'' Romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic.'' Klaus Iohannis

luni, 16 septembrie 2013

16 septembrie 2013 by Viorica Crainic

Bine v- am regăsit!

"Adevărul nu este ceea ce se demonstrează, este ceea ce simplifica". (Antonie  De Saint - Exupery)

Tribunalul Bucureşti  : Admite înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis luni cererea de înfiinţare a Partidului Mişcarea Populară, formaţiune ce a fost înregistrată în Registrul partidelor politice.
Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Pe de altă parte, instanţa a respins mai multe contestaţii depuse împotriva înfiinţării Partidului Mişcarea Populară, printre care şi cea a deputatului Octavian Bot.
Documentele de înfiinţare a formaţiunii au fost depuse la tribunal pe 23 iulie, iar printre semnatarii cererii se află preşedintele interimar al acestei formaţiuni, Eugen Tomac, şi membri ai conducerii: Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Cristian Petrescu şi Dragoş Ciuparu.
Iniţiatorii au anunţat atunci că au reuşit să strângă aproximativ 50.000 de semnături, conform legii fiind necesare minimum 25.000, din peste 30 de judeţe, având numărul minim de 700 semnături/judeţ.
Partidul are drept siglă un măr, iar culorile alese sunt verde şi albastru.

Radu Carp: Proiectul Roşia Montană încalcă 13 articole din Constituţie.

PDL nu va participa la Comisia parlamentară specială pentru proiectul de lege Roşia Montană şi consideră că proiectul încalcă 13 articole din Constituţie.

"E un număr record de articole încălcate în acest proiect de lege. În general un proiect de lege poate încălca un articol sau două. Din analiza pe care eu o fac acelui proiect de lege sunt 13 articole încălcate.(...) Am convingerea că toate aceste încălcări vor cântări decisiv în punctul de vedere care va fi exprimat de CCR dacă acest proiect va fi votat de Parlament", a afirmat secretarul executiv al PDL, Radu Carp, într-o conferinţă de presă.

"Înţeleg că Victor Ponta are insomnii legate de faptul că proiectul său privind Roşia Montană ar putea fi declarat neconstituţional. Îi transmitem că aceste insomnii ar putea continua dacă Parlamentul votează proiectul Ponta pentru Roşia Montană. O analiză simplă ne arată că proiectul Ponta pentru Roşia Montană este campionul absolut al neconstituţionalităţii - încalcă nu mai puţin de 13 articole din Constituţia României", a spus Radu Carp.

Parlament  : Şedinţă comună, marţi 17 septembrie 2013.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor avea marţi o şedinţă comună în care urmează să fie constituită o comisie specială pentru analizarea proiectului de la Roşia Montană, aşa cum se stabilise iniţial, procedura de urgenţă pentru votarea proiectului de lege urmând să fie retrasă, după cum a anunţat săptămâna trecută preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după discuţia cu liderii USL.
"Am avut o discuţie cu premierul Ponta şi cu alţi colegi, şi din PSD şi din PNL, din Guvern, pe multe subiecte. Cel mai arzător probabil privitor la Roşia Montană. Mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care, în mod normal, se asumă sau nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD a convenit - vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider al PSD - să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament. Deci se solicită retragerea procedurii de urgenţă", a declarat săptămâna trecută Crin Antonescu.

"Nu poţi să dai un vot pe un criteriu politic la ceva ce ţine de un proiect foarte, foarte, foarte tehnic. Când spun tehnic, mă refer atât la investiţii, la protecţia mediului, la redevenţe. De exemplu, domnul Vosganian vă poate detalia că e vorba de un proiect extrem de tehnic, şi atunci nu dai voturi politice, ci dai voturi după ce asculţi şi pui în balanţă toate lucrurile pentru şi contra", a declarat premierul Victor Ponta, la un post de televiziune.

Mircea Duşa: Probabil vom avea aproximativ o mie de militari, în prima parte a anului 2014, în Afganistan.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Dusa, a declarat, astăzi, la Breaza, că România va trimite şi în 2014 militari români pentru îndeplinirea misiunilor în Afganistan, arătând că, probabil, în prima parte a anului numărul acestora vă fi de aproximativ o mie, fiind vorba în special de ofiţeri la nivel de instrucţie.

