marți, 24 septembrie 2013

24 septembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Dacă spui adevărul, nu trebuie să ţii minte nimic". (Mark Twain)

Preşedintele Traian Băsescu  : L-a primit la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Senatului Republicii Cehe.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Senatului Republicii Cehe, Milan Štěch, care a exprimat sprijinul ţării sale pentru integrarea României în spaţiul Schengen.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu şi-a exprimat aprecierea pentru nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale româno-cehe, marcate de un dialog politic consistent şi o cooperare tot mai intensă în ultimii ani.

"Preşedintele Senatului Republicii Cehe, domnul Milan Štěch, a ţinut să-i mulţumească preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, pentru participarea armatei române la eliberarea Cehoslovaciei în anul 1945 şi pentru poziţia favorabilă Cehoslovaciei pe care România a avut-o în timpul Primăverii de la Praga din anul 1968. Domnia sa a subliniat că aceste două momente au fost determinante pentru viitoarea consolidare a prieteniei dintre ţările noastre", se arată în comunicatul citat.
De asemenea, Milan Štěch a exprimat sprijinul Republicii Cehe pentru integrarea României în spaţiul Schengen.
El a vorbit despre cooperarea economică bilaterală, care, în pofida crizei financiare, şi-a menţinut o dinamică bună, dar şi despre prezenţa investitorilor cehi pe piaţa românească, în special în domeniul energetic, mai menţionează Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Senatului Republicii Cehe a arătat interesul pentru sprijinirea zonei Banatului, unde există o comunitate de cehi.

Monica Macovei  : Coordonez domeniul justiției în Guvernul Alternativă al PDL.

Implicarea mea în Guvernul Alternativă al PDL, format și condus de Cătălin Predoiu, este o continuare firească a activității mele de până acum. Voi continua astfel să monitorizez situația din justiție, precum și politica USL „anti-justiție independentă și pentru corupție”, voi sancționa declarațiile și acțiunile publice împotriva independenței și eficienței justiției și voi propune soluții legale pentru problemele identificate. Voi fi consecventă, ca întotdeauna, în respectarea principiilor pe care le susțin: statul de drept, respectarea legii de către oricine, independența și eficiența justiției, consolidarea și sporirea măsurilor anticorupție. Corupția costa bugetul public, sărăcește buzunarele cetățenilor și ale comunităților, crește prețurile și creează o „realitate” strâmbă prin decizii determinate de corupție sau incompetență.
Nu voi proteja pe nimeni, din orice partid ar fi. Îmi voi urma obiectivul de a asigura românilor o  justiție rapidă, eficientă și corectă, care să le respecte depturile și care să îi sancționeze pe toți cei care încalcă legea.

PMP :  A depus la Parlament un proiect privind votul prin corespondenţă.

Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară au depus, luni, la Parlament un proiect de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul în străinătate, a anunţat preşedintele PMP, Eugen Tomac.
Tomac a precizat, într-o conferinţă de presă, că toţi cetăţenii români care se află în străinătate trebuie să poată vota la alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale şi că politicienii care sunt împotriva votului prin corespondenţă sunt "fricoşi" pentru că nu vor să comunice cu aceşti cetăţeni. El a spus că proiectul prevede toate etapele procesului de vot şi că MAE va fi cel care va gestiona acest proces. MAE va întocmi un registru al alegătorilor români din străinătate, iar cetăţenii români care doresc să particpe la alegeri se vor înscrie cu 60 de zile înainte de scrutin. Registrul va fi transmis AEP, iar apoi la Ministerul de interne şi al BEC, a mai explicat Tomac.
Deputatul PMP a spus că "procesul va fi unul cât se poate de simplu" şi că toţi cetăţenii români din străinătate care doresc să-şi exercite dreptul de vot vor primi un atestat de alegător comandat de MAE la Imprimeria Naţională, iar acest atestat va avea elemente de siguranţă. Împreună cu acest atestat, alegătorii vor primi şi câte un buletin de vot cu un autocolant cu însemne de siguranţă, care va fi lipit pe candidatul pe care îl votează, a mai arătat Tomac.
Preşedintele PMP a apreciat că în afara graniţelor trăiesc 3,5 milioane de cetăţeni români şi este obligaţia statului român să creeze toate condiţiile ca aceştia să voteze.

