORTRAN, dar după Fortran 90 numele nu a mai fost scris în întregime cu majuscule. Deși la început a fost un limbaj procedural, cele mai recente versiuni au inclus suport pentru programarea obiectuală. Primul compilator FORTRAN a fost dezvoltat pentru IBM 704 în 1954–57 de o echipă IBM condusă de John W. Backus. Acesta a fost un compilator de optimizare, deoarece autorii considerau că nimeni nu ar fi folosit limbajul dacă performanțele sale nu ar fi fost comparabile cu Assemblerul. Limbajul a fost adoptat pe scară largă de către oamenii de știință pentru scrierea programelor ce foloseau numere în mod intensiv, fapt ce a încurajat autorii de compilatoare să producă soft-ul lor în așa fel încât să genereze cod mai rapid. În special includerea unui tip de date numeric complex în limbajul FORTRAN l-a făcut potrivit pentru folosirea în știința computațională.
Numeroase standarde ale limbajului au apărut: FORTRAN II în 1958, FORTRAN IV în 1961, FORTRAN 66 în 1966, FORTRAN 77 în 1977 , Fortran 90 în 1990, Fortran 95 în 1995, și Fortran 2003 în 2003. Fortran III a fost creat în 1958, lăsând posibilitatea includerii de cod asamblare de tip Inline în programele sale; dar nu a fost niciodată dat spre folosință deoarece conceptul de portabilitate al unui limbaj de nivel înalt ar fi fost pierdut.

    1946: Prima ediție a Festivalului de Film de la Cannes.
    1968: Inaugurarea Uzinei de la Pitești, prima uzină de autoturisme din România.

    1974: Inaugurarea oficială a drumului național Transfăgărășan, magistrală cu o lungime de peste 90 km, situată la altitudinea de 2.040 m.

Drumul DN7C – Transfăgărășan începe în comună Bascov, Județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km. 
Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974 în timpul lui Nicolae Ceaușescu, care a vrut să asigure un drum strategic peste munți. Inaugurarea având loc în data de 20 septembrie 1974,
drumul peste Munții Făgăraș, s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul multor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui. Oficial se vorbește de 40 de oameni decedați pentru ca acest drum să străbată munții, dar oameni care după 35 de ani mai sunt în viață vorbesc de sute de vieți omenești pierdute. Răspunzând unui interviu, un martor al timpului spunea: Numai la baraj au murit vreo 400 de băieți.
 Zona montană înaltă a DN7C este deschisă pentru circulația rutieră doar în perioada iulie-octombrie a fiecărui an, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar dezăpezirea lui este nepractică. Iarna, pe acest drum accesul rutier este permis pe versantul sudic doar până cel mult la cabana Capra (kilometrul 104 - Piscu Negru, județul Argeș)), iar pe cel nordic până la Bâlea-cascadă (kilometrul 131). Chiar și în timpul verii, traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje, iar limita de viteză este impusă la 40 km/h.
   

 S -a născut în.................

1833: Ernesto Teodoro Moneta, politician italian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1907)
1842: James Dewar, chimist, inventator și fizician scoțian (d. 1923)
1866: George Coșbuc, poet român (d. 1918)
1878: Upton Sinclair, scriitor și omul politic american (d. 1968)
1896: Scarlat Callimachi, poet, dramaturg și ziarist român, descendent din familia de boieri moldoveni Callimachi (d. 1975)
1902: Cesare Zavattini, scriitor italian (d. 1989)
1908: Adalbert Boroș, preot romano-catolic român (d. 2003)
1917: Fernando Rey, actor spaniol (d. 1994)
1934: Marian Hudac, actor român (d. 1996)
1934: Sophia Loren, actriță italiană

Decese...............................

    1863: Jakob Grimm, scriitor german (n. 1785)
    1898: Theodor Fontane, prozator și poet german (n. 1819)
    1920: Teodor Teodorescu, compozitor român (n. 1876)
    1949: Nikos Skalkottas, compozitor grec (n. 1904)
    1957: Jean Sibelius, muzician și compozitor finlandez (n. 1865)
    1971: Giorgios Seferis, poet grec, laureat al Premiului Nobel în 1963 (n. 1900)
    1975: Saint-John Perse, poet și diplomat francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1887)
    1999: Raisa Gorbaciova, soția fostului șef al statului sovietic, Mihail Gorbaciov (n. 1932)
    2000: Pierre Elliott Trudeau, politician, prim-ministru al Canadei (n. 1919)
    2005: Simon Wiesenthal, vânător de naziști, fondatorul centrului Simon Wiesenthal (n. 1908)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More