"Conform planificării NATO, vom asigura în continuare unităţi şi militari români pentru îndeplinirea misiunilor în Afganistan, dar sigur începând din anul 2014 cu o reducere semnificativă. (...) Probabil în prima parte a anului viitor vom avea undeva vreo mie de militari şi din semestrul ÎI doar militari, mai ales ofiţeri la nivel de instrucţie, dar asta vom şti mai exact după ce se realizează planificarea NATO la nivelul forţelor NATO şi al forţelor internaţionale care acţionează în Afganistan', a declarat Dusă.

"Tot timpul avem militari în pregătire pentru că urmează acest proces de rotire a militarilor din şase în şase luni şi cei care urmează să plece în teatrul de operaţiuni în ianuarie se pregătesc în cazărmi, în unităţile din care sunt încadraţi pentru misiunile care urmează să le realizeze în Afganistan şi în principal sunt şi măsuri de asigurare a securităţii în zona pe care o avem arondată, dar şi misiunile de a preda către armata afgană, către ministerul apărării afgan, către instituţiile statului afgan procesul acesta de asigurare a securităţii în teritoriile pe care ne-am desfăşurat misiunile', a explicat ministrul.

APIA: Cererile pentru plata subvenţiilor acordate crescătorilor de vaci se pot depune din 17 septembrie.

Fermierii români pot depune cererile pentru obţinerea subvenţiilor acordate din bugetul naţional pentru specia bovină, în perioada 17 septembrie - 28 octombrie 2013 , a anunţat, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Astfel, în perioada menţionată se primesc cererile de solicitare a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine pentru schemă decuplată de producţie în sectorul lapte şi pentru schemă decuplată de producţie în sectorul carne.
Potrivit APIA, pot beneficia de aceste scheme de plată, o singură dată pe an, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional.
Solicitanţii trebuie să depună o cerere de solicitare a primei aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la centrul local/judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, unde este înregistrată exploataţia. Cererea va fi însoţită de copia după actul de identitate, copia de pe paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită primă/copie de pe documentele care atestă ieşirile din efectiv, după caz, pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte precum şi a cantităţilor de lapte livrate şi/sau vândute direct în anul de cotă 2012 - 2013, în cazul solicitării primei în cadrul schemei decuplate de producţie în sectorul lapte.
Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal în baza documentelor notariale.

Remus Pricopie: Este fraudă când profesorii strâng bani pentru fondul şcolii.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni că este fraudă şi evaziune fiscală atunci când profesorii sau directorii de şcoli adună bani de la părinţi pentru fondul şcolii.

"Este inadmisibil aşa ceva. Cadrele didactice trebuie să respecte legea. Este fraudă când un cadru didactic încearcă să impună anumite auxiliare, ca să nu mai vorbim de faptul că este şi evaziune fiscală. Este inadmisibil atunci când se solicită bani la şcoală, aşa-zisul fond al şcolii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizaţi, nu există chitanţe, nu există transparenţă în utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ţine de opţiunea fiecărui părinte. Eu, ca părinte, pot să iau decizia că pot să contribui cu ceva, dar şcoala nu mă poate obliga. Am eliberat din funcţie un director de şcoală, undeva în nordul ţării, pentru că am primit pe facebook din partea comitetului de părinţi mesaje care m-au nemulţumit. Am verificat situaţia, era corectă, acea doamnă nu mai este director", a spus Pricopie la Ploieşti, la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul".

Canada  : Criminalitatea în rândul romilor nelinişteşte Ottawa.