Maria Grapini : Pot intra în Cartea Recordurilor, niciun ministru n-a spus până acum ce prost e.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat marţi că poate să intre în Cartea Recordurilor prin poziţia unicat a unui ministru care vine şi spune în public ce prost este Guvernul din care face parte, şi că membrii acestuia nu înţeleg mediul de afaceri. Premierul Victor Ponta, aflat la Vilnius, a declarat că responsabilitatea relaţiei cu mediul de afaceri revine în primul rând chiar ministrului delegat pentru ÎMM, Maria Grapini, şi că, dacă aceasta este nemulţumită, atunci sigur va fi găsit un ministru mai bun.

 "Dacă s-a înţeles că eu am apăsat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru că niciun ministru nu a venit până acum şi să spună ce prost e Guvernul. Nu? Intru şi eu în Cartea recordurilor", a spus Grapini la conferinţa MEDIAFAX Talks About SME's.
Ea a răspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reproşat ministrului că vorbeşte prea mult despre ce trebuie să facă statul pentru mediul de afaceri şi pentru firme, şi că a apăsat prea mult pedala Guvernului.

"Nu se înţeleg perfect problemele mediului de afaceri la nivelul Guvernului. Am impresia uneori că merg pe contrasens când mă duc cu anumite lucruri preluate din mediul privat, dar asta este problema mea. De aceea mi-aş fi dorit ca mai mulţi oamnei de afaceri să-şi asume acest risc şi să fie dispuşi să-şi bage în acest malaxor întreaga carieră. M-am dus în sistemul public cu dorinţa de încerca să transmit în Executiv problema reală din mediul economic", a spus Grapini.

Şefii SRI şi SIE  :  Invitaţi la dezbaterile Comisiei speciale pentru Roşia Montană.

Şefii SRI şi SIE sunt invitaţi miercurea viitoare la dezbaterile din Comisia specială pentru Roşia Montană, a anunţat preşedintele Comisiei speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov.
"Le vom transmite astăzi oficial invitaţia şefilor SRI şi SIE de a participa miercuri la dezbaterile comisiei. SRI şi SIE ne pot răspunde în scris dacă nu doresc să participe sau dacă doresc să participe, dar la unele întrebări nu pot răspunde. În cazul în care şefii celor două servicii nu vor participa, vom invita preşedinţii comisiilor de specialitate din Parlament. Nu văd ce ar avea de ascuns, pentru că nu este o comisie de anchetă. Noi vrem doar să ne lămurim, să punem întrebări. Trebuie să punem toate întrebările care au fost puse în spaţiul public, dar nu au putut ajunge la instituţii", a afirmat Darius Vâlcov, la finalul dezbaterilor de marţi de la Comisia de specialitate pentru Roşia Montană.

Crin Antonescu: Intenţia noastră ar fi să facem referendum pentru Constituţie odată cu alegerile prezidenţiale.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat astăzi, că îşi menţine dorinţa ca referendumul privind revizuirea Constituţiei să fie organizat la aceeaşi dată cu alegerile prezidenţiale, însă, o decizie finală în acest sens poate fi luată abia după promulgarea legii privind referendumul.

"Noi nu putem să luăm o decizie politică privitoare la termenul pe care CCR şi l-a fixat. Intenţia noastră ar fi să facem referendum odată cu alegerile prezidenţiale. Vom vedea dacă este posibil, dar nu stă în decizia noastră. (...) Problema este că noi putem face acest referendum doar atunci când vine decizia Curţii. Când vom avea în fine încheiat acest proces - pronunţare Curte, promulgare lege, pentru că şi acolo se mai poate trage de timp dacă cineva îşi doreşte să o facă şi vedem că îşi doreşte să o facă - atunci vom putea să calculăm un an şi să spunem, printr-o decizie politică, dacă şi la ce dată vom face referendumul", a afirmat liderul liberal.
Curtea Constituţională a României (CCR) discută în 23 octombrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Tőkés László  : Nu se va prezenta în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României".

