duminică, 15 septembrie 2013

Întreprinzătorul - calităţi şi competenţe




Întreprinzătorul este persoana care identifică oportunitatea unei afaceri, îşi asumă responsabilitatea iniţierii acesteia şi obţine resursele necesare pentru începerea activităţii.
Întreprinzătorul este persoana care îşi asumă riscurile conducerii unei afaceri.
Întreprinzătorul este cel care gestionează resursele necesare funcţionării unei afaceri bazate pe inovaţie.
Întreprinzătorul este o persoană fizică autorizată sau o persoană juridică care, în mod individual sau în asociere cu alte persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice, organizează o societate comercială în vederea desfăşurării unor fapte şi acte de comerţ în scopul obţinerii de profit prin realizarea de bunuri materiale, respectiv prestări de servicii, din vânzarea acestora pe piaţă, în condiţii de concurenţă. (Legea 133/1999 privind stimularea întreprinzătorilor privaţi pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii).
Înainte de a iniţia o afacere, întreprinzătorul trebuie să accepte posibilitatea ca, în cazul unui eşec, să piardă capitalul investit şi celelalte resurse investite, dar şi reputaţia şi situaţia socială. Pe de altă parte, activitatea oricărui întreprinzător se desfăşoară într-un mediu caracterizat de incertitudine. Deoarece aceste riscuri sunt specifice activităţii antreprenoriale, întreprinzătorul trebuie să şi le asume. El încearcă însă permanent reducerea lor printr-un control cât mai bun al afacerii.
Majoritatea întreprinzătorilor se bazează numai pe propriile acţiuni şi abilităţi pentru a reuşi.
Astfel de persoane care lucrează în organizaţii mari, suportă o presiune psihologică suplimentară, care îi stimulează să aleagă calea antreprenoriatului.
Întreprinzătorul este caracterizat de capacitatea de inovare pe diferite niveluri (produse, metode de organizare, abordări ale pieţei etc.), care îi creează un avantaj relativ.
Această creativitate îl deosebeşte pe întreprinzător de manager.
Foarte mulţi întreprinzători sunt animaţi de dorinţa de a atinge anumite obiective pe care le consideră importante. Nevoia de împlinire este o componentă psihologică importantă a personalităţii întreprinzătorilor.
Încrederea în forţele proprii multiplică forţa de acţiune a întreprinzătorului faţă de forţa conferită de suma resurselor economice investite. Încrederea în forţele proprii influenţează şi atitudinea partenerilor şi colaboratorilor firmei. Finanţatorii şi clienţii sunt înclinaţi, în mod firesc, să investească şi să cumpere produse în care firma are încredere.
Cei mai mulţi autori consideră că perseverenţa este un atribut fundamental al întreprinzătorului.
O idee, oricât de inovatoare şi bine articulată, poate fi transpusă în realitate numai cu multă muncă, răbdare şi insistenţă. Unele idei de afaceri, care nu ar fi încadrate de obicei în categoria ideilor de aur, pot fi dezvoltate, treptat, până la stadiul la care dau roade.
Spiritul de iniţiativă îl face pe întreprinzător să răspundă mai bine provocărilor mediului de afaceri, deschizând noi „fronturi” pentru a obţine avantaje maxime.
Întreprinzătorul anticipează şi recunoaşte oportunităţile pieţei, pentru a căror valorificare el mobilizează toate resursele la care acces.
În acelaşi timp, întreprinzătorul nu bate la porţi închise. El îşi modifică metodele şi obiectivele, atunci când strategia iniţială nu dă rezultatele scontate.
Întreprinzătorii au capacitatea de a lucra un timp îndelungat şi sunt dispuşi să-şi dedice majoritatea timpului activităţilor antreprenoriale, reuşind să se auto-motiveze prin îndeplinirea unor obiective intermediare
Majoritatea întreprinzătorilor de succes au un plan scris (planul de afaceri)care le ghidează acţiunile pe parcursul iniţierii şi dezvoltării afacerii. Este foarte important ca întreprinzătorul să aibă o viziune clară asupra acţiunilor necesare în fiecare situaţie / etapă. Cel puţin la fel de importantă este, în acelaşi timp, capacitatea de a ajusta aceste planuri în cazul unor schimbări bruşte ale conjuncturii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More