Agenţia pentru servicii de frontieră din Canada (ASFC) este îngrijorată de raţă crescută a criminalităţii în rândul solicitanţilor de azil aparţinând minorităţii rome din România, ce reprezintă un risc pentru publicul canadian, potrivit unui raport procurat de cotidianul La Presse şi a cărui existenţă a suscitat o serie de controverse, scrie luni în ediţia sa electronică publicaţia canadiană.
Raportul privind 'imigraţia ilegală' provenind din România a fost publicat în luna noiembrie, în timp ce autorităţile constată o creştere semnificativă a cazurilor de trecere ilegală a frontierei dintre Quebec şi Vermont în cazul romilor care doreau să depună o cerere de azil în Canada. Declarându-se victime ale persecuţiei la ei acasă, imigranţii soseau în Mexic sau Guatemala cu ajutorul unei reţele care îi ajuta apoi să treacă clandestin în Canada. Un grup de criminali, între care foşti locuitori ai Montrealului, coordonau totul dintru-un ghetou al romilor din Craiova, scrie Le Presse.
"Imigranţii ilegali români de origine romă vin tot mai mult spre Canada, ocolind procesul legal de imigrare, pentru a beneficia de generoasele programe de sprijin pentru refugiaţi, de servicii sociale şi îngrijiri de sănătate', afirmă raportul ASFC. 'Această mişcare ilegală nu doar că afectează regimul de imigraţie al Canadei, dar pune publicul canadian în pericol, date fiind activităţile criminale la care se dedau majoritatea imigranţilor la sosirea lor în Canada', se arată în documentul citat.
Potrivit cifrelor agenţiei, în 2011, un solicitant de azil rom adult din trei a fost acuzat de o crimă. Procentul ajunge la 67% pentru ultimul eşantion analizat, respectiv cei intraţi în Quebec în aprilie 2012. Persoanele arestate s-au dedat la crime 'fie pentru că aşa au ales, fie pentru a rambursa datoriile făcute cu trecerea lor clandestină în Canada', explică autorii raportului.
"Din 1998, a existat o evoluţie şi o diversificare a activităţilor criminale întreprinse de grupurile de romi de origine română în Canada. Dacă iniţial aceştia se specializau în fraudarea de cărţi de credit şi în furturi, din distracţie, acum ei se lansează în alte forme de activităţi ilegale, precum traficul de droguri şi trecerea clandestină de persoane între Canada şi SUA', afirmă ASFC.

ŞTIRI METEO

Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a emis astăzi, o atenţionare Cod Galben de ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului pentru regiunile Crişana, Maramureş, Transilvania, dealurile Banatului şi ale Olteniei, precum şi în zona montană. Potrivit avertizării, valabilă pentru intervalul 17 septembrie, ora 15,00 - 18 septembrie, ora 3,00, cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul se va intensifica temporar. În judeţele Arad şi Timiş se vor înregistra în general cantităţi de apă de 10...15 l/mp
Pe parcursul zilei de marți, 17 septembrie 2013, sunt condiții meteo de instabilitate în vestul, nord-vestul, centrul țării și la munte, iar seara și noaptea pe arii din ce în ce mai extinse și în restul teritoriului.  Înnorările se vor accentua treptat și vor fi averse, însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de apă izolat pot fi însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 de grade în Maramureș și estul Transilvaniei și 30 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime între 5 și 16 grade, mai ridicate în județul Constanța. Local vântul va prezenta intensificări temporare.
În București, pe parcursul zilei condițiile meteo vor fi favorabile, cu cer variabil. Pe durata nopții înnorările se vor accentua și vor fi averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurt durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade.

PERSONALITĂŢI

Lauren Bacall

Lauren Bacall (născută Betty Joan Weinstein Perske 16 septembrie 1924 în New York City) este o actriță americană. Părinții ei erau evrei imigranți, ale căror familii proveneau din Polonia, Franța, România și Germania.
Născută Betty Jean Weinstein Perske, Lauren a văzut lumina zilei în cartierul Bronx, din New York. Tatăl ei, William Perske, era originar din Alsacia, iar mama ei, Natalie Weinstein, era născută în România şi se numea, de fapt, Bacalu. Cel mai tenace, de fapt unicul ei vis era acela de a deveni actriţa. A declarat acest lucru chiar profesoarei, pe când avea 12 ani. Iar prietenei ei devotate, îi spunea adesea: "Voi pleca la Hollywood şi voi face carieră". Mama ei, convinsă de seriozitatea inclinărilor artistice ale fiicei sale, o va înscrie fără ezitare la Academia Americană de Artă Dramatică. Alternează un timp activitatea scenică cu aceea de cover-girl, asigurându-şi lansarea pe ecran în filmul "A avea sau a nu avea". Ajutată de fotogenia datelor naturale - nelipsite de sugestie dramatică - L.B. va seconda, cu măsură şi discretă personalitate, marile partituri ale soţului ei, Humphrey Bogart, din "Somnul de veci" sau "Key Largo". Reuşeşte să abordeze şi repertoriul de comic, în "Cum să te măriţi cu un milionar", relevând o vocaţie rafinată a expresiei umoristice, elocvent accentuata psihologic.
A fost căsătorită cu actorul Humphrey Bogart.