Avocatul Kincses Előd , desemnat să îl reprezinte pe Tőkés László, în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", a declarat marţi presei că europarlamentarul nu se va prezenta în faţa acestui for convocat joi, la Academia Română, întrucât el va fi în afara ţării, la lucrările Parlamentul European.
Kincses Előd a spus că el, în calitate de apărător ales de Tőkés László , se va deplasa la lucrările comisiei respective, deşi contestă componenţa acesteia, întrucât din Consiliul de Onoare fac parte şi persoane care s-au raliat demersului de retragere a Ordinului Steaua României.
"Joi mă deplasez la şedinţa de la ora 16.00, nu la Palatul Cotroceni, unde se ţine în mod obişnuit, ci la sediul Academiei Române. Am primit aceeaşi invitaţie cu cea adresată domnului Tokes Laszlo, în calitate de avocat.Tőkés László  va fi la PE, nu va face deplasarea, că prea târziu s-a emis citaţia. Mi s-au comunicat sesizările...Şi Gabriela Firea, şi Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare. Nu poţi să şi centrezi, să şi dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abţină, dacă nu, vor fi recuzate", a afirmat avocatul.
Kincses Előd a afirmat că dacă îi va fi respinsă cererea de recuzare, va prezenta întâmpinarea formulată în acest caz - în care susţine că Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare se săptămâna trecută a fost nestatutară, atât prin numărul celor prezenţi, cât şi din motive de incompatibilitate - şi că va vedea care sunt căile de atac "pentru această nelegalitate".

"Susţin întâmpinarea, la care am anexat un articol despre Tirolul de Sud şi programul-cadru al UDMR referitor la autonomia teritorială de la ultimul congres, că altfel UDMR vorbeşte de autonomie teritorială de 20 de ani, să demonstrez că nu e opera dracului dacă vorbim de autonomie teritorială. Întâmpinarea a fost marţi trimisă la cancelaria ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, la domnul Anghelescu", a precizat Kincses.

Camera Deputaţilor  : A adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea tribunalelor specializate.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul introducerii tribunalelor specializate, a fost aprobat marţi de plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară în sensul introducerii în cuprinsul legii a tribunalelor specializate, înfiinţarea acestora fiind o prioritate în vederea asigurării premiselor desfăşurării unui act de justiţie rapid şi eficient, potrivit expunerii de motive.
Astfel, alineatul (3) al articolului 37 al Legii 304, potrivit modificării propuse, va avea următorul cuprins: "(3) Tribunalele specializate preiau cauzele de competenţa tribunalului în domeniile în care funcţionează".
Totodată, alineatul (1) al articolului 142 din aceeaşi lege va avea următorul cuprins: "(1) Datele la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate, judeţele şi localităţile în care vor începe să funcţioneze, denumirea acestora, precum şi domeniile în care vor funcţiona se stabilesc, în mod eşalonat, prin ordin al ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii". Proiectul de act normativ a fost aprobat cu 271 voturi pentru, două împotrivă şi 61 de abţineri. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect.

Victor Ponta  :   Vizită oficială în Republica Lituania.

Premierul Victor Ponta şi-a început marţi vizită oficială în Republica Lituania, printr-o întâlnire cu preşedintele acestei ţări, Dalia Grybauskaite. Victor Ponta s-a întâlnit, de asemenea, cu primul ministru al Lituaniei, Algirdas Butkevicius, iar la prânz cei doi premieri vor avea o conferinţă de presă comună la sediul Guvernului Republicii Lituania.
După-amiază, Ponta va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Lituania, Vydas Gedvilas, şi o întâlnire cu reprezentanţi ai Confederaţiei Lituaniene a Industriaşilor.

Rovana Plumb : Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu şi nicio derogare de la legislaţie pentru proiectul Roşia Montană.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, astăzi, în cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatării miniere de la Roşia Montană, că ministerul de resort nu a dat acordul de mediu şi nicio derogare de la legislaţia în vigoare pentru acest proiect.

"Ministerul Mediului a acţionat ca reprezentant al statului român şi s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va acţiona în România, mediul să fie respectat în România. Ministerul a respins proiectul vechi şi a impus standarde cerute de legislaţia europeană. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu şi nicio derogare de la legislaţia în vigoare, a cerut şi a impus condiţii şi standarde de mediu, astfel încât să nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetăţenilor. Ne-am consultat cu Finlanda şi Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeană, să preluăm cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reuşit să impună garanţii de mediu şi standarde de mediu la nivel internaţional, iar poziţia noastră este de apărător al statului, al legilor în vigoare şi al cetăţenilor', a declarat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului MMSC, concentraţia de cianură a fost redusă pentru proiectul de la Roşia Montană.

Daniel Chiţoiu: Nu există solicitări din partea CFR Marfă privind acordarea de salarii compensatorii eventualilor disponibilizaţi.

CFR Marfă nu a înaintat nicio solicitare pentru acordarea de salarii compensatorii eventualilor disponibilizaţi iar o astfel de cerere nici nu ar fi aprobată în condiţiile în care compania este în procedură de privatizare, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
"Deocamdată, nu avem o astfel de solicitare din partea CFR Marfă şi, fiind în procedură de privatizare, bineînţeles că nu aprobăm, chiar dacă solicită. După ce se finalizează procedura de privatizare, atunci vedem procedurile de urmat. Dar, în prezent, nu avem nicio solicitare privind acordarea de sume compensatorii'', a spus Chiţoiu. La începutul lunii septembrie, vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, Gigi Bobolicu, a declarat, pentru AGERPRES, că Federaţia a primit notificare din partea CFR Marfă pentru disponibilizarea colectivă a unui număr de 1.416 angajaţi, din care 1.172 muncitori şi restul personal TESA şi auxiliar.
Termenul de punere în aplicare a notificării este noiembrie-decembrie.
Potrivit notificării primite, CFR Marfă se angajează să pună în aplicare şi prevederile OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.

Liviu Rogojinaru : Măsura reducerii TVA la pâine trebuie extinsă la toate produsele alimentare.

Măsura reducerii TVA, aplicată deja în cazul pâinii şi al produselor de panificaţie, trebuie extinsă la toate produsele alimentare, deoarece în acest mod se asigură un grad ridicat de protecţie socială, în paralel cu stimularea producţiei, consumului şi sectorului industriei agro-alimentare, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Susţinem extinderea măsurii TVA redusă pentru toate alimentele, potrivit practicilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, concomitent cu reducerea cotei generale a TVA de la 24% la 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2014. Principalele raţiuni care stau la baza adoptării unei astfel de măsuri ţin de protecţia socială, stimularea producţiei, consumului şi sectorului industriei agro-alimentare. Nu în ultimul rând, pledăm pentru îmbunătăţirea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală pentru reducerea fiscalităţii, simplificarea birocraţiei şi a formularelor fiscale, în special pentru IMM-uri", a afirmat Liviu Rogojinaru.
Potrivit acestuia, conducerea CNIPMMR a început deja discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, în vederea extinderii măsurii de reducere a TVA la toate produsele alimentare.

ANRM: Nu există alte elemente ce pot fi exploatate la Roşia Montană, în afară de aur şi argint.