Peter  Falk

Peter Michael Falk s-a născut pe 16 septembrie 1927, la New York, tatăl său fiind de origine poloneză iar mama rusoaică.Peter Falk şi-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare a extirpării unei tumori maligne, şi a purtat un ochi de sticlă toată viaţa. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescenţă, în special baseball-ul şi baschetul. A debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă şcolară, la vârsta de 12 ani. Deşi a obţinut o diplomă de master în administraţi publică, la Universitatea dinSyracuse, în anul 1953, Peter Falk afirma în memoriile lui că nu şi-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcţionar public.
El şi-a început cariera actoricească în trupă de teatru "Mark Twain Masquers", iar în anul 1956 a debutat pe Broadway. În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aştepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. Peter Falk a obţinut roluri minore în câteva pelicule, la sfârşitul anilor '50, însă a câştigat recunoaşterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar în filmul „Murder, Inc”. Deşi filmul nu a beneficiat de critici favorabile, Peter a primit pentru prestaţia să o nominalizare la Oscar. El a repetat acestă performanţă în anul următor, când a mai primit o nominalizare la Oscar pentru rol secundar, datorită prestaţiei sale din comedia „Pocketful of Miracles” (1961).
Falk a debutat în televiziune în anul 1957. El a apărut în mai multe filme şi seriale de televiziune şi a obţinut chiar şi un premiu Emmy, pentru rolul jucat într-un episod al serialului „The Law and Mr. Jones”, difuzat de ABC. Deşi a apărut în numeroase producţii de televiziune în anii '60-'70,  Peter Falk a devenit celebru datorită rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima dată în anul 1968, în filmul „Prescription: Murder”. Succesul acestui film i-a determinat pe producători să realizeze un serial de televiziune. Pentru acest rol Peter Falk a câştigat 4 premii Emmy.
În 2008 fiica sa adoptiva a afirmat că actorul suferea de dementă şi de boala Alzheimer. Starea de sănătate i s-a înrăutăţit după o intervenţie la şold în 2008. S-a stins din viaţă în noaptea de joi 23 iunie 2011 la locuinţa sa din Beverly Hills.

Mickey Rourke

Mickey Rourke, pe numele său întreg Philip Andre Rourke, Jr., (n. 16 septembrie 1952) este un actor și scenarist american, celebru pentru rolurile sale în filme de acțiune, polițiste și thrillere, cele mai multe genuri cinematografice abordate. A fost boxer, de aici tentația regizorilor de a-l distribui în asemenea roluri, foarte solicitante.
Pentru o perioadă a părăsit și actoria și a intrat în lumea boxului profesionist.

În 2005 însă Rourke și-a făcut din nou apariția pe marile ecrane odată cu rolul Marv din Sin City. Filmul Luptătorul (The Wrestler) i-a adus lui Rourke, după o absență considerabilă și o viață personală tumultoasă, Premiul Golden Globe în 2009 pentru Cel mai bun actor într-o dramă, BAFTA în același an pentru Cea mai bună prestație masculină, același premiu la Festivalul internațional de film din Toronto din 2008 și o nominalizare pentru Oscar, la aceeași categorie. În 2010 a apărut alături de Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Bruce Willis și Arnold Schwarzenegger în producția regizată chiar de Stallone, Eroi de sacrificiu (The Expendables).

David Copperfield

David Copperfield (născut David Seth Kotkin, 16 septembrie, 1956, Metuchen, New Jersey) este un iluzionist american și a fost descris de Forbes ca cel mai de succes magician din istorie. Cel mai bine cunoscut pentru combinația dintre povestire și iluzie, cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield i-a adus 11 Guinness World Records, o stea pe Hollywood Walk of Fame și rangul de cavaler din partea Guvernului Francez. Copperfield a vândut până acum mai mult de 40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări ce au depăşit 3 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

Anca Parghel

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timișoara) a fost  cântăreață și profesoară de jazz. După ce a terminat Liceul de Muzică din Iași, și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iași, unde și-a dat licența cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizației.
Până în 1989, a predat canto, pian și improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges și Namur (La Marlagne) în Belgia, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Germania, (la Silsoe și Cleolaine Workshops) în Marea Britanie și la Chișinău.
A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începând cu 1984 (București, Brașov, Sibiu, Costinești, Iași, Nürnberg, Leipzig, Varșovia, Leverkusen, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza și Bratislava), dar și în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria și Elveția. De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuți, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Rodiţi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Bând, Klaus Ignatzek etc.).