Toate elementele existente la ora actuală la Roşia Montană, în afară de aur şi argint, sunt sub gradul de a fi exploatate, a afirmat, astăzi, după şedinţa Comisiei Speciale pentru proiectul minier din Munţii Apuseni, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale /ANRM/.
"În urma analizelor care s-au făcut până în prezent în laboratoare autorizate, a rezultat faptul că nu sunt alte elemente chimice care ar putea, la ora actuală, să fie exploatate la Roşia Montană. Nu putem discuta în procente despre ce posibilitate ar fi să fie descoperite şi alte elemente pentru a fi exploatate acolo. S-au făcut teste de fezabilitate, în laboratoare internaţionale acreditate, auditate. Deci, elementele care există la ora actuală în zonă sunt sub gradul de a fi exploatate", a menţionat Duţu. Oficialul ANRM a menţionat, astăzi, în Comisia Specială, că produsul final minier ce va ieşi în urma exploatării de la Roşia Montană va conţine 17% aur şi 83% argint, conform legislaţiei şi acordului încheiat cu investitorul.
Parlamentarii comisiei speciale pentru Roşia Montană s-au reunit, astăzi, pentru a discuta despre investiţia pe care canadienii de la Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ vor să o deruleze într-un proiect de extracţie a aurului. Începând de miercuri, timp de două zile, membrii comisiei se vor deplasa la Roşia Montană, unde vor sta de vorbă cu reprezentanţi ai minerilor, ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, ai ONG-urilor şi autorităţilor.
Parlamentarii au termen să încheie raportul cu privire la exploatarea minieră până pe 20 octombrie, prima cameră sesizată fiind Senatul.

ŞTIRI METEO

Miercuri, 25 septembrie 2013, vremea în țara noastră va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice acestei perioade din luna septembrie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 grade în Bucovina și 27…28 de grade în extremitatea sudică a Olteniei și Munteniei, iar cele minime se vor situa între 3 și 14 grade. Izolat în zonele joase se va semnala ceață. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile nordice și centrale, unde mai ales în prima parte a intervalului, pe arii restrânse va ploua slab. Trecător vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze mai mari la munte și în Moldova.
În București, vremea se va încălzi față de marți, astfel că valorile termice se vor în jurul mediilor multianuale specifice acestei perioade din an. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare.

PERSONALITĂŢI

Aurel Giroveanu

Aurel Giroveanu (n. 24 septembrie 1916, comună Girov, jud. Neamț, d. 2 aprilie 2001, București) a fost un cunoscut pianist, dirijor și compozitor.
Studiile muzicale le-a început în copilărie la Piatra Neamț (1928-1933) cu Malvina Manascu (pian), șeful de muzică col. Mareș și profesorul Alberto Cirillo (teorie-solfegiu). Apoi a studiat la Conservatorul „Egizio Massini" din București (1933-1937) cu Egizio Massini (orchestrație, dirijat orchestra), Miron Constantinescu (pian), Renzo della Pergolla (teorie-solfegiu), Leon Klepper (armonie, contrapunct, compoziție, 1950-1953). S-a perfecționat cu Ion Dumitrescu (compoziție) și Tudor Ciortea (forme muzicale) la cursurile Uniunii Compozitorilor (1954- 1955). Pianist în diverse formații de muzică din București (1944-1949), șef al redacției de muzică ușoară și populară (1949-1950) în Societatea Română de Radiodifuziune din București. A făcut parte din Consiliul artistic al Teatrului de Estradă din București (1953-1956) și Casa Centrală a Creației Populare din București (1955-1956).
A scris articole în „Muzică”, „Contemporanul”, „Informația Bucureștiului”, „România liberă” etc.Francis Scott Key Fitzgerald

Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896, St. Paul, Minnesota– 21 decembrie 1940) a fost un scriitor american.
A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de Paradis), în 1920, an în care s-a căsătorit cu Zelda Sayre, ea însăşi scriitoare. S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar şi de recunoaştere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai „generaţiei pierdute”. Capodopera sa, The Great Gatsby (Marele Gatsby, a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, Tender Îs the Night (Blândeţea nopţii), a fost publicat în 1934. În 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat Marele Gatsby drept al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după Ulise al lui James Joyce. Fitzgerald a mai scris The Beautiful and Damned (Cei frumoşi şi blestemaţi( şi The Love of the Last Tycoon (Dragostea ultimului magnat). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (Povestiri din epoca jazzului, 1922), All the Sad Young Men (Toţi aceşti tineri trişti, 1926), Babylon Revisited and Other Stories ( Un diamant cât Hotelul Ritz) şi alte povestiri. Este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci.
Fitzgerald a făcut parte din așa-zisa "generație pierdută" a americanilor născuți în anii 1890 și maturizați în perioada Primului război mondial.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  24 SEPTEMBRIE

Evenimente

     787: Al șaptelea sinod ecumenic de la Niceea restabilește cultul icoanelor.