Stabilită în Bruxelles, Belgia, Anca Parghel și-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles și la Conservatorul Lemmens, dar și ca muziciană și vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania și Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet, a căror componență cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, baterie, și Puiu Pascu, la pian.
În 2008 artista a primit numeroase premii, din care o parte pentru albumul "Zamorena" și single-ul "Brasil" lansat în colaborare cu Fly Project și Tom Boxer. Din premiile primite merită amintite: "Artistul anului 2008" și "Cel mai bun cântec pop-dance" la Premiile Radio România Actualități, "Premiul pentru întreaga activitate" la Romanian Music Awards, "Trofeul aniversar" și "Best Hit" la Romanian Top Hits, precum și alte premii în cadrul "Galei sectorului 6", "Eroii din Ring" a ziarului Ring, emisiunilor "Duminică în familie", "Agentul VIP", "Confidenţial", ș.a. De asemenea, Anca Parghel a fost desemnată "Cetățean de onoare al orașului Câmpulung Moldovenesc", localitatea de origine a artistei.
La 5 decembrie 2008 a decedat la Spitalul Județean din Timișoara. Anca Parghel este înmormântată pe aleea Artiștilor din cimitirul Bellu din București

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  16 SEPTEMBRIE

 Evenimente

    1382: Maria de Anjou este proclamată regina Ungariei.
    1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.
    1868: Se deschide, la Sibiu, primul "Congres național-bisericesc al românilor ortodocși" din Transilvania și Ungaria; se adoptă "Statutul organic", care consfințește principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania și Ungaria.
    1880: Înființarea Societății farmaciștilor din România.
    1966: Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

    1976: A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

Platformele marine sunt structuri metalice de mari dimensiuni pe care se pot afla diverse utilaje și instalații precum și muncitorii pentru efectuarea operațiunilor de foraj marin, extracția de petrol și gaze naturale și expedierea lor la țărm pentru procesare.
La început, puțurile de foraj marin erau situate în apele puțin adânci, apropiate de țărm. Exploatarea la mare adâncime a luat amploare după anii 1960, mai ales în Marea Nordului. Primul câmp petrolier din Marea Nordului a fost descoperit în 1969.
După anii 1960, se dispunea de instalații și echipamente cu care se putea fora în orice condiții, realizându-se în acest scop mai multe tipuri de platforme marine fixe și mobile. Aflându-se printre țările importante din Europa deținătoare de rezerve de petrol și gaze naturale, România a trecut și ea la detectarea și exploatarea zăcămintelor petrolifere offshore din platforma continentală a Mării Negre. Necesitatea extinderii extracției petrolului și a gazelor naturale a determinat și în România declanșarea operațiunilor de prospectare a zonei economice exclusive din Marea Neagră. În anul 1972 a fost elaborat un program de valorificare a resurselor platformei continentale a Mării Negre, în cadrul Institutului Român pentru Cercetări Marine din Constanța. În cadrul programului s-a studiat elaborarea de echipamente, dispozitive, instalații și utilaje specifice forajului marin, în paralel cu studierea programelor legate de scufundarea la mare adâncime. La 9 noiembrie 1975 a fost lansată la apă de la șantierele navale din Galați, prima platformă românească de foraj marin GLORIA.
Platformă a fost concepută cu utilaje și instalații realizate la Galați, București, Reșița, Timișoara, Bârlad, Câmpina, Oradea, Roman, Cluj-Napoca, Ploiești și Arad și și-a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanță de 72 Mm în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 m.

Au fost construite apoi și alte platforme de foraj marin: Orizont, Prometeu, Fortuna, Atlas, Jupiter și Saturn. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în anul 1980. S-au efectuat sute de foraje, pentru ca la 7 mai 1987 ora 16:45 să fie penetrat zăcământul petrolifer marin care a fost exploatat de Petromar – Constanța.
Platforma de foraj marin GLORIA este o platformă autoridicătoare care are patru picioare cu zăbrele din material tubular. Platformele autoridicătoare românești au fost construite la Șantierele Navale din Galați, fiind concepute și dimensionate pentru următoarele condiții de lucru:
    - adâncimea medie a apei: 90 m
    - amplitudinea maximă a valurilor: 12 m
    - perioada valurilor: 10 s
    - viteza maximă a vântului (< 1 minut): 164 km/h
    - sarcina maximă pe un picior: 2300 tf
    - pătrunderea maximă a picioarelor în mâl: 6 m
    - lungimea picioarelor: 121,9 m.
Aflate în posesia companiei Petrom, șase dintre cele șapte platforme au fost vândute companiei Grup Servicii Petroliere, la sfârșitul anului 2005[2]. Petrom mai operează doar platforma Gloria.
Două dintre platforme, Orizont și Atlas, sunt situate în Golful Persic și două în Marea Neagră - Saturn, de-a lungul coastelor României și Prometeu, în apropiere de coastele Turciei.

    1987: S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.
    1996: Miniștrii de externe ai României și Ungariei, Theodor Meleșcanu și László Kovács, semnează la Timișoara tratatul bilateral de prietenie și bună vecinătate, Tratatul de la Timișoara.

 S -a născut în.................

    1651: Engelbert Kaempfer, doctor și călător german (d. 1716)
    1823: Francis Parkman, istoric american (d. 1893)
    1853: Albrecht Kossel, medic german, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină (d. 1927)
    1858: Andrew Bonar Law, politician canadiano-scoțian, prim-ministru al Regatului Unit (d. 1923)
    1875: James C. Penney, întreprinzător american (d. 1971)
    1881: Clive Bell, critic de artă englez (d. 1964)
    1883: T. E. Hulme, scriitor englez (d. 1917)
    1886: Jean Arp, sculptor, pictor și poet francez (d. 1966)
    1887: Nadia Boulanger, compozitoroare și profesoară franceză (d. 1979)
    1888: Frans Eemil Sillanpä, scriitor finlandez, laureat Nobel (d. 1964)
    1891: Karl Dönitz, amiral și om politic german (d. 1980)
    1893: Alexander Korda, regizor maghiar stabilit în Marea Britanie (d. 1956)
    1904: Nikolai Ostrovski, scriitor rus (d. 1936)
    1910: Karl Kling, pilot german (d. 2003)
    1910: Lucia Demetrius scriitoare româncă (d. 1992)
    1914: Allen Funt, jurnalist american (d. 1999)
    1916: David Davidescu, inginer agrochimist român, membru al Academiei Române (d. 2004)
    1923: Lee Kuan Yew, politician singaporez
    1924: Lauren Bacal, actriță americană de film
    1925: B.B. King, muzician american
    1927: Peter Falk, actor american (d. 2011)
    1954: Mickey Rourke, actor american
    1956: David Copperfield, magician american
    1957: Anca Parghel, interpretă și profesoară româncă de jazz (d. 2008)

Decese..................................

    1736: Gabriel Daniel Fahrennheit, fizician german (n. 1686)
    1925: Alexander Friedman, astronom, cosmolog și matematician rus (n. 1888)
    1936: Jean-Baptiste-Etienne-Auguste Charcot, explorator și oceanograf francez (n. 1867)
    1977: Maria Callas, (Maria Calogeropoulos) soprană americană de origine greacă (n. 1923)
    1977: Marc Bolan, compozitor și chitarist britanic (n. 1947)
    1980: Jean Piaget, epistemolog și psihopedagog elvețian (n. 1896)
    1993: Silvia Popovici, actriță româncă de teatru și film (n. 1933)
    2000: Ioan Alexandru, poet român (n. 1941)
    2002: James Gregory, actor american de film (n. 1911)
    2010: Prințul Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, capul casei de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 1924)

Sărbători

    Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon, marcată pe baza unei rezoluții a Adunării Generale a ONU; la 16 septembrie 1987 a fost semnat, la Montreal, Protocolul privind substanțele care subțiază stratul de ozon, protocol la care a aderat și România.
    Ziua europeană de prim ajutor, desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie pentru a atrage atenția, prin manifestările organizate în această zi, asupra importanței cunoașterii regulilor de acordare a primului ajutor în acțiunile de salvare a persoanelor aflate în primejd


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More