    1906: Parcul Național Devils Tower Naţional Monument devine primul monument național din Statele Unite ale Americii.

Turnul Diavolului (în engleză Devils Tower) este un lacolit de 386 m înălțime (cu altitudinea maximă de 1.559 m), aflat în comitatul Crook, statul Wyoming, SUA. Cândva era un vulcan activ,având în miezul său un horn prin care ieşea lava din bazalt.Cu mii de ani în urma ,când erupţiile au încetat , lava s-a întărit în
horn.Ulterior,vântul şi apa din ploi au erodat puţin câte puţin vulcanul din care a rămas doar lava solidă din horn,formând un turn cu pereţii striaţi. A fost declarat monument național în 1906, de către președintele Theodore Roosevelt, muntele fiind primul loc de pe teritoriul țării care a primit această titulatură.

    1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.
    1957: La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.
    1970: A fost adus pe Pământ, pentru prima oară, sol lunar de către capsula de întoarcere a stației automate  "Luna-16" aparținând URSS.

    2009: Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.

Tezaurul de la Staffordshire, conform originalului, Staffordshire hoard, este cel mai bogat tezaur de artă Anglo-Saxonă realizat din aur descoperit vreodată. Descoperit pe un câmp în Staffordshire, Marea Britanie, la data de 5 iulie 2009, tezaurul constă în piese totalizând aproximativ 5 kg de aur și 1,3 kg de argint. Artefactele au fost prezumdiv datate a fi fost create în perioada anilor 600 - 800 (era noastră), respectiv îngropate în jurul anului 700, cu o precizie de plus/minus 25 de ani. Deocamdată, scopul îngropării tezaurului este necunoscut.
Terry Herbert din Burntwood din comitatul Staffordshire, un amator de detectare a metalelor ascunse în pământ, a descoperit la începutul lui iulie 2009 mici artefacte din aur pe teritoriul fermei unui prieten de-al său aflată în apropiere de Lichfield, Staffordshire, Anglia. Posibilul (pe atunci) tezaur a fost declarat unui agent local al oficiului Portable Antiquities Scheme, fiind declarat oficial tezaur naţional la data de 24 septembrie 2009 de către Oficiul Coroanei, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline, care va fi împărțită între proprietar ul terenului și descoperitor.

 S -a născut în.................

    1725: Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere irlandeze Guinness (d. 1803)
    1739: Grigori Potiomkin, general rus, favorit al țarinei Ecaterina a II-a (d. 1791)
    1785: Christian Flechtenmacher, jurist român (d. 1843)
    1801: Mihail Ostrogradski, matematician și fizician rus (d. 1862)
    1895: André Frédéric Cournand, medic francezo-american, laureat Nobel (d. 1988)
    1896: F. Scott Fitzgerald, scriitor american (d. 1940)
    1916: Aurel Giroveanu, compozitor român
    1930: John Watts Young, astronaut american, membru al echipajului Apollo 16
    1934: Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994) (d. 1994)
    1941: Linda McCartney, cântăreață americană, soția lui Paul McCartney (d. 1998)
    1941: Lucia Hossu-Longin, jurnalistă româncă
    1951: Pedro Almodóvar, regizor spaniol de film.

Decese...............................

    1541: Philipp Theophrast Bombast von Hohenheim, cunoscut ca Paracelsus, medic german (n. 1493)
    1572: Túpac Amaru I., ultimul conducător a Imperiului Încă
    1904: Niels Ryberg Finsen, medic danez, laureat al Premiului Nobel (n. 1860)
    1941: Aristide Maillol, pictor și sculptor român (n. 8 decembrie 1861)
    1945: Hâns Geiger, fizician german (n. 1882)
    1994: Grigore Popă, poet, eseist și filosof român (n. 31 iulie 1910)
    1998: Irina Eliade, traducătoare și prozatoare româncă (n. 1920)
    2003: Lyle Bettger, actorul american (n. 1915)
    2004: Françoise Sagan, scriitoare franceză (n. 1935)
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More